Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
2 minutes ago, vamvakoolas said:

εχεις μεινει πισω: υπαρχει λιστα με μεταφραστες που μονοι αυτοι μπορουν...

Οτι υπάρχουν πιστοποιημένοι μεταφραστές απ 'το ΥΠΕΞ το γνωρίζω, το ότι μόνο αυτοί μπορούν να παράσχουν επίσημη κ επικυρωμένη μετάφραση δημοσίων εγγράφων, δεν το γνωρίζω κι αμφιβάλλω πως ισχύει...

Πηγές;

• Απαντ. 62
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.
37 λεπτά πριν, bill_zaf είπε

Πηγαινε με το πιστοποιητικό οικογ.καταστασης στην πρεσβεία της Βουγαριας κ μια φωτο του παιδιου κ να σου δωσουν ενα χαρτι οτι το νεογνο ειναι δικο σου κ στερείται ταυτοτητας και θα σαι μια χαρα . Αν κ εγω εχω ταξιδεψει με τα παιδια χύμα,  στις αεροπορικες μου λεγανε βιβλιάριο υγειας κ πιστοποιητικό οικογ.καταστασης

Μπορεί ξένο κράτος να δώσει τέτοιο χαρτί;

Δημοσ.
4 hours ago, giostau said:

Καλημέρα, με τις δικές μου γνώσεις και εμπειρίες θα σου έλεγα να μην το ακυρώσεις.

Η Βουλγαρία είναι πλέον πλήρες μέλος της Schengen οπότε ταξιδεύεις χωρίς διαβατήριο, και χωρίς να πραγματοποιείται έλεγχος στα σύνορα (είτε στο μπες είτε στο βγες).
Σε περίπτωση ελέγχου μέσα στη Βουλγαρία, είστε υποχρεωμένοι να έχετε κάποιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας (είτε αυτό είναι ταυτότητα είτε διαβατήριο, όπως άλλωστε και για έλεγχο στην Ελλάδα).
Εφόσον είστε και εσύ και η οικογένεια σου πολίτες της ΕΕ, αυτό αρκεί.
Για το μικρό, εφόσον δεν προλαβαίνεις να βγάλεις διαβατήριο/ταυτότητα, το βιβλιάριο υγείας συνήθως αρκεί ή κάποιο χαρτί από ΚΕΠ.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις εδώ για την Schengen και το πώς ταξιδεύεις.

Αν έχει καινούργια ταυτότητά με ένα χαρτί κεπ που είναι και στα αγγλικά είναι οκ αν είναι με παλιά θα του βγάλουν την ψυχή αν τον σταματήσουν

Δημοσ.

το 11 μηνων τι θα το κανετε μαζι σας? το θελετε απλά να σας παιδευει;  τι θα καταλάβει; 

δεν υπάρχει κάποιος να το κρατήσει; 

• Thanks 1
Δημοσ.
6 hours ago, karman13 said:

Επειδή δεν προλαβαίνω να βγάλω. Αλλιώς θα το έκανα. Πριν λίγες μέρες μου ειπε ένας φίλος ότι μπορούν να σε ελέγξουν μέσα στην Βουλγαρία.

2 με 3 εργάσιμες στην Αθήνα, μέχρι 5 στα πιο απομακρυσμένα μέρη. Πήγαινε σε τμήμα διαβατηρίων και ρώτα. 

Δημοσ.

Ρεαλιστικά:

- Σιγά μη σε σταματησουν

- Αν σε σταματήσει η τροχαία, λογικά θα ζητήσουν τα έγγραφα που αφορούν την τροχαία…

- Αν για κάποιον λόγο ζητήσουν διαβατήρια/ταυτοτητες, δείχνεις κάποιο από τα έγγραφα που προτάθηκαν παραπανω.

- Αν δεν το δεχτούν, θα σε ταλαιπωρήσουν αλλά στην τελική τι θα κάνουν? Θα σε πάνε μέσα για trafficking? Οχι, αφού μπορείς να αποδείξεις ότι το παιδί είναι δικό σου.

