Ezio Δημοσ. 11 Απριλίου Δημοσ. 11 Απριλίου Καλημέρα σας, Μένω σε χωριό και φυσικά δεν υπάρχει υποδομή για ftth. Σε λίγο καιρό που τελειώνει με το καλό το παλιό μου συμβόλαιο έχω αποφασίσει ότι θα το κόψω και θα δοκιμάσω κάποια άλλη λύση. Στην περιοχή που είμαι οι εναλλακτικές που έχω βρει είναι αυτές που έχω και στον τίτλο. Είχα αποφασίσει να πάω σε Starlink αλλά πάνω στο ψάξιμο είδα πολλούς να λένε ότι αν έχεις καλή κάλυψη 5G είναι καλύτερη λύση να πας εκεί. Σχετικά με αυτό τώρα η κεραία είναι πολύ κοντά, σε φάση την βλέπω από το παράθυρο μου. Σε μετρήσεις που έκανα με το κινητό στο σημείο που θα μπει το router έπιασα 900+ down αλλά είδα ότι έχει πολύ ping και επειδή ενίοτε παίζω και online games με ενδιαφέρει να είναι σε normal επίπεδα. Τι ισχύει στην πράξη; Θα αφήσω και την μέτρηση σε συνημμένο. Ένας ακόμη προβληματισμός που έχω είναι σχετικά με τον κόφτη στην ταχύτητα που έχω δει να έχουν αρκετά προγράμματα αλλά είδα να αναφέρεται ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει αν κάνεις ένα απλό συμβόλαιο καρτοκινητής αντί για home internet. Έχει κάποιος αντίστοιχη εμπειρία να μου πει τι ισχύει; Εναλλακτικά έχω βρει και WISP που εξυπηρετεί στην περιοχή αλλά για για αυτή την τεχνολογία έχω ακούσει λίγο mixed πράγματα και δεν ξέρω αν αξίζει να το κοιτάξω. Οποιαδήποτε προσωπική εμπειρία/γνώμη για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες είναι ευπρόσδεκτη.
KostisKazan Δημοσ. 11 Απριλίου Δημοσ. 11 Απριλίου Το θεμα εχει συζητηθει εκτενως. Αν κανεις μια απλη ανάζητηση για "5G router" θα βρεις αρκετα νηματα. Το προβλημα με το 5G ειναι οτι ειναι απροβεπτο. Σημερα εχεις 900, αυριο μπορεις να εχεις 500 και μεθαυριο μπορει να εχεις 50. Δεν αρκει μια απλη δοκιμη. Ιδανικα θα πρέπει να κανεις δοκιμές οπότε υπάρχει κοσμος η τουριστες στην περιοχη σου. Αλλα ουτε και αυτο ειναι εγγυηση Το starlink ειναι σωστή ταχυτητα αλλα προφανως εχει τα δικα του θεματα (καιρος). Για wisp πρεπει να βρεις χρηστες στην περιοχη σου και να σου πουν την γνωμη τους. Θα σου προτεινα να δοκιμασεις με ενα φθηνο 4g ρουτερ πρωτα και αν εισαι οκ μετα από ενα χρονο να επενδυσεις σε 5G
dnote Δημοσ. 11 Απριλίου Δημοσ. 11 Απριλίου 11 ώρες πριν, Ezio είπε Καλημέρα σας, Μένω σε χωριό και φυσικά δεν υπάρχει υποδομή για ftth. Σε λίγο καιρό που τελειώνει με το καλό το παλιό μου συμβόλαιο έχω αποφασίσει ότι θα το κόψω και θα δοκιμάσω κάποια άλλη λύση. Στην περιοχή που είμαι οι εναλλακτικές που έχω βρει είναι αυτές που έχω και στον τίτλο. Είχα αποφασίσει να πάω σε Starlink αλλά πάνω στο ψάξιμο είδα πολλούς να λένε ότι αν έχεις καλή κάλυψη 5G είναι καλύτερη λύση να πας εκεί. Σχετικά με αυτό τώρα η κεραία είναι πολύ κοντά, σε φάση την βλέπω από το παράθυρο μου. Σε μετρήσεις που έκανα με το κινητό στο σημείο που θα μπει το router έπιασα 900+ down αλλά είδα ότι έχει πολύ ping και επειδή ενίοτε παίζω και online games με ενδιαφέρει να είναι σε normal επίπεδα. Τι ισχύει στην πράξη; Θα αφήσω και την μέτρηση σε συνημμένο. Ένας ακόμη προβληματισμός που έχω είναι σχετικά με τον κόφτη στην ταχύτητα που έχω δει να έχουν αρκετά προγράμματα αλλά είδα να αναφέρεται ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει αν κάνεις ένα απλό συμβόλαιο καρτοκινητής αντί για home internet. Έχει κάποιος αντίστοιχη εμπειρία να μου πει τι ισχύει; Εναλλακτικά έχω βρει και WISP που εξυπηρετεί στην περιοχή αλλά για για αυτή την τεχνολογία έχω ακούσει λίγο mixed πράγματα και δεν ξέρω αν αξίζει να το κοιτάξω. Οποιαδήποτε προσωπική εμπειρία/γνώμη για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες είναι ευπρόσδεκτη. υπαρχει και η λυση του 5G wifi κοινως FWA της cosmote. εκει δεν εχει κοφτες και αν εισαι στα 5G (standalone) συνδεδεμενος μπαινεις σε κληστη κατα καποιο τροπο συχνοτητα οποτε εχει και μικροτερα ανεβοκατεβασματα στη ταχυτητα. εχει προγραμματα 50-100-200mbps. με τιμες απο 35€ 1
Ezio Δημοσ. 13 Απριλίου Μέλος Δημοσ. 13 Απριλίου Στις 11/4/2025 στις 10:28 ΜΜ, KostisKazan είπε Το προβλημα με το 5G ειναι οτι ειναι απροβεπτο. Σημερα εχεις 900, αυριο μπορεις να εχεις 500 και μεθαυριο μπορει να εχεις 50. Δεν αρκει μια απλη δοκιμη. Ιδανικα θα πρέπει να κανεις δοκιμές οπότε υπάρχει κοσμος η τουριστες στην περιοχη σου. Αλλα ουτε και αυτο ειναι εγγυηση Ναι το έχω δει να αναφέρεται ότι αν μένεις σε τουριστική περιοχή θα υπάρχει πρόβλημα αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο για την περιοχή που μένω. Αν αυτό είναι το μοναδικό πρόβλημα με το 5G τότε θεωρούμε ότι είναι η καλύτερη λύση από την στιγμή που δεν επηρεάζεται και από καιρικές συνθήκες; Στις 11/4/2025 στις 11:28 ΜΜ, dnote είπε υπαρχει και η λυση του 5G wifi κοινως FWA της cosmote. εκει δεν εχει κοφτες και αν εισαι στα 5G (standalone) συνδεδεμενος μπαινεις σε κληστη κατα καποιο τροπο συχνοτητα οποτε εχει και μικροτερα ανεβοκατεβασματα στη ταχυτητα. εχει προγραμματα 50-100-200mbps. με τιμες απο 35€ Έχεις δίκιο τώρα που είδα ξανά στην Cosmote γράφει ότι δεν υπάρχει περιορισμός στην ταχύτητα. Από την στιγμή που δεν είμαι όμως σε τουριστική περιοχή αξίζει να βάλω αυτό αντί για ένα καρτοσυμβόλαιο που βγαίνει περίπου στην ίδια τιμή και θεωρητικά θα έχει και υψηλότερες ταχύτητες;
dnote Δημοσ. 14 Απριλίου Δημοσ. 14 Απριλίου Στις 13/4/2025 στις 5:19 ΜΜ, Ezio είπε Έχεις δίκιο τώρα που είδα ξανά στην Cosmote γράφει ότι δεν υπάρχει περιορισμός στην ταχύτητα. Από την στιγμή που δεν είμαι όμως σε τουριστική περιοχή αξίζει να βάλω αυτό αντί για ένα καρτοσυμβόλαιο που βγαίνει περίπου στην ίδια τιμή και θεωρητικά θα έχει και υψηλότερες ταχύτητες; αν δεν εχετε τουριστες και δεν πατωνει το δυκτιο της κινητης τοτε ναι. διαφορετικα πας σε FWA. 1
Prasino Mantarinh Δημοσ. 20 Απριλίου Δημοσ. 20 Απριλίου Καλησπερα, για να μην ανοιγω νεο θεμα Εχεις κανεις εμπειρια με αυτο εδω το προγραμμα? https://www.vodafone.gr/statheri-internet-programmata/wireless-home Για να μην μπλεκω με κεραιες starlink κτλπ, σκεφτομαι το παραπανω για gaming πιο πολυ. Αξιζει ή θα εχω θεμα με το Ping?
Λύση Lewnidas1995 Δημοσ. 27 Απριλίου Λύση Δημοσ. 27 Απριλίου Εάν μιλάμε για κοσμοτε δν υπάρχουν όρια σε οποιαδήποτε παροχή κινητού. Κόφτης αν θυμάμαι καλά υπάρχει μόνο σε αυτά τα προγράμματα που σου δίνουν και 5g router αλλά κόφτης μόνιμος , 200mbps νομίζω. Αν είσαι κοντά Αθήνα/Θεσσαλονικη αξίζει να πας σε ένα κατάστημα frog και να πάρεις την προσφορά για έναν χρόνο που δίνει απεριόριστα δεδομένα με 144€. Γενικά αν καλύπτεσαι από 5g το starlink έρχεται δεύτερο λόγο κόστους (παγίου/ρευματος) σε σχέση με το 5g. Εξοπλισμός πάνω κάτω είναι ίδιο το κόστος
Ezio Δημοσ. 27 Απριλίου Μέλος Δημοσ. 27 Απριλίου 1 ώρα πριν, Lewnidas1995 είπε Εάν μιλάμε για κοσμοτε δν υπάρχουν όρια σε οποιαδήποτε παροχή κινητού. Κόφτης αν θυμάμαι καλά υπάρχει μόνο σε αυτά τα προγράμματα που σου δίνουν και 5g router αλλά κόφτης μόνιμος , 200mbps νομίζω. Αν είσαι κοντά Αθήνα/Θεσσαλονικη αξίζει να πας σε ένα κατάστημα frog και να πάρεις την προσφορά για έναν χρόνο που δίνει απεριόριστα δεδομένα με 144€. Γενικά αν καλύπτεσαι από 5g το starlink έρχεται δεύτερο λόγο κόστους (παγίου/ρευματος) σε σχέση με το 5g. Εξοπλισμός πάνω κάτω είναι ίδιο το κόστος Σε αντιστοιχο πρόγραμμα σε άλλον πάροχο πέρα από το γενικό οριο στην ταχύτητα είχε και όρο που έλεγε ότι αν περάσεις πχ τα 200gb χρήσης μετά σε έριχνε μια αστεία ταχύτητα τύπου 15-20mbps. Σε αυτό αναφερόμουν. Βέβαια από όσο έχω ψάξει από όταν έκανα το post κάτι τέτοιο δεν ισχύει στα προγράμματα καρτοκινητής σαν αυτό που αναφέρεις. Πιο πολύ με προβληματίζει λόγω ping γιατί στα tests που έκανα από το κινητό έχει μεν πολύ υψηλές ταχύτητες αλλά έχει και κάτι 300-400. Με αυτό τι γίνεται;
KostisKazan Δημοσ. 27 Απριλίου Δημοσ. 27 Απριλίου Στις 20/4/2025 στις 9:54 ΜΜ, Prasino Mantarinh είπε Αξιζει ή θα εχω θεμα με το Ping? Πρεπει να κανεις δοκιμες με μια καρτα vodafone. Δεν υπάρχει αλλος τροπος να ξερει καποιος τι γινεται στην περιοχη που εισαι. 4 ώρες πριν, Ezio είπε Με αυτό τι γίνεται; Τιποτα. Αυτο ακριβως σου ειπα πιο πανω. Σημερα εχεις τοσο latency, αυριο θα εχεις αλλο. Θα αλλαζει ακομα και την ιδια ημερα σε διαφορετικες ωρες. Πρέπει να κανεις δοκιμες. Ο μονος που μπορει να σου πει να θα παιξει σωστα εισαι εσυ ο ιδιος. Αν απλα παιζεις multiplayer παιχνιδια δεν εχει και πολυ σημασια το bandwidth η το 5g. Πάρε φθηνο 4g router οπως σου προτεινα και κανε δοκιμες.
Ezio Δημοσ. 28 Απριλίου Μέλος Δημοσ. 28 Απριλίου 11 ώρες πριν, KostisKazan είπε Τιποτα. Αυτο ακριβως σου ειπα πιο πανω. Σημερα εχεις τοσο latency, αυριο θα εχεις αλλο. Θα αλλαζει ακομα και την ιδια ημερα σε διαφορετικες ωρες. Πρέπει να κανεις δοκιμες. Ο μονος που μπορει να σου πει να θα παιξει σωστα εισαι εσυ ο ιδιος. Αν απλα παιζεις multiplayer παιχνιδια δεν εχει και πολυ σημασια το bandwidth η το 5g. Πάρε φθηνο 4g router οπως σου προτεινα και κανε δοκιμες. Ναι το καταλαβαίνω αυτό. Η ερώτηση πιο πολύ είναι αν οι μετρήσεις με το κινητό είναι οκ για να βγάλουμε συμπεράσματα ή αν πρέπει να περιμένω άλλα νούμερα να ένα καλό router. Αν είναι να πληρώσω εξοπλισμό μόνο για να κάνω δοκιμές καήκαμε.
Lewnidas1995 Δημοσ. 28 Απριλίου Δημοσ. 28 Απριλίου Σε κανένα πρόγραμμα κοσμοτε δν έχει όριο χρήσης πάντως. Οσο για το ping , εγώ με καλώδιο δεν είδα ποτέ πάνω από 24 την ίδια ώρα που στο κινητό βλέπω μέχρι 50-60.
Ezio Δημοσ. 28 Απριλίου Μέλος Δημοσ. 28 Απριλίου 1 ώρα πριν, Lewnidas1995 είπε Σε κανένα πρόγραμμα κοσμοτε δν έχει όριο χρήσης πάντως. Οσο για το ping , εγώ με καλώδιο δεν είδα ποτέ πάνω από 24 την ίδια ώρα που στο κινητό βλέπω μέχρι 50-60. 24 idle εννοείς ή σε up/down? Αν δεν σου είναι κόπος θα μπορούσες να ανεβάσεις ένα Speedtest από κινητό να συγκρίνω με τα δικά μου;
KostisKazan Δημοσ. 28 Απριλίου Δημοσ. 28 Απριλίου (επεξεργασμένο) 4 ώρες πριν, Ezio είπε Η ερώτηση πιο πολύ είναι αν οι μετρήσεις με το κινητό είναι οκ για να βγάλουμε συμπεράσματα ή αν πρέπει να περιμένω άλλα νούμερα να ένα καλό router Το μονο που μπορεις να κανεις με το κινητο ειναι να δεις το σημα ποσο ειναι και να βαλεις και μια εφαρμογη σαν το cellmapper που να σου δειχνει τις κεραιες και τις μπαντες που εχεις γυρω σου. Ριξε και μια ματια στο https://keraies.eett.gr/ Αλλα αυτα ειναι ενδειξεις. Για να παρεις router που εχει τοσο καλες ταχυτητες οσο το κινητο θες 200-300 ευρώ τουλαχιστον. 4 ώρες πριν, Ezio είπε Αν είναι να πληρώσω εξοπλισμό μόνο για να κάνω δοκιμές καήκαμε. Οταν λεω εξοπλισμο εννοω στυλ ZTE MF79N η ZTE U10 η κατι αντιστοιχο στα 30-40 ευρω. Για το latency που σε ενδιαφερει ειναι μια χαρα. Εγω ετσι εκανα δοκιμες παντως. Επεξ/σία 28 Απριλίου από KostisKazan
TakisGoutsis Δημοσ. 28 Απριλίου Δημοσ. 28 Απριλίου (επεξεργασμένο) καλησπερα σας, μενω σε χωριο οποτε ποτε δεν θα εχω οπτικη. μολις εχθες μου τελειωσε το frog 5g Unlimited data που ειχα παρει με 120ε και σκεφτομαι να παω σε starling. η εμπειρια μ απο το frog ειναι πολυ θετικη γτ ημουν μακρια απο την κεραια και ειχα 70-90down και 20up αλλα ειχα σε τεστ παντα 28-38ms οποτε μεσα στα παιχνιδια ειχα 80+ ms. η απορια μ ειναι η αν παω σε starling παιζει να εχω καλυτερο ping απο το frog που ειχα.?? 🤔 Επεξ/σία 28 Απριλίου από TakisGoutsis
Lewnidas1995 Δημοσ. 28 Απριλίου Δημοσ. 28 Απριλίου (επεξεργασμένο) 6 hours ago, Ezio said: 24 idle εννοείς ή σε up/down? Αν δεν σου είναι κόπος θα μπορούσες να ανεβάσεις ένα Speedtest από κινητό να συγκρίνω με τα δικά μου; Spoiler Και αυτο ειναι απο το PC με καλωδιο Spoiler Επεξ/σία 28 Απριλίου από Lewnidas1995 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα