csdump Δημοσ. 29 Μαϊου Δημοσ. 29 Μαϊου Manjaro Linux: η καλύτερη διανομή που έχω δοκιμάσει. Στις 3/10/2024 στις 10:04 ΜΜ, micos000 είπε Μόνο να βάλεις το linux τελευταίο για να σου στήσει το boot loader. Αν βάλεις πρώτο το Linux τα windows δε θα αναγνωρίσουν (μάλλον θα αγνοήσουν) το 2ο λειτουργικό και δεν θα έχεις dual boot. Τουλάχιστον αυτό ίσχυε παλαιότερα. Δεν ξέρω αν πλέον τα 11 καταλαβαίνουν ότι υπάρχει δίσκος με εγκατάσταση Linux και στήνουν σωστά το dual boot. Μπορείς να κάνεις setup τον grub εκ των υστέρων, αλλά είναι μανούρα. Ο καλύτερος τρόπος είναι αυτός που αναφέρεις.
benign Δημοσ. 29 Μαϊου Δημοσ. 29 Μαϊου (επεξεργασμένο) To Manjaro ειναι καλο,αλλα δεν υποστηριζει το viber που ειναι πλεον το τοπ προγραμμα του ειδους και επαγγελματικα και προσωπικα. Το MΧ Linux ειναι εξαιρετικο και το καλυτερο για εναν καινουργιο χρηστη,που δεν θελει να μπει στα βαθια απο την αρχη,αλλα με την τελευταια διανομη, καποιο προβλημα δημιουργησαν και δεν εγκαθισταται καλα σε παλια μηχανηματα με μητρικες χωρις uefi bios. Οποτε και το Antix ισως ειναι καλυτερο για καποιον με παλια χωρις uefi μητρικη. Υπαρχει και το Zorin OS,αλλα πρεπει να πληρωσεις μια φορα ενα μικρο ποσο.Μετα ομως εχεις ενα εξαιρετικο,σταθερο λειτουργικο,για οσο χρονο θελεις. Επεξ/σία 30 Μαϊου από benign
korakios Δημοσ. 31 Μαϊου Δημοσ. 31 Μαϊου Στις 29/5/2025 στις 12:15 ΜΜ, csdump είπε Manjaro Linux: η καλύτερη διανομή που έχω δοκιμάσει. έκλεισες μήνα λειτουργίας ? 😛 1
gmouzo Δημοσ. 1 Ιουνίου Δημοσ. 1 Ιουνίου 9 ώρες πριν, korakios είπε έκλεισες μήνα λειτουργίας ? 😛 Εδω απο το 2020 περιπου σιγουρα δεν θυμαμαι αν ειναι και απο ποιο παλια η εγκατασταση updates upgrades σταθερα ολα αυτα τα χρονια χωρις προβληματα που δεν επαιρναν λυση 1
csdump Δημοσ. 1 Ιουνίου Δημοσ. 1 Ιουνίου 22 ώρες πριν, korakios είπε έκλεισες μήνα λειτουργίας ? 😛 🤣 Το χρησιμοποιούσα για 1 χρόνο και κάτι σε παλιότερο sff pc μέχρι Καλοκαίρι του 2023 (4πύρηνο, 4GB ram) παράλληλα με 7αρια. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιώ Lubuntu & Debian (2 διαφορετικά laptop). Το Manjaro με xfce όπως το θυμάμαι -:και γιατί να έχει αλλάξει:-, είναι πολύ πιο όμορφο και αξιόπιστο και από τα δύο. Και τρομερά user friendly. Έχει αλλάξει κάτι; Τι σε δυσκόλεψε; Επειδή είναι rolling διανομή, αν μείνεις πίσω με τα updates, καλύτερα ξαναπέρνα το λειτουργικό. Φρόντισε να μην μείνεις με τα updates. πριν από 7 μήνες το ξανάνοιξα και προφανώς τα dependencies κράσαραν. Άλλες παρατηρήσεις (συγχωρέστε μου το rant 😁) Debian (8GB RAM kai i5 9ης Γενιάς): o package manager είναι αργός σαν το διάολο (ήδη από την μέρα 0), who knows why... Το gnome δεν το λες και σπίρτο. Επίσης δεν υποστηρίζει 2 οθόνες out-of-the-box, έφαγα 1 μέρα να το φτιάξω, σε κάποιο update χάλασε πάλι. To xfce υποστηρίζει 2 οθόνες αβίαστα αλλά αισθητικά είναι εμετός. Lubuntu (16G Ram, Ryzen 5): Aξιόπιστο και το lxqt τίμιο αν και αισθητικά μέτριο -έχω επίσης την εντύπωση ότι έχει χαλάσει σε σχέση με το παρελθόν αλλά δεν καίγομαι να το επιβεβαιώσω, είναι απλά το συναίσθημα που μου έβγαλε-, αλλά φιλαράκι είναι δύσχρηστο. Ποιά διάνοια σκέφτηκε να ονομάσει το software center "Discover"; Επίσης τα repositories του είναι λίγο τα ζώα μου αργά ή μου φαίνεται; Σε ορισμένα packages η vendor έκδοση είναι 3 εκδόσεις μπροστά από την official. Το αποτέλεσμα του τελευταίου είναι αρκετά προγράμματα να μην τρέχουν ή να έχουν προβλήματα. Τέλος το rant 🤣 Υ.Γ. Θα ρωτήσεις γιατί δεν πάω πίσω σε Manjaro και με το δίκιο σου, Γιατί είμαι βολεψάκιας και βαριέμαι να περάσω ξανά λειτουργικό. Εξάλλου τα setup είναι φρέσκα.
korakios Δημοσ. 1 Ιουνίου Δημοσ. 1 Ιουνίου 7 λεπτά πριν, csdump είπε Έχει αλλάξει κάτι; Τι σε δυσκόλεψε; μάλλον γκαντεμιά , 3 φορές μέσα σε 2 έως 10 μέρες δεν μπούταρε μετά απο update . (kde spin) έχω 2-3 χρόνια βέβαια που τα είχα δοκιμάσει , απλά το έβαλα σε μαύρη λίστα . Τώρα σε opensuse tumbleweed , σίγουρα και αυτό θέλει ρύθμιση για κάποια υπερβασικά πράγματα επομένως δεν προτείνω τη διανομή για windows users . 1
imitheos Δημοσ. 2 Ιουνίου Δημοσ. 2 Ιουνίου 8 hours ago, csdump said: Το Manjaro με xfce όπως το θυμάμαι -:και γιατί να έχει αλλάξει:-, είναι πολύ πιο όμορφο και αξιόπιστο και από τα δύο. Και τρομερά user friendly. Επειδή είναι rolling διανομή, αν μείνεις πίσω με τα updates, καλύτερα ξαναπέρνα το λειτουργικό. Φρόντισε να μην μείνεις με τα updates. πριν από 7 μήνες το ξανάνοιξα και προφανώς τα dependencies κράσαραν. Πώς είναι αξιόπιστο και userfriendly και ταυτόχρονα σπάει αν δεν τον αναβαθμίζεις συνεχώς; Επίσης, γιατί τότε το προτείνεις σε αρχάριο, και μάλιστα χωρίς να το αναφέρεις αυτό; On 29/05/2025 at 09:15, csdump said: Manjaro Linux: η καλύτερη διανομή που έχω δοκιμάσει. Ήθελα από την αρχή να το γράψω αλλά σκέφτηκα ότι δεν θα το διατυπώσω καλά και θα σε προσβάλλω. Πολλές φορές βλέπουμε τέτοια μηνύματα στο φόρουμ. "Βάλε αυτό και θα με θυμηθείς". Χωρίς να θέλω να σε προσβάλλω, ένα τέτοιο μήνυμα είναι πολύ κακό. Πόσες διανομές δοκίμασες; Έχει διαφορά το να είναι η καλύτερη ανάμεσα σε 2 διανομές ή σε 50 διανομές. Πόσες ημέρες τις δοκίμασες; Είχες τη Χ διανομή 5 ημέρες και είπες "δεν μου κάνει" ή κάποιους μήνες; Τι workflow έχεις (πχ φίλος είπε ότι δεν έχει viber το manjaro); κτλ, κτλ. Επίσης, σε τι είναι η "καλύτερη"; Αυτός που το διαβάζει δεν μπορεί να αποκομίσει τίποτα από το μήνυμα. 1
thermaikos4 Δημοσ. 2 Ιουνίου Δημοσ. 2 Ιουνίου Στις 29/5/2025 στις 5:43 ΜΜ, benign είπε το viber που ειναι πλεον το τοπ προγραμμα του ειδους και επαγγελματικα και προσωπικα. δημοφιλες επειδη συνηθισε ο κοσμος σε αυτο και δεν κανει αλλαγες, ΝΑΙ. τοπ προγραμμα, ΟΧΙ. Ελάχιστα features εχει το viber. Σαν να λες οτι ο chrome ειναι top προγραμμα.
csdump Δημοσ. 2 Ιουνίου Δημοσ. 2 Ιουνίου (επεξεργασμένο) 4 ώρες πριν, imitheos είπε Πώς είναι αξιόπιστο και userfriendly και ταυτόχρονα σπάει αν δεν τον αναβαθμίζεις συνεχώς; Επίσης, γιατί τότε το προτείνεις σε αρχάριο, και μάλιστα χωρίς να το αναφέρεις αυτό; Ευχαριστώ για την παράθεση, βλέπω δεν έγινα αρκετά κατανοητός. Το σύστημα δούλευε, αλλά δεν έκανε πλέον updates. Αυτό είναι κανόνας σχεδόν για κάθε διανομή linux, δεν έχω συναντηθεί με διανομή που μετά από διάστημα > 3 μηνών και θα κάνεις upgrade τα packages χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα που δεν θα χρειαστεί έστω παρέμβαση του χρήστη, εγω είχα 7 μήνες να κάνω upgrade. Δυστυχώς έτσι είναι το οικοσύστημα. Ύστερα, και τα windows πλέον αν δεν τα αναβαθμίζεις τακτικά θα έχεις προβλήματα, ειδικά σε web-related προγράμματα απλά τα windows πετάνε το μπαλάκι για 3rd party applications στον vendor και τον χρήστη. Τέλος, θα έπρεπε θεωρώ να τονίζουμε στον χρήστη την σημασία του να κάνεις τακτικές αναβαθμίσεις για λόγους ασφαλείας και οχι να το παρουσιάζουμε ως "ενόχληση". Και τα Manjaro έχουν package manager με gui και αυτοματοποιημένη λειτουργία, δεν χρειάζεται να μπείς στην κονσόλα και να τρέχεις εντολές. Απο εκεί και πέρα έχεις δίκιο, manjaro δοκίμασα πλέον ως έμπειρος χρήστης και ίσως η άποψη μου δεν είναι αντικειμενική, έχω ξέχασει ποια πράγματα μου φαινόντουσαν δύσκολα στην αρχή. Παρόλαυτα η διανομή μου φάνηκε απίστευτα user-friendly και intuitive σε όλο το φάσμα. 4 ώρες πριν, imitheos είπε Αυτός που το διαβάζει δεν μπορεί να αποκομίσει τίποτα από το μήνυμα. Δεν με προσβάλλεις και θεωρώ ότι έχεις δίκιο. Η συμβουλή μου σε αρχάριο χρήστη είναι οτι δεν υπάρχει μαγική διανομή που να ικανοποιεί κάθε απαίτηση. Προφανώς ορισμένες διανομές παρέχουν περισσότερη αυτοματοποίηση ή προσπαθούν να μιμηθούν καλύτερα τα windows, αυτό δεν σημαίνει οτι δεν θα υπάρχουν προβλήματα συμβατότητας. Μεγάλη σημασία παίζει το community. Έχει ενεργό community; Εκεί έχουν πλεονέκτημα οι δημοφιλής διανομές. Ορισμένες έχουν και ελληνικό community, επιβάλλεται να ρίξεις μια ματιά και ίσως να ρωτήσεις τι γνώμη έχουν και τι δυσκολίες συνάντησαν. Πριν την επιλογή νέου λειτουργικού κάνεις μια λίστα ποια προγράμματα είναι απαραίτητα και ποια it's good to have. Ύστερα βλέπεις στην ιστοσελίδα του vendor (ίσως έχουν έτοιμο package ακριβώς για την δικιά σου διανομή), στα wiki της διανομής, στο community αν υποστηρίζονται αυτά τα προγράμματα και πόσο, και τι εναλλακτικές υπάρχουν (και αν σου κάνουν οι εναλλακτικές). Επίσης κοιτάς τους περιορισμούς στο hardware σου. Ενδέχεται ο εξοπλισμός σου να μην σηκώνει linux απροβλημάτιστα, εκεί τι κάνεις; Η διανομή σε αυτό το πρόβλημα παίζει μικρότερο ρόλο. Επόμενο βήμα είναι να δοκιμάσεις την διανομή που θεωρείς οτι σου κάνει, πέρα από virtualization, κάθε διανομή πλέον παρέχει και live medium με persistence όπου μπορείς να την δοκιμάσεις χωρίς εγκατάσταση, επιβάλλεται να το κάνεις. Αν βρείς την διανομή που πέρασε τα τεστς που έχεις βάλει, μελέτησε το wiki να μάθεις να την χρησιμοποιηείς. Υπάρχει περίπτωση το one click solution να μην είναι αρκετό. Σημαντικό να ξεκαθαριστεί επίσης είναι ότι αυτό που βλέπεις μπροστά σου, δεν είναι η διανομή, αλλά το γραφικό περιβάλλον. Τα πιο γνωστά γραφικά περιβάλλοντα είναι τα gnome, cinammon, kde, xfce και lxqt και μπορούν να φορτωθούν σε κάθε διανομή. Η διανομή παρέχει βέβαια configurations και tweaks για να παρέχει πιο ξεχωριστό πακέτο. Αλλά κάθε γραφικό περιβάλλον από μόνο του έχει δικιά του προσωπικότητα. Γνώρισε τα από το youtube. Μπορείς να έχεις παραπάνω από 1 στην εγκαταστασή σου, εγώ όπως είπα έχω gnome και xfce. Μην φοβηθείς λάθη στην εγκατάσταση. Ένα λάθος κατά την εγκατάσταση αν και ενοχλητικό, μπορεί να ξεπεραστεί. Ασυμβατότητα σε hardware ή σε πρόγραμμα δουλειάς σου μπορεί να μην ξεπεραστεί. Πέρνα το /home hook σε ξεχωριστό partition στον δίσκο, (ναι βάζω δύσκολα, αλλά αν στο μέλλον θες να αλλάξεις διανομή, τα αρχεία σου δεν θα χαθούν) σε πιθανή επανεγκατάσταση θα συνεχίσεις από εκεί που έμεινες. Δεν είναι δύσκολα, αλλά θέλουν χρόνο. Ούτε εγώ τα έκανα όταν ήμουν αρχάριος και έτσι μάθαινα από τα λάθη και τα παθηματά μου σπαταλώντας περισσότερο χρόνο και νεύρα από το να διάβαζα wiki και community. Ελπίζω κάποιος αρχάριος να το διαβάσει και να μην το έγραφα τσάμπα! Επεξ/σία 2 Ιουνίου από csdump 1
benign Δημοσ. 2 Ιουνίου Δημοσ. 2 Ιουνίου (επεξεργασμένο) 8 hours ago, thermaikos4 said: δημοφιλες επειδη συνηθισε ο κοσμος σε αυτο και δεν κανει αλλαγες, ΝΑΙ. τοπ προγραμμα, ΟΧΙ. Ελάχιστα features εχει το viber. Σαν να λες οτι ο chrome ειναι top προγραμμα. Οταν λεω ''τοπ'' εννοω χρηστικα και το πιο δημοφιλες. Ολοι μου οι πελατες και φιλοι η συγγενεις επικοινωνουν πλεον με αυτο και τωρα που καταργησε η Microsoft το Skype,εγινε ακομη πιο δημοφιλες. Εννοειται οτι υπαρχουν η μπορει να υπαρξουν και καλυτερα και να ειναι και linux open source και μακαρι ο κοσμος να τα ηξερε και να τα χρησιμοποιουσε.Αλλα ετσι εχει η πραγματικοτητα που δεν πρεπει να αγνοησει η linux κοινοτητα. Στα Fedora,Ubuntu,Mint, MX Linux, κ.τ.λ. το εγκαθιστας πανευκολα. (Προσωπικα προτιμω το Ρωσικο Telegram και το χρησιμοποιω με εναν Ρωσο φιλο που εχω και ειμαι και σε καποιες σκακιστικες ομαδες.) 6 hours ago, csdump said: Δεν είναι δύσκολα, αλλά θέλουν χρόνο. Ούτε εγώ τα έκανα όταν ήμουν αρχάριος και έτσι μάθαινα από τα λάθη και τα παθηματά μου σπαταλώντας περισσότερο χρόνο και νεύρα από το να διάβαζα wiki και community. Ελπίζω κάποιος αρχάριος να το διαβάσει και να μην το έγραφα τσάμπα! Πολυ χρησιμα οσα εγραψες και καλα εκανες. Το ειχα τρεξει το Manjaro αρκετα χρονικα για να αποκομισω μια καλη ιδεα.Εκτος απο αυτο που ανεφερα οτι δεν υποστηριζοταν σωστα το Viber και κρασαρε,το βρηκα παρα πολυ καλο στα παντα. Τωρα αυτο με τα upgrades ισχυει οτι και για windows και MacΟS,πρεπει να γινονται συχνα backups.(Αν και προσωπικα προτιμω να μεινω με την ιδια εκδοχη distro εφοσον ολα λειτοργουν αψογα και για χρονια ακομη.) Επεξ/σία 2 Ιουνίου από benign 1
Brainmorf Δημοσ. 4 Ιουνίου Δημοσ. 4 Ιουνίου Κατά σειρά από τις διανομές που έχω δοκιμάσει: Mint , Ubuntu , Manjaro και Elementary OS. Όλα τρέχουν σωστά και προβλεπόμενα μέχρι στιγμής.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα