@topos Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) Καλησπέρα στο forum, Έχω πάνω από 10 διαφορετικούς φορτιστές πρίζας για διάφορες μπαταρίες/φορτιστές/ λάπτοπ αραδιασμενους πανω στο γραφείο μου Και έχω δει αυτα-> Αυτοί οι ανταπτορες πρέπει να έχουν την σωστή υποδοχή και τα σωστά volt (σωστά?) για την κάθε συσκευή που θελουμε να δουλέψουμε. Οκ, ως εδώ. Οι ερωτήσεις μου ειναι-αν έχει τα έχει δουλέψει κανεις-> Ερώτηση 1-> Έστω ότι θέλω να τροφοδοτήσω το λάπτοπ μου Spoiler (ο δικός του ο φορτιστής είναι 130watt αλλά για την λειτουργία του δεν χρειαζετε πάνω από 90watt) με pd φορτιστή 100watt.Θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα η απλά θα φορτίζει πολύ πιο αργά την μπαταρία του? Ερώτηση 2->Έχω κάτι μπαταρίες από επαγγελματικά flash (godox ad600) όπου ο φορτιστής τους τα φορτίζει απευθείας πάνω στην μπαταρία με barrel jack Εάν πάρω αντίστοιχο ανταπτορα θα ξέρει ο pd φορτιστής ποτέ να κόψει την τάση η θα δίνει μόνιμα την max volt/amper? Ερώτηση 3->Έχω κάτι led φώτα που τραβάνε 60watt (πάλι με barrel jack) από την μπριζα και συνηθως τα δουλεύω με τις συγκεκριμένες μπαταρίες(παίρνουν 2 το καθένα) και θα ήθελα να μπορέσω να τα δουλέψω και με powerbank/pd φορτιστή. Πως θα κάνω την μετατροπή των mAh για να δω πόσο μεγάλο powerbank χρειάζομαι? Πρακτικά->Με αυτές τις μπαταρίες(παίρνει 2 κάθε φως) μου κρατάει περίπου 4 ώρες οπότε πόσο μεγάλο πρέπει να είναι ένα powerbank για να κρατάει εφάμιλλη ώρα? Τέλος bonus ερώτηση έχω δει να προτείνονται essager φορτιστές.Ειναι αξιόπιστοι? Spoiler Εγώ έχω έναν 4πλο USB a blitzwolf 35watt 5-6 χρόνια τώρα και με έχει αφήσει αρκετα ικανοποιημένο παρόλο που του κάνω ψιλοσοβαρη χρηση αλλά προφανώς δεν είναι pd -οποτε χρειάζομαι καινούργιο αρκετα πιο δυνατο- Επεξ/σία 21 Φεβρουαρίου από @topos
atheatos Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 20 ώρες πριν, @topos είπε πολύ πιο αργά 20 ώρες πριν, @topos είπε φορτιστής ποτέ να κόψει την τάση η θα δίνει μόνιμα την max volt/amper? Γιατί ο μαμισιος ήξερε ποτέ να κόψει την παροχή ?
sakisgri Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 23 ώρες πριν, @topos είπε Ερώτηση 3->Έχω κάτι led φώτα που τραβάνε 60watt (πάλι με barrel jack) από την μπριζα και συνηθως τα δουλεύω με τις συγκεκριμένες μπαταρίες(παίρνουν 2 το καθένα) και θα ήθελα να μπορέσω να τα δουλέψω και με powerbank/pd φορτιστή. Πως θα κάνω την μετατροπή των mAh για να δω πόσο μεγάλο powerbank χρειάζομαι? Πρακτικά->Με αυτές τις μπαταρίες(παίρνει 2 κάθε φως) μου κρατάει περίπου 4 ώρες οπότε πόσο μεγάλο πρέπει να είναι ένα powerbank για να κρατάει εφάμιλλη ώρα? Ξέρουμε τα watt είναι 60 και τα volt ειναι14,4 (με βάση την μπαταρία που έκανες link x2) άρα λέμε P (power/Watt) / V (volt) = I (amp) δλδ 60 / 14,4 = 4,16Α η 4166 mAh Πρέπει να είναι 15600mAh. Οι μπαταρίες που το δουλεύεις είναι 7800mAh η κάθε μια δλδ η δυο είναι 15600mAh. Αν κάνουμε 15600mAh / 4,16A = 3,75 ώρες. Περίπου 4 ώρες που λες κρατάει. Κάνουμε τα mAh (της μπαταρίας) / Α (τα αμπέρ που τραβάει η συσκευή) δλδ αν έχεις ένα powerbank ας πούμε 20000mAh τότε κάνεις 20000mAh / 4,16A = 4,8 ώρες. 23 ώρες πριν, @topos είπε με pd φορτιστή 100watt.Θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα η απλά θα φορτίζει πολύ πιο αργά την μπαταρία του? Μονο αν το Laptop είναι φτιαγμένο να δουλεύει με PD δλδ με USB-C τοτε θα μιλήσουν τα τσιπάκια αναμεταξύ τους και ο φορτιστής θα δώσει και τα ανάλογα volt και θα φορτίσει κανονικά. Αν όχι και βάλεις τον PD με barrel jack λογικά ο φορτιστής αφού δεν θα ξέρει θα δώσει τα ελάχιστα volt που θα είναι μάλλον 5v και ίσως να μη φορτίσει καμία φορά, αφού το pq τσιπακι του laptop δεν θα δει τα volt που θέλει να δει για να αρχίσει η φόρτιση. 23 ώρες πριν, @topos είπε Ερώτηση 2->Έχω κάτι μπαταρίες από επαγγελματικά flash (godox ad600) όπου ο φορτιστής τους τα φορτίζει απευθείας πάνω στην μπαταρία με barrel jack Εάν πάρω αντίστοιχο ανταπτορα θα ξέρει ο pd φορτιστής ποτέ να κόψει την τάση η θα δίνει μόνιμα την max volt/amper? Ισχύει το ίδιο που έγραψα πιο πάνω, εφόσον δεν θα μπορούν να μιλήσουν τα τσιπάκια ο pd φορτιστής θα δώσει μόνο 5v. Υπάρχει περίπτωση να μη φορτίσει καμία φορά διότι τα volt του φορτιστή πρέπει πάντα να είναι ελάχιστα πάνω από τα volt της μπαταρίας για να φορτίσει. Βλέπω η μπαταρία για το godox ad600 είναι 11.1v θέλει 12,6v για να φορτίσει. Επεξ/σία 22 Φεβρουαρίου από sakisgri 2
sakisgri Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 23 ώρες πριν, @topos είπε Τέλος bonus ερώτηση έχω δει να προτείνονται essager φορτιστές.Ειναι αξιόπιστοι? Αυτό μπορεί να σου το απαντήσει ο @zacharis1955 η κανε ερώτηση εδώ .
@topos Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου Μέλος Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου On 22/02/2025 at 20:51, sakisgri said: Spoiler Έριξα διάβασμα και ξαναεπεστρεψα . Ξέρουμε τα watt είναι 60 και τα volt ειναι14,4 (με βάση την μπαταρία που έκανες link x2) άρα λέμε P (power/Watt) / V (volt) = I (amp) δλδ 60 / 14,4 = 4,16Α η 4166 mAh Πρέπει να είναι 15600mAh. Οι μπαταρίες που το δουλεύεις είναι 7800mAh η κάθε μια δλδ η δυο είναι 15600mAh. Αν κάνουμε 15600mAh / 4,16A = 3,75 ώρες. Περίπου 4 ώρες που λες κρατάει. Κάνουμε τα mAh (της μπαταρίας) / Α (τα αμπέρ που τραβάει η συσκευή) δλδ αν έχεις ένα powerbank ας πούμε 20000mAh τότε κάνεις 20000mAh / 4,16A = 4,8 ώρες. Spoiler Αρχικά σε ευχαριστω για τον χρόνο σου, με βοήθησε να ψάχτω περισσοτερο Πιστεύω πως πλέον επειδή είναι άλλες τάσεις θα πρέπει να τείνει στο 2x. Τα powerbank μετράνε τα mAh σε 3,7volt, οι παραπάνω μπαταρίες είναι σε 7.6volt. Οπότε για ~ιδιο χρόνο λειτουργίας θα χρειάζονταν x2 ονομαστικά mAh από powerbank οπότε ~30.000. Μονο αν το Laptop είναι φτιαγμένο να δουλεύει με PD δλδ με USB-C τοτε θα μιλήσουν τα τσιπάκια αναμεταξύ τους και ο φορτιστής θα δώσει και τα ανάλογα volt και θα φορτίσει κανονικά. Αν όχι και βάλεις τον PD με barrel jack λογικά ο φορτιστής αφού δεν θα ξέρει θα δώσει τα ελάχιστα volt που θα είναι μάλλον 5v και ίσως να μη φορτίσει καμία φορά, αφού το pq τσιπακι του laptop δεν θα δει τα volt που θέλει να δει για να αρχίσει η φόρτιση. Λοιπόν, οι φορτιστές pd δίνουν 5/9/12/15/20volt(υπάρχουν και άλλες αλλά ας μείνουμε στα "default"), αποφασίζουν τι θα δώσουν γιατί υπάρχει μια συσχέτιση με το chip της συσκευής.Τα καλώδια/ανταπτορες που έβαλα στο λινκ έχουν αντίστοιχο chip ώστε να "ξεγελούν" τον φορτιστή και αυτός να δίνει τα volt που του υπέδειξε ο ανταπτορας(αυτούς τους αγοράζεις εκτός από την διάμετρο/τύπο του barrel και βάση τα volt που θέλεις να σου βγάλουν(έχουν εκδοσεις δλδη 5/9/12/15/20v). Παραγγειλα έναν ανταπτορα από το Ali express usb-c 15v για τα φώτα (στην υποδοχή εγραφε->input 12-15v) και θα δω πως θα πάει πριν αγοράσω έξτρα φορτιστες/powerbank. Όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα δουλέψει 100% και αυτό γιατί άσχετα από τα ονομαστικά volt που βγάζει ενας φορτιστης/powerbank θαρρώ πως κλειδώνει στα 3amp μεγιστο για οποιοδήποτε volt.Οποτε στην περίπτωση μου 15v*3αmp =45watt. Ίσως να φτάνουν οριακά γιατί τα ~60watt τα είχα μετρησει από την μπριζα, ενώ εδώ λογικά τα 45watt θα είναι "καθαρά"(μπορεί ο φορτιστής να τραβάει +50watt από την πρίζα λόγο θερμότητας/κοκ). Αυτό που διαπιστώνω είναι ότι για γρηγορη σύγκριση διαφορετικών μπαταριων/powerbank δεν έχει καμία σημασία το τι mAh ή volt αναγράφουν αλλά το τι Wh έχουν(προφανώς και οι Wh είναι συνάρτηση των παραπάνω). Spoiler Ισχύει το ίδιο που έγραψα πιο πάνω, εφόσον δεν θα μπορούν να μιλήσουν τα τσιπάκια ο pd φορτιστής θα δώσει μόνο 5v. Υπάρχει περίπτωση να μη φορτίσει καμία φορά διότι τα volt του φορτιστή πρέπει πάντα να είναι ελάχιστα πάνω από τα volt της μπαταρίας για να φορτίσει. Βλέπω η μπαταρία για το godox ad600 είναι 11.1v θέλει 12,6v για να φορτίσει. Εδώ ξανακοίταξα τον φορτιστή των ad600 και είδα ότι έγραφε 33volt οπότε το αφήνω απέξω προς το παρων Disclaimer για κάποιον που ίσως βρει ενδιαφέρουσα την ιδεα-> Αυτοί οι ανταπτορες που συζητάμε μπορούν να κάψουν την συσκευή εάν έχουν διαφορετική πολικότητα ή κάνει κάποιος λάθος τα volt. Πριν την κουμπωσουμε κάνουμε τεστ με πολύμετρο για την τάση και την πολικοτητα 2
sakisgri Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) . Επεξ/σία 24 Φεβρουαρίου από sakisgri
sakisgri Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 17 ώρες πριν, @topos είπε Πιστεύω πως πλέον επειδή είναι άλλες τάσεις θα πρέπει να τείνει στο 2x. Τα powerbank μετράνε τα mAh σε 3,7volt, οι παραπάνω μπαταρίες είναι σε 7.6volt. Οπότε για ~ιδιο χρόνο λειτουργίας θα χρειάζονταν x2 ονομαστικά mAh από powerbank οπότε ~30.000. Δεν λειτουργεί έτσι ακριβώς. 18 ώρες πριν, @topos είπε οι παραπάνω μπαταρίες είναι σε 7.6volt. Ναι αλλά έχεις 2, δλδ 7,6 x 2 = 15,2v (στο λινκ που έβαλες γράφουν 7,2v) αν είναι 7,6v η μια και 7800mAh, τότε έχουμε 15,6v και 15600mAh σύνολο, που σημαίνει: 60w / 15,2v = 3,94A άρα 15600mAh / 3,94A = 3,95 ώρες (πιο κοντά στις 4 ώρες που λες κρατάει). 18 ώρες πριν, @topos είπε Τα powerbank μετράνε τα mAh σε 3,7volt Ναι τα powerbank μέσα έχουν μπαταρίες που είναι 3,7v η μια, και τέρμα φορτισμένες φτάνουν τα 4,2v και ανάλογα την χωρητικότητα του powerbank έχουν και την ανάλογη ποσότητα μπαταριών. π.χ. ένα powerbank 20000mAh πιο πιθανό μέσα θα έχει 2 μεγάλες πλακέ μπαταρίες που θα είναι 4,2v και 10000mAh η κάθε μια, θα είναι συνδεδεμένες παράλληλα που πολλαπλασιάζονται τα mAh αλλά τα volt παραμένουν 4,2 και θα κάνει boost τα volt εξαγωγής σε αυτά που ζητάει η συσκευή σου. Στην περίπτωση σου το καλώδιο. Εφόσον εσύ τραβήξεις 15v (και όχι 3,7v) τότε με ένα powerbank 20000mAh θα κρατήσει 5 ώρες (60w / 15v = 4A) (20000mAh / 4A = 5 ώρες). Επίσης δεν παίζει ρόλο με πόσα volt θα δουλέψει η συσκευή αλλά πόσα watt θα τραβήξει. Η εξίσωση για την Διάρκεια ζωής μπαταρίας ειναι Βι = Βc / Ιι, που το Βι είναι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας, το Βc είναι τα mAh της μπαταρίας και το Ιι είναι τα αμπέρ που τραβάει η συσκευή σε mA. π.χ είτε τραβήξεις 10v με 6Α (10v x 6A =60w) είτε 15v με 4A (15v x 4A = 60w) ειτε 20v με 3Α (20v x 3A = 60w) κτλ. πάλι η κατανάλωση θα είναι 60w και η διάρκεια της μπαταρίας θα είναι ακριβώς η ίδια.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα