Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 hour ago, energy52 said:

Ειτε βαζεις θερμοστατικες στα πιο ζεστα δωματια, ειτε αλλαζεις τον θερμοστατη και πας σε ασυρματο, βαζωντας τον αισθητηρα σε ενα βορεινο υπνοδωματιο..κι εγω που ειχα παρομοια θεματα εβαλα αυτον  https://www.olympia-electronics.com/el/προϊόντα/θερμοστάτες/ασύρματοι-wifi-θερμοστάτες-χώρου ..

Για να πετυχεις καλυτερη εξισσοροπηση θεωρω πως χρειαζονται και τα δυο στην περιπτωση σου!

Μην περιμενεις οικονομοια παντως με τις θερμοστατικες..απλα να το χεις κατα νου..εχω κανει απειρα πειραματα και η καταναλωση ειναι ιδια. Με εναν smart θερμοστατη ομως και τις σωστες ρυθμισεις θα δεις διαφορα!

Βαζοντας θερμοστατικες στα θερμα δωμάτια, παλι δεν θα γινει εξ ολοκλήρου σωστη δουλειά απο την αποψη οτι τα ψυχρα δωματια θα κρυώνουν και θα περιμενουν ποτε τα θερμα θα ριξουν θερμοκρασία για να δωσουν εντολή στον θερμοστάτη να ξεκινήσει τον καυστήρα. 

Το πιο σωστο θεωρώ (κ θα ηθελα τη γνωμη σας) ειναι να εχει θερμοστατικες καθε δωματιο αλλα να εχει κ αισθητηρα καθε δωμάτιο. Οταν οριζω πχ 22 βαθμούς, τοτε αναλογα σε ποιο δωματιο πέφτει, να αναβουν μονο εκεινα τα σώματα κ οχι ολα. 

Δεν ξερω αν αυτο μπορω να το πετύχω με την εγκατάσταση που έχουμε. Αλλιως παλι θα καινε ολα τα σωματα σε ολο το σπιτι με διαφορετικες ρυθμισεις το καθένα αλλα μπορει να μη χρειαζεται στα θερμα δωματια να ανοιξουν καν. Θα πρεπει να ειναι δυναμικες οι θερμοστατικες και αναλογα να αλλαζουν ρυθμιση αυτόματα. 

• Απαντ. 93
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
8 ώρες πριν, insoholic είπε

Νομιζω δε χρειαζεται να αδειασεις το νερό. 

Εσυ με κεφαλες στα δωματια έκοψες την πολλη ζέστη και πλεον ανάβει πιο συχνά ο θερμοστάτης λογω κρύου σαλονιού. Δεν ξερω αν αυτο κανει οικονομία κ γιαυτο δεν ξερω αν πρεπει να βαλω κεφαλές η όχι. 

Στο δωμάτιο είχα 22-23 ενώ στο σαλόνι τους 21 που ήθελα, με αποτέλεσμα σπατάλη. Με τις κεφαλές το έφερα σε ισορροπία ώστε τα δωμάτια να εχουν ιδια θερμοκρασία ή λιγότερο σε σχέση με το σαλόνι.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Υπάρχουν διάφορες θερμοστατικές. 

Οι πιο σύγχρονες είναι και smart. Aqara - EVE κλπ. Κάποιες έχουν και σετ αισθητήρα θερμοκρασίας χωριστό που δίνει αυτός εντολή καθώς όντως μιας και οι κεφαλές είναι κοντά στο σώμα δεν μπορείς να πετύχεις μεγάλη ακρίβεια. 

Προσοχή, αν βάλεις σε όλα τα σώματα να βάλεις και by-pass valve ώστε αν κόψουν όλες μαζί να μην ανεβάσει πίεση ο λέβητας. Εναλλακτικά αφήνεις το μπάνιο χωρίς θερμοστατική. 

Όπως και να έχει όμως συμβουλέψουν μηχανικό ή αδειούχο θερμοϋδραυλικό.

Επεξ/σία από alejsalonica
  • Like 2
Δημοσ.
12 hours ago, lary7 said:

Στο δωμάτιο είχα 22-23 ενώ στο σαλόνι τους 21 που ήθελα, με αποτέλεσμα σπατάλη. Με τις κεφαλές το έφερα σε ισορροπία ώστε τα δωμάτια να εχουν ιδια θερμοκρασία ή λιγότερο σε σχέση με το σαλόνι.

Στη δικη σου περίπτωση βόλεψαν. 

Εγω εχω στο σαλονι 23 και στα δωματια 20

Αν ριξω το σαλονι στους 20 θα εχω καταναλωσεις γιατι θα αναβει πιο συχνά. 

Σκεφτομαι να δω αν μπορω να βαλω εξωτερικο αισθητηρα και να τον παω οσο γινεται προς τα δωμάτια 

Δημοσ.
22 ώρες πριν, chios είπε

Τεράστια η διαφορά, το δωμάτιο που είναι ο θερμοστάτης θα γίνει φούρνος. 

Πάλι όμως δεν θα δουλεύει ο λέβητας για να θερμάνει το πιο κρύο δωμάτιο;

ή όταν δουλεύει για να τροφοδοτεί π.χ 1 σώμα αντί για 3 κάνει εξοικονόμηση;

Δημοσ.
2 hours ago, The_Judas said:

Ακριβώς. Αυτό που μας ενδιαφέρει στο τέλος της μέρας, είναι οι θερμίδες που χρειάζεται να «προσφέρει» ο λέβητας, διότι γι' αυτές καίγεται το καύσιμο.

Εγώ επειδή πλέον θερμαίνομαι αποκλειστικά με air-condition τις παράτησα τις κεφαλές (τις έχω μόνο να βλέπω τη θερμοκρασία στο χώρο :P), αλλά μ' εξαίρεση τη ζωή της μπαταρίας, μ' είχαν αφήσει αρκετά ικανοποιημένο (TADO).

• Like 1
Δημοσ.
Στις 3/11/2024 στις 11:36 ΜΜ, insoholic είπε

Ναι θα το δοκιμασω λιγο κλεινοντας τις βανες. Μετρησα ποσες στροφες κανουν για να κλεισουν και ειναι 5 περίπου. Οπότε εβαλα σημάδι και σε οσα ειναι διπλα στον θερμοστατη το εκανα στις 3 στροφες, ενω τα υπολοιπα ειναι στις 5 που ειναι φουλ ανοικτά. Αν δω οτι καλυπτει η λύση ειτε το αφηνω ετσι ειτε παίρνω θερμοστατικες για να μπορω ευκολα να αλλάζω κλίμακα. 

Δεν ξερω αν πρεπει να κλεινω και τις κρυες βανες τοσο οσο τις ζεστές ή δεν παίζει ρολο;

δεν ειναι το ιδιο. κλεινοντας βανες κοβεις την παροχη με οχι κομψο τροπο και φυσικα οχι ρυθμιζοντας την θερμοκρασια. απλα κοβεις την παροχη του νερου και μαλιστα οχι γραμμικα. 

τωρα για το δευτερο ερωτημα ειτε τις κρυες ειτε τις ζεστες κλεισεις ειναι το ιδιο και το αυτο αφου ειναι σε σειρα με το ολο κυκλωμα. 

• Thanks 1
Δημοσ.
Στις 3/11/2024 στις 11:36 ΜΜ, insoholic είπε

Ναι θα το δοκιμασω λιγο κλεινοντας τις βανες. Μετρησα ποσες στροφες κανουν για να κλεισουν και ειναι 5 περίπου. Οπότε εβαλα σημάδι και σε οσα ειναι διπλα στον θερμοστατη το εκανα στις 3 στροφες, ενω τα υπολοιπα ειναι στις 5 που ειναι φουλ ανοικτά. Αν δω οτι καλυπτει η λύση ειτε το αφηνω ετσι ειτε παίρνω θερμοστατικες για να μπορω ευκολα να αλλάζω κλίμακα. 

Δεν ξερω αν πρεπει να κλεινω και τις κρυες βανες τοσο οσο τις ζεστές ή δεν παίζει ρολο;

Δεν ξερω καν τι διακοπτες και συστημα εχεις.Σε γενικες γραμμες παντως ειναι ενα μετρο και αυτο να μειωσεις την αποδοση του.Ανεβασε φωτο.

Στις 4/11/2024 στις 12:43 ΜΜ, alefther είπε

λαθος ειναι να  κλεισουν και οι δυο βανες

η επιστροφη  μενει  παντα πληρως ανοιχτη,  ο ελεγχος της παροχης γινεται απο την προσαγωγη, ειτε χειροκινητα ειτε με θερμοστατικη

Χωρις να ξερεις τι συστημα εχει πως αποφανθηκες οτι ειναι λαθος?

Στις 4/11/2024 στις 1:19 ΜΜ, vagos789 είπε

ποια η διαφορα με το να ανεβασεις απλως την επιθυμητη θερμοκρασια στον θερμοστατη;

Θα ζεσταινονται ολα τα δωαμτια και δεν το θελει.

Στις 4/11/2024 στις 2:05 ΜΜ, hp8 είπε

Έχεις δίκιο Ότι δίνεις στο σώμα πρέπει και να παίρνεις για την εξισορρόπηση του δικτύου  Βέβαια η μελέτη πρέπει να δίνει τα στοιχεία που απαιτούνται και οι εγκαταστατες να τα τηρούν Λόγο του μπάχαλου που συμβαίνει έχουμε τα προβλήματα όπως αυτό  εδώ του μέλους Γι αυτό και του πρότεινα την δοκιμή με τους διακόπτες και την ρύθμιση είσοδο - έξοδο προκειμένου στα σώματα με τον στραγγαλισμο να μην δημιουργηθεί ανισορροπία στο δίκτυο 

ΥΓ: Προσωπικά θερμοστατικες σε συστήματα με απλό κυκλοφορητή δεν θα έβαζα Με ινβερτερ πιθανόν οι κεφαλές να μην δημιουργούν θέμα  

Κανενα δικιο δεν εχει.Συμφωνώ βεβαια για την ανωμαλη ροη ειτε με βανες ειτε χωρις.

7 ώρες πριν, The_Judas είπε

Πάλι όμως δεν θα δουλεύει ο λέβητας για να θερμάνει το πιο κρύο δωμάτιο;

Δεν χρεωνεται ποσες ωρες δουλευει ο καυστηρας για αυτον αλλα ποση ενεργεια-ζεστο νερο- καταναλωνει.

7 λεπτά πριν, xsterg είπε

δεν ειναι το ιδιο. κλεινοντας βανες κοβεις την παροχη με οχι κομψο τροπο και φυσικα οχι ρυθμιζοντας την θερμοκρασια. απλα κοβεις την παροχη του νερου και μαλιστα οχι γραμμικα. 

τωρα για το δευτερο ερωτημα ειτε τις κρυες ειτε τις ζεστες κλεισεις ειναι το ιδιο και το αυτο αφου ειναι σε σειρα με το ολο κυκλωμα. 

Το ιδιο ακριβως κανουν οι θερμοστατικες .Κοβουν την ροη.

Εικαζετε χωρις να γνωριζετε στοιχεια της εγκαταστασης του.

• Like 2
Δημοσ.
3 hours ago, xsterg said:

Το ιδιο κανει κ η θερμοστατικη κεφαλη. Οταν την εχω στα 2/5 τοτε κόβει το ζεστο νερό. Επομένως δε βλέπω διαφορά απο το να κλείσω κ γω τη βάνα 

9 σωματα σε ολο το σπιτι. Εχω κλεισει 1 πολυ μικρο στο wc κλεινοντας τις βανες τελείως. Δεν ξερω πως ειναι συνδεδεμενα μεταξυ τους τα σωματα.

Παντως με θερμομετρο που μετρησα εχω 2-3 βαθμους λιγοτερο στα δωματια απο το σαλόνι. 

Πιστεύω η λυση ειναι να μπουν θερμοστατικες στο σαλονι κ κουζινα που ειναι τα "ζεστα" μερη του σπιτιου ωστε να μειωθει η ροη και στο υπόλοιπο σπιτι να μεινουν στο φουλ. Ετσι καθε φορα που θα αναβει, στο σαλονι θα καιει λιγοτερες θερμίδες 

20241105_232606.jpg

20241105_232600.jpg

Συνεχιζω να υποστηριζω οτι το σωστοτερο συστημα θα ηταν να μπορούσε να θερμανθεί ξεχωριστα το καθε δωμάτιο στη θερμοκρασια που θα εχει οριστει για αυτο. Πχ να υπαρχει Αισθητηρας σε καθε δωμάτιο και αντίστοιχα θερμοστατικες "αυτοματες" οπου ο θερμοστατης θα δινει εντολή να αναβει συγκεκριμενο καλοριφερ σε συγκεκριμενο δωμάτιο. 

Εμένα αυτο που με ενδιαφερει ειναι να κανω εξοικονόμηση καυσίμου και να εξισορροπησω τη διαφορά στο σπιτι.

Δημοσ.

Επανω δεξια και αριστερα δεν εχει ταπες το σωμα?Πιστευω αυτος που τα εχει βαλει ηταν γιδοβοσκος πριν γινει υδραυλικος.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, vasilllis είπε

Επανω δεξια και αριστερα δεν εχει ταπες το σωμα?Πιστευω αυτος που τα εχει βαλει ηταν γιδοβοσκος πριν γινει υδραυλικος.

Γιατί το λες; κανονικά πρέπει να μπαίνει από πάνω και να βγαίνει από κάτω το ζεστό νερό (ή κάτι τέτοιο);

Να ρωτήσω και εγώ. Έχω σώματα καινούργια που βάλαμε μετά από ανακαίνιση. Με βάνες (διακόπτες;) πάνω κάτω όπως στην φωτό. Αν θέλω να βάλω θερμοστατικές κεφαλές είναι "εύκολο" (με την έννοια να μην βγει/αλλάξει θέση το σώμα) ή είναι ολόκληρη ιστορία. Τώρα δεν χρησιμοποιούνται τα σώματα (είναι στο κύκλωμα της κεντρικής/αυτόνομης θέρμανσης) αλλά στο μέλλον θα συνδεθούν με αντλία θερμότητας.

IMG_0005.jpeg.9f0c1d262593477dac77ecab9aae2190.jpeg

Ο γείτονας είναι υδραυλικός και είναι αυτός που τα έβαλε. Ξέρει και αυτός θα κάνει την όποια επιπλέον δουλειά (άδειασμα στο κύκλωμα, χρειάζεται;) απλά ρωτάω χάριν του thread για έχω και εγώ την γνώμη μου. Επίσης, κεφαλές ΚΑΙ διακόπτες μπαίνουν (αν μπαίνουν και αν χρειάζεται).

Επεξ/σία από m3ltd0wn
  • Like 1
Δημοσ.
10 hours ago, vasilllis said:

Εχει ταπες . Πανω δεξια κανω και εξαερισμο. Ναι κ γω πρωτη φορα ειδα τετοια εγκατάσταση αλλα οταν ειναι εργολαβικες οικοδομές τι περιμενεις..

1 hour ago, m3ltd0wn said:

Γιατί το λες; κανονικά πρέπει να μπαίνει από πάνω και να βγαίνει από κάτω το ζεστό νερό (ή κάτι τέτοιο);

Να ρωτήσω και εγώ. Έχω σώματα καινούργια που βάλαμε μετά από ανακαίνιση. Με βάνες (διακόπτες;) πάνω κάτω όπως στην φωτό. Αν θέλω να βάλω θερμοστατικές κεφαλές είναι "εύκολο" (με την έννοια να μην βγει/αλλάξει θέση το σώμα) ή είναι ολόκληρη ιστορία. Τώρα δεν χρησιμοποιούνται τα σώματα (είναι στο κύκλωμα της κεντρικής/αυτόνομης θέρμανσης) αλλά στο μέλλον θα συνδεθούν με αντλία θερμότητας.

IMG_0005.jpeg.9f0c1d262593477dac77ecab9aae2190.jpeg

Ο γείτονας είναι υδραυλικός και είναι αυτός που τα έβαλε. Ξέρει και αυτός θα κάνει την όποια επιπλέον δουλειά (άδειασμα στο κύκλωμα, χρειάζεται;) απλά ρωτάω χάριν του thread για έχω και εγώ την γνώμη μου. Επίσης, κεφαλές ΚΑΙ διακόπτες μπαίνουν (αν μπαίνουν και αν χρειάζεται).

Απο οσο εχω διαβάσει κ το εχω ψαξει, μπορεις να βαλεις χωρις να αδειασεις το νερό και μπαινουν ευκολα.. 

• Thanks 1
Δημοσ.
1 hour ago, insoholic said:

Απο οσο εχω διαβάσει κ το εχω ψαξει, μπορεις να βαλεις χωρις να αδειασεις το νερό και μπαινουν ευκολα.. 

Πρέπει το σώμα να έχει ήδη θερμοστατικές βαλβίδες. Είναι αυτές που έχουν μία «ακίδα», η οποία ανοιγοκλείνει μερικώς, πατώντας την:

Spoiler

image.png.5a807d013c187728c8d5dd87c3db9532.png

Αν δεν έχει, και πρέπει η απλή βαλβίδα ν' αντικατασταθεί με θερμοστατική, θα τρέξει νερό. Όχι πολύ διότι θα κλείσουμε το διακόπτη, αλλά θέλει 2-3 πετσέτες. Μετά η θερμοστατική κεφαλή μπαίνει πανεύκολα. Απλά κουμπώνει πάνω στη βαλβίδα.

Ίσως τα λέω μπερδεμένα, αλλά στην πράξη μιλάμε για 2 πράγματα. Είναι (1) η θερμοστατική βαλβίδα που δίνει τη δυνατότητα στο σώμα να περιορίσει το νερό, και (2) η θερμοστατική κεφαλή (smart ή απλή) η οποία χειρίζεται τη βαλβίδα...

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οι γραμμές σωλήνες στα σώματα πάνε ξεχωριστά το κάθε σώμα ή κάποια σώματα είναι στη σειρά;

Έχεις μετρήσει την θερμοκρασία στα σώματα στα δωμάτια σε σχέση με το σαλόνι που ζεστάνει πιο γρήγορα;

Επεξ/σία από giannnis122

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...