avraam5 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) Καλημερα , Εχει η γυναικα μου ένα εποχικο - καλοκαιρινο καταστημα ( με αυλειο χωρο γυρω στα 30 τμ) με τουριστικα ειδη . Στην περιοχη μας για διαφορους λογους γινονται διακοπες ρευματος μικρης η μεγαλης χρονικης διαρκειας αρκετα συχνα. Αυτό όπως καταλαβαινετε δημιουργει σημαντικα προβληματα στην εύρυθμη λειτουργια του καταστηματος καθως δεν λειτουργει ο φωτισμος και το σημαντικότερο η ταμειακη μηχανη και το POS. Το πιο προφανες που θα πει καποιος είναι να παρω μια γεννητρια και να συνδεσω πανω ότι χρειαζομαι να λειτουργουν τις ωρες του προβληματος η φωτοβολταικα. Δεν το θελω αυτό, καθως δεν υπαρχει χωρος ουτε για φωτοβολταικο ουτε για γεννητρια. Αυτο που θελω είναι ένα απλο συστημα με τον οποιο ο φωτισμος και η ταμειακη με το POS θα τεθει σε λειτουργια τις ωρες της διακοπης ρευματος με τον πιο απλο και ευκολο τροπο . Παρακατω σας παρουσιαζω έναν τροπο που εχω σκεφτει και θελω να μου πειτε αν λειτουργει και επισης πολύ σημαντικο για ποση ωρα θα λειτουργει . Σε μια μπαταρια αυτοκινητου θα συνδεθει ενας φορτιστης ο οποιος θα την συντηρει μονιμα φορτισμενη. Πανω στη μπαταρια θα συνδεθει ένα inverter συτοκινητου και πανω στο inverter θα γινει καλωδιωση με τους απαραιτητους διακοπτες για να συνδεθει ο φωτισμος του καταστηματος και η ταμειακη με το POS. Κατι που σκεφτομαι είναι το παρακατω ΦΟΡΤΙΣΤΗΣ https://www.skroutz.gr/s/3457326/CTEK-MXS-5-0-Foritos-Fortistis-Mpatarias-Aytokinitou-12V.html ΜΠΑΤΑΡΙΑ https://www.skroutz.gr/s/32767417/Bosch-Mpataria-Aytokinitou-S4005-me-CHoritikotita-60Ah-0092S40050.html INVERTER https://www.skroutz.gr/s/19926131/T12P2000I-Inverter-Aytokinitou-Katharou-Imitonou-2000W-gia-Metatropi-12V-DC-se-220V-AC.html ΥΓ. · Ο φορτιστης θα είναι μονιμα συδεμενος στη μπαταρια και θα την συντηρει γεματη για οσο καιρο το καταστημα θα είναι ανοιχτο (περιπου 6.5 μηνες) . · Το Max φορτιο θα είναι 700 W (φωτισμος και ταμειακη + POS). · Τα χερια μου πιανουν για να γινουν ολες οι απαιτουμενες συνδεσεις. Οι ερωτησεις μου είναι οι εξης · Θα δουλεψει αυτό συστημα ? · Υπαρχει προβλημα που ο φορτιστης θα είναι για τοσο καιρο συνδεμενος πανω στη μπαταρια και θα τη συντηρει γεματη? · Ποση ωρα περιπου μπορει να τροφοδοτει η μπαταρια με το φορτιο των 700 W? Σας ευχαριστω εκ των προτερων. Επεξ/σία 2 Δεκεμβρίου 2024 από avraam5
micos000 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2024 Την ταμιακή και το Pos μπορείς να τα συνδέσεις πάνω σε ένα ups και να έχουν πάντα ρεύμα.. Μπορείς να βάλεις και ένα ups στον πίνακα αλλά θα πρέπει να συμβουλευτείς ηλεκτρολόγο για το τι να βάλεις και για την σύνδεση. 1
cthulhucarbide Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2024 Η πιο απλή και καλή λύση είναι να βάλεις 2-3 μεγάλα ups. Ένα για ταμειακή και υπολογιστή και κανα δυο για τα φώτα. Υποθέτοντας πως τα τελευταία είναι λεντ δεν θα τραβάνε ιδιαίτερο φορτίο αλλά θα πρέπει να τα βάλεις κάτω και να δεις ανα γραμμή τι τραβάνε για να είσαι σίγουρος
avraam5 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) Αν υποθεσουμε πως γινετε μια 4ωρη διακοπη ρευματος, απο το Skroutz, πιο UPS η πια θεωρειτε πως θα καλυπτε την καταναλωση των 700W ? Επεξ/σία 2 Δεκεμβρίου 2024 από avraam5
micos000 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2024 700W κατανάλωση είναι πάρα πολύ για ένα μέσο ups για να τα κρατήσει 4 ώρες. Παρακάτω αναλύεται ένας τέτοιος υπολογισμός. https://tescom-ups.gr/blog/post/autonomia-backup-time-ups EDIT: Δες και την απάντηση του επισκέπτη στο παρακάτω thread.
basilis_k6 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2024 εγω θα ελεγα να τα σπασεις. ενα ups για υπολογιστη/ταμειακη/pos. οταν πεσει το ρευμα κλεινεις τον υπολογιστη να μην τραβαει για να αντεξουν τα αλλα αρκετη ωρα. προσθετεις ενα τετοιο φως https://www.skroutz.gr/s/26179574/Olympia-Electronics-LED-Efedriko-Fotistiko-Asfaleias-me-Trofodosia-Mpatarias-GRL-21-H-180-WP-923021043.html η καποιο ακομα καλυτερο και εισαι κομπλε για αρκετη ωρα. μπορεις να κρατησεις βεβαιως τις παλιες μπαταριες αυτοκινητου με εναν φορτιστη για να εχεις μια λαμπα 12v καβαντζα. αν θες πραγματικα φως, Nothing beats this-> https://gas24.gr/el/lampes-lux/1242-fkp100.html
avraam5 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 Επειδη οι γνωσεις μου πανω στα UPS ειναι μηδαμινες και απ`οτι καταλαβαινω για να καλυψω τις αναγκες μου το κοστος θα εκτοξευθει , γυρνωντας στην προταση μου , υπαρχει τροπος να υπολογιστει ποσες ωρες θα δουλεψει το συστημα που προτεινω?
CoffeeDrink10 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 53 minutes ago, avraam5 said: Επειδη οι γνωσεις μου πανω στα UPS ειναι μηδαμινες και απ`οτι καταλαβαινω για να καλυψω τις αναγκες μου το κοστος θα εκτοξευθει , γυρνωντας στην προταση μου , υπαρχει τροπος να υπολογιστει ποσες ωρες θα δουλεψει το συστημα που προτεινω? To UPS είναι μπαταρίες+φορτιστής+ινβέρτερ σε ένα κουτί, άρα καλύτερο σε όλα από να το φτιάξεις μόνος σου, γιατί τρομάζεις;
micos000 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 8 ώρες πριν, CoffeeDrink10 είπε To UPS είναι μπαταρίες+φορτιστής+ινβέρτερ σε ένα κουτί, άρα καλύτερο σε όλα από να το φτιάξεις μόνος σου, γιατί τρομάζεις; Αυτό ακριβώς. 9 ώρες πριν, avraam5 είπε Επειδη οι γνωσεις μου πανω στα UPS ειναι μηδαμινες και απ`οτι καταλαβαινω για να καλυψω τις αναγκες μου το κοστος θα εκτοξευθει , Και μόνος σου να το κάνεις πάλι τα ίδια θα ξοδέψεις. 9 ώρες πριν, avraam5 είπε υπαρχει τροπος να υπολογιστει ποσες ωρες θα δουλεψει το συστημα που προτεινω? Δεν είδες μάλλον τα λινκ που σου έστειλα. Έχει έναν τύπο υπολογισμού στο 1ο λινκ.
avraam5 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 1 ώρα πριν, micos000 είπε Δεν είδες μάλλον τα λινκ που σου έστειλα. Έχει έναν τύπο υπολογισμού στο 1ο λινκ Σ`ευχαριστω για τη βοηθεια και το ενδιαφερον. Κατω στο παραδειγμα της σελιδας μπορεις να μου πεις το 16 (διπλα στο 12V) τι ειναι , που αναφερεται ?
petaw-se-oneiro Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 1 ώρα πριν, avraam5 είπε Σ`ευχαριστω για τη βοηθεια και το ενδιαφερον. Κατω στο παραδειγμα της σελιδας μπορεις να μου πεις το 16 (διπλα στο 12V) τι ειναι , που αναφερεται ? Υπολόγισε ότι θες και το ρούτερ στο ρεύμα γιατί δεν δουλεύει η ταμειακή και το pos χωρίς ίντερνετ. Το 16 το έψαξα δεν βρήκα κάτι, ούτε τον τύπο αυτό βρήκα πουθενά αλλού. 1
micos000 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 Ο τύπος βασικά λέει... Αναφορά σε κείμενο O υπολογισμός μπορεί να γίνει με τον ακόλουθο τύπο: C = (P × T) ÷ (V × η × K) όπου: C – Χωρητικότητα της μπαταρίας, σε Amp × ώρα (Ah) P – Ισχύς φορτίου σε Watt (W) T – Χρόνος Αυτονομίας; σε ώρες (h) V – Ονομαστική τάση μπαταρίας, σε Volt (V) η – Απόδοση μετατροπέα μπαταρίας K – Συντελεστής αποφόρτισης μπαταρίας Όταν ο χρόνος αυτονομίας της μπαταρίας είναι <3h, K = 0.6 Όταν ο χρόνος αυτονομίας της μπαταρίας είναι 3~5h, K = 0.8 Όταν ο χρόνος αυτονομίας της μπαταρίας είναι 5~10h, K = 0.85 Όταν ο χρόνος αυτονομίας της μπαταρίας είναι >10h, K =1 Για παράδειγμα εάν το φορτίο είναι 8000W και ο ζητούμενος χρόνος αυτονομίας είναι 1 ώρα, τότε οι μπαταρίες που μπορούν χρησιμοποιηθούν σε UPS θα πρέπει να έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά. C = (8000W 1)/(12V 16 0.92 0.6) = 75.5AH. Δηλαδλη μια μπαταρία 100AH μπορεί να εγγυηθεί περίπου 1 ώρα αυτονομίας. Οπότε αν κατεβάσουμε την κατανάλωση από τα 8000 στα 800w λογικά μια μπαταρία 100AH θα δώσει αυτονομία 10 ωρών
nvel Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 13 λεπτά πριν, micos000 είπε Ο τύπος βασικά λέει... ο τύπος βασικά είναι λάθος...
duende Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 16 ώρες πριν, avraam5 είπε Καλημερα , Εχει η γυναικα μου ένα εποχικο - καλοκαιρινο καταστημα ( με αυλειο χωρο γυρω στα 30 τμ) με τουριστικα ειδη . Στην περιοχη μας για διαφορους λογους γινονται διακοπες ρευματος μικρης η μεγαλης χρονικης διαρκειας αρκετα συχνα. Αυτό όπως καταλαβαινετε δημιουργει σημαντικα προβληματα στην εύρυθμη λειτουργια του καταστηματος καθως δεν λειτουργει ο φωτισμος και το σημαντικότερο η ταμειακη μηχανη και το POS. Το πιο προφανες που θα πει καποιος είναι να παρω μια γεννητρια και να συνδεσω πανω ότι χρειαζομαι να λειτουργουν τις ωρες του προβληματος η φωτοβολταικα. Δεν το θελω αυτό, καθως δεν υπαρχει χωρος ουτε για φωτοβολταικο ουτε για γεννητρια. Αυτο που θελω είναι ένα απλο συστημα με τον οποιο ο φωτισμος και η ταμειακη με το POS θα τεθει σε λειτουργια τις ωρες της διακοπης ρευματος με τον πιο απλο και ευκολο τροπο . Παρακατω σας παρουσιαζω έναν τροπο που εχω σκεφτει και θελω να μου πειτε αν λειτουργει και επισης πολύ σημαντικο για ποση ωρα θα λειτουργει . Σε μια μπαταρια αυτοκινητου θα συνδεθει ενας φορτιστης ο οποιος θα την συντηρει μονιμα φορτισμενη. Πανω στη μπαταρια θα συνδεθει ένα inverter συτοκινητου και πανω στο inverter θα γινει καλωδιωση με τους απαραιτητους διακοπτες για να συνδεθει ο φωτισμος του καταστηματος και η ταμειακη με το POS. Κατι που σκεφτομαι είναι το παρακατω ΦΟΡΤΙΣΤΗΣ https://www.skroutz.gr/s/3457326/CTEK-MXS-5-0-Foritos-Fortistis-Mpatarias-Aytokinitou-12V.html ΜΠΑΤΑΡΙΑ https://www.skroutz.gr/s/32767417/Bosch-Mpataria-Aytokinitou-S4005-me-CHoritikotita-60Ah-0092S40050.html INVERTER https://www.skroutz.gr/s/19926131/T12P2000I-Inverter-Aytokinitou-Katharou-Imitonou-2000W-gia-Metatropi-12V-DC-se-220V-AC.html ΥΓ. · Ο φορτιστης θα είναι μονιμα συδεμενος στη μπαταρια και θα την συντηρει γεματη για οσο καιρο το καταστημα θα είναι ανοιχτο (περιπου 6.5 μηνες) . · Το Max φορτιο θα είναι 700 W (φωτισμος και ταμειακη + POS). · Τα χερια μου πιανουν για να γινουν ολες οι απαιτουμενες συνδεσεις. Οι ερωτησεις μου είναι οι εξης · Θα δουλεψει αυτό συστημα ? · Υπαρχει προβλημα που ο φορτιστης θα είναι για τοσο καιρο συνδεμενος πανω στη μπαταρια και θα τη συντηρει γεματη? · Ποση ωρα περιπου μπορει να τροφοδοτει η μπαταρια με το φορτιο των 700 W? Σας ευχαριστω εκ των προτερων. Εχω το ιδιο setup στο εξοχικο για το καλοκαιρι που γινονται συχνα διακοπες. Δουλευω ανετα ανεμιστηρα, τηλεοραση και φωτιστικα για 3 ωρες με μια παλια μπαταρια. φροντιζε περιοδικα να τη φορτιζεις μονο
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα