Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η αλήθεια είναι ότι η μεγαλύτερη πλειοψηφία ενταφιάζεται. Είτε γιατί η θρησκεία είναι πολύ βαθιά ριζωμένη στα μυαλά μας, είτε επειδή αυτή είναι η de facto λύση, οπότε δε το σκέφτονται καν. Παρόλα αυτά πραγματοποιούνται αποτεφρώσεις κανονικά και με το νόμο, για όποιον το επιθυμεί. Η μάνα μου για παράδειγμα έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θέλει αποτέφρωση, όταν έρθει εκείνη η ώρα.

• Like 2
  • Thanks 1
  • Απαντ. 130
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

• Super Moderators
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, mihanikos1 είπε

η ταφη εχει ενα μεγαλο κοστος και λεγεται κατασκευη μνηματος....

Σε ιδανικές συνθήκες και η ταφή είναι μια χαρά. Δυστυχώς όμως στις μεγάλες πόλεις αυτή η διαδικασία είναι άθλια και για τους συγγενείς αλλά και για τον ίδιο το νεκρό (όχι πως τον νοιάζει βέβαια…). Καλείσαι στα 3 χρόνια να κάνεις εκταφή, όπου με τον κορεσμό που υπάρχει στο χώμα συναντάς πρακτικά μουμιοποιημένα σώματα που στη συνέχεια θα πεταχτούν σε κάποιο χωνευτήρι, θα θαφτούν ξανά κάπου άλλου αν ασχοληθεί κάποιος ή θα καταλήξουν σε αποτεφρωτηριο. 

Στα χωριά η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη μιας και δεν έχουν ακόμη προβλήματα χώρου και κορεσμού. 

• Like 3
Δημοσ.

Υπάρχουν 2 λόγοι. Ο ένας είναι για τους συγγενείς, ότι και να πεις, το κομμάτι που αφορά την ταφή (δεν μιλάω για το θρησκευτικό) λυτρώνει τους συγγενείς. Η ταφή ως πράξη ειναι κάτι το οποίο δίνει στους συγγενείς να καταλάβουν πως ο άνθρωπος τους δεν ειναι μαζί τους πλέον. Ο δεύτερος έχει κάνει με το δέσιμο στον τόπο, πως οι πρόγονοι μου ειναι θαμμένοι εδώ. Βέβαια, το δεύτερο δεν έχει και πολύ αξία πλέον καθώς πολύ είναι είτε εσωτερικοί ή εξωτερικοί μετανάστες. 

Το χάλι που υπάρχει με τα νεκροταφεία τα οποία τα εκμεταλλεύεται η εκκλησία (ενώ δεν ειναι δημοτικά και όχι εκκλησιαστικα) καθώς και η έλλειψη χώρου (υπάρχει χώρος για νεκροταφεία, στο εξωτερικό είναι λυμένο το θέμα όμως τα νεκροταφεία δεν είναι μέσα στις πόλεις). Σε πόλεις χρειάζονται πλέον βδομάδα για να γινει ταφή γιατί δεν υπάρχουν χώροι... 

4 λεπτά πριν, billdanos είπε

Σε ιδανικές συνθήκες και η ταφή είναι μια χαρά. Δυστυχώς όμως στις μεγάλες πόλεις αυτή η διαδικασία είναι άθλια και για τους συγγενείς αλλά και για τον ίδιο το νεκρό (όχι πως τον νοιάζει βέβαια…). Καλείσαι στα 3 χρόνια να κάνεις εκταφή, όπου με τον κορεσμό που υπάρχει στο χώμα συναντάς πρακτικά μουμιοποιημένα σώματα που στη συνέχεια θα πεταχτούν σε κάποιο χωνευτήρι, θα θαφτούν ξανά κάπου άλλου αν ασχοληθεί κάποιος ή θα καταλήξουν σε αποτεφρωτηριο. 

Στα χωριά η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη μιας και δεν έχουν ακόμη προβλήματα χώρου και κορεσμού. 

Κάνεις λάθος σε αυτό. Εάν το σώμα δεν είναι όπως πρέπει, δεν βγάζουν τον νεκρό. Σε κάθε περίπτωση είναι άθλια ως διαδικασίακαο ψυχοφθορα. Η γυναίκα μου που είναι από την Πολωνία, έφριξε μόλις έμαθε την διαδικασία αυτή. Δεν νοείται να βγαίνει ο νεκρός από το χώμα, απλά δεν νοείται. Στο χωνευτηριο πάνε όταν γίνεται εκταφή και κανένας από τους συγγενείς του νεκρού δεν ενδιαφερθεί για να παραστεί στην εκταφη. Αλλιώς πάνε οστεοφυλακιο. 

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, james01gr είπε

Στο χωνευτηριο πάνε όταν γίνεται εκταφή και κανένας από τους συγγενείς του νεκρού δεν ενδιαφερθεί για να παραστεί στην εκταφη. Αλλιώς πάνε οστεοφυλακιο. 

Πρέπει να το ζητήσεις, υπάρχει μία μικρή χρέωση για το οστεοφυλάκιο αλλιώς χωνευτήρι

Επίσης μπορείς να πληρώσεις για να κάτσει παραπάνω απτη τριετία.Δεν ξέρω αν είναι δωρεάν στη περίπτωση που τον βγάλουν στη τριετία και δεν έχει λιώσει

Δημοσ.

Και πως ακριβώς τον χωράνε τον νεκρό στο κουτί του οστεοφυλακίου? :huh:

Έχω την αίσθηση πως ούτε αυτή η διαδικασία είναι λιγότερο μακάβρια/ασεβής από τις άλλες

Δημοσ.

Χωρος στα νεκροταφεία θα υπήρχε πολύς αν ξεκινούσε η διαδικασία εκκαθάρισης τάφων, κυρίως οικογενειακών που δεν έχουν πληρωθεί τα τέλη στο νεκροταφείο, αλλά δεν ενδιαφέρονται. Απλά αφήνουν τους τάφους να υπάρχουν με απλήρωτα τέλη δεκαετιών και αν πεθάνει κάποιος και αποτανθουν οι συγγενείς για να θάψουν τον νεκρό τους στον οικογενειακό τάφο τους λένε από το νεκροταφείο να πληρώσουν όλα τα τέλη μαζεμένα. 

1 λεπτό πριν, cthulhucarbide είπε

Και πως ακριβώς τον χωράνε τον νεκρό στο κουτί του οστεοφυλακίου? :huh:

Έχω την αίσθηση πως ούτε αυτή η διαδικασία είναι λιγότερο μακάβρια/ασεβής από τις άλλες

Προφανώς βάζουν τα κόκαλα και τα οστά μαζεμένα και τα στριμωχνουν. Δεν το θεωρώ ούτε ασέβεια ούτε κάτι άλλο για τον νεκρό, αλλά είναι τρομακτικό για τους ζωντες συγγενείς που θα πρέπει να παρευρισκονται εκεί. 

Δημοσ.

Αρχικά το να ξεθάβεις τον σκελετό -με ίσως όχι πάντα λιωμένους ιστούς- είναι από μόνο του αρκετό για να είναι μακάβριο, ασεβές και ανεπιθύμητο.

Έπειτα το να σκαλίζει κάποιος τον σκελετό μου, σπάζοντας ίσως χόνδρους ή ό,τι άλλο χρειάζεται για να με χωρέσει στο κουτάκι μου φαίνεται παρόμοιο αν όχι το ίδιο με το να με θάβουν αλλού, να με πετάνε σε τρύπες (χωνευτήρι) κλπ.

Με λίγα λόγια αν βγάλεις τον νεκρό από το έδαφος, για μένα είσαι βέβηλος. Τέλος

• Like 3
Δημοσ.

Τα οστά μπαίνουν μέσα στο κουτί αφού έχουν καθαριστεί και γίνει το εθιμοτυπικό

Δεν είσαι υποχρεωμένος να είσαι απο πάνω και να βλέπεις αρκεί να είσαι εκεί

Δημοσ.
1 hour ago, billdanos said:

Δεν χωράμε. Και θα καταστρέφαμε και τα δάση! 

τροφη για καρχαριες

3 hours ago, katerina200 said:

Υπάρχει αυτή η επιλογή ή είμαστε ακόμη μακριά; Νομίζω ότι είναι πιο "εύκολη" διαδικασία συγκριτικά με την Εκκλησία, τις κηδείες, τα 40, τα μνημόσυνα και την εκταφή που τραυματίζει τους επιζήσαντες ξανά και ξανά και ξανά. 

η επιλογη υπαρχει.λιγοι ακομα το προτιμουν.οι λογοι απλοι.λογω θρησκειας κτλ κτλ

2 hours ago, MikeJ said:

Σε θέμα κόστους σε σχέση με τη παραδοσιακή ταφή, τι παίζει; 

1 hour ago, phanispal said:

Απ' ότι έχω ακούσει είναι πάνω κάτω τα ίδια, απλά η ταφή ίσως έχει και περαιτέρω κόστη με τα 40, τις εκταφές κ.λπ..

εννοειται οτι και 10 ευρω να κοστιζε παλι θα το χρεωναν κοντα στην κανονικη ταφη αφου ειναι λιγο μονοπωλιο,καρτελ πεστο οπως θες.δεν εχεις πολλες επιλογες αλλωστε

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, poulinos είπε

οτι και 10 ευρω να κοστιζε παλι θα το χρεωναν κοντα στην κανονικη ταφη αφου ειναι λιγο μονοπωλιο,καρτελ πεστο οπως θες.δεν εχεις πολλες επιλογες αλλωστε

Ναι δυστυχώς οι δήμοι δεν έχουν ιδιωτικοποιηθεί ακόμη, έχει ο καθένας τη περιοχή που κάνει κουμάντο δεν υπάρχει ελεύθερος ανταγωνισμός

• Like 1
Δημοσ.
5 minutes ago, ObeyWario! said:

Ναι δυστυχώς οι δήμοι δεν έχουν ιδιωτικοποιηθεί ακόμη, έχει ο καθένας τη περιοχή που κάνει κουμάντο δεν υπάρχει ελεύθερος ανταγωνισμός

οποτε ειτε πας νεκροταφειο ειτε καυση τα ιδια shit.1000 χρονια πισω.φταδαμρ στον αρη και ακομα ο κοσμος φτιαχνει οικογενειακους ταφους και δεν ξερω τι αλλο.δεν λεω τιποτα παραπανω γιατι θα γινω κακος. μακαρι οταν πεθανω να μην βρουν τπτ να θαψουν.

• Like 1
Δημοσ.

H ιδανική λύση θα ήταν να μπορείς να κανείς την ταφή όπου θέλεις. Π.χ., θες στον κήπο σου; Μέσα. Θες στο βουνό σου; Μέσα. Θες στον κήπο του γείτονα που λείπει διακοπές; Μέσα. 

• Like 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, immortalx είπε

Υποθετω γιατι ειμαστε η πιο θρησκευομενη χωρα στην Ευρωπη.

προφανώς δεν έχει πάει Πολωνία 

Δημοσ.

Η ταφή σέβεται το νεκρό, τουλάχιστον όταν γινεται όπως πρέπει. Οικογενειακός τάφος και μένεις μέσα για πάντα. Ούτε εκταφές, ούτε ανοησίες λοιπές. Και οι οικογενειακοί γεμίζουν κάποια στιγμή βέβαια, αλλά καμία σχέση με την απανθρωπιά των πόλεων.

Η αποτέφρωση είναι 100% προτεσταντική ηθική. Να είναι όσο πιο αναίμακτη γινεται η ταφή για τους συγγενείς, όσο πιο γρήγορη κι όσο πιο ανέξοδη. Καμία σχέση με την παράδοση και τα έθιμά μας, είναι ντροπή αυτό το πράγμα.

• Like 2
  • Thanks 1
  • Confused 11
  • Sad 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...