Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα,

Η ταυτότητα μου έχει λήξει εδώ και κάποιους μήνες καθώς και το διαβατήριο μου εδώ και ένα μήνα. Ταξιδεύω σε  2 μέρες εντός σένγκεν. Θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Μπορώ να κάνω κάτι;

Είχα κλείσει ραντεβού για έκδοση νέας ταυτότητας το Γενάρη, και δεν μου βγάζουν στο ΑΤ καινούρια;

Θα έχω πρόβλημα;

• Απαντ. 59
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

εμπειρικα θα έλεγα ότι δεν θα έχεις πρόβλημα εκτός κι αν πέσεις σε στραβόξυλο.

ήταν τόσο ξαφνικό το ταξίδι που βρέθηκες σε αυτή τη θέση; 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τι εννοεις εληξε; Η ελληνικη ταυτοτητα δεν αναγραφει ημερομηνία ληξης... (τυπικα ληγει-πρακτικα οχι, τη χρησιμοποιεις για μια ζωη καθως δε γραφει πουθενα ημ/νια)

Επεξ/σία από paylidis
  • Like 1
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, paylidis είπε

Τι εννοεις εληξε; Η ελληνικη ταυτοτητα δεν αναγραφει ημερομηνία ληξης... (τυπικα ληγει-πρακτικα οχι, τη χρησιμοποιεις για μια ζωη καθως δε γραφει πουθενα ημ/νια)

Παλιά, τώρα έχει οριστεί με νόμο ότι η ισχύς της είναι 10 χρόνια. Μετά τα 10 αν θέλει κάποιος να μην την δεχτεί δεν την δέχεται. Υπάρχει ανοχή προς το παρόν λόγω φόρτου εργασίας στην έκδοση. 

Δημοσ.

Η απάντηση είναι «πιθανότατα όχι». Αλλά εγγύηση δε μπορεί να σου δώσει κανένας. Η πρότασή μου είναι να μπεις σε κάποιο group στο Facebook περί ταξιδίων κ.λπ, και να ρωτήσεις τι παίζει στη χώρα που θα πας συγκεκριμένα. Μπορεί όλοι να έχουν ίδια πολιτική, αλλά διαφέρει το αν εφαρμόζεται στην πράξη κάτι, και πόσο συχνά.

8 minutes ago, paylidis said:

Δεν αναγράφει, αλλά λήγει. Μέχρι πέρυσι έληγε στα 15 έτη, από πέρυσι στα 10. Δηλαδή αν κάποιος έχει χάρτινη (μπλε) ταυτότητα του 2012, είναι ήδη ληγμένη (και μη έγκυρη ως ταξιδιωτικό έγγραφο).

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, fmarkos είπε

Παλιά, τώρα έχει οριστεί με νόμο ότι η ισχύς της είναι 10 χρόνια. Μετά τα 10 αν θέλει κάποιος να μην την δεχτεί δεν την δέχεται. Υπάρχει ανοχή προς το παρόν λόγω φόρτου εργασίας στην έκδοση. 

5 λεπτά πριν, Haldol είπε

Η απάντηση είναι «πιθανότατα όχι». Αλλά εγγύηση δε μπορεί να σου δώσει κανένας. Η πρότασή μου είναι να μπεις σε κάποιο group στο Facebook περί ταξιδίων κ.λπ, και να ρωτήσεις τι παίζει στη χώρα που θα πας συγκεκριμένα. Μπορεί όλοι να έχουν ίδια πολιτική, αλλά διαφέρει το αν εφαρμόζεται στην πράξη κάτι, και πόσο συχνά.

Δεν αναγράφει, αλλά λήγει. Μέχρι πέρυσι έληγε στα 15 έτη, από πέρυσι στα 10. Δηλαδή αν κάποιος έχει χάρτινη (μπλε) ταυτότητα του 2012, είναι ήδη ληγμένη (και μη έγκυρη ως ταξιδιωτικό έγγραφο).

το ξερω οτι ληγει για αυτο το εγραψα ετσι πιο πανω (τυπικα ληγει-πρακτικα οχι), ληγμενη ειναι και η δικια μου, ειναι ηδη 20 χρονων...

κανενας δε μου εχει πει ποτε και τιποτα βεβαια ειτε εντος ειτε εκτος ελλαδας, γιατι ξερουν....

Δημοσ.
7 minutes ago, paylidis said:

το ξερω οτι ληγει για αυτο το εγραψα ετσι πιο πανω (τυπικα ληγει-πρακτικα οχι), ληγμενη ειναι και η δικια μου, ειναι ηδη 20 χρονων...

κανενας δε μου εχει πει ποτε και τιποτα βεβαια ειτε εντος ειτε εκτος ελλαδας, γιατι ξερουν....

Ναι, αλλά μάλλον αυτό θ' αλλάξει σύντομα. Χρόνια τώρα είχανε ανοχή λόγω του ότι "αυτές έχουμε". Έχουν ακόμα ανοχή, λόγω της δυσκολίας να βρεις ραντεβού για νέα αυτό τον καιρό. Αλλά από το καλοκαίρι και μετά το κόβω να τρώνε πόρτα όσοι πάνε έξω με χάρτινη.

Δημοσ.

Εγω εμαθα οτι ληγει οταν μου εστειλε μηνυμα η revolut οτι εχει ληξει μαζι με το νομο/αποφαση οτι ληγει στα 10 χρονια και δεν δεχονταν την παλια! Σε συμβολαιογραφο που πηγα μου ειπε οτι εχει ληξει, αλλα την περασε κανονικα. Οποτε δεν ειναι σιγουρο αν εχεις προβλημα ή οχι στο ταξιδι. Πιστευω οχι...

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Haldol είπε

Ναι, αλλά μάλλον αυτό θ' αλλάξει σύντομα. Χρόνια τώρα είχανε ανοχή λόγω του ότι "αυτές έχουμε". Έχουν ακόμα ανοχή, λόγω της δυσκολίας να βρεις ραντεβού για νέα αυτό τον καιρό. Αλλά από το καλοκαίρι και μετά το κόβω να τρώνε πόρτα όσοι πάνε έξω με χάρτινη.

λογικο... βεβαια θεωρω για 1-1,5 χρονο ακομα κυκλοφορουμε ευκολα εντος εκτος με αυτές... μεχρι να βγαλουν ολοι ζησε μαη μου...

(ουτε θα αλλαξω περιοχη για να βρω ραντεβου-ουτε να περιμενω στην ουρά-οταν χαλαρωσουν κ πας κ τη βγαζεις τσακ μπαμ θα παω)

Δημοσ.
1 hour ago, Haldol said:

Να ρωτήσω κάτι σχετικά με τα 15 και 10 έτη; Ταυτότητα που βγήκε το 2015 λήγει το 2025 ή το 2030; (είναι η "νέα" με τους λατινικούς χαρακτήρες)

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Xvipes είπε

Να ρωτήσω κάτι σχετικά με τα 15 και 10 έτη; Ταυτότητα που βγήκε το 2015 λήγει το 2025 ή το 2030; (είναι η "νέα" με τους λατινικούς χαρακτήρες)

Δεν έχει σημασία. Είτε το 2015 την έβγαλες είτε το 2022, σε 2μισι χρόνια παύει να ισχύει.

«Με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό υποχρεωτικά σε δύο χρόνια δεν θα ισχύει η παλιά ταυτότητα. Από τον Αύγουστο του 2026 και μετά, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, όποιο δελτίο ταυτότητας δεν τηρεί τις τεχνικές προδιαγραφές, παύει να ισχύει».

• Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.
6 hours ago, Xvipes said:

6 hours ago, Nabuko said:

Δεν έχει σημασία. Είτε το 2015 την έβγαλες είτε το 2022, σε 2μισι χρόνια παύει να ισχύει.

Ακριβώς. Τον 08 / 2026 λήγουν όλες οι χάρτινες, ανεξαρτήτως του πότε εκδόθηκαν. Ευρωπαϊκή οδηγία - κανονισμός. Τα 10 έτη που νομοθετήθηκαν πέρυσι μπήκαν στην κουβέντα λόγω του ότι λέγαμε για ταυτότητες ήδη παλιές (ληγμένες). Τώρα τη στιγμή που μιλάμε, αν η ταυτότητα είναι ήδη άνω των 10 ετών, είναι ήδη άκυρη. Αν είναι κάτω των 10 ετών, έχει max μέχρι τον 08 / 2026 (δε πάει να εκδόθηκε και φέτος).

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...