Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους. 

Είμαι σε διαδικασία αναζήτησης μίας γεννήτριας βενζίνης ως backup για περιπτώσεις διακοπής ρεύματος. 

Προσοχή όμως: δε θέλω να τροφοδοτώ όλο το σπίτι. Αυτά που με ενδιαφέρουν είναι:

- να έχω 1 πηγή θέρμανσης (κλιματιστικό ή καλοριφέρ λαδιού ή κάτι άλλο) καθώς υπάρχουν και 2 μικρά παιδιά στο σπίτι. Θα λειτουργεί επικουρικά με τζάκι πιθανότατα. Υπάρχει ένα 24άρι κλιματιστικό του 2000 χοντρικά που σκέφτομαι να αλλάξω. 

- να μπορώ να λειτουργώ το ψυγείο (10ετίας) 

- να μπορώ να φορτίσω το Laptop και να έχω πάνω router καθώς εργάζομαι απο το σπίτι και είναι το μόνο εισόδημα. 

Δε με ενδιαφέρει να συνδεθεί με την παροχή ρεύματος ώστε να παίρνει αυτόματα. Όταν χρειάζεται θα βάζω μπρος εγώ και με μια μπαλαντέζα θα φέρνω ρεύμα στο σπίτι. 

Καλό είναι επίσης να μη μας ακούνε 2 τετράγωνα παραπέρα. 

Κατέληξα λοιπόν να κοιτάω για γεννήτριες βενζίνης και θα ήθελα γνώμες απο έχοντες ή λόγους αποτροπής/εναλλακτικές.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

• Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Δε ξερω αν αξιζει το κοστος 500-1000€ για 2-3 ωρες διακοπη το χρονο. Το σκεφτομαι και εγω αλλα σχετικα σπανια γινονται διακοπες. Η μονη μεγαλη φετος ηταν με τα χιονια αλλα σιγα μη ξαναγινει.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, ΠάρηςΓ είπε

Δε ξερω αν αξιζει το κοστος 500-1000€ για 2-3 ωρες διακοπη το χρονο. Το σκεφτομαι και εγω αλλα σχετικα σπανια γινονται διακοπες. Η μονη μεγαλη φετος ηταν με τα χιονια αλλα σιγα μη ξαναγινει.

Έχω αποφασίσει να δώσω τα χρήματα απλά θέλω να πάρω κάτι να κάνει δουλειά. Αυτό που έγινε με τα χιόνια πέρυσι ήταν το πρώτο καμπανάκι, το δεύτερο καμπανάκι είναι η κατάσταση στα ενεργειακά.

Υπο φυσιολογικές συνθήκες καλά τα σκέφτεσαι.

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, giopa62 είπε

Έχω αποφασίσει να δώσω τα χρήματα απλά θέλω να πάρω κάτι να κάνει δουλειά. Αυτό που έγινε με τα χιόνια πέρυσι ήταν το πρώτο καμπανάκι, το δεύτερο καμπανάκι είναι η κατάσταση στα ενεργειακά.

Υπο φυσιολογικές συνθήκες καλά τα σκέφτεσαι.

Το θυμαμαι το περσυνο και ειχαμε παγωσει 5 βαθμους ειχε μεσα! 

Οσο για το αλλο μου φαινεται μπλοφα και δυσκολα να γινει προεκλογικα και αν γινει ισως γινει ανεπισημα σε φτωχες περιοχες κτλ.

Αλλα και να γινει πχ μιση ωρα τη μεσα μεχρι να παρει μπρος/να στησεις κτλ θα τη σβησεις.

Για αυτο δε ξερω αν αξιζει. 

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, kage είπε

Φαίνεται πολύ καλή. Σε ευχαριστώ. Για την 22i μιλάω. Ήλπιζα σε κάτι φτηνότερο αλλά θα την κοιτάξω σοβαρά.

Δημοσ.

Υπάρχουν "αθόρυβες" γεννήτριες. Πραγματικά αθόρυβες προφανώς και δεν είναι, αλλά κάνουν πολύ λιγότερο θόρυβο από τις "μη - αθόρυβες". Επίσης, έχε στο νου σου ότι η βενζίνη "ξεθυμαίνει". Καλύτερα να πάρεις υγραερίου για τη δουλειά που τη θέλεις, μιας και το αέριο μεσ' τη μπουκάλα δε παθαίνει τίποτα.

