Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
21 ώρες πριν, R.E.M. είπε

Σε κάποιες δοκιμές ναι το είχα ενεργοποιημένο, σε άλλες όχι. 

Γενικά μάλλον είναι αυτό που είπε και ο @sakis han. Εκεί καταληγω. Οτι απλά η συνεργασία της x570 με τη cpu ήταν προβληματική.

Πάντως αυτό που με προβλημάτιζε στην αρχή(βγάλε βάλε) του board απο το κουτί, τελικά έγινε πολύ ευκολά με το Corsair 5000x που έχω. Τα παραπάνω χρήματα μερικές φορές είναι καλή επένδυση που τη βλέπεις σε κάτι τέτοιες στιγμές. Χτες που έκανα την αλλαγή, ξεκουμπωσα τα πάντα και εβγαλα και έβαλα το άλλο board πανεύκολα, χωρίς να μετακινήσω πολύ κανένα καλώδιο. Οπως τα έβγαλα απο το asus τα κούμπωσα στο b550.

Σοκαρίστηκα ευχάριστα

Νομίζω οτι με undervolting θα είχε πέσει η θερμοκρασία του επεξεργαστή.

Αφου σε ο,τι φωτο ανέβασες έφτανε μέχρι και 1.5volt το vcore.

Απο 1.43-1.48  ήταν μόνιμα

• Like 1
Δημοσ.

Στο power management των windows, εχει "Ryzen Balanced" και το κλασικό "Balanced".

Με το που το έβαλα στο κλασικό balanced, παρατήρησα πεσανε τα minimum/idle/current volts. Επίσης η cpu εριξε τα idle ρολόγια χαμηλά όπως έπρεπε να κάνει κανονικά.  Δεν το είχα κοιτάξει ποτε το power plan στο ryzen σύστημα. Δεν γνωρίζω αν στους 5000 series εχει διαφορά.

(R5 2600-Asus B450 και win10 LTSC 2021)

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 22/04/2025 at 13:57, duffyduck said:

Θα πω μόνο αυτό: όλα αυτά τα software των εταιριών, π.χ. ASUS Armory Crate, MSI Center, Corsair iCue κλπ. είναι πηγές προβλημάτων και αστάθειας. Παθών και μαθών.

Μπααααα, ιδέα του!  😂🤣😂🤣

Επεξ/σία από duffyduck
  • Like 1
  • 1 μήνα μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα παιδία

Επέστρεψαν τα σβησίματα του H/Y μετά από λίγο καιρό που δεν είχα παίξει κάποιο game λόγω δουλειάς.

Προσπάθησα να κάνω undervolting, αλλά πως θα ξέρω ότι λειτουργεί;

Οι ρυθμίσεις που πείραξα στο bios είναι:

• Enable PBO
  • PBO Advanced -> PBO limits -> Disabled
  • Curve Optimizer -> All Cores -> Negative -> -12

Όταν ανοίγω το Ryzen Master θα δω διαφορά; Γιατί σε θερμοκρασία και volt δεν βλέπω κάποια διαφορά

(Στο screenshot είναι λίγο ανεβασμένη η θερμοκρασία λόγω download της F1 από Steam)

Δεν θα έπρεπε το Ryzen Master να διαβάζει τις ρυθμίσεις του bios?

(Ρωτάω γιατί είμαι άσχετος με αυτά και είδα βίντεο στο Youtube για να το κάνω)

Σε κανονική λειτουργία το PC δεν σβήνει, μόνο σε gaming F1 ή Cities II, και ναι, ξανά έστησα windows...

Σας ευχαριστώ και πάλι

-- Update -- Μόλις τη βρήκα στο advance του Ryzen Master τη ρύθμιση που έκανα

-- Update 2 -- Έβαλα το Curve Optimizer All Cores -30 (ακόμα καμία διαφορά στις θερμοκρασίες), η τάση στα Cores παραμένει σχεδόν πάντα στο 1,4v

-- Update 3 -- Τρέχω τώρα το Cinebench. Η θερμοκρασία δεν έχει πάει πάνω απο 60 στο Ryzen master. Μόλις τελειώσει θα βάλω ένα screenshot και θα ενημερώσω, αφού βάλω και μία f1 να δώ τι παίζει. Επίσης έκανα και μία επανεκκίνηση μέτα τις ρυθμίσεις στο -30. Voltage της CPU, δεν ξέρω απο πού να πειράξω

image.png.508216c6190b093ebc6b815f86d15c87.png

Επεξ/σία από R.E.M.
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εφόσον δεν είχες θέμα με τον 3900Χ το πρόβλημα είναι προφανώς στον επεξεργαστή.

Πόσο μάλλον όταν τον ίδιο επεξεργαστή τον έχεις δοκιμάσει σε δύο μητρικές.

