razimar Δημοσ. 2 Απριλίου Δημοσ. 2 Απριλίου 18 ώρες πριν, BoullyBoy είπε Εδώ τα 18-28χρονα να απαιτούν παραπάνω ταχύτητα και να τους είναι λίγο τα 300mbps. Που να έζησαν επί pstn με της forthnet χρονοκαρτες να περιμένεις μια μισή ώρα για 2 λεπτά βιντεακι. Μακρινό πλέον 1999. Napster, να θέλει μισή με μία ώρα να κατέβει ένα mp3 κομμάτι ~4ΜΒ και στο 99.6% να χτυπάει το τηλέφωνο και να κόβεται το internet. Λίγοι θα με νιώσουν. 17 ώρες πριν, kakis είπε Που έδινε η ΔΕΗ; Περιστέρι 2
Super Moderators Thresh Δημοσ. 2 Απριλίου Super Moderators Δημοσ. 2 Απριλίου 11 hours ago, transparent said: Κάτι που το έχω απορία καιρό: μου φαίνεται λίγο απάτη το 3Gbps υπό την έννοια ότι οι κάρτες δικτύου είναι 10/100/1.000/2.500/10.000Mbps Με αυτό σα λογική, δε θα έβγαζε περισσότερο νόημα να είναι 2Gbps το πακέτο που θα μπορεί να γίνει fully utilized από μια nic 2,5Gbps; Ξέχασες και τις κάρτες των 5Gbps. Δεν είναι απάτη, απλά "e-penis". Είχε ανακοινώσει η ΔΕΗ ότι θα έβγαζε 2.5Gbps, οπότε για να φανεί παραπάνω ο ΟΤΕ έδωσε 3Gbps, άρα κι οι υπόλοιποι ακολουθούν στα ίδια. Όπως είπε κι ο προλαλλήσαντας comfuzio, δίνουν router (κι ΟΝΤ) με 10GbE port, το πρότυπο πλέον (XGS-PON) υποστηρίζει 10/10Gbps, σε κάποια φάση θα δώσουν όλοι παραπάνω. 2
2cpu Δημοσ. 2 Απριλίου Δημοσ. 2 Απριλίου 16 ώρες πριν, Thresh είπε 5G or Starlink τότε. Δεν δινει φωνη το 5g.Οπως φυσικα και το starlink την οποια φωνη την θελω καθαρα για την μητερα μου μεγαλης ηλικιας που ξερουν ολοι οι συγγενεις το τηλεφωνο της. Σκεφτομαι να δοκιμασω το cosmote home booster.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 2 Απριλίου Super Moderators Δημοσ. 2 Απριλίου 1 minute ago, 2cpu said: Δεν δινει φωνη το 5g.Οπως φυσικα και το starlink την οποια φωνη την θελω καθαρα για την μητερα μου μεγαλης ηλικιας που ξερουν ολοι οι συγγενεις το τηλεφωνο της. Σκεφτομαι να δοκιμασω το cosmote home booster. Δεν χρειάζεται, κάνεις φορητότητα τον ελληνικό αριθμό σου σε πάροχο τύπου Modulus/Yuboto/κτλπ, περνάς τις ρυθμίσεις σε ένα VoiP-τηλέφωνο και παίζεις με αυτό μέσω internet από Starlink ή 5G. 1
menthol1979 Δημοσ. 2 Απριλίου Δημοσ. 2 Απριλίου (επεξεργασμένο) 6 ώρες πριν, crispy_mummy είπε Κάνεις στον εαυτό σου deservice με το να χρησιμοποιήσεις OpenVPN. Το Wireguard είναι πλέων το standard, πολύ πιο ελαφρύ σαν πρωτόκολλο και με πολύ λιγότερα κενά ασφαλείας. Το NordVPN είναι σεταρισμένο στο router και δίνει μόνο OpenVPN configuration file... μάλλον θα πρέπει να παω με client, ξενέρα... Επεξ/σία 2 Απριλίου από menthol1979
poulinos Δημοσ. 4 Απριλίου Δημοσ. 4 Απριλίου On 02/04/2025 at 09:51, logo15 said: Για όποιον δεν γνωρίζει, η NOVA, μέσω της United Fiber (που είναι δική της εταιρεία), είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη οπτικών ινών σε πολλές περιοχές. Στη δική μου περίπτωση, έχουν συνδέσει όλους τους γύρω δρόμους και έχουν αφήσει μόνο το δικό μου σημείο εκτός εδώ και μήνες, χωρίς καμία εξήγηση ή δέσμευση. Δεν μιλάμε για κάποιο απομακρυσμένο χωριό, αλλά για μεγάλο δήμο και κεντρικό σημείο, όπου τα έργα έχουν προχωρήσει κανονικά. Έχω ήδη κάνει δύο καταγγελίες στην ΕΕΤΤ και προχωράω στον Συνήγορο του Καταναλωτή. Αν αυτό φαίνεται αστείο σε κάποιους, μάλλον δεν έχουν βρεθεί ποτέ σε αντίστοιχη κατάσταση. Γι’ αυτό, μακριά από NOVA! τις οπτικες ινες σε καθε περιοχη τις περναει ενας παροχος .εξαιρεση inalan ΔΕΗ κτλ. οποτε ολο το παραπανω ποστ δεν λεει κατι. και οχι δεν ειναι αστειο. ειναι σαν μερικους που λενε φταιει ο παροχος για το vdsl που πιανω 20 mbit οταν τα καλωδια του χαλκου ειναι ολα του OTE. και παμε στην περιπτωση σου. η θα πας INALAN ή θα πας ΔΕΗ ή θα περιμενεις την NOVA εφοσον αυτη εχει τις οπτικες στην περιοχη σου. Οποτε οτι παροχο και να βαλει στο τελος απο τις δικες τις οπτικες θα περασεις. Και εγω εχω NOVA VDSLαλλα παιρνω απο KV του οτε. Οτι και να κανω και ο χαλκος και το KV ειναι του ΟΤΕ οσο και ας μην μου αρεσει ως παροχος. εσενα αν δεν βαλει η uf οπτικες ινες δεν θα μπορεσεις να βαλεις κανεναν παροχο. εμενα εδω τις εχει η cosmote οποτε οτι παροχο και να βαλω θα παρω την οπτικη ινα της Cosmote, 1
Dr_Pepper Δημοσ. 12 Ιουνίου Δημοσ. 12 Ιουνίου Στις 2/4/2025 στις 2:56 ΜΜ, Thresh είπε Είχε ανακοινώσει η ΔΕΗ ότι θα έβγαζε 2.5Gbps, οπότε για να φανεί παραπάνω ο ΟΤΕ έδωσε 3Gbps, άρα κι οι υπόλοιποι ακολουθούν στα ίδια. Δεν μου φαίνεται περίεργο και οι δύο να δίνουν 2,5 γιατί τα πορτς στο backend τους είναι 2,5 Και ο πΟΤΕ να λέει μούφες πως ειναι 3 και να ειναι "έως" 3 δηλαδή να μην πιάνεις και να λες "γιατί δεν πιάνω 3 αλλά περίπου 2,5 εφόσον ειναι FTTH και όχι χαλκός;;; " και να σου λέει "ε ξέρεις εμείς 3 σου δίνουμε αλλά ειναι και το ratio.... " Εγώ νομίζω ότι πολλές (αν όχι οι περισσότερες) καμπίνες δεν έχουν μεγαλύτερη γραμμή απο 2,5 με το κέντρο
Super Moderators Thresh Δημοσ. 12 Ιουνίου Super Moderators Δημοσ. 12 Ιουνίου Ακόμα καλύτερα, ενώνουν πολλές 100αρες για να βγάζουν αυτά τα νούμερα. Σε κάποια σημεία ίσως να παίζουν και με χιλιάδες dial-up 56K μαζί. 1
poulinos Δημοσ. 13 Ιουνίου Δημοσ. 13 Ιουνίου 23 hours ago, Dr_Pepper said: Δεν μου φαίνεται περίεργο και οι δύο να δίνουν 2,5 γιατί τα πορτς στο backend τους είναι 2,5 Και ο πΟΤΕ να λέει μούφες πως ειναι 3 και να ειναι "έως" 3 δηλαδή να μην πιάνεις και να λες "γιατί δεν πιάνω 3 αλλά περίπου 2,5 εφόσον ειναι FTTH και όχι χαλκός;;; " και να σου λέει "ε ξέρεις εμείς 3 σου δίνουμε αλλά ειναι και το ratio.... " Εγώ νομίζω ότι πολλές (αν όχι οι περισσότερες) καμπίνες δεν έχουν μεγαλύτερη γραμμή απο 2,5 με το κέντρο τα uplink των παλιων olt ηταν 10gbps.τα uplink των πιο νεων olt ειναι 10 και 100gbps. δεν υπαρχουν uplinks 2.5 και δεν ξερω τι αλλο σκεφτεσαι. 1 gbps uplink ειχαν τα dslam για τα adsl από το αστικο κεντρο. 1
Dr_Pepper Δημοσ. 13 Ιουνίου Δημοσ. 13 Ιουνίου (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, poulinos είπε 1 gbps uplink ειχαν τα dslam για τα adsl από το αστικο κεντρο Μπορεί αυτό, θυμάμαι είχα κοιτάξει έναν χάρτη (ή σχεδιάγραμμα;) αλλά έχει καιρό και μου φάνηκαν μικρές οι ταχύτητες μεταξύ καμπίνας και αστικού κέντρου, μήπως αυτό που λες ειναι μόνο για αθήνα ; Απο την άλλη άνετα πέρασαν 2 χρόνια και δεν θυμάμαι καν ποιος χάρτης ή που το είδα (μπορεί να ήταν και απλά σελίδα) απλά μου έχει μείνει κάπως σαν ιδέα οπότε παίζει να κάνω και λάθος. EDIT: καλά όχι ότι τα 10gbps ειναι πολλά (αν υποθέσουμε πως το FTTH θα γίνει mainstream) Επίσης απο τα ίδια OLT που εξυπηρετούν οικοδομικά τετράγωνα για καταναλωτές παίρνουν bandwidth και οι κεραίες κινητής για 4g/5g ή έχουν dedicated δικά τους ; Γιατί αν ειναι έτσι τότε ειναι ακόμη χειρότερα τα 10gbps Στις 12/6/2025 στις 5:06 ΜΜ, Thresh είπε Ακόμα καλύτερα, ενώνουν πολλές 100αρες για να βγάζουν αυτά τα νούμερα. Σε κάποια σημεία ίσως να παίζουν και με χιλιάδες dial-up 56K μαζί. Αυτό σίγουρα το κάνουν για τα ADSL Επεξ/σία 13 Ιουνίου από Dr_Pepper
poulinos Δημοσ. 13 Ιουνίου Δημοσ. 13 Ιουνίου 35 minutes ago, Dr_Pepper said: Μπορεί αυτό, θυμάμαι είχα κοιτάξει έναν χάρτη (ή σχεδιάγραμμα;) αλλά έχει καιρό και μου φάνηκαν μικρές οι ταχύτητες μεταξύ καμπίνας και αστικού κέντρου, μήπως αυτό που λες ειναι μόνο για αθήνα ; Απο την άλλη άνετα πέρασαν 2 χρόνια και δεν θυμάμαι καν ποιος χάρτης ή που το είδα (μπορεί να ήταν και απλά σελίδα) απλά μου έχει μείνει κάπως σαν ιδέα οπότε παίζει να κάνω και λάθος. EDIT: καλά όχι ότι τα 10gbps ειναι πολλά (αν υποθέσουμε πως το FTTH θα γίνει mainstream) Επίσης απο τα ίδια OLT που εξυπηρετούν οικοδομικά τετράγωνα για καταναλωτές παίρνουν bandwidth και οι κεραίες κινητής για 4g/5g ή έχουν dedicated δικά τους ; Γιατί αν ειναι έτσι τότε ειναι ακόμη χειρότερα τα 10gbps Αυτό σίγουρα το κάνουν για τα ADSL χωρις να θελω να σε τρομαξω αλλα το σκεφτεσαι ολο λαθος. δεν παει με την λογικη που το σκεφτεσαι οτι πχ τα adsl dslam πρεπει να εχουν 1gbps ενω το olt πρεπει να εχει 10 ή 100.δεν ειναι τοσο απλο. ή δεν σημαινει οτι επειδη ενα olt ξεκινησε με 10gbps θα μεινει με 10gbps.ολα αυτα ειναι δυναμικα και εχουν να κανουν με την εκαστοτε ας το πουμε καταναλωση.θα σου φερω ενα απλο παραδειγμα χωρις να ειναι συγκεκριμενα για ftth αλλα για να το δεις πιο πρακτικα. εχουμε πχ το αστικο κεντρο πεντελης.