Τέλος, οι γεννήτριες δίνουν την ισχύ τους σε kVA (κιλο-βολτ-αμπέρ), η οποία και είναι η μέγιστη φαινόμενη ισχύς. Σε ωμικά φορτία (π.χ. φούρνο, θερμοπομπό, κ.λπ) αυτή είναι ίδια με την πραγματική (δηλαδή, τα kW). Όμως σε επαγωγικά φορτία (ψυγείο, κλιματιστικό, ή οτιδήποτε έχει μοτέρ)... αυτό δεν ισχύει! Δεν αξίζει να σου αναλύσω τι και πως και να σε μπλέξω με υπολογισμούς, απλά έχει στο νου σου, να πάρεις αρκετά μεγαλύτερη απ' τη μέγιστη ισχύ που θες. Για παράδειγμα, εάν όλα τα φορτία σου είναι σύνολο 2 kW και έχεις μεγάλα επαγωγικά (όχι μόνο ψυγείο και καλοριφέρ) πάρε στα 3,5- 4 kVA. Σημαντικό για το air-condition!

• Thanks 1
Δημοσ.
35 λεπτά πριν, Haldol είπε

εάν όλα τα φορτία σου είναι σύνολο 2 kW και έχεις μεγάλα επαγωγικά (όχι μόνο ψυγείο και καλοριφέρ)

Κάτσε γιατί σε έχασα εδώ λίγο. Ψυγείο και καλοριφέρ λαδιού έχουν ας πούμε συνδυαστικά 2,7 kw. Το laptop δε το βάζω στην εξίσωση ιδιαίτερα γιατί μία φόρτιση αρκεί για 3-4 ώρες. Θα πρέπει να πάω σε 3,5 kVA για αυτά? Αυτό λες; ή κάτι άλλο και σε χάνω;

Δημοσ.
39 λεπτά πριν, Haldol είπε

Υπάρχουν "αθόρυβες" γεννήτριες. Πραγματικά αθόρυβες προφανώς και δεν είναι, αλλά κάνουν πολύ λιγότερο θόρυβο από τις "μη - αθόρυβες". Επίσης, έχε στο νου σου ότι η βενζίνη "ξεθυμαίνει". Καλύτερα να πάρεις υγραερίου για τη δουλειά που τη θέλεις, μιας και το αέριο μεσ' τη μπουκάλα δε παθαίνει τίποτα.

Τέλος, οι γεννήτριες δίνουν την ισχύ τους σε kVA (κιλο-βολτ-αμπέρ), η οποία και είναι η μέγιστη φαινόμενη ισχύς. Σε ωμικά φορτία (π.χ. φούρνο, θερμοπομπό, κ.λπ) αυτή είναι ίδια με την πραγματική (δηλαδή, τα kW). Όμως σε επαγωγικά φορτία (ψυγείο, κλιματιστικό, ή οτιδήποτε έχει μοτέρ)... αυτό δεν ισχύει! Δεν αξίζει να σου αναλύσω τι και πως και να σε μπλέξω με υπολογισμούς, απλά έχει στο νου σου, να πάρεις αρκετά μεγαλύτερη απ' τη μέγιστη ισχύ που θες. Για παράδειγμα, εάν όλα τα φορτία σου είναι σύνολο 2 kW και έχεις μεγάλα επαγωγικά (όχι μόνο ψυγείο και καλοριφέρ) πάρε στα 3,5- 4 kVA. Σημαντικό για το air-condition!

Υπαρχει κινδυνος να βαλεις κλιματιστικο σε γεννητρια που δεν ειναι inverter ;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 λεπτά πριν, giopa62 είπε

Κάτσε γιατί σε έχασα εδώ λίγο. Ψυγείο και καλοριφέρ λαδιού έχουν ας πούμε συνδυαστικά 2,7 kw. Το laptop δε το βάζω στην εξίσωση ιδιαίτερα γιατί μία φόρτιση αρκεί για 3-4 ώρες. Θα πρέπει να πάω σε 3,5 kVA για αυτά? Αυτό λες; ή κάτι άλλο και σε χάνω;

Το καλοριφέρ λαδιού είναι καθαρά ωμικό φορτίο (αντίσταση). Οπότε υπολογίζεις ως 1 : 1 το λόγο kVA : kW. Το ψυγείο απ' την άλλη, ακόμα κι επαγωγικό που είναι, είναι πολύ μικρό φορτίο (ούτε 200W συνήθως). Μη σ' ανησυχούν. Laptop και modem-ο-router-ια επίσης πολύ μικρά φορτία. 

Τι φορτία θέλεις να σηκώσει η γεννήτρια; Είπες laptop + δικτυακά (πες 100W), καλοριφέρ λαδιού (2.000W), ψυγείο (200W)... τι άλλο;

6 λεπτά πριν, ΠάρηςΓ είπε

Υπαρχει κινδυνος να βαλεις κλιματιστικο σε γεννητρια που δεν ειναι inverter ;

Θέλεις πολύ μεγαλύτερη. Τα inverter ξεκινάνε "μαλακά" και ανεβάζουν ισχύ. Τα παλιά on-off κάνουν ένα ΤΣΜΠΡΡ και παίρνουν με τη μία. Πρακτικά, τη στιγμή της εκκίνησης, ο κομπρέσορας μπορεί να τραβήξει... διπλάσιο ρεύμα απ' το ονομαστικό του!

Ίσως να υπερβάλω, αλλά με παλιό air-condition παλιού τύπου, εγώ είτε που θα 'βαζα τη 1,5 - 2 φορές πάνω την ισχύ γεννήτριας (δηλαδή αν τα φορτία μου είναι σύνολο στα 2kW, θα'παιρνα 4+ kVA) ή που δε θα το 'βαζα καν πάνω της!

Επεξ/σία από Haldol
Δημοσ.
Μόλις τώρα, Haldol είπε

Το καλοριφέρ λαδιού είναι καθαρά ωμικό φορτίο (αντίσταση). Οπότε υπολογίζεις ως 1 : 1 το λόγο kVA : kW. Το ψυγείο απ' την άλλη, ακόμα κι επαγωγικό που είναι, είναι πολύ μικρό φορτίο (ούτε 200W συνήθως). Μη σ' ανησυχούν. Laptop και modem-ο-router-ια επίσης πολύ μικρά φορτία. 

Τι φορτία θέλεις να σηκώσει η γεννήτρια; Είπες laptop + δικτυακά (πες 100W), καλοριφέρ λαδιού (2.000), ψυγείο (200W)... τι άλλο;

Θέλεις πολύ μεγαλύτερη. Τα inverter ξεκινάνε "μαλακά" και ανεβάζουν ισχύ. Τα παλιά on-off κάνουν ένα ΤΣΜΠΡΡ και παίρνουν με τη μία. Πρακτικά, τη στιγμή της εκκίνησης, ο κομπρέσορας μπορεί να τραβήξει... διπλάσιο ρεύμα απ' το ονομαστικό του!

Ίσως να υπερβάλω, αλλά με παλιό air-condition παλιού τύπου, εγώ είτε που θα 'βαζα τη 1,5 - 2 φορές πάνω την ισχύ γεννήτριας (δηλαδή αν τα φορτία μου είναι σύνολο στα 2kW, θα'παιρνα 4+ kVA) ή που δε θα το 'βαζα καν πάνω της!

Εννοω για τη γενντηρια οχι το αρκουδισιο. Δηλαδη το ποσο "καθαρο" ρευμα παραγει.

Δημοσ.
Μόλις τώρα, ΠάρηςΓ είπε

Εννοω για τη γενντηρια οχι το αρκουδισιο. Δηλαδη το ποσο "καθαρο" ρευμα παραγει.

Μα αυτό σου εξηγώ στο πρώτο post. Το πόσο ρεύμα μπορεί να δώσει η γεννήτρια στο λένε τα kVA. Αυτό το νούμερο είναι σαφές & ξεκάθαρο.

Το πόσο θα τραβήξουν οι συσκευές όμως, είναι πιο περίπλοκο θέμα! Μία συσκευή που λέει μέγιστη καταναλισκώμενη ισχύς 1.000W, δε σημαίνει απαραίτητα ότι την καλύπτει μία γεννήτρια 1 kVA. Γι' αυτό σε ρωτάω τι συσκευές θες να ρίξεις πάνω στη γεννήτρια, ώστε να δούμε ποιες είναι ποιο "δύσκολες" .

Δημοσ.

Κι εγω θα ηθελα γεννητρια,αν ξεπερασουμε τα πρωταρχικα θεματα οπως το θορυβο, παμε στο πιο δυσκολο ισως: Που και πως θα συνδεθει η γεννητρια; 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, Haldol είπε

Τι φορτία θέλεις να σηκώσει η γεννήτρια; Είπες laptop + δικτυακά (πες 100W), καλοριφέρ λαδιού (2.000W), ψυγείο (200W)... τι άλλο;

Αυτά τίποτα άλλο δε με ενδιαφέρει. Το ψυγείο έχει και κατάψυξη. Είναι κανονικού μεγέθους όχι μικρό.

Επεξ/σία από giopa62
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, vagos789 είπε

Κι εγω θα ηθελα γεννητρια,αν ξεπερασουμε τα πρωταρχικα θεματα οπως το θορυβο, παμε στο πιο δυσκολο ισως: Που και πως θα συνδεθει η γεννητρια; 

αν ειναι μεγαλη στον πινακα με μεταγωγικο διακοπτη

αν ειναι μικρη με μπαλαντεζα κατευθειαν στα φορτια

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...