(Υπάρχει μια πολύ πολύ πολύ μικρή πιθανότητα να είναι το τροφοδοτικό: Δανείσου, αν γίνεται, ένα άλλο >750W για να το αποκλείσεις.)

Επίσης κάτι δεν πάει καλά στην εγκατάσταση Windows που έχεις. Σε όλα τα screenshots που έχεις ανεβάσει έχεις ελάχιστες καταναλώσεις 55-70-80W. Αυτό σίγουρα δεν είναι idle (σε idle πρέπει να βλέπεις κάπου 30-40W). Κάτι σου απασχολεί τη CPU μονίμως. Τι σκουπίδια τρέχεις στο background.. 

Στις 12/7/2025 στις 2:32 ΜΜ, R.E.M. είπε

και ναι, ξανά έστησα windows...

Και πάλι σε idle έχεις τρελές καταναλώσεις;

Στη θέση σου θα έκανα clean install τα Windows από την αρχή και ΔΕΝ θα έβαζα κανένα προγραμμα της Gigabyte/Corsair/Asus.

Μετά και εφόσον έχεις ήδη τρέξει τις μνήμες χωρίς XMP και κάνει τα ίδια ξεκινάς RMA από την ίδια την AMD.

Απλά πράγματα.

edit: Κάνε μια τελευταία δοκιμή κάτι που θα σου πω. Βρες τη ρύθμιση για MAX CPU speed override και βάλε -200.

δηλαδή Negative 200

Έτσι να δουλεύει η CPU 200Mhz πιο χαμηλά μήπως και βγάλεις άκρη.

Επεξ/σία από kkatzos
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα

Πέρασα νέα windows και παραθέτω κάποια screenshots με τη σειρά που τα τράβηξα. Δεν έχω βάλει τπτ απο software, παραμόνο AMD Chipset Drivers & Nvidia Drivers(μέσω του site της Nvidia).

Υ.Γ. Ανεμιστήρες κουτιού και υδρόψυξης τους ελέγχω από το Fan Control; Γιατί δεν έχω βάλει ούτε το Icue

1η φώτο: Idle, μετά απο μόνο εγκατάσταση των AMD Chipset Drivers

1.Only AMD Chipset Drivers Installed.png

2η φώτο: Κατά τη διάρκεια του Nvidia Drivers setup

2.During Nvidia setup.png

3η φώτο: Μετά την εγκατάσταση των Nvidia drivers

3.After Nvidia Install.png

4η φώτο: Κατα τη διάρκεια downloading του ελληνικού πακέτου γλωσσων

4.Downloading Windows Language Packges.png

5η φώτο: Κατα τη διάρκεια downloading του ελληνικού πακέτου γλωσσων(2)

5.Downloading Windows Language Packges2.png

--Update-- @kkatzos Μετά απο επανεκκίνηση και ρύθμιση του  MAX CPU speed override στο -200 όπως μου είπες, σε idle με Edge ανοικτό και 5-6 tabs έχω αυτά τα αποτελέσματα. Αρκέτα πιο κάτω ΟΛΑ

αφτερ -200.png

Επεξ/σία από R.E.M.
Δημοσ.
3 ώρες πριν, R.E.M. είπε

--Update-- @kkatzos Μετά απο επανεκκίνηση και ρύθμιση του  MAX CPU speed override στο -200 όπως μου είπες, σε idle με Edge ανοικτό και 5-6 tabs έχω αυτά τα αποτελέσματα. Αρκέτα πιο κάτω ΟΛΑ

Το καλό με το -200 είναι ότι σηκώνει και περισσότερο CO undervolt.

Δηλαδή μπορείς να το βάλεις CO -30 σε όλους τους πυρήνες και να είναι σταθερό (ή τέλος πάντων -20).

Κράτησε το έτσι για λίγο, παίξε τα παιχνίδια σου και δες αν σου ξανασβήνει το PC.

• Like 2
Δημοσ.

Τώρα που έκανα τη δική σου προτεινόμενη ενέργεια, δεν πείραξα καθόλου το pbo. Έκανα ένα reset το bios και έκανα μόνο αυτό που προτεινες, για να δω τι λειτουργεί.

Οι θερμοκρασίες είναι πολύ καλές.

Έφαγα 1,5 ώρα για να φτιάξω και το fan control για να βλέπει και την aio h150i υδροψυξη της corsair, αλλά και το τροφοδοτικό, ώστε να μη χρησιμοποιήσω καμία εφαρμογή της corsair. Ρύθμισα τα curves και δείχνει καλά.

Σημαντικό update...βρήκα γιατί έκλεινε το pc. Η κάρτα γραφικών(7900xt) τελικά η καινούρια που πήρα πριν 3 μήνες, σχεδόν ίδιες ημερομηνίες με την αγορά των μεταχειρισμένων cpu/mobo. Γι'αυτό δε μου πηγε το μυαλό καν εκεί. Τυφλή εμπιστοσύνη στο καινούριο...

Ενώ όλα έδειχναν οκ με τις θερμοκρασίες της και τις τάσεις της, αυτή προκαλούσε τα σβησιματα. Έβαλα την παλιά 2080 super που ακόμα δεν έχω πουλήσει και όλα οκ με τα παιχνίδια. Οπότε την πάω πλαίσιο να την τσεκαρουν. 

Ανεξάρτητα όμως από τα σβησιματα, οι θερμοκρασίες της cpu, δεν έπεφταν έτσι κι αλλιώς, οπότε η βοήθεια σας είναι πολύτιμη και σας ευχαριστώ πολύ!

Δοκίμασα παιχνίδια κ ο επεξεργαστής τώρα με το -200, παίζει στους 60 βαθμούς σταθερά . Σε άλλες δουλειές όπως πχ updates ή εγκατάσταση προγραμμάτων πάει περίπου 70-75. Άρα μπορώ να ρυθμίσω και το pbo στο -30, χωρίς φόβο Ε? Δεν θα χάνω πολύ από απόδοση, σωστά;

Θα το δω λίγες μέρες ακόμα κ θα επανέλθω. 

Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Δημοσ.
8 ώρες πριν, R.E.M. είπε

Ανεξάρτητα όμως από τα σβησιματα, οι θερμοκρασίες της cpu, δεν έπεφταν έτσι κι αλλιώς, οπότε η βοήθεια σας είναι πολύτιμη και σας ευχαριστώ πολύ!

Δοκίμασα παιχνίδια κ ο επεξεργαστής τώρα με το -200, παίζει στους 60 βαθμούς σταθερά . Σε άλλες δουλειές όπως πχ updates ή εγκατάσταση προγραμμάτων πάει περίπου 70-75. Άρα μπορώ να ρυθμίσω και το pbo στο -30, χωρίς φόβο Ε? Δεν θα χάνω πολύ από απόδοση, σωστά;

Θα βρεις κάποια ενδιάμεση λύση.

Π.χ. -100 σε συχνότητα και -20 CO undervolt.

Ώστε να χάνεις ελάχιστα σε απόδοση.

8 ώρες πριν, R.E.M. είπε

Σημαντικό update...βρήκα γιατί έκλεινε το pc. Η κάρτα γραφικών(7900xt) τελικά η καινούρια που πήρα πριν 3 μήνες, σχεδόν ίδιες ημερομηνίες με την αγορά των μεταχειρισμένων cpu/mobo. Γι'αυτό δε μου πηγε το μυαλό καν εκεί. Τυφλή εμπιστοσύνη στο καινούριο...

Συνήθως δεν κλείνει το PC λόγω της GPU.

Η πιο δυνατή GPU προκαλεί τα εξής δύο:

1) Πιέζει τον επεξεργαστή να δουλέψει περισσότερο  για να έχεις περισσότερα fps.

2) Τραβάει περισσότερο ρεύμα από το τροφοδοτικό και η ίδια η GPU και η CPU γιατί δουλεύει περισσότερο, όπως είπα παραπάνω.

Κάτσε δες αν τα παιχνίδια δουλεύουν με το -200. Μετά βλέπεις πως θα κινηθείς.

• Like 1
Δημοσ.
11 hours ago, kkatzos said:

Θα βρεις κάποια ενδιάμεση λύση.

Π.χ. -100 σε συχνότητα και -20 CO undervolt.

Ώστε να χάνεις ελάχιστα σε απόδοση.

Συνήθως δεν κλείνει το PC λόγω της GPU.

Η πιο δυνατή GPU προκαλεί τα εξής δύο:

1) Πιέζει τον επεξεργαστή να δουλέψει περισσότερο  για να έχεις περισσότερα fps.

2) Τραβάει περισσότερο ρεύμα από το τροφοδοτικό και η ίδια η GPU και η CPU γιατί δουλεύει περισσότερο, όπως είπα παραπάνω.

Κάτσε δες αν τα παιχνίδια δουλεύουν με το -200. Μετά βλέπεις πως θα κινηθείς.

Θα την βρώ ναι το ξέρω.

Έτρεξα σήμερα το OCCT όπως πρότεινε ένα παλικάρι σε άλλο thread που με παρέπεμψε και πάλι με το που ξεκίνησα το test έκλεισε στο δευτερόλεπτο το PC, ενώ με την 2080 έτρεξε κανονικά το τεστ. Μιλάμε για 100W διαφορά και το recommended της 7900xt είναι 850w. Εκτός αν πια το τροφοδοτικό έχει θέμα. Ένας άλλο παλικάρι μου είπε για την κάρτα και αυτός καθώς και αυτός έχει με 850W τροφοδοτικό την ίδια.

Θα την πάω πλαίσιο καλού κακού και μετά θα δω για τροφοδοτικό αν είναι. Να σιγουρευτώ ότι δε φταίει η κάρτα που είναι και καινούρια, γιατί είναι 2η φορά που παίρνω AMD(5700xt πριν) και μου βγάζει πρόβλημα. Με το πρόβλημα της 5700 πήρα την 2080, γιατί ένα skroutzομάγαζο έπρεπε να την στείλει Ολλανδία και έκανε 2 μήνες να έρθει η αντικατάστασή της.

Τώρα αναγκαστικά έβαλα την 2080 επάνω και στα παιχνίδια που δοκίμασα ο επεξεργαστής δεν ξέφυγε από τους 62 βαθμούς, οπότε θεωρώ ότι είμαι οκ με το -200 και μέτα θα ξεκινήσω να το μειώνω να δω που μου κάνει. Το undervolt δε το έχω πειράξει ακόμα. Χρειάζεται;

• Like 1
  • Λύση
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, R.E.M. είπε

850W τροφοδοτικό την ίδια

HX850i είπες έχεις; Αυτό έχει δυνατότητα multi-rail.

Μάλλον τα έχεις κάνει μαντάρα με τη συνδεσμολογία των καλωδίων και σου σβήνει λόγω over-current protection.

Προφανώς το έχεις σε multi-rail λειτουργία (και καλά κάνεις) αλλά δίνεις ρεύμα στην GPU από ένα ή δύο καλώδια.

Πρέπει να παίρνει η GPU ρεύμα από ξεχωριστά rails για το κάθε βύσμα της. 3 ξεχωριστά καλώδια δηλαδή αν έχει 3x8 pins.

Επεξ/σία από kkatzos
  • Like 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 hours ago, kkatzos said:

HX850i είπες έχεις; Αυτό έχει δυνατότητα multi-rail.

Μάλλον τα έχεις κάνει μαντάρα με τη συνδεσμολογία των καλωδίων και σου σβήνει λόγω over-current protection.

Προφανώς το έχεις σε multi-rail λειτουργία (και καλά κάνεις) αλλά δίνεις ρεύμα στην GPU από ένα ή δύο καλώδια.

Πρέπει να παίρνει η GPU ρεύμα από ξεχωριστά rails για το κάθε βύσμα της. 3 ξεχωριστά καλώδια δηλαδή αν έχει 3x8 pins.

Καλημέρα.

Ναι σε Multi Rail  το έχω. Εχεις δίκιο ότι το έχω βάλει και παίρνει απο ένα καλώδιο που βγάζει 2πλο 8άρι. Ετσι το είχα μέχρι τώρα και με την 2080. Θα το γυρίσω σε ξεχωριστό σήμερα και θα το δοκιμάσω. 

(δεν αποκλείεται να τα έχω κάνει λίγο μαντάρα...)

Επεξ/σία από R.E.M.
  • Like 1
Δημοσ.

Καλημέρα

Ο @kkatzos είχε απόλυτο δίκιο για το θέμα με το τροφοδοτικό. Έκατσα χτες το βράδυ και πρόσθεσα καλώδιο σε ένα διαφορετικό rail, το σύνδεσα στην κάρτα και πέρασε όλα τα τεστ επιτυχώς χωρίς να σβήσει το PC.

Θα κάτσω τώρα να φτιάξω ένα πιο ελαφρύ image των 11αριών με το NT Lite και θα το περάσω, για να είναι όσο πιο ελαφρύ γίνεται, μαζί με το Fan Control και το προφίλ που έχω φτιάξει για τους ανεμιστήρες και τα curves που φαίνεται ότι λειτουργεί άψογα, για να μην ξανα βάλω λογισμικό της iCue και της Gigabyte.

Θα το παρακολουθήσω λίγες μέρες και θα επανέλθω.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη βοήθεια και με τη CPU και με το PC γενικότερα!

• Like 3
Δημοσ.
17 λεπτά πριν, R.E.M. είπε

Θα κάτσω τώρα να φτιάξω ένα πιο ελαφρύ image των 11αριών με το NT Lite

Πριν μπλέξεις με περίεργες customιές ρίξε μια ματιά στα Windows 11 IoT Enterprise (LTSC ή ΄όχι)

Επίσης διάλεξε το παραπάνω post ως "απάντηση" στο πρόβλημα σου, μπορεί να βοηθηθεί και κάποιος άλλος στο μέλλον.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...