Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θα ήθελα την βοήθεια σας γιατί έφτασε ο καιρός να κάνω μια ολική αναβάθμιση στον υπολογιστή της υπογραφής μου. Θα κρατήσω μόνο το κουτί και ίσως και το τροφοδοτικό.

Ο υπολογιστής θα είναι για καθημερινές εργασίες και gaming σε 2Κ ανάλυση. 

Λεω να παω σε Amd μεριά και είμαι ανάμεσα σε Ryzen 7600X και Ryzen 9600Χ ή 9700Χ. 

Αν και το concept είναι σε λίγο διάστημα να αγοραστεί και μια κάρτα γραφικων για 1440p gaming,  ίσως 7800ΧΤ  ή 9070ΧΤ αν αποφασίσω να κάνω την υπέρβαση, στην παρούσα φάση θα αφήσω την κάρτα εκτος.

Να σημειώσω οτι θέλω η μητρική να έχει και υποδοχή οπτικής ίνας ή 'εστω να μπορεί να δεχθεί τα Z5500 με καλωδιο. 

Υπάρχει και σαν σκέψη για αγορά ξεχωριστής κάρτας ήχου . Αξίζει η συγκεκριμμένη αγορά; Θα δώ διαφορά με αυτά τα ηχεία ή οχι;

Επειδή τρέχει μέχρι και σήμερα στο Πλαίσιο η σχετική προσφορά έκπτωσης στο δευτερο προιον θα ήθελα την αμεση σας γνώμη αλλά και προτάσεις για κάποιο άλλο συνδυασμό που αξίζει.

Για μητρικές είμαι ανάμεσα σε αυτές τις 2.

https://www.plaisio.gr/anavathmisi-diktia/anavathmisi-pc/mitrikes-kartes/gigabyte-motherboard-b850-aorus-elite-wifi7_4684990

https://www.plaisio.gr/gigabyte-motherboard-x870e-aorus-elite-wifi7_4626664

Αυτοι είναι οι επεξεργαστές που με ενδιαφέρουν.

https://www.plaisio.gr/amd-cpu-ryzen-5-7600x-am5-4-7-ghz-32-mb-_4048199

https://www.plaisio.gr/amd-cpu-ryzen-5-9600x-am5-3-9-ghz-32-mb-_4583442

https://www.plaisio.gr/amd-cpu-ryzen-7-9700x-am5-3-8-ghz-32-mb-_4583434

Για Nvme είμαι ανάμεσα σε αυτους τους 2.

https://www.skroutz.gr/s/39358901/Samsung-990-PRO-SSD-1TB-M-2-NVMe-PCI-Express-4-0-MZ-V9P1T0BW.html

https://www.skroutz.gr/s/32019045/Kingston-KC3000-SSD-2TB-M-2-NVMe-PCI-Express-4-0-SKC3000D-2048G.html

Για μνήμες αυτές.

https://www.skroutz.gr/s/41964667/G-Skill-Flare-X5-32GB-DDR5-RAM-me-2-Modules-2x16GB-kai-Tachytita-6000-gia-Desktop-F5-6000J3038F16GX2-FX5.html#specs

https://www.skroutz.gr/s/38641748/G-Skill-Trident-Z5-Neo-32GB-DDR5-RAM-me-2-Modules-2x16GB-kai-Tachytita-6000-gia-Desktop-F5-6000J3038F16GX2-TZ5N.html

Για τέλος προτείνεται ενα τροφοδοτικό, αν θα πρέπει να αλλάξω το δικό μου για να μπορεί να καλύψει μέχρι μια 9070Xt ή μια 5070Ti.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στις μητρικες η διαφορα ειναι μόνο στις θύρες επεκτασης. Δεν υπάρχει διαφορά σε επιδόσεις. 

Το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει διαφορά σε επιδόσεις ειναι αν μια εχει καλυτερες ψύκτρες και κυκλώματα VRM κλπ για να υποστηρίξει μεγαλύτερο οverclocking. 

Οπότε αναλογα με τις θύρες επεκτασης που θέλεις, διαλέγεις. Υπάρχουν και φθηνότερες μητρικές που είναι εξίσου καλές. Δεν υπάρχει λάθος επιλογή, θέμα χρημάτων ειναι. 

Το ιδιο και στους επεξεργαστές. Ο 7600 είναι ο βασικός 6πυρηνος. O 7600x ειναι ιδιος, λιγο πιο ψηλα χρονισμενος, αλλα και ο απλος συνηθως παίρνει παρόμοιο οverclock. Η σειρά 9 εχει παρόμοιες περίπου επιδόσεις με καλύτερη κατανάλωση, οπότε ειναι θέμα χρημάτων αν αξίζει για σένα ο 9600x τόσα παραπάνω χρήματα χωρίς μεγάλη διαφορά σε επιδόσεις. Και ο 9700x είναι με 8 πυρήνες, αλλά τόσα πολλά λεφτά πλησιάζει επικίνδυνα σε τιμές X3D. 

Οπότε και πάλι, δεν υπάρχει λάθος επιλογή, είναι μόνο θέμα χρημάτων. 

Το ίδιο και στις μνήμες. 

Το ιδιο και στους NVMe. Αν σου αρεσει η μια μαρκα να την πληρώσεις ακριβοτερα, οκ. Παντως περισσότερα ΤB ειναι πιο χρήσιμα. 

Αν δεν εχεις κολλημα στα χρήματα, πάρε και τα ακριβοτερα. Αρκεί να μην τσιγκουνευτεις μετα και παρεις την 7800ΧΤ αντι για 9070!

Επεξ/σία από sattack
  • Like 4
Δημοσ.

Εφόσον θες να εκμεταλλευτείς την προσφορά του πλαισίου, έχεις βρει μάλλον τις καλύτερες επιλογές .

Μητρική που να έχει οπτική έξοδο θα βρεις και πιο οικονομική από 300€, ωστόσο η συγκεκριμένη (elite b850)  φέρει καλύτερα  vrm  και καλύτερο audio codec από τις πιο οικονομικές. Οι gigabyte  ενοχλούν πολλούς και έχουν αναφερθεί πολλές φορές θέματα με  coil wine. Προσωπικά δεν έχω θέμα και θεωρώ τα επιπλέον  feature της πιο σημαντικά ωστόσο έχε τα πάντα υπόψιν, προτού αποφασίσεις.

Για τους επεξεργαστές λίγο πολύ τα είπε ο stack. Νομίζω δεν έχει νόημα να δεις κάτι περισσότερο από 6core. Συστήνω να προτιμήσεις 9600x καθώς είναι πιο κοντά στα 300€ της μητρικής και συνδυαστικά θα έχεις μεγαλύτερη έκπτωση. Πρακτικά θα σου κοστίσει 20, περισσότερα από το να επιλέξεις τον 7600x.

Η αγορά ξεχωριστής κάρτας ήχου στα 100€ δείχνει υπερβολή, ενώ θεωρώ αμφίβολο ότι θα καταλάβεις κάποια διαφορά.

Το τροφοδοτικό έχει εξαρτήματα που γερνούν. Όσο και ποιοτικό να είναι το τροφοδοτικό σου, αν κρίνω σωστά την ηλικία του, θα έλεγα ότι είναι φρόνιμο να εμπιστευτείς σε ένα καινούργιο τροφοδοτικό το νέο σου σύστημα. Βάσει των καρτών που ζητάς θα πρότεινα κάποιο  gold 850w. Πολύ οικονομικά και  vfm  τελευταία φορά που κοιτούσα ήταν τα  thermaltake,  πες τι ζητάς, δώσε budget να δωθούν προτάσεις.

• Like 1
Δημοσ.

εγω βλεπω ενα απο τα γνωστα θεματα που κρατανε 6-7 μηνες μεχρι να αγορασει ο ts.

Πρεπει να τα παρεις ολα μαζι,αμα σκεφτεσαι οτι θα παρεις τη vga αργοτερα δε θα αγορασεις ποτε.

Το ερωτημα ειναι ποτε θα πας ταμειο?

Δημοσ.
4 hours ago, sattack said:

Στις μητρικες η διαφορα ειναι μόνο στις θύρες επεκτασης. Δεν υπάρχει διαφορά σε επιδόσεις. 

Το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει διαφορά σε επιδόσεις ειναι αν μια εχει καλυτερες ψύκτρες και κυκλώματα VRM κλπ για να υποστηρίξει μεγαλύτερο οverclocking. 

Οπότε αναλογα με τις θύρες επεκτασης που θέλεις, διαλέγεις. Υπάρχουν και φθηνότερες μητρικές που είναι εξίσου καλές. Δεν υπάρχει λάθος επιλογή, θέμα χρημάτων ειναι. 

Το ιδιο και στους επεξεργαστές. Ο 7600 είναι ο βασικός 6πυρηνος. O 7600x ειναι ιδιος, λιγο πιο ψηλα χρονισμενος, αλλα και ο απλος συνηθως παίρνει παρόμοιο οverclock. Η σειρά 9 εχει παρόμοιες περίπου επιδόσεις με καλύτερη κατανάλωση, οπότε ειναι θέμα χρημάτων αν αξίζει για σένα ο 9600x τόσα παραπάνω χρήματα χωρίς μεγάλη διαφορά σε επιδόσεις. Και ο 9700x είναι με 8 πυρήνες, αλλά τόσα πολλά λεφτά πλησιάζει επικίνδυνα σε τιμές X3D. 

Οπότε και πάλι, δεν υπάρχει λάθος επιλογή, είναι μόνο θέμα χρημάτων. 

Το ίδιο και στις μνήμες. 

Το ιδιο και στους NVMe. Αν σου αρεσει η μια μαρκα να την πληρώσεις ακριβοτερα, οκ. Παντως περισσότερα ΤB ειναι πιο χρήσιμα. 

Αν δεν εχεις κολλημα στα χρήματα, πάρε και τα ακριβοτερα. Αρκεί να μην τσιγκουνευτεις μετα και παρεις την 7800ΧΤ αντι για 9070!

Η αλήθεια είναι οτι κοιταζα και την Msi Mag B650 Tomahawk που για τα λεφτά της είναι μια πολύ καλή επιλογή. Ομως αν επιλέξω επεξεργαστή στα 400 ευρώ τότε η ακριβή μητρική θα μου κοστίζει όσο θα μου κόστιζε η Tomahawk. Και αυτό είναι το σκεπτικό. Gigabye εχω όλα αυτα τα χρόνια και δεν εχω αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. 

Για gaming αν αποφασίσω να ασχοληθώ εντατικά, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια το εχω παρατήσει, η καλύτερη λύση θα ήταν ενας 9800X3d. Απλά επειδή δεν ξέρω αν όντως αφοσιωθώ τόσο ώστε να αξίζει η αγορά ενος τέτοιου επεξεργαστή, προτιμώ να κινηθώ αρχικά με εναν πιο νορμάλ επεξεργαστή, και αν δω οτι δεν με καλύπτει στο κομμάτι του gaming να κάνω την μεταβαση σε X3d.

Για μνήμες αν τελικά επιλέξω επεξεργαστή σειράς 9000 να μείνω στα 6000 Μhz με Cas30 ή να ανέβω λίγο σε ταχύτητα. Και αν ναι με τι Cas να προτιμήσω;

Για τον Nvme θα συμφωνήσω οτι είναι προτιμότερα τα περισσότερα Gb. Διαβάζω αρκετά καλά σχόλια για τον Kingston. Επειδή δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με Nvme απο αξιοπιστία και διαρκεια χρόνου πώς πάνε; 

Τώρα στο θέμα κάρτας γραφικών όπως είπα επιθυμία είναι το σοβαρό gaming αλλά δεν ξέρω αν όντως ασχοληθώ τόσο ώστε να επενδύσω σε μια ακριβή επιλογή. Προτιμώ να μην κάνω κάποια βιαστική κίνηση και μετά την έχω απλά για να βλέπω ταινίες που λέει ο λόγος. :)

• Like 1
Δημοσ.

