Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Την καλημερα μου εχω το παραπανω laptop απο οταν βγηκε το χρησιμοποιω πλεον ως multimedia pc καθως για gaming δεν πολυτσουλαει. Δεν ειχα ποτε προβλημα με μπαταρια κτλ. Σημερα το πηρα μαζι μου στη δουλεια για να μεταφέρω καποια αρχεια. Συνεδεσα τον φορτιστη και ξεκινησα να αντιγραφω σε εξωτερικο σκληρο. Λιγη ωρα αφου τελειωσα μ ζητησε να συνδεσω τον φορτιστη γιατι αδεισε η μπαταρια του. Αλλαξα μπριζα, ξεκουμπωσα κ ξανακουμπωσα βυσμα εκανα επανεκινηση αλλα δεν αναγνωριζε το τροφοδοτικο οποτε το εκλεισα για να μην αδειασει τελειως η μπαταρια. Αργοτερα μετρησα το καλωδιο απο την πριζα στο τροφοδοτικο και μου εδινε σταθερη τιμη 100V(λειτουργία γράφει 100-240V). Μετρησα την εξοδο του τροφοδοτικού και μου έδινε σταθερα 20V (η ετικετα γραφει 19.5). 

Ειναι το original τροφοδοτικο "Chicony".

Γνωρίζεις κανεις αν υπαρχει περιπτωση

Να φταιει το καλωδιο απο την πριζα  ή εστω το τροφοδοτικο οποτε να την γλυτωσω ελαφρα ή να αρχιζω να σκεφτομαι μπαταριες, κυκλωματα φορτωσης κτλ? 

Σημείωση το συγκεκριμενο λαπτοπ νομιζω δεν εχει κουμπι ρεσετ μπαταριας

Βοηθηστε παρακαλω γιατι δεν μπορώ να κοιμηθω χωρις να δω Bleach αυτες τις μερες στο Disney+ 😋😋

Επεξ/σία από Dolkin
Δημοσ.

Αν είσαι ευρωπη 100v στο καλώδιο είναι λίγα.θα σου πρότεινα να δεις με άλλο τροφοδοτικό.

ακόμα και τα 20v στην έξοδο , μπορεί να πέφτουν μόλις δει φορτίο.αλλιώς πας για επισκευή μητρικής

Δημοσ.

Το μηχάνημα έχει κρυφό κουμπί για reset της μπαταρίας αλλά θα δεν θα ξυπνήσει ξανά αν δεν πάρει ρεύμα από το τροφοδοτικό.

Προτείνω να μετρήσεις την έξοδο του τροφοδοτικού αν δίνει 20V μόλις το αποσυνδέσεις από το βύσμα φόρτισης του μηχανήματος για αρχή.

Δημοσ.
Στις 17/4/2025 στις 11:20 ΜΜ, Dolkin είπε

Αργοτερα μετρησα το καλωδιο απο την πριζα στο τροφοδοτικο και μου εδινε σταθερη τιμη 100V(λειτουργία γράφει 100-240V). Μετρησα την εξοδο του τροφοδοτικού και μου έδινε σταθερα 20V (η ετικετα γραφει 19.5). 

220V έπρεπε να δεις.

Δοκίμασες άλλη μπρίζα;

Δημοσ.

Ναι το τροφοδοτικο εβγαζε 20 v αλλα με ανησυχισε το οτι το καλωδιο εδινε 100 αντι για 200-240 v

Ναι το δοκιμασα και σε αλλη μου εδινε το ιδιο. Το σκεφτηκα αυτο αλλα απο τη στιγμη που το τροφοδοτικο εδινε 20 v δεν θα ηταν αρκετο? Μιας και το καλωδιο ειναι ανταλλαξιμο στην περιπτωση που το lap top χρησιμοποιηθεί σε 110v ?

Δημοσ.
4 ώρες πριν, Dolkin είπε

Ναι το τροφοδοτικο εβγαζε 20 v αλλα με ανησυχισε το οτι το καλωδιο εδινε 100 αντι για 200-240 v

Ναι το δοκιμασα και σε αλλη μου εδινε το ιδιο. Το σκεφτηκα αυτο αλλα απο τη στιγμη που το τροφοδοτικο εδινε 20 v δεν θα ηταν αρκετο? Μιας και το καλωδιο ειναι ανταλλαξιμο στην περιπτωση που το lap top χρησιμοποιηθεί σε 110v ?

Το καλώδιο αν το βάζεις σε μπριζα  220 και το μετράς στη άλλη άκρη 100 . σημαίνει πως κάπου είναι χτυπημένο - κομμένο με αποτέλεσμα να έχει μεγάλη αντίσταση . 

όποτε  .Δεν μπορεί να δώσει αρκετό ρεύμα για να δουλέψει σωστά το τροφοδοτικό όποτε τα 20v το πιθανοτερο ειναι να ειναι εικονικα και με το που το συνδέσεις πέφτουν ..και είναι επικίνδυνο για φωτιά και ηλεκτροπληξία το καλώδιο 

• Like 1
Δημοσ.
18 ώρες πριν, ice25 είπε

Το καλώδιο αν το βάζεις σε μπριζα  220 και το μετράς στη άλλη άκρη 100 . σημαίνει πως κάπου είναι χτυπημένο - κομμένο με αποτέλεσμα να έχει μεγάλη αντίσταση . 

όποτε  .Δεν μπορεί να δώσει αρκετό ρεύμα για να δουλέψει σωστά το τροφοδοτικό όποτε τα 20v το πιθανοτερο ειναι να ειναι εικονικα και με το που το συνδέσεις πέφτουν ..και είναι επικίνδυνο για φωτιά και ηλεκτροπληξία το καλώδιο 

Α κατάλαβα τι εννοείς. Γενικά ειναι λίγο ταλαιπωρημένο καλώδιο οπότε θα προσπαθήσω να βρώ ενα αντίστοιχο ιδιο να το μετρήσω πάλι ή θα μιλήσω και με τον τεχνικό. Ευχαριστώ πολύ. 

Δημοσ.

Ένα τροφοδοτικό με κάποιους καμένους πυκνοτές μέσα πάλι μπορεί να δίνει 19,5V τάση. Ωστόσο όταν το laptop πάει να τραβήξει ρεύμα τότε η τάση αυτή πέφτει. Για να το δοκιμάσεις μπορείς να βρεις κάποια οι κάποιες αντιστάσεις ισχύος. Η τιμή της πρέπει να είναι τέτοια έτσι ώστε υπολογίζοντας με τον νόμο του Ωhm να μην ξεπερνάς τα Ampere που γράφει το τροφοδοτικό. Θα γυρίσεις το πολύμετρο στα Ampere  και θα βάλεις και το prob στην κατάλληλη έξοδο. θα συνδέσεις το πολύμετρο την αντίσταση πάνω στο τροφοδοτικό και θα δεις αν δίνει τα σωστά Ampere πάλι βάση με τον νόμο του Ωhm. Ένα breadboard ίσως βοηθήσει. Η αντίσταση ισχύος ας είναι και 5W δεν μας νοιάζει και τόσο. Το πείραμα θα το κάνεις για ελάχιστα δευτερόλεπτα οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος να την κάψεις. Ωστόσο μην βάλεις κάποια των 10W γιατί μάλλον δεν θα προλάβεις να δεις και πολλά.

Να σου δώσω ένα παράδειγμα. Ας πούμε ότι το ταμπελάκι του τροφοδοτικού σου γράφει έξοδο 19,5V 3A και λογικά 58.5W ή θα το στρογγυλοποιεί στα 60W. Η αντίσταση που πρέπει να βρεις είναι R=V/I => 6.5Ω και πάνω. Δεν χρειάζεται όμως να το τερματίσεις. Ας πούμε ότι έχεις μία στα 10Ω. Κάνοντας το παραπάνω πείραμα θα πρέπει να πάρεις ως αποτέλεσμα περίπου 1.95Α (I=V/R => I =19.5/10 => I=1.95A). Αν είναι χαλασμένος το τροφοδοτικό πιθανών να δεις κάποια πολύ μικρή κάπου στα 0,10A αλλά και μεγαλύτερη να είναι, αν δεν πλησιάζει κοντά στο 1,95A ( πχ 1,7A ) σίγουρα μιλάμε για χαλασμένο τροφοδοτικό και όχι απαραίτητα για χαλασμένη μητρική.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...