Προς το περιεχόμενο

vivo Y22s Review


nchatz

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η πορεία της vivo στη χώρα μας συνεχίζεται, με το νέο vivo Y22s να κυκλοφορεί και να μεγαλώνει τον ανταγωνισμό στην κατηγορία των mid-range smartphones. Για άλλη μια φορά, η εταιρεία επιχειρεί να δώσει έμφαση σε σημεία όπως η κάμερα, για να ξεχωρίσει σε μια κατηγορία με τόσες πολλές συσκευές να αντιμετωπίσει.

Ένα από τα στοιχεία που σχεδόν πάντα ξεχωρίζουν στα smartphones της vivo είναι η κάμερα, οπότε έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς τα καταφέρνει το vivo Y22s στον τομέα αυτό κι όχι μόνο. Έχοντας το κινητό στα χέρια μας για αρκετό διάστημα, μεταφέρουμε την εμπειρία μας με αυτό, παρακάτω. 

Σχεδιασμός – Οθόνη

Πρώτα, η εμφάνιση. Το vivo Y22s έχει γνώριμο σχεδιασμό, με στρογγυλεμένες γωνίες και ίσιο πλαίσιο, όπως και πεντακάθαρη πλάτη – μοναδικά στοιχεία που ξεχωρίζουν σε αυτή είναι το λογότυπο της εταιρείας κάτω αριστερά και το κομμάτι της κάμερας επάνω αριστερά. Διατίθεται σε δύο χρώματα, Starlit Blue και Summer Cyan, με το πρώτο να είναι ένα αρκετά σκούρο μπλε που δείχνει το χρώμα του στο φως και το δεύτερο να είναι ένα ανοιχτόχρωμο μίγμα γαλάζιου κι ανοιχτού κίτρινου στο φως.

Οι διαστάσεις του κινητού φτάνουν τα 16.43x7.61x0.84cm και το βάρος στα 192 γραμμάρια, σε συνηθισμένα επίπεδα δεδομένης και της οθόνης. Η κατασκευή είναι πλαστική, τόσο της πλάτης όσο και του πλαισίου, με την οθόνη να έχει γυάλινη επένδυση. Η συσκευή διαθέτει επίσης πιστοποίηση IP54 για προστασία ενάντια σε σκόνη και νερό – δεν είναι αδιάβροχο, απλώς δε θα χαλάσει αν δεχτεί μερικές σταγόνες βροχής, ας πούμε.

image.jpeg.8710bcc32cb8ae715072dc527118bc0d.jpeg

Στη δεξιά πλευρά θα βρούμε το πλήκτρο ενεργοποίησης (που επίσης φιλοξενεί τον αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος) κι από πάνω το πλήκτρο ρύθμισης έντασης. Η αριστερή πλευρά είναι πεντακάθαρη, με τη θύρα καρτών SIM να βρίσκεται επάνω (δύο θέσεις για SIM και μία επιπλέον για microSD). Κάτω θα βρούμε μια θύρα USB-C, μια θύρα ακουστικών 3.5mm κι ένα ηχείο.

Μπροστά βρίσκεται η μπροστινή κάμερα στην κορυφή της οθόνης, η οποία έχει μέγεθος 6.55”, ανάλυση HD+ (1612x720) και πυκνότητα 270ppi, με πάνελ τύπου LCD IPS και ρυθμό ανανέωσης στα 90Hz. Εδώ φαίνεται πως έχουν γίνει κάποιες περικοπές για να κρατηθεί χαμηλά η τιμή, αφού η ανάλυση είναι απλώς ικανοποιητική και τα πάνελ LCD σιγά-σιγά δίνουν τη θέση τους στα OLED ακόμη και στην κατηγορία των mid-range.

Βλέποντάς το εντελώς αυτόνομα, τότε είναι ικανοποιητικό όσον αφορά στη ζωντάνια των χρωμάτων και στη φωτεινότητα, όπως και στις γωνίες θέασης. Είδαμε μερικές σειρές με αρκετά χρώματα και σκοτεινά σημεία, όπως το The Midnight Club, όπου τα μαύρα ήταν κάπως γκρι λόγω του φωτισμού όμως σε γενικές γραμμές η εμπειρία ήταν καλή – για ένα μικρό ταξίδι ή κάτι παρόμοιο, θα εξυπηρετήσει όμως σε καμία περίπτωση δεν εντυπωσιάζει, λόγω ανάλυσης και πάνελ.

Παρομοίως, το ηχείο είναι δυνατό μεν, αλλά ένα. Επομένως, είτε για μουσική είτε για βίντεο, δεν μας άφησε πολύ ικανοποιημένους.
Τέλος, στη συσκευασία θα βρούμε έναν εξωλκέα για τη SIM κι έναν φορτιστή με καλώδιο, οπότε το κινητό είναι έτοιμο για χρήση.

Επιδόσεις – Μπαταρία

Το vivo Y22s διαθέτει τσιπ Qualcomm Snapdragon 680 (4x Cortex-A73 @ 2.4GHz, 4x Cortex-A53 @ 1.9GHz, GPU: Adreno 610) και έρχεται με δύο συνδυασμούς RAM και ROM: 4GB/64GB ή 6GB/128GB. Στα χέρια μας έφτασε το δεύτερο μοντέλο, οπότε οι επιδόσεις παρακάτω αποτυπώνονται βάσει αυτού.

Το συγκεκριμένο chipset δεν υποστηρίζει 5G, ενώ το Bluetooth 5.0 επίσης δείχνει ότι έχει αρκετή τεχνολογία για να φέρει εις πέρας την καθημερινότητα του μέσου χρήστη όμως όχι πολλά περισσότερα, πιθανότατα για λόγους κόστους.

Η καθημερινή ρουτίνα εφαρμογών περιείχε Slack, Outlook, Gmail, Google Docs/Sheets, Office, Spotify, social media και αρκετό browsing. Παρά το μέτριο τσιπ -ακόμη και για τα δεδομένα της κατηγορίας- δεν είχαμε κάποιο σημαντικό πρόβλημα πέρα από μερικές στιγμιαίες καθυστερήσεις σε εναλλαγή εφαρμογών όταν ζορίζαμε τη RAM. Κατά τη χρήση μιας εφαρμογής, δεν παρατηρήσαμε κολλήματα κανενός είδους. Μάλιστα, ο υψηλός ρυθμός ανανέωσης είναι μια καλοδεχούμενη προσθήκη που έκανε πολύ ομαλή την εμπειρία στις διάφορες εφαρμογές.

image.jpeg.884bacbff546b145c5d3b7a850bb0160.jpeg

Στα παιχνίδια βέβαια, τα πράγματα ήταν ένα σκαλοπάτι κάτω. Δοκιμάζοντας τίτλους όπως Asphalt 9 Legends, Call of Duty Mobile, Genshin Impact, Pokemon Unite και άλλα. Με εξαίρεση το Genshin Impact, όλα έτρεξαν σχετικά σταθερά στα 60fps με λίγες πτώσεις καρέ κι όπου υπήρχε ρύθμιση γραφικών τότε κινηθήκαμε στα Low. Στο Genshin Impact, με Low γραφικά και ξεκλείδωτο όριο fps έφταναν περίπου στα 40fps ενώ με High κινούταν περίπου στα μισά.

Η μπαταρία του κινητού φτάνει τα 5000mAh, το οποίο με βάση τη δική μας χρήση, μεταφράζεται σε τουλάχιστον μια ημέρα αυτονομίας και μεγάλο μέρος της επόμενης, αφού πριν το μεσημέρι χρειαζόταν φόρτιση έχοντας πέσει σε μονοψήφια νούμερα. Υποστηρίζεται φόρτιση 18W, το οποίο σημαίνει: περίπου 15 λεπτά για το 30%, περίπου 70 λεπτά για το 70% και μια πλήρης φόρτιση χρειάζεται πάνω από μιάμιση ώρα. Καθόλου ιδανικά νούμερα, αλλά κάπως αναμενόμενα για την κατηγορία.

Το λειτουργικό Funtouch 12 βασίζεται σε Android 12 και επιτρέπει αρκετή εξατομίκευση, με διάφορα widgets για την αρχική οθόνη, εφαρμογή καθαρισμού χώρου και ειδοποιήσεων μεταξύ άλλων. Χωρίς περιττές εφαρμογές και χωρίς δραστικές παρεμβάσεις στην εμφάνιση ή λειτουργία, το Funtouch μάς άφησε καλές εντυπώσεις.

Κάμερα

Περνάμε στο «κυρίως πιάτο», την κάμερα. Ο βασικός φακός (wide, 50MP, f/1.8) συμπληρώνεται από έναν φακό macro (2MP, f/2.4) κι έναν αισθητήρα βάθους (2MP). Λείπει μια ultra-wide κάμερα, κάτι που από τη μία μας αρέσει, από την άλλη όχι. Δηλαδή, καλύτερα να έχει δύο κάμερες αντι για τρεις προκειμένου απλώς να «λέει» πως τις έχει, όμως ο φακός macro είναι πολύ περιστασιακός για τις δικές μας συνήθειες συγκριτικά με έναν ultra-wide.

image.jpeg.667b8d5cc83c62d83e1739e8ba60f33d.jpeg

Η απόδοση της βασικής κάμερας αφήνει ανάμικτα συναισθήματα. Τα χρώματα είναι ζωηρά χωρίς να φτάνουν στην υπερβολή και η αντίθεση είναι εξίσου καλή, δημιουργώντας φυσικές εικόνες που μας άρεσαν στο μάτι χωρίς καμία επεξεργασία. Για να βγει μια τέτοια φωτογραφία όμως, προϋπόθεση είναι να υπάρχει πλούσιο φως, αφού σε λίγο πιο σκοτεινές συνθήκες (ημέρας, πάντα), ο θόρυβος εμφανίζεται στα σκοτεινά σημεία και η ποιότητα των λεπτομερειών πέφτει αισθητά.

Από την άλλη, το Night Mode αποδίδει πολύ καλά για τα δεδομένα της κατηγορίας, δίνοντας ζωντάνια στις φωτογραφίες κι όχι απλώς κάνοντάς τις πιο φωτεινές – διατηρούνται τα χρώματα και οι πηγές φωτός δεν εμφανίζονται υπερβολικά έντονες.
Ένα από τα δυνατά σημεία της κάμερας, είναι τα πορτρέτα. Το θόλωμα γύρω από το άτομο έχει άψογη ισορροπία, χωρίς να γίνεται υπερβολικά θολό ούτε να είναι ανεπαίσθητες οι αλλαγές. Με λίγο καλό φωτισμό, τα πορτρέτα βγαίνουν πολύ όμορφα. Επίσης, το ίδιο ισχύει και για την μπροστινή κάμερα των 8MP, σε μικρότερο βέβαια βαθμό λόγω της έλλειψης αισθητήρα βάθους. 

image.jpeg.27df5873f172c14cd38b2f558b20d168.jpeg

Για βιντεοκλήσεις, η μπροστινή κάμερα είναι επαρκής με τα αναμενόμενα αποτελέσματα: απαραίτητη προϋπόθεση ο καλός φωτισμός, ώστε να διατηρούνται η λεπτομέρεια και τα χρώματα σε ένα καλό επίπεδο. 

Ο φακός macro λειτουργεί από απόσταση 4 εκατοστών μακριά από το θέμα, οπότε πειραματιστήκαμε με διάφορα μικροαντικείμενα στο γραφείο και το σπίτι. Δεν μπορούμε να πούμε ότι δε μας άρεσαν τα αποτελέσματα, πράγματι κρατούσε καλή λεπτομέρεια και με λίγη δημιουργικότητα σίγουρα μπορεί να δώσει καλές λήψεις. Απλώς, γενικά μιλώντας, θα κάναμε σίγουρα μεγαλύτερη χρήση ενός ultra-wide φακού αντί αυτού.

Συμπέρασμα

Το vivo Y22s έχει ορισμένα στοιχεία που σίγουρα θα τραβήξουν το βλέμμα εκείνων που αναζητούν ένα mid-range smartphone. Η αυτονομία συνήθως είναι από τα βασικότερα, όπως και η ευελιξία σε θύρες, πολλαπλές κάρτες SIM και κάρτα μνήμης – όλα εκ των οποίων τα καλύπτει άψογα. Μεγάλο θετικό επίσης, το Funtouch 12, που προσφέρει χρήσιμα πράγματα χωρίς να «φουσκώνει» και να χαλάει την εμπειρία.

Από την άλλη, ο επεξεργαστής κάνει τίμια δουλειά στην καθημερινότητα, με μοναδικό αστερίσκο κάποια μικροκολλήματα, κι έναν μεγαλύτερο αστερίσκο για τα παιχνίδια όπου κάποιες φορές τα βρίσκει κάπως σκούρα. Η οθόνη έχει ένα θετικό με τον ρυθμό ανανέωσης, όμως η συνολική ποιότητα (ανάλυση, πάνελ) δεν μας άφησε ευχαριστημένους. Παρομοίως, η απουσία ενός ultra-wide φακού και η προτίμηση ενός macro, δεν είναι κάτι που θα επιλέγαμε. 


Διαβάστε ολόκληρο το review

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για τα 228€ που ζητάει η συσκευή (μεσω skroutz) νομίζω ότι έχουν γίνει τεράστιες παραχωρήσεις.  Αν θέλει η vivo να μπει δυναμικά στην αγορά δεν επιτρέπεται να πλασάρει τέτοιες συσκευές για αυτά τα χρήματα.  

Το review μάλλον "ευγενικό " ήταν προς την συσκευή. 

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στα 170 ευρώ παίζει το Motorola g32 , redmi note 11, realme 9... Με ίδιο επεξεργαστή και καλύτερες οθόνες.!!! Στα 140 Με 150 ευρώ το Vivo θα αποτελούσε μια ενδιαφέρουσα πρόταση..!!! 

  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τα λεφτά που κόψανε από το να φτιάξουν μια καλύτερη συσκευή, τα χώσανε στις διαφημίσεις. Τα μισά sites του διαδικτύου έχουν πληρωμένες καταχωρίσεις γι'αυτό το τηλέφωνο.

Επεξ/σία από mic2mic
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η αλήθεια είναι βάση τιμής & ποιότητας & "εντοσθίων", έχει μεγάλους ανταγωνιστές...θα ειναι δυσκολο να μπει στις αγορές αυτης της κατηγορίας...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 εβδομάδες αργότερα...
  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Κόψε ράψε κάτι θα βγει.. δεν λέω δεν είναι όλα για όλους υπάρχουν νεαρές ηλικίες που θα τους αρέσει πολύ και όσο για την τιμή αφήστε το στους γονείς 😉😉

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Το θέμα έχει κλειδωθεί
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...