Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θέλω να ακούσω τις γνώμες σας σχετικά με τις ρυθμίσεις που θα πρέπει να κάνω ώστε να πετύχω υψηλότερη θερμοκρασία σε ένα σύστημα 10 ηλιακών συλλεκτών με έναν διαφορικό θερμοστάτη και δύο καζάνια το πρώτο 800 λίτρα και το δεύτερο 1.000 λίτρα συνδεδεμένα στη σειρά. Έχω βάλει πολλούς ελεγκτές θερμοκρασιών και μπορώ και βλέπω ανά πάσα στιγμή στο τηλέφωνο μου θερμοκρασίες σε όλα τα ύψη των δοχείων. Έχω βάλει επίσης και μία κάμερα η οποία βλέπω τις πραγματικές θερμοκρασίες στα αναλογικα θερμόμετρα πάνω από το διαφορικό θερμοστάτη. Το πρόβλημά μου είναι Πόπη ενώ οι δέκα ηλιακοί συλλέκτες είναι όλοι συνδεδεμένοι στη σειρά όταν την προηγούμενη μέρα αδειάζουν όλα τα λίτρα λόγω κατανάλωσης και είναι γύρω στους 26 βαθμούς περνώντας σήμερα το απόγευμα στις 7:00 δεν μπορώ να ανεβάσω θερμοκρασίες πάνω από 60 βαθμούς εκτός την προηγούμενη δεν ξοδευτεί το νερό οπότε έχουμε μία αρχική θερμοκρασία μεγαλύτερη αλλά και πάλι δεν είναι δύσκολο να ανεβάσω παραπάνω. Ηλιακοί συλλέκτες είναι γυρισμένη προς την ανατολή και έτσι από τις 9:00 το πρωί ξεκινάει ο διαφορικός θερμοστάτης και γυρνάει τα νερά .ακόμα να πω είναι μόνο για καλοκαιρινή χρήση και το χειμώνα αδειάζω τα υγρά. Δ.τ. θερμοκρασιών στο κάτω μέρος του καζανιού και το δεύτερο στο ανώτερο μέρος των συλλεκτών το έχω ρυθμίσει στους 5 βαθμούς. ελάχιστη θερμοκρασία για να σταματήσει η περιστροφή των υγρων είναι δύο βαθμοι και μιας και ο κυκλοφορητής είναι inverter το full speed το έχω  όταν η διαφορά είναι 17 βαθμοί από κει και κάτω γύρνα με αναλογία. Έχω πειραματιστεί αρκετά με αυτές τις ρυθμίσεις και από ότι βλέπω οι βέλτιστες είναι αυτές αλλά δεν μπορώ να ανεβάσω παραπάνω θερμοκρασία μήπως ζητάω πολλά; Ξέρω αυτά είναι θέματα μηχανολόγων. Αλλά επειδή ασχολούμαι με αυτά και ξέρω να χρησιμοποιώ ελεγκτές και αυτοματισμούς θέλω να δω αν μπορώ να κάνω κάτι ώστε να καταφέρω κάτι καλύτερο

Screenshot_20220806_201525_com.mobile.myeye.jpg

Screenshot_20220806_201459_com.coolkit.jpg

Τα σονοφφ τα έχω στο κάτω μέρος, στη μέση ,και στην έξοδο του ζεστού νερού χρήσης σε 3 διαφορετικά ύψη δηλαδή.εχω και τον καυστήρα πετρελαίου που αν χρειαστεί θα βοηθήσει αναβοντας αν πλήρη τις συνθήκες,δηλαδή χαμηλές θερμοκρασίες στα καζάνια.

7 λεπτά πριν, xariscd είπε

Θέλω να ακούσω τις γνώμες σας σχετικά με τις ρυθμίσεις που θα πρέπει να κάνω ώστε να πετύχω υψηλότερη θερμοκρασία σε ένα σύστημα 10 ηλιακών συλλεκτών με έναν διαφορικό θερμοστάτη και δύο καζάνια το πρώτο 800 λίτρα και το δεύτερο 1.000 λίτρα συνδεδεμένα στη σειρά. Έχω βάλει πολλούς ελεγκτές θερμοκρασιών και μπορώ και βλέπω ανά πάσα στιγμή στο τηλέφωνο μου θερμοκρασίες σε όλα τα ύψη των δοχείων. Έχω βάλει επίσης και μία κάμερα η οποία βλέπω τις πραγματικές θερμοκρασίες στα αναλογικα θερμόμετρα πάνω από το διαφορικό θερμοστάτη. Το πρόβλημά μου είναι Πόπη ενώ οι δέκα ηλιακοί συλλέκτες είναι όλοι συνδεδεμένοι στη σειρά όταν την προηγούμενη μέρα αδειάζουν όλα τα λίτρα λόγω κατανάλωσης και είναι γύρω στους 26 βαθμούς περνώντας σήμερα το απόγευμα στις 7:00 δεν μπορώ να ανεβάσω θερμοκρασίες πάνω από 60 βαθμούς εκτός την προηγούμενη δεν ξοδευτεί το νερό οπότε έχουμε μία αρχική θερμοκρασία μεγαλύτερη αλλά και πάλι δεν είναι δύσκολο να ανεβάσω παραπάνω. Ηλιακοί συλλέκτες είναι γυρισμένη προς την ανατολή και έτσι από τις 9:00 το πρωί ξεκινάει ο διαφορικός θερμοστάτης και γυρνάει τα νερά .ακόμα να πω είναι μόνο για καλοκαιρινή χρήση και το χειμώνα αδειάζω τα υγρά. Δ.τ. θερμοκρασιών στο κάτω μέρος του καζανιού και το δεύτερο στο ανώτερο μέρος των συλλεκτών το έχω ρυθμίσει στους 5 βαθμούς. ελάχιστη θερμοκρασία για να σταματήσει η περιστροφή των υγρων είναι δύο βαθμοι και μιας και ο κυκλοφορητής είναι inverter το full speed το έχω  όταν η διαφορά είναι 17 βαθμοί από κει και κάτω γύρνα με αναλογία. Έχω πειραματιστεί αρκετά με αυτές τις ρυθμίσεις και από ότι βλέπω οι βέλτιστες είναι αυτές αλλά δεν μπορώ να ανεβάσω παραπάνω θερμοκρασία μήπως ζητάω πολλά; Ξέρω αυτά είναι θέματα μηχανολόγων. Αλλά επειδή ασχολούμαι με αυτά και ξέρω να χρησιμοποιώ ελεγκτές και αυτοματισμούς θέλω να δω αν μπορώ να κάνω κάτι ώστε να καταφέρω κάτι καλύτερο

Τα σονοφφ τα έχω στο κάτω μέρος, στη μέση ,και στην έξοδο του ζεστού νερού χρήσης σε 3 διαφορετικά ύψη δηλαδή.εχω και τον καυστήρα πετρελαίου που αν χρειαστεί θα βοηθήσει αναβοντας αν πλήρη τις συνθήκες,δηλαδή χαμηλές θερμοκρασίες στα καζάνια. Έχω και τις αντλίες ανακυκλοφορίας αλλά μου κάνουν κατανάλωση και τις έχω κλειστές. 

Η συνολική κατανάλωση είναι γύρω στα 10 κυβικά την ημέρα ζεστό-κρύο και έχω και Βάνα εγκαυμάτων ρυθμισμένη στους 45 βαθμούς,το νερό φτάνει οριακά αν δείτε η φωτογραφία που σας έστειλα πριν είναι στις 8: 20  το απόγευμα μέχρι τις 10:00 θα σας ξανά βγάλω καινούργιο screenshot για να δείτε πώς φεύγει το νερό.

Όταν δεν υπάρχει κατανάλωση και ξεκινήσει η επόμενη μέρα με ζεστό νερό 50 βαθμών τότε καταφέρνει και ανεβαίνει μπορεί και 80 βαθμούς, ανάλογα την ημέρα.

Σκέφτομαι να βάλω μερικά tube κενού προς την δύση αυτή τη φορά να βάλω ένα δεύτερο κυκλοφορητή με παράλληλη σύνδεση με το ήδη υπάρχων γιατί στις 5:00το απόγευμα τον Αύγουστο σταματάει η δραστηριότητα  διαφορικόυ θερμοστάτη.

Αυτό είναι ένα screenshot μία ώρα μετά και εδώ καταλαβαίνουμε ότι το αισθητήριο που έχει 26,3 βαθμούς έχουν καταναλωθεί περίπου 500 λίτρα νερού αυτό το αισθητήριο είναι στη μέση του δοχείου με τα 1.000 λίτρα και εδώ μέσα έρχεται το κρύο νερό του δικτύου. η έξοδος για την κατανάλωση είναι από το δεύτερο δοχείο με 800 λίτρων.

Screenshot_20220806_210911_com.coolkit.jpg

Δημοσ.

Με όσα λες το πιθανότερο είναι να μη προλαβαίνουν οι συλλέκτες να ζεστάνουν περισσότερο. 

Ή προσθέτεις άλλον έναν καθρέφτη ή κατεβάζεις λίγο την πίεση εξόδου. 

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, osalonikios1977 είπε

Με όσα λες το πιθανότερο είναι να μη προλαβαίνουν οι συλλέκτες να ζεστάνουν περισσότερο. 

Έχω 10 στη σειρά μήπως μετά θα είναι  πάρα πολλά σε σειρά και δεν δουλεύουν καλά; ακόμα και αυτό φοβάμαι ότι μήπως δεν είναι σωστό ότι είναι 10 στη σειρά.οσο για την πίεση ίσως βοηθήσει και αυτό..

1 ώρα πριν, xariscd είπε

Τα σονοφφ τα έχω στο κάτω μέρος, στη μέση ,και στην έξοδο του ζεστού νερού χρήσης σε 3 διαφορετικά ύψη δηλαδή.εχω και τον καυστήρα πετρελαίου που αν χρειαστεί θα βοηθήσει αναβοντας αν πλήρη τις συνθήκες,δηλαδή χαμηλές θερμοκρασίες στα καζάνια. Έχω και τις αντλίες ανακυκλοφορίας αλλά μου κάνουν κατανάλωση και τις έχω κλειστές. 

Δημοσ.

1800lt με συλλεκτες στην ανατολη ειναι λογικο να μη μπορεις να ανεβασεις θερμοκρασιες ... μηχανολογος το μελετησε και σου ειπε οτι θα σε καλυψει? Το οτι ειναι καλοκαιρι δεν αλλαζει το γεγονος οτι ο δυνατος ηλιος ειναι μετα τις 12, και εσυ τον χανεις αφου κοιτας ανατολικα.

Απλος υπολογισμος. Για να ανεβουν 1800 λιτρα νερου θερμοκρασια κατα 35 βαθμους (απο 25 πες θερμοκρασια νερου στους 60) απαιτουνται περιπου 75Kwh ενεργειας. Αν λες εχεις 10 πανελ (υποθετω πανελ 2τμ εκαστο) συνολο 20 τμ συλλεκτικη επιφανεια θες σε πες 4 ωρες ηλιοφανεια 3,75 kw/m2. Αρα 940w/m2 ηλιακη ενεργεια ανα ωρα. Δες στο σταθμο Μαρμαρα (υποθετω οτι το συστημα ειναι εγκατεστημενο χαλκιδικη) οτι χθες για παραδειγμα 940w/m2 δεν εφτασε ουτε στις 1 το μεσημερι. Προφανως αυτο ειναι απλος υπολογισμος, οχι μελετη, μελετη πρεπει να εχει κανει ο μηχανολογος σου. 

Δημοσ.
53 λεπτά πριν, osalonikios1977 είπε

Έχω 10 στη σειρά μήπως μετά θα είναι  πάρα πολλά σε σειρά και δεν δουλεύουν καλά; ακόμα και αυτό φοβάμαι ότι μήπως δεν είναι σωστό ότι είναι 10 στη σειρά.οσο για την πίεση ίσως βοηθήσει και αυτό..

1 ώρα πριν, xariscd είπε

15 λεπτά πριν, NikosKallithea είπε

Ειναι ευκολο να κανεις μετατροπη και να τους βάλεις παράλληλα, νομίζω θα ειναι πολυ καλύτερά 

Δύο πεντάδες δηλαδή;

Screenshot_20220806_220335_com.coolkit.jpg

Screenshot_20220806_230224_com.coolkit.jpg

Δημοσ.

Οι φωτογραφίες είναι κατά την διάρκεια της ημέρας.εχω και από ένα datalogger σε κάθε βαρέλι στην μέση του ,για να έχω όλη την πορεία θερμοκρασία του νερού..

Screenshot_20220807_125915_com.inkbird.engbird.jpg

Screenshot_20220807_125333_com.inkbird.engbird.jpg

Screenshot_20220807_130220_com.inkbird.engbird.jpg

Δημοσ.
18 ώρες πριν, xariscd είπε

Ηλιακοί συλλέκτες είναι γυρισμένη προς την ανατολή

Η βέλτιστη διεύθυνση είναι ο Νότιος προσανατολισμός. Όποιο βιβλίο ενεργειακού σχεδιασμού και να ανοίξεις, αυτό λέει για εμάς του βόρειου ημισφαιρίου. Κλήση ίση με το γεωγραφικό πλάτος του τόπου που βρίσκεται η εγκατάσταση  Για μεγαλύτερη απόδοση τον χειμώνα η γωνία κλίσης πρέπει να είναι 10-15 μοίρες μεγαλύτερη του γεωγραφικού πλάτους το δε καλοκαίρι 10-15 μικρότερη   Γενικώς, οι ηλιακές ακτίνες πρέπει να πέφτουν κάθετα στο πάνελ. Αποκλισεις της τάξης του +-10% είναι  ΟΚ Ο μηχανολόγος - εγκαταστατης τι λένε ? Η τα έβαλες μόνος σου

Δημοσ.

Ακολουθήσαμε την στέγη ,αν και αν την βάζαμε +90μοιρες που θα μπορούσαμε,αλλά δεν έγινε έτσι.

Screenshot_20220807_153314_com.coolkit.jpg

Από τις 2 και μετά δεν  ανέβαζει ,αρκετή στασιμότητα. Λίγο λίγο ..έχω δοκιμάσει να γυρνάω τα νερά ποιο αργά για να προλαβαίνουν να ανεβάσει μεγάλη θερμοκρασία 

IMG_20220807_153953.jpg

Δημοσ.

σου ξαναλεω, μετα τις δυο ο ηλιος ειναι πισω απο τον καθρεφτη του συλλεκτη αφου αυτος κοιταει ανατολικα. Δε διορθωνεται αυτο απο τον διαφορικο. Θες ειτε διαφορετικο προσανατολισμο, ειτε περισσοτερους συλλεκτες για να προλαβαινει να ζεσταθει το νερο πριν "κρυφτει"¨ο ηλιος.

Δημοσ.

Ναι αυτο είναι το βασικότερο.αλλαγη προσανατολισμού.θα πρέπει να πάει με κέντρο νότο  20 μοίρες προς δύση.αυτη την δυνατότητα έχω.η να βάλω 2 εξτρα πάνελ,που μάλλον αυτό είναι το πιο εύκολο έτσι όπως είναι τα πράγματα 

Και ίσως να αλλάξω και την σύνδεση,να την κάνω 2παραλληλες σειρές των 6 πάνελ.

Με reverse return σύνδεση 

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις επιβεβαίωσα αυτά που φανταζόμουνα. Τώρα πόσο θα κερδίσω με αυτό που θα κάνω σίγουρα πάντως νομίζω ότι θα είμαι okay.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 6/8/2022 στις 10:06 ΜΜ, fredd0 είπε

1800lt με συλλεκτες στην ανατολη ειναι λογικο να μη μπορεις να ανεβασεις θερμοκρασιες ... μηχανολογος το μελετησε και σου ειπε οτι θα σε καλυψει? Το οτι ειναι καλοκαιρι δεν αλλαζει το γεγονος οτι ο δυνατος ηλιος ειναι μετα τις 12, και εσυ τον χανεις αφου κοιτας ανατολικα.

Απλος υπολογισμος. Για να ανεβουν 1800 λιτρα νερου θερμοκρασια κατα 35 βαθμους (απο 25 πες θερμοκρασια νερου στους 60) απαιτουνται περιπου 75Kwh ενεργειας. Αν λες εχεις 10 πανελ (υποθετω πανελ 2τμ εκαστο) συνολο 20 τμ συλλεκτικη επιφανεια θες σε πες 4 ωρες ηλιοφανεια 3,75 kw/m2. Αρα 940w/m2 ηλιακη ενεργεια ανα ωρα. Δες στο σταθμο Μαρμαρα (υποθετω οτι το συστημα ειναι εγκατεστημενο χαλκιδικη) οτι χθες για παραδειγμα 940w/m2 δεν εφτασε ουτε στις 1 το μεσημερι. Προφανως αυτο ειναι απλος υπολογισμος, οχι μελετη, μελετη πρεπει να εχει κανει ο μηχανολογος σου. 

Μετερεωλογικα δεδομένα για προηγούμενες ημέρες πώς μπορώ να δω...αυτό που έστειλες λέει μόνο της ημέρας τα δεδομένα 

Θα μπορούσα να δω από δω ας πούμε .. δεν έχει βέβαια kwatt/m2 https://www.sunnyportal.com/Templates/PublicPageOverview.aspx?page=49979f02-eb33-4505-bd56-ba5d41790485&plant=f8465701-09fa-44af-8962-633961700768&splang=el-GR αλλά έναν μπουσουλα τον έχεις.

Επεξ/σία από xariscd
Δημοσ.

ιδεα δεν εχω, ψαξτο

αλλα ξεκινα διαβαζοντας αυτο, δεν εχει ακριβη μετερολογικα δεδομενα, αλλα εχει μεσες μηνιαιες τιμες και ειναι ο γενικος μπουσουλας. Απο σελιδα 40 και μετα 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...