Προσωπικα, επειδή υπάρχουν πολλά «αν» και το χειρότερο σενάριο είναι μια ταλαιπωρία με τα βουλγαρικά Police, θα το ρίσκαρα. Φυσικά εσύ κάνεις ό,τι νομίζεις.

• Like 1
Δημοσ.
16 ώρες πριν, Ukforthemoment είπε

Μπορεί ξένο κράτος να δώσει τέτοιο χαρτί;

Στην Βουλγαρικη πρεσβεια της Ελλάδος

Δημοσ.
2 ώρες πριν, bill_zaf είπε

Στην Βουλγαρικη πρεσβεια της Ελλάδος

Η Βουλγαρική πρεσβεία είναι πρεσβεία της Βουλγαρίας,είναι ξένο κράτος προς τον Ελληνα πολίτη,όταν περνάς την πόρτα του κήπου είσαι σε Βουλγαρικό έδαφος.Τι δουλειά εχει με ταυτοπροσωπία μη Βούλγαρου πολίτη όταν αυτός δεν έχει καν τρόπο ταυτοποίησης ;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

H απάντηση και ταυτόχρονα η ερώτηση είναι μια και μοναδική.

Είναι δυνατόν να θέλεις να ταξιδέψεις οπουδήποτε στο εξωτερικό χωρίς ούτε ενα επίσημο έγγραφο του παιδιού μαζί σου; 

Απορώ πραγματικά με μερικές απαντήσεις. 

Πραγματικά, είναι δυνατόν; 

Μην το ρισκάρεις σε ΚΑΜΜΙΑ περίπτωση. Βγάλε στο παιδί διαβατήριο, αφού δε μπορεί να βγάλει ταυτότητα. 
Ειδικά για νεογνό 11 μηνών, που δε μπορεί ούτε σε κάποιον πιο ελαστικό έλεγχο, να πει αυτός είναι ο μπαμπάς μου, αυτή είναι η μαμά μου. Έτσι απλά.. παίρνουμε ένα βρέφος χωρίς χαρτιά χωρίς τίποτα και ταξιδεύουμε στο εξωτερικό.. 
Χαρτί απο ΚΕΠ του λέει ο άλλος, λες και είναι παπί χωρίς πινακίδα. 

Μερικοί εδω μέσα με τις συμβουλές σας, δε πάτε καθόλου καλά, παιδιά. 

Επεξ/σία από N3M3SiS
  • Like 7
  • Thanks 1
  • Haha 3
Δημοσ.
9 hours ago, GodzillaCover said:

Ρεαλιστικά:

- Σιγά μη σε σταματησουν

- Αν σε σταματήσει η τροχαία, λογικά θα ζητήσουν τα έγγραφα που αφορούν την τροχαία…

- Αν για κάποιον λόγο ζητήσουν διαβατήρια/ταυτοτητες, δείχνεις κάποιο από τα έγγραφα που προτάθηκαν παραπανω.

- Αν δεν το δεχτούν, θα σε ταλαιπωρήσουν αλλά στην τελική τι θα κάνουν? Θα σε πάνε μέσα για trafficking? Οχι, αφού μπορείς να αποδείξεις ότι το παιδί είναι δικό σου.

Προσωπικα, επειδή υπάρχουν πολλά «αν» και το χειρότερο σενάριο είναι μια ταλαιπωρία με τα βουλγαρικά Police, θα το ρίσκαρα. Φυσικά εσύ κάνεις ό,τι νομίζεις.

Σταματάνε για δύο λόγους, αν έκανες κάποια παραβίαση η ταυτοποίηση. Εμάς και της δυο φορές για ταυτοποίηση σταμάτησαν

Δημοσ.
4 hours ago, Black Demis said:

Σταματάνε για δύο λόγους, αν έκανες κάποια παραβίαση η ταυτοποίηση. Εμάς και της δυο φορές για ταυτοποίηση σταμάτησαν

Και είναι συχνό αυτό? Μου κάνει εντύπωση. 

Δημοσ.
Στις 17/4/2025 στις 11:30 ΠΜ, giostau είπε

Καλημέρα, με τις δικές μου γνώσεις και εμπειρίες θα σου έλεγα να μην το ακυρώσεις.

Η Βουλγαρία είναι πλέον πλήρες μέλος της Schengen οπότε ταξιδεύεις χωρίς διαβατήριο, και χωρίς να πραγματοποιείται έλεγχος στα σύνορα (είτε στο μπες είτε στο βγες).
Σε περίπτωση ελέγχου μέσα στη Βουλγαρία, είστε υποχρεωμένοι να έχετε κάποιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας (είτε αυτό είναι ταυτότητα είτε διαβατήριο, όπως άλλωστε και για έλεγχο στην Ελλάδα).
Εφόσον είστε και εσύ και η οικογένεια σου πολίτες της ΕΕ, αυτό αρκεί.
Για το μικρό, εφόσον δεν προλαβαίνεις να βγάλεις διαβατήριο/ταυτότητα, το βιβλιάριο υγείας συνήθως αρκεί ή κάποιο χαρτί από ΚΕΠ.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις εδώ για την Schengen και το πώς ταξιδεύεις.

Η αλήθεια είναι οτι το προσπάθησα. Πηγα να βγάλω ευρωπαϊκή καρτα υγείας. Βασικά την έβγαλα, αλλα με πηραν την Μ. Δευτερα απο τον Εφκα και είπαν ότι είναι άκυρη, επειδή δεν φαίνεται το ονομα του παιδιού. Γράφει άρρεν. Οπότε πρέπει πρώτα να δηλωσω το ονομα στον ΕΦΚΑ και στην συνέχεια να κανω παλι την αίτηση για ευρωπαϊκή κάρτα υγείας. 

Στις 17/4/2025 στις 11:42 ΠΜ, haris_216 είπε

Να σημειώσω (απλά σαν σκέψη) ότι κανένα από τα χαρτιά που αναφέρθηκαν σαν εναλλακτική του διαβατηρίου δεν έχουν φωτογραφία επάνω και άρα.....

Σκέφτηκα να παω στα ΚΕΠ με το πιστοποιητικό γέννησης και να κανω ταυτοπροσωπια. Έτσι θα έχει και φωτογραφία.

Στις 17/4/2025 στις 12:55 ΜΜ, Ukforthemoment είπε

οπότε τα μισά ποστ και ο τίτλος ειναι άκυρα.

Ας μας πει και ο ΤΣ πόσο μέσα στην Βουλγαρία θα πάνε.Αλλο να φτάσουν στο Λομ και άλλο να πάνε Πέτριτς .Μέχρι Σόφια είναι συνηθισμένοι σε τουρίστες απο Ελλάδα.

Για Φιλιππούπολη είναι η εκδρομή. Έχω ταξιδέψει πολλες φορες στην Βουλγαρία, αλλά πρώτη φορα διχως χαρτιά. 

Στις 17/4/2025 στις 1:29 ΜΜ, micos000 είπε

Βασικά, τώρα που τα διαβατήρια είναι για 10 χρόνια βολεύει να βγάλουν τα ακόμα και τα μικρά παιδιά και στα 12 να βγάλουν ταυτότητα.

Για τα παιδιά δεν ισχύει αυτο το όριο. Μεχρι 3 χρόνια έχουν ισχύ.

Στις 17/4/2025 στις 2:16 ΜΜ, definitio είπε

Οτι υπάρχουν πιστοποιημένοι μεταφραστές απ 'το ΥΠΕΞ το γνωρίζω, το ότι μόνο αυτοί μπορούν να παράσχουν επίσημη κ επικυρωμένη μετάφραση δημοσίων εγγράφων, δεν το γνωρίζω κι αμφιβάλλω πως ισχύει...

Πηγές;

Οι πιστοποιημένοι μεταφραστές ειναι κυρίως για επίσημα έγγραφα και μόνο για να γλυτώσεις την σφραγίδα δικηγόρου. Αλλιώς μπορεί να στον μεταφράσει οποιοσδήποτε μεταφραστής με σφραγίδα δικηγόρου. Ετσι ξέρω.

23 ώρες πριν, csontheline είπε

2 με 3 εργάσιμες στην Αθήνα, μέχρι 5 στα πιο απομακρυσμένα μέρη. Πήγαινε σε τμήμα διαβατηρίων και ρώτα. 

Θέλει περίπου μήνα, με είπαν στηο Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 hours ago, Black Demis said:

- Σε πόλη μέσα ή σε σε αυτοκινητόδρομο/εθνικό δίκτυο; 

- Αν ήταν σε πόλη, ποιά, ήσασταν στο αμάξι με ελληνικές πινακίδες ή περπατούσατε;

- Αν ήταν στο οδικό δίκτυο, πού;

- Είχατε βγάλει βινιέτα ηλεκτρονικά πριν το ταξίδι ή βγάλατε όταν φτάσατε;

...ίσως αν έχουν την ηλεκτρονική βινιέτα είναι πολύ πιο δύσκολο να σε σταματήσουν για τον όποιο λόγο, δεν ξέρω.

Εγώ τις φορές που είχα πάει Σόφια δεν είδα τίποτα τέτοιο και τη δεύτερη όταν έφευγα - παρότι η σπιτονοικοκυρά μού έλεγε να προσέχω με τη ταχύτητα γιατί "γράφουν" - πάλι δεν είδα πουθενά "μπλόκο" ή κάτι τέτοιο, αν και ήμουν συχνά στο όριο +20χαω...

Στη δε πόλη, παρά την ισχυρή παρουσία πάνοπλης χωροφυλακής (που σταματούσε κ κατέγραφε κάθε έναν "σκουρόχρωμο" με πόδια) και της διαδρομής σε "ευαίσθητα" σημεία, φωτογραφίζοντας μέχρι κ τα κτίρια της ασφάλειας, πρεσβειών κτλ και πιάνοντας κουβέντα γύρω από το τζαμί, δεν μας ενόχλησε κανείς.

Τί να πω, τυχερά είναι αυτά...

Επεξ/σία από definitio
Δημοσ.

Βασικά έκανα ακύρωση της κράτησης. Αν και το πιθανότερο ειναι να μην με σταματήσουν, συζήτησα με την σύζυγό μου , είδαμε τις απαντήσεις σας και θα το αναβάλλουμε για το καλοκαίρι. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!

• Like 1
Δημοσ.
18 minutes ago, karman13 said:

Οι πιστοποιημένοι μεταφραστές ειναι κυρίως για επίσημα έγγραφα και μόνο για να γλυτώσεις την σφραγίδα δικηγόρου. Αλλιώς μπορεί να στον μεταφράσει οποιοσδήποτε μεταφραστής με σφραγίδα δικηγόρου. Ετσι ξέρω.

Θα ήταν πολύ παράδοξο να δημιουργήσουν εναν πάρα πολύ κλειστό επάγγελμα, κι ακόμη περισσότερο που το σύνολο στη πράξη αυτών των μεταφραστών, πλην 3-4 εξαιρέσεων όσο έπιασε το μάτι μου, βρίσκεται στην Αττική...

Όσοι θέλουν μετάφραση στη Θεσσαλονίκη ή αλλού τί θα κάνουν δηλαδή; Κι ένας μικρός αριθμός μεταφραστών στην Αττική καθίσταται υπεύθυνος να εκπληρώσει τις μεταφραστικές ανάγκες μιας ολόκληρης χώρας;

Ακόμη και για τα δικά μας δεδομένα, θα ήταν ιδιαίτερα παράδοξο να ισχύει, δεν έχει καμία λογική τέτοια ρύθμιση...

...έχουν βγάλει κ ηλεκτρονική επισύναψη σφραγίδας της Χάγης (apostille) πλέον για τη χρήση δημοσίου εγγράφου στο εξωτερικό...

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...