Προς το περιεχόμενο

Intel 13th +14th Gen Core, Raptor-Lake & Z790 (2022) [LGA1700]

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 hours ago, duffyduck said:

Τωρα το πρόσεξα, οτι ξαναβγάλανε και άλλο fix   😂🤣   😂🤣   😂🤣

Tουλάχιστον αυτοί το ψάχνουν και δίνουν λύσεις. Οι άλλοι κοιτάζονται μεταξύ τους και οι πελάτες ψάχνουν να αλλάξουν μητρικές και μνήμες που θα τις κρατούσαν για 5 χρόνια... :) :) :) 

Επεξ/σία από Eloy
  • Like 1
  • Απαντ. 8,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 hours ago, Eloy said:

Tουλάχιστον αυτοί το ψάχνουν και δίνουν λύσεις. Οι άλλοι κοιτάζονται μεταξύ τους και οι πελάτες ψάχνουν να αλλάξουν μητρικές και μνήμες που θα τις κρατούσαν για 5 χρόνια... :) :) :) 

Στους Intel 13th/14th gen το πρόβλημα ήταν γενικό.

Στους AMD Zen5 το πρόβλημα εμφανιζεται κυρίως σε ASRock μητρικές. Φαίνεται να είναι κάποιο πρόβλημα στην σχεδίαση της ASRock.  Οφείλουν η ASRock και η AMD να καλυψουν τις εγγυήσεις και να αντικαταστήσουν μητρικές και CPUs.

Επεξ/σία από duffyduck
  • Like 2
Δημοσ.

Κάθε fix είναι ευπρόσδεκτο.
Αν και δεν είχα κάποιο θέμα με instability σε χαμηλό load, το update έγινε day one.

• Like 1
Δημοσ.

Δεν ξέρω τι fix δίνει η Intel με κάθε update και προτείνει να έχουμε τις δικές τις ρυθμίσεις αλλά αλλά σε στοκ όλα έδινε κοντά 1.40 ρεύμα. Μετά πως να μην της βγει το όνομα όταν μόνη βάζει τα χέρια και βγάζει τα μάτια της. Σε uv ο 14600kf πόσους μήνες 1.15 με 5.3 απλά δεν έχει κάνει κιχ. Δεν ξέρω τι γίνεται με τους μεγαλύτερους αλλά αν άκουγα την ιντελ και είχα cep ανοιχτό με 1.40 ρεύμα θα ήμουν εύκολα συν 20 25 βαθμούς πάνω. Τώρα και σε max load 150 160 watt τους 70 δεν τους φτάνει. 

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 hours ago, duffyduck said:

Στους Intel 13th/14th gen το πρόβλημα ήταν γενικό.

Στους AMD Zen5 το πρόβλημα εμφανιζεται κυρίως σε ASRock μητρικές. Φαίνεται να είναι κάποιο πρόβλημα στην σχεδίαση της ASRock.  Οφείλουν η ASRock και η AMD να καλυψουν τις εγγυήσεις και να αντικαταστήσουν μητρικές και CPUs.

Εδώ έχουν πρόβλημα με Αsus πάντως...

https://www.guru3d.com/story/asus-bios-update-resolves-ryzen-9000-soc-voltage-lock/

"A handful of gurus even saw their Ryzen 7 9800X3D cores degrade or go offline entirely because of this stuck voltage"

"Until ASUS or AMD provides a detailed breakdown of what failed, there might be edge cases—like oddball RAM speeds or dual-channel quirks—that still need attention. The community will likely share voltage logs and testing results over the coming weeks, so stay tuned on tech forums."

Επεξ/σία από Eloy
  • Like 1
Δημοσ.

Υπαρξιακή ερώτηση, έχω πάρει το frame contact πάνω από 1,5 χρόνο τώρα.. αλλά δεν το έβαλα ποτέ.

Να το βάψω μπλε και να το πετάξω στην θάλασσα (not) το καλοκαίρι, να του βάλω αλυσίδα και να το κρεμάσω στον λαιμό ή μετά από τόσο καιρό έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αξίζει η χρήση frame contact και να θυσιάσω ένα απόγευμα να το εγκαταστήσω;

αναμένω σχόλια και προτάσεις για άλλες χρήσεις του.

(Intel 13900k με Asus z790 σε fractal torrent)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
38 λεπτά πριν, prefuse είπε

Υπαρξιακή ερώτηση, έχω πάρει το frame contact πάνω από 1,5 χρόνο τώρα.. αλλά δεν το έβαλα ποτέ.

Να το βάψω μπλε και να το πετάξω στην θάλασσα (not) το καλοκαίρι, να του βάλω αλυσίδα και να το κρεμάσω στον λαιμό ή μετά από τόσο καιρό έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αξίζει η χρήση frame contact και να θυσιάσω ένα απόγευμα να το εγκαταστήσω;

Απλά κούμπωσέ το όταν κάνεις την επόμενη αλλαγή πάστας. Δεν είναι και κανένας μπελάς.

Επεξ/σία από flikifloki
  • Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 hours ago, prefuse said:

Αφού το έχεις ήδη, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να το βάλεις. Το πιθανότερο είναι οτι δεν θα δεις διαφορές στις θερμοκρασίες, αλλά

α) Δίνει την αίσθηση του "peace of mind"

β) Κάνει την μητρική πιο εμφανίσιμη αν ποτέ πέσει το μάτι σου επάνω της μετά την εβδομάδα του μέλιτος.

γ) Αν θελήσεις να πουλήσεις την μητρική, για πολλούς είναι μπόνους.

και τα δύο βασικότερα

δ) Δεν έχεις πια την απορία τι να το κάνεις.

ε) Αδειάζει χώρος στο συρτάρι σου.

Επεξ/σία από Eloy
  • Like 3
  • Haha 3
Δημοσ.

Γειά παιδιά. Νομίζω έχει σηζητηθεί, αλλά θα ρωτήσω

Πήγα να παίξω το νέο Doom και μου πετάει μνμ οτι πρέπει να κανω update το bios σε version 0x12B για να μη καεί η cpu (i9 14th gen)

Είναι σοβαρό αυτό το μνμ και πως το κάνω αυτό?

Δημοσ.
40 minutes ago, firepc said:

Γειά παιδιά. Νομίζω έχει σηζητηθεί, αλλά θα ρωτήσω

Πήγα να παίξω το νέο Doom και μου πετάει μνμ οτι πρέπει να κανω update το bios σε version 0x12B για να μη καεί η cpu (i9 14th gen)

Είναι σοβαρό αυτό το μνμ και πως το κάνω αυτό?

Με τέτοιο nickname και όνομα παιχνιδιού τι περίμενες;
😛

Άλλαξε nickname και βάλε να παίξεις μπαμπλ μπαμπλ 3d. Κάνε και το update για κάθε ενδεχόμενο.

• Haha 4
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, prefuse είπε

Με τέτοιο nickname και όνομα παιχνιδιού τι περίμενες;
😛

Άλλαξε nickname και βάλε να παίξεις μπαμπλ μπαμπλ 3d. Κάνε και το update για κάθε ενδεχόμενο.

Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς

Θα ήθελα μια σοβαρή απάντηση

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
41 minutes ago, firepc said:

Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς

Θα ήθελα μια σοβαρή απάντηση

Επειδή υπήρχαν πολλά προβλήματα όλοι συνιστούν να κάνεις update το bios στην τελευταία έκδοση. Για να κάνεις το bios update πηγαίνεις στην επίσημη σελίδα του κατασκευαστή της μητρικής σου, βρίσκεις το μοντέλο που έχεις, πας στο support και κατεβάζεις το τελευταίο firmware/bios για αυτή.

Στη συνέχεια το κάνεις unzip και (ανάλογα και με τη μητρική) το βάζεις σε ένα USB stick (ή σε κάποια άλλα μοντέλα σε ένα φάκελο στον SSD σου). Κάνεις επανεκίνηση, πατάς DEL για να μπεις στο bios και ψάχνεις την επιλογή BIOS update, μόλις φορτώσει το περιβάλλον επιλέγεις τη θέση που είχες βάλει το αρχείο και ξεκινάς την διαδικασία. Αν δεν μπορείς να δεις το USB τότε δοκιμάζεις να το βάλεις σε άλλο port ή να το κάνεις format σε fat32 (πλέον αυτό χρειάζεται σε ελάχιστες μητρικές).

Από την στιγμή που θα ξεκινήσει η διαδικασία δεν πατάς τίποτα στον υπολογιστή και σε καμία περίπτωση δεν τον κλείνεις όση ώρα και να πάρει.

Επεξ/σία από elpenor
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, elpenor είπε

Επειδή υπήρχαν πολλά προβλήματα όλοι συνιστούν να κάνεις update το bios στην τελευταία έκδοση. Για να κάνεις το bios update πηγαίνεις στην επίσημη σελίδα του κατασκευαστή της μητρικής σου, βρίσκεις το μοντέλο που έχεις, πας στο support και κατεβάζεις το τελευταίο firmware/bios για αυτή.

Στη συνέχεια το κάνεις unzip και (ανάλογα και με τη μητρική) το βάζεις σε ένα USB stick (ή σε κάποια άλλα μοντέλα σε ένα φάκελο στον SSD σου). Κάνεις επανεκίνηση, πατάς DEL για να μπεις στο bios και ψάχνεις την επιλογή BIOS update, μόλις φορτώσει το περιβάλλον επιλέγεις τη θέση που είχες βάλει το αρχείο και ξεκινάς την διαδικασία.

Από την στιγμή που θα ξεκινήσει η διαδικασία δεν πατάς τίποτα στον υπολογιστή και σε καμία περίπτωση δεν τον κλείνεις όση ώρα και να πάρει.

Σε ευχαριστώ πολύ 

• Like 1
Δημοσ.
2 minutes ago, firepc said:

Σε ευχαριστώ πολύ 

Προσοχή, αν η μητρική σου είναι Gigabyte που έχουν πολλά revision θα πρέπει να επιλέξεις το σωστό revision πριν κατεβάσεις το firmware. Αυτό μπορείς να το δεις γραμμένο πάνω στην ίδια την μητρική συνήθως σε εμφανές σημείο.

• Like 1
Δημοσ.

@elpenorμια ερωτηση πριν ξεκινήσω τη διαδικασια. Τα τελευταια updates ειναι 2,  το 1802 και 1805.

Το 1802 εχει το fix 0x12b αλλα το 1805 ειναι το νεοτερο

Ποιο ειναι καλυτερα να περασω?

Αυτη ειναι η μητρική μου 

https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/tuf-gaming/tuf-gaming-z790-plus-wifi/helpdesk_bios?model2Name=TUF-GAMING-Z790-PLUS-WIFI

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...