εκει μεσα υπαρχει ενα switch το οποιο στις αρχες του adsl επεφταν πανω ολα τα dslam με 1gbps. το uplink ηταν ενα με δυο gbps.(gigabit ports) αργοτερα λογω φορτου το switch αυτο αλλαχτηκε εγινε router με 10gbps uplink προς τα πισω. ταυτοχρονα πανω σε αυτο το router επεσαν και τα συμεφς.στην αρχη σε gigabit ports μετα σε 10g ports. εφοσον το φορτο ανεβηκε το router αυτο καταργηθηκε και σε πολλες περιπτωσεις μπηκε router με 100g uplinks.παρεμειναν τα 10gbps για ΣΥΜΕΦΣ οπως και τα 1gbps για τα dslam. δεν βαζω olt στην εξισωση. στα πρωτα 100αρια links δεν ηταν dedicated link.δηλαδη δεν ηταν απο το σημειο α στο σημειο β με 100gbps γιατι δεν χρειαζοταν.πολλες φορες γινοταν ring και τα 100gbps μοιραζοντουσαν σε 2-3 αστικα κεντρα.αν ενα αστικο κεντρο ειναι πολυ φορτωμενο τοτε βγαινει απο το ring και του δινεις dedicated link. στο εδωσα λιγο all aroung για να δεις οτι υπαρχουν απειρα σεναρια χωρις να πιασουμε λεπτομερειες. επισης αυτο που λες για τις κεραιες κινητης κτλ. παλι δεν ειναι ετσι απλο.στο φερνω και αυτο με παραδειγμα 1 2 ms 1 ms 1 ms 192.168.1.254 2 8 ms 7 ms 10 ms lo500.bbras-kln-01.forthnet.gr [213.16.246.6] 3 7 ms 7 ms 7 ms he0-2-0-4.core-kln-06.forthnet.gr [213.16.252.94] 4 8 ms 7 ms 7 ms be42.bgw-kln-01.forthnet.gr [213.16.247.5] 5 14 ms 45 ms 16 ms cloudflare.gr-ix.gr [176.126.38.5] 6 8 ms 7 ms 8 ms 104.26.5.164 αυτο ειναι ενα tracert που λεει απο ποια μηχανηματα περναω μεχρι να φτασω στο insomnia.gr κραταμε το βημα 3 και το βημα 4. ο bgw ειναι ενα μηχανημα το οποιο μπορει να εχει πανω του τα links με το εξωτερικο. δεν θα συνδεθει απευθειας ο bgw με το αστικο κεντρο γιατι θα επρεπε να εχει 8000 ports. o bgw ας το πουμε ειναι ο πανω πανω κρικος που εχει απο κατω του πολλα μικροτερα μηχανηματα.δηλαδη διαμοιραζει το bandwidth σε μηχανηματα κατω απο αυτον οπως ειναι το βημα 3 που ειναι ο core kln. o core αντιστοιχα θα μοιρασει bandwidth σε μηχανηματα κατω απο αυτον και παει λεγοντας.σαν πυραμιδα φαντασου το.πανω πανω λιγα μηχανηματα και οσο πας προς τον χρηστη ολο και περισσοτερα. υπαρχουν γραφηματα που λενε που υπαρχει φορτο και πρεπει να γινει αναβαθμιση.δεν μαντευεις στην τυχη. 1
Dr_Pepper Δημοσ. 13 Ιουνίου Δημοσ. 13 Ιουνίου (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, poulinos είπε ή δεν σημαινει οτι επειδη ενα olt ξεκινησε με 10gbps θα μεινει με 10gbps. ολα αυτα ειναι δυναμικα και εχουν να κανουν με την εκαστοτε ας το πουμε καταναλωση Αν μιλούσαμε για οποιαδήποτε άλλη χώρα θα ήμουν το ίδιο αισιόδοξος αλλά στην ελλάδα δεν θα μου έκανε εντύπωση αν μου έλεγε κάποιος ότι ο οτε αργεί να επεκτείνει το ftth ακριβώς γιατί δεν θέλει να αναλάβει το κόστος του να βάλει πιο χοντρά pipes στα olt και επίσης (ισώς και πιο σημαντικό) να επεκτείνει το backbone που έχει προς το εξωτερικό . Αλλά μια με την ΔΕΗ μια με το Στάρλινκ για να δούμε μπας φοβηθούν λίγο οι overlords της τελεκομ και γίνει κάποια ουσιαστική αναβάθμιση στο σύνολο της χώρας να "κατεβάσει" και ο φτωχός Επεξ/σία 13 Ιουνίου από Dr_Pepper
poulinos Δημοσ. 13 Ιουνίου Δημοσ. 13 Ιουνίου 14 minutes ago, Dr_Pepper said: Αν μιλούσαμε για οποιαδήποτε άλλη χώρα θα ήμουν το ίδιο αισιόδοξος αλλά στην ελλάδα δεν θα μου έκανε εντύπωση αν μου έλεγε κάποιος ότι ο οτε αργεί να επεκτείνει το ftth ακριβώς γιατί δεν θέλει να αναλάβει το κόστος του να βάλει πιο χοντρά pipes στα olt και επίσης (ισώς και πιο σημαντικό) να επεκτείνει το backbone που έχει προς το εξωτερικό . Αλλά μια με την ΔΕΗ μια με το Στάρλινκ για να δούμε μπας φοβηθούν λίγο οι overlords της τελεκομ και γίνει κάποια ουσιαστική αναβάθμιση στο σύνολο της χώρας να "κατεβάσει" και ο φτωχός στην ουσια αναβαθμιση δεν κανεις μονο για τα olt κτλ. γινεται γιατι πρεπει να ανταπεξελθει ολο το δικτυο. απλο παραδειγμα. πριν εβλεπες τηλεοραση απο δορυφορο .τωρα βλεπεις iptv .για να δεις iptv πρεπει το bandwidth αναμεσα στους servers που εχουν τις ταινιες και σε σενα να ειναι αρκετο για να καλυψει αυτην την αναγκη.την ιδια αναγκη ομως δεν εχεις μονο εσυ αλλα εχει και αυτος που ειναι στα ιωαννινα και στην δραμα κτλ.οποτε πρεπει και ολα τα ενδιαμεσα να αναβαθμιστουν. και συνηθως δεν βαζεις παραπανω οπτικες ινες αλλα αλλαζεις εξοπλισμο για να μπορεις να περνας παραπανω ογκο απο την ιδια ινα. πχ μηχανηματα που παιζουν με 400g και τωρα παμε για 800g πανω απο μια ινα. με το ftth θες παραπανω olt και γενικα μετα απο καποιο σημειο πρεπει να αναβαθμισεις και το bandwidth με το εξωτερικο αν εχεις παραπανω traffic πχ λογω iptv κτλ. αυτο που δεν ηταν ευκολα προβλεψιμο ηταν τοτε με τον covid.γιατι απο την μια μερα στην αλλη η χρηση bandwidth απλα εκτοξευτηκε.δεν εγινε λιγο λιγο και σταδιακα.ηταν σημερα χαλαρα και απο αυριο που σας κλειδωνουμε στα σπιτια σκιστε το internet. και βεβαια το μεγαλο κοστος δεν ειναι το να παρεις ενα νεο μηχανημα κτλ.το μεγαλο κοστος ειναι να ριξεις ftth ΠΑΝΤΟΥ. σκαψε ολη την περιοχη ριξε ινες.βαλε floor box κτλ.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 13 Ιουνίου Super Moderators Δημοσ. 13 Ιουνίου 36 minutes ago, poulinos said: αυτο που δεν ηταν ευκολα προβλεψιμο ηταν τοτε με τον covid.γιατι απο την μια μερα στην αλλη η χρηση bandwidth απλα εκτοξευτηκε.δεν εγινε λιγο λιγο και σταδιακα Η ξενέρα είναι πλέον ότι άλλαξε η μέτρηση του διεθνούς bandwidth ενός παρόχου στους δείκτες ποιότητας της ΕΕΤΤ κι αντί να αναφέρουν το απολύτο νούμερο (Tbps) πλέον αναφέρουν ποσοστό "usage". Από τέρμα αξιόπιστες πληροφορίες πάντως η Cosmote έχει πλέον άνετα 3Tbps με εξωτερικό.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα