Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 hours ago, despooked said:

Το κιτρινομάγαζο έχει την Pulse XT 699 και την απλη 589 σε crazy sundays. Τι προτείνετε σε αυτές τις τιμές;

Αναλογα και την αναλυση, τα games που παιζεις και κυριως ποσα θελεις να διαθεσεις προσωπικα τα 110 ευρω παραπανω τα θεωρω πολλα σε σχεση με την διαφορα της αποδοσης που θα δεις. Απο την στιγμη που τα GB της καρτας ειναι τα ιδια (και οχι οπως 5070--->5070ti) η πραγματικη διαφορα μεταξυ των καρτων ειναι μικρη για να δικαιολογει τα παραπανω χρηματα. 

Τα 590 ευρω για την 9070 ειναι πολυ τιμια τιμη θεωρω. Προφανως και με τις super να ερχονται θα πεσουν λογικα κανα 50ρικο τους επομενους μηνες οι τιμες σε ολες τις καρτες της AMD και της NVIDIA. Οσοι περιμενατε παντως απο το launch να δειτε την XT στα 500 θα περιμενετε για πολυ καιρο παντως, εδω με δυσκολια βλεπω την απλη να πιανει καποια στιγμη αυτα τα χρηματα.

Επεξ/σία από Crus
  • Like 1
  • Απαντ. 6,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
21 minutes ago, Fulgore said:

και το monitor που έχεις πει ότι έχεις(1440p 165hz)

1440p 144hz ήταν, κάηκε πριν κάνα μήνα , μάλλον από ντροπή που του είχα την HD730 επάνω. 🤪

Από Νοέμβριο εκτός από κάρτα πάω και για Monitor. Και ναι μάλλον προς την 9060ΧΤ 16GB κλείνω με τα σημερινά δεδομένα.

• Haha 1
Δημοσ.
52 λεπτά πριν, Fulgore είπε

Εγώ πάντως συμφορουμίτη από το 2023 και μετά που έφυγε ο covid από την μέση, βλέπω συνεχώς αύξηση τιμών στα πάντα, πέραν των καρτών γραφικών. 

Πληθωρισμός ξε πληθωρισμός,πόλεμοι,Donald κλπ, αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητα καλώς ή κακώς, και με το να κλαίμε στο Insomnia, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι.

Οπως δεν άλλαξε κάτι όσο κλαίγαν ορισμένοι όταν είχαμε mining craze(ενας από αυτούς πάλι ήταν ο Φαραώ όλως τυχαίως).

Ηταν αναμενόμενο και στις κάρτες γραφικών να δούμε αύξηση τιμών, μιας και εταιρείες οπως Amd/Nvidia έχουν πλέον χωθεί στο AI και άρα δεν τους απασχολεί τόσο το κομμάτι καρτών γραφικών όπως παλιότερα.

Και επειδή η Amd έκανε άλμα και σε RT και ειδικά σε Upscaling, έκρινε ότι οι κάρτες της αξίζουν περισσότερο σε σχέση με παλιότερα, εξού και η τιμολόγηση, όπως και το FSR4 exclusivity στις 9000.

Τώρα βέβαια ορισμένοι εβλεπαν όνειρο ότι και καλά για να πάρει μερίδιο αγοράς η Amd, θα έριχνε τις τιμές στα τάρταρα, κάτι που δεν έγινε, ξενέρωσαν και από τον Μάρτιο συνέχεια διαβάζουμε τα ίδια και τα ίδια. 

Αφού σας κακοφαίνονται τόσο οι τιμές στις κάρτες, πηγαίνετε σε κονσόλες μεριά, που και εκεί από το 2020 μέχρι σήμερα, έχει ανέβει η τιμή τους 2φορές.

οταν κόβεις χρήμα αέρα κοπανιστό για να καλύψεις την σχεδόν ανύπαρκτη παραγωγή λόγο lockdown είναι λογικό να πάει ο πληθωρισμός μετά στο θεό.

Απλά για να μην γίνουμε βενεζουέλα και πληρώνουμε με κιλά χαρτιού αντί για χρήμα οι μισθοί έπρεπε να κρατηθούν χαμηλά ώστε να απορροφηθεί αυτό το πληθωριστικό χρήμα. 

Δημοσ.
24 minutes ago, Crus said:

Απο την αλλη δεν μπορουμε να παραβλεψουμε το κομματι πληθωρισμος που την τελευταια 5ετια εχει φτασει την φετα στα 14 ευρω, τον καφε πακετο στα 4 και το πιτογυρο σχεδον στα 5 ευρω.

Νομίζω είτε έχασες λίγο το point μου, είτε δεν το έκανα ξεκάθαρο εγώ. Δεν είπα να παραβλέψουμε τον πληθωρισμό. Αλλά να σταματήσουμε να το χρησιμοποιούμε σαν δικαιολογία για την αισχροκέρδεια.

29 minutes ago, Crus said:

Ποσο μαλλον με το παραδειγμα που χρησιμοποιει εδω ο φιλος το οποιο ειναι και ακυρο δηλαδη χρησιμοποιοντας ανομοια πραγματα για να στηριξει το επιχειρημα του.

Η 6700xt ειχε MSRP 479 δολλαρια και ο αντικαταστατης της η 7700xt ειχε 449. Η συγκριση με την 7800xt απο που προκυπτει δεν καταλαβαινω, αφου η μια δεν ηταν αντικαταστατης της αλλης.

Εγώ απλά έγραψα τις κάρτες με το πιο κοντινό msrp και την κάρτα που αποτελούσε την πιο λογική αγορά. Το πώς κόλλησες τώρα εσύ ότι τα 479 είναι άλλη κατηγορία από τα 499 και δεν θα έπρεπε να συγκρίνονται εσύ ξέρεις μόνο. Μόνος σου λες μετά ότι η ονομασία δεν έχει τόσο σημασία.

34 minutes ago, Crus said:

Παρεπιπτοντως στα 479 δολλαρια του 2021 ειναι σημερινη αξια 571 δολλαρια.

https://www.in2013dollars.com/us/inflation/2021?amount=479

Ναι, και τα 499 του 23 που βγήκε η 7800xt είναι 530 το 25, και έχουμε και καλύτερη ισοτιμία €/$. Άμα είναι σύγκρινέ μου και γενιά του 2000 με τις φετινές.

Για gen on gen αυξήσεις μιλάω και τιμή ράφι.

Δημοσ.
27 λεπτά πριν, Aten-Ra είπε

1440p 144hz ήταν, κάηκε πριν κάνα μήνα , μάλλον από ντροπή που του είχα την HD730 επάνω. 🤪

Από Νοέμβριο εκτός από κάρτα πάω και για Monitor. Και ναι μάλλον προς την 9060ΧΤ 16GB κλείνω με τα σημερινά δεδομένα.

Οτι κρίνεις ότι σε βολεύει να πάρεις, είτε σε οθόνη, είτε σε κάρτα.

Και εγώ ήθελα 9070 στα 550ευρώ πίσω στον Μάρτιο, αλλά ακόμα και το Amazon τότε τις είχε 750+ευρώ.

Ούτε ήθελα να περιμένω μέχρι τις γιορτές, γιατί και πέρυσι στο BF, πολύ φτωχές ήταν οι προσφορές του Πλαισιου σε κάρτες γραφικών σε σχέση με παλιότερα.

Αρα όταν βλέπω πλέον 580-590ευρώ, προφανώς και βλέπω τις κάρτες με καλύτερο μάτι σε σχέση με αρχές Μαρτίου(δεν βαράω παλαμάκια,απλά ειναι θετικό να βλέπουμε τιμές κάτω απο το msrp).

Btw και την 7700XT ορισμένοι την περίμεναν να πέσει κάτω και από τα 350ευρώ, όπως είχε πέσει η 6700XT προηγουμένως, αλλά σχεδόν ποτε δεν έπεσε κάτω από τα 390-400ευρώ.

Δημοσ.

Η κονσόλα είναι φτηνότερη από το pc gaming μόνο σε 2 περιπτώσεις.

1) Παίζεις το πολύ 2-3 games τον χρόνο και αυτά μπορεί να τα πάρεις και δεύτερο χέρι δισκάκια μετά από κάποιο διάστημα  (PSN/XBL codes δύσκολα βρίσκεις φτηνά σε κλειδάδικα).

2) Βολεύεσαι μόνο με ότι δίνει το Gamepass/PSN+.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις αν αγοράζεις 10+ games τον χρόνο και πληρώνεις και τις συνδρομές μέσα σε μια 4ετία το πολύ έχεις βγάλει συνήθως την διαφορά της discrete gpu από την onboard (γιατί υποθέτω όλοι έχουν ένα pc/laptop) από τα steam sales και τα κλειδάδικα σε σχέση με το premium Των console games. Και δε βάζω καν τον παράγοντα πειρατεία γιατί εκεί το όφελος ξεφεύγει και είναι αστρονομικό όσο πιο πολλά games παίξεις.

Το πρόβλημα με το duopoly στις gpu ξεκινάει όταν η midrange/performance κατηγορία που θα σου κρατήσει 4 χρόνια φεύγει από το 500ρικό και πάει προς το 1000ρικό. Εκεί ναι τα βάζεις κάτω και τα υπολογίζεις για την κονσόλα - αν και τα 30 fps είναι απάλευτα imo.

Ας κάνουμε και μια ανασκόπηση με μένα να δούμε το "πόσο στοιχίζει όλα αυτά τα χρόνια" και αν ακρίβυνε υπερβολικά σε σχέση με τον πληθωρισμό.

• 2017 αγορά gtx 1080 550 ευρώ (υπήρχαν και φτηνότερες υλοποιήσεις στα 500) την κράτησα 4.5 χρόνια τουτέστιν 122/χρόνο
  • 2021 αγορά RX 6700 350 ευρώ (με 2 παιχνίδια δώρο παρακαλώ) την κράτησα 3.5 χρόνια τουτέστιν 100/χρόνο βέβαια είναι άλλη κατηγορία κάρτας από την 1080 και το PLAISIO είχε super προσφορά για την εποχή τότε. Αλλά όπως και να έχει το κόστος ΕΠΕΣΕ.
  • 2025 αγορά 9070 580 ευρώ. Αν βγάλει ~4-5 χρόνια θα έχει παρόμοιο value με την 1080. Μεγάλο ΑΝ βέβαια ομολογουμένως.

Πάντως αυτά για τον πληθωρισμό τα ακούω βερεσε. Οι gpu δεν είναι ενέργεια ή είδος πρώτης ανάγκης για τον απλό καταναλωτή για να είσαι ανίσχυρος ενάντια στα καρτέλ. Οι εταιρίες "χορεύουν" όσο υπάρχει ζήτηση είτε σε gaming είτε σε mining είτε σε AI. Υπάρχει παρατεταμένη ζήτηση? Χώνουν premium. Δεν υπάρχει? Βρίσκεις πυρ παρά 6700 Black Friday. Απλά τα πράγματα.

Πχ θα μπορούσα άνετα να δώσω 700+ και να πάρω 9070 day 1. Περίμενα 3-4 μήνες και την βρήκα 580. Κάποιος άλλος μπορεί να περιμένει λίγο παραπάνω μέχρι να βγει 5070 super και να την πάρει under 500. Ο καθένας πράττει ανάλογα με τις ανάγκες του.

• Like 2
Δημοσ.

Οι GPUs δεν κάνουν απλά για παιχνιδάκια πλέον, κάνουν και για AI εφαρμογές κλπ όπου ο dev θα πληρώσει αδρά γιατί θα βγάλει λεφτά από δουλειά.

Το κόστος κατασκευής έχει ανέβει πολύ έτσι κι αλλιώς, αλλά μια RTX6000 Pro(Full GB202 με 96GB VRAM) κοστίζει 10Κ, τα λεφτά είναι εκεί και όχι στην 5090 των 2.5Κ. Και μετά υπάρχουν και οι Hopper των 20-25Κ που η εταιρεία έχει κέρδος 10-15x από κάθε τέτοια που πουλάει.

Βέβαια να πούμε και το εξής, οι κάρτες πλέον κρατάνε πολύ περισσότερο απ' ότι στην δεκαετία του 2000. Τότε στα 2 χρόνια η κορυφαία κάρτα ήταν για πέταμα αφού άλλαζε το API και τα γραφικά έκαναν άλμα. Πλέον είναι μεν πιο ακριβές, αλλά κρατάνε και 4-5 χρονάκια για τους όχι και τόσο απαιτητικούς.

Στην τελική ελεύθερη αγορά έχουμε που σημαίνει ότι οι τιμές προσαρμόζονται με βάση την προσφορά/ζήτηση, αν πουλάνε κρατάνε τις τιμές ψηλά ή τις ανεβάζουν, αν δεν πουλάνε τις ρίχνουν..

• Like 1
Δημοσ.

ετσι μπραβο ,δινεις 1000€ και παιζεις ουλτρα τεσσερα χρονια ενω παλια διναμε καθε 6 μηνες 550€ και απο τα αποδυτηρια εριχνες settings και φυσικα σε εξη μηνες ξανα νεα καρτα...

Δημοσ.

Καλά δε πάμε τόσο πίσω εποχές 1997-2000 που πήρα το πρώτο μου PC με τον πόλεμο τον APIs. Τότε εκτός ότι ήταν ακριβές ήταν και κάργα ρίσκο. Είχες OpenGL1.0 στα σπάργανα, DirectX3.1 με ελάχιστες λειτουργίες και PowerSGL,Glide,Permedia και άλλα propiertaries με τον κάθε κατασκευαστή και παρακάλαγες το game να είχε υποστήριξη. Αλλά και υποστήριξη να είχε σε πολλαπλά APIs ήταν και πάλι σαν να έπαιζες διαφορετικό game (και όχι δεν ήταν πάντα σε glide καλύτερο).🤣Μιλάμε για τραγικές εποχές και ίσως εκεί έχω πετάξει τζάμπα τα περισσότερα λεφτα σε 3d accelerators (ήταν add οn cards στην αρχή).

Οι quattro και οι instict είναι άλλη αγορά εντελώς. Δυστυχώς παρεισφρήσανε και εκεί οι μεγάλες gaming καρτες (από 16 GB και πάνω) τα τελευταία χρόνια μιας και μπορούν να τρέξουν κάποια LLMs. Μιας και δεν υπάρχει mining πλέον οι τιμές σε κάτι 5060ti 8 GB δεν δικαιολογούνται και πάλι όμως γιατί δε μπορούν να τρέξουν ούτε καν μικρά projects στα πανεπιστήμια.

2 λεπτά πριν, dsi44 είπε

ετσι μπραβο ,δινεις 1000€ και παιζεις ουλτρα τεσσερα χρονια ενω παλια διναμε καθε 6 μηνες 550€ και απο τα αποδυτηρια εριχνες settings και φυσικα σε εξη μηνες ξανα νεα καρτα...

Δεν υπήρχαν ευρώ τότε.🤣Για να σου δώσω ένα μέτρο σύγκρισης η πιο φτηνή ήταν η powervr ~40000 δραχμές ενώ η voodoo1 έπαιζε γύρω στα 100-120. 

Δημοσ.

9700,9800 pro με ευρω τα πηρα και 1280χ1024 farcry και αλλα τετοια εριχνες σετινγκς,το ιδιο μετα με x1800,x1900,5870,4870,8800gtxουτε oblivion δεν παιζαμε με φιλτρα...τι να λεμε...

Δημοσ.

Επίσης μακάρι να λυνόταν το πρόβλημα με τα APIs ρίχνοντας settings. Αν δεν είχαν υποστήριξη ή δεν βγάζανε driver είχες mipmap errors, χαμένα textures specular light artifacts ότι μπορείς να φανταστείς. Θυμάμαι μόνταρα ο ίδιος το resident evil να παίζει στην powervr (έπαιζε μόνο η γιαπωνέζικη έκδοση που δεν την είχα) lol.

2 λεπτά πριν, dsi44 είπε

9700,9800 pro με ευρω τα πηρα και 1280χ1024 farcry και αλλα τετοια εριχνες σετινγκς,το ιδιο μετα με x1800,x1900,5870,4870,8800gtxουτε oblivion δεν παιζαμε με φιλτρα...τι να λεμε...

Αυτές είναι πολύ σύγχρονες κάρτες. Είχε παγιωθεί ήδη το DirectX 8.1/9.0c τότε όλες τρέχανε άψογα.🤣

Δημοσ.
40 λεπτά πριν, ilos είπε

Οι εταιρίες "χορεύουν" όσο υπάρχει ζήτηση είτε σε gaming είτε σε mining είτε σε AI. Υπάρχει παρατεταμένη ζήτηση? Χώνουν premium. Δεν υπάρχει? Βρίσκεις πυρ παρά 6700 Black Friday. Απλά τα πράγματα.

Και αυτά περι ζήτησης τα ακούω βερεσε προσωπικά, γιατί δεν υπάρχουν εναλλακτικές, μιας και φροντιζουν οι εταιρειες να καταργούν τις προηγούμενες κάρτες.

Και όταν ειναι να πέσουν οι τιμές στις υπάρχουσες καλή ώρα, σκάει το κερασάκι βλέπε RTX Super.

Ο κόσμος πίσω στον Μάρτιο έδωσε 700+ευρώ για 9070, γιατι δεν υπήρχε τίποτα άλλο στην αγορά πάνω από 7800xt σαν φθηνότερη εναλλακτική, και το FSR4 exclusivity έσπρωξε κόσμο ακόμα πιο εύκολα στην αγορά.

Αν γυρίσεις καμια 200ρια σελίδες πίσω(216) θα βρεις μέχρι και συμφορουμίτη που έδωσε 900ευρώ για αγορά 9070XT Pulse.

Μια από τα ίδια και στο black friday που αναφερεσαι.

Παλιότερα οντως βλέπαμε καλές προσφορές σε Black Friday για AMD κάρτες από το Π με παιχνίδια δώρο.

Πέρυσι πχ, ειδαμε BF τιμές , σε τιμές skroutz/bestprice.

400ευρώ για 7700xt και 450-470ευρώ για 7800xt, κοινως τρίχες κατσαρές κάτω απο 500ευρώ και τσάμπα η αναμονή.

Μετά ξεκινάει και η ξενέρα από το delay του Γενάρη και επειδή πολλοί βαρέθηκαν όλο αυτό το περίμενε(+ μετά και τα περι ταριφας με Trump), αναγκαστικά κοίταζαν τι μπορουν να βρουν να αγοράσουν.

Δημοσ.
7 minutes ago, just getting started said:

Νομίζω είτε έχασες λίγο το point μου, είτε δεν το έκανα ξεκάθαρο εγώ. Δεν είπα να παραβλέψουμε τον πληθωρισμό. Αλλά να σταματήσουμε να το χρησιμοποιούμε σαν δικαιολογία για την αισχροκέρδεια.

Εγώ απλά έγραψα τις κάρτες με το πιο κοντινό msrp και την κάρτα που αποτελούσε την πιο λογική αγορά. Το πώς κόλλησες τώρα εσύ ότι τα 479 είναι άλλη κατηγορία από τα 499 και δεν θα έπρεπε να συγκρίνονται εσύ ξέρεις μόνο. Μόνος σου λες μετά ότι η ονομασία δεν έχει τόσο σημασία.

Ναι, και τα 499 του 23 που βγήκε η 7800xt είναι 530 το 25, και έχουμε και καλύτερη ισοτιμία €/$. Άμα είναι σύγκρινέ μου και γενιά του 2000 με τις φετινές.

Για gen on gen αυξήσεις μιλάω και τιμή ράφι.

Εξακολουθω να μην καταλαβαινω τι θες να πεις.

Ο πληθωρισμος ειναι μια πραγματικοτητα και η αισχροκερδια μια αλλη. Η αισχροκερδια δεν εχει να κανει με τον πληθωρισμο, εξαλλου μεγαλυτερη αισχροκερδια ειχαμε πριν σκασει ο πληθωρισμος τις περιοδους του mining craze.

Επισης αισχροκερδια δεν ειναι να πουλαει την non xt στα 550 MSRP η ΑMD, αλλα τα λεφτα που ζηταει η NVIDIA για τις 4090 και 5090 επειδη δεν εχει ανταγωνισμο και οχι λογω πληθωρισμου.

Το παραδειγμα με το κοντινο MSRP, τις λογικες αγορες κλπ ειλικρινα το διαβασα 4 φορες και ακομα δεν καταλαβαινω τον συσχετισμο που εκανες. Ξαναδιαβασε λιγο τι παραδειγμα εδωσες για να στηριξεις το παραδειγμα της "αισχροκερδιας" και εξηγησε μου τι εννοεις.

Gen over gen, η AMD -ανεξαρτητως πληθωρισμου- μειωσε τις τιμες τις απο 6000 σε 7000 series και απο 7000 σε 9000 series τις αυξησε σε απολυτες τιμες αλλα αν λαβεις υποψιν σου τον πληθωρισμο τελικα ιδιες ειναι οι τιμες πανω κατω. 

Το λαθος σου ειναι οτι εστιαζεις στην τιμη και οχι στην ουσια, που ειναι η αποδοση, αυτο που λειπει gen over gen δηλαδη τα τελευταια χρονια. Αλλα οταν εμεις σαν ιθαγενεις τρωμε τον παπα του RT, του FG και των upscalers αντι για πραγματικο performance uplift, καλα μας κανουν και η AMD αλλα και η NVIDIA.

Δημοσ.

Περα απο τις οποιες διαφορες χρηματικα και επιδοσεων μεγαλη εντυπωση μου κανει το ρευμα οπως και στο stellar blade κατι παει στραβα με την 9070xt.

Screenshot-1.png
Screenshot-2.png
Screenshot-3.png
Screenshot-4.png
Screenshot-5.png
Screenshot-6.png

Δημοσ.

Αυτοί που αλλάζουν κάρτες συχνά έχουν το πραγματικό πρόβλημα. Βλέπω κάτι τύπους με RTX 4080 Super ξέρω γώ και μόλις κυκλοφόρησε η RTX 5080 τσουπ αμέσως να την αγοράσουν. Ε αυτοί καλά να πάθουν. Και είναι και λίγο γελοίο να γκρινιάζουν για τιμές.

Μια RTX 4070 Super έχω και ότι της έχω ρίξει το τρέχει άνετα σε 1440p. Και αν πει κάποιος " ναι, αλλά δεν τρέχει καλά το Alan Wake με Path Tracing"  (το έχω ακούσει καί αυτό...), η απάντηση είναι "στα φρύδια μου"...

• Like 1
  • Haha 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...