R.E.M. Δημοσ. 21 Απριλίου Δημοσ. 21 Απριλίου Καλησπέρα παιδιά. Αγόρασα σήμερα έναν AMD 5950x απο γνωστό, για να αντικαταστήσω τον 3900x που είχα. Λειτουργεί κανονικά αλλά μετά από κάποια στιγμή, το pc κλείνει(και παραμένουν ανοικτά τα λαμπάκια του Power! στο κουτί COrsair 5000X RGB). Έxω υδρόψυξη Corsair H150i. Άλλαξα thermal paste (έχω την mx5 4 ετίας) Οι θερμοκρασίες ήταν στους 65-70 βαθμούς σε σχεδόν idle. Έβαλα να φορτώσω ένα παιχνίδι και έσβησε το pc, με τις θερμοκρασίες να είναι 75 μέχρι τη στιγμή που έσβησε. Δεν πρόλαβα να δω να πηγαίνει παραπάνω. Ανεβάζοντας τις στροφές της υδρόψυξης και πάλι δεν είδα καμία πτώση στη θερμοκρασία. Στο bios ξεκινάει με 50+ Έβγαλα τον επεξεργαστή για να τον ξανακαθαρίσω και μου έμεινε στο χέρι μαζί με την ψύκτρα(κολησε στην ψύκτρα της υδρόψυξης). Ευτυχώς δεν φαίνεται στραβωμένο κανένα pinακι. θα δείξει όταν τον ξαναβάλω επάνω. Να αλλάξω thermal paste(μήπως λόγο 4τίας έχασε την σύστασή της) ή θέλει περισσότερη ποσότητα (έβαλα σε ένα σχήμα Χ); Επίσης ακούω για κάτι ρυθμίσεις PB0 που δεν ξέρω τι είναι... Κάθεται σε σύστημα με Asus Μητρική X570Tuf Plus Wifi (τελευταίο bios), 32GB Ram, 850 τροφοδοτικό και μία 7900ΧΤ VGA. Με τον 3900x μέχρι σήμερα δεν είχα το παραμικρό πρόβλημα. Κάθε βοήθεια δεκτή Ευχαριστώ
nickol-us Δημοσ. 21 Απριλίου Δημοσ. 21 Απριλίου Πρέπει να βρεις την αιτία που σβήνει το pc. Εκτιμώ θέμα από μνήμες ή θερμοκρασίες, που όπως αναφέρεις επίσης δεν είναι φυσιολογικές (65-70 σε idle). Πολλοί αναφέρουν οτι η θερμοαγώγιμη πάστα λήγει. Προσωπικά δεν είχα πρόβλημα να χρησιμοποιήσω παλιές πάστες χωρίς πρόβλημα, φυσικά εφόσον είχαν αποθηκευτεί σωστά και ήταν στην ίδια κατάσταση με την περίοδο αγοράς του (δεν είχε ξεραθεί πχ). Κακή τοποθέτηση cpu, είτε κακή σύσφιξη θα μπορούσε να προκαλέσει τέτοια προβλήματα (θερμοκρασιών και μνημών). Έλεγξε τα πιν του επεξεργαστή για τυχόν θέματα και προχώρα σε επανεγκατάσταση. Τρέξε μερικά benchs που στρεσάρουν το επεξεργαστή και memory diagnostics μήπως βγάλεις άκρη
dsi44 Δημοσ. 21 Απριλίου Δημοσ. 21 Απριλίου για να μη σου κολαει το cpu στην ψυκτρα οταν το αφαιρεις περπει να το ζεσταινεις ακριβως πριν βγαλεις την ψυκτρα. πριν βαλεις τον 5950 εκανες load safe defaults στο bios? 2
duffyduck Δημοσ. 21 Απριλίου Δημοσ. 21 Απριλίου Όπας, wait.... αν κλείνει απότομα (power off), τότε έχουμε θέμα με την τροφοδοσία. Και IDLE 65-70 βαθμούς και μάλιστα με υδρόψυξη, υπάρχει σοβαρό θέμα με την ψύξη. Άρα έχεις δυο πράγματα να τσεκάρεις για αρχή : τροφοδοτικό και υδρόψυξη Επαναφορά σε BIOS defaults για αρχή ή clear CMOS Σημειωση: φαντάζομαι ότι πάνω έχεις έκδοση BIOS που υποστηρίζει τον 5950X. Διαφορετικά βάλε τον 3900X, τσεκαρε ότι το σύστημα είναι σταθερο, και αφου σιγουρευτείς ότι όλα ειναι ΟΚ, τότε κάνεις BIOS update. Μετα το BIOS update, και εφοσον τσεκάρεις ότι μπουτάρουν τα Windows, κάνεις shutdown και ξαναβάζεις τον 5950X. 2
R.E.M. Δημοσ. 21 Απριλίου Μέλος Δημοσ. 21 Απριλίου Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας! Σήμερα ξανα κούμπωσα τον επεξεργαστή βάζοντας πάστα μόνο στη μέση και όχι σε σχήμα Χ όπως είχα κάνει πριν. Δεν είχα κάνει load defaults, αλλά έκανα τώρα που τον ξανα κούμπωσα. Η αλήθεια είναι ότι δεν άλλαξαν πολλές ρυθμίσεις όπως είδα, αλλά παρόλα αυτά το έκανα. Σήμερα με την παστα στη μέσηοι θερμόκρασίες είναι πολύ πιο χαμηλά. Είναι στους 40 idle και σε gaming 65max. Οπότε μάλλον έφταιγε η τοποθέτηση της πάστας. Το παρακολουθώ. Έβαλα και games να το δοκιμάσω και δεν έσβησε τπτ. Αυτό που παρατήρησα όμως και με τη βοήθεια ενός φίλου, ήταν οι αυξημένες θερμοκρασίες της κάρτας γραφικών (στη RAM και στο Hot point). Οπότε έπαιξα λίγο και με τα fans της κάρτας και νομίζω ότι είμαι οκ σε όλα. Επίσης αυτό που παρατήρησα είναι ότι το software της Corsair iCue, για κάποιο λόγο έδινε λάθος στοιχεία θερμοκρασιών. Με το HWinfo και το HW monitor είχα άλλες τιμές, οπότε το απεγκατέστησα και θα το ξανα δοκιμάσω. Θα το παρακολουθήσω και θα επανέλθω σε λίγες ημέρες. Υ.Γ. Την μεγαλύτερη τρομάρα την πήρα όταν κόλησε ο επεξεργαστής στην υδρόψυξη... Υ.Γ.2 είχα αναβαθμίσεις λίγες ώρες πριν τον πάρω τον επεξεργαστή και στο τελευταίο bios. Υ.Γ.3 @duffyduck Πως μπορώ να τσεκάρω την υδρόψυξη; Γιατί τώρα την έχω σε full speed προκειμένουν να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. 1
elpenor Δημοσ. 21 Απριλίου Δημοσ. 21 Απριλίου (επεξεργασμένο) 40 minutes ago, R.E.M. said: Οπότε μάλλον έφταιγε η τοποθέτηση της πάστας. Το παρακολουθώ. Έβαλα και games να το δοκιμάσω και δεν έσβησε τπτ. Σε καμία περίπτωση η τοποθέτηση της πάστας (dot αντί για X) δεν βελτιώνει τις θερμοκρασίες κατά 20 βαθμούς. Επεξ/σία 21 Απριλίου από elpenor 9
R.E.M. Δημοσ. 22 Απριλίου Μέλος Δημοσ. 22 Απριλίου 14 hours ago, elpenor said: Σε καμία περίπτωση η τοποθέτηση της πάστας (dot αντί για X) δεν βελτιώνει τις θερμοκρασίες κατά 20 βαθμούς. Δεν διαφωνώ, αλλά δεν άλλαξα τίποτα άλλο. Εκτός αν επειδή στην αρχή κοιτούσα μόνο τις πληροφορίες απο το iCue μου έδινε λάθος τιμές. Γιατί όπως ανέφερα πιο πάνω, όταν έβαλα το HW monitor και το HWinfo, οι τιμές σε σχέση με το iCue ήταν 10 βαθμούς κάτω... Μπορεί να είχα λάθος εικόνα απο την αρχή
duffyduck Δημοσ. 22 Απριλίου Δημοσ. 22 Απριλίου Θα πω μόνο αυτό: όλα αυτά τα software των εταιριών, π.χ. ASUS Armory Crate, MSI Center, Corsair iCue κλπ. είναι πηγές προβλημάτων και αστάθειας. Παθών και μαθών. 6
R.E.M. Δημοσ. 22 Απριλίου Μέλος Δημοσ. 22 Απριλίου Τα απεγκατέστησα όλα! Επαθα σόκ με τη διαφορά στις τιμες! 2
aetos1988 Δημοσ. 22 Απριλίου Δημοσ. 22 Απριλίου 3 ώρες πριν, duffyduck είπε Θα πω μόνο αυτό: όλα αυτά τα software των εταιριών, π.χ. ASUS Armory Crate, MSI Center, Corsair iCue κλπ. είναι πηγές προβλημάτων και αστάθειας. Παθών και μαθών. 3 ώρες πριν, R.E.M. είπε Τα απεγκατέστησα όλα! Επαθα σόκ με τη διαφορά στις τιμες! Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον ''duffy''. Ειδικά το iCue μειώνει και αρκετά τις επιδόσεις... 4
elpenor Δημοσ. 22 Απριλίου Δημοσ. 22 Απριλίου (επεξεργασμένο) 22 hours ago, R.E.M. said: Υ.Γ.3 Πως μπορώ να τσεκάρω την υδρόψυξη; Γιατί τώρα την έχω σε full speed προκειμένουν να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να έχεις τέρμα μία τόσο καλή υδρόψυξη αν δεν έχεις ενεργοποιήσει το PBO (που δεν αξίζει αν δεν έχεις κάποιο project με deadline και πολύ rendering) ή κάποιο Auto OC (που δεν αξίζει σε καμία περίπτωση). Γιατί δεν φτιάχνεις από το bios δύο ωραία curves για την αντλία και τα fans; Αν θέλεις το πας και λίγο παρακάτω και φτιάχνεις με το FanControl μερικά ακόμα να τα ενεργοποιείς όταν παίζεις που το κουτί έχει μεγαλύτερο θερμικό φορτίο μέσα (GPU + CPU) οπότε θέλεις ανεβασμένο PC Case airflow. Επεξ/σία 22 Απριλίου από elpenor 2
comfuzio Δημοσ. 22 Απριλίου Δημοσ. 22 Απριλίου Κάνα curve optimizer δεν θα βοηθήσει να πέσουν λίγο τα temps? 3
R.E.M. Δημοσ. 23 Απριλίου Μέλος Δημοσ. 23 Απριλίου Σήμερα που είχα άδεια, έκατσα και έφτιαξα πάλι τα πάντα. Ρύθμισα πιο σωστά τους ανεμιστήρες του κουτιού (Corsair 5000X RGB) που τους είχα βάλει λάθος και δεν ήταν ανεξάρτητοι. Τους έβαλα curve από το bios. Επίσης έβαλα πάλι το iCue (την πιο καινούρια έκδοση, αυτή τη φορά μόνο για τους ανεμιστήρες της υδρόψυξης), συνδέοντας σωστά τους ανεμιστήρες (τους είχα με του Case μαζί στο splitter της Corsair), έβαλα και εκεί curve, όπως και για το pump, ανάλογα με τον αισθητήρα της CPU. Το Fan Control που κατέβασα για κάποιο λόγο δε μου φτιάχνει profile και μου πετάει errors, οπότε το άφησα προς το παρόν. Ελπίζω όλα να πάνω καλά! Θα επανέλθω με νέα. Σας ευχαριστώ πολύ όλους για την πολύτιμη συνδρομή σας 1
nazarene Δημοσ. 23 Απριλίου Δημοσ. 23 Απριλίου Στις 21/4/2025 στις 5:46 ΠΜ, nickol-us είπε Πολλοί αναφέρουν οτι η θερμοαγώγιμη πάστα λήγει Που δεν ξέρουν που τους παν τα τέσσερα ή για να μετρήσουν μέχρι το 20 θέλουν και τα δάκτυλα των ποδιών τους fixed 2 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα