Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα, την τελευταία εβδομάδα μου ήρθε όρεξη να ξεκινήσω να παίζω σκάκι. Χαζό έπαιζα όταν ήμουν μικρός άλλα δεν ξέρω τίποτα στην ουσία, πέρα από το πως κινούνται τα κομμάτια. Κατέβασα το chess.com και ξεκίνησα να κάνω puzzles αλλά υπήρχε ημερήσιο όριο εκτός και αν έκανα συνδρομή. Έψαξα και στο reddit και πρότειναν κάποια κανάλια στο yt, τα οποία παρακολούθησα αλλά δεν ένιωσα να με βοηθάνε κάπως. Έπαιξα λίγες παρτίδες, έπεσα στο 300elo και χρησιμοποιούσα "τεχνικές" που πρότειναν στα βιντεάκια που είδα, αλλά ένιωσα πως μετά τα κλασσικά ανοίγματα δεν ήξερα πως να συνεχίσω.

Οπότε σκέφτομαι να το πάρω λίγο πιο σοβαρά και να επενδύσω χρόνο γιατι πραγματικά βρίσκω ενδιαφέρον το παιχνίδι. Απλά θέλω να επενδύσω τον χρόνο μου σωστά και στις σωστές πηγές για έναν αρχάριο. Όσοι ξεκινήσατε απο το 0 και φτάσατε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, πως το καταφέρατε;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στο lichess.org έχει απεριόριστα παζλ.

Παρόλα αυτά για να φτάσεις σε ένα οκ επίπεδο δε χρειάζεται να ξέρεις βαριά θεωρία (πολλά ανοίγματα κλπ). Διάβασε 2 βασικά ανοίγματα για μαύρα και λευκά και μετά απλά παιζε.

Αν καταφέρεις να μειώσεις τα blunders σου και να τηρείς τους βασικούς κανόνες τύπου να μην αφήνεις απροστάτευτα κομμάτια και να έχεις σωστό pawn structure θα καταφέρεις να πας στα 1000+ εύκολα (online μιλάμε πάντα, σε πλατφόρμες τύπου lichess).

Το να βλέπεις τα λάθη που έκανες στα παιχνίδια σου επίσης βοηθάει πολύ.

Αν θέλεις απλά να παίζεις για την πλάκα σου, τα παραπάνω σε καλύπτουν. Τώρα το να κάτσεις να λιώσεις στην θεωρία και την ανάλυση παιχνιδιών προσωπικά το θεωρώ ακραίο. Δοκίμασε τα παραπάνω για κάνα μήνα και άμα σε τραβάει ακόμα γράψου σε έναν όμιλο και θα μαθαίνεις όλο κ περισσότερο όσο έχεις όρεξη

Επεξ/σία από drunkdonkey
  • Thanks 1
Δημοσ.

Πάνε δεκαετίες που έχω να ασχοληθώ με το σκάκι. Αλλά η δική μου γνώμη είναι να αγοράσεις ένα βιβλίο, αν και δεν αποκλείεται τυχόν διαδικτυακές πηγές να σου προσφέρουν πολύ περισσότερα. Αλλά ένα βιβλίο να το έχεις δίπλα σου και να το ανοίγεις το χρειάζεσαι. 

Κάποτε είχα και παιδικό φιλο που εμαθε σκάκι απο μια σχολη και έπαιζε σε σύλλογο. Όταν τον καλούσα σπίτι και ξεκινούσαμε να παίζουμε, σχεδόν είχα χάσει τον αγώνα από τα αποδυτήρια. Έκανε κάτι κόλπα εκεί με τους αξιωματικούς και τα πιόνια. Με είχε φάει λάχανο, ήξερε προφανώς τεχνικές και πλάνα, αλλά το θέμα είναι που τα έμαθε. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, AlexDeLarge είπε

Έπαιξα λίγες παρτίδες, έπεσα στο 300elo και χρησιμοποιούσα "τεχνικές" που πρότειναν στα βιντεάκια που είδα, αλλά ένιωσα πως μετά τα κλασσικά ανοίγματα δεν ήξερα πως να συνεχίσω.

Οπότε σκέφτομαι να το πάρω λίγο πιο σοβαρά και να επενδύσω χρόνο γιατι πραγματικά βρίσκω ενδιαφέρον το παιχνίδι. Απλά θέλω να επενδύσω τον χρόνο μου σωστά και στις σωστές πηγές για έναν αρχάριο. Όσοι ξεκινήσατε απο το 0 και φτάσατε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, πως το καταφέρατε;

300?? αυτο ειναι σκορ νηπιαγωγειου. Ανευ τεχνικων και ανοιγματων. Για να φτασει κανεις στο ικανοποιητικο επιπεδο χρειαζεται πειρα και πολυ πρακτις. Για ταχυρρυθμη ανοδο χρειαζεται δασκαλος.

1 ώρα πριν, drunkdonkey είπε

....... Τώρα το να κάτσεις να λιώσεις στην θεωρία και την ανάλυση παιχνιδιών προσωπικά το θεωρώ ακραίο. Δοκίμασε τα παραπάνω για κάνα μήνα και άμα σε τραβάει ακόμα γράψου σε έναν όμιλο και θα μαθαίνεις όλο κ περισσότερο όσο έχεις όρεξη

Ενας αρχαριος δε χρειαζεται θεωρια και αναλυση παιχνιδιων, δε θα καταλαβει καν τι βλεπει. Πρεπει αρχικα να παζει με ατομα του ιδιου επιπεδου.

Επεξ/σία από fitsoulas2024
  • Like 1
Δημοσ.

Σε αντίθεση με τους παραπάνω, θα προτείνω ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα με επιλογή επιπέδου CPU και δυνατότητα undo.

Αν δεν καταλάβεις μόνος σου τι έπρεπε να έχεις κάνει διαφορετικά, δε θα σου μείνει ποτέ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...