Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα,

Ήθελα να ρωτήσω εάν γνωρίζει κάποιος ή εάν έχει παρόμοια εμπειρία με TP-Link Deco X60.

Χτες το βράδυ παρατήρησα κατά τύχη κάποιες άγνωστες συσκευές που είχαν συνδεθεί (αλλά ήταν offline), όσο κι αν προσπάθησα δεν κατάφερα να βρω τι μπορεί να είναι. Η μια κι όλας είχε το όνομα "YAESU MUSEN" και το Googlαρα και βλέπω είναι πομποδέκτες; Κι αναρωτιέμαι τι δουλειά έχει αυτό στο δίκτυο μου και πως μπήκε; Είναι εργαλείο παρακολούθησης;; Δείτε το screenshot παρακάτω:

IMG_20250406_010105.jpg.b1fe4405b39f21b602422f58db3552e5.jpg

Άλλαξα το ssid name και το password, όπως και το password του modem και ξανά σύνδεσα όλες τις συσκευές μας. Προς το παρόν δεν έχουν εμφανιστεί πάλι αυτές οι συσκευές, αλλά να ανησυχώ; Ειδικά αυτός ο πομποδέκτης, μου φάνηκε πολύ περίεργο....

Επεξ/σία από Retrial
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Εύκολος κωδικός wifi ; Τον έδωσες σε κάποιον γείτονα και εκείνος τον έδωσε αλλού;

H YAESU MUSEN νομίζω ότι βγάζει και κάτι κάρτες wifi σε κινεζοlaptops πχ https://fccid.io/K660A300910

Θα φτιάξεις μία λίστα με τις δικές σου γνωστές συσκευές που έχεις στο σπίτι σου. Θα βρεις τις MAC ADDRESS τους απ' όλες. Από PC, Tablets, Σκούπες, Air Condition κτλ. Θα δεις μία μία τις συνδεδεμένες συσκευές και ότι δεν ταιριάζει όπως προύπώθηκε το μπλοκάρεις. Προσοχή σε κινητά και καμιά φορά σε Win11 laptops. Για ότι να ναι λόγους ιδιωτικώτητας δίνουν άλλη MAC adress κάθε φορά. Οπότε φρόντισε να αλλάξεις αυτή την ρύθμιση όσον αφορά το δικό σου δίκτυο πριν φτιάξεις την λίστα.

Προφανώς αλλάζεις και κωδικούς στο wifi σου.

• Like 1
Δημοσ.

Οι MAC αλλάζουν για πλάκα, δεν έχει νόημα να τις μπλοκάρεις. Αλλάζεις κωδικούς (όπως σωστά έκανες) και τσεκάρεις τα logs. Φρόντισε οι κωδικοί να είναι τυχαίες συμβολοσειρές με πεζά, κεφαλαία, νούμερα και σύμβολα.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 25/4/2025 στις 1:42 ΜΜ, manolis940 είπε

Εύκολος κωδικός wifi ; Τον έδωσες σε κάποιον γείτονα και εκείνος τον έδωσε αλλού;

H YAESU MUSEN νομίζω ότι βγάζει και κάτι κάρτες wifi σε κινεζοlaptops πχ https://fccid.io/K660A300910

Θα φτιάξεις μία λίστα με τις δικές σου γνωστές συσκευές που έχεις στο σπίτι σου. Θα βρεις τις MAC ADDRESS τους απ' όλες. Από PC, Tablets, Σκούπες, Air Condition κτλ. Θα δεις μία μία τις συνδεδεμένες συσκευές και ότι δεν ταιριάζει όπως προύπώθηκε το μπλοκάρεις. Προσοχή σε κινητά και καμιά φορά σε Win11 laptops. Για ότι να ναι λόγους ιδιωτικώτητας δίνουν άλλη MAC adress κάθε φορά. Οπότε φρόντισε να αλλάξεις αυτή την ρύθμιση όσον αφορά το δικό σου δίκτυο πριν φτιάξεις την λίστα.

Προφανώς αλλάζεις και κωδικούς στο wifi σου.

Τα laptops που έχουμε στο σπίτι είναι Dell και Lenovo, και επίσης υπάρχει κ ένας adaptorαρας WiFi TP-Link. Το σκέφτηκα και εγώ μήπως είναι κάποια κάρτα δικτύου από αυτά, λες να είναι αυτό;
Από θέμα MAC, σε όσες συσκευές μπόρεσα πχ. στα κινητά το γύρισα σε static δηλαδή να μην παίρνουν τυχαίες MAC. Έτσι κι αλλιώς αυτό το security layer είναι πιο πολύ για δημόσια δίκτυα.

Στις 25/4/2025 στις 1:55 ΜΜ, hawkpilot είπε

Οι MAC αλλάζουν για πλάκα, δεν έχει νόημα να τις μπλοκάρεις. Αλλάζεις κωδικούς (όπως σωστά έκανες) και τσεκάρεις τα logs. Φρόντισε οι κωδικοί να είναι τυχαίες συμβολοσειρές με πεζά, κεφαλαία, νούμερα και σύμβολα.

Ναι όπως είπα και από πάνω, από θέμα MAC, σε όσες συσκευές μπόρεσα πχ. στα κινητά το γύρισα σε static δηλαδή να μην παίρνουν τυχαίες MAC

Από κωδικούς χρησιμοποιώ το KeePassXC και μου κάνει generate μακρινάρια με διάφορους χαρακτήρες όποτε δεν είναι εύκολο να "σπάσει".

Παρατήρησα ότι κάποια PC ενώ τα έχω κάνει rename στo Deco για να τα αναγνωρίζω, κάποιες φορές αλλάζουν όνομα μόνα τους κτλπ. πχ όταν κλείνω το PC, άμα το ξανανοίξω το "διαβάζει" σωστά (κάποιες φορές γίνεται αυτό, όχι πάντα).

Επεξ/σία από Retrial
Δημοσ.
39 λεπτά πριν, Retrial είπε

Τα laptops που έχουμε στο σπίτι είναι Dell και Lenovo, και επίσης υπάρχει κ ένας adaptorαρας WiFi TP-Link. Το σκέφτηκα και εγώ μήπως είναι κάποια κάρτα δικτύου από αυτά, λες να είναι αυτό;
Από θέμα MAC, σε όσες συσκευές μπόρεσα πχ. στα κινητά το γύρισα σε static δηλαδή να μην παίρνουν τυχαίες MAC. Έτσι κι αλλιώς αυτό το security layer είναι πιο πολύ για δημόσια δίκτυα.

Ναι όπως είπα και από πάνω, από θέμα MAC, σε όσες συσκευές μπόρεσα πχ. στα κινητά το γύρισα σε static δηλαδή να μην παίρνουν τυχαίες MAC

Από κωδικούς χρησιμοποιώ το KeePassXC και μου κάνει generate μακρινάρια με διάφορους χαρακτήρες όποτε δεν είναι εύκολο να "σπάσει".

Παρατήρησα ότι κάποια PC ενώ τα έχω κάνει rename στo Deco για να τα αναγνωρίζω, κάποιες φορές αλλάζουν όνομα μόνα τους κτλπ. πχ όταν κλείνω το PC, άμα το ξανανοίξω το "διαβάζει" σωστά (κάποιες φορές γίνεται αυτό, όχι πάντα).

Πρακτικά δίνουν τυχαίες MAC και ναι όντως είναι για δημόσια δίκτυα αν και δεν προσφέρει κάτι το να αλλάξεις την MAC σου απαραίτητα. Όλες οι συσκευές απ' τα Laptops μέχρι και το TP-Link αν ψάξεις στις ρυθμίσεις τους θα βρεις σίγουρα το πια είναι η MAC τους

Όσον αφορά το άλλο όνομα δεν μπορώ να σου πω με σιγουριά. Τελειώνει το lease time του DHCP και τα ξεχνάει το router; Είναι Tp-link αλλά δεν θέλω να πιστεύω ότι είναι τόσο χαζά. Δίνουν τα laptops σου άλλη MAC κάθε φορά;

Μπορείς αν είναι πιο εύκολο να μπλοκάρεις την άγνωστη συσκευή και να δεις αν κάποια δικιά σου σταματήσει να λειτουργεί.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...