Retrial Δημοσ. 30 Μαρτίου Δημοσ. 30 Μαρτίου (επεξεργασμένο) Καλησπέρα, Πριν λίγες μέρες αγόρασα την AMD Radeon 7800 XT Sapphire Nitro+. Γενικά οι θερμοκρασίες είναι καλές αλλά σε GPU Memory Junction Temperature τις βλέπω ανεβασμένες και μου φάνηκε περίεργο. Θα ήθελα να ρωτήσω αν οι παρακάτω θερμοκρασίες σε GPU Memory Junction είναι καλές και εσείς τι θερμοκρασίες περίπου έχετε σε Memory: Idle (Startup Window): 50-52c (στου αδερφού μου με 4070 Super είναι ~40c) Under load ~30λεπτά (Gaming Hogwarts Legacy σε 1440p + Ultra Graphics + FSR 2.0 + 160Hz): 86-88c Μόλις έχω βγει από το Game, το άφησα ένα 10λεπτο Idle και οι θερμοκρασία της memory παραμένει υψηλή: ~69-70c Επεξ/σία 30 Μαρτίου από Retrial
Retrial Δημοσ. 30 Μαρτίου Μέλος Δημοσ. 30 Μαρτίου 3 λεπτά πριν, dsi44 είπε μια χαρα εισαι Σε ευχαριστώ πολύ, απλά μου φάνηκαν οι συγκεκριμένες θερμοκρασίες memory λίγο υψηλές, ειδικά σε idle και ήθελα να σιγουρευτώ. Τα παραπάνω screenshot είναι με τα Default Tuning settings. Δοκίμασα και με Undervolt+Overclock ακολουθώντας το παρακάτω βίνετο και οι θερμοκρασίες σε memory είναι οι ίδιες, οπότε θα το ξαναβάλω σε Undervolt+OC με αυτά τα settings για να πάρω όλο το ζουμί της GPU:
Πέτρος Δημοσ. 30 Μαρτίου Δημοσ. 30 Μαρτίου Μια χαρά δεν είσαι, απλά "οκ". Τί κουτί έχεις, τί υπόλοιπο σύστημα, πόσο αναπνέει? Βάλε τους ανεμιστήρες της κάρτας χειροκίνητα σε κάποιο άλλο προφίλ, ίσως από "μαμά" να είναι πάρα πολύ χαμηλά. Νιτρο+ κιόλας... Με θερμοκρασία δωματίου 20-25max, βαράς 95+. Σε 2 μήνες θα θες υποχρεωτικά ac για να μην ψήνονται τα πάντα. Το κακό είναι ότι είσαι εντός προδιαγραφών αυτή τη στιγμή, δεν έχεις throttling ή οτιδήποτε τέτοιο για να έχεις πάτημα για επιστροφή/αλλαγή. 1 1
Retrial Δημοσ. 30 Μαρτίου Μέλος Δημοσ. 30 Μαρτίου (επεξεργασμένο) 35 λεπτά πριν, Πέτρος είπε Μια χαρά δεν είσαι, απλά "οκ". Τί κουτί έχεις, τί υπόλοιπο σύστημα, πόσο αναπνέει? Βάλε τους ανεμιστήρες της κάρτας χειροκίνητα σε κάποιο άλλο προφίλ, ίσως από "μαμά" να είναι πάρα πολύ χαμηλά. Νιτρο+ κιόλας... Με θερμοκρασία δωματίου 20-25max, βαράς 95+. Σε 2 μήνες θα θες υποχρεωτικά ac για να μην ψήνονται τα πάντα. Το κακό είναι ότι είσαι εντός προδιαγραφών αυτή τη στιγμή, δεν έχεις throttling ή οτιδήποτε τέτοιο για να έχεις πάτημα για επιστροφή/αλλαγή. Ωχ μην μου λες τέτοια με αγχώνεις...😬 Η θερμοκρασία δωματίου μου είναι 22c. Στο υπόλοιπο σύστημα, οι θερμοκρασίες φαίνονται μια χαρά: PC Specs: • MONITOR: Dell Gaming Monitor 27” S2719DGF (155Hz) • DISPLAY PORT CABLE: DeLock Cable DisplayPort male 1m (85658) • CASE: Be Quiet! Pure Base 500DX • CASE FANS: x3 Noctua NF-A14 PWM • MOTHERBOARD: MSI PRO Z690-A WIFI DDR4 • CPU: Intel i5 12600KF • CPU COOLER: Noctua NH-D15S + EXTRA FAN Noctua NF-A12x25 PWM • THERMAL PASTE: Arctic MX-4 (2021 Edition) • GPU: NITRO+ AMD Radeon™ RX 7800 XT 16GB • GPU Holder: Stock from GPU Nitro+ • PSU: Seasonic Focus PX 850W • RAM: (X2) G.Skill RipjawsV 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz F4-3200C16D-16GVKB (TOTAL 32GB) • M.2 #1: Samsung 980 Pro SSD 1TB MZ-V8P1T0BW • M.2 #2: Samsung 970 Evo Plus 500GB MZ-V7S500 (HS4294) • HDD: Western Digital Caviar Blue 2TB • DAC: Ifi ZEN Air Dac Idle 5 λεπτά αφού βγήκα από game: Underload Gaming: PC: Επεξ/σία 30 Μαρτίου από Retrial 3
Πέτρος Δημοσ. 30 Μαρτίου Δημοσ. 30 Μαρτίου Κάνε μια δοκιμή και βάλε το power limit στην κάρτα τέρμα αριστερά, όσο αρνητικό σου επιτρέπει, και δες θερμοκρασίες και πόσο ενδεχομένως χάνεις σε κάποιο bench, στυλ Unigine Superposition, σε σχέση με τις ρυθμίσεις που έχεις τώρα. Το υπόλοιπο σύστημα μια χαρά είναι, όπως και το στήσιμο στο κουτί. Οκ, 1-2 ανεμιστήρες στην οροφή να βγάζουν θα ήταν ακόμα καλύτερα, αλλά δεν ξέρω πόση διαφορά θα έβλεπες στην κάρτα. 1
Retrial Δημοσ. 30 Μαρτίου Μέλος Δημοσ. 30 Μαρτίου (επεξεργασμένο) 38 λεπτά πριν, Πέτρος είπε Κάνε μια δοκιμή και βάλε το power limit στην κάρτα τέρμα αριστερά, όσο αρνητικό σου επιτρέπει, και δες θερμοκρασίες και πόσο ενδεχομένως χάνεις σε κάποιο bench, στυλ Unigine Superposition, σε σχέση με τις ρυθμίσεις που έχεις τώρα. Το υπόλοιπο σύστημα μια χαρά είναι, όπως και το στήσιμο στο κουτί. Οκ, 1-2 ανεμιστήρες στην οροφή να βγάζουν θα ήταν ακόμα καλύτερα, αλλά δεν ξέρω πόση διαφορά θα έβλεπες στην κάρτα. Το έβαλα -10%: Στην ουσία δεν είδα να αλλάζει κάτι... Under load σε Gaming κάνα ~10λ.: τα ίδια Idle μετά από 20λ.: Ναι ανεμιστηράκια, ήθελα να βάλω και πάνω στο κουτί αλλά δεν χωράνε με αυτή την ψήκτρα.. 😕 Οπότε δεν έχω καταλήξει, τα temp είναι ok ή όχι; Όλα τα αλλά και στην GPU φαίνονται εντάξει...μόνο το Memory Temp το βλέπω κάπως περίεργα...είναι και new η GPU... Για Fan Curve, πως προτείνεις να τα βάλω; Επεξ/σία 30 Μαρτίου από Retrial
Πέτρος Δημοσ. 30 Μαρτίου Δημοσ. 30 Μαρτίου Οι 10 βαθμοί κάτω σε hotspot μια χαρά αλλαγή είναι (όχι τόσο εντυπωσιακό όσο θα περίμενα από +15% σε -15%, βέβαια), το άλλο κομμάτι έτσι κι αλλιώς επηρεάζεται από άλλα πράγματα. Βάλε στο Ρ2 50 στο fanspeed, στο Ρ3 65, στο Ρ4 75. Είναι ψηλά, λογικά θα έχεις και θόρυβο, αλλά να δούμε αν σου ρίχνει τις θερμοκρασίες εκεί που θέλουμε. 2
Retrial Δημοσ. 30 Μαρτίου Μέλος Δημοσ. 30 Μαρτίου 14 λεπτά πριν, Πέτρος είπε Οι 10 βαθμοί κάτω σε hotspot μια χαρά αλλαγή είναι (όχι τόσο εντυπωσιακό όσο θα περίμενα από +15% σε -15%, βέβαια), το άλλο κομμάτι έτσι κι αλλιώς επηρεάζεται από άλλα πράγματα. Βάλε στο Ρ2 50 στο fanspeed, στο Ρ3 65, στο Ρ4 75. Είναι ψηλά, λογικά θα έχεις και θόρυβο, αλλά να δούμε αν σου ρίχνει τις θερμοκρασίες εκεί που θέλουμε. Έπαιξα με το curve προηγουμένως, και το Memory Temp κατεβαίνει, έχει διαφορά δηλαδή, αλλά ο υπολογιστής είναι έτοιμος να πετάξει στο διάστημα με τόσο θόρυβο που έκανε. Θα δοκιμάσω και τα curve settings που μου είπες όταν θα ξανακάτσω στο PC αλλά άμα έχει τον ίδιο θόρυβο δεν αντέχεται. Έστειλα στην AMD και στην Sapphire να ρωτήσω αλλά είμαι σίγουρος ότι θα μου πουν ότι είναι normal.... 1
spi79 Δημοσ. 30 Μαρτίου Δημοσ. 30 Μαρτίου Βάλε και τα άλλα 3 fans του κουτιού, σε πιο πολλές στροφές, όταν χρησιμοποιείς την κάρτα.Noctua είναι,δεν θα σε ενοχλούν τόσο..Τα έχεις 850 στροφές περίπου,πάνε μέχρι 1500 από ότι βλέπω. 3
korakios Δημοσ. 30 Μαρτίου Δημοσ. 30 Μαρτίου 2 ώρες πριν, spi79 είπε Βάλε και τα άλλα 3 fans του κουτιού, σε πιο πολλές στροφές, όταν χρησιμοποιείς την κάρτα.Noctua είναι,δεν θα σε ενοχλούν τόσο..Τα έχεις 850 στροφές περίπου,πάνε μέχρι 1500 από ότι βλέπω. +1 βασικά στα 2 μπροστά να δώσει παραπάνω στροφές Το PSU φαντάζομαι παίρνει απο κάτω αέρα και όχι απο το κουτί (στη φωτό σα να φαίνεται αυτοκόλλητο ανεμιστήρα και γιαυτό το αναφέρω) 3
spi79 Δημοσ. 30 Μαρτίου Δημοσ. 30 Μαρτίου 8 λεπτά πριν, korakios είπε Το PSU φαντάζομαι παίρνει απο κάτω αέρα και όχι απο το κουτί (στη φωτό σα να φαίνεται αυτοκόλλητο ανεμιστήρα και γιαυτό το αναφέρω) Αετίσιο μάτι ο korakios😁 2
dsi44 Δημοσ. 30 Μαρτίου Δημοσ. 30 Μαρτίου τα seasonic εχουν και hybrid mode μπορουν να μπουν και απο τις δυο πλευρες.Κατα τα αλλα τζαμπα τρομαζετε το φιλο ,μια χαρα ειναι η nitro+ ετσι. 1
Retrial Δημοσ. 31 Μαρτίου Μέλος Δημοσ. 31 Μαρτίου (επεξεργασμένο) 10 ώρες πριν, spi79 είπε Βάλε και τα άλλα 3 fans του κουτιού, σε πιο πολλές στροφές, όταν χρησιμοποιείς την κάρτα.Noctua είναι,δεν θα σε ενοχλούν τόσο..Τα έχεις 850 στροφές περίπου,πάνε μέχρι 1500 από ότι βλέπω. 7 ώρες πριν, korakios είπε +1 βασικά στα 2 μπροστά να δώσει παραπάνω στροφές Το PSU φαντάζομαι παίρνει απο κάτω αέρα και όχι απο το κουτί (στη φωτό σα να φαίνεται αυτοκόλλητο ανεμιστήρα και γιαυτό το αναφέρω) Ευχαριστώ παιδιά, θα δοκιμάσω μόλις κάτσω PC, αλλά δεν νομίζω να φταίει αυτό, καθώς όλες οι άλλες θερμοκρασίες και της GPU είναι παραπάνω από κανονικές. Δηλαδή αν έφταιγε αυτό, πως μπορεί η GPU και το Hotspot temp κι όλο το άλλο system να είναι normal και μόνο το memory junction temp ανεβασμένο. Τα ανεμιστηράκια του κουτιού έχουν source το system κι ανάλογο curve, αν τα βάλω ανάλογα με τις θερμοκρασίες της GPU θα έχω spikes σε θόρυβο που θα είναι κάπως σπαστικό. Εκτός αυτού στα BIOS δεν θυμάμαι να υπάρχει GPU σαν source, θα πρέπει να βάλω το extra software το FanControl που αν και καλό δεν θα ήθελα. Εάν να τ ανεβάσω γενικά θα έχω παραπάνω θόρυβο χωρίς λόγος καθώς όλα τα άλλα είναι φυσιολογικά. Μόνο το memory junction temp είναι περίεργο σε μένα κι απ' ότι έψαξα, κι όσα βρήκα, έχω δει κι άλλους γενικά να το λένε, χειρότερα από μένα κι όλας στους 100-110c να φτάνει...σε διάφορες GPU Nvidia...AMD... Noctua είναι αλλά κι αυτά ακούγονται άμα αρχίσουν να περνούν στροφές 😋 Θα δοκιμάσω πάντως. H Nitro+ έχει και extra fan header, που μπορώ να βάλω ένα ανεμιστηράκι και να δουλεύει ανάλογα τα temp της. Το θέμα είναι που να το βάλω δεν έχω χώρο. Το zero rpm και default curve της GPU πιστεύω είναι λίγο μάπα. Άμα βρω ένα σωστό curve να βάλω manually στο Adrenaline χωρίς να ετοιμάζεται να εκτοξευθεί το PC στο διάστημα ίσως να είναι καλά. 6 ώρες πριν, dsi44 είπε τα seasonic εχουν και hybrid mode μπορουν να μπουν και απο τις δυο πλευρες.Κατα τα αλλα τζαμπα τρομαζετε το φιλο ,μια χαρα ειναι η nitro+ ετσι. Ναι έχουν hybrid mode. Μακάρι να είναι έτσι γιατί αγχώθηκα λίγο, σκέφτομαι το καλοκαίρι τι temps θα βαράει το memory junction temp... Τέλος πάντων..όπως είπα και προηγουμένως, έστειλα σε AMD και Sapphire και περιμένω απάντηση. Επεξ/σία 31 Μαρτίου από Retrial
Πέτρος Δημοσ. 31 Μαρτίου Δημοσ. 31 Μαρτίου 4 ώρες πριν, Retrial είπε Το zero rpm και default curve της GPU πιστεύω είναι λίγο μάπα. Άμα βρω ένα σωστό curve να βάλω manually στο Adrenaline χωρίς να ετοιμάζεται να εκτοξευθεί το PC στο διάστημα ίσως να είναι καλά. Ποιό bios έχεις επιλέξει? Το κανονικό ή το quiet? 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα