Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 6,4k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, 7nisiotis είπε

Δεν φαίνεται η έκπτωση 

Στο καλάθι με τον κωδικό: 2542 του newsletter 

579€

Ιστορικό Χαμηλό η τιμή 

55€ κάτω από την φθηνότερη 9070 (Pulse) και 45€ από την Shift 

Την παρήγγειλα χτες με το που την είδα στο mail, ήρθε σήμερα πουρνό πουρνό και κούμπωσε να αντικαταστήσει μια τίμια γριούλα 6700 που άντεξε 2.5 χρόνια. Από το να περιμένω σκρουτζομάγαζα 1 μήνα για να γλιτώσω ίσως κάτι πενταροδεκάρες, κιτρινομάγαζο με τα 1000 και 3 χρόνια εγγύηση καλυμμένος (αν και παραεισαγωγή μάλλον).

Πρώτες εντυπώσεις πολύ καλύτερες από ότι περίμενα. Θα έλεγα είναι πάνω κάτω στα ίδια με μια 4070 super που υπάρχει σε άλλο σπίτι, αλλά με κάποια κρυφά extra προτερήματα.

Πρώτον και σημαντικότερο το power profiling της είναι πολύ πιο έξυπνο σε σχέση με RDNA2/3. Οι παλιότερες κάρτες απλά με το που έτρεχες μια εφαρμογή αν δεν έβαζες chill πιάνανε ολόκληρο το TDP τους ότι settings/game και να έτρεχες. Πχ η 6700 undervolted στα 1.1v έπιανε κάπου 140-150watt (αντί για 170 που είναι σε stock). Η hellhound 9700 έχει 230watt TDP (10 παραπάνω από stock) στο oc bios switch ΑΛΛΛ δε θα στα πιάσει πάντα !!! Για την ακρίβεια έχει από ότι έχω καταλάβει τουλάχιστον 2 διαφορετικά modes/power profiles. Στα περισσότερα games αν παίζεις 1080p/1440p 60 καρέ με FSR3/4 συνήθως defaultάρει κάπου στα 100-110ή σε κάποια άλλα στα 130-140watt ! Πολύ πιο αποδοτική ακόμα και από την ngreedia. Επίσης σε games που ναι μεν μπορεί να είναι άθλια αλλά έχουν καλούτσικο FSR4 (MH Wilds) η διαφορά οπτικά από NativeAA σε FSR4 Quality είναι μικρή αλλά σε κατανάλωση είναι τεράστια για αυτό τον λόγο. Από τα 230 καρφωτά πέφτεις στα 130-140 δε το λες και λίγο καλοκαιριάτικα αυτό το κέρδος. Και όλα αυτά χωρίς να κάνω καθόλου σκάλισμα με uv (ακόμα).

Θερμοκρασίες πάρα πολύ καλές για πυρήνα/hotspot λόγω PTM αλλά σε μνήμη είναι τσιμπημένες αν τις συγκρίνεις με gddr7. Όχι τίποτα τραγικό πάντως κάπου 10 βαθμούς πάνω από το hotspot.

Επίσης μετά από χρόνια και από εποχές polaris/vega/rdna/rdna2/rdna3 η παμέγιστη amd κατάφερε και έλυσε επιτέλους το πρόβλημα που είχα με όλες αυτές τις κάρτες με τα κολλημένα vram ρολόγια όταν είχα το monitor πάνω από τα 60Hz. Κάλιο αργά παρά ποτέ.🤣

Η κάρτα παίρνει 2 pcie 8pin (no fire hazards here) και είναι ουσιαστικά 2 slot, αν και η powercolor την αναγράφει σαν 2,1. Ιδανική για x570 mobos που έχουν θέμα με το fan placement στο pch όπως η δικιά μου που κάπως ανασαίνει πλέον παραπάνω.

Δοκίμασα FSR4 σε MH Wilds, Remnant II, WH40K Space Marine 2 πήγα και για Marvel Rivals αλλά είναι down atm. Σε όλα δουλεύει jet χωρίς ίχνος artifacting απλά με enabling από τα game profiles στο adrenaline. Διαφορές σε σχέση με FSR3 (ειδικά performance που είχα το Wilds) απλά χαοτικές. Αν σου λέγαν ότι είναι amd σίγουρα δε θα το πίστευες πριν κάποια χρόνια.

RT δεν έχω κάτι που να είναι ιδιαίτερα απαιτητικό (στο wilds είναι αστείο μια πισίνα στα plains κάτι reflections). Αργότερα ίσως έχω άποψη.

Under 600 no brainer δεν υπάρχει καλύτερη κάρτα αυτή τη στιγμή. Μόνο αν σου δώσει κανένας καμιά μτχ 4070ti super ίσως.

Επεξ/σία από ilos
  • Like 7
Δημοσ.
Στις 4/8/2025 στις 1:38 ΜΜ, Fulgore είπε

Για τα περί B350, το έγραψα πιο πίσω ότι για 5600 ειναι καλά, για μεγαλύτερους δεν θα εμπιστευόμουν(ryzen 5000 φτάνουν μέχρι 5900-5950).

Η a320 που έχω, και στην οποία αναφέρθηκες προηγουμένως, έχει πάνω τον 5600 και τον πάει μπάλα με ψηλά ρολόγια. Σε σχόλιο στο YouTube με ένα review της μητρικής ένας χρήστης σχολίασε πως την έχει καιρό με 5800χ χωρίς κανένα θέμα.  Εντάξει, δε θα βάλει κάποιος 5950χ σε αυτή τη μητρική αλλά μέχρι 8πυρηνους zen 3 με μια καλή ψυκτρα και καλό airflow είναι οκ.

• Like 2
Δημοσ.
40 λεπτά πριν, ilos είπε

Under 600 no brainer δεν υπάρχει καλύτερη κάρτα αυτή τη στιγμή. Μόνο αν σου δώσει κανένας καμιά μτχ 4070ti super ίσως.

Επρεπε να ειχε πέσει σε αυτές τις τιμές εδώ και πολύ καιρό(όπως έπεσε γρήγορα και η 5070). Μου κάνει εντύπωση που έπρεπε να περάσουν 5 μήνες από το launch για να δούμε την κάρτα στα 600ευρώ και κάτω.

Εννοείται no brainer στα 580. Κρίμα που δεν είχε τόσο μέχρι και τον Απρίλιο/Μαιο όταν αγόραζα/κοιταζα για κάρτα.

14 λεπτά πριν, fotaras76 είπε

Η a320 που έχω, και στην οποία αναφέρθηκες προηγουμένως, έχει πάνω τον 5600 και τον πάει μπάλα με ψηλά ρολόγια. Σε σχόλιο στο YouTube με ένα review της μητρικής ένας χρήστης σχολίασε πως την έχει καιρό με 5800χ χωρίς κανένα θέμα.  Εντάξει, δε θα βάλει κάποιος 5950χ σε αυτή τη μητρική αλλά μέχρι 8πυρηνους zen 3 με μια καλή ψυκτρα και καλό airflow είναι οκ.

Το ''δεν εμπιστεύομαι'' δεν σημαίνει ότι ''δεν δουλεύει''.

Εννοείται και με 8πύρηνους ryzen θα δουλεύει το σύστημα, δεν έγραψα κάπου το αντίθετο.

• Like 1
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Fulgore είπε

Επρεπε να ειχε πέσει σε αυτές τις τιμές εδώ και πολύ καιρό(όπως έπεσε γρήγορα και η 5070). Μου κάνει εντύπωση που έπρεπε να περάσουν 5 μήνες από το launch για να δούμε την κάρτα στα 600ευρώ και κάτω.

Εννοείται no brainer στα 580. Κρίμα που δεν είχε τόσο μέχρι και τον Απρίλιο/Μαιο όταν αγόραζα/κοιταζα για κάρτα.

Δεν έχει αρκετή παραγωγή η άχρηστη ακόμα (δεν περίμεναν τόση ζήτηση ,άρα επιβεβαιώνουν οτι δεν είχαν σκοπό για κάτι σοβαρό) , γιαυτό και οι τιμές κρατάνε ψηλά . 

Βάλε και οτι είχαν αύξηση του κέρδους στις κάρτες (παρόλο που έχασαν marketshare)  , δε νομίζω οτι αγχώθηκαν .

Δημοσ.
1 ώρα πριν, ilos είπε

Πολύ πιο αποδοτική ακόμα και από την ngreedia.

Ειναι οντως η πιο αποδοτική κάρτα σε Amd μεριά, αλλά γενικά η πράσινη εξακολουθεί να έχει το προβάδισμα συνολικά.

image.png.2ef515b7377bca7d06fbf322ed2700d6.png

image.png.291b46c10c97314ab0f2661738b9371f.png

4 λεπτά πριν, korakios είπε

Δεν έχει αρκετή παραγωγή η άχρηστη ακόμα (δεν περίμεναν τόση ζήτηση ,άρα επιβεβαιώνουν οτι δεν είχαν σκοπό για κάτι σοβαρό) , γιαυτό και οι τιμές κρατάνε ψηλά . 

Η απλή 9070 συγκεκριμένα ποτέ δεν είχε υψηλή ζήτηση, γιατί ήταν πάντα στην σκιά της 9070XT λογω της μικρής χρηματικής διαφοράς.

Οι τιμές δεν κρατάνε ψηλά.

Απλά το Msrp ήταν εξ αρχής ψεύτικο, και άρα δεν ίσχυαν(περαν των πρώτων ημερών)τα περι 549$ της απλής 9070.

Δες στο Αμερικα που η 5070 έχει σημερα κανονικά 549 ενώ η 9070 ειναι στα 599.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 hours ago, ilos said:

Την παρήγγειλα χτες με το που την είδα στο mail, ήρθε σήμερα πουρνό πουρνό και κούμπωσε να αντικαταστήσει μια τίμια γριούλα 6700 που άντεξε 2.5 χρόνια. Από το να περιμένω σκρουτζομάγαζα 1 μήνα για να γλιτώσω ίσως κάτι πενταροδεκάρες, κιτρινομάγαζο με τα 1000 και 3 χρόνια εγγύηση καλυμμένος (αν και παραεισαγωγή μάλλον).

Πρώτες εντυπώσεις πολύ καλύτερες από ότι περίμενα. Θα έλεγα είναι πάνω κάτω στα ίδια με μια 4070 super που υπάρχει σε άλλο σπίτι, αλλά με κάποια κρυφά extra προτερήματα.

Πρώτον και σημαντικότερο το power profiling της είναι πολύ πιο έξυπνο σε σχέση με RDNA2/3. Οι παλιότερες κάρτες απλά με το που έτρεχες μια εφαρμογή αν δεν έβαζες chill πιάνανε ολόκληρο το TDP τους ότι settings/game και να έτρεχες. Πχ η 6700 undervolted στα 1.1v έπιανε κάπου 140-150watt (αντί για 170 που είναι σε stock). Η hellhound 9700 έχει 230watt TDP (10 παραπάνω από stock) στο oc bios switch ΑΛΛΛ δε θα στα πιάσει πάντα !!! Για την ακρίβεια έχει από ότι έχω καταλάβει τουλάχιστον 2 διαφορετικά modes/power profiles. Στα περισσότερα games αν παίζεις 1080p/1440p 60 καρέ με FSR3/4 συνήθως defaultάρει κάπου στα 100-110ή σε κάποια άλλα στα 130-140watt ! Πολύ πιο αποδοτική ακόμα και από την ngreedia. Επίσης σε games που ναι μεν μπορεί να είναι άθλια αλλά έχουν καλούτσικο FSR4 (MH Wilds) η διαφορά οπτικά από NativeAA σε FSR4 Quality είναι μικρή αλλά σε κατανάλωση είναι τεράστια για αυτό τον λόγο. Από τα 230 καρφωτά πέφτεις στα 130-140 δε τυ λες και λίγο καλοκαιριάτικα αυτό το κέρδος. Και όλα αυτά χωρίς να κάνω καθόλου σκάλισμα με uv (ακόμα).

Θερμοκρασίες πάρα πολύ καλές για πυρήνα/hotspot λόγω PTM αλλά σε μνήμη είναι τσιμπημένες αν τις συγκρίνεις με gddr7. Όχι τίποτα τραγικό πάντως κάπου 10 βαθμούς πάνω από το hotspot.

Επίσης μετά από χρόνια και από εποχές polaris/vega/rdna/rdna2/rdna3 η παμέγιστη amd κατάφερε και έλυσε επιτέλους το πρόβλημα που είχα με όλες αυτές τις κάρτες με τα κολλημένα vram ρολόγια όταν είχα το monitor πάνω από τα 60Hz. Κάλιο αργά παρά ποτέ.🤣

Η κάρτα παίρνει 2 pcie 8pin (no fire hazards here) και είναι ουσιαστικά 2 slot, αν και η powercolor την αναγράφει σαν 2,1. Ιδανική για x570 mobos που έχουν θέμα με το fan placement στο pch όπως η δικιά μου που κάπως ανασαίνει πλέον παραπάνω.

Δοκίμασα FSR4 σε MH Wilds, Remnant II, WH40K Space Marine 2 πήγα και για Marvel Rivals αλλά είναι down atm. Σε όλα δουλεύει jet χωρίς ίχνος artifacting απλά με enabling από το game profils στο adrenaline. Διαφορές σε σχέση με FSR3 (ειδικά performance που είχα το Wilds) απλά χαοτικές. Αν δε σου λέγαν ότι είναι amd απλά δε θα το πίστευες πριν κάποια χρόνια.

RT δεν έχω κάτι που να είναι ιδιαίτερα απαιτητικό (στο wilds είναι αστείο μια πισίνα στα plains κάτι reflections). Αργότερα ίσως έχω άποψη.

Αψογος και αναλυτικός. Από Coil whine πώς πάει; Πάντως σε review που είδα της απλής 9070, με λίγο uv/oc +power limits κουτσοφτάνεις μια ανάσα από στοκ (απλές) 9070ΧΤ. Θεωρώ θα βοηθήσει και σε 4K καταστάσεις. Δεν θα είναι 1-1 αλλά κάποια frames που με το μάτι δε θα τα καταλάβεις ότι λείπουν. Ίσως αξίζει κάποιος να ασχοληθεί και του τύχει καλό κομμάτι κιόλας.

Στα 579€ είναι μια χαρά τιμή σε σχέση με τα ~+100€ μιας ΧΤ (ας πούμε Steel Legend) ή τα -30€~ μιας 5070 με 12κουτσά GB. Γενικά δεν παίζει και κάτι άλλο που να μπορεί να θεωρηθεί καλή περίπτωση κάτω από τα 600€. Πήραν και την ανηφόρα μερικά ευρώ σχεδόν είδα τελευταία όλες - σε σχέση με τα μέσα Ιουλίου (5070/Ti, 9070XT). Ίσως επειδή έρχονται και παιχνίδια τώρα (MAFIA, BF6 beta είναι ήδη εδώ), ο κόσμος έδινε 'κλικς' και λόγω ενδιαφέροντος τα μαγαζάκια σε skroutz/bp ανέβασαν τιμούλες πάλι.

Επεξ/σία από 7nisiotis
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πάντως από energy efficiency δεν είναι μακριά σε αυτή τη γενιά η amd με μάλλον πιο inefficient την 9070xt, λογικά μάλλον από την άποψη ότι ήθελε να την πουσάρει να πιάσει 5070ti σε raster. Και σε εκείνη πάντως αν ρίξεις ένα -10% power limit και ένα -25 under volt το πολύ να χάσεις 2-3% απόδοση; Κάπου εκεί. Not bad ενεργειακά. Εγώ την pulse max 270watt την δουλεύω. Κοντά στην στοκ 5070ti φτάνει έτσι σε κατανάλωση.

Επεξ/σία από dimoskoutr
Δημοσ.
1 hour ago, ilos said:

Καλορίζικη, αυτό πάντως σε Windows φτιάχνει πολύ εύκολα με το CRU αλλάζοντας το vertical blanking. Σε Linux είναι πιο δύσκολο, εγώ τουλάχιστον δεν είχα βρει λύση.

Δημοσ.
22 λεπτά πριν, dimoskoutr είπε

Πάντως από energy efficiency δεν είναι μακριά σε αυτή τη γενιά η amd με μάλλον πιο inefficient την 9070xt, λογικά μάλλον από την άποψη ότι ήθελε να την πουσάρει να πιάσει 5070ti σε raster. Και σε εκείνη πάντως αν ρίξεις ένα -10% power limit και ένα -25 under volt το πολύ να χάσεις 2-3% απόδοση; Κάπου εκεί. Not bad ενεργειακά. Εγώ την pulse max 270watt την δουλεύω. Κοντά στην στοκ 5070ti φτάνει έτσι σε κατανάλωση.

Η πιο efficient amd gpu της σειράς 9000 είναι η 9070 non xt.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
31 λεπτά πριν, dimoskoutr είπε

Πάντως από energy efficiency δεν είναι μακριά σε αυτή τη γενιά η amd με μάλλον πιο inefficient την 9070xt, λογικά μάλλον από την άποψη ότι ήθελε να την πουσάρει να πιάσει 5070ti σε raster. 

Ναι γιατί δεν έβγαλε high end κάρτα επιπέδου 7900xtx.

Γιαυτό μόνο στην μεγαλύτερη XT βλέπεις μεγαλύτερες διαφορές στην καταναλωση.

31 λεπτά πριν, dimoskoutr είπε

Και σε εκείνη πάντως αν ρίξεις ένα -10% power limit και ένα -25 under volt το πολύ να χάσεις 2-3% απόδοση; Κάπου εκεί. Not bad ενεργειακά. Εγώ την pulse max 270watt την δουλεύω. Κοντά στην στοκ 5070ti φτάνει έτσι σε κατανάλωση.

στοκ η 5070ti σε 1440p, τις περισσότερες φορές καταναλώνει κάτω από 270W...

πχ στο Monster Hunter που ανέφερε ο @ilos

image.png.c06cb73c303c79b3cf160f9046e3e26d.png

Αυτός είναι ο 1 από τους 2 λόγους που προσωπικά και πίσω στον Μάρτιο πιο πολύ ήθελα 9070.

Αισθητά χαμηλότερη κατανάλωση απο XT και συνολικά καλύτερη κάρτα από τον ανταγωνιστή της(5070).

Επεξ/σία από Fulgore
Δημοσ.
23 ώρες πριν, Luciddream είπε

Σε idle έχει 3-7 watt οπότε μόνο σε αυτό αξίζει την αγορά σε σχέση με την 5700xt που έτρωγε 50watt σε idle. Shame στην AMD που δεν το έφτιαξε ποτέ.

Βάλε GPU-Z ή HWinfo64 για να δεις κατανάλωση και κοιτάς "Total board power". Και πάλι δε θα είναι η πραγματική. Οι AMD "κλέβουν".

Δημοσ.
1 hour ago, kkatzos said:

Βάλε GPU-Z ή HWinfo64 για να δεις κατανάλωση και κοιτάς "Total board power". Και πάλι δε θα είναι η πραγματική. Οι AMD "κλέβουν".

Έχω πάνω στο PC smart plug από χτες το βράδυ και δείχνει 72 watt idle. Η CPU κάνει report 35watt, η GPU με 2 οθόνες η μία στα 144hz 5-6 watt, και έχω 2 SSD και 3 HDD πάνω, ανοιχτό WiFi και συνδεδεμένο Bluetooth στα ηχεία. Πόσο να κλέψει?

Δημοσ.

Btw η hellhound ήρθε με sammy τσιπάκια στις μνήμες και νομίζω όλες απλές+xt αυτά θα φοράνε από εδώ και πέρα. Είναι λίγο πιο "κρύα" από τα Hynix αλλά δε ξέρω αν θα τραβάνε το ίδιο oc.

2 ώρες πριν, 7nisiotis είπε

Αψογος και αναλυτικός. Από Coil whine πώς πάει; 

Normal πράγματα. Έκανα το κλασικό Rise Of The Tomb Raider menu test που εκεί μια παλιά 7950 που είχα έκανε λες και έπνιγες 100 γατάκια μαζί σε μια πισίνα.🤣

• Like 1
  • Haha 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...