vs_skg Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 Τελικά @bill999r αν αγόρασα το 1993 ETF που ακολουθεί τον SPY που ήταν στα 40 και σήμερα είναι στα 408, ενώ δίνει και μέρισμα, πως έχασα λεφτά θα μας εξηγήσεις με τις γνώσεις που προφανώς κατέχεις επί του αντικειμένου; Χωρίς άσχετα σχόλια για εταιρίες που βγήκαν από το χρηματιστήριο παρακαλώ, μιας και έχεις καταλάβει τι είναι το ETF.
ifollowrivers Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 1 ώρα πριν, bill999r είπε Σωστός. Δεν ξέρω αν εσύ ο ίδιος έχεις κάποια προϊόντα αλλά έχεις διαπιστώσει κάποιο έστω κ ελάχιστο κέρδος σε βάθος χρόνου; Και δεν αναφέρομαι σε κέρδος 0.2% γτ μεγαλύτερο παίρνω από προθεσμιακη σε ελληνική τράπεζα. Ή σε κάποιον γνωστό σου; Διότι η παραπάνω φράση "μακροπρόθεσμη" μου θυμίζει κάτι τύπους που έχουν ξεμείνει με κρυπτος και περιμένουν να πάρουν τα λεφτά τούς πίσω... Και αυτό σωστό, κουβέντα κάνουμε για το αν τελικά αξίζει το ρίσκο. Γτ τουλάχιστον από την δική μου εμπειρία ο μόνος κερδισμένος είναι ο διαχειριστής του κεφαλαίου που παίρνει τις προμήθειες του και έχει υψηλή ρευστότητα. Σε παρακαλώ σταμάτα να μιλάς. Αυτά που λες είναι τόσο εκτός πραγματικότητας που με βγάζεις απτά ρούχα μου.
bill999r Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) 54 λεπτά πριν, vs_skg είπε 1993 ETF Θεωρείς ότι με etf του 1993 θα είχες κέρδος; Μάλλον μεχρι το 2000 θα είχες χρεοκοπήσει... Αλλά έστω ότι ήσουν τυχερός και σου έμεναν κάποια.... Θα είχες δεσμευμένοι κεφάλαιο για 30 χρόνια;;;; Και σε εσένα την ίδια ερώτηση. Έχεις κερδίσει εσύ ή κάποιος γνωστός σου παραπάνω από 0.2% ετησίως ακόμα και σε βάθος 30 ετών που αναφέρεις παραπάνω; Αν έχεις κερδίσει έστω και 0.3 % ετησίως είσαι μάγκας για μένα.... 21 λεπτά πριν, ifollowrivers είπε Σε παρακαλώ σταμάτα να μιλάς. Αυτά που λες είναι τόσο εκτός πραγματικότητας που με βγάζεις απτά ρούχα μου. Και σε εσένα η ίδια ερώτηση φίλε μου... Αν μπορείτε να μου απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση έχει καλώς... Αλλιώς δεν συνεχίσω γτ χαλάμε το θέμα του ανθρώπου και επαναλαμβάνομαστε. Επεξ/σία 11 Φεβρουαρίου 2023 από bill999r
kaliakman Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 38 λεπτά πριν, bill999r είπε Αν δεν είχα κέρδος λες να σπαταλαγα τόσο χρόνο για να απαντήσω εδώ? Φίλε μου σε παρακαλώ διάβασε λίγο γιατί φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο κενό. Εξήγησε μας πως γίνεται στο παράδειγμα που δίνει ο φίλος να ΜΗΝ κερδίσεις; Θέλω να καταλάβεις ότι όταν αγοράσεις έναν δείκτη αγοράζεις λίγο από πολλές εταιρίες. Άμα 10-20 από αυτές φαλιρισουν όπως λες θα επηρεάσει τον δείκτη αλλά στο ποσοστό που τις έχει ο δείκτης. Δες εδώ: https://www.slickcharts.com/sp500 Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι η apple με 6%. Ακόμα και αν η apple αύριο το πρωί πάει στο απόλυτο μηδέν εσένα θα επηρεαστεί το 6% από ότι έχεις. Προφανώς αν όλες πέσουν θα πέσει και αυτό που έχεις εσύ αλλά αυτό είναι το ρίσκο που παίρνεις. 1
Damianus Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 Τα τελευταια 30 χρονια ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του δεικτη ειναι 10,7 % . https://www.fool.com/investing/how-to-invest/index-funds/average-return/#:~:text=S%26P 500 annual returns,rate of 10.7% per year. Και η πορεια του με τις διαφορες "καταστροφες" διαχρονικα. 2
vs_skg Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 1 ώρα πριν, bill999r είπε Θεωρείς ότι με etf του 1993 θα είχες κέρδος; Μάλλον μεχρι το 2000 θα είχες χρεοκοπήσει... Αλλά έστω ότι ήσουν τυχερός και σου έμεναν κάποια.... Θα είχες δεσμευμένοι κεφάλαιο για 30 χρόνια;;;; Και σε εσένα την ίδια ερώτηση. Έχεις κερδίσει εσύ ή κάποιος γνωστός σου παραπάνω από 0.2% ετησίως ακόμα και σε βάθος 30 ετών που αναφέρεις παραπάνω; Αν έχεις κερδίσει έστω και 0.3 % ετησίως είσαι μάγκας για μένα.... Και σε εσένα η ίδια ερώτηση φίλε μου... Αν μπορείτε να μου απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση έχει καλώς... Αλλιώς δεν συνεχίσω γτ χαλάμε το θέμα του ανθρώπου και επαναλαμβάνομαστε. Μα ποιες θεωρίες εδώ μιλάμε για ιστορικά δεδομένα, πράγματα που ήδη έγιναν. Είχε 40, έχει 408. Πως θα χρεωκοπήσει ο επενδυτής μέσω της επένδυσης στο χρηματιστήριο το 2000; Ναι έχω απόδοση πάνω απο 0.3% (για να μην λες ότι αποφεύγουμε και την πανέξυπνη αυτή ερώτηση) Εν τέλει όχι απλά δεν ξέρεις τι είναι τα ETF και είσαι εκτός θέματος, δεν ξερεις τι σημαίνει καν επένδυση. Το πρόβλημα είναι ότι νομίζεις ότι ξέρεις. Οπότε το μόνο ερώτημα που χρίζει απάντησής είναι, τι κάνεις σε αυτό το νήμα. Υ.Γ. Το ποιος συμφωνεί με ποιον λέει πολλά σ αυτό το νήμα 2
ViktorBKK Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 Ως επενδυτης απο την Ευρωπη, δεν μπορεις να αγορασεις απευθειας αμερικανικα ETF. Υπαρχουν ομως ευρωπαικες εκδοσεις που κανουν track τον S&P 500. π.χ. Vanguard S&P 500 UCITS ETF (ticker VUSA) Τα διαχειριστικα εξοδα ειναι 7 μοναδες βασης, δηλαδη 0.07% 2% διαχειριστικα εξοδα αν ζηταει ελληνικη τραπεζα ειναι ~28 φορες επανω απο το πραγματικο κοστος. 1
JimxxZe Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 Η λογική είναι οτι επενδύεις κάθε μήνα ένα συγκεκριμένο ποσό ανεξαρτήτως αν έχει ανέβει ή έχει πέσει το ETF. Η μεθοδολογία αυτή λέγεται DCA (Dollar Cost Average). Επειδή ιστορικά ο δείκτης S&P500 έχει μέση αύξηση 10%, τότε επενδύοντας με μακροπρόθεσμο πλάνο, φυσικά παίρνοντας το ρίσκο και το σκεπτικό ότι ο δείκτης θα συνεχίζει να αυξάνεται, σε 20-30 χρόνια προσθέτοντας και τον ανατοκισμό θα έχεις μια πολύ καλή απόδοση και ένα επιπλέον εισόδημα πέραν της σύνταξης.
bill999r Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 4 ώρες πριν, vs_skg είπε Ναι έχω απόδοση πάνω απο 0.3% Σε ευχαριστώ για την απάντηση σου, καλή συνέχεια.
Titos301 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 1 ώρα πριν, JimxxZe είπε Η λογική είναι οτι επενδύεις κάθε μήνα ένα συγκεκριμένο ποσό ανεξαρτήτως αν έχει ανέβει ή έχει πέσει το ETF. Η μεθοδολογία αυτή λέγεται DCA (Dollar Cost Average). Επειδή ιστορικά ο δείκτης S&P500 έχει μέση αύξηση 10%, τότε επενδύοντας με μακροπρόθεσμο πλάνο, φυσικά παίρνοντας το ρίσκο και το σκεπτικό ότι ο δείκτης θα συνεχίζει να αυξάνεται, σε 20-30 χρόνια προσθέτοντας και τον ανατοκισμό θα έχεις μια πολύ καλή απόδοση και ένα επιπλέον εισόδημα πέραν της σύνταξης. Τι γινεται ομως με τη φορολογια οταν θελεις να τραβηξεις τα χρηματα;
dbrillis Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 10 ώρες πριν, kaliakman είπε Βασίλη επειδή γενικα γραφείς σωστά εδώ στο φόρουμ Εδω με εχασες. 1
JimxxZe Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Titos301 είπε Τι γινεται ομως με τη φορολογια οταν θελεις να τραβηξεις τα χρηματα; Αγοράζεις ETF που διαπραγματεύονται σε Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και έχουν την ένδειξη UCITS. Είναι 100% αφορολόγητα στην ΕΕ! Επεξ/σία 11 Φεβρουαρίου 2023 από JimxxZe 2
Manos Kour Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 Καλημέρα,είμαι παντελώς άσχετος με τις επενδύσεις αλλά μπορώ να διαθεσω 7000€ και γύρω στα 700-1000€ μηνιαίως. Κατά πάσα πιθανότητα σε κατι σαν τον s&p500 θα ήθελα αλλά σε ποια ηλεκτρονική πλατφόρμα και γιατί; Σκέφτομαι γύρω στα 20 χρόνια να είναι η επένδυση τουλάχιστον.
ifollowrivers Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 4 ώρες πριν, bill999r είπε Σε ευχαριστώ για την απάντηση σου, καλή συνέχεια. Είσαι τελείως άσχετος, καλύτερα να μην ξανά απαντήσεις σε αυτό το θέμα. Επιμένεις να μπερδεύεις δείκτες, αμοιβαία κεφάλαια και ETF. Ένα ETF βασίζεται σε ένα δείκτη. Ένας δείκτης είναι ένα σύνολο μετοχών που παρακολουθούν (δείχνουν δλδ) διάφορους τομείς της οικονομίας. Πχ sp500 παρακολουθεί τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες της Αμερικής. Αν μια από αυτές τις 500 πάει στην 501 θέση τότε αυτή που ήταν 501 μπαίνει στο δείκτη. Το ETF που παρακολουθεί το δείκτη αυτό λοιπόν ανά τακτά χρονικά διαστήματα αλλάζει τη σύσταση του για να συμφωνεί με το δείκτη που παρακολουθεί. Ποντάροντας στις 500 μεγαλύτερα εταιρίες των ΗΠΑ είναι ουσιαστικά σαν να ποντάρεις στην αμερικανική οικονομία. Pretty much you can't go wrong. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι δείκτες που παρακολουθούν άλλους τομείς της οικονομίας όπως πετρέλαιο, χρυσό, τοπ 20 ελληνικών μετοχών κοκ. 3 ώρες πριν, Titos301 είπε Τι γινεται ομως με τη φορολογια οταν θελεις να τραβηξεις τα χρηματα; Αν γράφει UCITS το ETF που επέλεξες δε πληρώνεις φόρο. Ούτε όταν τα πουλάς πίσω για να πάρεις ταεφτα σου από την υπεραξία. 1 ώρα πριν, Manos Kour είπε Καλημέρα,είμαι παντελώς άσχετος με τις επενδύσεις αλλά μπορώ να διαθεσω 7000€ και γύρω στα 700-1000€ μηνιαίως. Κατά πάσα πιθανότητα σε κατι σαν τον s&p500 θα ήθελα αλλά σε ποια ηλεκτρονική πλατφόρμα και γιατί; Σκέφτομαι γύρω στα 20 χρόνια να είναι η επένδυση τουλάχιστον. Εγώ degiro έχω και είμαι ευχαριστημένος. Δε ξέρω τα τελευταία χρόνια αν έχει δημιουργηθεί κάτι καλύτερο γιατί μια επένδυση ETF τη κάνεις και ή τη ξεχνάς ή βάζεις περισσότερα λεφτά με το καιρό. 1
leoy Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 10 ώρες πριν, bill999r είπε Θεωρείς ότι με etf του 1993 θα είχες κέρδος; Μάλλον μεχρι το 2000 θα είχες χρεοκοπήσει... Αλλά έστω ότι ήσουν τυχερός και σου έμεναν κάποια.... Θα είχες δεσμευμένοι κεφάλαιο για 30 χρόνια;;;; Και σε εσένα την ίδια ερώτηση. Έχεις κερδίσει εσύ ή κάποιος γνωστός σου παραπάνω από 0.2% ετησίως ακόμα και σε βάθος 30 ετών που αναφέρεις παραπάνω; Αν έχεις κερδίσει έστω και 0.3 % ετησίως είσαι μάγκας για μένα.... Και σε εσένα η ίδια ερώτηση φίλε μου... Αν μπορείτε να μου απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση έχει καλώς... Αλλιώς δεν συνεχίσω γτ χαλάμε το θέμα του ανθρώπου και επαναλαμβάνομαστε. Αδερφε δεν εχεις ιδεα απο ETFS μακροχρονιες επενδυσεις. Καλυτερα να μην σχολιαζεις αν δεν ξερεις. Οποιο ETF και να επαιρνες πριν 20-30 χρονια εχεις βγαλει πολλα λεφτα. Ειναι απλα μαθηματικα. Αγορασα κατι στα 10 το πουλαω μετα απο 20 χρονια στο 100-> Profit. Δεν υπαρχει μεγαλο etf που να μην ειναι πανω μετα απο 20 χρονια.
Προτεινόμενες αναρτήσεις