Προς το περιεχόμενο

4G router με sim ή 5g κινητό

Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από atheatos,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
53 minutes ago, Ashaman said:

Μολις επελεξα το 2ο, εχασαν ολες οι συσκευες το internet και το router εδειχνε να μην μπορει να παρει ιντερνετ. Λογω του οτι η μικρη θα με σκοτωνε που ειχε μεινει χωρις ιντερνετ το ξαναγυρισα σε dhcp και επαιξε. 

Το dhcp γιατι επηρεαζει ? 

🔧 Τι είναι το DHCP;

Το DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) είναι ένα πρωτόκολλο που αναθέτει αυτόματα διευθύνσεις IP στις συσκευές μέσα σε ένα δίκτυο.

🧠 Γιατί να απενεργοποιήσεις το DHCP όταν χρησιμοποιείς έναν δρομολογητή ως access point;

1. Αποφυγή Συγκρούσεων IP (IP Conflicts):

• Αν και ο κύριος δρομολογητής και το access point έχουν ενεργοποιημένο DHCP, μπορεί να δώσουν την ίδια IP σε διαφορετικές συσκευές, προκαλώντας προβλήματα σύνδεσης.

2. Κεντρική Διαχείριση του Δικτύου:

• Θέλουμε μόνο ένας δρομολογητής (ο κύριος) να αναθέτει διευθύνσεις IP, ώστε όλες οι συσκευές να είναι στο ίδιο υποδίκτυο, διευκολύνοντας την κοινή χρήση αρχείων, το streaming κ.λπ.

3. Το Access Point πρέπει να λειτουργεί απλά ως "γέφυρα" Wi-Fi:

• Με την απενεργοποίηση του DHCP, το access point δεν ενεργεί σαν δεύτερος δρομολογητής, αλλά σαν απλή επέκταση του Wi-Fi, χωρίς να μπερδεύει το δίκτυο.

Σύνοψη: Τι πρέπει να κάνεις όταν μετατρέπεις έναν δρομολογητή σε access point

• Απενεργοποίησε τον DHCP server

• Σύνδεσέ τον μέσω θύρας LAN, όχι WAN

• Όρισε στατική IP στο access point, μέσα στο υποδίκτυο του κύριου router

• Απενεργοποίησε NAT και firewall (προαιρετικά αλλά βοηθητικό)

Μπορείς να βάλεις το μοντελο του router σου στο chatgpt και να παρεις οδηγιες πως να το απενεργοπιησεις σωστα

• Απαντ. 100
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
11 minutes ago, Tsino said:

🔧 Τι είναι το DHCP;

Το DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) είναι ένα πρωτόκολλο που αναθέτει αυτόματα διευθύνσεις IP στις συσκευές μέσα σε ένα δίκτυο.

🧠 Γιατί να απενεργοποιήσεις το DHCP όταν χρησιμοποιείς έναν δρομολογητή ως access point;

1. Αποφυγή Συγκρούσεων IP (IP Conflicts):

• Αν και ο κύριος δρομολογητής και το access point έχουν ενεργοποιημένο DHCP, μπορεί να δώσουν την ίδια IP σε διαφορετικές συσκευές, προκαλώντας προβλήματα σύνδεσης.

2. Κεντρική Διαχείριση του Δικτύου:

• Θέλουμε μόνο ένας δρομολογητής (ο κύριος) να αναθέτει διευθύνσεις IP, ώστε όλες οι συσκευές να είναι στο ίδιο υποδίκτυο, διευκολύνοντας την κοινή χρήση αρχείων, το streaming κ.λπ.

3. Το Access Point πρέπει να λειτουργεί απλά ως "γέφυρα" Wi-Fi:

• Με την απενεργοποίηση του DHCP, το access point δεν ενεργεί σαν δεύτερος δρομολογητής, αλλά σαν απλή επέκταση του Wi-Fi, χωρίς να μπερδεύει το δίκτυο.

Σύνοψη: Τι πρέπει να κάνεις όταν μετατρέπεις έναν δρομολογητή σε access point

• Απενεργοποίησε τον DHCP server

• Σύνδεσέ τον μέσω θύρας LAN, όχι WAN

• Όρισε στατική IP στο access point, μέσα στο υποδίκτυο του κύριου router

• Απενεργοποίησε NAT και firewall (προαιρετικά αλλά βοηθητικό)

Μπορείς να βάλεις το μοντελο του router σου στο chatgpt και να παρεις οδηγιες πως να το απενεργοπιησεις σωστα

Κατσε περιμενε. Χρησιμοποιω το router ως μοναδικο DHCP παροχο. Γιατι να με ενοχλει και να πρεπει να το βγαλω προσπαθω να καταλαβω. Δεν εχω κατι αλλο που να μοιραζει ips αυτη τη στιγμη. 

Απο το κινητο κανω share μεσω καλωδιου δικτυου στη wan του router Κι απο το router μοιραζω σε ολες τις συσκευες που συνδεονται στο router internet. Καμια συσκευη δε συνδεεται στο κινητο αφου δεν εχω ενεργοποιηση ουτως ή αλλως το hotspot εκει. Οποτε? 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Ashaman είπε

Μολις επελεξα το 2ο, εχασαν ολες οι συσκευες το internet και το router εδειχνε να μην μπορει να παρει ιντερνετ. Λογω του οτι η μικρη θα με σκοτωνε που ειχε μεινει χωρις ιντερνετ το ξαναγυρισα σε dhcp και επαιξε. 

Το dhcp γιατι επηρεαζει ? 

Καλο είναι όταν κανεις μια αλλαγή να την ολοκληρώσεις με ένα restart του ρουτερ και κινητού. Το router όπως το δουλεύεις τώρα έχει τον έλεγχο του δικτύου σου και το όποιο πρόβλημα σου θα το κοιτάς εκεί. 
Το motorola είναι σίγουρο και δοκιμασμένο ότι κάνει tethering και μοιράζει διευθύνσεις χωρίς πρόβλημα με το ρουτερ απλώς ως APN.  
Τελικα δεν μας είπες ποιο είναι το setup σου τώρα και πως δουλεύει .  Με poco ή Motorola?

Δημοσ.

Για την ωρα δουλευω με το Moto. Πιθανοτατα δε θα το αλλαξω καθολου στη διαρκεια που θα ειμαστε εδω. 

Οταν βρω χρονο που να μπορω να κοψω το ιντερνετ θα το δοκιμασω κι αυτο, το ρισταρτ δλδ. Τωρα ειναι δυσκολη εποχη επειδη τρεχω πραγματα της δουλειας ακομα και μετα τις ωρες εργασιας.

Ευχαριστω παντως για τη βοηθεια παιδια

• Like 1
Δημοσ.
On 16/06/2025 at 13:38, Ashaman said:

Λοιπον, παμε για report να δω μηπως  εχει κανεις καμια ιδεα.

Το Poco x6 pro 5g σε 5g connection & speedtest στο ιδιο το τηλ δειχνει 250+ down & 20 up.

To Moto G55 δινει στην καλυτερη (στο ιδιο ακριβως σημειο) 150 με 10 up. Οταν συνδεω στο router το G55 και κανω speedtest στο pc δειχνει ακριβως ιδιες ταχυτητες. Οταν συνδεω το Poco δειχνει 30-40 στην καλυτερη λες και το Poco κανει throttle τι στελνει. Με Wifi αυτα γιατι μας λειπει ενα πολυπριζο για να φερω πιο κοντα το ρουτερ αλλα θα δοκιμαστει λογικα σημερα και με καλωδιο.

Το αστειο της υποθεσης ειναι οτι το λαπτοπ που ειναι συνδεδεμενο στο ιδιο ρουτερ παλι με wifi αλλα παραλληλα ειναι και σε vpn με πελατη δειχνει σταθερα μεγαλυτερες ταχυτητες ακομα και μεσα απο το vpn που θεωρητικα ειναι αρκετα πιο αργο, στο σπιτι τουλαχιστον οπου το pc δειχνει 500αρια ενω το laptop οντας στο vpn δειχνει περιπου οσα δειχνει και τωρα.

Το βασικο θεμα ειναι οτι με το Moto συνδεδεμενο στο router Και παροτι δειχνει καθε φορα 120-150 , οταν μπαινω σε κλησεις με teams μετα απο λιγο σταματαω να ακουω το συνομιλητη και βγαινει μνμ για poor network. Μιλουσα πριν ας πουμε για 5 λεπτα και για 30 δευτερα δεν ακουγα τπτ ουτε με ακουγε ο συνομιλητης. Τωρα εχω βαλει το Poco πανω να δω μηπως και παιζει καλυτερα . 

Δεν εχει παει και πολυ καλα εν ολιγοις μεχρι τωρα. Ας ελπισουμε να λειτουργησει καλυτερα

εγω ξεκιναω απο την αρχη γιατι γραφτηκαν πολλα.

γραφω καποια πραγματα και αν μπορεις συμπληρωσε την απαντηση διπλα σε καθε ερωτηση γιανα βγει μια ακρη.

κινητο motorola και κινητο poco.  Σωστά;

poco 250mbit/20 mbit ως κινητο 5g Σωστά;

motorola 150mbit/10 mbit.Σωστά;

παμε μια μια δοκιμες.  ξεχνα το router. 

Α. εχεις την ιδια sim και το ιδιο apn?

β. βαλε το Usb to ethernet και στο etherne βαλε μια συσκευη οποια θες εσυ.

αν ολα ειναι σωστα θα πρεπει απ οτο poco να εχεις 250/20 οσα εχεις και ως κινητο σε speedtest και αντιστοιχα 150/10mbit με to motorola. Τα έχεις? αν οχι μηπως το λαπτοπ δεν εχει τοσο δυνατη cpu για να σηκωσει τα 250mbit? μπορεις να το δεις στο task manager. ξεκιναμε με αυτα πριν φτασουμε στο θεμα router. αν καταλαβα καλα με αυτα που γραφεις το θεμα ειναι οταν κατεβαζεις ethernet. το router σε καθε περιπτωση ειναι ιδιο και το να παιζεις με wan δεν ειναι θεμα εκτος αν εχει limit η wan.αλλα αυτο θα το δουμε σε δευτερη φαση.για αρχη θελουμε μια συσκευη ethernet και πανω στο κινητο με το usb to ethernet. δοκιμη και με τα 2 κινητα ενω ειναι full φορτισμενα αλλα ταυτοχρονα και οταν ειναι πανω στο ρευμα.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Καλησπέρα. Μένω σε κτίριο όπου ο τελευταίος όροφος είναι σπίτι και οι άλλοι 2 από κάτω ενοικιαζόμενα δωμάτια. Επειδή είναι χωριό σε νησί, η cosmote 50αρα vdsl δεν με καλύπτει. Έχω μια sim της cosmote με απεριόριστα και σκέφτηκα να πάρω αυτό https://www.skroutz.gr/s/52371726/TP-LINK-NX510V-v1-Asyrmato-5G-Mobile-Router-Wi-Fi-6-me-3-THyres-Gigabit-Ethernet.html 

Επειδή δεν έχω ιδέα, χρειάζεται να πάρω κάποιες έξτρα συσκευές να βάλω στους κάτω ορόφους για να χει καλό ίντερνετ; και αν ναι, τι συσκευές; έχετε καμιά πρόταση;

Δημοσ.
On 29/06/2025 at 23:21, Con_stant1ne said:

Καλησπέρα. Μένω σε κτίριο όπου ο τελευταίος όροφος είναι σπίτι και οι άλλοι 2 από κάτω ενοικιαζόμενα δωμάτια. Επειδή είναι χωριό σε νησί, η cosmote 50αρα vdsl δεν με καλύπτει. Έχω μια sim της cosmote με απεριόριστα και σκέφτηκα να πάρω αυτό https://www.skroutz.gr/s/52371726/TP-LINK-NX510V-v1-Asyrmato-5G-Mobile-Router-Wi-Fi-6-me-3-THyres-Gigabit-Ethernet.html 

Επειδή δεν έχω ιδέα, χρειάζεται να πάρω κάποιες έξτρα συσκευές να βάλω στους κάτω ορόφους για να χει καλό ίντερνετ; και αν ναι, τι συσκευές; έχετε καμιά πρόταση;

διαφοροι τροποι.αν δεν φτανει η καλυψη μεχρι κατω μπορεις να βαλεις καποια repeater ή καποια access points αναλογως αν υπαρχει utp μεχρι τα κατω ενοικιαζομενα δωματια. αν υπαρχει ethernet ακομα και ενα παλιο router θα μπορουσε να γινει access point. σιγουρα πρεπει να δεις οτι το 5g πιανει τις ταχυτητες που θες.τωρα για το router τα φτηνα router ειναι tp link,zte,huawei και τα πιο ακριβα fritz,teltonika,mikrotik

Δημοσ.
Στις 30/6/2025 στις 4:21 ΠΜ, Con_stant1ne είπε

Ως τώρα οι κάτω πως έχουν Internet ? Ή δεν έχουν καθόλου? Επίσης τα απεριόριστα της cosmote μήπως έχουν όριο χρήσης και κάνουν throttle την ταχύτητα μετά από κάποια gigabyte?

Πριν ξοδέψεις λεφτά κάνε μια έρευνα σχετικά με τα παραπάνω και δες τι ταχύτητα πιάνεις με το κινητό 5g στο σημείο όπου θες να βάλεις το router.  Επίσης δες για ρουτερ με δυνατότητα vpn ώστε να μην βρεθείς εκτεθειμένος από την χρήση που θα κάνουν οι από κάτω.

Δημοσ.
On 03/07/2025 at 12:58, atheatos said:

Ως τώρα οι κάτω πως έχουν Internet ? Ή δεν έχουν καθόλου? Επίσης τα απεριόριστα της cosmote μήπως έχουν όριο χρήσης και κάνουν throttle την ταχύτητα μετά από κάποια gigabyte?

Πριν ξοδέψεις λεφτά κάνε μια έρευνα σχετικά με τα παραπάνω και δες τι ταχύτητα πιάνεις με το κινητό 5g στο σημείο όπου θες να βάλεις το router.  Επίσης δες για ρουτερ με δυνατότητα vpn ώστε να μην βρεθείς εκτεθειμένος από την χρήση που θα κάνουν οι από κάτω.

σε καποιο αλλο θεμα ειχαν πει οτι η cosmote εχει ακομα καποιο προγραμμα με πραγματικα απεριοριστα δεδομενα.

On 18/06/2025 at 14:50, Ashaman said:

Για την ωρα δουλευω με το Moto. Πιθανοτατα δε θα το αλλαξω καθολου στη διαρκεια που θα ειμαστε εδω. 

Οταν βρω χρονο που να μπορω να κοψω το ιντερνετ θα το δοκιμασω κι αυτο, το ρισταρτ δλδ. Τωρα ειναι δυσκολη εποχη επειδη τρεχω πραγματα της δουλειας ακομα και μετα τις ωρες εργασιας.

Ευχαριστω παντως για τη βοηθεια παιδια

επαιξε καμια δοκιμη?

On 17/06/2025 at 15:29, atheatos said:

Αν δουλέψεις την δεύτερη επιλογή ως APN,  το κινητό θα μοιράζει διευθύνσεις.Δεν χρειάζεται να βάλεις εσύ τίποτα manual IP κτλ. Δοκίμασε την και ξανακάνε τεστ ταχύτητας.

αν και αργα.αν μια θυρα οριστει ως wan τοτε ειναι αλλο δικτυο οποτε δεν θα μπορεσει ο πρωτος dhcp πχ του κινητου να μοιρασει ip.οποτε πρεπει να ανοιξεις τον dhcp απο την συσκευη με την wan (router).ειναι λιγο μπερδεμα.εκει αν θελει μπορει να κλεισει τον dhcp της πρωτης συσκευς(του κινητου) το οποιο δεν υπαρχει σαν ρυθμιση.

Δημοσ.
On 09/07/2025 at 01:12, poulinos said:

επαιξε καμια δοκιμη?

αν και αργα.αν μια θυρα οριστει ως wan τοτε ειναι αλλο δικτυο οποτε δεν θα μπορεσει ο πρωτος dhcp πχ του κινητου να μοιρασει ip.οποτε πρεπει να ανοιξεις τον dhcp απο την συσκευη με την wan (router).ειναι λιγο μπερδεμα.εκει αν θελει μπορει να κλεισει τον dhcp της πρωτης συσκευς(του κινητου) το οποιο δεν υπαρχει σαν ρυθμιση.

Καλημέρα. Σορρυ για την καθυστέρηση αλλά λόγω άδειας και διακοπών δεν έμπαινα πολύ εδώ. Βασικά δε χρειάστηκε να δοκιμάσω κάτι αφού τα 300 GB του απεριόριστου της προσφοράς της Cosmote που είχα πάρει στην κάρτα που είχα στο moto G55 έφτασαν για τον ένα μήνα, οπότε δε χρειάστηκε ποτέ να βάλω το δικό μου πάνω που είχε το θέμα 

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επειδή είναι και εγώ στην ίδια φάση , να τρυπήσω για οπτική δεν θέλω αλλά και να δώσω 4πλασια τον μηνα για χειρότερη ταχύτητα (24€ για 100mbps και τώρα έχω 2πλασια ταχύτητα με 9€ το μήνα) δεν θελω και χρησιμοποιώ ένα 4g lte mercusys με την προσφορά της q telecom, οι ταχύτητες είναι 4g!!!!.σκεφτομαι για ποιο γρήγορο ίντερνετ να κάνω την μοντα  κινητό σας internet gateway και να το συνδεσω με usb σε ένα ρούτερ, το hotspot έχει αποσυνδέσεις και με το USB tethering στο OnePlus έχω παρατηρήσει ότι η μπαταρία έχει πέσει, το χρησιμοποιώ αρκετές φορες.

Τι ρουτερ όμως; Έχω 2 σαπακια από βοντα και κοσμοτε.λογικα αυτά δεν γίνονται να παίξουν σαν ρούτερ σκέτα σωστά;

Τι παίρνουμε τότε; για το κινητό ένα πόκο την κάνει την δουλεια όπως διαβασα εδω

Επεξ/σία από mpregos
Δημοσ.
22 minutes ago, mpregos said:

Επειδή είναι και εγώ στην ίδια φάση , να τρυπήσω για οπτική δεν θέλω αλλά και να δώσω 4πλασια τον μηνα για χειρότερη ταχύτητα (24€ για 100mbps και τώρα έχω 2πλασια ταχύτητα με 9€ το μήνα) δεν θελω και χρησιμοποιώ ένα 4g lte mercusys με την προσφορά της q telecom, οι ταχύτητες είναι 4g!!!!.σκεφτομαι για ποιο γρήγορο ίντερνετ να κάνω την μοντα  κινητό σας internet gateway και να το συνδεσω με usb σε ένα ρούτερ, το hotspot έχει αποσυνδέσεις και με το USB tethering στο OnePlus έχω παρατηρήσει ότι η μπαταρία έχει πέσει, το χρησιμοποιώ αρκετές φορες.

Τι ρουτερ όμως; Έχω 2 σαπακια από βοντα και κοσμοτε.λογικα αυτά δεν γίνονται να παίξουν σαν ρούτερ σκέτα σωστά;

Τι παίρνουμε τότε; για το κινητό ένα πόκο την κάνει την δουλεια όπως διαβασα εδω

Εγω παντως εκανα τη δουλεια με το Speedsport Smart που δινει η Cosmote 

• Confused 1
Δημοσ.

Καλησπέρα , έχω το sercom speedport plus από την cosmote, μπορώ με κάποιο usb να δώσω 4g από την q telecom ή είναι κλειδωμένο?

Δημοσ.
12 ώρες πριν, mpregos είπε

Ένα οποιοδήποτε κινητό που μπορεί να πάρει έναν αντάπτορα σαν αυτόν

https://www.skroutz.gr/s/24622141/Digitus-DN-3027.html#reviews

και να κάνει Ethernet tethering αρκεί. Συνδέεις με Ethernet σε ένα οποιοδήποτε WiFi router και τέλος.

50 λεπτά πριν, oineas25 είπε

Καλησπέρα , έχω το sercom speedport plus από την cosmote, μπορώ με κάποιο usb να δώσω 4g από την q telecom ή είναι κλειδωμένο?

Γιατι δεν βάζεις την sim σε ένα κινητό και από εκεί με τον παραπάνω Ethernet αντάπτορα να δώσεις internet σε όποιο ρουτερ θες? 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 15/07/2025 at 23:42, atheatos said:

Ένα οποιοδήποτε κινητό που μπορεί να πάρει έναν αντάπτορα σαν αυτόν

https://www.skroutz.gr/s/24622141/Digitus-DN-3027.html#reviews

και να κάνει Ethernet tethering αρκεί. Συνδέεις με Ethernet σε ένα οποιοδήποτε WiFi router και τέλος.

Γιατι δεν βάζεις την sim σε ένα κινητό και από εκεί με τον παραπάνω Ethernet αντάπτορα να δώσεις internet σε όποιο ρουτερ θες? 

Δεν ανάβει έτσι το κινητό ? 

Δλδ ενδείκνυται για χρήση 24/7 ?

Επεξ/σία από Tsino

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...