Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ελλείψει ηλιακού θερμοσίφωνα (το θέμα το εξετάζω πάντως, αλλά μιλάμε με τα τωρινά δεδομένα, που δεν υπάρχει στο σπίτι),

ο μόνος τρόπος για να έχει κανείς ζεστό νερό επί του παρόντος στο σπίτι, είναι είτε κλασικά μέσω θερμοσίφωνα, είτε με βράσιμο σε κατσαρόλα σε μάτι της κουζίνας.

Η γυναίκα που έρχεται στο σπίτι για να φροντίζει τον κατάκοιτο γονιό, θέλει -και ορθώς, για το περιστασιακό πλύσιμο του ανθρώπου, να χρησιμοποιεί ζεστό νερό.

Το ερώτημά μου είναι, ποιες από τις δυο υπαρχουσες λυσεις, ειναι οικονομικότερη σε κατανάλωση ρεύματος.

Να βάζει την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, ή να πάω να αγοράσω έναν βραστήρα; Θα μου κάψει λιγότερα ρεύμα ο βραστήρας απ'οτι καίει το μάτι της κουζίνας;

Γενικως εχω την αισθηση οτι και τα δυο...καίνε. Αλλά ίσως κάποιο να καίει λιγότερο, και σήμερα πια εδω που φτάσαμε, τα εξετάζουμε όλα.

Περιμενω τις απόψεις σας.

Δημοσ.

Αναλογα την χρηση μπορει να συμφερει και ο θερμοσίφωνας γιατι ολα ειναι με ηλεκτρικη ενέργεια οποτε θελει ψαξιμο.

Μπορείς πχ να ανάβεις καθε μερα θερμοσίφωνα και μεχρι τις 08:00 τις πρωινές ωρες με νυχτερινό και να εχεις νερο ολη μερα.

Η αν θελεις οικονομια και κατσαρολες παρε ενα ματι υγραεριου βαλτο στο μπαλκόνι και εισαι οκ.

 

Δημοσ.
22 λεπτά πριν, mindreader είπε

Ελλείψει ηλιακού θερμοσίφωνα (το θέμα το εξετάζω πάντως, αλλά μιλάμε με τα τωρινά δεδομένα, που δεν υπάρχει στο σπίτι),

ο μόνος τρόπος για να έχει κανείς ζεστό νερό επί του παρόντος στο σπίτι, είναι είτε κλασικά μέσω θερμοσίφωνα, είτε με βράσιμο σε κατσαρόλα σε μάτι της κουζίνας.

Η γυναίκα που έρχεται στο σπίτι για να φροντίζει τον κατάκοιτο γονιό, θέλει -και ορθώς, για το περιστασιακό πλύσιμο του ανθρώπου, να χρησιμοποιεί ζεστό νερό.

Το ερώτημά μου είναι, ποιες από τις δυο υπαρχουσες λυσεις, ειναι οικονομικότερη σε κατανάλωση ρεύματος.

Να βάζει την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, ή να πάω να αγοράσω έναν βραστήρα; Θα μου κάψει λιγότερα ρεύμα ο βραστήρας απ'οτι καίει το μάτι της κουζίνας;

Γενικως εχω την αισθηση οτι και τα δυο...καίνε. Αλλά ίσως κάποιο να καίει λιγότερο, και σήμερα πια εδω που φτάσαμε, τα εξετάζουμε όλα.

Περιμενω τις απόψεις σας.

Βραστήρας.Ζεσταίνει γρήγορα και θα προσθέτει κρύο νερό για να ρίχνει την θερμοκρασία στο επιθυμητό.

Με μικρές πετσέτες τον καθαρίζει;Ας ρίχνει μέσα ελάχιστο αφρόλουτρο.

Σκέψου και τα μωρομάντηλα.

  • Like 1
Δημοσ.

για 5 λιτρα ο βραστηρας. για 10-20-30 ο θερμοσιφωνας. βαλτον στους 60 (δεν χρειαζεται παραπανω) και αναβε τον νυχτα για 2 ωρες με νυχτερινο αν εχεις. την επομενη το πρωι θα ειναι ακομα ζεστο το νερο. και αν δεν εχει τερμα ζεστο, σε 15 λεπτα θα ειναι ετοιμο.

Δημοσ.

Δεν εχω νυχτερινο ρευμα παιδια.

Σιγουρα για πολλα λιτρα ο θερμοσιφωνας ειναι μονοδρομος.

Υπαρχει και το κλασικο γκαζακι, αλλα δεν νομιζω να συμφερει για τη δουλεια που σας λεω.

Οποτε για κατι-γρηγορο προχειρο, αυτη τη στιγμη το ζητουμενο, ειναι τι καιει λιγοτερο ρευμα...., μεταξυ ματιου κουζινας, και πιθανη αγορα βραστηρα. Εκτος αν υπαρχει αλλη οικονομικη επιλογη που να ζεσταινει νερο και να καιει λιγο ρευμα, που μου διαφευγει.

 

Δημοσ.

Βραστηρα να επιλέξεις ,πλέον είναι φθηνοί ,είναι γρήγοροι και πιστεύω ότι σε σύγκριση με το να ανάψεις μάτι και να ζεστάνεις κατσαρόλα θα σου έρχεται πιο οικονομικά ο βραστηρας

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, mindreader είπε

Δεν εχω νυχτερινο ρευμα παιδια.

Σιγουρα για πολλα λιτρα ο θερμοσιφωνας ειναι μονοδρομος.

Υπαρχει και το κλασικο γκαζακι, αλλα δεν νομιζω να συμφερει για τη δουλεια που σας λεω.

Οποτε για κατι-γρηγορο προχειρο, αυτη τη στιγμη το ζητουμενο, ειναι τι καιει λιγοτερο ρευμα...., μεταξυ ματιου κουζινας, και πιθανη αγορα βραστηρα. Εκτος αν υπαρχει αλλη οικονομικη επιλογη που να ζεσταινει νερο και να καιει λιγο ρευμα, που μου διαφευγει.

 

ο θερμοσιφωνας, ο βραστηρας και οτιδηποτε ειναι καζανι με αντισταση καινε το ιδιο.

η κατσαρολα επισης, με την διαφορα οτι εχει μεγαλύτερες απωλειες, αμελητέες ομως. ολα αυτα ειναι ηλεκτρικη ενεργεια.

το γκαζακι τωρα πρεπει να το υπολογισεις με το κοστος που αγοράζεις τα γκαζακια σε σχεση με την kwh... και τρεχα γυρευε.

εν ολιγοις παρε ενα βραστηρα. υπαρχουν καποιοι σαν αυτον με επιλογες θερμοκρασιας. https://www.skroutz.gr/s/26565081/Xiaomi-Mi-Smart-Kettle-Pro-Βραστήρας-1-5lt-1800W-Λευκός.html

οι απλοι βραζουν το νερο μεχρι να κλεισει ο θερμοστατης την αντισταση οποτε καις ρευμα που παει χαμενο εφοσον δεν το θες βραστο. για ζεστο νερο βρες καποιον που δεχετε ρυθμιση 50-60 βαθμους.

  • Like 1
Δημοσ.
19 λεπτά πριν, basilis_k6 είπε

ο θερμοσιφωνας, ο βραστηρας και οτιδηποτε ειναι καζανι με αντισταση καινε το ιδιο.

η κατσαρολα επισης, με την διαφορα οτι εχει μεγαλύτερες απωλειες, αμελητέες ομως. ολα αυτα ειναι ηλεκτρικη ενεργεια.

το γκαζακι τωρα πρεπει να το υπολογισεις με το κοστος που αγοράζεις τα γκαζακια σε σχεση με την kwh... και τρεχα γυρευε.

εν ολιγοις παρε ενα βραστηρα. υπαρχουν καποιοι σαν αυτον με επιλογες θερμοκρασιας. https://www.skroutz.gr/s/26565081/Xiaomi-Mi-Smart-Kettle-Pro-Βραστήρας-1-5lt-1800W-Λευκός.html

οι απλοι βραζουν το νερο μεχρι να κλεισει ο θερμοστατης την αντισταση οποτε καις ρευμα που παει χαμενο εφοσον δεν το θες βραστο. για ζεστο νερο βρες καποιον που δεχετε ρυθμιση 50-60 βαθμους.

Λογικα, βραστηρες σαν αυτον που προτεινεις, θα καινει λιγοτερο απο ενα 'ματι κουζινας', αφου ρυθμιζεις τη θερμοκρασια. Μαλιστα ο συγκεκριμενος βραστηρας γραφουν καποιοι, οτι 'σβηνει' πριν πιασει τη θερμοκρασια, καθως σε λιγο λογω του βρασμου θα την πιασει! Οποτε επιπροσθετη οικονομια.

Μαλλον φαινεται οτι σε σχεση με το ματι κουζινας ο βραστηρας θα κανει οικονομια. Εξαλλου 'ζεσταμα' στο νερο θελουμε, οχι να βρασει.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτό που αλλάζει με την θέρμανση του νερού είναι η τεχνολογία και τρόπος μεταβολής της θερμότητας. 

Θερμοσίφωνο και βραστήρας έχουν τον ίδιο ακριβώς τρόπο με θερμική αντίσταση εμβαπτισμενη μέσα στο νερό. Απαιτούν τον ίδιο χρόνο για την ίδια θερμοκρασία, αυτό που αλλάζει είναι ο όγκος. Ο βραστήρας θα είναι ο πιο σύντομος λόγω max 2 λίτρων νερού. 

Το μάτι της κουζίνας θα καθυστερήσει πιο πολύ από τον βραστήρα γιατί η θερμότητα πρέπει να διαπερασει πρώτα τον πάτο της κατσαρόλας, επίσης η θερμότητα κατευθύνεται μόνο από τον πάτο και όχι από την περιφέρεια. Και αυτα αν μιλάμε για επαγωγικες εστίες, αν έχουμε τις κλασσικές με το σμάλτο τότε ακόμα πιο αργά. 

Για την δουλειά σου το καλύτερο είναι ένας βραστήρας με ρυθμιζόμενη θερμοκρασία. 

Επεξ/σία από Basilhs23___
  • Like 3
Δημοσ.

Θέμα κόστος είναι το περίπου το ίδιο, η ποιότητα αλλάζει.

Εγώ να προσθέσω ότι για την παρασκευή γάλατος για το μωρό ο παιδίατρος μας απαγόρευσε να χρησιμοποιούμε τον βραστήρα γιατί έχει αποδειχτεί ότι πιάνει πολύ γρήγορα άλατα το νερό και όσο και να τον καθαρίζεις η ποιότητα του νερού θα είναι χειρότερη απο το εάν το βράσεις σε κατσαρολάκι.

  • Confused 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στην περίπτωση ηλεκτρικής αντίστασης, όλες οι αντιστάσεις ουσιαστικά καταναλώνουν ακριβώς το ίδιο.

Για κάθε ένα watt, αποδίδουν 3.41 BTU/ώρα.  Η διαφορά μεταξύ μικρότερης ή μεγαλύτερης αντίστασης σε watt, απλά θα θερμάνει το νερό γρηγορότερα ή αργότερα. Είτε βάλεις μια αντίσταση των 1000watt  να βράσει το νερό σε π.χ. 2 λεπτά, είτε βάλεις μια αντίσταση των 2000watt να βράσει το νερό σε 1 λεπτό (αφού είναι διπλάσιας ισχύος) το κόστος είναι το ίδιο.

Από εκεί και πέρα για μικροποσότητες νερού που αρκεί ένας βραστήρας, είναι προτιμητέος, μιας και θεωρητικά θα υπάρξει μια απώλεια ενέργειας αν χρησιμοποιηθεί κατσαρόλα σε ηλεκτρικό μάτι. Η κατανάλωση ρεύματος που θα χρησιμοποιηθεί μέχρι να ζεσταθεί ο πάτος της κατσαρόλας θα πάει στον βρόντο, μιας και το μάτι θα το κλείσουμε αφού βράσει το νερό, κι έτσι η θερμότητα που θα εξακολουθήσει να βγάζει ο πάτος, θα χαραμιστεί.

 

Κάτι για τα άλατα μιας και αναφέρθηκε.  Τα άλατα προϋπάρχουν μέσα στο νερό διαλυμένα. Ο λόγος που σε μερικούς βραστήρες εμφανίζονται πιο εύκολα σε σχέση με άλλους, είναι γιατί όταν βράσει το νερό, ο βραστήρας καθυστερεί να κλείσει κι έτσι ο πάτος είναι αρκετά θερμός όταν αδειάζουμε το νερό(ειδικά στους βραστήρες με μεγαλύτερης ισχύος αντίσταση από άλλους). Με αποτέλεσμα να προκληθεί εξάτμιση νερού στην υπόλοιπη μικροποσότητα νερού που έμεινε στον βραστήρα και να παραμείνουν τα άλατα.

Οπότε αφού σβήσει, είτε αφήνετε το νερό στον βραστήρα για 10-20 sec να ρίξει λίγο την θερμοκρασία στον πάτο του, ώστε να μην προκληθεί εξάτμιση και άλατα στη συνέχεια, είτε αγοράζετε κιτρικό οξύ (βρώσιμο, είναι το "ξινό" που έριχναν παλιά στο φαγητό αντί για λεμόνι) και το χρησιμοποιείτε βάζοντας μισή κουταλιά του γλυκού στον βραστήρα μαζί με λίγο νερό και τον ανοίγετε μέχρι να δείτε πως ζεστάθηκε. Θα διαλύσει ακαριαία τα άλατα. ( το ίδιο για να καθαρίσουν τα άλατα στις καφετιέρες) Μπορείτε και με ξύδι αν δεν ενοχλεί η μυρωδιά του, αν και δεν είναι τόσο δυνατό διαλυτικό αλάτων.

Ο βραστήρας που αναφέρθηκε πιο πάνω, πρώτα βράζει το νερό στους 100C και ύστερα διατηρεί ζεστό στη θερμοκρασία που επιλέγεις, ξανά θέτοντας αυτόματα σε λειτουργία τον εαυτό του. Δεν μπορεί εξαρχής να σταματήσει τη λειτουργία του πριν βράσει το νερό. (σύμφωνα με τους χρήστες που τον έχουν αγοράσει)  Επίσης είναι από τα μοντέλα όπου ο θερμοστάτης του, αργεί να αντιληφθεί από τον ατμό ότι το νερό έβρασε και έτσι συμβαίνει το φαινόμενο που περιέγραψα πιο πάνω με τα άλατα.

 

 

 

Επεξ/σία από warewolf
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
51 λεπτά πριν, mindreader είπε

Τι ειναι αυτο;

Google;

Edit : Εξαρτάται πόσο περιστασιακό και πλύσιμο είναι. Αν είναι 2 χέρια, 2 πόδια με λίγο πιτσίλισμα, τότε βραστήρας (ή μάτι ή μικροκύματα ή γκαζάκι, ότι είναι λιγότερο κοστοβόρο στην κτήση/υπάρχει ήδη) . Αν είναι κανονικό μπάνιο και κάθε 2-3 μέρες, τότε κοίτα πάνω.

Επεξ/σία από csontheline
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...