LionRulesGR Δημοσ. 14 Μαρτίου Μέλος Δημοσ. 14 Μαρτίου Στις 11/3/2025 στις 4:06 ΜΜ, nkarama είπε Ρίχνει Γενικό (ή ασφάλεια) ή το Ρελέ διαφυγής? Ρίχνει το Ρελέ διαφυγής ...
LionRulesGR Δημοσ. 14 Μαρτίου Μέλος Δημοσ. 14 Μαρτίου @Pstathece, @Sheogorath, @pavloa Παιδιά ΛΥΘΗΚΕ αλλά δεν αισθάνομαι καλά μετά απο 6 ώρες συνεχόμενου Troubleshooting…. Βασικά έφερα άλλον ένα ηλεκτρολόγο και έφτασε σε σημείο και αυτός να σκίσει τα πτυχία του ... Είστε έτοιμοι ? - Δοκίμασα το ίδιο NUC με ακριβώς την ίδια τηλεόραση που έχει μια γνωστή μου στην ίδια οικοδομή σε άλλο όροφο… Το δούλεψα 25' λεπτά και δούλευε τέλεια … - Επιστρέφω στο δικό μου μαζί με τον ηλεκτρολόγο και ενώ συνδέοντας την TV και το NUC στο ίδιο πολύπριζο πριν λίγες μέρες μου έριχνε ρελέ διαρροής…Τώρα δεν το έριχνε… Δοκιμάζω λοιπόν να ανοίξω το NUC ΧΩΡΙΣ να συνδέσω το HDMI … Ευτυχώς έπεσε το ρελέ διαρροής σε 3 λεπτά επιβεβαιώνοντας το αρχικό πρόβλημα γιατί θα τρελαινόμουν … Αλλάζω πρίζα το NUC κρατώντας την TV στο πολύπριζο που ήταν ήδη συνδεμένη και όπως και πριν λίγες μέρες ΔΕΝ έπεφτε το ρελέ διαρροής… Πάω να συνδέσω λοιπόν το HDMI και πριν προλάβει καλά καλά να έρθει σε επαφή το HDMI με το NUC πέφτει πάλι το ρελέ όπως ήταν αναμενόμενο... Όλη αυτή η παράγραφος είναι απλά δοκιμή των ίδιων ακριβώς πραγμάτων μια βδομάδα μετά για να δω αν θα είχα τα ίδια αποτελέσματα και όπως φάνηκε τα είχα με μια μικρή διαφορά με το NUC χωρίς το HDMI που στο ίδιο πολύπριζο έκανε 3 λεπτά να ρίξει το ρελέ. - Δοκιμάζει ο ηλεκτρολόγος να βγάλει την κεραία της τηλεόρασης και συνειδητοποιούμε οτι με βγαλμένη την κεραία ΔΕΝ υπάρχει κανένα πρόβλημα… Ε κάτι με τη γείωση μου λέει και στο καπάκι του δείχνω ότι είχα τραβήξει 4 καλώδια για δορυφορική και μου λέει κάτσε να δοκιμάσουμε να τερματίσουμε ένα άλλο να δούμε αν έχει το ίδιο θέμα… Ακριβώς το ίδιο πρόβλημα και με το νέο καλώδιο… Κάπου εκεί αρχίζει να τρελαίνεται και μου λέει πως οχι μόνο δεν του έτυχε ποτέ αλλά δεν μπορεί και να καταλάβει πως μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο… Στο καπάκι κάνουμε αυτό που προτείνε ο Sheogorath και μονώνουμε το Power Cable του NUC με μονωτική ταινία… Καμία διαφορά δυστυχώς αν και ήλπιζα οτι κάτι τέτοιο θα ήταν κοντά στη λύση για να πάμε στο επόμενο βήμα … - Ξεκινάει ελέγχει όλες τις πρίζες με πολύμετρο όπως και τα κουτιά διακλάδωσης όπως και τον πίνακα και δεν βρίσκει κανένα βραχυκύκλωμα ή μη σωστή σύνδεση ουδέτερου με γείωση όπως μας πρότεινε κάποιος ηλεκτρολόγος παραπάνω... Μου λέει στο τέλος δεν μπορώ να καταλάβω καν απο που προέρχεται αυτό που γίνεται… Θα ρωτήσω συναδέλφους και θα επανέλθω μου λέει … Μόλις ανοίγει το χερούλι μου λέει έχεις άλλο τροφοδοτικό για το NUC ? Επειδή τα NUCS χρησιμοποιούν ένα "ιδιαίτερο" τροφοδοτικό δεν είναι εύκολο να βρεις στην Ελλάδα και οι περισσότεροι δεν βάζουν original PSU όταν χαλάει… Κοιτάνε απλά να ταιριάξουν το output το οποίο δεν ξέρω αν είναι ό,τι καλύτερο. Για καλή μου τύχη είχε ο γιος της γνωστής μου ένα τροφοδοτικό ίδιο μιας και είχε ίδια γενιά NUC αλλά με i7 αντι για i3 CPU. Προς μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα οτι χρησιμοποιούν το ίδιο οπότε το δανείστηκα. - Έχοντας αφήσει την κεραία πάνω στην TV λοιπόν αλλάζω τροφοδοτικό και εδώ και 20 ώρες ΔΕΝ έχει πέσει το ρελέ... Έλεος απλά … Ο τύπος αρρώστησε γιατί ενω του τυχαίνουν συχνά προβλήματα με τροφοδοτικά δεν του έτυχε ποτέ κάποιο που να υπολειτουργεί και ενω σε άλλο σπίτι να δουλεύει τέλεια, σε αυτό να δημιουργεί αυτό το πρόβλημα με το HDMI ... Συμπεράσματα ? Κάποιος ηλεκτρολόγος να δώσει κάποιου είδους εξήγηση ? - Γιατί το τροφοδοτικό δεν προκαλούσε κανένα απολύτως πρόβλημα σε άλλο σπίτι με την ίδια TV και NUC ? - Για ποιό λόγο τα "Σημάδια" ήταν οτι γείωνε η κεραία και αυτό είναι σαν να λύθηκε με "μαγικό τρόπο" αλλάζοντας τροφοδοτικό και ΧΩΡΙΣ να γειωθεί η TV ή να ξεγειωθεί το NUC ???? - Για ποιό λόγο τα τροφοδοτικά όταν αρχίσουν να υπολειτουργούν να έχουν τόσο απρόβλεπτη συμπεριφορά ? Υπάρχει κάποια λογική εξήγηση σε όλον αυτόν τον παραλογισμό ? ? ? ? Ο ηλεκτρολόγος μου ζήτησε να τον βγάλω για τσίπουρα μπας και το ξεπεράσει … ΛοΛ ! 1 1
Sheogorath Δημοσ. 14 Μαρτίου Δημοσ. 14 Μαρτίου Καλημέρα, ακόμα ψηφίζω ουδέτερογείωση κάπου στον πίνακα σου, σε κάποιο κουτί διακλάδωσης. Τα άνοιξε όλα; Το τροφοδοτικό μπορεί να έχει κάποια «διαρροή» και αν έχει ουδετερογειωση θα «χάνεται» ρεύμα στην γείωση αντί να επιστρέφει, με αποτέλεσμα να το διαβάζει ο αντιηλεκτροπληξιακος σαν βραχυκύκλωμα. 3
LionRulesGR Δημοσ. 14 Μαρτίου Μέλος Δημοσ. 14 Μαρτίου 2 λεπτά πριν, Sheogorath είπε Καλημέρα, ακόμα ψηφίζω ουδέτερογείωση κάπου στον πίνακα σου, σε κάποιο κουτί διακλάδωσης. Τα άνοιξε όλα; Το τροφοδοτικό μπορεί να έχει κάποια «διαρροή» και αν έχει ουδετερογειωση θα «χάνεται» ρεύμα στην γείωση αντί να επιστρέφει, με αποτέλεσμα να το διαβάζει ο αντιηλεκτροπληξιακος σαν βραχυκύκλωμα. Καλή σου μέρα @Sheogorath ! Με πείθει πολύ ρε γαμώτο η απάντησή σου ! Πρέπει να βρω το κουράγιο να καλέσω κάποιον που να έχει την όρεξη και το χρόνο να ανοίξει τα πάντα και να τα δει… Τα άνοιξε όλα αλλά δεν μου φάνηκε πως έδωσε τον απαιτούμενο χρόνο … ! Ευχαριστώ για την συνεισφορά σου ! 1
Sheogorath Δημοσ. 14 Μαρτίου Δημοσ. 14 Μαρτίου 10 λεπτά πριν, LionRulesGR είπε Καλή σου μέρα @Sheogorath ! Με πείθει πολύ ρε γαμώτο η απάντησή σου ! Πρέπει να βρω το κουράγιο να καλέσω κάποιον που να έχει την όρεξη και το χρόνο να ανοίξει τα πάντα και να τα δει… Τα άνοιξε όλα αλλά δεν μου φάνηκε πως έδωσε τον απαιτούμενο χρόνο … ! Ευχαριστώ για την συνεισφορά σου ! Αφού πέφτει ο αντιηλρκτροπληξιακός είσαι ασφαλής. Απλά κάνε τράμπα τα τροφοδοτικά και τελείωσε η υπόθεση. Αμα δεν το βρήκαν 4 άτομα, και ο τελευταίος φαίνεται να το έψαξε, θα είναι ίσως κάπου μέσα στον τοίχο, από ίσως πληγωμένο καλώδιο. Άστο να παει στην ευχή. Ηλεκτρολογος είμαι και εγώ, αλλά δεν έχω ασχοληθεί επαγγελματικά με ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, πέρα από μαθήματα που δίδασκα. 3
Pstathece Δημοσ. 14 Μαρτίου Δημοσ. 14 Μαρτίου Το καλό είναι ότι λύθηκε!! Μια θεωρία 100% δική μου λέει ότι το τροφοδοτικό του nuc που έριχνε τον διαρροής έχει την γείωση όλα οκ, η τηλεόραση όμως έχει μια πολύ μικρή διαρροή κάπου μέσα της, που όταν συνδεθεί HDMI επειδή το μέταλλο του HDMI είναι 0V ή gnd ή γείωση (όπως θες πέστο) έχει μια απειροελάχιστη διαρροή από κει, πάει στη γείωση του nuc και από κει ο διαρροής το πιάνει για διαρροή ρεύματος και πέφτει.... Όλα παίζουν... Τι να πω.... Δεν είμαι και επαγγελματίας ηλεκτρολόγος... Απλά έχω μια πολύ καλή σχέση με το αντικείμενο γιατί έχω δουλέψει χρόνια μαζί με ηλεκτρολόγους.. τι να πω... 1
LionRulesGR Δημοσ. 14 Μαρτίου Μέλος Δημοσ. 14 Μαρτίου 8 λεπτά πριν, Sheogorath είπε Αφού πέφτει ο αντιηλρκτροπληξιακός είσαι ασφαλής. Απλά κάνε τράμπα τα τροφοδοτικά και τελείωσε η υπόθεση. Αμα δεν το βρήκαν 4 άτομα, και ο τελευταίος φαίνεται να το έψαξε, θα είναι ίσως κάπου μέσα στον τοίχο, από ίσως πληγωμένο καλώδιο. Άστο να παει στην ευχή. Ηλεκτρολογος είμαι και εγώ, αλλά δεν έχω ασχοληθεί επαγγελματικά με ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, πέρα από μαθήματα που δίδασκα. Ευχαριστώ και πάλι ! Ναι η ουσία είναι πρώτα η ασφάλεια και μετά η δουλειά μας ! 2
nkarama Δημοσ. 14 Μαρτίου Δημοσ. 14 Μαρτίου Τα παλμοτροφοδοτικά, έχουν μέσα πυκνωτές, τόσο απο την φάση όσο και απο τον ουδέτερο προς την γείωση, για λόγους προστασίας και φιλτραρίσματος. Με τα χρόνια (και είναι γνωστό οτι τα κινέζικα χρόνια είναι πολύ μικρότερης διάρκειας) η ένταση του ρεύματος διαροής (αν μπορώ να το εξηγήσω έτσι) μεγαλώνει, με αποτέλεσμα όταν φτάσει σε ικανή τιμή, να είναι σε θέση να ρίξει το ρελέ διαφυγής. Στην περίπτωσή σου, αφενός είχε θέμα το τροφοδοτικό (είναι λίγο κουφό, καμμια φορά μπορεί να λυθεί και απλά αλλάζοντας την φορά του φις) αφετέρου υπήρχε και μια διαροή απο την κεραία, οπότε μεγάλωνε το πρόβλημα.. Μπράβο πάντως που κάθησε και το έψαξε, γιατί είναι τρομερά δύσκολο... Σε επόμενο βήμα, προτείνω το εξής. Φέρνεις έναν ηλεκτρολόγο που ξέρει, να δει τι σύστημα γείωσης υπάρχει στην περιοχή (ουδετερογείωση ή μη) και να μετρήσει την γείωση (με μεγερόμετρο). Πιθανά και σε αυτό να έχεις θέμα... 4
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα