KenJiNx Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2024 Καλησπέρα σε όλους. Θα χρειαστώ τις συμβουλές και τις γνώσεις σας. Θα ήθελα να κάνω μια αναβάθμιση στο pc μου, νιώθω πως, χωρίς να έχω κολλήματα ακόμα, όλα σιγά σιγά μαξάρουν στη χρήση τους. Χρησιμοποιώ τον υπολογιστή για δουλειά με πολλές καρτέλες στο chrome, ταυτόχρονα photoshop και στην άλλη οθόνη 2k YT video να παίζει. Ταυτόχρονα τα βράδια θα βάλω Dayz ή Stalker 2, GTAV ή άλλα παρόμοιας βαρύτητας παιχνίδια. Το σύστημα αποτελείται από Case: Fractal Design Define R4 Cpu: AMD Ryzen 7 3700X Cpu Fan: AMD Wraith Prism Mobo: MSI B550-A Pro Ram: G.Skill RipjawsV 16GB DDR4-3200MHz Vga: MSI Radeon RX 6600 XT GAMING X 8G SSD os: Samsung 970 Evo Plus 500GB SSD storage: Kingston NV2 SSD 2TB PSU: EVGA Supernova 750W G2 Monitor x 2: Dell U2412M OS: Windows 10 pro Γνώμες;; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων όλους
TopCLR Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2024 Μια μίνι (και λογικότατη σύμφωνα με την χρήση σου) αναβάθμιση θα ήταν να πας σε 32GB μνήμη. Θα αγοράσεις ένα σετ 2x16GB στα 3200 ή 3600Mhz (~60€) και θα αντικαταστήσεις τις δικές σου. Υπάρχει και η λύση του να πάρεις άλλα 16GB και να τα προσθέσεις στα ήδη υπάρχοντα αλλά ίσως δεν μπορέσεις να τις χρονίσεις στα 3200Mhz. Ένα βήμα παραπέρα είναι η αλλαγή του επεξεργαστή με κάποιον Ryzen 5xxx (5700X ~150€ ή 5700Χ3D ~200+€) όπου θα χρειαστείς και ψήκτρα μιας και δεν έχουν δική τους. Ο 5700X3D θα σου "δώσει" στα παιχνίδια, ειδικά στο Stalker 2 όπου θα βοηθήσει και η αύξηση της μνήμης. Επόμενο βήμα (και ακριβό) θα είναι να μην κάνεις κάτι από τα παραπάνω και να αλλάξεις σετ επεξεργαστή-μητρική-μνήμη (τουλάχιστον 500€). Εφόσον σε καλύπτει το τωρινό σου σύστημα πιστεύω πως δεν είναι αναγκαίο. Για το Stalker 2 θα βοηθούσε και κάποια καλύτερη κάρτα γραφικών πιθανόν, γιατί η 6600ΧΤ δεν "πιάνει" τις προτεινόμενες απαιτήσεις (αυτή την στιγμή ούτε ο επεξεργαστής και η μνήμη τις πιάνουν). Βέβαια αν δεν σε ενοχλεί να παίζεις με περιορισμένες ρυθμίσεις θα μπορούσες να μείνεις με την 6600ΧΤ. 1
KenJiNx Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2024 6 hours ago, TopCLR said: Μια μίνι (και λογικότατη σύμφωνα με την χρήση σου) αναβάθμιση θα ήταν να πας σε 32GB μνήμη. Θα αγοράσεις ένα σετ 2x16GB στα 3200 ή 3600Mhz (~60€) και θα αντικαταστήσεις τις δικές σου. Υπάρχει και η λύση του να πάρεις άλλα 16GB και να τα προσθέσεις στα ήδη υπάρχοντα αλλά ίσως δεν μπορέσεις να τις χρονίσεις στα 3200Mhz. Ένα βήμα παραπέρα είναι η αλλαγή του επεξεργαστή με κάποιον Ryzen 5xxx (5700X ~150€ ή 5700Χ3D ~200+€) όπου θα χρειαστείς και ψήκτρα μιας και δεν έχουν δική τους. Ο 5700X3D θα σου "δώσει" στα παιχνίδια, ειδικά στο Stalker 2 όπου θα βοηθήσει και η αύξηση της μνήμης. Επόμενο βήμα (και ακριβό) θα είναι να μην κάνεις κάτι από τα παραπάνω και να αλλάξεις σετ επεξεργαστή-μητρική-μνήμη (τουλάχιστον 500€). Εφόσον σε καλύπτει το τωρινό σου σύστημα πιστεύω πως δεν είναι αναγκαίο. Για το Stalker 2 θα βοηθούσε και κάποια καλύτερη κάρτα γραφικών πιθανόν, γιατί η 6600ΧΤ δεν "πιάνει" τις προτεινόμενες απαιτήσεις (αυτή την στιγμή ούτε ο επεξεργαστής και η μνήμη τις πιάνουν). Βέβαια αν δεν σε ενοχλεί να παίζεις με περιορισμένες ρυθμίσεις θα μπορούσες να μείνεις με την 6600ΧΤ. Σ ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου! Λογικές οι αναβαθμίσεις που προτείνεις ναι! Νομίζω θα πάω σε 32gb ίδια μάρκα και μοντέλο με c16 και 3600mhz. Μάλλον εδώ https://www.skroutz.gr/s/20656727/G-Skill-Ripjaws-V-32GB-DDR4-RAM-me-2-Modules-2x16GB-kai-Tachytita-3600-gia-Desktop-F4-3600C16D-32GVKC.html θα προσπαθήσω να πουλήσω τις παλιές μου στις αγγελίες (υπολογίζω στα 25-30€, είναι καλά;) Τώρα, συμφωνώ και για τον επεξεργαστή. Σκέφτομαι, μήπως τερματίσω το AM4 αγοράζοντας το καλύτερο cpu που μπορώ 5900x, ώστε να αποφύγω την αλλαγή chipset για όσο περισσότερο καιρό γίνεται. Τι προτείνεις πάνω σε αυτό ; 5900x ή 5700Χ3D; Το gaming είναι περίπου 20-25% του χρόνου μου στο pc. Τι τιμή μπορώ να δώσω το 3700x ; τον έχω από τον Οκτώβρη του 2020. Με τα default settings στα High στο Stalker 2 , η κάρτα παίζει μόνιμα 95-100% ενώ το cpu είναι γύρω στα 40-50%. Τουλάχιστον αυτά στην πρώτη ώρα που έπαιξα. Τι τιμή θα μπορούσα να πουλήσω την MSI GAMING X 6600XT ; Αγορά Μάιος 2022 Ευχαριστώ και πάλι!
sattack Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2024 35 λεπτά πριν, KenJiNx είπε Με τα default settings στα High στο Stalker 2 , η κάρτα παίζει μόνιμα 95-100% ενώ το cpu είναι γύρω στα 40-50%. Τουλάχιστον αυτά στην πρώτη ώρα που έπαιξα. Το είδες και μόνος σου, νέα κάρτα θα σου δώσει πολύ περισσότερα από ότι να αλλάξεις και μνήμες και cpu. Επειδή όλα είναι θέμα του πόσα χρηματα μπορείς να δώσεις, αποφάσισε και μετά θα δεις τι σε συμφέρει να κάνεις. Δηλαδή να αλλάξεις και cpu και μνήμες και κάρτα και να κρατήσεις μητρική? Αν δεν βρεις πρώτα να πουλήσεις ότι έχεις, τοτε δεν συμφέρει! Τότε πιο εύκολα μπορείς να τα δώσεις όλα πακέτο σε κάποιον που θέλει φθηνο pc και να αγοράσεις ένα ολόκληρο καινούργιο!
TopCLR Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2024 Για την χρήση που αναφέρεις (πολλές καρτέλες Chrome, photoshop και youtube video) και με δεδομένο το ότι ο 5700X3D και ο 5900X έχουν κοντινές τιμές είναι οι καλύτερες επιλογές. Όμως (νομίζω, δεν γνωρίζω σίγουρα) οι παραπάνω πυρήνες του 5900Χ δεν θα σου δώσουν κάτι παραπάνω από τον 5700X3D (αν έκανες video rendering θα είχες κέρδος) ενώ η cache του X3D θα σου δώσει σε παιχνίδια τουλάχιστον. Για τις μνήμες οι 32GB CL16 είναι η καλύτερη επιλογή. Οι δικές σου ίσως δεν πιάσουν 30€ γιατί καινούριες έχουν από 33€. Έτσι όπως τα γράφεις για την 6600XT στο Stalker 2 (μόνιμα στο 95-100%) μάλλον δεν θα δεις κάτι καλύτερο (η κάρτα είναι στο τέρμα). Τώρα το πόσο θα την δώσεις δεν ξέρω. Στις αγγελίες βλέπω περίπου στα 170-180€ τις RX6600 που είναι λίγο κατώτερες.
KenJiNx Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Δε θέλω να πάω προς το παρόν σε αλλαγή σετ, δε το χρειάζομαι ακόμα, μου καλύπτει τις ανάγκες. Έχω βάλει το σύστημα μου σε όλα σχεδόν τα bottle neck calculator και όλα μου βγάζουν πως είναι λίγο πιο αδύναμος ο CPU σε σχέση με τη GPU. Όμως αυτό στο Stalker2 δεν ισχύει γιατί, έπαιξα άλλη μια ώρα περίπου, με δοκιμές σε γραφικά, και πάντα ο επεξεργαστής δουλεύει στο 50% της κάρτας γραφικών. Βέβαια τα FPS είναι 50-60, μια χαρά νομίζω. Δεν είχα καμία "ενόχληση" στο gameplay. Παίζω σε 1200p (1920x1200) και η κάρτα ότι και να κάνω είναι στο 99%. Θερμοκρασίες ~80 η κάρτα και 70-73 το cpu Η RAM από την άλλη δουλεύει στο 95%. Μήπως αυτό παίζει κάποιο ρόλο ; Τις επόμενες ημέρες θα δοκιμάσω και άλλα παιχνίδια να δω και εκεί στατιστικά. Σας ευχαριστώ και πάλι, καλό βράδυ σε όλους Επεξ/σία 3 Δεκεμβρίου 2024 από KenJiNx
zakmackraken Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 Όχι δεν παει ετσι...π΄ρωτα θα βάλεις ενα monitoring πρόγραμμα για ενα μήνα να πάρεις σωστή στατιστική εικόνα τι κάνει το μηχάνημα σου και μετά θα αποφασίσεις τι αναβάθμιση θα κάνεις. Δυσκολέυομαι να πιστέψω οτι ο 3700 τραβάει ζόρια ώστε να τον αλλάξεις ή η κάρτα γραφικών. Θα πάς και θα βάλεις το δωρεάν PRTG και θα το αφήσεις να τρέξει στην μηχανή σου για ενα μήνα. Μετά θα βγάλεις τα report σε pdf και εκει θα δείς από τα γραφήματα, πότε το μηχανάκι ζορίζεται, που έχει θέμα κτλ. Δεν πάμε στα τυφλά διότι "νομίζουμε" οτι φταίει το ένα ή διότι έχουμε την "εντύπωση" ή την "αίσθηση". Επίσης δες τις θερμοκρασίες σου μήπως χρείζεσαι αλλαγή πάστας και σε cpu και gpu. To samsung magician τι λεει για το δίσκο στο SMART? 1
TopCLR Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 9 ώρες πριν, KenJiNx είπε Η RAM από την άλλη δουλεύει στο 95%. Μήπως αυτό παίζει κάποιο ρόλο ; Γι' αυτό έγραψα στο πρώτο μου ποστ ότι η λογικότατη αναβάθμιση είναι η αύξηση της μνήμης σε 32GB. 1
KenJiNx Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 15 hours ago, zakmackraken said: Όχι δεν παει ετσι...π΄ρωτα θα βάλεις ενα monitoring πρόγραμμα για ενα μήνα να πάρεις σωστή στατιστική εικόνα τι κάνει το μηχάνημα σου και μετά θα αποφασίσεις τι αναβάθμιση θα κάνεις. Δυσκολέυομαι να πιστέψω οτι ο 3700 τραβάει ζόρια ώστε να τον αλλάξεις ή η κάρτα γραφικών. Θα πάς και θα βάλεις το δωρεάν PRTG και θα το αφήσεις να τρέξει στην μηχανή σου για ενα μήνα. Μετά θα βγάλεις τα report σε pdf και εκει θα δείς από τα γραφήματα, πότε το μηχανάκι ζορίζεται, που έχει θέμα κτλ. Δεν πάμε στα τυφλά διότι "νομίζουμε" οτι φταίει το ένα ή διότι έχουμε την "εντύπωση" ή την "αίσθηση". Επίσης δες τις θερμοκρασίες σου μήπως χρείζεσαι αλλαγή πάστας και σε cpu και gpu. To samsung magician τι λεει για το δίσκο στο SMART? Η προσέγγιση σου είναι σωστή. Δώσε μου αν θέλεις παραπάνω πληροφορίες για το PRTG.. Βέβαια εντάξει.. κάνω αμάν μέσα στη βδομάδα να βρω 2-3-4 ώρες για gaming.. 35 χρονών με 2 παιδιά και επιχείρηση που με χρειάζεται 25 ώρες το 24ωρο 😅 συνήθως γυρνάω στις 9 σπίτι και μέχρι τις 12-1 είμαι στο pc και δουλεύω δεν υπάρχει τόσος χρόνος για monitoring και "διάβασμα γραφημάτων" κτλπ. έκανα και ένα καλό καθάρισμα στο κουτί με το blower να ανασάνει λίγο το πουλάκι μου. Μάλλον θα πάρω προς το παρών στα 70€ μνήμες 32gb 3600mhz με cl16 S.M.A.R.T.(NVMe)_20241203.csv
zakmackraken Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2024 https://www.paessler.com/lp/network-monitoring-tool-prtg?utm_term=free prtg network monitor&utm_campaign=218426047&utm_content=&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_adgroup=46200147810&utm_device=c&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAmMC6BhA6EiwAdN5iLczVW2jw-LJGKUOKydBGFed8n1fVALDXuSGsvRFFlQ5PKK0PPRN4jhoC0aUQAvD_BwE
@topos Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2024 Εφόσων δουλεύεις Photoshop επαγγελματικά άσε τα 32gb ram και πήγαινε σε kit με 64gb. Μια χαρά θα φανούν χρήσιμα. Αυτό θα ήταν και το πρώτο βήμα που θα έκανα σε αυτό το pc με την χρήση που αναφέρεις.
Ntinaras Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2024 Στις 2/12/2024 στις 12:02 ΠΜ, KenJiNx είπε Καλησπέρα σε όλους. Θα χρειαστώ τις συμβουλές και τις γνώσεις σας. Θα ήθελα να κάνω μια αναβάθμιση στο pc μου, νιώθω πως, χωρίς να έχω κολλήματα ακόμα, όλα σιγά σιγά μαξάρουν στη χρήση τους. Χρησιμοποιώ τον υπολογιστή για δουλειά με πολλές καρτέλες στο chrome, ταυτόχρονα photoshop και στην άλλη οθόνη 2k YT video να παίζει. Ταυτόχρονα τα βράδια θα βάλω Dayz ή Stalker 2, GTAV ή άλλα παρόμοιας βαρύτητας παιχνίδια. Το σύστημα αποτελείται από Case: Fractal Design Define R4 Cpu: AMD Ryzen 7 3700X Cpu Fan: AMD Wraith Prism Mobo: MSI B550-A Pro Ram: G.Skill RipjawsV 16GB DDR4-3200MHz Vga: MSI Radeon RX 6600 XT GAMING X 8G SSD os: Samsung 970 Evo Plus 500GB SSD storage: Kingston NV2 SSD 2TB PSU: EVGA Supernova 750W G2 Monitor x 2: Dell U2412M OS: Windows 10 pro Γνώμες;; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων όλους 5700Χ3D, και gpu ο,τι πιο ακριβο μπορεις να αντεξεις. 7900GRE, 4070 και ανω, για να εχει νοημα. Ram δε θα πειραζα προς το παρον.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα