Crus Δημοσ. Τετάρτη στις 09:34 μμ Δημοσ. Τετάρτη στις 09:34 μμ (επεξεργασμένο) 3 hours ago, Fulgore said: a)Ο υποψήφιος αγοραστής, τι τιμές θα συγκρίνει όταν βγει η 9060xt στην αγορά? Αυτές που βλέπει στο ράφι ή τις θεωρητικές MSRP τιμές? β)παρακαλάμε να υπάρχει ανταγωνισμός, αλλά η Amd ακόμα και με χαμηλό ποσοστό στην αγορά συνέχεια κάνει τα δικά της, εξού και το σλόγκαν '' AMD never misses an opportunity to miss an opportunity''. Μα αυτο σου εξηγώ οτι αυτή την στιγμή, καμία σύγκριση δεν έχει νόημα πέραν του MSRP με MSRP. Και το πρόβλημα δεν ειναι εδώ η AMD, ίσως ουτε καν η NVidia. Άντε και βγαινουν δηλαδή οι κάρτες στα 350 ευρω ενώ πχ δια η 16GB 5060ti με ίδια απόδοση έχει ξέρω εγώ 450 ευρω. Και ξεπούλησε. Και μετά στο επόμενο batch 1 βδομαδα μετά είναι 50 ευρω πάνω. Τι σημαίνει δηλαδή για σένα αυτό, οτι η τιμή ειναι 350 ή 400 ευρώ? Εδω ούτε η 5060ti δεν ξέρεις πόσο θα έχει τότε. Μπορεί η NVIDIA να γεμίσει την αγορα με stock, να δώσει κανα 50αρι rebate στους retailers ρίχνοντας την τιμή τους και κάνοντας τις ανταγωνιστικές. Αυτο που προσπαθώ να εξηγήσω είναι πως μεχρι να γινει normalized η φαση μετά από Χ μήνες, η κουβεντα περί τιμής εχει νόημα μονάχα για την μέρα που γίνεται η αγορά της κάρτας. Συνεπώς κάθε προσπάθεια σύγκρισης -οποιασδηποτε- τιμής εκτός της MSRP ειναι πραγματικά ανώφελη. Θυμάμαι το βίντεο των HBU που τσεκαρε το pricing της 9070xt vs 5070 και 5070ti και οι διαφορές μεταξύ τους ανα region (Oceania, Europe, America) έφταναν μέχρι και το +-30%. Ακόμα και αυτοί έχουν χαζέψει και δεν ξέρουν τι να πουν στον κόσμο για price/performance, αφού και το κοινό τους παγκόσμιο είναι, όχι τοπικό. Άντε κάτσε βγάλε άκρη εσύ μετά. Και εντάξει εσύ πες ξέρεις. Το 90% εκεί έξω δεν θα κάτσει να το ψάξει και αναλυτικά, θα δεί 1-2 βίντεο και γεια σου. Όχι τίποτα άλλο αλλά κάθεστε και τσακωνεστε μερικοί εδω μέσα για τις τιμές ποιες πραγματικά είναι και τελικά κανείς μας δεν ξέρει ακόμα. Όταν ακόμα και σήμερα με το καθεστώς αβεβαιοτητας που εχουν προκαλέσει οι ταρίφες του τραμπ, δεν ξέρουμε πως θα επηρεάσει εμάς που είμαστε Ευρώπη ξέρω εγώ και κανονικά δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί ποσο θα πουλήσει Ελλαδα η MSI πχ, μια Ταιβανεζικη εταιρεία, τις κάρτες της. Παρόλα αυτά ήδη διαφαίνεται σε διάφορα προϊόντα hardware η πουστια που πανε να κάνουν όλοι οι AIB, όπου αντί να κάνουν τον Αμερικάνο να επωμιστεί το 30-40-50% των tariffs του Τραμπ, σου λένε έξυπνα θα κάνω ενα price increase worldwide 15% και ετσι θα μοιραστεί το βάρος σε όλους. Να πληρωσει δηλαδή ο Γερμανός, ο Νοτιοαφρικανός και ο Φιλιππινέζος το μισό της αύξησης του Αμερικανου. 4 hours ago, aetos1988 said: Σωστά αλλά η αγορά των επεξεργαστών είναι διαφορετική. Δεν επικρατεί το ''μπάχαλο'' που συμβαίνει εδώ και χρόνια με τις κάρτες γραφικών. Τα ίδια σκατά είναι και εκεί, απλά τα περάσαμε νωρίτερα και όχι τώρα. Συν το γεγονός οτι η Intel ειναι και ανύπαρκτη σχεδόν εδώ και 2 χρονια μην βγάζοντας ανταγωνιστικό προϊον για τα περισσότερα use case scenarios. Ακόμα και έτσι όμως, μόλις πρόσφατα πχ η τιμή του 9800x3d έφτασε την "πραγματικη" MSRP Ευρώπης. Και νιλάμε για προϊον που βγήκε πριν απο 6 μήνες έτσι? 3 hours ago, korakios said: ουσιαστικά χτυπά την 5060ti 16gb , αλλά είμαι σίγουρος θα είναι αρκετά πιο αργή η 9060ΧΤ , δλδ ίδιο cost per frame 🤪 Όσοι πάνε για την 5060 αδιαφορώντας (κακώς φυσικά) για τη vram , δε θα κοιτάξουν AMD Επίσης βλέπουμε και τους 2 να αυξάνουν τις τιμές και της εισαγωγικής σειράς (πλέον ξεκινά απο 5060ti/9060XT 16gb) Δλδ αν η nvidia βγάλει 5050 σειρά και η AMD απλή 9060 , θα σέρνονται άσχημα στα νέα παιχνίδια (πάντα με low settings) , δεν έχουν νόημα . Η μόνη κάρτα της AMD που έχει νόημα είναι η απλή 9070 αλλά και πάλι αδιάφορη για την πλειοψηφία των υποψήφιων αγοραστών (που ήδη έχουν nvidia) και θα πάνε στην απλή 5070... Αφού την βγάζει 10% πιο γρήγορη από την 8αρα ti, λογικά θα ειναι περίπου στα ίδια με την 16αρα, άντε +-5% ανάλογα το game. Επεξ/σία Τετάρτη στις 11:19 μμ από Crus 1
korakios Δημοσ. Τετάρτη στις 10:49 μμ Δημοσ. Τετάρτη στις 10:49 μμ 1 ώρα πριν, Crus είπε Αφου την βγαζει 8% πιο γρηγορη απο την 8αρα ti, λογικα θα ειναι περιπου στα ιδια με την 16αρα αντε +-5% αναλογα το game. κάτσε να δούμε τα ανεξάρτητα reviews , γιατί με την φλόμπα GRE άλλα λέγανε και άλλα ισχύανε τελικά .
Crus Δημοσ. Τετάρτη στις 11:25 μμ Δημοσ. Τετάρτη στις 11:25 μμ (επεξεργασμένο) 35 minutes ago, korakios said: κάτσε να δούμε τα ανεξάρτητα reviews , γιατί με την φλόμπα GRE άλλα λέγανε και άλλα ισχύανε τελικά . Και αυτή όταν θα έρθει Ευρώπη, όπως η 7900GRE, θα είναι 100 ευρώ κάτω (479) και θα είναι το αντίστοιχο VFM που ήταν για κάνα 8μηνο και μέχρι να εξαντληθεί τελείως από την αγορά. Επεξ/σία Τετάρτη στις 11:26 μμ από Crus
korakios Δημοσ. Τετάρτη στις 11:27 μμ Δημοσ. Τετάρτη στις 11:27 μμ Μόλις τώρα, Crus είπε Και αυτή όταν θα έρθει Ευρώπη, όπως η 7900GRE, θα είναι 100 ευρώ κάτω και θα είναι το αντίστοιχο VFM στα 500 δολλάρια/ευρώ, που ήταν για κάνα 8μηνο και μέχρι να εξαντληθεί. ναι αλλά με λιγότερη vram , θα πρέπει να είναι και ακόμα φθηνότερη 😛
Crus Δημοσ. Τετάρτη στις 11:38 μμ Δημοσ. Τετάρτη στις 11:38 μμ (επεξεργασμένο) 11 minutes ago, korakios said: ναι αλλά με λιγότερη vram , θα πρέπει να είναι και ακόμα φθηνότερη 😛 500 εννοούσα την 7900GRE, το διορθώνω για να μην υπάρχει σύγχυση μιας και περίπου 570 δολλάρια έχει στην Κίνα, άρα 100 κάτω πάμε στα 470 δολλάρια. Επίσης αυτή η τιμή δεν είναι όπως στην Αμερική χωρίς ΦΠΑ αλλά έχουν και 13% φόρο, οπότε και η ευρωπαϊκή τιμή σε σχέση με τα 470 δολλάρια δεν θα είναι +20% αλλά +10% πάνω. Γενικά όπως περίπου έγινε η φάση και με τις 7900GRE δηλαδή. Το έχω ξαναπεί, δεν υπάρχουν κακά κάρτες, μονάχα κακές τιμολογήσεις. Αν είχε η 5060 στα 200 δολλάρια θα την εκραζε κανείς; Το ίδιο και η 9060xt αν έλεγε σήμερα η AMD στα 250 η 8αρα με απόδοση 5060ti 8GB όλοι θα την αποθεωναν. Επεξ/σία Τετάρτη στις 11:38 μμ από Crus
John_on_PC Δημοσ. Πέμπτη στις 01:50 πμ Δημοσ. Πέμπτη στις 01:50 πμ Είδα το Crimson Desert θα έχει FSR 4 στο release.
Fulgore Δημοσ. Πέμπτη στις 02:27 πμ Δημοσ. Πέμπτη στις 02:27 πμ (επεξεργασμένο) 4 ώρες πριν, Crus είπε Αυτο που προσπαθώ να εξηγήσω είναι πως μεχρι να γινει normalized η φαση μετά από Χ μήνες, η κουβεντα περί τιμής εχει νόημα μονάχα για την μέρα που γίνεται η αγορά της κάρτας. Spoiler Μωρέ καλά τα λές, αλλά στο forum για τέτοιες κάρτες, υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον(για κουβέντα)μόνο κοντά στο launch, εξού και γιατι διαβάζεις νωρίς περί τιμών κυριως σε τετοιες κάρτες. Οτι ακριβώς έγινε και στην προηγούμενη γενιά με τις 7700xt και κάτω. Και άντε πες πάει στο καλό η 9060xt 16GB, είναι γενικά σε καλό δρόμο, ιντερνετικά έχει κάνει καλή εντύπωση. Την 9060xt 8GB , τι την ήθελαν και την έβγαλαν? Εγώ με αυτή την κάρτα πραγματικά δεν βγάζω άκρη, γιατί ακριβώς τα ίδια κάνανε και στην προηγούμενη γενιά με την 7600, και τρεξανε τελευταία στιγμή να ρίξουν λίγο την τιμή, λές και θα άλλαζε κάτι. Επεξ/σία Πέμπτη στις 02:28 πμ από Fulgore
niko13 Δημοσ. Πέμπτη στις 03:07 πμ Δημοσ. Πέμπτη στις 03:07 πμ (επεξεργασμένο) Εγώ ούτε την μόδα των 16gb σε τέτοιου επιπέδου πυρήνα σαν της 9060xt/5060ti καταλαβαίνω να είμαι ειλικρινής.Μου φαίνεται παράλογο 9060xt/9070/9070xt να έχουν όλες την ίδια vram από τη στιγμή που στοχεύουν σε διαφορετικές αναλύσεις.Σε Nvidia ακόμα πιο παράλογα τα πράγματα με την 5070 και τα 12gb..Βολευει κάπως τις εταιρίες από άποψη σχεδιασμου pcb/προμήθειας chip vram αυτό το 16 και όχι 10 ή 12 πχ? Επεξ/σία Πέμπτη στις 03:15 πμ από niko13
Aten-Ra Δημοσ. Πέμπτη στις 08:38 πμ Μέλος Δημοσ. Πέμπτη στις 08:38 πμ (επεξεργασμένο) Με GDDR6 δεν μπορείς να έχεις 12GB VRAM με 128bit δίαυλο μνήμης. Tα GDDR6 Memory Chips βγαίνουν στα 2GB με 32bit ανά Chip. Οι κάρτες που έχουν 8GB VRAM με 128bit Memory Controllers χρησιμοποιούν 4x Chips και 8x για 16GB VRAM. Για να βάλουν 12GB θα έπρεπε να ανεβάσουν τον Memory Controller στα 192bit το οποίο θα μεγάλωνε το GPU Chip με αποτέλεσμα να ανεβάσει και το κόστος παραγωγής και χωρίς να έχει αντίκτυπο στις επιδόσεις αφού αυτές οι κάρτες δεν χρειάζονται τόσο μεγάλο Memory Bandwidth. Ένας άλλος τρόπος για να έβαζαν 12GB VRAM θα ήταν να έκοβαν τον δίαυλο της μνήμης από τα 128bit στα 96bit αλλά έτσι θα έχαναν επιδόσεις Θεωρητικά η NVIDIA στην 5060 θα μπορούσε να βγάλει και κάρτα με 12GB VRAM με 128bit δίαυλο όταν βγουν τα GDDR7 3GB chips. Αλλά θα ανέβαζε πολύ την τιμή της κάρτας και θα έβγαζε την 5060Ti 8GB EOL οπότε δεν νομίζω να δούμε τέτοια υλοποίηση. Επεξ/σία Πέμπτη στις 08:39 πμ από Aten-Ra 3
just_a_dude Δημοσ. Πέμπτη στις 08:43 πμ Δημοσ. Πέμπτη στις 08:43 πμ 6 ώρες πριν, John_on_PC είπε Είδα το Crimson Desert θα έχει FSR 4 στο release. μέχρι να βγει αυτό παίζει να έχει βγει FSR5/DLSS5 1
malakudi Δημοσ. Πέμπτη στις 09:17 πμ Δημοσ. Πέμπτη στις 09:17 πμ 6 ώρες πριν, niko13 είπε Εγώ ούτε την μόδα των 16gb σε τέτοιου επιπέδου πυρήνα σαν της 9060xt/5060ti καταλαβαίνω να είμαι ειλικρινής.Μου φαίνεται παράλογο 9060xt/9070/9070xt να έχουν όλες την ίδια vram από τη στιγμή που στοχεύουν σε διαφορετικές αναλύσεις.Σε Nvidia ακόμα πιο παράλογα τα πράγματα με την 5070 και τα 12gb..Βολευει κάπως τις εταιρίες από άποψη σχεδιασμου pcb/προμήθειας chip vram αυτό το 16 και όχι 10 ή 12 πχ? Σε ότι αφορά την AMD, 8GB GDDR6 κοστίζουν 18-20$. Δηλαδή από 12 σε 16 η διαφορά είναι 9-10$. Οπότε δεν είναι πρόβλημα να έχει 16 σε σχέση με 12, δεν αυξάνει την τιμή της κάρτας ιδιαίτερα. Στην GDDR7 της nVidia η τιμή είναι σχεδόν διπλάσια. Η επιλογή για 128bit bus στις "φθηνές" ορίζει το 8-16, εκεί αν επιλέξεις 192bit αυξάνεις το κόστος του PCB και του GPU die κατά περίπου 20$. Οπότε, σε ότι αφορά την AMD, +20$ για 192bit bus και -10$ από 12 αντί για 16, καταλαβαίνεις πως η version με τα 16 βγαίνει και φθηνότερη, ενώ επιτρέπει να πουληθεί και το μοντέλο με τα 8 για ακόμα χαμηλότερη τιμή. 4
chrisde Δημοσ. Πέμπτη στις 09:52 πμ Δημοσ. Πέμπτη στις 09:52 πμ (επεξεργασμένο) 7 ώρες πριν, niko13 είπε Εγώ ούτε την μόδα των 16gb σε τέτοιου επιπέδου πυρήνα σαν της 9060xt/5060ti καταλαβαίνω να είμαι ειλικρινής.Μου φαίνεται παράλογο 9060xt/9070/9070xt να έχουν όλες την ίδια vram από τη στιγμή που στοχεύουν σε διαφορετικές αναλύσεις.Σε Nvidia ακόμα πιο παράλογα τα πράγματα με την 5070 και τα 12gb..Βολευει κάπως τις εταιρίες από άποψη σχεδιασμου pcb/προμήθειας chip vram αυτό το 16 και όχι 10 ή 12 πχ? Δεν θα έπρεπε να στοχεύουν σε διαφορετικές αναλύσεις. Αν είναι έτσι τι τις βγάζουνε όλες αυτές τις ωραίες τεχνολογίες όπως dlss4, fsr4 mfg κτλ; Έχουμε 2025 και προχωράμε. Τι νόημα έχει να κάνουν τόσο καλό το 4Κ dlss ultra perf και το mfg (και να τα διαφημίζουν ως selling points) αν είναι να μην μπορώ να τα χρησιμοποιήσω λόγω vram ή επειδή αυτές οι κάρτες "είναι μόνο για 1080p"; Βασικά, αν είναι να παίζω μόνο 1080p native δεν νομίζω ότι χρειάζομαι καν τις καινούριες τους κάρτες, βολεύομαι και με μια παλιά μεταχειρισμένη έστω. Επομένως, δεν πρόκειται για μόδα όπως λες αλλά για ουσία. Ο πυρήνας εξελίσσεται, έστω και με αργούς ρυθμούς, οι τωρινές κάρτες είναι γρηγορότερες από τους προκατόχους τους, αλλά η μνήμη μένει ίδια ή και μειώνεται (βλ. 3060). Ε, αυτό δημιουργεί μπουκάλι. Επεξ/σία Πέμπτη στις 10:35 πμ από chrisde 2 1
sattack Δημοσ. Πέμπτη στις 10:03 πμ Δημοσ. Πέμπτη στις 10:03 πμ (επεξεργασμένο) Ένας άλλος τρόπος να δει κανείς το θεμα ειναι: για πολλούς μήνες η προτεινόμενη κάρτα στα 300Ε ήταν η 4060 8GB. Τώρα ποια θα είναι η προτεινόμενη καρτα στα 300Ε και πόσο καλύτερη θα είναι από την 4060 8GB ? Επεξ/σία Πέμπτη στις 10:04 πμ από sattack
Teddy77 Δημοσ. Πέμπτη στις 11:07 πμ Δημοσ. Πέμπτη στις 11:07 πμ Εγώ νομίζω ότι θα έπρεπε να έχει μια 9060 σκέτη με 12GB, 96bit bus και να μη βγάλει καθόλου την 9060xt με 8GB. Και την τρολιά με τα 8GB θα γλίτωνε και το κράξιμο για το "bait" με ίδιο αριθμό μοντέλου (αν και τους βλέπω πολύ πιο ....ελαστικούς τους reviewers απ'ότι με την Nvidia και την 5060Ti) Το downgrade σε 96bit δεν νομίζω να ήταν και τόσο τραγικό σε απώλειες απόδοσης για να μείνει το segmentation στη θέση του. Σε περιπτώσεις έλλειψης vram, θα ήταν απείρως καλύτερη απ'ότι αν είχε 8GB και 128bit bus, προφανώς.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα