Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 31/07/2025 at 18:32, Luciddream said:

Οκ θα ψάξω λίγο τις υλοποιήσεις και αν υπάρχει ακόμα διαθέσιμη αύριο η κάρτα θα την πάρω. 

Τελικά την παρήγγειλα σήμερα, ελπίζω Δευτέρα να αρχίσει να έρχεται :P 

Έκανα και το PC βίδες και το καθάρισα όλο να είναι έτοιμο, και παρατήρησα ότι τόσα χρόνια τρέχω την 5700xt με ένα καλώδιο (που βγάζει 2 εξόδους), και δεν είχα ποτέ θέματα. Βρήκα και το δεύτερο καλώδιο τώρα και την σύνδεσα με 2 καλώδια ξεχωριστά.

Υποθέτω αυτό το τροφοδοτικό θα έπαιζε και με 9070XT που θέλει 3 καλώδια έτσι? Εν το μεταξύ δεν έχω κοιτάξει και αν χωράει στο κουτί, αλλά οκ αν χρειαστεί έχω και άλλο κουτί να μεταφέρω το PC εκεί. Θα κοιτάξω τώρα τις διαστάσεις (edit: Το Meshify C έχω νόμιζα ότι το έγραφα στην υπογραφή)

Επεξ/σία από Luciddream
  • Like 2
  • Απαντ. 6,4k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
3 hours ago, Luciddream said:

Έκανα και το PC βίδες και το καθάρισα όλο να είναι έτοιμο, και παρατήρησα ότι τόσα χρόνια τρέχω την 5700xt με ένα καλώδιο (που βγάζει 2 εξόδους), και δεν είχα ποτέ θέματα. Βρήκα και το δεύτερο καλώδιο τώρα και την σύνδεσα με 2 καλώδια ξεχωριστά.

Υποθέτω αυτό το τροφοδοτικό θα έπαιζε και με 9070XT που θέλει 3 καλώδια έτσι? Εν το μεταξύ δεν έχω κοιτάξει και αν χωράει στο κουτί, αλλά οκ αν χρειαστεί έχω και άλλο κουτί να μεταφέρω το PC εκεί. Θα κοιτάξω τώρα τις διαστάσεις (edit: Το Meshify C έχω νόμιζα ότι το έγραφα στην υπογραφή)

Ποια τσιμπησες; Με το καλό το upgrade!

• Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, Luciddream είπε

σε linux έχει άψογη υποστήριξη. Ουτε καν driver δεν χρειάζεται να βάλεις και τρέχει default μόνη της με τους open source που έρχονται μαζί με τις διανομές. Απλά δες αν η διανομή σου έχει τους τελευταίους driver που υποστηρίζουν τη κάρτα. Η τελευταία έκδοση του Ubuntu τους έχει. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 hours ago, 7nisiotis said:

Ποια τσιμπησες; Με το καλό το upgrade!

Την Asrock Steel Legend Dark πήρα, με φοβίζει λίγο η υλοποίηση αλλά έδωσα 540 ευρώ περίπου οπότε ότι είναι τώρα. Κάτι μου λέει η Gigabyte θα ήταν καλύτερη επιλογή.

Εν το μεταξύ έβγαλα χτες την 5700xt Nitro+ από το κουτί μετά από 2+ χρόνια και φαίνεται τόσο ποιοτική, το κουτί ήταν μέσα στην σκόνη και η Nitro+ δεν είχε ίχνος σκόνης πάνω λες και μόλις βγήκε από το εργοστάσιο. Αυτή και η προηγούμενη που είχα (GTX 970) ήταν σκυλιά GPU δεν παθαίνουν τίποτα 😛 

8 hours ago, chek2fire said:

σε linux έχει άψογη υποστήριξη. Ουτε καν driver δεν χρειάζεται να βάλεις και τρέχει default μόνη της με τους open source που έρχονται μαζί με τις διανομές. Απλά δες αν η διανομή σου έχει τους τελευταίους driver που υποστηρίζουν τη κάρτα. Η τελευταία έκδοση του Ubuntu τους έχει. 

Ναι το ξέρω είμαι χρόνια με την 5700xt, αν και θα πω ότι δεν είναι τόσο ρόδινα τα πράγματα στο Linux. π.χ Δεν μπορώ να ρυθμίσω τους ανεμιστήρες στην CPU και στο κουτί μου, μόνο να τους δω

Spoiler

SMx2CPG.png

Επίσης ένας από τους λόγους που ήθελα να την αλλάξω είναι ότι η 5700xt τρέχει idle στα 30W αντί για τα ~8W σε Windows. Το είχαν φτιάξει κάποια στιγμή και μετά το χάλασαν πάλι. Στα Windows με το CRU utility μπορούσα να το φτιάξω, Σε Linux και Wayland δεν είχα βρει τρόπο να αλλάξω το vertical blanking.

Επειδή κάνω maintain και ένα πακέτο για ROCm σε Arch Linux ήθελα να έχω και κάτι μοντέρνο για δοκιμές και γενικά για GPGPU κόλπα (εκτός από A.I που το αποφεύγω γενικά) οπότε ήταν η στιγμή. Σίγουρα θα παίξω και κανα παιχνιδάκι αν και για αυτά έχω ήδη μεγάλο backlog σε PS5 και Steam Deck και καθόλου χρόνο :P 

Επεξ/σία από Luciddream
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 ώρες πριν, BlurayMoviesGreece είπε

Οσον αφορα το pci-e 3.0 που αναφερεις, οταν εγω ελεγα το 2023 οτι η Intel με τα B660 δινει pci-e 5.0 στα 140€ ενω η AMD εχει pci-e 3.0 στα Β450 και θελει 250€+ για τα B650-E(pci-e 5) με τα B650 των 160-200€ να εχουν μεινει στο pci-e 4.0 μου λεγατε οτι ειτε εχεις pci-e 3 4 5 σιγα τη διαφορα που εχει 1% ειναι μονο.....
Τωρα λοιπον που εχει διαφορα  φαινεται και γιατι καποιοι προνοησαμε να εχουμε pci-e 5.0 εδω και 3 χρονια.
Φανηκε το τι πραγματικα ειναι futureproof και οχι το να μπορεις να βαλεις Ryzen 5500 το 2025 μενοντας στο Β450 με pci-e 3.0 για να γλιτωσεις τα 60€ που ειχε δωσει τοτε για το B450.

Το ποστ της εβδομάδας άνετα όμως. Πιο όπως θέλω τα λέω δεν έχει. Καταλαβαίνεις λογικά ότι στο pcie το πρόβλημα δεν είναι η έκδοση αλλά ότι το καρτέλ αποφάσισε να κόψει lanes από τις φθηνότερες κάρτες για να αρμέξει πάλι ε; Τα pcie λοιπόν όταν χρησιμοποιούνται όλα τα lanes έχουν ελάχιστη διαφορά στην ίδια κάρτα. Ειδικά μέχρι το upper mid range!

Όχι για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους για τον φοβερό που κατάλαβε τι είναι future proof, που ένας με b650 με pcie4 με  9600x κάνει σβούρες γύρω από σένα με την ίδια κάρτα, και το μόνο που χρειαζόταν να αλλάξει αυτά τα 3 χρόνια είναι cpu, εσύ pcie5 και αυτός pcie4. Εσύ για να τον φτάσεις πρέπει να αλλάξεις πλατφόρμα ε… Είναι future proof ένα socket της intel. Τι άλλο θα διαβάσουμε εδώ μέσα.

Θες και τον ορισμό του τι ήταν future proof; 2017 b350 με r5 1600 - 2025 με την ίδια b350 με r5 5600…

Επεξ/σία από dimoskoutr
  • Like 9
Δημοσ.
21 λεπτά πριν, dimoskoutr είπε

Το ποστ της εβδομάδας άνετα όμως. Πιο όπως θέλω τα λέω δεν έχει. Καταλαβαίνεις λογικά ότι στο pcie το πρόβλημα δεν είναι η έκδοση αλλά ότι το καρτέλ αποφάσισε να κόψει lanes από τις φθηνότερες κάρτες για να αρμέξει πάλι ε; Τα pcie λοιπόν όταν χρησιμοποιούνται όλα τα lanes έχουν ελάχιστη διαφορά στην ίδια κάρτα. Ειδικά μέχρι το upper mid range!

Όχι για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους για τον φοβερό που κατάλαβε τι είναι future proof, που ένας με b650 με pcie4 με  9600x κάνει σβούρες γύρω από σένα με την ίδια κάρτα, και το μόνο που χρειαζόταν να αλλάξει αυτά τα 3 χρόνια είναι cpu, εσύ pcie5 και αυτός pcie4. Εσύ για να τον φτάσεις πρέπει να αλλάξεις πλατφόρμα ε… Είναι future proof ένα socket της intel. Τι άλλο θα διαβάσουμε εδώ μέσα.

Θες και τον ορισμό του τι ήταν future proof; 2017 b350 με r5 1600 - 2025 με την ίδια b350 με r5 5600…

Μην ψάχνεις λογική στον blue. Χρυσοπλήρωνε για pcie 5 μόλις κυκλοφόρησε και νομίζει ότι έκανε καλή κίνηση.

Παρεμπιπτόντως στο pc μου έχω μια καλή a320 μητρική (asus a320 ex gaming) που την πήρα 20 ευρώ εδώ και χρόνια και έβαλα φέτος πάνω της έναν 5600 που τον πήρα 70 ευρώ. Επίσης έχω πάνω 2Χ16 μνήμες που τις πήρα 40 ευρώ. Το παραπάνω παμφθηνο κόμπο συνδυάζεται άνετα με μια 9060ΧΤ 16gb και 1440p monitor και κάνει παπάδες. 

• Like 9
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, fotaras76 είπε

Μην ψάχνεις λογική στον blue. Χρυσοπλήρωνε για pcie 5 μόλις κυκλοφόρησε και νομίζει ότι έκανε καλή κίνηση.

Παρεμπιπτόντως στο pc μου έχω μια καλή a320 μητρική (asus a320 ex gaming) που την πήρα 20 ευρώ εδώ και χρόνια και έβαλα φέτος πάνω της έναν 5600 που τον πήρα 70 ευρώ. Επίσης έχω πάνω 2Χ16 μνήμες που τις πήρα 40 ευρώ. Το παραπάνω παμφθηνο κόμπο συνδυάζεται άνετα με μια 9060ΧΤ 16gb και 1440p monitor και κάνει παπάδες. 

Μέχρι και 9070xt παίρνει το παραπάνω άνετα και παίζει μια χαρά τα πάντα σε 1440p και πολλά και 4k. Αλλά το να βγάλουμε την intel futureproof σε κάποιο socket της τα τελευταία 10 χρόνια είναι από τα άγραφα. 😆

• Like 5
Δημοσ.
33 minutes ago, dimoskoutr said:

Μέχρι και 9070xt παίρνει το παραπάνω άνετα και παίζει μια χαρά τα πάντα σε 1440p και πολλά και 4k. Αλλά το να βγάλουμε την intel futureproof σε κάποιο socket της τα τελευταία 10 χρόνια είναι από τα άγραφα. 😆

Εντάξει καλό είναι να υπάρχει και κόσμος που πληρώνει day 0 για να απολαμβάνουμε και οι υπόλοιποι 😛 Αν ήταν όλοι σαν εμάς θα είχαν κλείσει οι εταιρείες. On topic τώρα έβαλα immich στο PC και βλέπω ότι υποστηρίζει και ROCm. Μιά χαρά το timing από βδομάδα θα το δοκιμάσω κιόλας, σίγουρα παίζει γιατί είναι από τους πρώτους που το δοκιμάσανε στην 9070xt.

• Haha 2
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Luciddream είπε

Εντάξει καλό είναι να υπάρχει και κόσμος που πληρώνει day 0 για να απολαμβάνουμε και οι υπόλοιποι 😛 Αν ήταν όλοι σαν εμάς θα είχαν κλείσει οι εταιρείες. On topic τώρα έβαλα immich στο PC και βλέπω ότι υποστηρίζει και ROCm. Μιά χαρά το timing από βδομάδα θα το δοκιμάσω κιόλας, σίγουρα παίζει γιατί είναι από τους πρώτους που το δοκιμάσανε στην 9070xt.

Βρε ότι θέλει ας πληρώνει ο καθένας δεν λέω όχι, και έχεις δίκιο ότι κάποιοι θα πρέπει να τα παίρνουν day 1, αλλά να μην λέμε ότι είναι futureproof και να κομπάζουμε για κάτι που δεν ισχύει στο παραμικρό.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 2/8/2025 στις 12:07 ΜΜ, dimoskoutr είπε

Αν και δεν διαφωνώ εννοείται με το παραπάνω περι futureproof, αξίζει να αναφερθεί ότι σε πολύ παλιότερες μητρικές ειδικά B350, υπήρχαν πολλά προβλήματα/παράπονα μετά από bios update για την υποστήριξη νεώτερων επεξεργαστών.

Γιαυτό και μόλις έπεσαν οι τιμές, πολλοί πήγαν σε B550 να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Δεν ειναι τόσο εύκολο στην πράξη να υποστηρίζεις τόσες γενιές επεξεργαστών, ειδικά για τις εταιρείες που παλιότερα είχαν μάθει στις 1 με 2 γενιές της Intel.

Απορώ πως κανένας δεν το ανέφερε αυτό, που και στο εδώ forum είχαμε κόσμο που είχε προβλήματα σε παλιότερες μητρικές.

Επεξ/σία από Fulgore
  • Like 1
Δημοσ.
34 λεπτά πριν, Fulgore είπε

Αν και δεν διαφωνώ εννοείται με το παραπάνω περι futureproof, αξίζει να αναφερθεί ότι σε πολύ παλιότερες μητρικές ειδικά B350, υπήρχαν πολλά προβλήματα/παράπονα μετά από bios update για την υποστήριξη νεώτερων επεξεργαστών.

Γιαυτό και μόλις έπεσαν οι τιμές, πολλοί πήγαν σε B550 να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Δεν ειναι τόσο εύκολο στην πράξη να υποστηρίζεις τόσες γενιές επεξεργαστών, ειδικά για τις εταιρείες που παλιότερα είχαν μάθει στις 1 με 2 γενιές της Intel.

Απορώ πως κανένας δεν το ανέφερε αυτό, που και στο εδώ forum είχαμε κόσμο που είχε προβλήματα σε παλιότερες μητρικές.

Το πρόβλημα ήταν τα γτπ bios που έβγαλαν αναγκαστικά οι περισσότεροι, μετά το υπερμπάχαλο που έγινε με την αρχική ηλιθιότητα της ΑΜΔ να ανακοινώσει μη υποστήριξη στους 5χχχ και ότι ακολούθησε (Asrock ftw! ).

Μια χαρά έμειναν οι γενιές στις κόκκινες στα παλιότερα socket, απλά εδώ περίμεναν να τους κάτσει η postιά και μετά ακολούθησε το σώσε. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
43 λεπτά πριν, Πέτρος είπε

Το πρόβλημα ήταν τα γτπ bios που έβγαλαν αναγκαστικά οι περισσότεροι

Οποιος και να ήταν ο λόγος, το θέμα είναι ότι σε B350 δεν ήταν τόσο απλά τα πράγματα σε υποστήριξη, όπως γράφτηκε πιο πίσω.

Προσωπικά δεν θα έβαζα ryzen 5000(αντε ισως κανενα 5600)σε μητρική του 2017.

Γιαυτό και οι περισσότεροι και στο εδώ forum, ακόμα και με b450, πήγαν αργότερα σε B550 μόλις έπεσαν οι τιμές(σε φθηνές μητρικές προφανώς).

Οπως προσωπικά δεν θα αγόραζα κάρτα σχεδόν 400ευρώ(9060xt 16GB), για μητρική τύπου A320 που αναφέρθηκε πιο πίσω.

Δεν ειναι ισορροπημένο σύστημα αυτό. Ειναι όπως το βλέπει ο καθένας.

Επεξ/σία από Fulgore
  • Like 1
Δημοσ.

18 minutes ago, Fulgore said:

Δεν ειναι ισορροπημένο σύστημα αυτό. Ειναι όπως το βλέπει ο καθένας.

Τι πιστεύεις ότι χάνουμε? ο 5900x παίζει μια χαρά, υποθέτω και η 9070xt θα παίξει όταν την βάλω πάνω, οι μνήμες πλέον δεν χρειάζονται πειράγματα. Έχει και WiFi και Bluetooth πάνω η μητρική. Αν έλεγα ότι μου λείπει κάτι είναι περισσότερα USB-C.

Πιστεύω χάρη μας έκαναν και η AMD και η Asus που υποστήριξαν τόσα χρόνια. Η προηγούμενη Asus με Intel που είχα (Maximus IV Gene-z) δεν θυμάμαι καν αν πήρε Bios update ποτέ.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...