xrixat Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) Καλησπέρα, επειδή στο μέτωπο του VDSL και της Οπτικής το τοπίο είναι χλωμό αν και καρακέντρο Βόλου κι επειδή κατα τύχη λόγω απόστασης με ΟΤΕ το 5G βαράει πάνω απο 500 σχεδόν σε μόνιμη βάση στο κιν, σκέφτηκα να βάλω router 5G αρχικά κοιτώντας την απόλυτα αξιόπιστη και δοκιμασμένη AVM με τα Fritzbox. To setup είναι το ακόλουθο: 5G modem/gateway/router -> Unifi Cloud Gateway Ultra -> Unifi Switch -> Unifi APs κλπ. Εκτός του Fritzbox κοίταγα και https://teltonika-networks.com/products/gateways/trb500 (Θα ήταν κι αυτό https://teltonika-networks.com/products/modems/trm500 με αντάπτορα usb-c2ethernet;) Έχει κάποιος καλύτερη πρόταση που να δένει καλύτερα με τα Unifi που ήδη έχω στημένα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων Επεξ/σία 13 Φεβρουαρίου από xrixat
manolis940 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου Θα βάλεις νέα σύνδεση ή θέλεις να χρησιμοποιείς την sim του κινητού σου;
xrixat Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου Μέλος Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου Πήρα νεα sim, μονο γιαυτη την δουλειά. Άσχετα με την δική μου.
manolis940 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου Ωραία αρχικά άσχετο με το router που θα πάρεις για την τοποθεσία του router κάνε ένα έλεγχο με το κινητό σου για το που πιάνει καλύτερα. Νομίζω ότι έχεις βρει παραπάνω είναι μια χαρά προσωπικά αν κοιτούσα ωστόσο και την ενδεχόμενη αναθαθμησιμότητα του δικτύου 5G στην περιοχή μου και το ενδεχόμενο να πιάσω μεγαλύτερες ταχύτητες από 500Mbps που θα ξεπεράσουν τα 1Gbit θα πήγαινα σε κάτι που δεν θα περιοριζόταν σε θύρες ethernet 1Gbit. Πχ το Chateau 5G ax της Mikrotik είναι μία τέτοια επιλογή. Ιδανικά θα ήθελα και το Wifi του να είναι γρηγορότερο αλλά η Mikrotik δεν έχει Wifi 7 συσκευές. Ωστόσο δεν θα σε περιορίσει η ethernet να πας πάνω από 1Gbit. 1
atheatos Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) Εγώ το δίκτυο που έχω σηκώσει είναι μέσο του 5g κινητού τηλεφώνου και Ethernet tethering αυτου σε WiFi 7 router deco της TP link. Έχω τοποθετήσει το τηλέφωνο σε σημείο που έχει καλό σήμα και με usb c του Ethernet από το κινητό πάει το καλωδιο στο σημείο που έχω το ρουτερ. Ο κυρίως λόγος που χρησιμοποιώ κινητό , πέρα από την ευελιξία στο σήμα είναι και η δυνατότητα χρήσης esim. Επεξ/σία 14 Φεβρουαρίου από atheatos 1
manolis940 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 1 ώρα πριν, atheatos είπε Εγώ το δίκτυο που έχω σηκώσει είναι μέσο του 5g κινητού τηλεφώνου και Ethernet tethering αυτου σε WiFi 7 router deco της TP link. Έχω τοποθετήσει το τηλέφωνο σε σημείο που έχει καλό σήμα και με usb c του Ethernet από το κινητό πάει το καλωδιο στο σημείο που έχω το ρουτερ. Ο κυρίως λόγος που χρησιμοποιώ κινητό , πέρα από την ευελιξία στο σήμα είναι και η δυνατότητα χρήσης esim. Φαντάζομαι όμως ότι το Access point σου είναι αναγκαστικά κοντά στο κινητό. Αν αυτό σημαίνει ότι σήμα υπάρχει στην άλλη μεριά του σπιτιού και το wifi δεν πιάνει καλά; Εγώ κάνω το άλλο μερικές φορές όταν δεν έχω Internet, μετατρέπω ως WAN ένα wireless interface του router μου και το συνδέω στο hotspot του κινητού μου. Βέβαια αν το αφήσω όλη μέρα τότε μπορώ να ψήσω και το βραδινό πάνω του xD. Δεν έχω δοκιμάσει με type-c to ether αλλά πιστεύεις ότι θα έχει διαφορά; Και όσον αφορά την esim τι παραπάνω κερδίζεις;
atheatos Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 17 λεπτά πριν, manolis940 είπε Φαντάζομαι όμως ότι το Access point σου είναι αναγκαστικά κοντά στο κινητό. Αν αυτό σημαίνει ότι σήμα υπάρχει στην άλλη μεριά του σπιτιού και το wifi δεν πιάνει καλά; Εγώ κάνω το άλλο μερικές φορές όταν δεν έχω Internet, μετατρέπω ως WAN ένα wireless interface του router μου και το συνδέω στο hotspot του κινητού μου. Βέβαια αν το αφήσω όλη μέρα τότε μπορώ να ψήσω και το βραδινό πάνω του xD. Δεν έχω δοκιμάσει με type-c to ether αλλά πιστεύεις ότι θα έχει διαφορά; Και όσον αφορά την esim τι παραπάνω κερδίζεις; Το κινητό είναι το modem μου , που συνδέεται με Ethernet στο router. Ακριβώς όπως κάνουν κάποια Zte 5g combos που έχουν την «κεραία» έξω με power over Ethernet και το WiFi router μέσα. Οσο για την esim , χρησιμοποιώ multi sim όπου ο παρόχος το δικτύου που βρίσκομαι, δίνει την δεύτερη κάρτα του κινητού μόνο ως esim. ( έχω σύνδεση με απεριόριστα data).Επίσης έχω την δυνατότητα να βάλω οποιαδήποτε esim . Τα πλεονεκτήματα της esim είναι πολλά. 2 ώρες πριν, atheatos είπε Ethernet tethering Δεν υπάρχουν κινητά με κανονική Ethernet θύρα ….εννοειται ότι το κάνω με τον παρακάτω ανταπτορα. 6 λεπτά πριν, atheatos είπε με type-c to ether Μια χαρά δουλεύει και ακόμα και φτηνά κινητά έχουν usb -c 3.2 που σηκώνουν usb c to 2.5 g Ethernet ανταπτορα….. Επεξ/σία 14 Φεβρουαρίου από atheatos
xrixat Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου Μέλος Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 4 ώρες πριν, manolis940 είπε Ωραία αρχικά άσχετο με το router που θα πάρεις για την τοποθεσία του router κάνε ένα έλεγχο με το κινητό σου για το που πιάνει καλύτερα. Νομίζω ότι έχεις βρει παραπάνω είναι μια χαρά προσωπικά αν κοιτούσα ωστόσο και την ενδεχόμενη αναθαθμησιμότητα του δικτύου 5G στην περιοχή μου και το ενδεχόμενο να πιάσω μεγαλύτερες ταχύτητες από 500Mbps που θα ξεπεράσουν τα 1Gbit θα πήγαινα σε κάτι που δεν θα περιοριζόταν σε θύρες ethernet 1Gbit. Πχ το Chateau 5G ax της Mikrotik είναι μία τέτοια επιλογή. Ιδανικά θα ήθελα και το Wifi του να είναι γρηγορότερο αλλά η Mikrotik δεν έχει Wifi 7 συσκευές. Ωστόσο δεν θα σε περιορίσει η ethernet να πας πάνω από 1Gbit. ευχαριστώ για αυτό! θα το τσεκάρω γιατί όντως αξίζει για μελλοντική χρήση! Μια ερώτηση που τριγυρνάει στο μυαλό μου κι ήταν ο λόγος που κοίταγα το modem της teltonika ήταν το Double-NAT και πως το αποφευγω λόγω της Unifi Gateway.
Λύση KostisKazan Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου Λύση Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) Στις 13/2/2025 στις 3:49 ΜΜ, xrixat είπε Έχει κάποιος καλύτερη πρόταση που να δένει καλύτερα με τα Unifi που ήδη έχω στημένα; Καλησπερα Αυτην την στιγμη εχω στο σπιτι μου Tplink omada και Rutx50 και κανω ακριβως αυτό που θες και εσυ (5G + VDSL μαζι) Γενικα αν δεις το forum της Teltonika τα TRM500/TRB500 ειναι με λιγοτερη επεξεργαστική ισχυ απο τα Rut. Θα σου προτεινα λοιπον Rutx50, η Rutc50 η το καινουριο RutM59. Τα πρωτα δυο εχουν και Wifi (5 το x50 και 6 το c50). Αν δεν κανεις κατι περιεργο το double ΝΑΤ δεν ειναι θεμα. Σε ολα τα Rut μπορεις να βαλεις tailscale η zerotier. Τα δινει η ιδια η Teltonika στα πακετα της. Ετσι και αλλιως οι εταιριες κινητης εχουν CGNAT από μονες τους. Νομιζω οτι εχουν παντως bridge mode/passthrough ολα η σειρα rut. Εμενα δεν μου χρειαστηκε ποτε https://wiki.teltonika-networks.com/view/RUTX50_WAN Αν εχεις δυνατοτητα εξωτερικη κεραιας δες επισης και το OTD 500 (παλι teltonika) Επεξ/σία 15 Φεβρουαρίου από KostisKazan 1
xrixat Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου Μέλος Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου πήρα το RUTX50 τελικά και λόγω μικρότερου κόστους απο της Mikrotik κι ελπίζω να πάει καλα! Σας ευχαριστώ όλους γιατι έμαθα και κάποια πράγματα!
ΠάρηςΓ Δημοσ. 8 Απριλίου Δημοσ. 8 Απριλίου On 15/02/2025 at 20:10, KostisKazan said: Καλησπερα Αυτην την στιγμη εχω στο σπιτι μου Tplink omada και Rutx50 και κανω ακριβως αυτό που θες και εσυ (5G + VDSL μαζι) Γενικα αν δεις το forum της Teltonika τα TRM500/TRB500 ειναι με λιγοτερη επεξεργαστική ισχυ απο τα Rut. Θα σου προτεινα λοιπον Rutx50, η Rutc50 η το καινουριο RutM59. Τα πρωτα δυο εχουν και Wifi (5 το x50 και 6 το c50). Αν δεν κανεις κατι περιεργο το double ΝΑΤ δεν ειναι θεμα. Σε ολα τα Rut μπορεις να βαλεις tailscale η zerotier. Τα δινει η ιδια η Teltonika στα πακετα της. Ετσι και αλλιως οι εταιριες κινητης εχουν CGNAT από μονες τους. Νομιζω οτι εχουν παντως bridge mode/passthrough ολα η σειρα rut. Εμενα δεν μου χρειαστηκε ποτε https://wiki.teltonika-networks.com/view/RUTX50_WAN Αν εχεις δυνατοτητα εξωτερικη κεραιας δες επισης και το OTD 500 (παλι teltonika) Πιστεύεις αξίζει το OTD 50; Σκέφτομαι να το αλλάξω απο αυτό που έχω εσωτερικά μιας και χάνει σε σήμα και κολάει που και που.
KostisKazan Δημοσ. 9 Απριλίου Δημοσ. 9 Απριλίου (επεξεργασμένο) Αναφορά σε κείμενο Πιστεύεις αξίζει το OTD 50; Σκέφτομαι να το αλλάξω απο αυτό που έχω εσωτερικά μιας και χάνει σε σήμα και κολάει που και που. Το εχω παρει και δεν εχω προλαβει να το βαλω στην ταρατσα μου ακομα. Γενικα με καποιες δοκιμες που εχω κανει παιζει μια χαρα. Η τιμη του νομιζω οτι ειναι ακριβη γιατι εχει και δυνατοτητα esim. Οταν το εχω περισσοτερο καιρο ισως ανεβασω καποια κριτική. Μπορεις να παρεις και το otd140 σε χαμηλοτερη τιμη αλλα θα ειναι 4g (περιπου 50Mbps συνηθως). Η να βαλεις σε καποιο ηλεκτρολογικο κουτι με κεραια τα rutx09/rutx50. Επεξ/σία 9 Απριλίου από KostisKazan
xrixat Δημοσ. 25 Απριλίου Μέλος Δημοσ. 25 Απριλίου @KostisKazanκαλησπέρα φίλε μου! να εκμεταλλευτώ τις γνώσεις σου στο RUTX50, το έχω πάρει και εδώ κι ένα μήνα είμαι πολύ happy με το setup οπως το είχες περιγράψει κι εσυ... αλλά κατι κάνω λάθος... πήρα μια whatsup sim και ενώ έχω το RUT σε σημείο που ξεκάθαρα πιάνει 5G είναι μόνιμα σε LTE+ mode... δεν έχω κάνει κάποια ρύθμιση σωστά;
KostisKazan Δημοσ. 27 Απριλίου Δημοσ. 27 Απριλίου Πρεπει να βγαλεις την sim από τo router.. Να την βαλεις σε ενα κινητο τηλεφωνο "πιστοποιημενο" από cosmote. Καποιο μοντελο iphone η samsung ειναι οκ. Στελνεις SMS στο 1333 με κειμενο "5g". Μετα ξαναβαζεις την sim στο router. Η διαδικασια πρέπει να γινει μονο μια φορα. Δεν εχει σχεση το teltonika με αυτο. Ειναι τι κανει η cosmote. Εχεις κανεις την διαδικασια αυτη? Επισης αν εισαι Αθηνα η Θεσσαλονίκη ειναι πιο απλο να παρεις την γνωστη προσφορα frog για unlimited.
xrixat Δημοσ. 28 Απριλίου Μέλος Δημοσ. 28 Απριλίου Ω, σε ευχαριστώ πάρα πολύ! Οχι, δεν το είχα κάνει, απλά είχα απενεργοποιήσει το pin σε συσκευή και μετά κατευθείαν την έβαλα στο RUT. Θα το δοκιμάσω... σε υπέρ-ευχαριστώ και πάλι... (Θα τσεκάρω και την frog!)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα