Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτά τα ποσοστά επιτυχίας φαίνεται να μην έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.
Π.χ., ρωτάω απλά πράγματα σε μαθηματικά και φυσική και το τι μπούρδες απαντάνε δεν περιγράφεται.
Επικές ανοησίες, ότι να 'ναι....
Μόνον το deepseek απαντά σωστά.
Π.χ., δείτε το αποτέλεσμα στην ερώτηση "πες μου ένα μη αστρόβιλο πεδίο".  (φυσική 3η λυκείου).

chatGPT, copilot, perplexity, deepseek.

chatgpt.jpg

copilot.jpg

perplexity.jpg

deepseek.jpg

Εξαιρουμένου του deepseek (που κι εκείνο κάνει λάθη αλλά πολύ λιγότερα),  γελάνε και τα παρδαλά κατσίκια. 
Άντε τώρα να τα εμπιστευτείς για σοβαρά πράγματα......

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
  • Like 1
Δημοσ.
10 minutes ago, V.I.Smirnov said:

Αυτά τα ποσοστά επιτυχίας φαίνεται να μην έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.
Π.χ., ρωτάω απλά πράγματα σε μαθηματικά και φυσική και το τι μπούρδες απαντάνε δεν περιγράφεται.
Π.χ., δείτε το αποτέλεσμα στην ερώτηση "πες μου ένα αστρόβιλο πεδίο".  (φυσική 3η λυκείου).

chatGPT, copilot, perplexity, deepseek

Αυτό αφορά βασικά οχι ακριβως την αποδοση τους γενικά, αλλά τις δυνατότητες στην ελληνική γλωσσα.
Και το claude 3.7 απαντησε σωστά btw, αλλά αν το ρωτήσεις στα αγγλικά όπως γενικά δυστυχώς κανω εγω παντα, irrotanioal field, θα απαντησουν ολα σωστά.

Εννοειται πως ακομα εχουμε πολυ δρομο για να τα ρωταμε δσκολα πραγματα.
Προς το παρον μενουν σε πραγματα που ξερουμε και οι ιδιοι ή ειανι λιγο εκτος του πεδιου γνωσεως μας αλλα μπορυμε να αξιολογησουμε την απαντηση, αλλα σε κανουν πραγματικα πολλες φορες πιο παραγωγικο. Εχω γλυτωσει πολλες ωρες διαβασματος ή γραψιματος τετριμενου κωδικα με αυτά.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
49 λεπτά πριν, flik είπε

Αυτό αφορά βασικά οχι ακριβως την αποδοση τους γενικά, αλλά τις δυνατότητες στην ελληνική γλωσσα.
Και το claude 3.7 απαντησε σωστά btw, αλλά αν το ρωτήσεις στα αγγλικά όπως γενικά δυστυχώς κανω εγω παντα, irrotanioal field, θα απαντησουν ολα σωστά.

Εννοειται πως ακομα εχουμε πολυ δρομο για να τα ρωταμε δσκολα πραγματα.
Προς το παρον μενουν σε πραγματα που ξερουμε και οι ιδιοι ή ειανι λιγο εκτος του πεδιου γνωσεως μας αλλα μπορυμε να αξιολογησουμε την απαντηση, αλλα σε κανουν πραγματικα πολλες φορες πιο παραγωγικο. Εχω γλυτωσει πολλες ωρες διαβασματος ή γραψιματος τετριμενου κωδικα με αυτά.

Εξίσου λάθος απαντήσεις δίνουν και στα αγγλικά.
Ειδικά το chatGPT, 
- είτε απαντά λάθος με δικαιολόγηση που παραπλανά μοιάζοντας σωστή, 
- είτε απαντά σωστά με λάθος δικαιολόγηση που μοιάζει σωστή,
- είτε απαντά σωστά με σωστή δικαιολόγηση - αλλά αρκετά λιγότερο.

Όταν προσπαθείς να κατανοήσεις ένα θέμα προφανώς δεν το ξέρεις καλά, 
και γι αυτό είναι δύσκολο να αντιληφθείς αν και πού λέει λάθος.

Αντίθετα, το deepseek έχει απαντήσει πολύ περισσότερες φορές σωστά με σωστή δικαιολόγηση.
Κι αυτό μου έχει κάνει λάθη, αλλά πολύ λιγότερα. Επίσης, η ορολογία του στην ελληνική είναι γενικά σωστότερη απ' του chatGPT.

Δεν ξέρω τι κάνουν στον προγραμματισμό αλλά στα μαθηματικά το deepeek είναι πολύ παραπάνω της εμπιστοσύνης από τα άλλα.
Έχω πολλά παραδείγματα σε δύσκολα πράγματα,  ξέρω ΄γώ  Θεωρία Ομάδων, Τοπολογία κ.α.
Εξάλλου, στον προγραμματισμό είναι πολύ πιο εύκολο να βρεις τα λάθη διότι απλώς δεν τρέχει το πρόγραμμα ή δεν κάνει αυτό που περιμένεις.
Στα υπόλοιπα όμως δεν είναι έτσι...

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
34 λεπτά πριν, V.I.Smirnov είπε

Π.χ., δείτε το αποτέλεσμα στην ερώτηση "πες μου ένα αστρόβιλο πεδίο".  (φυσική 3η λυκείου).

chatGPT, copilot, perplexity, deepseek.

chatgpt.jpg

copilot.jpg

perplexity.jpg

deepseek.jpg

Εξαιρουμένου του deepseek (που κι εκείνο κάνει λάθη αλλά πολύ λιγότερα),  γελάνε και τα παρδαλά κατσίκια. 
Άντε τώρα να τα εμπιστευτείς για σοβαρά πράγματα......

Η αλήθεια είναι ότι δεν θυμάμαι τη φυσική Γ λυκείου. Εμένα το chatgpt μου έδωσε αυτή την απάντηση:

image.png.7b81080c007d40652ec2fc598db4c915.png

είναι σωστή; Το ρώτησα με την έκδοση Ο3 mini high.

Επεξ/σία από Tlykog
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, Tlykog είπε

Η αλήθεια είναι ΄τοι δεν θυμάμαι τη φυσική Γ λυκείου. Εμένα το chatgpt μου έδωσε αυτή την απάντηση:

image.png.7b81080c007d40652ec2fc598db4c915.png

είναι σωστή;

Καταφανές λάθος είναι.

Το πεδίο από στατικά ηλεκτρικά φορτία είναι αστρόβιλο, όπως γράφει.
Εγώ όμως του ζήτησα να πει ένα που ΔΕΝ είναι τέτοιο (να είναι μη αστρόβιλο).
Τι να λέμε τώρα,  ούτε την ερώτηση δεν κατάλαβε 😂😂😂....

Η σωστή απάντηση, πλήρης και περιεκτική, είναι αυτή που δίνει το deepseek παραπάνω.

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
Δημοσ.
46 minutes ago, V.I.Smirnov said:

Εξίσου λάθος απαντήσεις δίνουν και στα αγγλικά.
Ειδικά το chatGPT, 
- είτε απαντά λάθος με δικαιολόγηση που παραπλανά μοιάζοντας σωστή, 
- είτε απαντά σωστά με λάθος δικαιολόγηση που μοιάζει σωστή,
- είτε απαντά σωστά με σωστή δικαιολόγηση - αλλά αρκετά λιγότερο.

Όταν προσπαθείς να κατανοήσεις ένα θέμα προφανώς δεν το ξέρεις καλά, 
και γι αυτό είναι δύσκολο να αντιληφθείς αν και πού λέει λάθος.

Αντίθετα, το deepseek έχει απαντήσει πολύ περισσότερες φορές σωστά με σωστή δικαιολόγηση.
Κι αυτό μου έχει κάνει λάθη, αλλά πολύ λιγότερα. Επίσης, η ορολογία του στην ελληνική είναι γενικά σωστότερη απ' του chatGPT.

Δεν ξέρω τι κάνουν στον προγραμματισμό αλλά στα μαθηματικά το deepeek είναι πολύ παραπάνω της εμπιστοσύνης από τα άλλα.
Έχω πολλά παραδείγματα σε δύσκολα πράγματα,  ξέρω ΄γώ  Θεωρία Ομάδων, Τοπολογία κ.α.
Εξάλλου, στον προγραμματισμό είναι πολύ πιο εύκολο να βρεις τα λάθη διότι απλώς δεν τρέχει το πρόγραμμα ή δεν κάνει αυτό που περιμένεις.
Στα υπόλοιπα όμως δεν είναι έτσι...

Ισχύει οτι το deepseek R1 κατανοεί περισσότερο, ίσως μπαινει όντως περισσότερο σε thinking mode.
Αλλά το δοκιμασα απλα λεγονας "name me an irrotanial field" και μου απαντησαν ολα σωστα και οταν χρειαστηκε να ζητησω κανονικο παραδειγμα μου εδωσαν βαρυτικο και ηλεκτροστατικο που εικναι και τα 2 σωστά ε;
Τιπ: Θα ελεγα να δοκιμασεις και το reasoning του grok ειναι πραγματικα καλο, όπως επισης και στο τσατ παντα να εισαι σε reasoning mode. Αν σε πεταξει στο non-reasoning λογω οριου, απλα το κλειενις πας αλλού, θελω αν πω εχει διαφορά.

40 minutes ago, V.I.Smirnov said:

Καταφανές λάθος είναι.

Η σωστή απάντηση, πλήρης και περιεκτική, είναι αυτή που δίνει το deepseek παραπάνω.

-

Ναι, τον ρωτησε ομως ενα "μη αστροβιλο" χαχ αρα σωστα απαντησε (σε αλλη ερωτηση) :)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
48 λεπτά πριν, flik είπε

Ισχύει οτι το deepseek R1 κατανοεί περισσότερο, ίσως μπαινει όντως περισσότερο σε thinking mode.
Αλλά το δοκιμασα απλα λεγονας "name me an irrotanial field" και μου απαντησαν ολα σωστα και οταν χρειαστηκε να ζητησω κανονικο παραδειγμα μου εδωσαν βαρυτικο και ηλεκτροστατικο που εικναι και τα 2 σωστά ε;
Τιπ: Θα ελεγα να δοκιμασεις και το reasoning του grok ειναι πραγματικα καλο, όπως επισης και στο τσατ παντα να εισαι σε reasoning mode. Αν σε πεταξει στο non-reasoning λογω οριου, απλα το κλειενις πας αλλού, θελω αν πω εχει διαφορά.

Ναι, μας υποχρέωσε και το Grok....
Δες την απάντησή του.
Δυο δοκιμές (η δεύτερη με ενεργοποιημένο το Think). 

Στην πρώτη :
πεδίο που δεν είναι αστρόβιλο είναι το στροβιλό ! 
Γελάνε και τα παρδαλά κατσίκια 😂😂😂....

Η δεύτερη είναι μεν σωστή - αλλά μακράν πίσω από αυτή που έδωσε το deepseek.

image.jpeg.65fd445f524a3e0cead02129bddb3047.jpeg

grok2.jpg

Ας πάνε να πάρουν μαθήματα απ' τους κινέζους....

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 ώρες πριν, V.I.Smirnov είπε

Καταφανές λάθος είναι.

-

Αλλάζω την ερώτηση σε αυτή:

image.png.2f83321018e6b6d9dd3d1a6ea701ac5c.png

και μου απαντά:

image.png.1654a4af9de154baedbd2a18ab3c2241.png

είναι σωστό; Υπάρχει λόγος που σε ρωτάω και ευχαριστώ προκαταβολικά για το χρόνο σου.

Επεξ/σία από Tlykog
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 ώρες πριν, Tlykog είπε

Τώρα μου έδωσε αυτό:

είναι σωστό;

Σωστό, αλλά με διαφορετικά διατυπωμένο ερώτημα δεν μπορεί να γίνει σωστή σύγκριση.
Σύγκρινέ το με την απάντηση του Deepseek παραπάνω (την οποία έδωσε με την πρώτη) 
και θα διαπιστώσεις αμέσως την διαφορά (σαφήνεια, ακριβολογία και περιεκτικότητα).
Η απάντηση του deepseek είναι αυτή που θα ήθελε να πάρει κάποιος στο αρχικό ερώτημα.

Δυστυχώς το chatgpt αποτυγχάνει πολύ συχνά,  και εν προκειμένω δεν πρόκειται για κάτι εξεζητημένο.
Οι απαντήσεις του μοιάζουν περισσότερο θέμα τύχης και ημιμάθειας παρά συγκροτημένης γνώσης.
Αν είναι κάθε φορά να ψάχνουμε αν έχει λάθος και πού, καλύτερα να μας λείπει...

Σε ότι αφορά το deepseek, ούτε αυτό είναι αψεγάδιαστο. Κι αυτό μου έχει απαντήσει λάθος, αλλά λιγότερες φορές.
Και με ελάχιστες υποδείξεις απάντησε σωστά όπως έπρεπε.

---------------------
Nα κι ένα παράδειγμα από πραγματικό ερώτημα όπου και τα δυο (chatGPT, Deepseek) απαντούν σωστά.
Ωστόσο, η απάντηση του Deepseek πάλι υπερτερεί στη σαφήνεια, στην περιεκτικότητα, και στην ακριβολογία της,
και είναι αυτό που θα ήθελε να λάβει κάποιος για να καταλάβει το πρόβλημα.
Ακόμη και την ορολογία την αποδίδει καλύτερα στα ελληνικά.  
Π.χ., το chatGPT γράφει "μη αναστρέψιμη επιφάνεια"  (λάθος όρος),  
ενώ το Deepseek "μη προσανατολίσιμη" που είναι και το σωστό.

chatgpt1.jpg

deepseek.jpg

Από τη χρήση που έκανα,  τις περισσότερες φορές το deepseek υπερτερούσε.....

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, V.I.Smirnov είπε

Σωστό αλλά γραμμένο πολύ άκομψα.
Σύγκρινέ το με την απάντηση του Deepseek παραπάνω (την οποία έδωσε με την πρώτη) 
και θα διαπιστώσεις αμέσως την διαφορά (σαφήνεια, ακριβολογία και περιεκτικότητα).
Η απάντηση του deepseek είναι αυτή που θα ήθελε να πάρει κάποιος.

Δυστυχώς το chatgpt αποτυγχάνει πολύ συχνά,  και εν προκειμένω δεν πρόκειται για κάτι εξεζητημένο.
Οι απαντήσεις του μοιάζουν περισσότερο θέμα τύχης και ημιμάθειας παρά συγκροτημένης γνώσης.
Αν είναι κάθε φορά να ψάχνουμε αν έχει λάθος και πού, καλύτερα να μας λείπει...

Σε ότι αφορά το deepseek, ούτε αυτό είναι αψεγάδιαστο. Κι αυτό μου έχει απαντήσει λάθος, αλλά λιγότερες φορές.
Και με ελάχιστες υποδείξεις απάντησε σωστά όπως έπρεπε.

---------------------
Nα κι ένα παράδειγμα από πραγματικό ερώτημα όπου και τα δυο (chatGPT, Deepseek) απαντούν σωστά.
Ωστόσο, η απάντηση του Deepseek πάλι υπερτερεί στη σαφήνεια, στην περιεκτικότητα, και στην ακριβολογία της,
και είναι αυτό που θα ήθελε να λάβει κάποιος για να καταλάβει το πρόβλημα.

chatgpt1.jpg

deepseek.jpg

Από τη χρήση που έκανα,  τις περισσότερες φορές το deepseek υπερτερούσε.....

Δεν διαφωνώ ότι, με τον τρόπο που το προσέγγισες, έτσι δείχνει. Όμως, το συμπέρασμά σου βασίζεται σε μια γενίκευση από ένα συγκεκριμένο παράδειγμα.

Το να συγκρίνουμε AI μοντέλα με βάση μία μόνο ερώτηση μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα. Τα γλωσσικά μοντέλα επεξεργάζονται φυσική γλώσσα, και η ποιότητα της απάντησης εξαρτάται τόσο από το πώς διατυπώνεται η ερώτηση όσο και από τη βάση δεδομένων που έχουν στη διάθεσή τους.

Όταν διατύπωσα την ερώτηση πιο συγκεκριμένα, το ChatGPT έδωσε τη σωστή απάντηση. Αυτό δείχνει ότι γνώριζε την πληροφορία, απλώς χρειαζόταν πιο ακριβή καθοδήγηση. Δεν είναι αδυναμία αυτό, αλλά μια φυσική ιδιότητα όλων των AI που βασίζονται στη γλώσσα.

Από την άλλη, το ότι το DeepSeek απάντησε σωστά με την πρώτη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι συνολικά καλύτερο. Ίσως έχει εκπαιδευτεί με περισσότερα παραδείγματα σε αυτό το θέμα ή έχει σχεδιαστεί να δίνει πιο άμεσες απαντήσεις σε τέτοιες περιπτώσεις. Για μια δίκαιη σύγκριση, θα έπρεπε να το αξιολογήσουμε σε ένα ευρύτερο σύνολο ερωτήσεων και θεμάτων, κάτι που υπογραμμίζεται και σε σχετικές αναλύσεις.

Δεν λέω ότι η ερώτησή σου ήταν λάθος, αλλά ότι ο τρόπος διατύπωσης επηρεάζει την απάντηση που θα λάβεις. Οι γενικές ερωτήσεις δεν οδηγούν πάντα σε ακριβείς απαντήσεις, και αυτό δεν είναι απαραίτητα αδυναμία του AI.

Συνολικά, η διατύπωση της ερώτησης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Αν περιμένουμε ότι ένα AI θα δίνει πάντα τη σωστή απάντηση ανεξάρτητα από το πώς το ρωτάμε, τότε υποτιμούμε τον ρόλο που έχει ο τρόπος χρήσης του… Τουλάχιστον με την τωρινή μορφή τους.

Επεξ/σία από Tlykog
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
33 λεπτά πριν, Tlykog είπε

Το να συγκρίνουμε AI μοντέλα με βάση μία μόνο ερώτηση μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα. Τα γλωσσικά μοντέλα επεξεργάζονται φυσική γλώσσα, και η ποιότητα της απάντησης επηρεάζεται από το πώς διατυπώνεται η ερώτηση και τη βάση που έχουν στη διάθεσή τους.

Όταν διατύπωσα την ερώτηση πιο συγκεκριμένα, το ChatGPT έδωσε τη σωστή απάντηση. Αυτό δείχνει ότι γνώριζε την πληροφορία, απλώς χρειαζόταν πιο ακριβή καθοδήγηση. Δεν είναι αδυναμία αυτό, αλλά μια φυσική ιδιότητα όλων των AI που βασίζονται στη γλώσσα.

Από την άλλη, το ότι το DeepSeek απάντησε σωστά με την πρώτη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι συνολικά καλύτερο. Ίσως απλώς έχει εκπαιδευτεί με περισσότερα παραδείγματα σε αυτό το θέμα ή έχει σχεδιαστεί να δίνει πιο άμεσες απαντήσεις σε τέτοιες περιπτώσεις. Για μια δίκαιη σύγκριση, θα έπρεπε να το αξιολογήσουμε σε ένα ευρύτερο φάσμα ερωτήσεων και θεμάτων. Αυτό δείχνει και το άρθρο.

Δεν λέω ότι η ερώτησή σου ήταν λάθος, αλλά ότι ο τρόπος διατύπωσης επηρεάζει την απάντηση που θα λάβεις. Οι γενικές ερωτήσεις δεν οδηγούν πάντα σε ακριβείς απαντήσεις, και αυτό δεν είναι απαραίτητα αδυναμία του AI.

Συνολικά, η διατύπωση της ερώτησης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Αν περιμένουμε ότι ένα AI θα δίνει πάντα τη σωστή απάντηση ανεξάρτητα από το πώς το ρωτάμε, τότε υποτιμούμε το ρόλο που έχει ο τρόπος χρήσης του… Τουλάχιστον με την τωρινή μορφή τους.

Έχεις δίκιο - αλλά όχι τελείως.

Το ερώτημά μου δεν ήταν γενικό αλλά συγκεκριμένο, και αυτές οι μπούρδες δεν δικαιολογούνται - απ' όλα, όχι μόνον από το chatGPT.
Οι περιπτώσεις στις οποίες διαπίστωσα ότι το chatGPT αποτύγχανε ή υπολειπόταν ήταν σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα.
Π.χ., και στο δεύτερο παράδειγμα που δείχνω πιο πάνω, το Deepseek απαντά φανερά  καλύτερα.

Το αρχικό ερώτημα δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση,  έχω πολλές άλλες, από πρακτική χρήση, όχι "περιβάλλον εργαστηρίου".
Το συμπέρασμά μου είναι ότι γενικά δεν είναι της εμπιστοσύνης, και είναι χειρότερο απ' το deepseek για τέτοια δουλειά.... 

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, V.I.Smirnov είπε

Έχεις δίκιο - αλλά εν μέρει.

Το ερώτημά μου δεν ήταν γενικό αλλά συγκεκριμένο, και αυτές οι μπούρδες δεν δικαιολογούνται - απ' όλα, όχι μόνον από το chatGPT.
Οι περιπτώσεις στις οποίες διαπίστωσα ότι το chatGPT αποτύγχανε ή υπολειπόταν ήταν σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα.
Π.χ., και στο δεύτερο παράδειγμα που δείχνω πιο πάνω, το Deepseek απαντά φανερά  καλύτερα.
Και δεν είναι η μόνη τέτοια περίπτωση, έχω πολλές άλλες, από πρακτική χρήση, όχι "περιβάλλον εργαστηρίου".
Το συμπέρασμά μου είναι ότι δεν είναι της εμπιστοσύνης, και είναι χειρότερο απ' το deepseek για τέτοια δουλειά. 
Πιθανώς και γι αυτό λύσσαξαν εναντίον του....

-

Καταλαβαίνω ότι η εμπειρία σου με το DeepSeek ήταν θετική και ότι το θεωρείς καλύτερο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Δεν διαφωνώ ότι μπορεί σε κάποιες ερωτήσεις να έχει αποδώσει καλύτερα. Είναι φυσιολογικό κάποια μοντέλα να υπερέχουν σε συγκεκριμένους τομείς.

Το άρθρο που συζητάμε περιέχει συγκριτικά δεδομένα που δείχνουν ότι διαφορετικά AI έχουν διαφορετικά δυνατά σημεία. Για παράδειγμα, το DeepSeek αποδίδει εξαιρετικά σε μαθηματικά προβλήματα (97.3%, σχεδόν όσο και το OpenAI o1), αλλά σε άλλες κατηγορίες, όπως η πολυγλωσσική κατανόηση και η εκτέλεση οδηγιών, υστερεί σε σχέση με τα κορυφαία OpenAI και Claude μοντέλα.

Ταυτόχρονα, η Anthropic παρουσίασε νέες δυνατότητες στο Claude 3.7 Sonnet, όπως η εκτεταμένη σκέψη (extended thinking), που του επιτρέπει να επεξεργάζεται προβλήματα βήμα προς βήμα, και το Claude Code, ένα εργαλείο ειδικά σχεδιασμένο για debugging και refactoring κώδικα. Σύμφωνα με τις δοκιμές τους, μπορεί να ολοκληρώνει εργασίες που θα απαιτούσαν πάνω από 45 λεπτά χειροκίνητης δουλειάς, κάτι που δείχνει μια διαφορετική εστία βελτίωσης.

Αυτό ενισχύει το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει ένα "ανώτερο AI" σε όλα, αλλά διαφορετικά AI που είναι πιο δυνατά σε συγκεκριμένες χρήσεις. Το DeepSeek μπορεί να υπερέχει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, αλλά τα Claude και OpenAI μοντέλα έχουν επίσης ισχυρά σημεία, ειδικά σε πιο σύνθετες εργασίες σκέψης και προγραμματισμού.

Τελικά, η επιλογή του "καλύτερου" AI εξαρτάται από το τι χρειάζεται κανείς. Αν το DeepSeek σου δίνει καλύτερα αποτελέσματα για τις ανάγκες σου, είναι λογικό να το προτιμάς. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι τα δεδομένα δείχνουν πως δεν είναι αντικειμενικά ανώτερο από τα υπόλοιπα AI σε όλες τις περιπτώσεις και ότι η σύγκριση πρέπει να γίνεται πιο σφαιρικά.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εμένα το αρχικό μου σχόλιο ήταν πώς τα μοντέλα παίρνουν τόσο υψηλή βαθμολογία στα μαθηματικά, 
όταν στην πράξη αυτό δεν φαίνεται να επαληθεύεται....

Αν στην καθημερινή πρακτική πρέπει διαρκώς να ελέγχεις την ορθότητα των απαντήσεων, η χρησιμότητά τους ακυρώνεται.
Ο προγραμματισμός είναι σχετικά εύκολη υπόθεση, καθώς εκεί το πρόγραμμα είτε τρέχει όπως περιμένεις είτε όχι.
Αλλά στη φυσική και τα μαθηματικά είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. 
Έστω ότι προσπαθείς να κατανοήσεις ένα μαθηματικό ή φυσικό θέμα και το ρωτάς επ αυτού.
Επειδή δεν το κατέχεις καλά, η αξιολόγηση των απαντήσεων είναι πολύ πιο δύσκολη - 
πώς θα κρίνεις την ορθότητα των απαντήσεων όταν δεν ξέρεις το θέμα και προσπαθείς να το κατανοήσεις απ' αυτές ; 
Δεν μπορείς να διαπιστώσεις εύκολα αν σου απαντά λάθος ή αν σου απαντά σωστά με λάθος δικαιολόγηση.
Έχω ένα σωρό τέτοιες περιπτώσεις...

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
Δημοσ.
34 λεπτά πριν, V.I.Smirnov είπε

Αν στην καθημερινή πρακτική πρέπει διαρκώς να ελέγχεις την ορθότητα των απαντήσεων, η χρησιμότητά τους ακυρώνεται.-

Το ίδιο πρόβλημα μαστίζει και τις απαντήσεις από ανθρώπους βέβαια.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 ώρες πριν, V.I.Smirnov είπε

Εμένα το αρχικό μου σχόλιο ήταν πώς τα μοντέλα παίρνουν τόσο υψηλή βαθμολογία στα μαθηματικά, 
όταν στην πράξη αυτό δεν φαίνεται να επαληθεύεται....

Αν στην καθημερινή πρακτική πρέπει διαρκώς να ελέγχεις την ορθότητα των απαντήσεων, η χρησιμότητά τους ακυρώνεται.
Ο προγραμματισμός είναι σχετικά εύκολη υπόθεση, καθώς εκεί το πρόγραμμα είτε τρέχει όπως περιμένεις είτε όχι.
Αλλά στη φυσική και τα μαθηματικά είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. 
Έστω ότι προσπαθείς να κατανοήσεις ένα μαθηματικό ή φυσικό θέμα και το ρωτάς επ αυτού.
Επειδή δεν το κατέχεις καλά, η αξιολόγηση των απαντήσεων είναι πολύ πιο δύσκολη - 
πώς θα κρίνεις την ορθότητα των απαντήσεων όταν δεν ξέρεις το θέμα και προσπαθείς να το κατανοήσεις απ' αυτές ; 
Δεν μπορείς να διαπιστώσεις εύκολα αν σου απαντά λάθος ή αν σου απαντά σωστά με λάθος δικαιολόγηση.
Έχω ένα σωρό τέτοιες περιπτώσεις...

-

Καταλαβαίνω την σκέψη σου. Πράγματι, αν κάποιος δεν έχει γνώση ενός θέματος, η αξιολόγηση των απαντήσεων που λαμβάνει από ένα AI γίνεται πολύ δύσκολη.

Αλλά εδώ οι ερωτήσεις που κάνουμε συνήθως εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες:

1) Όταν έχουμε κάποια βασική γνώση. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να κρίνουμε αν η απάντηση φαίνεται σωστή ή αν κάτι δεν στέκει. Αν το AI δώσει μια απάντηση που μας φαίνεται παράξενη ή ανακριβής, μπορούμε να την ερευνήσουμε περαιτέρω και να τη διασταυρώσουμε.

2)  Όταν δεν έχουμε καμία γνώση. Σε αυτή την περίπτωση, είναι λιγότερο πιθανό να κάνουμε εξαιρετικά εξειδικευμένες ερωτήσεις. Συνήθως ξεκινάμε από πιο βασικές έννοιες και, καθώς μαθαίνουμε, αποκτούμε σταδιακά την ικανότητα να αξιολογούμε τις πληροφορίες που λαμβάνουμε.

Το πρόβλημα που θέτεις προκύπτει όταν κάποιος εμπιστεύεται τυφλά μια απάντηση AI χωρίς να την ελέγξει. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει μόνο στα AI – το ίδιο γίνεται όταν διαβάζουμε ένα άρθρο στο διαδίκτυο, βλέπουμε ένα βίντεο ή ακούμε μια γνώμη χωρίς να έχουμε τα μέσα να την αξιολογήσουμε.

Η λύση δεν είναι να περιμένουμε τα AI να είναι αλάνθαστα, αλλά να αναπτύξουμε κριτική σκέψη και να χρησιμοποιούμε διαφορετικές πηγές για επιβεβαίωση.

Γι’ αυτό τα AI δεν πρέπει να θεωρούνται "τελικές αυθεντίες" σε κανένα θέμα, αλλά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν στη μάθηση, αρκεί να τα χρησιμοποιούμε σωστά. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος ύπαρξής τους, αλλά και μια από τις πιο συχνές παρανοήσεις που κάνουν οι χρήστες. Προσωπικά, τα βλέπω καθαρά ως συνεργατικά εργαλεία, που ενισχύουν τη σκέψη μας, αλλά δεν μπορούν και δεν πρέπει να την αντικαθιστούν.

Επεξ/σία από Tlykog

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...