Προς το περιεχόμενο

4G , LTE , VoLTE, κατάργηση του 3G,  5G NSA, 5G SA , VoNR


sattack

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Mου φάνηκε ενδιαφέρον που το συζητήσαμε σε ένα θέμα για αγορά κινητού, και είπα να το βάλω εδώ με επικεφαλίδες για ευκολο search. 

To 4G (που αλλιώς λέγεται και LTE) ήταν ένα σύστημα για πιο γρήγορη μεταφορά δεδομενων και οταν βγήκε ήταν μόνο για data (internet). Όταν χρειαζόταν να γίνει κλήση ομιλίας από το κινητό, το σύστημα έπεφτε σε 2G για να εξυπηρητησει την ομιλία και για τα data/Internet πήγαινε σε 3G. 

Mετα βγήκε το VoLTE  (Voice Over LTE) που σημαινει ότι το κινητό παραμένει συνέχεια σε 4G σύνδεση ακόμα και όταν κάνει κλήση. 

Αυτό γίνεται σημαντικό τώρα, γιατί οι εταιρίες αρχίζουν να καταργούν το 3G. Αυτό σημαίνει ότι όσες παλιές συσκευές κινητων δεν υποστηρίζουν VoLTE, όταν θα κάνουν κλήση ομιλίας θα χάνουν το 4G, δεν θα μπορούν να βρουν 3G και δεν θα έχουν ίντερνετ.

Βασικά μόνο παλιές συσκευές θα το παθαίνουν αυτό,  πάντως καλό είναι να το ξέρουμε, και να ξέρουμε οτι αυτο το VoLTE σηματακι που εμφανιζεται επάνω,  στις ενδείξεις του κινητού μας είναι κάτι καλό. 

Στο μέλλον, ακριβώς το ίδιο γινεται/θα γίνει με το 5G.

To 5G NSA (not stand alone) είναι σκέτα data και όταν γίνεται κλήση πέφτει σε 4G VoLTE για κλήση και για data. Tωρα αναπτύσσουν τις κλήσεις VoNR (Voice over New Radio, δηλαδη εννοουν Voice over 5G) για να γίνει το 5G SA (stand alone). Στις ΗΠΑ μονο σε 2 πόλεις το έχουν δοκιμάσει. Και προφανώς θα αργήσει πάρα πολύ να εφαρμοστεί παντού και ακόμα πολύ περισσότερο να φτάσουν στο σημείο να πουν ότι θα αρχίσουν να καταργούν το 4G VoLTE.

Αλλά έτσι για να έχουμε να λέμε, Samsung συσκευές που υποστηρίζουν ήδη τις κλησεις 5G VoNR είναι όλες οι S21 και S22 (απλές, plus και ultra).

ΥΓ. Το 2G στην Ευρωπη θα το κρατήσουν ως χρήσιμο σύστημα ανάγκης γιατί καταναλώνει λίγη ενέργεια. Στις ΗΠΑ σκοπεύουν να το καταργήσουν και αυτό, οπότε τα παλιά κινητά εκεί θα βγουν τελειως άχρηστα. 

Επεξ/σία από sattack
  • Like 2
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δε ξέρω αν ρωτάω σε σωστό θέμα, αλλά υπάρχει τρόπος σε Android 11 κινητό να δω ταχύτητα δεδομένων χωρίς να κατεβάσω κάποια εφαρμογή?
Όπως π.χ. μπαίνω στο speedtest για να ελεγξω πόσα Mbps είναι η γραμμή intenet στο σπίτι, να μπορώ να βλέπω ανά πάσα στιγμή ταχύτητα 5G/4G, VoLTE κλπ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 6 μήνες μετά...

Εγώ παρατηρω το εξής.απο τη ώρα π έγινε 5g... s21ultra wifi calling volte ανοιχτά. Όταν μιλάω κόβεται το ίντερνετ δε γυρνάει σε dual band 4g 3g έστω να έχω πρόσβαση κόβεται τελείως καμία ιδέα? Η είναι καθαρά η κεραία της κινητής?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...