Απο οτι λένε,  το ιδιο τσιπάκι μνήμης βάζουνε και παίζει 6000 cl30 και 6400 cl32.

Δεν έχει διαφορά στην πράξη:

https://www.techpowerup.com/review/ddr5-memory-performance-scaling-with-amd-zen-5/21.html

Αν δεν σε ενδιαφέρει το οverclocking να κοιτάς τι νούμερα θα πετύχεις, στην πράξη οτι παρεις απο 6000 και οανω ιδιο θα ειναι. (Και πιο κάτω πάλι μικρές οι διαφορές, απλά το νόημα είναι ότι το 6000 έχει γίνει τόσο στάνταρ και τόσο φθηνό, που δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάει κάποιος πιο κάτω). 

• Like 1
Δημοσ.
3 hours ago, nickol-us said:

Εφόσον θες να εκμεταλλευτείς την προσφορά του πλαισίου, έχεις βρει μάλλον τις καλύτερες επιλογές .

Μητρική που να έχει οπτική έξοδο θα βρεις και πιο οικονομική από 300€, ωστόσο η συγκεκριμένη (elite b850)  φέρει καλύτερα  vrm  και καλύτερο audio codec από τις πιο οικονομικές. Οι gigabyte  ενοχλούν πολλούς και έχουν αναφερθεί πολλές φορές θέματα με  coil wine. Προσωπικά δεν έχω θέμα και θεωρώ τα επιπλέον  feature της πιο σημαντικά ωστόσο έχε τα πάντα υπόψιν, προτού αποφασίσεις.

Για τους επεξεργαστές λίγο πολύ τα είπε ο stack. Νομίζω δεν έχει νόημα να δεις κάτι περισσότερο από 6core. Συστήνω να προτιμήσεις 9600x καθώς είναι πιο κοντά στα 300€ της μητρικής και συνδυαστικά θα έχεις μεγαλύτερη έκπτωση. Πρακτικά θα σου κοστίσει 20, περισσότερα από το να επιλέξεις τον 7600x.

Η αγορά ξεχωριστής κάρτας ήχου στα 100€ δείχνει υπερβολή, ενώ θεωρώ αμφίβολο ότι θα καταλάβεις κάποια διαφορά.

Το τροφοδοτικό έχει εξαρτήματα που γερνούν. Όσο και ποιοτικό να είναι το τροφοδοτικό σου, αν κρίνω σωστά την ηλικία του, θα έλεγα ότι είναι φρόνιμο να εμπιστευτείς σε ένα καινούργιο τροφοδοτικό το νέο σου σύστημα. Βάσει των καρτών που ζητάς θα πρότεινα κάποιο  gold 850w. Πολύ οικονομικά και  vfm  τελευταία φορά που κοιτούσα ήταν τα  thermaltake,  πες τι ζητάς, δώσε budget να δωθούν προτάσεις.

Οπως είπα και πιο πρίν με αυτή την προσφορά μπορω να πάρω κάποια ακριβή μητρική στα 200 ευρώ μόνο. Πιστευω είναι πολύ καλή ευκαιρία.

Για combo κοιταζω 9600 με Β850 και 9700 με Χ870. Η διαφορά τους είναι στα 165 ευρώ που δεν είναι μικρή αλλά δεν είναι και dealbraker γιατι το σύστημα θα το κρατήσω κάποια χρόνια.

Για τροφοδοτικό θα προτιμούσα κάποιο full modular, αξιοπιστο με αρκετά χρόνια εγγύησης και με τιμή μέχρι 150 ευρώ. Να έχει και καλωδια για τις νεες κάρτες γραφικών.

6 minutes ago, sattack said:

Απο οτι λένε,  το ιδιο τσιπάκι μνήμης βάζουνε και παίζει 6000 cl30 και 6400 cl32.

Δεν έχει διαφορά στην πράξη:

https://www.techpowerup.com/review/ddr5-memory-performance-scaling-with-amd-zen-5/21.html

Αν δεν σε ενδιαφέρει το οverclocking να κοιτάς τι νούμερα θα πετύχεις, στην πράξη οτι παρεις απο 6000 και οανω ιδιο θα ειναι. (Και πιο κάτω πάλι μικρές οι διαφορές, απλά το νόημα είναι ότι το 6000 έχει γίνει τόσο στάνταρ και τόσο φθηνό, που δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάει κάποιος πιο κάτω). 

Ναι και εγω για αυτές τις ταχύτητες κοίταζα. Οι συγκεκριμμενες που έχω επιλέξει είναι καλές σε αυτό το ευρος τιμής ή υπάρχει και κατι καλύτερο; Δεν ενδιαφέρομαι για Rgb φωτάκια γιατί σε κλειστό case θα είναι.

1 hour ago, dsi44 said:

εγω βλεπω ενα απο τα γνωστα θεματα που κρατανε 6-7 μηνες μεχρι να αγορασει ο ts.

Πρεπει να τα παρεις ολα μαζι,αμα σκεφτεσαι οτι θα παρεις τη vga αργοτερα δε θα αγορασεις ποτε.

Το ερωτημα ειναι ποτε θα πας ταμειο?

Το θέμα στην δική μου περιπτωση είναι αν θα ασχοληθώ όπως είπα και στις μετέπειτα δημοσιευσεις μου σοβαρα με το gaming. Στην παρούσα φάση εδώ και αρκετά χρόνια το έχω παρατήσει τελείως. Σίγουρα θα χρειαστώ αναβάθμιση υπολογιστή εκτός απο τον λόγο του gaming, και γι'αυτό τον λόγο δεν λέω απο την αρχή οτι δίνω 2000 ευρώ για συνθεση gaming. Η κάρτα γραφικών δεν είναι απο τα άμεσα απαραίτητα σχεδια μου. Μπορει να αγοραστεί σε 2 εβδομάδες, μπορεί σε ενα μήνα. Στα 900-1000 που εχει η 9070XT δεν το θεωρώ και bargain. Ισως σε λίγο διάστημα να πέσουν λίγο οι τιμές τους και τότε να αξίζει η αγορά τους.

Δημοσ.

Όταν αποφασίσεις ότι θα ασχοληθείς με το gaming τότε χτίσε νέο pc με gpu. Για απλές δουλειές σε καλύπτει αυτό που έχεις. 

Δημοσ.
7 minutes ago, fotaras76 said:

Όταν αποφασίσεις ότι θα ασχοληθείς με το gaming τότε χτίσε νέο pc με gpu. Για απλές δουλειές σε καλύπτει αυτό που έχεις. 

Είναι μια αποψη και αυτή αλλά έχει και τα αρνητικά της. Μη υποστήριξη Windows 11, ταχύτητες μεταφοράς αρχείων και γενικά χρίζει αναβάθμισης. Και τέλος θα πάει στο εξοχικό ο παλιος υπολογιστής και η οθόνη για να μην ανεβοκατεβάζω το λάπτοπ.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, madboy είπε

Για combo κοιταζω 9600 με Β850 και 9700 με Χ870. Η διαφορά τους είναι στα 165 ευρώ που δεν είναι μικρή αλλά δεν είναι και dealbraker γιατι το σύστημα θα το κρατήσω κάποια χρόνια.

Για τροφοδοτικό θα προτιμούσα κάποιο full modular, αξιοπιστο με αρκετά χρόνια εγγύησης και με τιμή μέχρι 150 ευρώ. Να έχει και καλωδια για τις νεες κάρτες γραφικών.

H χρήση που κάνεις και η σημερινές τιμές δε δικαιολογούν την επιλογή 9700/x870.

Θεωρώ ήδη υπερβολικούς όσους επιλέγουν το "ακριβό" am5-ddr5 σύστημα καθώς οι επιδόσεις είναι αρκετά δυσανάλογες με τις τιμές. 

Δυστυχώς όμως έτσι που τα έκανε μαντάρα η Intel δεν υπάρχει ανταγωνισμός-αντιπρόταση.

Η b850 που κοιτάς δεν υστερεί σε κανένα κομμάτι σημαντικά έναντι μιας x870, πόσο μάλλον για την "απλοϊκή" χρήση που σκοπεύεις να κάνεις. Έναν x3d που θα ήταν η μοναδική λογική αναβάθμιση για σένα στο μέλλον, τον υπερκαλύπτει...

Για τροφοδοτικά δε θα μιλήσω, έχω αρκετό καιρό να ψάξω την αγορά και δεν βλέπω κάτι που να θεωρώ φοβερή επιλογή σε αυτά που ζητάς.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Επιδει εχω την ιδια καρτα ηχου (σαφως κι εχει καλυτερο ψηφιοαναλογικο μετατροπεα, δινει ποιοτικοτερο ηχο, σε μουσικη, ταινιες, παιχνιδια, πολυ περισσοτερες συνατοτητες επεξεργασιας/ρυθμισης ηχου, σε σχεση με μια ενσωματωμενη), εχω κανει αρκετες δοκιμες με διαφορα ηχεια και ενισχυτες, εχω να σου πω το εξης. Αν σκοπευεις να την συσνδιασεις με ενα καλο ζευγαρι ηχειων, ενεργα η παθητικα με ενισχυτη, παρτην. Αν βαλεις ηχεια του κατοσταρικου η και των διακοσιων, τσαμπα θα πανε τα 120 Ε που κοστιζει η καρτα

• Like 1
Δημοσ.
1 hour ago, Chris2756 said:

Επιδει εχω την ιδια καρτα ηχου (σαφως κι εχει καλυτερο ψηφιοαναλογικο μετατροπεα, δινει ποιοτικοτερο ηχο, σε μουσικη, ταινιες, παιχνιδια, πολυ περισσοτερες συνατοτητες επεξεργασιας/ρυθμισης ηχου, σε σχεση με μια ενσωματωμενη), εχω κανει αρκετες δοκιμες με διαφορα ηχεια και ενισχυτες, εχω να σου πω το εξης. Αν σκοπευεις να την συσνδιασεις με ενα καλο ζευγαρι ηχειων, ενεργα η παθητικα με ενισχυτη, παρτην. Αν βαλεις ηχεια του κατοσταρικου η και των διακοσιων, τσαμπα θα πανε τα 120 Ε που κοστιζει η καρτα

Για τα Logitech Z5500 έλεγα αν θα δω διαφορά. Κάτοχος σε review του στα συγκεκριμμένα ήχεια ανέφερε οτι είδε διαφορά και οτι αξιζε η αγορα της συγκεκριμμενης κάρτας.

Δημοσ.

Υπαρχει διαφορα, οταν λεμε "καλο ηχειο" με το καλο ηχειο για τα λεφτα του. Φοβαμαι οτι δεν θα παρεις αυτο που προσδοκας με τα συγκεκριμενα.

• Like 1
Δημοσ.
On 17/03/2025 at 11:49, madboy said:

Για τα Logitech Z5500 έλεγα αν θα δω διαφορά. Κάτοχος σε review του στα συγκεκριμμένα ήχεια ανέφερε οτι είδε διαφορά και οτι αξιζε η αγορα της συγκεκριμμενης κάρτας.

Εξαρτατε και απο ποια on board καρτα ηχου εχει η μητρικη σου, εκτιμω οτι οι νεοτερες θα εχουν καλυτερες απο αυτη που εχει η τωρινη μητρικη σου.

Οποτε για αρχη θα ελεγα να μην ασχοληθεις.Στησε το pc σου και δες πως τα πανε με την ενσωματωμενη πρωτα.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...