Προς το περιεχόμενο

Ενισχυτής & Ηχεια


DaLtQN

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα , έχω 2 κολωνες 300watt η κάθε μια 4-8 Ωμ , τι ενισχυτή θα μπορούσα να πάρω ώστε να μην έχω θέμα; Είναι διπλοπηνικα! Είχα έναν ενισχυτή 4Χ25 αλλά μου τον έκαψαν! Τι θα μπορούσε να έφταιξε; 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3 λεπτά πριν, DaLtQN είπε

Καλησπέρα , έχω 2 κολωνες 300watt η κάθε μια 4-8 Ωμ , τι ενισχυτή θα μπορούσα να πάρω ώστε να μην έχω θέμα; Είναι διπλοπηνικα! Είχα έναν ενισχυτή 4Χ25 αλλά μου τον έκαψαν! Τι θα μπορούσε να έφταιξε;

Θα προτιμούσα να σου απαντήσω μετά που θα έχεις γράψει μάρκες και μοντέλα από τις κολώνες και τον ενισχυτή που κάηκε. Τον τετρακάναλο ενισχυτή πως τον είχες πάνω σε στέρεο κολώνες; Σε bridge mode;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και τα ηχεία ειναι us blaster 4008 , 300watt rms, 92 db, 4-8 ohm, 39-22khz sensitivity 5F1E1096-14EC-4374-9512-E4DA1AF257CC.jpeg.59f1b73fbb0a10d9b846329f42168591.jpeg

Ο ενισχυτής έχει 4 κανάλια, ουσιαστικά εγώ έπαιξα την κάθε δυάδα ξεχωριστά! 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πάει ο Rotel, κλάφτωνα. Ήταν σίγουρα μικρός και δεν μπορούσε να οδηγήσει σωστά αυτά τα ηχεία. Είναι και ο πιθανότερος λόγος αυτός για τον οποίο κάηκε. Του είχες και τη σχάρα εξαερισμού μπλοκαρισμένη με το πικ-απ, έφυγε σκασμένος. Ήταν 2x25w@4Ω και τα ηχεία σου ζητάνε ενισχυτή 2x250w@4Ω. Πριν πάμε στο που θα βρεις και πόσο κάνει ενισχυτής 2x250w, να σου ξεκαθαρίσω τα εξής:

α.) Υπάρχει περίπτωση να τα είχες συνδεδεμένα λάθος και να κάηκαν για αυτό το λόγο. Το ότι αναφέρεις τον Rotel ως 4x25w ενώ είναι 2x25w, τα ηχεία ως διπλοπηνικά (δεν νομίζω) και το πιθανότατα άσχετο ότι βλέπω επιλεγμένο Α+Β στον Rotel, μου ενισχύουν αυτή την υποψία. Να σου πω την αλήθεια βαριέμαι να σε περάσω ανάκριση και να το διερευνήσουμε, πιστεύω δε χρειάζεται. Το ότι ήταν λίγα watt και με μπλοκαρισμένο τον εξαερισμό του ήταν ακόμα λιγότερα πιστεύω ότι ήταν ο λόγος που κάηκε.

β.) Πάρα πολύ σημαντικό. Για όποιον από τους δύο λόγους και να κάηκε ο ενισχυτής, υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα να πήρε μαζί του κάποιο ή κάποια από τα μεγάφωνα των δύο ηχείων. Τα έχει ακούσει από τη μέρα που κάηκε ο ενισχυτής τα ηχεία σου; Αν δεν έχεις κάποιον ενισχυτή να τα βάλεις να τα ακούσεις σε χαμηλή ένταση, ψάξε δανείσου έναν ενισχυτή ότι να 'ναι, για να σιγουρευτείς ότι παίζουν όλα τα μεγάφωνα. Σε χαμηλή ένταση, το ξαναγράφω. Μπορείς θες και καινούρια ηχεία ή ανταλλακτικά μεγάφωνα και είναι καλό να ξέρεις πρωτού χαλάσεις όλο μπάτζετ σε καινούρια ενισχυτάκλα.

Τιμές τώρα.

2x250w -> χιλιάρικο

2x150w -> 600 ευρώ

2x100w -> 325-400 ευρώ

Στην πράξη κατεβαίνοντας από 250w σε 150w θα χάσεις 1.5dB και άμα (αμφιβάλω) και από 150w σε 100w θα χάσεις άλλα τόσα. Είσαι στην κλασσική περίπτωση φτηνό ηχείο ζητάει ακριβό ενισχυτή. Πολλοί έχουν βρεθεί στη θέση σου. Αν μπορείς βάζεις έναν ποιοτικό κατοστάβατο. Σε αυτό καταλήγουν οι περισσότεροι. Να πας παραπάνω το πολύ σε 140-150w, δε συμφέρει ιδιαίτερα και δεν πολυπάει και με το κόστος των ηχείων σου, αν μπορείς και είναι ακόμα γερά τα ηχεία σου αξίζει.

Αν δε μπορείς, βάζεις ότι σε παίρνει. Κάποιον μάρκα ότι να ναι που είναι τα μισά watt από αυτά που λένε. Πας 50w, 25w, κατεβαίνεις πολύ είσαι πολύ μακριά από τα 250w, θα τον ξανακάψεις, πεταμένα λεφτά.

Ρίξε μια ματιά, απάντα ότι μπορείς (και τι χρήματα διαθέτεις) και τα ξαναλέμε αύριο. Μάρκες και μαγαζιά είναι το εύκολο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχικά δοκίμασα και αλλά ηχεία και αυτά δεν έπαιζαν! Το θέμα του κόστους ως προς τον ενισχυτή πάνω από 100 watt είναι ένα θέμα… όπου και να βρίσκω κοστίζει πάνω από 200€ συνήθως στο 100αρικο - 120, δεν υπάρχει… Ίσως αφήσω αυτά τα ηχεία στην άκρη , κ βλέπουμε! 

Και κάτι ακόμη, γιατί έχει 4 πηνια από πίσω το ηχείο; Κανονικά δεν πρέπει να συνδεθούν και τα 4 για να καταλήξουν σε έναν ενισχυτή; 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, DaLtQN είπε

Αρχικά δοκίμασα και αλλά ηχεία και αυτά δεν έπαιζαν!

Δεν είναι αρκετό. Πρέπει να ελέγξεις και το ανάποδο.

1 ώρα πριν, DaLtQN είπε

Και κάτι ακόμη, γιατί έχει 4 πηνια από πίσω το ηχείο; Κανονικά δεν πρέπει να συνδεθούν και τα 4 για να καταλήξουν σε έναν ενισχυτή; 

Όχι. Διαλέγεις ένα ζευγάρι +/- = κόκκινο/μαύρο και τραβάς ένα καλώδιο από το αριστερό ηχείο στο αριστερό κανάλι του ενισχυτή και ένα καλώδιο από το δεξί ηχείο στο δεξί κανάλι του ενισχυτή.

Το δεύτερο ζευγάρι από κοννέκτορες (μπόρνες λέγονται στα ηχεία, πηνία είναι άλλο πράγμα) υπάρχει για την περίπτωση που θέλεις να συνδέσεις δεύτερο ζευγάρι ηχεία. Τραβάς άλλο καλώδιο από το ένα ηχείο στο άλλο (από το αριστερό του πρώτου ζευγαριού ηχείων στο αριστερό του δεύτερου ζευγαριού ηχείων π.χ.). Λανθασμένα υπάρχει δεύτερο ζευγάρι μπόρνες στα ηχεία σου, δε θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου.

Ελπίζω μην είχες τέσσερα καλώδια εύκαιρα και να μη σύνδεσες κάθε ηχείο μέσω δύο καλωδίων με τον ενισχυτή, γιατί αυτό είναι αρκετό για να ρεταλιάσει και κάψει τον ενισχυτή πολύ γρήγορα.

5 λεπτά πριν, DaLtQN είπε

Κ επίσης τι έκανα λάθος με την σύνδεση των καλωδίων; 

  Μόλις σου έδωσα ένα παράδειγμα, αλλά δεν μπορώ να ξέρω σίγουρα αν δε βγάλεις φωτογραφίες από πίσω τον ενισχυτή και δε γράψεις αναλυτικά πως τα είχες συνδεδεμένα.

2 ώρες πριν, DaLtQN είπε

όπου και να βρίσκω κοστίζει πάνω από 200€ συνήθως στο 100αρικο - 120, δεν υπάρχει…

Δεν είναι 100w RMS αυτοί οι ενισχυτές. Άμα βάλεις βατόμετρο και σου δείχνει ότι τραβάνε 100watt σε μερικά λεπτά του έχεις κάψει. Οι διακοσάευροι είναι 50 watt και οι ακόμα φτηνότεροι είναι 25 watt, όσο ο παλιός σου. Σου έχω δώσει τιμές.

29 λεπτά πριν, DaLtQN είπε

Αν κάνω μια αγορά ενός ενισχυτή με 100watt δεν θα τον κάψει;

  Δύσκολα, αλλά άμα προσπαθήσεις πολύ θα βρεις ένα τρόπο να τον κάψεις και αυτόν. Για να είναι απολύτως αδύνατο να καεί ο ενισχυτής από τα συγκεκριμμένα ηχεία πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερος. Αν έχεις λίγη αυτοσυγκράτηση όχι μόνο με τις εντάσεις αλλά και το EQ, 100 πραγματικά watt είναι αρκετά. Όσο λιγότερα τα watt, τόσο μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση απαιτείται.

Δοκίμασε πρώτα τα ηχεία σου για να μη μιλάμε στο βρόντο. Θα σου πουν να τα μετρήσεις με πολύμετρο. Και τα σωστά ohm να γράψει, δεν είναι σίγουρο ότι είναι εντάξει. Πρέπει να ακούσεις τα μεγάφωνά τους ένα ένα προσεκτικά. Αν δανειστείς μικρό ενισχυτή, δοκίμασέ τα σε χαμηλή ένταση υποχρεωτικά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Καλησπέρα,

Ο χαρακτηρισμός σε watt των ηχείων αναφέρεται στην ικανότητά τους (των ηχείων) να διαχειριστούν ισχύ ενισχυτή και όχι στην ισχύ που ζητάνε. Η ισχύς που ζητάνε τα ηχεία εξαρτάται από την αντίστασή (Ohm) και την ευαισθησία η οποία καθορίζει το πόσο αυτά αποδίδουν το κάθε watt του ενισχυτή σε ήχο και αντιστοίχως πόσο εμείς αναγκαζόμαστε να δυναμώσουμε την ένταση.

Ο ενισχυτής κάηκε λόγω λάθος συνδεσμολογίας. Ο ενισχυτής έχει τέσσερις εξόδους για να συνδέσεις 2 ζευγάρια ηχεία ταυτόχρονα (Α και Β) και να επιλέγεις με τα δύο μπροστινά κουμπιά αν θα παίζεις κάθε φορά τα Α ή τα Β. Πιθανόν να μπορείς να παίξεις και τα δύο ζευγάρια ταυτόχρονα αλλά θέλει μεγάλη προσοχή στις αντιστάσεις των ηχείων που θα παραλληλίσεις και ίσως σε κάποιον επιλογικό διακόπτη στο πίσω μέρος του ενισχυτή για την προστασία του αν θες να παίξεις ταυτόχρονα δύο ζευγάρια ηχεία.

Επιπλέον, οι 4 κονέκτορες στο κάθε ηχείο σου πιθανολογώ ότι είναι το ένα ζευγάρι για πρίμα και μεσαία και το άλλο για τα μπάσα σε περίπτωση που θέλεις να τα οδηγήσεις με δύο διαφορετικούς ενισχυτές. Αν ισχύει αυτό, οι δύο κονέκτορες που έχουν το ίδιο χρώμα θα ήρθαν συνδεμένοι μεταξύ τους σε κάθε ηχείο. Για να συνδέσεις ξεχωριστά από κάθε ζεύγος θα πρέπει οι μεταξύ τους συνδέσεις να αφαιρεθούν. Μήπως σύνδεσες και τα Α και το Β του ενισχυτή πάνω στα ηχεία χωρίς να αφαιρέσεις τις γέφυρες και πάτησες Α και Β μαζί;

Τι θα έπρεπε να κάνεις: Αφήνεις τα ζευγάρια κονεκτόρων κάθε ηχείου βραχυκυκλωμένα (συνδεμένα) όπως όταν τα αγόρασες. Από το Α του ενισχυτή συνδέεις το left με το αριστερό ηχείο ως εξής: κόκκινο στο κόκκινο και μαύρο (ή ό,τι άλλο) στο μαύρο - στο ένα αντίστοιχο ζεγάρι από τους κονέκτορες τουτου ηχείου. Ομοίως από το right του Α στον ενισχυτή στο δεξί ηχείο. Πατάς το Α στο μπροστινό μέρος του ενισχυτή και ξεπατάς το Β.

Θεωρώ όπως είπα ότι ο ροτελ κάηκε λόγω λάθος συνδεσμολογίας προσοχή όμως και στο εξής: συνδέοντας έστω και σωστά έναν πολύ μικρό (μικρός συγκριτικά με το χώρο τον οποίο θέλουμε να γεμίσουμε με ήχο και όχι τα watt των ηχείων) ενισχυτή σε ηχεία μπορεί να κάψουμε τα ηχεία (ξαναλέω ασχέτως watt ηχείων). Αυτό γιατί θα αναγκαζόμαστε να παίζουμε τον ενισχυτή στο τέρμα και ειδικά αν δεν είναι καλής ποιότητας να μπούμε στη μη γραμμική του περιοχή για μεγάλα διαστήματα και το σήμα στα ηχεία να φτάνει κλιπαρισμένο. Επίσης τα ηχεία προφανώς μπορεί να καούν αν η ισχύς τους είναι πολύ μικρότερη από αυτή του ενισχυτή.

Ο σωστός τρόπος επιλογής ηχοσυστήματος είναι να διαλέξουμε πρώτα ενισχυτή για το χώρο τον οποίο θα γεμίσουμε και στη συνέχεια να διαλέξουμε ηχεία με ικανότητα διαχείρισης watt λίγο παραπάνω από τον ενισχυτή. Μπορούμε βέβαια να επιλέξουμε μικρότερο ενισχυτή για ηχεία μεγαλύτερης ευαισθησίας ή και αντίστροφα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...