Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
3 ώρες πριν, insoholic είπε

9 σωματα στο σπιτι... μου φαινεται πρεπει να βαλω τουλαχιστον στα σωματα που ειναι κοντα στον θερμοστάτη για να μην πιάνει αμεσα θερμοκρασια κ σβήνουν τα σωματα των δωματιων.

20241107_195138.jpg

ακομα και τα βανακια που εχει βαλει λαθος ειναι.Στον συλλεκτη επρεπε να εχεις ρυθμιστες οχι βανες.Δες εδω

https://hydrofire.gr/product/συλλέκτης-χρωμέ-σωληνωτός-με-ενσωματ-3/

Ετσι γινεται εξισσοροπηση στο κυκλωμα διοτι εχεις 9 κλαδους που εχουν ιδια διατομη-διαφορετικη τριβη(λογω μηκους)-διαφορετικες απαιτησεις(λογω διαστασης) .Δεν ξερω απο που συμφερει να ξεκινησεις

• Απαντ. 93
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
14 hours ago, vasilllis said:

ακομα και τα βανακια που εχει βαλει λαθος ειναι.Στον συλλεκτη επρεπε να εχεις ρυθμιστες οχι βανες.Δες εδω

https://hydrofire.gr/product/συλλέκτης-χρωμέ-σωληνωτός-με-ενσωματ-3/

Ετσι γινεται εξισσοροπηση στο κυκλωμα διοτι εχεις 9 κλαδους που εχουν ιδια διατομη-διαφορετικη τριβη(λογω μηκους)-διαφορετικες απαιτησεις(λογω διαστασης) .Δεν ξερω απο που συμφερει να ξεκινησεις

Εργολαβικες πολυκατοικιες ειναι.. εβαλε οτι φθηνοτερο και ευκολο τους βολεψαν, αυτο ειναι το σιγουρο.

Τι προτεινεις να κάνω; 

Αν κλείσω τελείως το ενα σώμα και αλλο το βάλω στο μισό κλεινοντας και τις 2 βανες (ζεστο/κρυο) θα ειναι οκ;

Ευχαριστώ πολυ για την πολύτιμη βοήθεια! 

Δημοσ.

Τέτοιους συλλέκτες βάζουν στην ύδρευση. Αν είναι δικό σου το σπίτι καλό είναι να αλλάξεις τα κολεκτερ, γιατί είναι κρίμα να έχεις κάθε σώμα με δικό του δίκτυο και να μην δουλεύει σωστά με αυτά 

Δες αν μπορείς να μειώσεις την ροή στα πιο ζεστά σώματα 

Δημοσ.
5 hours ago, giannnis122 said:

Τέτοιους συλλέκτες βάζουν στην ύδρευση. Αν είναι δικό σου το σπίτι καλό είναι να αλλάξεις τα κολεκτερ, γιατί είναι κρίμα να έχεις κάθε σώμα με δικό του δίκτυο και να μην δουλεύει σωστά με αυτά 

Δες αν μπορείς να μειώσεις την ροή στα πιο ζεστά σώματα 

Γιατι να μη δουλευει σωστα;

Τα σώματα μια χαρα ζεσταίνονται οταν λειτουργούν. 

Θα δω αν μπορω να βαλω 4-5 θερμοστατικες για να μπορεσω να ριξω λιγο τη θερμοκρασία γυρω απο τον θερμοστάτη ισως ισορροπησω το σπιτι (ζεστα με κρυα δωματια)

• Like 1
  • 2 μήνες μετά...
Δημοσ.
On 04/11/2024 at 17:23, insoholic said:

Βαζοντας θερμοστατικες στα θερμα δωμάτια, παλι δεν θα γινει εξ ολοκλήρου σωστη δουλειά απο την αποψη οτι τα ψυχρα δωματια θα κρυώνουν και θα περιμενουν ποτε τα θερμα θα ριξουν θερμοκρασία για να δωσουν εντολή στον θερμοστάτη να ξεκινήσει τον καυστήρα. 

Το πιο σωστο θεωρώ (κ θα ηθελα τη γνωμη σας) ειναι να εχει θερμοστατικες καθε δωματιο αλλα να εχει κ αισθητηρα καθε δωμάτιο. Οταν οριζω πχ 22 βαθμούς, τοτε αναλογα σε ποιο δωματιο πέφτει, να αναβουν μονο εκεινα τα σώματα κ οχι ολα. 

Δεν ξερω αν αυτο μπορω να το πετύχω με την εγκατάσταση που έχουμε. Αλλιως παλι θα καινε ολα τα σωματα σε ολο το σπιτι με διαφορετικες ρυθμισεις το καθένα αλλα μπορει να μη χρειαζεται στα θερμα δωματια να ανοιξουν καν. Θα πρεπει να ειναι δυναμικες οι θερμοστατικες και αναλογα να αλλαζουν ρυθμιση αυτόματα. 

Καλησπέρα, κάτι τέτοιο θα ήθελα να πετύχω και εγω.

Εκτός και αν το κόστος είναι απαγορευτικό γενικά είναι πολύ εξυπηρετικό να μπορεί το κάθε δωμάτιο να ορίζει δική του θερμοκρασία και για λόγους εξοικονομησεις καυσίμου μακροπρόθεσμα, άλλο να έχει μόνιμα το καθιστικό πχ που τις καθημερινές καθόμαστε λίγο 19 βαθμούς και να βάζεις το υπνοδωμάτιο 21 ή αντίστοιχα όταν δουλεύω απ το σπίτι το γραφείο να το εχω στο 21 και το υπόλοιπο σπίτι στους 19. Πέρα απο Netatmo έχουμε κάποια άλλη λύση;Σκεφτόμουν μήπως έχει η Sonoff ή η Somfy.

Δημοσ.
5 hours ago, SuPeRsAyIaN said:

Καλησπέρα, κάτι τέτοιο θα ήθελα να πετύχω και εγω.

Εκτός και αν το κόστος είναι απαγορευτικό γενικά είναι πολύ εξυπηρετικό να μπορεί το κάθε δωμάτιο να ορίζει δική του θερμοκρασία και για λόγους εξοικονομησεις καυσίμου μακροπρόθεσμα, άλλο να έχει μόνιμα το καθιστικό πχ που τις καθημερινές καθόμαστε λίγο 19 βαθμούς και να βάζεις το υπνοδωμάτιο 21 ή αντίστοιχα όταν δουλεύω απ το σπίτι το γραφείο να το εχω στο 21 και το υπόλοιπο σπίτι στους 19. Πέρα απο Netatmo έχουμε κάποια άλλη λύση;Σκεφτόμουν μήπως έχει η Sonoff ή η Somfy.

Εχεις δικο σου λεβητα; τι καυσιμο χρησιμοποιεις για τη θερμανση σου;

Δημοσ.
13 hours ago, insoholic said:

Εχεις δικο σου λεβητα; τι καυσιμο χρησιμοποιεις για τη θερμανση σου;

Ναι εχω δικό μου, μένω σε μονοκατοικία. Πετρέλαιο είναι το μέσω θέρμανσης, τώρα υπάρχει ο κλασσικός θερμοστάτης(ενας Siemens) που δίνει εντολή να ανοίξουν/κλείσουν τα σώματα αλλά είναι στο σαλόνι και προσφέρει μηδέν ευελιξία.

Δημοσ.
8 hours ago, SuPeRsAyIaN said:

Ναι εχω δικό μου, μένω σε μονοκατοικία. Πετρέλαιο είναι το μέσω θέρμανσης, τώρα υπάρχει ο κλασσικός θερμοστάτης(ενας Siemens) που δίνει εντολή να ανοίξουν/κλείσουν τα σώματα αλλά είναι στο σαλόνι και προσφέρει μηδέν ευελιξία.

Δε σε συμφέρει να κανεις ξεχωριστα τα δωματια γιατι ο λεβητας πρεπει να ειναι συνεχεια αναμμένος ωστε να δινει ζεστο νερο οπου χρειάζεται. 

Το καλυτερο ειναι να βαλεις θερμοστατικες κεφαλες και να χαμηλωσεις τα σώματα στα ζεστά μερη του σπιτιου.

Επισης η μονωση, τα κουφωματα κτλ παιζουν ρόλο για να μη χανεται η ζεστη που θα εχεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
56 λεπτά πριν, insoholic είπε

Δε σε συμφέρει να κανεις ξεχωριστα τα δωματια γιατι ο λεβητας πρεπει να ειναι συνεχεια αναμμένος ωστε να δινει ζεστο νερο οπου χρειάζεται. 

αυτό δεν ισχύει αν στην εγκατάσταση μπει πίνακας αυτονομίας  με ηλεκτροβανες και θερμοστάτες  τόσοι  όσα και τα δωμάτια  η ανάλογα με τις διανομές αν πρόκειται για μονοσωληνιο Η δε  συνδεσμολογία με τελευταία βάνα ανοιχτή Τώρα αν το κοστολόγιο πάει πχ για 4 δωμάτια κάνα 600ρι + τα μαστορικά και πόσο βολεύει να γίνει σε μια υπάρχουσα εγκατάσταση - σπίτι που κατοικείται  είναι άλλο πράγμα 

Επεξ/σία από hp8
Δημοσ.
1 hour ago, hp8 said:

αυτό δεν ισχύει αν στην εγκατάσταση μπει πίνακας αυτονομίας  με ηλεκτροβανες και θερμοστάτες  τόσοι  όσα και τα δωμάτια  η ανάλογα με τις διανομές αν πρόκειται για μονοσωληνιο Η δε  συνδεσμολογία με τελευταία βάνα ανοιχτή Τώρα αν το κοστολόγιο πάει πχ για 4 δωμάτια κάνα 600ρι + τα μαστορικά και πόσο βολεύει να γίνει σε μια υπάρχουσα εγκατάσταση - σπίτι που κατοικείται  είναι άλλο πράγμα 

Ακόμα και ετσι πρεπει ο λεβητας να αναβει συχνά... θα εχει μεγαλες καταναλωσεις και στην ουσία θα το ξοδευει μεχρι να ζεσταθει ο λεβητας αν δεν αναβει συχνά. 

Στη βόρεια Ελλάδα και ο λεβητας αναβει κ σβήνει με 1 θερμοστάτη για ολο το σπιτι.

Σκεψου να το κανει για καθε δωμάτιο... 

Θα συμφερε αν ηταν πχ τηλεθερμανση που εχει ζεστο νερο εξω απο το σπιτι να τον περιμενει χωρις να χρεώνεται.. 

Δημοσ.
11 ώρες πριν, SuPeRsAyIaN είπε

Στο μονο που 'πιστευω΄θα εχεις οικονομια είναι μειώνοντας την θερμοκρασία στα δωματια που δεν χρησιμοποιείς. π.χ 22 στο σαλονι ,20 στα υπνοδωμάτια. Στα υπολοιπα δεν βλεπω να εχεις καποιο κέρδος.

2 ώρες πριν, hp8 είπε

Δηλαδη να αναβει ενας λέβητας 10-20 000 θερμιδες να ζεσταινει ενα δωματιο ,μετα ενα αλλο μετα  αλλο.Δεν βρίσκω πουθενα εξοικονομηση.

Υ.Γ Η μοναδικη περιπτωση σοβαρης εξοικονομησης ειναι με τοποθετηση μπαφερ.

Δημοσ.
11 ώρες πριν, vasilllis είπε

Δεν βρίσκω πουθενα εξοικονομηση.

Το θέμα αν κατάλαβα καλά είναι ότι κάποια δωμάτια ζεσταίνονται λιγότερο και δεν μπορεί να ελέγξει – ρυθμίσει κάτι μιας και ο θερμοστάτης είναι ένας στο σαλόνι Το άλλο ερώτημα ήταν να έχει στο Α δωμάτιο πχ 21 ºC και στο άλλο πχ 19 ºC Τώρα όσον αφορά την οικονομία Εφ όσον μιλάμε για ενιαίο χώρο διαμέρισμα και με το σκεπτικό ότι Η μεταφορά-μετάδοση θερμότητας από ένα σώμα μεγαλύτερης θερμοκρασίας προς ένα άλλο μικρότερης θερμοκρασίας θα υπάρχει σχεδόν ταυτόχρονη ζήτηση αν οι πόρτες των δωματίων είναι ανοικτές Για τις θερμοστατικές δεν θα διαφωνήσω άλλα δεν αυξάνουν την θερμοκρασία ενός χώρου καθ όσον δεν ελέγχουν την λειτουργία του καυστήρα αλλά μόνο την ροή του νερού

11 ώρες πριν, vasilllis είπε

Η μοναδικη περιπτωση σοβαρης εξοικονομησης ειναι με τοποθετηση μπαφερ.

πως ακριβώς θα γίνει Το νερό του μπαφερ για να ζεσταθεί δεν θέλει ενέργεια ? Στο δε αρχικό άναμα της κάθε ημέρας θέλει περισσότερη ώρα λειτουργίας του λέβητα    Εγώ εδώ και 25 χρόνια έχω fan coil και δεν χρειάστηκα μπαφερ γιατί με 4,5 L νερό στα σώματα - σωλήνες  ο δε λέβητας παίρνει 23 L νερό Μετά το 1ο στοπ λειτουργεί για 3 λεπτά 

Spoiler

image.jpeg.678cd4ccc691b0c074571dab8e985350.jpeg

Δημοσ.

Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Το σπίτι έχει αρκετά καλή μόνωση, είναι 18 ετών κατασκευή με εσωτερική θερμομόνωση, διπλά ανοιγόμενα παράθυρα και αν πάνε καλά μες την επόμενη 3ετια θα μπει και εξωτερική θερμομόνωση ≈5εκ. Το σπίτι βρίσκεται στα Β.Προάστια που παρότι δεν είναι Φλώρινα έχει αισθητή διαφορά με κέντρο Αθήνας και μπορώ να πω οτι η μόνωση και η κατανάλωση είναι καλή. Παραδείγματος χάριν αν το βράδυ κατά τις 22-23:00 πριν κοιμηθούμε η θερμοκρασία είναι γύρω στους 21 βαθμούς και το χαμηλώσω στους 19 μέχρι το άλλο πρωί μετά απο 10 ώρες συνήθως η θερμοκρασία είναι ακόμα γύρω στους 19.5 , σε πολύ βαριά κρυα πέφτει κάτω απο 19 γύρω στις 06:00 το πρωί και ανάβει λίγο μες την νύχτα.

Καταλαβαίνω πως η ενέργεια δεν είναι αναλογική δηλαδή αν για ολο το σπίτι θέλει x θερμίδες για το ενα δωμάτιο που είναι ξέρω γω το 10% του σπιτιού δεν θα θέλει μόνο 1/10 x θερμίδων. Παρόλα αυτά και πέρα απ την ευελιξία που προσφέρει να ρυθμίζεις κάθε δωμάτιο όπως το θες, θεωρώ οτι τις μέρες που εργάζομαι στο σπίτι και θέλω να εχω το γραφείο στους 21 βαθμούς που εκεί μέσα περνάω 10 ωρες και το υπόλοιπο σπίτι που δεν θα είναι κανείς να είναι στους 19 θα προσφέρει μεγαλύτερη οικονομία απ το να θερμαίνεται ολο το σπίτι για να είναι μόνο το γραφείο που βρίσκομαι εγω στους 21. Αντίστοιχα τα Σ/Κ σε γραφείο και στα υπνοδωμάτια καθόμαστε ελάχιστα αλλά στο σαλόνι δεν μπορείς να μένεις μόνιμα με 19 βαθμούς οσο να πεις στους 19 έχει μια σχετική ψύχρα αν είσαι ελαφρά ντυμένος. Έχουμε ενα δωμάτιο που αυτή την στιγμή λειτουργεί μόνο ως ντουλάπα εκεί ποτέ δεν χρειάζεται θέρμανση παραπάνω των 19 βαθμών.

Ενδεχομένως για ολα αυτά να μπορείς να παίξεις λίγο με θερμοστατικές βαλβίδες που αυξομειώνουν την ροη όντως αλλά ζούμε λίγο και στην εποχή του smart home θα προτιμούσα να μπορώ να χειρίζομαι τις θερμοκρασίες μέσω APP. Ακόμα και αν εν τέλει η διαφορά στην κατανάλωση είναι μικρότερη απ οτι πιστεύω θα ήθελα να το κάνω και για λόγους άνεσης, αρκεί το κόστος να μην ξεφεύγει αισθητά για αλλαγή θερμοστάτη και οτι άλλο χρειαστεί(θερμόμετρα στα δωμάτια κτλ)

Δημοσ.
12 ώρες πριν, hp8 είπε

Το θέμα αν κατάλαβα καλά είναι ότι κάποια δωμάτια ζεσταίνονται λιγότερο και δεν μπορεί να ελέγξει – ρυθμίσει κάτι μιας και ο θερμοστάτης είναι ένας στο σαλόνι Το άλλο ερώτημα ήταν να έχει στο Α δωμάτιο πχ 21 ºC και στο άλλο πχ 19 ºC Τώρα όσον αφορά την οικονομία Εφ όσον μιλάμε για ενιαίο χώρο διαμέρισμα και με το σκεπτικό ότι Η μεταφορά-μετάδοση θερμότητας από ένα σώμα μεγαλύτερης θερμοκρασίας προς ένα άλλο μικρότερης θερμοκρασίας θα υπάρχει σχεδόν ταυτόχρονη ζήτηση αν οι πόρτες των δωματίων είναι ανοικτές Για τις θερμοστατικές δεν θα διαφωνήσω άλλα δεν αυξάνουν την θερμοκρασία ενός χώρου καθ όσον δεν ελέγχουν την λειτουργία του καυστήρα αλλά μόνο την ροή του νερού

πως ακριβώς θα γίνει Το νερό του μπαφερ για να ζεσταθεί δεν θέλει ενέργεια ? Στο δε αρχικό άναμα της κάθε ημέρας θέλει περισσότερη ώρα λειτουργίας του λέβητα    Εγώ εδώ και 25 χρόνια έχω fan coil και δεν χρειάστηκα μπαφερ γιατί με 4,5 L νερό στα σώματα - σωλήνες  ο δε λέβητας παίρνει 23 L νερό Μετά το 1ο στοπ λειτουργεί για 3 λεπτά 

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

image.jpeg.678cd4ccc691b0c074571dab8e985350.jpeg

Το μπαφερ θελει ενεργεια για να ζεσταθει ,ναι.Θα ζεσταθει και μετα το σπιτι θα ζεσταινεται απο την ενεργεια που εχει αποθηκευτει στο μπαφερ.Οταν υπαρχει λιγο κρυο ,και οι απαιτησεις σε θερμανση μικρες θα εχει εξοικονομηση. Καθε συστημα ειναι διαφορετικο οποτε δεν μπορουμε να μιλαμε για ολα το ιδιο. Το αν χρειαζεται μπαφερ ,το ξεκαθαριζουμε οτι δεν χρειαζεται.Συζηταμε αν μπορει να προσφερει εξοικονομηση απο το να δουλευει ενας λεβητας να ζεσταινει 2-3 σωματα καθε φορα ή να αναψει να ζεστανει παλι το μπαφερ .

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...