Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, nickol-us είπε

Η κληρονομιά χωρίς διαθήκη είναι σχετικά εύκολη με τα στοιχεία που δίνονται.

Δεν ξέρω τι διάβασες και μπερδεύτηκες, το παρακάτω τα λέει αρκετά ξεκάθαρα κατά την γνώμη μου

https://www.odigostoupoliti.eu/klironomia-xoris-diathiki-me-poia-seira-kalountai-oi-klironomoi/

Στην περίπτωση του θείου καλείται η 2η τάξη, αδέλφια και γονείς, οπότε στην δική σας περίπτωση, ο πατέρας σου και η θεία σου

Ευχαριστώ, χρήσιμο site αλλά όπως τα περισσότερα site του δημοσίου (αλλά και ελληνικά γενικότερα με εξαίρεση το Insomnia όμως, σε αυτό σας παραδέχομαι ) έχει χάλια SEO και μέτριο προς χάλια UX/UI και γιαυτό πάντα ειναι μανίκι να ψάχνω σε τέτοιους ισότοπους το κάνω μόνο σε σοβαρά ζητήματα(και συχνά πυκνά το μετανιώνω :P ), επίσης σε περίπτωση που δεν το πρόσεξες έχω γράψει σε 2ο χρόνο που μπερδευόμουν 

Τώρα θα μου πεις ότι ήταν σαφές ε ναι τελικά με μια προσεκτική ματιά ήταν αλλά το θέμα ήταν καθαρά απορία για μπλαμπλά δεν έχω σοβαρό ενδιαφέρον που θα με έκανε να μελετούσα το θέμα προσεκτικά/ενδελεχώς ήταν απλά μια απορία της στιγμής που πρόχειρα έριξα μια ματιά να την λύσω μόνος μου και στο πρώτο ερωτηματικό είπα να ζητήσω την βοήθεια του μπλαμπλά επειδή δεν ειμαι τόσο της καφετέριας :P 

Επεξ/σία από Dr_Pepper
  • 2 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

Στο Πιστοποιητικο Εγγυτερων Συγγενων, συμπεριλαμβανονται μονο τα μελη της νεας οικογενειας -αν εκανε- του θανοντα, ή και από την πατρικη οικογενεια (πχ αδελφια) αν ειναι εν ζωη;

Δημοσ.

Αν δεν χανω κατι....

δεν ειναι 50-50 γιατι λες οτι ειχε και αδελφο ο πατερας σου

αρα 33-33-33 η πλευρα του αδελφου του πατερα σου που πεθανε, ο πατερας σου και η θεια σου

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
29 λεπτά πριν, nikosmakos είπε

τελικα μαθαμε ποσα παιδια ειχε η γιαγια σου? πρωτα λες δυο, μετα λες αλλος ενας που δεν ζει, οτι να ναι 

Έρχεσαι μετά απο 2 χρόνια δεν ξέρεις να διαβάζεις και πετάς την ειρωνεία σου (και μάλιστα σε τέτοιο θέμα δηλαδή δε ρωτάω για κάρτες γραφικών να πεις την πλάκα σου..) μάντεψε ποιος ειναι ο ό,τι νά'ναι. 

6 ώρες πριν, InsertCoinToJoi είπε

δεν ειναι 50-50 γιατι λες οτι ειχε και αδελφο ο πατερας σου

ο θείος μου όπως έγραψα είχε πεθάνει χρόνια πριν πεθάνει η γιαγιά μου άρα στα τελευταία χρόνια της γιαγιάς μου και μετα τον θάνατο της αυτός ήταν ήδη νεκρός και άρα οι μόνοι κληρονόμοι της ήταν 2 ο πατέρας μου και η αδερφή του.  

Δηλαδή πιο απλά μέσα δεκαετίας 70 πέθανε ο παππούς, ~2015 πέθανε ο θείος και 2022-2023 η γιαγιά 

Τον θείο μου (και το μαύρισα "σε δεύτερο χρόνο" ) τον ανέφερα σαν ξεχωριστό ερώτημα μιας και πέθανε ακόμη περισσότερα χρόνια πριν (δηλαδή πιο απλά ο θείος δεν γινόταν να κληρονομήσει κάτι απο την γιαγια μου γιατί ζούσε η γιαγιά μου, πέθανε ο θείος  και ότι είχε -πχ χωράφια απο τον συγχωρεμένο παππού- το "μοιραστήκανε" (βάζω εισαγωγικά γιατί δεν υπήρχε διαθήκη)   η τότε ζωντανή γιαγιά μου η θεία μου (αδερφή του) και πατέρας μου (αδερφός του) . 

47 λεπτά πριν, xsterg είπε

μην κανεις σεναρια. google--> κληρονομικη διαδοχη. θα βρεις τα παντα ξεκαθαρα και με επισημη αποψη. 

Το είχα κάνει αλλά επειδή όπως έγραψα δεν τίθεται θέμα δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε απλά είχα απορία για τις λεπτομέρειες και  ήλπιζα να ακούσω την άποψη κάποιου που να ξέρει απο πρώτο χέρι πάντα αυτό ειναι πιο χρήσιμο και πιο εύκολο στην κατανόηση απο πχ ένα ΦΕΚ ή και εγώ δεν ξέρω τι στο ίντερνετ. 

Εννοείται ότι αν είχα θέμα θα πήγαινε σε δικηγόρο. 

Επεξ/σία από Dr_Pepper
  • Haha 1
Δημοσ.

Όταν κάποιος πεθάνει δεν "πεθαίνει" και η κληρονομιά του 

Εφόσον υπήρξε θείος που έχει παιδιά και έχει πεθάνει, τα παιδιά του κληρώνουν το ποσοστό του. Δεν έχει σημασία το πότε πέθανε 

Άρα λογικά είναι 33,3 για τον δικό σου γονέα.

Δημοσ.

Να έχεις υπόψη σου ότι στην Ελλάδα ισχύει η εξής ανωμαλία,πρέπει να κάνεις αποποίηση κληρονομιάς,αν δεν την κάνεις είναι σιωπηρή αποδοχή και μπορεί να σου έρθει μπουγιουρντί απο δημο,εφορία και τα λοιπά,άρα να το ψάξεις και δεν έχει σημασία αν είσαι σε καλή σχέση με συγγενείς.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν καποιος πεθανε, ειχε κανει οικογενεια αλλα ειχε γινει και διαζυγιο, και ειχε παιδια, και τα παιδια ειναι ανηλικα, τι ισχυει σε γενικες γραμμες με τα περιουσιακα;

- Η γυναικα δεν δικαιουται ποσοστο, αλλα μπορει να διαχειριζεται την περιουσια του πρωην συζυγου, ως εχουσα την επιμελεια των παιδιων του;

- Οταν ενηλικιωθουν τα παιδια, για να παρθει μια αποφαση περι των περιουσιακων του θανοντος πατερα τους, εφοσον εχουν 'ποσοστο', πρεπει να συμφωνησουν ολα μαζι, για να γινει κατι; Πχ πωληση διαμερισματος; Γιατι αν ενα παιδι θελει να πουλησει το διαμερισμα και το αλλο οχι, δεν καταλαβαινω αν θα μπορουσε να γινει πωληση.

- Μεχρι την ενηλικιωση των παιδιων, αδερφια του θανοντος, εχουν ή δεν εχουν καμια δικαιοδοσια επι των περιουσιακων του;

- Αν ενα αυτοκινητο, ηταν 50% στην πρωην συζυγο, και 50% στον θανοντα συζυγο, τωρα που πεθανε ο συζυγος, η πρωην συζυγος ετσι απλα καρπωνεται και το αλλο 50% του θανοντος συζυγου και μπορει πχ να πουλησει το αμαξι;

---

Αν φυσικα, δεν υπηρχε διαζυγιο, πριν το θανατο του ανδρα, ισως και να μην υπηρχε και καμια απο τις παραπανω αποριες.

---

Προσωπικη παρατηρηση: καταλαβαινω οτι ο νομος θελει να προστατεψει τα παιδια, πολυ ορθα. Αλλα απο την αλλη, η αλλη να σε χωριζει, κι απο την αλλη αφου με τον τροπο της μπορει και να σε εσπρωξε προς το θανατο, να διαχειριζεται και τα παντα ολα απο τον πρωην συζυγο, εμενα δεν μου ακουγεται και πολυ δικαιο, και ειναι κριμα αν ετσι ειναι στημενο το οικογενειακο δικαιο. Θα επρεπε ο νομος, οχι απλα να μην δινει ποσοστο αν χωρισες, αλλα να να οριζει και επιτροπη απο αδερφια αν ειχε ο θανων, επι της διαχειρισης της περιουσιας του αδερφου, οχι φυσικα για να την στερησουν απο τα ανιψια τους, αλλα για να μην τα βγαλει στο σφυρι -δικαιως ή αδικως-  η τεως συζυγος.

---

Γι'αυτο και λεω σε ολους τους ανυπαντρους φιλους μου, προσεξτε χιλιες φορες, με ποια προκειται να προχωρησετε σε γαμο! Ειναι ισως η κρισιμοτερη αποφαση της ζωης, και για το πως θα ζησεις, αλλα και τι θα γινει, οταν θα ερθουν νομοτελειακα, τα δυσκολα γεγονοτα της ζωης.

Επεξ/σία από mountains1
Δημοσ.
13 ώρες πριν, baspav είπε

Όταν κάποιος πεθάνει δεν "πεθαίνει" και η κληρονομιά του 

Εφόσον υπήρξε θείος που έχει παιδιά και έχει πεθάνει, τα παιδιά του κληρώνουν το ποσοστό του. Δεν έχει σημασία το πότε πέθανε 

Άρα λογικά είναι 33,3 για τον δικό σου γονέα.

Στις 16/7/2023 στις 12:11 ΜΜ, Dr_Pepper είπε

(ο θείος χωρίς γυναίκα και παιδιά) 

Tέσπα ευχαριστώ για τις απαντήσεις το θέμα ας κλείσει ήταν μια απορία που είχα πριν 2 χρόνια και δεν την έχω πια καλή συνέχεια. 

Δημοσ.

επειδή ασχολήθηκα μετά στο θάνατο του πατέρα μου(είχε διαθήκη).....κατάλαβα ότι για να συντάχθει νέο συμβόλαιο άσχετα αν υπάρχει διαθήκη η όχι ο συμβολαιογράφος ζητάει Πιστοποιητικό εγγυτερων......δεν ξέρω το λόγο γιατί μας το ζήτησε αφού υπάρχει διαθήκη........αλλά το Πρωτοδικείο εξέδωσε το Πιστοποιητικό ίσως για επειβεβαιωση ......

Δημοσ.
25 minutes ago, kostasbm said:

επειδή ασχολήθηκα μετά στο θάνατο του πατέρα μου(είχε διαθήκη).....κατάλαβα ότι για να συντάχθει νέο συμβόλαιο άσχετα αν υπάρχει διαθήκη η όχι ο συμβολαιογράφος ζητάει Πιστοποιητικό εγγυτερων......δεν ξέρω το λόγο γιατί μας το ζήτησε αφού υπάρχει διαθήκη........αλλά το Πρωτοδικείο εξέδωσε το Πιστοποιητικό ίσως για επειβεβαιωση ......

Ακόμα και με διαθήκη προκύπτουν ζητήματα εγκυρότητας αλλά και ζητήματα "νόμιμης μοίρας" δηλαδή δικαίωμα στην περιουσία ανθρώπων που βοήθησαν στην επαύξηση ή και όχι αυτής και δεν αναφέρονται στη διαθήκη. Το πιστοποιητικό καθορίζει τους γνωστούς συγγενείς και ίσως δικαιούχους κατά την εκδοσή του.

Δημοσ.

Κληρονομική διαδοχή. Πάει από πάνω προς τα κάτω. Αν αυτός που κληρονομεί εξαδιαθέτου έχει παιδιά, δεν κληρονομούν κι αυτά εκτός αν κάνει αποποίηση. Τρίτον. Κάποιο τέκνο που έχει φύγει από τη ζωή, προφανώς και ΔΕΝ κληρονομεί (!). ΑΝ όμως έχει αφήσει δικά του τέκνα, τότε κληρονομούν αυτά, το μερίδιό του. Πχ αν ο θείος του TS είχε παιδιά, θα έπαιρναν αυτά το 1/3. Αυτά είναι πολύ basic ρε guys... Τώρα για διαζύγια κλπ. Με το διαζύγιο λύνεται η νομική σχέση δεν δικαιούται τίποτα η πρώην σύζυγος. Όμως αν υπάρχει επιμέλεια από την μητέρα, προφανώς αυτή διαχειρίζεται την περιουσία. Μπορεί να νοικιάσει, να διαμείνει κλπ αλλά δεν μπορεί να εκποιήσει αν δεν αποφανθεί δικαστήριο ότι είναι για το συμφέρον των παιδιών, ότι περιουσία και να είναι αυτή ακίνητα ή αυτοκίνητο...

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...