tzitzikas2 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2023 Καλησπέρα. Το καλοκαίρι πήραμε δύο μικρές νεροχελώνες. Σήμερα αγόρασα και έβαλα κοντά στις νεροχελώνες (κοντά στην πλαστική χελωνιέρα) ένα πορτατίφ με μια λάμπα UV που λένε οτι είναι απαραίτητη για τις νεροχελώνες τον χειμώνα για να συνθέτουν την βιταμίνη D3 ώστε να απορροφούν το ασβέστιο. Ομως τις 3 ώρες που την έβαλα το βραδάκι πλακώσανε έξω απο το τζάμι και πάνω σε αυτό ένα σωρό έντομα: ψαλίδες, βρωμούσες, μυγαράκια κ.α. Υπάρχει καμία σωτηρία? Κάποιος που γνωρίζει ας μου πει αν αντιμετωπίζει το ίδιο και τι έκανε. Ευχαριστώ!!
xelona4 Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2023 καλύτερα να μην βάζεις πολύ φως τεχνητό. εγώ είχα χελώνα για 30+ χρόνια κι ποτέ δεν έβαζα λάμπα. την έβγαζα βέβαια στον ήλιο . το χειμώνα κοιμόταν οπότε δεν την ενοχλούσα . πάρε cuttlebone να παίρνουν ασβέστιο κι δίνε κι κάνα φρούτο. είναι αξιαγάπητα ζωάκια κι σε αναγνωρίζουν από την φωνή.
tzitzikas2 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2023 (επεξεργασμένο) Στις 21/10/2023 στις 1:38 ΠΜ, xelona4 είπε καλύτερα να μην βάζεις πολύ φως τεχνητό. εγώ είχα χελώνα για 30+ χρόνια κι ποτέ δεν έβαζα λάμπα. την έβγαζα βέβαια στον ήλιο . το χειμώνα κοιμόταν οπότε δεν την ενοχλούσα . πάρε cuttlebone να παίρνουν ασβέστιο κι δίνε κι κάνα φρούτο. είναι αξιαγάπητα ζωάκια κι σε αναγνωρίζουν από την φωνή. καλησπέρα. Τις βγάζουμε στον ήλιο, όποτε έχει πλεόν ήλιο (Θεσσαλονίκη τον φθινόπωρο και χειμώνα δεν έχει συχνά ήλιο), γενικά διάβασα οτι είναι απαραίτητη παντού η λάμπα τον χειμώνα, αλλιώς αποκτούν ασθένειες. Για ασβέστιο βάζω τα χελωνάκια ασβεστίου που κόβεις κομμάτι και βάζεις στο νερό και διαλύεται σιγά σιγά. Αλλά για να το απορροφήσουν θέλουν λάμπα με uv-a & uv-b λένε γιατί πρέπει να συνθέσουν την βιταμίνη D3 για να γίνει απορρόφηση ασβεστίου και αυτό μόνο με ήλιο ή λάμπα γίνεται. Φρούτα τώρα που είναι μικρά (δεν πρέπει να έχουν κλείσει χρόνο, εγώ απο το καλοκαίρι τα έχω) τι τους αρέσει? Μαρούλι τους δίναμε αλλά δεν το πολυτρώνε. Γενικά λένε οτι όταν είναι μικρά είναι σχεδόν σαρκοφάγα. Το άλλο που με προβληματίζει με την λάμπα είναι εαν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο (δέρμα και μάτια αν την κοιτάς έσω και λίγο) ? Πάνω στην συσκευασία γράφει " simulates the sun's natural UV radiation without emmiting dangerous 'non-terrestrial' uv radiation ". UV-B 6.0 23watt γράφει. Οτι δεν εκπέμπει επικίνδυνη ακτινοβολία. ευχαριστώ! Επεξ/σία 25 Οκτωβρίου 2023 από tzitzikas2
xelona4 Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2023 ρωτα σε πετ σοπ για κατάλληλη λάμπα...δεν ξέρω ..εγώ δεν ειχα λάμπα, όπως σου είπα είχα μια χελώνα από μωρό έως 37 ετών... βέβαια ήταν κι άλλες εποχές χωρίς Ίντερνετ κι την μεγάλωσα εμπειρικά. μου έδειχνε αυτή τον τροπο..το βράδυ ήθελε σκοτάδι , με το παραμικρο ξυπνούσε. την ημέρα την άφηνα στο παραθύρο που χτυπούσε ο ήλιος και λιαζοταν. Τους αρέσει η ζέστη και όχι η υγρασία!από ασθένειες θέλουν προσοχή όταν ειναι μικρά με τα μάτια τους, εγώ ξενύχτησα πολλές μέρες για να την προσέχω με σταγόνες κτλ ..οταν μεγάλωσε, το καβούκι της πολλές φορές ήθελε φως κι ασβέστιο για να γίνει γερο και υγιές. δεν θέλουν να μένουν πολύ στο νερό, χρειάζεται να στεγνώνει το καβούκι αλλά έχει κι καποιες σταγόνες για το νερο.απο φαγητό όταν ήταν μικρή της έδινα γαρίδες κι φρούτα και όταν μεγάλωσε πέλλετς ψαριών κι φρούτα. λαχανικα δεν έτρωγε και δεν την πίεσα κι ιδιαίτερα ..ψαξτο με την λάμπα αλλά είναι ανάλογα και το είδος της χελώνας. εγώ είχα red eared slider . σαρκοφάγα είναι φυσικά αλλά πρέπει να τρώνε κι φρούτα/ λαχανικά για βιταμίνες , δεν θυμάμαι από πότε ξεκίνησα να της δίνω εναλλακτικές στο φαγητό. σε ζηλεύω που τα έχεις μωράκια χελωνακια ,αναπολώ 30 χρόνια πριν όταν την πρωτοπηρα...περασαμε μια ολόκληρη ζωή μαζί..πέθανε πέρσυ από γηρατεια κι ο πόνος μου δεν περιγραφόταν. Δεν επιχείρησα να πάρω άλλη. εύχομαι να σου ζήσει πολλά χρόνια! καλή τύχη!😊❤️ 3
ksessalonikios Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2023 (επεξεργασμένο) πρώην κάτοχος κι εγώ 2 red eared που εζησαν 25 και 30 χρονια, 2 παρατηρήσεις. Ο ήλιος μέσα από το παράθυρο δεν είναι ιδανικό σενάριο γιατί φιλτράρει ένα μέρος από τις ακτίνες uv-a και uv-b. Για το θεμα σου με τις λαμπες, γιατι τις ανοιγεις το βραδυ; Εχε την ανοιχτή ωρες ημερας ωστε να μην προσελκυει το φως ολα αυτα τα εντομα (και βασικά εξω στην υπεθρο εχεις το ενυδρίο και μαζευονται τοσα εντομα;) Για διατροφή, οταν θα ειναι λιγο πιο μεγαλες, καλό ειναι να τους δινεις και κανονικό ψαρακι, πχ κομματακια σαρδελιτσας-γαβρου, κι οχι μονο "fast food" δηλαδη γαριδακια κλπ πέρα απο τα λαχανικά Επεξ/σία 27 Οκτωβρίου 2023 από ksessalonikios
tzitzikas2 Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2023 Καλησπέρα! Την λάμπα uva uvb την πήρα από μεγάλο pet shop. Και εκεί μου είπαν ότι η uv έχει μεγάλη απώλεια.οταν περνά από τζάμι, ενώ όταν περνά από πλαστικό δεν έχει απώλεια. Επειδή έχω πλαστική χελωνιερα,προς το παρόν,, το φως περνάει μέσα.απκ το πλαστικό γιατί δεν έχω δυνατότητα να την στερεωσω ακόμα.καπου. 2 χελωνακια έχω απλά το ένα.μεγαλωσε και το ένα.μεγαλωσε λίγο. Από την αρχή είχαν κάποια διαφορά.αλλα τώρα το μεγαλο έγινε.διπλασιο.απο το μικρό.εμενα είναι κιτρινομαγουλες τις πήρε δώρο η πεθερά μου στην κόρη μου.
ksessalonikios Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2023 (επεξεργασμένο) συμβουλή όταν αλλάξεις χελωνιερα πάρε ένα μεγάλο ενυδρείο και μην το πηγαίνεις σταδιακά. Γίνονται μεγάλες και μιας και είναι δυο θα θέλουν τον χώρο τους. υγ. Δυστυχώς μέγα σφάλμα η αγορά της πεθεράς. μπορεί να φαίνονται μικρές και γλυκές στην αρχή και χωρίς ιδαιτερες απαιτήσεις αλλά γρήγορα αλλάζει το σκηνικό. Επεξ/σία 28 Οκτωβρίου 2023 από ksessalonikios 1
tzitzikas2 Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2023 1 ώρα πριν, ksessalonikios είπε συμβουλή όταν αλλάξεις χελωνιερα πάρε ένα μεγάλο ενυδρείο και μην το πηγαίνεις σταδιακά. Γίνονται μεγάλες και μιας και είναι δυο θα θέλουν τον χώρο τους. υγ. Δυστυχώς μέγα σφάλμα η αγορά της πεθεράς. μπορεί να φαίνονται μικρές και γλυκές στην αρχή και χωρίς ιδαιτερες απαιτήσεις αλλά γρήγορα αλλάζει το σκηνικό. άρα μπλέξαμε!!!
ksessalonikios Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2023 (επεξεργασμένο) δεν ξέρω αν έμπλεξες απλά δεν είναι αυτό που φαντάζεσαι βλέποντας τες μικροσκοπικές σε ένα pet shop. θελουν το ενυδριο τους, με ό,τι αυτο περιλαμβανει, φιλτρα, θερμοστάτες, λαμπες (θερμαντικές + uva/b) κλπ συν οτι "δεσμευεσαι" για 25-35 χρονια. Επεξ/σία 28 Οκτωβρίου 2023 από ksessalonikios 1
xelona4 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2023 ειναι δέσμευση ζωής οι χελώνες. εγώ ευχομουν να την είχα 80 χρόνια βέβαια.. αλλά πολλοί δεν το αντέχουν αυτό. όντως μεγαλώνουν πολύ σε μέγεθος κι σε βάρος.. έχουν κι νύχια μεγάλα, ειδικά τα αρσενικά και χρειάζεται μεγάλη προσοχή αν έχεις μικρά παιδιά. αν κουραστείς στην πορεία πάντως σε καμμία περίπτωση μην τα αφήσεις στην φύση,γιατί είναι ξένο είδος κι προκαλούν δυσλειτουργία στο οικοσύστημα.
Petros Electron Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2023 (επεξεργασμένο) Ειχα και εγώ 2 χελωνιτσες red eared (αρσενικο-θυλικο) για 12 χρονιά περίπου, η αλήθεια ειναι οτι θέλουν φροντίδα προσπάθησε τωρα που ειναι μικρές να βγάζεις την χελωνιερα στον ήλιο για κάποιες ώρες , προσοχή η μισή να ειναι στον ίσκιο για να μην "βράσουν" τα μικρά. Να τους εχεις έναν χωρο να μπορούν να ανεβαίνουν για να "στεγνώνουν". Εγω τους ειχα μια λαμπα πυρακτώσεως με πορτατίφ οπου πηγαίναν κοντα γιατι τους άρεσε η ζεστή. Απο διατροφή να ξέρεις οτι ειναι και σαρκοφάγα ερπετά, οταν θα μεγαλώσουν λιγο δοκίμασε να τους δώσεις μπαλίτσες από ώμο κιμά μοσχάρι/χοίρινο να δεις οτι τρελαίνονται για αυτη την "λιχουδιά". Μικρά κομμάτια γιατί μπορούν να φάνε μέχρι να σκάσουν! (τόσο πολύ τους αρέσει). Επίσης στα petshop αν βρεις και σκουληκάκια μικρά ζωντανά παρτους τα να τα φάνε, τρελαίνονται για αυτη την λιχουδιά! Ψαρια θα ελεγα να τα αποφύγεις γιατι αυτες οι χελώνες ειναι του γλυκού νερού, οχι του αλμυρού. Κανένα χρυσόψαρο μπορει να φανε, αλλα ειναι κρίμα να σκοτώνεις ζωντανά ψαράκια! Επίσης να αλλάζεις τακτικά το νερό γιατι μπορει να αρρωστήσουν στα μάτια απο τα ουρά τους και το βρώμικο νερό. Όσο θα μεγαλώνουν θα πρεπει να τους μεγαλώνεις και το σπίτι, εγω στο τελος τα είχα σε ενυδρείο 110λτ και μετά τα άφησα ελεύθερα στην φύση. Επίσης να εχεις μια οδοντόβουρτσα και να τους καθαρίζεις επιμελώς το καβούκι οταν αλλάζεις τον νερό απο άλατα /πρασινίλες και οτι αλλο μαζευει. Με τον καιρό θα εντυπωσιαστείς πως θα σε μάθουν, σε έμενα τρώγανε απο χέρι μου και με αναγνώριζαν! Οταν ειναι μικρά δεν μπορείς να τα ξεχωρίσεις. Οταν μεγαλώσουν το αρσενικό θα έχει ποιο μακριά μπροστινά νυχιά και ουρά σε σχέση με το θηλυκό και έτσι θα μάθεις το φύλλο τους! Εχει δίκιο ο @xelona4 δεν πρεπει να τα αφήνεις στο δικό μας οικοσύστημα γιατι εκτοπίζουν τις δίκες μας τις "εγχώριες" χελώνες. Ωστοσο υπάρχουν βεβαια πολλες αποικίες στην Ελλάδα απο τις red eared γιατι πολλοί τις έχουν αφήσει στην φυση και έχουν αναπαραχθεί.. Εναλλακτικά έχει λίμνη στο αττικό ζωολογικό κήπο, τις παιρνουν και εκει αφου τις εξετάσουν και δουν οτι ειναι υγείες. Να τα προσεχείς και να τα αγαπας, ειναι υπέροχα ζωάκια! Επεξ/σία 30 Οκτωβρίου 2023 από Petros Electron
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα