marouli821316 Δημοσ. 2 Μαρτίου Δημοσ. 2 Μαρτίου Παιδιά καίγομαι και οι πανελλήνιες είναι στις 31 Μαΐου! Δυσκολεύομαι στα κύματα και μπορεί να θέτω συχνά απορίες (μπορείτε και εσείς φυσικά και για άλλα κεφάλαια της φυσικής). Αν κάποιος τα κατέχει καλά σίγουρα, μήπως θα μπορούσε να μου εξηγήσει πώς λύνεται το Δ.6) ; Ξέρω ότι η απάντηση βγαίνει 8 και πως έχει παγίδα. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων! 🙏🏻 *Επισήμανση: η άσκηση ενδεχομένως να προέρχεται από κάποιο βιβλίο/site. Δεν κλέβουμε τα πνευματικά δικαιώματα. Η εικόνα παρατίθεται ως αφορμή για την επίλυση αποριών και μόνο!
Dragonitelvl100 Δημοσ. 3 Μαρτίου Δημοσ. 3 Μαρτίου 8 ώρες πριν, marouli821316 είπε Παιδιά καίγομαι και οι πανελλήνιες είναι στις 31 Μαΐου! Δυσκολεύομαι στα κύματα και μπορεί να θέτω συχνά απορίες (μπορείτε και εσείς φυσικά και για άλλα κεφάλαια της φυσικής). Αν κάποιος τα κατέχει καλά σίγουρα, μήπως θα μπορούσε να μου εξηγήσει πώς λύνεται το Δ.6) ; Ξέρω ότι η απάντηση βγαίνει 8 και πως έχει παγίδα. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων! 🙏🏻 *Επισήμανση: η άσκηση ενδεχομένως να προέρχεται από κάποιο βιβλίο/site. Δεν κλέβουμε τα πνευματικά δικαιώματα. Η εικόνα παρατίθεται ως αφορμή για την επίλυση αποριών και μόνο! Το ότι δίνει τη χρονική στιγμή είναι ίσως παγίδα. Στο ευθύγραμμο τμήμα Π1Π2 θα είναι σε απόσβεση όλα τα σημεία στα οποία θα ισχύει |r1-r2|= (2k+1) * λ/2 . Προφανώς τα σημεία αυτά θα απέχουν Χ από την μια πηγή . Άρα από την άλλη d-x. Αντικαθιστώντας στον τύπο παίρνεις μια σχέση για το χ. Ναι όμως το Χ εινΚ μεταξύ του 0 και d . Άρα 0<(2k+1) * λ/4 -d/2< d λύνεις ως προς κ. 1
marouli821316 Δημοσ. 3 Μαρτίου Μέλος Δημοσ. 3 Μαρτίου Καλησπέρα και καλή Σαρακοστή. Ευχαριστώ για την άμεση και τεκμηριωμένη απάντησή σας! Της έριξα μια γρήγορη ματιά και νομίζω ειναι σωστός ο τρόπος. Όσο για την παγίδα, έχω την αίσθηση ότι αυτή συνιστάται στο πότε γίνεται συμβολή και κατά συνέπεια στάσιμο κύμα, οπότε ο μαθητής πρέπει να διερευνήσει ποιες τιμές να δεχτεί και ποιες να απορρίψει άμα θεωρήσει ότι έστω γίνεται συμβολή σ'όλο το ευθύγραμμο τμήμα. (Βλ. σχετικό σχήμα που έκανα) Βέβαια, μου ήρθε σήμερα μια αναλαμπή για μια ευκολότερη επίλυση του ερωτήματος και νομίζω ισχύει. Σκέφτηκα, λοιπόν, το εξής: r1-r2= 2-1,6= 0,4 = Νλ = 0,4Ν => Ν=1 (ενίσχυση) Στην Ν=0 υπάρχει η μεσοκάθετος (Μ) του (Π1Π2) όπου (Π1Π2)/2 = d/2 = 0,7m (αριστερά και δεξιά) Όμως, το σημείο Δ απέχει 0,6m από την πηγή Π2. Άρα, από τη (Μ) θα απέχει 0,7-0,6=0,1m . Ισχύει ότι κάθε σημείο ενίσχυσης απέχει από το αμέσως επόμενο ή προηγούμενό του κατά λ/2, δηλ. λ/2=0,1 Μετρώντας πόσα 0,1m χωράνε στα τμήματα (ΜΠ2) και (ΜΠ1) προκύπτει 4 φορές ή αλλιώς 4 σημεία. Άρα συνολικά από δεξιά και αριστερά 8 σημεία.
Dragonitelvl100 Δημοσ. 3 Μαρτίου Δημοσ. 3 Μαρτίου Η ταχύτητα των κυμάτων είναι 0,5 για το καθένα. Σε χρόνο t =x/u=2.8s έχει ολοκληρωθεί η συμβολή για χρόνο 2.2 τα χ των σημείων π είναι σε κατάσταση συμβολής είναι από Χ= 0,3 έως 1,1
marouli821316 Δημοσ. 4 Μαρτίου Μέλος Δημοσ. 4 Μαρτίου (επεξεργασμένο) 5 ώρες πριν, Dragonitelvl100 είπε Η ταχύτητα των κυμάτων είναι 0,5 για το καθένα. Σε χρόνο t =x/u=2.8s έχει ολοκληρωθεί η συμβολή για χρόνο 2.2 τα χ των σημείων π είναι σε κατάσταση συμβολής είναι από Χ= 0,3 έως 1,1 Έχετε δίκιο, τώρα το κατάλαβα πλήρως. Σας ευχαριστώ και πάλι! 🙏🏻 Καλό βράδυ. Επεξ/σία 4 Μαρτίου από marouli821316 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα