Προς το περιεχόμενο

Intel 13th +14th Gen Core, Raptor-Lake & Z790 (2022) [LGA1700]

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
45 λεπτά πριν, alexcrx είπε

Κατ' αρχήν σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις........

όταν λές τις άλλες??????εννοείς της μνημης και του pmic????????

γιατί εχει 15 ρευματα $@^%#%%$@%%$

7467 με cl 32 το εχω παει..............απο εκει και περα πούλο

tm5 και aida64

cpu vdd

cpu vddq 

vdimm 

και vddq mem (pmic)

ποσους κυκλους  τρεχεις tm5 ?

Θελει και καποιο σοβαρο stress τεστ για το memory controler   ,ιδανικο ycruncher stress test και να τρεξεις κανα 3αρι+ interations  για να πεις ουι ειναι stable.

Ισως οτι θελει τοσο πολυ sa να υπαρχει λαθος στο cpu  vddq - mem vddq 

Βασικα η μητρικη δεν μπορει για μεγαλεε συχνοτητες ,εγω εφαγα μηνες να βρω χερατα setting σε αντιστασεις για να παιξουν stable στα 7400c32. Βρηκα και settings  για 7600c34 αλλα μετα απο καποια restarts του pc παρολο που ολα τα ειχα χερατα και δεν αφηνα υην μητρικη να κανει τα δικα τις ολο κατι "κρυφο" αλλαζε στο training και μου το εκανε unstable.

Ε σε καποια φαση βαρεθηκα και λεω αστο 7200 που τα εχει σιγουρα. Μικρη και η διαφορα στο perfοrmance.

Βεβαια παιζε ρολο και η καθε μητρικη  και ας ειναι ιδιες αλλα και το καθε cpu οπως και το κιτακι ram.

Εχω καταφερει να τρεχει benchmarks και στα 8000 αλλα παλι απο restart σε restart τα κανει μανταρα η μητρικη

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 2
Δημοσ.

0-02-05-ffcd104d074ff2065eec9824a1302284c035169cfaca5c38a82fd0aa3eb0935e_970fc04335a2cdfc.jpg.486f731af6e1dc002fbdf82bc06a67ef.jpg

0-02-05-0eb41fbd93571db363ca695aceb69397ae491fd743421a55a419ea5b40b1f030_fa192cdfd6461538.jpg.251bb1e874692d7feb46f83cb0378a06.jpg

0-02-05-eed5a800d2191ed7483d257ca7afbd001d1e555cf05162e664446d4e18f64072_be0b03c432248b58.jpg.4858f3b31e5007127678de80977f1064.jpg

άμα βγάζεις καμιά άκρη πες μου και εμένα γιατί εγώ δέν βγάζω..................

1 ώρα πριν, akoinonitos είπε

cpu vdd

cpu vddq 

vdimm 

και vddq mem (pmic)

cpu vdd 1.45 στο auto

cpu vddq ειναι το vdd_imc σε εμένα??????αν ειναι αυτο ειναι 1.45 στο auto

vdimm ειναι απο το xmp 1.455

μπορεί να σου λέω και μαλακίες έχω μπλέξει τα @@ μου

ποσους κυκλους  τρεχεις tm5 ?

7466 cl32 το αφησα 31 κυκλους(βλεπω κυκλους 🤣) και ηταν οκ

Βασικα η μητρικη δεν μπορει για μεγαλεε συχνοτητες

γι αυτό πήρα την asrock nova(λένε τα καλύτερα) αλλα μάλλον την τρώω απο memory controller?????

συγνώμη για το σεντόνι αλλά εχει σπάσει @@ η φάση

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 ώρες πριν, alexcrx είπε

@akoinonitos τώρα είδα οτι έχεις nova 🤣🤣🤣 ok

Βαλε τις επιλογες στις τασεις των μνημων και στο pmic απο jedec standard σε oc demand. 

Βαλε vdimm 1.47v και στο pmic (vddq) 1.41v και βαλε 7600c34  να δεις πως θα παει. Τα αλλα αστα για αρχη οπως τα εχεις στο 1.45v ,αν δεις οτι ειναι οκ χαμηλωσε sa  γτ το 1.45 ειναι πανω απο τα safe ορια.

εδω ενας οδηγος να δεις τι ειναι τα errors που σου βγαζει και πως μπορεις να τα διορθωσεις  σε καποιες περιπτωσεις

https://docs.google.com/spreadsheets/u/0/d/1A7G97QOL0dNMwJZa9SYEq2RElJ5T6Hcx9WdReTsnIWw/htmlview?pli=1

Μπορεις να δοκιμασεις και αυτα αλλα δεν νομιζω να δουλεψουν γτ ειχα βαλει αντιστασεις με το χερι 

spacer.png

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 1
Δημοσ.

@akoinonitos

εμένα τελικά δέν πάει πάνω απο 7467...........

το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να ρίξω τα timings όσο μπορώ

Screenshot2025-04-28222806.png.4bba33792b3cf43cd5f0729711c7218b.png

το πρώτο cl πάει μέχρι 32 , μετά bye bye τά άλλα απο 46 τα πάω μέχρι 44

τουλάχιστον έτσι δεν θέλει καθόλου sa λειτουργεί με το μαμά ρεύμα 1.136  νομίζω........

ρεύμα στο cpu πώς έριξες?????απο το FVIR ?????

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, alexcrx είπε

@akoinonitos

εμένα τελικά δέν πάει πάνω απο 7467...........

το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να ρίξω τα timings όσο μπορώ

Screenshot2025-04-28222806.png.4bba33792b3cf43cd5f0729711c7218b.png

το πρώτο cl πάει μέχρι 32 , μετά bye bye τά άλλα απο 46 τα πάω μέχρι 44

τουλάχιστον έτσι δεν θέλει καθόλου sa λειτουργεί με το μαμά ρεύμα 1.136  νομίζω........

ρεύμα στο cpu πώς έριξες?????απο το FVIR ?????

Eνα 7200c32 με καλα σφιγμενα timming θα ειναι καλυτερο και με χαμηλοτερες τασεις θεωρω. 

Aν θες δοκιμασε αυτα  με 7400

spacer.png

Το cpu το εχω στοκ εντελως τωρα ,ειχα κανει undervolt με τα load line ,στο voltage setting αν δεις κατω εχεις κατι τιμες ac και dc ,οσο χαμηλωνεις το ac θα εχεις λιγοτερη ταση αλλα θα πρεπει να βαλεις το ia cep disabled ,ειναι εκει που ειναι και τα limits για το cpu 

• Like 2
Δημοσ.
35 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

Eνα 7200c32 με καλα σφιγμενα timming θα ειναι καλυτερο και με χαμηλοτερες τασεις θεωρω. 

Aν θες δοκιμασε αυτα  με 7400

σίγουρο είναι αυτό απλά σπάει @@ ρε φιλαράκι για να είναι σταθερό , φαντάσου στήν αρχή έφαγα φρίκη και έλεγα οτι φταίει το contact frame επειδή το έσφιξα πολύ οπότε ράβε ξήλωνε , μετά έλεγα μήπως φταίνε οι μνήμες??????τελικά αυτό που είδα είναι οτι μάλλον ηθελε i9 για τόσο ψηλά ρολόγια στίς μνήμες............

36 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

Το cpu το εχω στοκ εντελως τωρα ,ειχα κανει undervolt με τα load line ,στο voltage setting αν δεις κατω εχεις κατι τιμες ac και dc ,οσο χαμηλωνεις το ac θα εχεις λιγοτερη ταση αλλα θα πρεπει να βαλεις το ia cep disabled ,ειναι εκει που ειναι και τα limits για το cpu

κατάλαβα έχει 15 τρόπους να κάνεις undervolt.......

εγώ από το FIVR με adaptive στο cpu , του εχω βαλει 1,200 και πάει μέχρι 1,234 στά ζόρια

loadline calibration ειναι στο 4

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, alexcrx είπε

σίγουρο είναι αυτό απλά σπάει @@ ρε φιλαράκι για να είναι σταθερό , φαντάσου στήν αρχή έφαγα φρίκη και έλεγα οτι φταίει το contact frame επειδή το έσφιξα πολύ οπότε ράβε ξήλωνε , μετά έλεγα μήπως φταίνε οι μνήμες??????τελικά αυτό που είδα είναι οτι μάλλον ηθελε i9 για τόσο ψηλά ρολόγια στίς μνήμες............

κατάλαβα έχει 15 τρόπους να κάνεις undervolt.......

εγώ από το FIVR με adaptive στο cpu , του εχω βαλει 1,200 και πάει μέχρι 1,234 στά ζόρια

loadline calibration ειναι στο 4

Τα ιδια και εγω μεχρι που καποια στιγμη απλα βαρεθηκα ,πρεπει να ειχα βαλει και βγαλει 5 φορες το contact frame :lol:

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 1
Δημοσ.

Hi all, I haven't followed the news regarding the degradation issues, what is the situation now? (13900k in my case)

I did update BIOS at some point when intel and other acknowledged the problem. I've also limit the clock to 4.5Ghz and power to 150W. Im not really using this system a lot. Its an HTPC that nowadays is used by the misses for YT and other videos etc.

My CPU wasn't degraded or anything as it was only used 3 times a month or something.

What do people do now? BIOS and its fine?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 hours ago, daemonix said:

Hi all, I haven't followed the news regarding the degradation issues, what is the situation now? (13900k in my case)

I did update BIOS at some point when intel and other acknowledged the problem. I've also limit the clock to 4.5Ghz and power to 150W. Im not really using this system a lot. Its an HTPC that nowadays is used by the misses for YT and other videos etc.

My CPU wasn't degraded or anything as it was only used 3 times a month or something.

What do people do now? BIOS and its fine?

Yes, update the BIOS to the latest version and you should be fine. CPU degradation should be no issue after the BIOS update.

Of course, If you do overclocking and change the voltages etc,  like the friends  in the previous posts, then you may see abnormal cpu behavior at some point.

Επεξ/σία από duffyduck
  • Like 3
Δημοσ.
25 minutes ago, duffyduck said:

Yes, update the BIOS to the latest version and you should be fine. CPU degradation should be no issue after the BIOS update.

Of course, If you do overclocking and change the voltages etc,  like the friends  in the previous posts, then you may see abnormal cpu behavior at some point.

So was it mainly a bios problem or its a hardware issue that they “slowed it down” to a point that is not noticeable?

thanks

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, daemonix said:

So was it mainly a bios problem or its a hardware issue that they “slowed it down” to a point that is not noticeable?

thanks

That's good question. Only time can tell. For now, it seems that the problem is solved.

Note: According to Gamers Nexus (youtube channel), there was also a manufacturing issue, that affected some early produced CPUs (especially 13700 series and above). Maybe you could ask Intel if your cpu is affected (they can check it by the serial number etc.).

Anyway, I think that Intel extended the warranty by 5 years.

Regards.

P.S.: Now here is another question: Why Intel abandoned hyper-threading on the big cores in their latest gen CPUs ? Did hyper-threading cause over-voltage, overheat, the cpu overdraw power and self-destructed ? Was there any performance hit, when hyper-threading was enabled, in the latest gen CPUs? (that's why they removed it?)

Επεξ/σία από duffyduck
  • Like 2
Δημοσ.
1 hour ago, duffyduck said:

Now here is another question: Why Intel abandoned hyper-threading on the big cores in their latest gen CPUs ? Did hyper-threading cause over-voltage, overheat, the cpu overdraw power and self-destructed ? Was there any performance hit, when hyper-threading was enabled, in the latest gen CPUs? (that's why they removed it?)

quite a fair question!

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...