thanosAIAS Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) 12 ώρες πριν, ilos είπε Εγώ δε βλέπω να πέφτει αυτό το φούσκωμα στις τιμές για 2 λόγους και ο ένας είναι σιγουράκι. Όλα τα super μοντέλα με 24 GB θα πάνε οι τιμές τους στον θεό γιατί θα τρέχουν άνετα τα περισσότερα LLMs με εκατομμύρια tokens. Θα αντικαταστήσουν και με την βούλα τις "φτηνές" modded κάρτες με διπλή vram ή τις 4090/5090 που αγοράζουν τώρα για το AI market. Αν κάποιος θέλει nvidia κάρτα θα του πρότεινα να αγοράσει τώρα 5070ti πριν γίνουν EOL. Η 5070 super με 18GB θα γίνει το νέο standard για gamers/productivity οπότε και αν έχει πες χαμηλό ~600 msrp, δε θα παίξει εκεί κοντά σύντομα. Πιο κοντά στη τιμή της 5070ti θα είναι παρά της 5070 για κανένα χρόνο.Τέλος θα βγει αργότερα από ότι οι 5070ti super και 5080 super. Δεύτερον και σημαντικότερο ακούγονται πάλι οι ραδιοαρβύλες για tariffs και ξέρουμε πως παίρνει αυτό μπάλα και τις Ευρωπαϊκές τιμές από το πρόσφατο παρελθόν. Μοιράζουν ανεπίσημα οι εταιρίες την διαφορά στις 2 αγορές για να είναι ομαλότερη η ζήτηση ανάμεσα στα 2 msrp. Αν κάνει την τρέλα για κάτι 100% που ακούγονται σε κάποιες περιπτώσεις θα δούμε κάρτα με τα κυάλια σε Normal τιμές. To μεγαλύτερο πρόβλημα τις amd από software stack/features δεν ήταν ούτε το fsr, ούτε οτιδήποτε σχετικό με RT/PT. Αυτά ασχολούνται μόνο οι gamers που είναι ένα σεβαστό αλλά μικρό ποσοστό των consumers. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το opencl και η υποστήριξη σε windows ή να το κάνω πιο σαφές η απουσία CUDA και η εδραίωση του σε όλες τις win εφαρμογές. Ακόμα και την 9070 να την δίναν στα λεφτά της 5060, ο άλλος θα πάρει και πάλι nvidia για αυτόν τον λόγο. H AMD φυσάει και δείχνει τα δόντια της σε linux που εκεί κάνει παπάδες με ROCm και open source drivers κυρίως. Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να πέρνουμε κάρτες απευθείας από τις ασιατικές αγορές; Μιλάμε πληρώνουμε πανάκριβα τα πάντα και είναι όλα φόροι! Επεξ/σία 11 Σεπτεμβρίου από thanosAIAS 1
Nik1239 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου Ρε παιδιά επειδή έχω μπερδευτεί λίγο. Το fsr3 έχει frame gen; Δεν υποτίθεται ότι είναι μόνο στο fsr4; Και αν ισχύει αυτό τότε όταν ενεργοποιω το fsr4 μέσω driver στα υποστηριζόμενα παιχνίδια αναβαθμίζεται και το frame gen στο 4; Με rx9070 είμαι την πήρα πριν 3εις βδομάδες περίπου και ακόμα πειραματίζομαι με τα settings.
Πέτρος Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 21 λεπτά πριν, Nik1239 είπε Ρε παιδιά επειδή έχω μπερδευτεί λίγο. Το fsr3 έχει frame gen; Δεν υποτίθεται ότι είναι μόνο στο fsr4; Και αν ισχύει αυτό τότε όταν ενεργοποιω το fsr4 μέσω driver στα υποστηριζόμενα παιχνίδια αναβαθμίζεται και το frame gen στο 4; Με rx9070 είμαι την πήρα πριν 3εις βδομάδες περίπου και ακόμα πειραματίζομαι με τα settings. Όχι, το FR3 (όπως και το 4), έχουν τόσο upscaling, όσο και framegen κομμάτι.
Nik1239 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 16 λεπτά πριν, Πέτρος είπε Όχι, το FR3 (όπως και το 4), έχουν τόσο upscaling, όσο και framegen κομμάτι. Άρα μέσω driver αλλάζει το frame gen; Γιατί παίζει ωραία στο lies of p αλλά δεν ξέρω ποια version χρησιμοποιεί.
Πέτρος Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2 λεπτά πριν, Nik1239 είπε Άρα μέσω driver αλλάζει το frame gen; Γιατί παίζει ωραία στο lies of p αλλά δεν ξέρω ποια version χρησιμοποιεί. Τη λεπτομέρεια δεν την ξέρω, αλλά υποθέτω ότι υπάρχει κάποια διαφορά.
Fulgore Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 21 ώρες πριν, ilos είπε To μεγαλύτερο πρόβλημα τις amd από software stack/features δεν ήταν ούτε το fsr, ούτε οτιδήποτε σχετικό με RT/PT. Αυτά ασχολούνται μόνο οι gamers που είναι ένα σεβαστό αλλά μικρό ποσοστό των consumers. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το opencl και η υποστήριξη σε windows ή να το κάνω πιο σαφές η απουσία CUDA και η εδραίωση του σε όλες τις win εφαρμογές. Ακόμα και την 9070 να την δίναν στα λεφτά της 5060, ο άλλος θα πάρει και πάλι nvidia για αυτόν τον λόγο. Αυτό που περιγράφεις ίσχυε και παλιότερα περί απουσίας , δεν ειναι κάτι το νέο. Το θέμα είναι ότι παλιότερα πούλαγε στους gamers . Πλέον ούτε σε αυτούς πουλάει, σύμφωνα και με τα ως τώρα νούμερα/market share. Βλέπεις και στο εδώ θέμα/forum, πόσο πολύ έπεσε το αγοραστικό ενδιαφέρον για 9070/xt πέραν του πρώτου μήνα, και που έπεσαν οι κάρτες κάτω από το msrp. 1
ilos Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 1 ώρα πριν, Fulgore είπε Αυτό που περιγράφεις ίσχυε και παλιότερα περί απουσίας , δεν ειναι κάτι το νέο. Το θέμα είναι ότι παλιότερα πούλαγε στους gamers . Πλέον ούτε σε αυτούς πουλάει, σύμφωνα και με τα ως τώρα νούμερα/market share. Βλέπεις και στο εδώ θέμα/forum, πόσο πολύ έπεσε το αγοραστικό ενδιαφέρον για 9070/xt πέραν του πρώτου μήνα, και που έπεσαν οι κάρτες κάτω από το msrp. Είναι καθαρά θέμα pricing. Και ναι εδώ που τα λέμε και μένα μου φάνηκε κάπως που έδωσα τα ίδια ή περισσότερα λεφτά για 9070 από φτηνή υλοποίηση της 5070. Όταν βγουν οι super και επανέλθουν και σε πραγματικές τιμές τύπου nvidia --50/100 θα το ισορροπήσει κάπως στους gamers. Σε win consulers/AI βέβαια θα χάσει ακόμα παραπάνω μερίδιο.🤣
Fulgore Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 36 λεπτά πριν, ilos είπε Όταν βγουν οι super και επανέλθουν και σε πραγματικές τιμές τύπου nvidia --50/100 θα το ισορροπήσει κάπως στους gamers. Αν βγούν οι Super, δεν θα ειναι χειρότερα τα πράγματα για την Amd αν συνεχίσει με -50/100 στις 9070/xt? Μόνο στην φθηνότερη 9060 16gb λειτουργεί περισσότερο αυτό περι διαφοράς τιμών.
ilos Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 8 λεπτά πριν, Fulgore είπε Αν βγούν οι Super, δεν θα ειναι χειρότερα τα πράγματα για την Amd αν συνεχίσει με -50/100 στις 9070/xt? Μόνο στην φθηνότερη 9060 16gb λειτουργεί περισσότερο αυτό περι διαφοράς τιμών. Για gamers όχι, γιατί και τώρα βλέπεις αρκετοί προτίμησαν 9070 από 5070 όταν ήταν κοντά οι τιμές. Επίσης 5070ti super/5080ti super θα είναι στο θεό το πρώτο διάστημα και λογικά θα πουλήσουν πάλι οι 9ρες αν δε πάρουν και αυτές πάνω. Πάντα μιλάω για gamers. Content creators / AI market κλπ θα πέσουν όλοι σαν κοράκια στις super.
Fulgore Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) 26 λεπτά πριν, ilos είπε Για gamers όχι, γιατί και τώρα βλέπεις αρκετοί προτίμησαν 9070 από 5070 όταν ήταν κοντά οι τιμές. Δεν θυμάμαι ποτέ να είδα κάτι τέτοιο. Στην μόνη χώρα που πιθανώς να προτίμησαν 9070 πολλοί ειναι στην Γερμανία, που παραδοσιακά οι κόκκινες πουλάνε παραπάνω. Και στο εδώ θέμα ακομα και σε msrp που έπεσε σε τιμή, σχεδον μηδενικό ενδιαφέρον από τον Μάρτιο, μέχρι την πιο πρόσφατη προσφορά του Eshop(που πάλι δεν υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον). Και σε reddit/youtube μεριά και εδώ στο forum, 9070xt κοιταζαν/ανέφεραν από την αρχή οι περισσότεροι, και ειδικά από τότε που βγήκε η 9060 16GB σαν φθηνότερη budget εναλλακτική(Ιούνιος), με το ζόρι βλέπω να αναφέρεται η 9070. Skroutz αυτή την στιγμή η διαφορά 9070/5070 είναι κάτω από 40ευρώ. Skroutz τις πιο πολλές κριτικές(από κατόχους/επιβεβαιωμενες αγορές) έχει η 9070xt, και ελάχιστες/σχεδον καμια η απλή 9070. Επεξ/σία 11 Σεπτεμβρίου από Fulgore 1
ilos Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 40 λεπτά πριν, Fulgore είπε Δεν θυμάμαι ποτέ να είδα κάτι τέτοιο. Στην μόνη χώρα που πιθανώς να προτίμησαν 9070 πολλοί ειναι στην Γερμανία, που παραδοσιακά οι κόκκινες πουλάνε παραπάνω. Και στο εδώ θέμα ακομα και σε msrp που έπεσε σε τιμή, σχεδον μηδενικό ενδιαφέρον από τον Μάρτιο, μέχρι την πιο πρόσφατη προσφορά του Eshop(που πάλι δεν υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον). Και σε reddit/youtube μεριά και εδώ στο forum, 9070xt κοιταζαν/ανέφεραν από την αρχή οι περισσότεροι, και ειδικά από τότε που βγήκε η 9060 16GB σαν φθηνότερη budget εναλλακτική(Ιούνιος), με το ζόρι βλέπω να αναφέρεται η 9070. Skroutz αυτή την στιγμή η διαφορά 9070/5070 είναι κάτω από 40ευρώ. Skroutz τις πιο πολλές κριτικές(από κατόχους/επιβεβαιωμενες αγορές) έχει η 9070xt, και ελάχιστες/σχεδον καμια η απλή 9070. Ακόμα έχουμε δρόμο 580 έχει η challenger και 600 η reaper στο skroutz που είναι και οι 2 barebone υλοποιήσεις (όχι απαραίτητα κακές). Πιστεύω υπάρχουν 2 ειδών αγοραστές σε αυτό το price range αυτή τη στιγμή. Αυτοί που λένε δε πειράζει ας περιμένω να πέσουν στα 500 καμία BF (ψιλοαμφίβολο) και αυτοί που λένε αν η 9070 έχει 600, τώρα ας δώσω 100-200 παραπάνω να πάω σε xt ή ακόμα καλύτερα σε 5070ti. Νομίζω η δεύτερη είναι και η πλειοψηφία. Επίσης η amd σε αντίθεση με nvidia δεν έχει μεγάλη παραγωγή για να μείνουν πολλές κάρτες στο ράφι και να πέφτουν οι τιμές. Όλο το σκηνικό στο duopoly είναι καλά μελετημένο.🤣 Εγώ δεν ήθελα να περιμένω, και με την xt θα έτρωγα ακόμα περισσότερο cpu ΒΝ οπότε και βολεύτηκα με την προσφορά της hellhound στα 580. Πάντως και άλλοι πήραν και την pulse και αρκετοί και την steel legent xt στις προσφορές του eshop. Δεν ήταν κακές "ευκαιρίες" τηρουμένων τον διεθνών τιμών. Αν κάποιος είναι αναγκασμένος να πάρει ngreedία λόγω cuda κλπ έτσι και αλλιώς δεν είναι εν δυνάμη πελάτης της amd. Αν δε πουλάνε οι 5070 και τις βρίσκεις msrp σε αυτούς, είναι επειδή πολύ απλά περιμένουν τις super για να μη πάρουν κάτι που θα είναι DOA οσονούπω. Btw όσο πιο πολλές 5070 Μένουν στο ράφι και δε πουλάνε, τόσο πιο πίσω θα πάει η ημερομηνία για τις 5070 super. Το ίδιο θυμάμαι είχε συμβεί και με τα Turing αν δε κάνω λάθος.
Fulgore Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 4 ώρες πριν, ilos είπε Πιστεύω υπάρχουν 2 ειδών αγοραστές σε αυτό το price range αυτή τη στιγμή. Αυτοί που λένε δε πειράζει ας περιμένω να πέσουν στα 500 καμία BF (ψιλοαμφίβολο) και αυτοί που λένε αν η 9070 έχει 600, τώρα ας δώσω 100-200 παραπάνω να πάω σε xt ή ακόμα καλύτερα σε 5070ti. Νομίζω η δεύτερη είναι και η πλειοψηφία. Επίσης η amd σε αντίθεση με nvidia δεν έχει μεγάλη παραγωγή για να μείνουν πολλές κάρτες στο ράφι και να πέφτουν οι τιμές. Όλο το σκηνικό στο duopoly είναι καλά μελετημένο.🤣 Οποιος περιμένει 500ευρώ 9070 απο Πλαισιο(50% κάτω απο την τωρινή τιμή),θα ξενερώσει άσχημα, ειδικά με βάση και τις προσφορές πέρυσι. Οσο για το πρώτο, δεν ξέρω την παρούσα χρονική στιγμή πόσοι ειναι αυτοί που θέλουν να δώσουν 680-700ευρώ για 9070xt. Ούτε νομίζω ότι ειναι θέμα παραγωγής πλέον, γιατί η Amd δεν έχει άλλες κάρτες στην αγορά σε αυτή την κατηγορία από προηγούμενες γενιές 6000 και 7000(αντε μονο τιποτα 6600/7600 σαν φθηνοτερες κάρτες κάτω απο 9060). Το θέμα ειναι ότι έφυγε πολύ γρήγορα το αρχικό hype μετά τους πρώτους μήνες με το fake msrp. Ηταν η μεγαλύτερη διαφήμιση για την εταιρεία το όλο ιντερνετικό hype(ποτε θα μπορεί να ξαναπουλήσει η Amd mid range στα 800+ευρώ όπως πίσω στον Μάρτιο?), και δεν το χειριστηκε καλά μέχρι και σήμερα. Γιαυτό έπεσε απότομα το ενδιαφέρον και στο forum, παρόλο που έπεσαν οι τιμές πλέον και κάτω από Msrp(αναμένουμε καμια άλλη κάρτα από Amd μελλοντικά πέραν ισως από καμια GRE). Και ιντερνετικά(πχ youtube) βλέπεις ότι γενικά δεν πολύ ασχολούνται πλέον με Amd εδω και μήνες,γιαυτο διαβάζουμε από τώρα για UDNA.
true_lucif3r Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 15 ώρες πριν, Fulgore είπε Οποιος περιμένει 500ευρώ 9070 απο Πλαισιο(50% κάτω απο την τωρινή τιμή),θα ξενερώσει άσχημα, ειδικά με βάση και τις προσφορές πέρυσι. Οσο για το πρώτο, δεν ξέρω την παρούσα χρονική στιγμή πόσοι ειναι αυτοί που θέλουν να δώσουν 680-700ευρώ για 9070xt. Ούτε νομίζω ότι ειναι θέμα παραγωγής πλέον, γιατί η Amd δεν έχει άλλες κάρτες στην αγορά σε αυτή την κατηγορία από προηγούμενες γενιές 6000 και 7000(αντε μονο τιποτα 6600/7600 σαν φθηνοτερες κάρτες κάτω απο 9060). Το θέμα ειναι ότι έφυγε πολύ γρήγορα το αρχικό hype μετά τους πρώτους μήνες με το fake msrp. Ηταν η μεγαλύτερη διαφήμιση για την εταιρεία το όλο ιντερνετικό hype(ποτε θα μπορεί να ξαναπουλήσει η Amd mid range στα 800+ευρώ όπως πίσω στον Μάρτιο?), και δεν το χειριστηκε καλά μέχρι και σήμερα. Γιαυτό έπεσε απότομα το ενδιαφέρον και στο forum, παρόλο που έπεσαν οι τιμές πλέον και κάτω από Msrp(αναμένουμε καμια άλλη κάρτα από Amd μελλοντικά πέραν ισως από καμια GRE). Και ιντερνετικά(πχ youtube) βλέπεις ότι γενικά δεν πολύ ασχολούνται πλέον με Amd εδω και μήνες,γιαυτο διαβάζουμε από τώρα για UDNA. Εκτιμώ ότι είναι και θέμα παραγωγής (επιλογής). H amd αγοράζει ένα συγκερικμένο x ποσό tsmc N4 waffers σωστά? Το οποίο μπορεί να πουλήσει με Epyc zen 5 cpu (το 9015 π.χ έχει 1 μόλις chiplet των 70mm2) στα 600$/70mm2, ή με 9070xt στα 600$/350mm2. Χωρίς να έχω κάποια έκθεση-απόδειξη μπροστά μου γι' αυτό, μου φαίνεται απολύτως λογικό ή και αναμενόμενο, η AMD να διαλέγει να παράξει πολύ παραπάνω zen 5 chips με τα N4 waffers που έχει στη διάθεση της παρά RDNA 4, καθώς έχει να βγάλει πολύ παραπάνω από την ίδια επιφάνεια..
korakios Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου Σύμφωνα με φήμες (ίσως και μούφα απο Moore's Law Is Dead) , η έρευνα που έκανε η ίδια AMD , σε πωλήσεις καρτών (όχι prebuilds , μόνο τεμάχια καρτών) , πήρε μερίδιο ~23% (μέχρι και Ιούλιο) και είναι υπερευχαριστημένοι οι άχρηστοι 😂
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα