Προς το περιεχόμενο

Μύθοι και αλήθειες: Τι να γνωρίζεις πριν την επιλογή του κατάλληλου PSU


insomnia.gr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

05_Dark_Power_Pro_12.jpg.8d76b018fabe2185a0cdfc1d5b5a11e7.jpg

Είσαι στην αναζήτηση για τροφοδοτικό; Τότε σίγουρα έχεις ακούσει κι έχεις διαβάσει πολλά, ορισμένα ίσως με μια δόση υπερβολής ή με μικρή επαφή με την πραγματικότητα, αλλά αναμφίβολα, κάποιες συμβουλές και προτάσεις έχουν τεράστιο νόημα και απαιτούν να τους δώσεις την προσοχή που τους αρμόζει. Παρακάτω θα δούμε τα κυριότερα σημεία που πρέπει να έχεις κατά νου όταν επιλέγεις ένα PSU, όπως και τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά σε κάθε περίπτωση.

Μύθος #1: Περισσότερα Watts πάντοτε συνεπάγονται μεγαλύτερη κατανάλωση 

Επιλέγοντας ένα τροφοδοτικό, από τα πρώτα και βασικότερα πράγματα που οφείλει να κοιτάξει κανείς είναι τα Watts που υποστηρίζει, το μέγιστο φορτίο δηλαδή που μπορεί να «σηκώσει». Κάθε εξάρτημα σε έναν υπολογιστή καταναλώνει λίγο ή πολύ ρεύμα, οπότε το τροφοδοτικό καλό θα ήταν να υπερκαλύπτει το σύνολο των Watts του συστήματος. Με το εύχρηστο και απλό εργαλείο της be quiet! είναι εφικτό να υπολογίσεις την ισχύ του συστήματος, οπότε να ξέρεις ακριβώς τι χρειάζεσαι για να καλύψεις την κατανάλωση του συστήματός σου.

Αν επιλέξεις ένα τροφοδοτικό των 850W για ένα σύστημα των 500W, όμως, τι συμβαίνει με τα επιπλέον 350W του τροφοδοτικού; Ανεβαίνει η κατανάλωση δίχως λόγο; Η αλήθεια είναι πως όχι. Αν το σύστημά σου καταναλώνει λιγότερα από όσα αντέχει το τροφοδοτικό, τότε δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα, αφού τα «παραπανίσια» Watts απλώς θα μείνουν ανεκμετάλλευτα – μέχρι να τα χρειαστείς.

Δηλαδή, προτείνεται να επιλέξεις ένα τροφοδοτικό που υπερκαλύπτει τις τρέχουσες απαιτήσεις σου έχοντας πάντοτε κατά νου πως αν χρειαστεί να κάνεις αναβαθμίσεις σε κομμάτια όπως η κάρτα γραφικών, τότε το τροφοδοτικό δε θα χρειαστεί αλλαγή.

image.png.3c3e49423ad5f88577e3cb46d9c060d3.png

Επιλέγοντας ένα μοντέλο σαν το be quiet! Pure Power 11 FM, έχεις έναν ισχυρό σύμμαχο που θα μπορέσει με ευκολία να υποστηρίξει budget και mid-tier συστήματα, όπως και ορισμένα πιο απαιτητικά builds. Αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές και δικαίως, αφού πέραν του φορτίου που μπορεί να υποστηρίξει, παράγει πολύ χαμηλό θόρυβο κατά τη λειτουργία και διαθέτει δύο ανεξάρτητα rails για 12V ώστε να υποστηρίξει ισχυρότερες κάρτες γραφικών.

Μύθος #2: Τα περισσότερα Watts είναι πάντοτε καλύτερη επιλογή

Μπορεί τα περισσότερα Watts να μην προκαλούν κάποιο πρόβλημα, όπως είπαμε παραπάνω, όμως δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή κι ο λόγος είναι απλός: δε χρειάζεται. Δεν είναι σπάνιο ένα τροφοδοτικό με περισσότερα Watts να κοστίζει περισσότερο, όμως να μη διαθέτει όλα τα έξτρα χαρακτηριστικά που μπορεί να προσφέρει ένα διαφορετικό μοντέλο στην ίδια κλίμακα τιμής.

Για παράδειγμα, το be quiet! Pure Power 11 διατίθεται σε έκδοση 650W, σε κλίμακα τιμής όπου υπάρχουν κι άλλες επιλογές από τη be quiet! όμως δύο βασικά σημεία το κάνουν να ξεχωρίζει: διαθέτει πιστοποίηση 80 Plus Gold και είναι full modular.

Αφενός, είναι πάρα πολύ αποδοτικό και από τις πιο συμφέρουσες επιλογές στην κατηγορία του, αφετέρου είναι full modular οπότε όλα τα καλώδια που «περισσεύουν» έστω και προσωρινά, μπορούν να αφαιρεθούν μέχρι να χρειαστούν. Οπότε, παρότι μπορεί με πάνω-κάτω τα ίδια χρήματα να υπάρχουν επιλογές σε μοντέλα με περισσότερα Watts, όμως δεν είναι απαραίτητα η μοναδική ή καλύτερη λύση.

Μύθος #3: Η πιστοποίηση δεν παίζει ρόλο

Μιας και αναφερθήκαμε στην πιστοποίηση, συχνά ακούγεται πως ένα τροφοδοτικό για budget συστήματα δε χρειάζεται να έχει καν κάποια πιστοποίηση σχετικά με την απόδοση, καθώς ούτως ή άλλως προορίζεται για πολύ απλή χρήση.

Όμως, ένα τροφοδοτικό οφείλει να δίνει ακριβώς αυτά που υπόσχεται κι έτσι οι πιστοποιήσεις 80 Plus δεν είναι απλά κάποιο τρικ αλλά κάτι πολύ ουσιώδες, αφού κοιτάζοντας την πιστοποίηση θα είσαι σε θέση να γνωρίζεις πόσο αποδοτικό είναι και παράλληλα, θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο όσον αφορά στην πραγματική ισχύ του.

Επιπλέον, ένα τροφοδοτικό όπως το be quiet! Pure Power 11 αντέχει περισσότερες από 100,000 ώρες σε λειτουργία, ή αλλιώς, περίπου 10 χρόνια χρήσης 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Κάτι τέτοιο δεν είναι σε θέση να το υποσχεθούν «ανώνυμα» τροφοδοτικά ή τροφοδοτικά χωρίς πιστοποίηση, οπότε σίγουρα θα πρέπει η πιστοποίηση και η προβλεπόμενη διάρκεια ζωής να σε ικανοποιούν, πέρα από την τιμή του PSU.

Μύθος #4: Δε χρειάζεται η επένδυση σε ένα καλό τροφοδοτικό

Το τροφοδοτικό έχει μια σχετικά απλή, αλλά καθόλου εύκολη δουλειά: να δίνει ρεύμα σε όλο το σύστημά σου. Μπορεί ένα ανώνυμο, απλό τροφοδοτικό να κάνει θεωρητικά τη δουλειά αυτή, όμως είναι μυστήριο αν θα την κάνει σωστά ή για όσο πρέπει. Το τροφοδοτικό όμως, είναι στην «πρώτη γραμμή» μιας ζημιάς ουκ ολίγες φορές, αφού προκειμένου να προστατεύσει τα υπόλοιπα εξαρτήματα στο ενδεχόμενο ενός βραχυκυκλώματος ή παρόμοιων προβλημάτων.

Straight_Power_11_Platinum_05.jpg.cd7231a52b4d79a90a74c92840f75ddd.jpg

Σε ένα τέτοιο σενάριο, το τροφοδοτικό θα δεχτεί το «χτύπημα» για να μην φτάσει σε ακριβότερα και εξίσου πολύτιμα εξαρτήματα, όπως ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών. Οπότε, ένα τροφοδοτικό σαν το be quiet! Straight Power 11 είναι ένα καλό «τείχος» προστασίας ενάντια σε τέτοια φαινόμενα, ενσωματώνοντας προστασία ενάντια σε υπέρταση ή πτώση τάσης, υπερθέρμανση, βραχυκύκλωμα και άλλα.

Μύθος #5: Η απόδοση αυξάνεται όταν η κατανάλωση μένει στο 40%-60% των συνολικών Watts

Κάτι τέτοιο ίσχυε παλιά, όμως πλέον έχει ξεπεραστεί. Τα τροφοδοτικά είναι αποδοτικά είτε βρίσκονται στο 30% είτε στο 90% των δυνατοτήτων τους, κι εκεί παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η πιστοποίηση 80 Plus. Για παράδειγμα, το be quiet! Dark Power Pro 12 διαθέτει πιστοποίηση 80 Plus Titanium, που σημαίνει ότι μπορεί να αξιοποιήσει από το 89% έως το 94% των δυνατοτήτων του, ανάλογα με το περιβάλλον, το σύστημα και τον τρόπο χρήσης.

Αυτό σημαίνει, με απλά λόγια, πως με λίγο ή πολλή φόρτο θα συνεχίσει να προσφέρει όση χρειάζεται για να καλυφθούν οι ανάγκες των εξαρτημάτων χωρίς να τίθεται θέμα απόδοσης ή σκαμπανεβάσματα στην παροχή ενέργειας.

Μύθος #6: Μεγαλύτερο βάρος σημαίνει καλύτερη ποιότητα

Επίσης, κάτι που κάποτε ίσχυε συχνά αλλά πλέον όχι τόσο. Τα νεότερα τροφοδοτικά χρησιμοποιούν ελαφρύτερα και μικρότερα εξαρτήματα, οπότε το χαμηλότερο βάρος δε συνεπάγεται πτώση σε ποιότητα – τουλάχιστον, δεν είναι κανόνας. Ένα τροφοδοτικό μπορεί να έχει πολύ βαρύ κουτί, αλλά το εσωτερικό να μην είναι τόσο βαρύ, οπότε να ξεγελάει.

image.png.93a59bc53d32107ae5464bd94d0af167.png

Ένα καλό παράδειγμα είναι το be quiet! Dark Power Pro 12, που χρησιμοποιεί ιαπωνικούς πυκνωτές κορυφαίας ποιότητας, ανεμιστήρα be quiet! Silent Wings 3 και κατασκευή από ελαφριά αλλά ανθεκτικά υλικά. Έτσι, το βάρος του μπορεί να είναι κοντινό με άλλων τροφοδοτικών της κατηγορίας, όμως ο λόγος δεν είναι η επιλογή βαριών υλικών που δίνουν την εντύπωση της ποιοτικής κατασκευής, αλλά η επιλογή των κατάλληλων υλικών και εξαρτημάτων για να δημιουργηθεί ένα πλήρως εξοπλισμένο τροφοδοτικό υψηλών προδιαγραφών.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για το #3 η 80plus πιστοποιηση δινεται παντου, μπορει να δεις psu με 30 ευρο και να εχουν 80+. Γενικα αυτη η πιστοποιηση δεν ειναι και τοσο αξιοπιστη επειδη δεν μετραει ουτε ποιοτητα, ουτε θορυβο, ουτε διαφορες προστασιες. Μετραει μονο την αποδοτικοτητα και αυτο πολλες φορες ειναι ψεμα στα φθηνα no brands psu.

Για το #5,#2 θεωρω πως καλυτερα να εχεις ενα psu που δεν δουλευει στο 100% εαν τραβας πολλα watts. Κυριως στα φθηνα, ακομα και 80plus πιστοποιηση να εχουν δεν σημαινει πως θα ειναι παντα πανω απο 80% και επισης θα χαλασουν και πιο γρηγορα. Ειναι ακριβως το ιδιο με το να δουλευεις μια gpu στο 100% για πολλη ωρα. Ναι μεν μπορει να το κανει αλλα εχει και καποια επιδραση στην διαρκεια ζωης λογω θερμοκρασιας κλπ. Οποτε εαν το συστημα σου τραβαει πχ 500 watts ε παρε ενα 650-700 psu. Ετσι κι αλλιως οι τιμες δεν ειναι υπερβολικα υψηλοτερες αν εχεις 150 watt παραπανω και για να τραβας 500watts μαλλον εχεις βαλει πολυ χρημα σε gpu/cpu.

Για το #4 εαν σκεφτεις αυτα που ειπα παραπανω, αξιζει να παρεις ενα καλο δυνατο psu που θα σου κρατησει πολυ καιρο και δεν θα εχεις θεμα με τα watts εαν θελησεις να βαλεις κατι πιο ισχυρο.

Γενικα ο κανονας στα psu ειναι dont cheap out and dont buy τουβλοX!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...