chrisvas69 Δημοσ. 7 Απριλίου Δημοσ. 7 Απριλίου Καλησπέρα σε όλους,Θα ήθελα να ζητήσω τις απόψεις και τις γνώσεις σας σχετικά με το θέμα της χρησικτησίας. Μενω σε ένα νησί, όπου η κύρια κατοικία μας συνορεύει ακριβώς από πάνω με ένα κτήμα, το οποίο δεν έχει πρόσβαση σε δημόσιο δρόμο και ούτε μπορεί να αποκτήσει, π.χ. με σκάλες ή άλλο τρόπο.ειναι δύσβατο,με πεζούλες και ανισόπεδο έδαφος ανηφορικό. Το συγκεκριμένο κτήμα το χρησιμοποιούμε συνεχόμενα τα τελευταία 15-18 χρόνια ως κήπο, καλλιεργώντας δέντρα και λαχανικά και μικρά θερμοκήπια. Στο παρελθόν είχαμε κάνει σχετική έρευνα μέσω δικηγόρου, τόσο στο υποθηκοφυλακείο όσο και στο κτηματολόγιο, χωρίς να βρεθεί καταγεγραμμένος ιδιοκτήτης.την ίδια περίοδο πριν 10 χρόνια ο δικηγόρος επέμενε στο πατέρα μου να το βάλει στο τοπογραφικό ,αλλά λόγο μη γνώσης και φόβου του πατέρα μου δεν προχώρησε. και από παλιούς γείτονες που έχουμε κάνει έρευνα την ίδια περίοδο που είχαμε ρωτήσει σε υποθηκοφυλακείο και δικηγόρους δεν υπάρχει γνώση σε ποιον ανοίκει. Πριν απευθυνθώ ξανά σε δικηγόρο, θα ήθελα να ακούσω και τις δικές σας γνώμες: 1. Μπορούμε να διεκδικήσουμε το κτήμα μέσω χρησικτησίας; 2. Εφόσον προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα, υπάρχει η δυνατότητα να το ενοποιήσουμε νομικά με το οικόπεδο της κύριας κατοικίας; 3. Στο μέλλον θα με ενδιέφερε να φτιάξω εκεί έναν μικρό χώρο, π.χ. ένα δωμάτιο ή μια πέργκολα-μπάρμπεκιου. Αυτό είναι εφικτό εάν ολοκληρωθεί η διαδικασία της χρησικτησίας; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο και τη βοήθειά σας!
mariosnik_ Δημοσ. 7 Απριλίου Δημοσ. 7 Απριλίου Ακόμα και να υπήρχε ιδιοκτήτης πάλι θα μπορούσατε να διεκδικήσετε με χρησικτησια το κτήμα υπό προϋποθέσεις. Αν ισχύουν τώρα όσα λέτε, ακομα πιο εύκολα μπορείτε να το πάρετε. Πρέπει να ψάξετε για αποδεικτικά στοιχεία ότι το κτήμα το προσέχετε και το νεμεστε για 20 χρόνια. Μετά γίνεται ένα δικαστήριο όπου χρειάζεστε και μάρτυρες να επιβεβαιώσουν ότι εσείς είστε εκεί για χρόνια και χρησιμοποιείτε το κτήμα. Να προσέχετε πάντως, μήπως όταν δεν υπάρχει πουθενά ιδιοκτήτης, η έκταση παίζει να ανήκει αυτοδίκαια στο δημόσιο ή στον οικείο δήμο. Δηλαδή άμα έρθει η ώρα να γίνει το δικαστήριο, εκεί μπορεί να βάλει δικηγόρο ο δήμος.
gorge18 Δημοσ. 7 Απριλίου Δημοσ. 7 Απριλίου 1 ώρα πριν, chrisvas69 είπε Καλησπέρα σε όλους,Θα ήθελα να ζητήσω τις απόψεις και τις γνώσεις σας σχετικά με το θέμα της χρησικτησίας. Μενω σε ένα νησί, όπου η κύρια κατοικία μας συνορεύει ακριβώς από πάνω με ένα κτήμα, το οποίο δεν έχει πρόσβαση σε δημόσιο δρόμο και ούτε μπορεί να αποκτήσει, π.χ. με σκάλες ή άλλο τρόπο.ειναι δύσβατο,με πεζούλες και ανισόπεδο έδαφος ανηφορικό. Το συγκεκριμένο κτήμα το χρησιμοποιούμε συνεχόμενα τα τελευταία 15-18 χρόνια ως κήπο, καλλιεργώντας δέντρα και λαχανικά και μικρά θερμοκήπια. Στο παρελθόν είχαμε κάνει σχετική έρευνα μέσω δικηγόρου, τόσο στο υποθηκοφυλακείο όσο και στο κτηματολόγιο, χωρίς να βρεθεί καταγεγραμμένος ιδιοκτήτης.την ίδια περίοδο πριν 10 χρόνια ο δικηγόρος επέμενε στο πατέρα μου να το βάλει στο τοπογραφικό ,αλλά λόγο μη γνώσης και φόβου του πατέρα μου δεν προχώρησε. και από παλιούς γείτονες που έχουμε κάνει έρευνα την ίδια περίοδο που είχαμε ρωτήσει σε υποθηκοφυλακείο και δικηγόρους δεν υπάρχει γνώση σε ποιον ανοίκει. Πριν απευθυνθώ ξανά σε δικηγόρο, θα ήθελα να ακούσω και τις δικές σας γνώμες: 1. Μπορούμε να διεκδικήσουμε το κτήμα μέσω χρησικτησίας; 2. Εφόσον προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα, υπάρχει η δυνατότητα να το ενοποιήσουμε νομικά με το οικόπεδο της κύριας κατοικίας; 3. Στο μέλλον θα με ενδιέφερε να φτιάξω εκεί έναν μικρό χώρο, π.χ. ένα δωμάτιο ή μια πέργκολα-μπάρμπεκιου. Αυτό είναι εφικτό εάν ολοκληρωθεί η διαδικασία της χρησικτησίας; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο και τη βοήθειά σας! Αν υπαρχει καπου καποιο συμβολαιο, δε νομιζω να περασει η χρησικτησία.. Ειδικα τωρα με τα κτηματολόγια, αν υπαρχει καποιος θα φανει ευκολα.
tasanton Δημοσ. 7 Απριλίου Δημοσ. 7 Απριλίου Εμένα μου κάνει εντύπωση βέβαια πώς χρησιμοποιείτε ένα διπλανό οικόπεδο τόσα χρόνια, έτσι. Δηλαδή με ποια λογική, αλλά πάλι φιλοσοφική ερώτηση είναι... 1
manolis940 Δημοσ. 7 Απριλίου Δημοσ. 7 Απριλίου 2 ώρες πριν, chrisvas69 είπε Καλησπέρα σε όλους,Θα ήθελα να ζητήσω τις απόψεις και τις γνώσεις σας σχετικά με το θέμα της χρησικτησίας. Μενω σε ένα νησί, όπου η κύρια κατοικία μας συνορεύει ακριβώς από πάνω με ένα κτήμα, το οποίο δεν έχει πρόσβαση σε δημόσιο δρόμο και ούτε μπορεί να αποκτήσει, π.χ. με σκάλες ή άλλο τρόπο.ειναι δύσβατο,με πεζούλες και ανισόπεδο έδαφος ανηφορικό. Το συγκεκριμένο κτήμα το χρησιμοποιούμε συνεχόμενα τα τελευταία 15-18 χρόνια ως κήπο, καλλιεργώντας δέντρα και λαχανικά και μικρά θερμοκήπια. Στο παρελθόν είχαμε κάνει σχετική έρευνα μέσω δικηγόρου, τόσο στο υποθηκοφυλακείο όσο και στο κτηματολόγιο, χωρίς να βρεθεί καταγεγραμμένος ιδιοκτήτης.την ίδια περίοδο πριν 10 χρόνια ο δικηγόρος επέμενε στο πατέρα μου να το βάλει στο τοπογραφικό ,αλλά λόγο μη γνώσης και φόβου του πατέρα μου δεν προχώρησε. και από παλιούς γείτονες που έχουμε κάνει έρευνα την ίδια περίοδο που είχαμε ρωτήσει σε υποθηκοφυλακείο και δικηγόρους δεν υπάρχει γνώση σε ποιον ανοίκει. Πριν απευθυνθώ ξανά σε δικηγόρο, θα ήθελα να ακούσω και τις δικές σας γνώμες: 1. Μπορούμε να διεκδικήσουμε το κτήμα μέσω χρησικτησίας; 2. Εφόσον προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα, υπάρχει η δυνατότητα να το ενοποιήσουμε νομικά με το οικόπεδο της κύριας κατοικίας; 3. Στο μέλλον θα με ενδιέφερε να φτιάξω εκεί έναν μικρό χώρο, π.χ. ένα δωμάτιο ή μια πέργκολα-μπάρμπεκιου. Αυτό είναι εφικτό εάν ολοκληρωθεί η διαδικασία της χρησικτησίας; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο και τη βοήθειά σας! 1. Νέμεσαι αδιαλείπτως χωρίς να ενοχληθείς το ακίνητο εδώ και 20 έτη; Ο ορισμός της χρησικτησίας πρακτικά αυτός είναι. Σχεδόν το κάνεις οπότε μπορώ να σου πω σχεδόν ναι. 2. Υπάρχει λόγος; Αν όχι κράτα ως δύο οικόπεδα. 3. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες αλλά θεωρώντας ότι είσαι εντός οικισμού μάλλον γίνεται. Ακριβή απάντηση μηχανικός που θα δει το γήπεδο μπορεί να στο πει. 51 λεπτά πριν, tasanton είπε Εμένα μου κάνει εντύπωση βέβαια πώς χρησιμοποιείτε ένα διπλανό οικόπεδο τόσα χρόνια, έτσι. Δηλαδή με ποια λογική, αλλά πάλι φιλοσοφική ερώτηση είναι... Πελάτης μου έτσι το έκανε με ένα χωράφι που δεν έβρισκε τον ιδιοκτήτη. Σιγά σιγά αγόρασε τα γύρω του και όταν πλέον ήρθε η κτηματογράφιση το δηλώσαμε και αυτό. Μιλάμε για πάνω 25 χρόνια και κανένας ποτέ δεν βρέθηκε να του πει τίποτα.
nick_souvlaki Δημοσ. 7 Απριλίου Δημοσ. 7 Απριλίου (επεξεργασμένο) 1 hour ago, gorge18 said: Αν υπαρχει καπου καποιο συμβολαιο, δε νομιζω να περασει η χρησικτησία.. Ειδικα τωρα με τα κτηματολόγια, αν υπαρχει καποιος θα φανει ευκολα. Από όσο ξέρω δεν έχει καμία σχέση το κτηματολόγιο με τη χρησικτησία. Δηλαδή και τώρα που υπάρχει κτηματολόγιο, άμα κάποιος χρησιμοποιεί είναι οικόπεδο για 20 χρόνια μπορεί το πάρει με την χρησικτησία (εφόσον μπορεί να αποδείξει αυτά τα χρόνια), και ας το έχει άλλος στην ιδιοκτησία του στο κτηματολόγιο. Εφόσον το ιδιοκτήτης δεν ενόχλησε νομικά κάπως αυτό που το νέμεται, και περάσουν 20 χρόνια, μπορεί να το χάσει Επεξ/σία 7 Απριλίου από nick_souvlaki
chrisvas69 Δημοσ. 7 Απριλίου Μέλος Δημοσ. 7 Απριλίου Η αλήθεια είναι ότι γνωρίζαμε εδώ και πολύ καιρό ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένος ιδιοκτήτης, κάτι που ισχύει από την εποχή της γιαγιάς μου. Το συγκεκριμένο κομμάτι βρίσκεται σε κατοικήσιμη περιοχή στην πρωτεύουσα του νησιού και χρησιμοποιείται αδιαλείπτως χωρίς κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, εμείς έχουμε κάνει ενέργειες για να εντοπίσουμε τον κάτοχο. Όσον αφορά την πιθανότητα να είναι δημόσιο, πριν από περίπου 15 χρόνια υπήρχε η πρόθεση να κατασκευαστεί δρόμος στην περιοχή, αλλά τελικά, όπως συχνά συμβαίνει, ο δρόμος φτιάχτηκε περίπου 30 μέτρα πιο πάνω, ώστε να παρακάμψει ιδιοκτησία γνωστών στο δήμο, για να τους καταβληθούν οι αντίστοιχες αποζημιώσεις. και ο μηχανικός που είχαμε τότε το θεωρούσε εύκολο και απλό να το βάλουν στο τοπογραφικό. τώρα που ουσιαστικά έχουν αλλάξει οι νόμοι θα βρω κανένα εμπόδιο?
mariosnik_ Δημοσ. 7 Απριλίου Δημοσ. 7 Απριλίου 1 ώρα πριν, chrisvas69 είπε Η αλήθεια είναι ότι γνωρίζαμε εδώ και πολύ καιρό ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένος ιδιοκτήτης, κάτι που ισχύει από την εποχή της γιαγιάς μου. Το συγκεκριμένο κομμάτι βρίσκεται σε κατοικήσιμη περιοχή στην πρωτεύουσα του νησιού και χρησιμοποιείται αδιαλείπτως χωρίς κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, εμείς έχουμε κάνει ενέργειες για να εντοπίσουμε τον κάτοχο. Όσον αφορά την πιθανότητα να είναι δημόσιο, πριν από περίπου 15 χρόνια υπήρχε η πρόθεση να κατασκευαστεί δρόμος στην περιοχή, αλλά τελικά, όπως συχνά συμβαίνει, ο δρόμος φτιάχτηκε περίπου 30 μέτρα πιο πάνω, ώστε να παρακάμψει ιδιοκτησία γνωστών στο δήμο, για να τους καταβληθούν οι αντίστοιχες αποζημιώσεις. και ο μηχανικός που είχαμε τότε το θεωρούσε εύκολο και απλό να το βάλουν στο τοπογραφικό. τώρα που ουσιαστικά έχουν αλλάξει οι νόμοι θα βρω κανένα εμπόδιο? Σου αναφέραμε σε μεγάλο βαθμό την διαδικασία και τι συμβαίνει. Στα υπόλοιπα δικηγόρος, μηχανικός κτλ. Κατά 99%, ειδικά άμα έχετε και μάρτυρες που δέχονται να έρθουν μαζί σας στο δικαστήριο, το οικόπεδο μπορείτε να το πάρετε. 3 ώρες πριν, tasanton είπε Εμένα μου κάνει εντύπωση βέβαια πώς χρησιμοποιείτε ένα διπλανό οικόπεδο τόσα χρόνια, έτσι. Δηλαδή με ποια λογική, αλλά πάλι φιλοσοφική ερώτηση είναι... Επαρχίες και σε λοιπά μέρη που δεν υπάρχει περιφραξη. Άμα οι ιδιοκτήτες είναι εξαφανισμένοι δεν θέλει και πολλά να μπουκάρει άλλος στην περιουσία σου. Τώρα στο τι είναι λογικό και τι όχι, ηθικό και μη, ο καθένας έχει την δική του λογική και ηθική. Κάποτε θεωρούσα πολύ λάθος το ότι υπάρχει το δικαίωμα της απόκτησης περιουσίας εις βάρος άλλων με χρησικτησια. Συνορεύει ο ακαλυπτος χώρος μου με ένα ακίνητο που ο ιδιοκτήτης πέθανε προ 15ετιας και τα παιδιά του έκαναν αποποίηση. Το ακίνητο θεωρητικά ανήκει στο κράτος, πρακτικά δεν ξέρουμε όμως σε ποιον ανήκει διότι αν αποταθώ στις δημόσιες υπηρεσίες να το καθαρίσουν, να το σφραγίζουν ολες δηλώνουν άγνοια και πετάνε το μπαλάκι στους δήθεν ιδιοκτήτες που δεν υπάρχουν. Τραβάω τα μαλλιά μου που δεν γνώριζα το τι θα γινόταν με το ακίνητο αυτό πριν 15-20 χρόνια, που του έκαναν μια ωραία ανακαίνιση και ήταν κουκλι, να του έκανα μια κατάληψη, να το δήλωνα στο δικό μου Ε9 και να το έπαιρνα στην κατοχή μου μετά από 20 χρόνια και όλα κομπλέ. Πλέον το ακίνητο μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη, λεηλατηθηκε, του έκαναν κατάληψη, έχει γίνει ερείπιο λόγω πυρκαγιών και συνεχών βανδαλισμων, σαν να μην φτάνει αυτό έχω κινδυνέψει να πάρω και εγώ φωτιά, ενώ το έχουν χρησιμοποιήσει ως ορμητήριο για να μου κάνουν και 5 διαρρήξεις να κλέψουν σωλήνες, μέταλλα και να ρημαξουν και το δικό μου σπιτι. Γενικά πλέον είμαι της άποψης ότι καλώς υπάρχει το δικαίωμα της χρησικτησιας. Οικόπεδα και ακίνητα που ξέρετε ότι έχουν εξαφανιστεί οι ιδιοκτήτες για πολλά χρόνια και δεν μπορείτε να τους βρείτε με δικηγόρο, εντατικό ψάξιμο και δικές σας ενέργειες, σκεφτείτε σοβαρά την χρησικτησια και αν σας συμφέρει διότι θα την πατήσετε κάποια στιγμή. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα