Alchemist` Δημοσ. 24 Απριλίου Δημοσ. 24 Απριλίου (επεξεργασμένο) Καλησπέρα, σκέφτομαι να αναβαθμίσω το PC της υπογραφής (αλλαγή cpu/mobo ή και ram) Κοίταξα περιπτώσεις μτχ cpu, όπου υπάρχουν καλές τιμές, αλλά το θέμα είναι ότι έχω τον Ryzen 1600X, με μια Gigabyte AB350 gaming 3. Λόγω chipset, χωρίς αλλαγή μητρικής δεν μπορώ να πάω σε κάποια ουσιώδη αλλαγή, τύπου σε κάποιον Ryzen 5XXX, ενώ παράλληλα έχω θεματάκια και με τις μνήμες μου καθώς δεν τρέχουν χωρίς oc στα 3200Mhz. Οπότε εφόσον η αλλαγή μητρικής είναι ψιλοδεδομένη, σκεφτόμουν να πάω σε ΑΜ5 και DDR5... Το Budget μου είναι γύρω στα 500Ε και σκεφτόμουν κάτι σε Ryzen 9600X με μία Β850 motherboard και 32gb DDR5 στα 6000. Θέλω περισσότερο βοήθεια στην επιλογή μητρικής/ραμ. Η πρώτη στο skroutz με chipset B850 είναι γύρω στα 200Ε, ενώ υπάρχουν και κάποιες με chipset Β850-Μ. Αξίζει να πάω στο Β850, ποιά η διαφορά με το Β850-Μ? Επειδή το Β850Μ είναι φθηνότερο ίσως μπορώ να πάρω και κάποια καλύτερη cpu. Τέλος αν έχετε καμία άλλη/καλύτερη πρόταση σε αυτά τα χρήματα καλοδεχούμενη... Ευχαριστώ!!! https://www.skroutz.gr/s/55391239/AMD-Ryzen-5-9600X-3-9GHz-Epexergastis-6-Pyrinon-gia-Socket-AM5-se-Kouti.html https://www.skroutz.gr/s/58252782/MSI-B850-GAMING-PLUS-WIFI-Motherboard-ATX-me-AMD-AM5-Socket.html https://www.skroutz.gr/s/39177393/Patriot-Viper-Venom-32GB-DDR5-RAM-me-2-Modules-2x16GB-kai-Tachytita-6000-gia-Desktop-PVV532G600C36K.html Επεξ/σία 24 Απριλίου από Alchemist`
nickol-us Δημοσ. 24 Απριλίου Δημοσ. 24 Απριλίου (επεξεργασμένο) https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-AB350-Gaming-3-rev-1x/support#support-cpu Βάση του support της μητρικής σου, δε βλέπω το λόγο που δε μπορείς να αναβαθμίσεις σε 5xxx cpu. Ιδανικά με αυτή τη μητρική, total vfm θα έλεγα έναν 5600 και θα δεις τεράστιες διαφορές. Μας λες για το σύστημα που σκέφτεσαι αλλά δε λες τη χρήση. Προσωπικά δεν έχω πειστεί οτι αξίζει η μετάβαση σε am5/ddr5 συστήματα στην πλειοψηφία του κόσμου, αφού πρακτικά δεν έχει οικονομική δυνατότητα για μια σοβαρή, συνοδευτική κάρτα (εφόσον πρόκειται για gaming και οικιακή χρήση). Όσο αφορά τις σκέψεις σου. Τα b850 είναι πολύ vfm, με αρκετά καλά vrm για αναβαθμίσεις σε βάθος χρόνου και υποστηρίζουν full pcie5. Αν σε ενδιαφέρει περισσότερο το κομμάτι του budget, υπάρχουν πολλές τίμιες επιλογές στα 150 που θα πάνε τον 9600X άνετα. Για μνήμες υπολόγισε το 100ρικο, αφού το sweet spot θεωρείται 6000/cl30 και όχι cl36. Επεξ/σία 24 Απριλίου από nickol-us 6
flikifloki Δημοσ. 24 Απριλίου Δημοσ. 24 Απριλίου (επεξεργασμένο) 23 ώρες πριν, Alchemist` είπε Αξίζει να πάω στο Β850, ποιά η διαφορά με το Β850-Μ Το socket είναι το am5. Οι b850 αναφέρονται σε μέγεθος full ATX ενώ οι b850m ειναι σε μέγεθος micro ATX, είναι πιο μαζεμένες για να χωράνε σε μικρότερα κουτιά με λιγότερες θύρες για usb, pcie κλπ, αλλά σχετικά ίδιες ως προς τον μέσο χρήστη. Αν δεν χρειάζεσαι full ATX για συγκεκριμένους λόγους, απλά πάρε μια micro αν έχουν αισθητή διαφορά στην τιμή. Πάντως, όπως είπε και ο φίλος από πάνω, με καινούργιο bios η μητρική υποστηρίζει τον 5600. Αν είσαι με τον 1600 τόσο καιρο, λογικά με ένα κατοστάρικο θα δεις μεγάλη διαφορά και κρατάς τα χρήματα για μελλοντική ολική αναβάθμιση αργότερα, ίσως και σε am6. Επεξ/σία 25 Απριλίου από flikifloki 1
ZELOMOTH Δημοσ. 24 Απριλίου Δημοσ. 24 Απριλίου 2 ώρες πριν, Alchemist` είπε Καλησπέρα, σκέφτομαι να αναβαθμίσω το PC της υπογραφής (αλλαγή cpu/mobo ή και ram) Κοίταξα περιπτώσεις μτχ cpu, όπου υπάρχουν καλές τιμές, αλλά το θέμα είναι ότι έχω τον Ryzen 1600X, με μια Gigabyte AB350 gaming 3. Λόγω chipset, χωρίς αλλαγή μητρικής δεν μπορώ να πάω σε κάποια ουσιώδη αλλαγή, τύπου σε κάποιον Ryzen 5XXX, ενώ παράλληλα έχω θεματάκια και με τις μνήμες μου καθώς δεν τρέχουν χωρίς oc στα 3200Mhz. Οπότε εφόσον η αλλαγή μητρικής είναι ψιλοδεδομένη, σκεφτόμουν να πάω σε ΑΜ5 και DDR5... Το Budget μου είναι γύρω στα 500Ε και σκεφτόμουν κάτι σε Ryzen 9600X με μία Β850 motherboard και 32gb DDR5 στα 6000. Θέλω περισσότερο βοήθεια στην επιλογή μητρικής/ραμ. Η πρώτη στο skroutz με chipset B850 είναι γύρω στα 200Ε, ενώ υπάρχουν και κάποιες με chipset Β850-Μ. Αξίζει να πάω στο Β850, ποιά η διαφορά με το Β850-Μ? Επειδή το Β850Μ είναι φθηνότερο ίσως μπορώ να πάρω και κάποια καλύτερη cpu. Τέλος αν έχετε καμία άλλη/καλύτερη πρόταση σε αυτά τα χρήματα καλοδεχούμενη... Ευχαριστώ!!! https://www.skroutz.gr/s/55391239/AMD-Ryzen-5-9600X-3-9GHz-Epexergastis-6-Pyrinon-gia-Socket-AM5-se-Kouti.html https://www.skroutz.gr/s/58252782/MSI-B850-GAMING-PLUS-WIFI-Motherboard-ATX-me-AMD-AM5-Socket.html https://www.skroutz.gr/s/39177393/Patriot-Viper-Venom-32GB-DDR5-RAM-me-2-Modules-2x16GB-kai-Tachytita-6000-gia-Desktop-PVV532G600C36K.html Απαξ και τόσον καιρό είσαι με τον 1600Χ και απλά "σκέφτεσαι" να αναβαθμίσεις, λογικά δεν εχεις τίποτα τρελές απαιτήσεις μα περισσότερο φαγούρα για αναβάθμιση.. Βάλε εναν 5600 με αναβάθμιση bios και κράτα το σύστημα άλλα 2-3 χρόνια άνετα.. Κι αν εχεις 8 GB ram κάνε τα 16. Κι εγω σε τέτοια φάση είμαι και μάλιστα με asus prime b350 plus. Απο 1400 πριν 3 μήνες πήγα σε μεταχειρ. 2700 απο δω μέσα με 30 ευρώ και καλά να ΄μαστε σε 1-2 χρόνια θα παω σε 5600! Πλέον εχει πάει αλλού η επεξεργαστική ισχύς και αν δεν εχεις απαιτήσεις μεγάλες και δεν κυνηγάς τα νεα μοντέλα, τότε κάνεις πολύ καλά και άνετα την δουλειά σου και με 3-4 γενιές πίσω! 10
TopCLR Δημοσ. 25 Απριλίου Δημοσ. 25 Απριλίου 20 ώρες πριν, flikifloki είπε Το chipset είναι το am5. Οι b850 αναφέρονται σε μέγεθος full ATX ενώ οι b850m ειναι σε μέγεθος micro ATX, Για να μην τα μπλέκεις και τα μπλέκουν και άλλοι: AM5 = socket. B850 = chipset. Όπως και A620, B650/B650E, X670/X670E, X870/X870E κλπ. κλπ. Το "Μ" στην ονομασία (π.χ. B850M) αναφέρεται στο microATX μέγεθος μητρικής. Συνήθως η έλλειψή του "Μ" σε ίδια ονομασία αναφέρεται στην μεγάλη έκδοση (full ATX) της μητρικής. Δεν είναι όμως κάποιο καθορισμένο standard αυτό και είναι στην ευχέρεια του κατασκευαστή αν θα το χρησιμοποιήσει. 3 1
flikifloki Δημοσ. 25 Απριλίου Δημοσ. 25 Απριλίου 57 λεπτά πριν, TopCLR είπε Για να μην τα μπλέκεις και τα μπλέκουν και άλλοι: AM5 = socket. B850 = chipset. Όπως και A620, B650/B650E, X670/X670E, X870/X870E κλπ. κλπ. Το "Μ" στην ονομασία (π.χ. B850M) αναφέρεται στο microATX μέγεθος μητρικής. Συνήθως η έλλειψή του "Μ" σε ίδια ονομασία αναφέρεται στην μεγάλη έκδοση (full ATX) της μητρικής. Δεν είναι όμως κάποιο καθορισμένο standard αυτό και είναι στην ευχέρεια του κατασκευαστή αν θα το χρησιμοποιήσει. Με ένα μυαλό χειμώνα καλοκαίρι, κι αυτό καμμένο, αυτά γίνονται... Διορθώθηκε.
fotaras76 Δημοσ. 25 Απριλίου Δημοσ. 25 Απριλίου Στις 24/4/2025 στις 7:58 ΜΜ, Alchemist` είπε Καλησπέρα, σκέφτομαι να αναβαθμίσω το PC της υπογραφής (αλλαγή cpu/mobo ή και ram) Κοίταξα περιπτώσεις μτχ cpu, όπου υπάρχουν καλές τιμές, αλλά το θέμα είναι ότι έχω τον Ryzen 1600X, με μια Gigabyte AB350 gaming 3. Λόγω chipset, χωρίς αλλαγή μητρικής δεν μπορώ να πάω σε κάποια ουσιώδη αλλαγή, τύπου σε κάποιον Ryzen 5XXX, ενώ παράλληλα έχω θεματάκια και με τις μνήμες μου καθώς δεν τρέχουν χωρίς oc στα 3200Mhz. Οπότε εφόσον η αλλαγή μητρικής είναι ψιλοδεδομένη, σκεφτόμουν να πάω σε ΑΜ5 και DDR5... Το Budget μου είναι γύρω στα 500Ε και σκεφτόμουν κάτι σε Ryzen 9600X με μία Β850 motherboard και 32gb DDR5 στα 6000. Θέλω περισσότερο βοήθεια στην επιλογή μητρικής/ραμ. Η πρώτη στο skroutz με chipset B850 είναι γύρω στα 200Ε, ενώ υπάρχουν και κάποιες με chipset Β850-Μ. Αξίζει να πάω στο Β850, ποιά η διαφορά με το Β850-Μ? Επειδή το Β850Μ είναι φθηνότερο ίσως μπορώ να πάρω και κάποια καλύτερη cpu. Τέλος αν έχετε καμία άλλη/καλύτερη πρόταση σε αυτά τα χρήματα καλοδεχούμενη... Ευχαριστώ!!! https://www.skroutz.gr/s/55391239/AMD-Ryzen-5-9600X-3-9GHz-Epexergastis-6-Pyrinon-gia-Socket-AM5-se-Kouti.html https://www.skroutz.gr/s/58252782/MSI-B850-GAMING-PLUS-WIFI-Motherboard-ATX-me-AMD-AM5-Socket.html https://www.skroutz.gr/s/39177393/Patriot-Viper-Venom-32GB-DDR5-RAM-me-2-Modules-2x16GB-kai-Tachytita-6000-gia-Desktop-PVV532G600C36K.html Έχω τον 5600 σε a320 μητρική χωρίς κανένα θέμα. Κάνε πρώτα bios update και μετά αλλάζεις cpu. 1
Alchemist` Δημοσ. 27 Απριλίου Μέλος Δημοσ. 27 Απριλίου Δυστυχώς παιδιά η μητρική μου δεν δέχεται BIOS μετά το F31, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί... Μου κάνει το ίδιο που είχα πάθει και πριν μερικά χρόνια και γράφω στο παρακάτω θέμα: Το ξαναδοκίμασα και σήμερα μπας και περάσω τον 5600 αλλά δεν.... Ακολουθώ πλήρως της οδηγίες της gigabyte που έβαλα παρακάτω αλλά το pc δεν κάνει boot με το BIOS F40. Ακόμη και πριν βάλω το F40, όταν περνάω το EC FW Update Tool, αυτό γίνεται κανονικά εγκατάσταση, το pc παγώνει μετά από μερικά δευτερόλεπτα και με ξαναγυρνάει στο F31. Note: 1. If you are using Q-Flash Utility to update BIOS, make sure you have updated BIOS to F31 before F40 2. Before update BIOS to F40, you have to install EC FW Update Tool (B19.0606.1 or later version) to avoid 4DIMM DDR compatibility on 3rd Gen AMD Ryzen™ CPU Οπότε πάμε για ΑΜ5 νομίζω...... Δεν ξέρω αν έχω διάθεση να ασχοληθώ άλλο με μια μητρική 8 χρονών (αυτά παθαίνεις όταν αγοράζεις day 1 νέο hardware, από την αρχή είχα θέμα με τις μνήμες, την παναγία μου έβγαλαν για να δουλέψουν στην rated speed) . TLDR: Ευχαριστώ για την διευκρίνιση για τα -Μ chipset, πίστεψα ότι αφορούν σε παρόμοιο chipset με κουτσουρεμένα χαρακτηριστικά... Έχετε να προτείνετε κάποια καλύτερη ΑΜ5 σύνθεση με cpu/mobo/ram γύρω στα 500Ε?
nickol-us Δημοσ. 27 Απριλίου Δημοσ. 27 Απριλίου (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Alchemist` είπε Δυστυχώς παιδιά η μητρική μου δεν δέχεται BIOS μετά το F31, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί... Μου κάνει το ίδιο που είχα πάθει και πριν μερικά χρόνια και γράφω στο παρακάτω θέμα: Το ξαναδοκίμασα και σήμερα μπας και περάσω τον 5600 αλλά δεν.... Ακολουθώ πλήρως της οδηγίες της gigabyte που έβαλα παρακάτω αλλά το pc δεν κάνει boot με το BIOS F40. Ακόμη και πριν βάλω το F40, όταν περνάω το EC FW Update Tool, αυτό γίνεται κανονικά εγκατάσταση, το pc παγώνει μετά από μερικά δευτερόλεπτα και με ξαναγυρνάει στο F31. Note: 1. If you are using Q-Flash Utility to update BIOS, make sure you have updated BIOS to F31 before F40 2. Before update BIOS to F40, you have to install EC FW Update Tool (B19.0606.1 or later version) to avoid 4DIMM DDR compatibility on 3rd Gen AMD Ryzen™ CPU Οπότε πάμε για ΑΜ5 νομίζω...... Δεν ξέρω αν έχω διάθεση να ασχοληθώ άλλο με μια μητρική 8 χρονών (αυτά παθαίνεις όταν αγοράζεις day 1 νέο hardware, από την αρχή είχα θέμα με τις μνήμες, την παναγία μου έβγαλαν για να δουλέψουν στην rated speed) . TLDR: Ευχαριστώ για την διευκρίνιση για τα -Μ chipset, πίστεψα ότι αφορούν σε παρόμοιο chipset με κουτσουρεμένα χαρακτηριστικά... Έχετε να προτείνετε κάποια καλύτερη ΑΜ5 σύνθεση με cpu/mobo/ram γύρω στα 500Ε? Ψάχνοντας έπεσα εδώ https://www.reddit.com/r/GAAB350/comments/x9uo31/ab350_gaming_with_ryzen_5_5600/ Φαίνεται οτι αντιμετώπιζε παρόμοιο πρόβλημα με εσένα, από gigabyte του είπαν οτι το πρόβλημα υπήρχε λόγω revision 1 και με κάποια αναβάθμιση στο vrm module κατάφερε να παίξει. Καταλαβαίνω οτι έχεις κουραστεί, ωστόσο ένα ticket στη gigabyte είναι πιθανό να σε γλιτώσει από ένα σημαντικό έξοδο, καθώς δεν προκύπτει οτι χρειάζεσαι την μετάβαση σε am5. Εφόσον επιμείνεις για am5, θα πρέπει να δεις τι θέλεις ως πιο σημαντικό. Υπάρχουν αρκετές προτάσεις στα 500€, το σετάκι που αρχικά όρισες είναι αρκετά καλό, με μοναδική εξαίρεση τις μνήμες, που όπως ανέφερα ξανά θα "πρέπει" ιδανικά να είναι στα 6000/c30 (πχ) Μένει να δεις αν αξίζει να κρατήσεις την ψύκτρα που έχεις (δεν είδα κάτι στην υπογραφή) κι αν θες να κινηθείς λίγο πιο οικονομικά στο θέμα μητρικής. Όπως είπα υπάρχουν τρομερά τίμια board στα 150€, η επιλογή εξαρτάται καθαρά από τα "θέλω" σου Επεξ/σία 27 Απριλίου από nickol-us 3
Alchemist` Δημοσ. 29 Απριλίου Μέλος Δημοσ. 29 Απριλίου (επεξεργασμένο) Θα το προχωρήσω σε ΑΜ5 τελικά, ευχαριστώ για τις προτάσεις.... Λίγο πριν στείλω την παραγγελία, προέκυψε το εξής, επειδή η μητρική που ήθελα είναι Out of stock στο e-shop απ' όπου θα παραγγείλω, διάλεξα τα παρακάτω: Motherboard (είπα να κάνω το βήμα στο Χ870 για future proofing με +20 ευρώ): https://www.e-shop.gr/mitriki-asrock-x870-pro-rs-wifi-am5-d5-retail-p-PER.608632 RAM: https://www.e-shop.gr/ram-kingston-fury-beast-black-32gb-2x16gb-ddr5-6000mt-s-cl30-amd-expo-dual-kit-kf560c30bbek2-32-p-PER.346581 Επειδή το σύνολο πάει γύρω στα 550 , αξίζει πιστεύετε να πάρω τον Ryzen 8700F (~150 ευρώ) αντί του 9600Χ (~200 ευρώ)? Τείνω στο 9600Χ για το single core performance, αλλά ο άλλος είναι 8πύρηνος και φυσικά φθηνότερος. Χρήση λίγο απ'ο΄όλα κάνω.... Ελαφρύ gaming/προγραμματισμός/browsing/image editing/εφαρμογές γραφείου. Επεξ/σία 29 Απριλίου από Alchemist`
fotaras76 Δημοσ. 29 Απριλίου Δημοσ. 29 Απριλίου 59 λεπτά πριν, Alchemist` είπε Θα το προχωρήσω σε ΑΜ5 τελικά, ευχαριστώ για τις προτάσεις.... Λίγο πριν στείλω την παραγγελία, προέκυψε το εξής, επειδή η μητρική που ήθελα είναι Out of stock στο e-shop απ' όπου θα παραγγείλω, διάλεξα τα παρακάτω: Motherboard (είπα να κάνω το βήμα στο Χ870 για future proofing με +20 ευρώ): https://www.e-shop.gr/mitriki-asrock-x870-pro-rs-wifi-am5-d5-retail-p-PER.608632 RAM: https://www.e-shop.gr/ram-kingston-fury-beast-black-32gb-2x16gb-ddr5-6000mt-s-cl30-amd-expo-dual-kit-kf560c30bbek2-32-p-PER.346581 Επειδή το σύνολο πάει γύρω στα 550 , αξίζει πιστεύετε να πάρω τον Ryzen 8700F (~150 ευρώ) αντί του 9600Χ (~200 ευρώ)? Τείνω στο 9600Χ για το single core performance, αλλά ο άλλος είναι 8πύρηνος και φυσικά φθηνότερος. Χρήση λίγο απ'ο΄όλα κάνω.... Ελαφρύ gaming/προγραμματισμός/browsing/image editing/εφαρμογές γραφείου. Ο 8700F έναντι του 9600X υπερτερεί κατά πολύ στα ενσωματωμένα γραφικά αλλά σαφώς χάνει σε επεξεργαστική ισχύ. Εσύ κρίνεις τι μετρά πιο πολύ για εσένα.
Sheogorath Δημοσ. 29 Απριλίου Δημοσ. 29 Απριλίου 38 λεπτά πριν, fotaras76 είπε Ο 8700F έναντι του 9600X υπερτερεί κατά πολύ στα ενσωματωμένα γραφικά αλλά σαφώς χάνει σε επεξεργαστική ισχύ. Εσύ κρίνεις τι μετρά πιο πολύ για εσένα. Δεν έχει γραφικά ο F. 4
fotaras76 Δημοσ. 29 Απριλίου Δημοσ. 29 Απριλίου (επεξεργασμένο) 32 λεπτά πριν, Sheogorath είπε Δεν έχει γραφικά ο F. Έχεις δίκιο , μπερδεύτηκα. Νόμιζα ότι μιλούσαμε για τον 8700g. Επεξ/σία 29 Απριλίου από fotaras76
nickol-us Δημοσ. 29 Απριλίου Δημοσ. 29 Απριλίου 3 ώρες πριν, Alchemist` είπε Motherboard (είπα να κάνω το βήμα στο Χ870 για future proofing με +20 ευρώ): https://www.e-shop.gr/mitriki-asrock-x870-pro-rs-wifi-am5-d5-retail-p-PER.608632 RAM: https://www.e-shop.gr/ram-kingston-fury-beast-black-32gb-2x16gb-ddr5-6000mt-s-cl30-amd-expo-dual-kit-kf560c30bbek2-32-p-PER.346581 Για αρχή να πούμε οτι αν δεν "περιοριστείς" στο e-shop, μπορείς να πετύχεις καλύτερες τιμές. Για τη συνέχεια θα σε βάλω να αναρωτηθείς τι σημαίνει future proof; Τι διαφορές πρόκειται να δεις ανάμεσα στα 2 board που σε ενδιέφεραν; Βλέπω μια μικρή διαφορά στα vrm phases, υποθέτω και κάποια περισσότερα lanes, βλέπεις κάτι άλλο; Θεωρείς οτι σε απασχολεί; Αξίζει να πληρώσεις παραπάνω (απο τη στιγμή που είσαι σε σφιχτό budget) για κάτι που ενδεχομένως δε θα χρειαστείς ποτέ; 3 ώρες πριν, Alchemist` είπε Επειδή το σύνολο πάει γύρω στα 550 , αξίζει πιστεύετε να πάρω τον Ryzen 8700F (~150 ευρώ) αντί του 9600Χ (~200 ευρώ)? Τείνω στο 9600Χ για το single core performance, αλλά ο άλλος είναι 8πύρηνος και φυσικά φθηνότερος. Χρήση λίγο απ'ο΄όλα κάνω.... Ελαφρύ gaming/προγραμματισμός/browsing/image editing/εφαρμογές γραφείου. Μεγαλύτερη συχνότητα, καλύτερο single core, μεγαλύτερη cache, pcie5 στοιχεία που κάνουν τον 9600x καλύτερο μπροστά στον 8700f. Πιθανά και με τους 2 επεξεργαστές, στην χρήση που κάνεις, να μην καταλάβεις κάποια αισθητή διαφορά. Ωστόσο δεν έχεις λογική η λογική των επιλογών σου. Από τη μια σκέφτεσαι να επενδύσεις σε ένα board που θα είναι καλύτερα future proof (pcie5 , καλύτερα vrm, περισσότερα lanes) ενώ σκέφτεσαι να "κουρέψεις" όλες τις επιδόσεις του board, βάζοντας έναν πιο budget cpu; Σου μοιάζει λογικό; Νομίζω οτι θα ήταν πιο ιδανικό να βρεις ένα b850 board που καλύπτει τα "πάντα" και να βάλεις εξαρχής ένα επεξεργαστή όπου θα "χαρείς" τις επιδόσεις απ'ότι αγόρασες day one. Επειδή σε βλέπω πολύ σφιχτά στα 500€ και δεν είδα να απαντάς στο ερώτημα, πρέπει να συνυπολογίσεις και το κόστος μια ψύκτρας (min 30€) εκτός αν έχεις ήδη κάποια που μπορεί να σταθεί επάξια. 2
Alchemist` Δημοσ. 30 Απριλίου Μέλος Δημοσ. 30 Απριλίου (επεξεργασμένο) 20 ώρες πριν, nickol-us είπε Για αρχή να πούμε οτι αν δεν "περιοριστείς" στο e-shop, μπορείς να πετύχεις καλύτερες τιμές. Για τη συνέχεια θα σε βάλω να αναρωτηθείς τι σημαίνει future proof; Τι διαφορές πρόκειται να δεις ανάμεσα στα 2 board που σε ενδιέφεραν; Βλέπω μια μικρή διαφορά στα vrm phases, υποθέτω και κάποια περισσότερα lanes, βλέπεις κάτι άλλο; Θεωρείς οτι σε απασχολεί; Αξίζει να πληρώσεις παραπάνω (απο τη στιγμή που είσαι σε σφιχτό budget) για κάτι που ενδεχομένως δε θα χρειαστείς ποτέ; Μεγαλύτερη συχνότητα, καλύτερο single core, μεγαλύτερη cache, pcie5 στοιχεία που κάνουν τον 9600x καλύτερο μπροστά στον 8700f. Πιθανά και με τους 2 επεξεργαστές, στην χρήση που κάνεις, να μην καταλάβεις κάποια αισθητή διαφορά. Ωστόσο δεν έχεις λογική η λογική των επιλογών σου. Από τη μια σκέφτεσαι να επενδύσεις σε ένα board που θα είναι καλύτερα future proof (pcie5 , καλύτερα vrm, περισσότερα lanes) ενώ σκέφτεσαι να "κουρέψεις" όλες τις επιδόσεις του board, βάζοντας έναν πιο budget cpu; Σου μοιάζει λογικό; Νομίζω οτι θα ήταν πιο ιδανικό να βρεις ένα b850 board που καλύπτει τα "πάντα" και να βάλεις εξαρχής ένα επεξεργαστή όπου θα "χαρείς" τις επιδόσεις απ'ότι αγόρασες day one. Επειδή σε βλέπω πολύ σφιχτά στα 500€ και δεν είδα να απαντάς στο ερώτημα, πρέπει να συνυπολογίσεις και το κόστος μια ψύκτρας (min 30€) εκτός αν έχεις ήδη κάποια που μπορεί να σταθεί επάξια. Καταρχάς να αναφέρω ότι τελικά παρήγγειλα τον 9600Χ με την MSI B850 gaming plus wifi (με τηλεφωνική επικοινωνία λύθηκε το θέμα). Σύνολο βγήκε 526 ευρώ. Επίσης να αναφέρω ότι ψωνίζω από e-shop για προσωπικούς λόγους, εν γνώση ότι θα δώσω μερικά ευρώ παραπάνω. Έγινε τσεκάρισμα με skroutz για τα συγκεκριμένα και οι διαφορές ήταν πολύ μικρές, ή καλύπτονταν από μεταφορικά κλπ. Όσον αφορά τώρα την λογική: Κάποτε έκανα κάθε χρόνο αναβάθμιση και ασχολιόμουν ενεργά καθώς οι εξελίξεις στο software και Hardware Και οι απαιτήσεις ήταν διαφορετικές... Πριν 15-30 χρόνια έπαιρνες σήμερα ένα Pc και σε 2-4 χρόνια ήταν απαρχαιωμένο σκουπίδι... Πλέον δεν παρακολουθώ τόσο πολύ reviews κτλπ, για αυτό ήθελα και μερικές γνώμες. Είχα δει ένα βιντεάκι του linus που έλεγε ότι ο ryzen 7500F είναι κρυφό διαμάντι για gaming, και είπα μήπως έχετε κάποια εμπειρία με τον 8700F και καλύτερη αντίληψη ως προς τις διαφορές τους με τον 9600Χ, δεν τον επέλεξα, απλά είπα να ακούσω και μια γνώμη ακόμη πριν κάνω παραγγελία. Περαιτέρω το Pc Μου το είχα 8 χρόνια (δεν θα περίμενα ποτέ ότι θα με καλύψει για τόσο χρόνο) και πλέον η φιλοσοφία μου έχει πάει από το "αναβαθμίζω κάθε χρόνο" στο "αναβαθμίζω όταν και αν νιώσω ότι δεν με καλύπτει πλήρως το pc"... Στόχος μου λοιπόν τώρα δεν ήταν να δώσω 1-2 χρόνια ζωής στην τωρινή πλατφόρμα αλλά να πάρω κάτι σύγχρονο (δεδομένου του budget) για να μου βγάλει άλλα 4-5 χρόνια... Στην 5ετία θέλω να έχω την δυνατότητα να κάνω μια μικρή αναβάθμιση (τύπου να βάλω έναν ryzen επόμενης γενιάς, ή περισσότερη/γρηγορότερη ραμ ίσως και λίγο oc) χωρίς τα προβλήματα που έχω τώρα λόγω του Motherboard που αγόρασα το 2017. Οπότε αποφάσισα να μην τσιγγουνευτώ εκεί, μιας και η τιμή συνήθως αφορά όλο το build quality και την σταθερότητα και δεν έχει να κάνει μόνο με επιδόσεις ή τεχνολογίες τύπου USB4. Θα μου πεις ότι λύνονται τα προβλήματα αυτά, αλλά επειδή έχω καεί, δεν θέλω να ξανασχοληθώ με τέτοια θέματα. Ενδεικτικά να σου πω ότι με την gigabyte ab350 gaming 3 που έχω: α) εξ αρχής οι 2x8gb 3200Mhz ram μου δούλευαν στα 2133, με δυσκολία τις είχα για κάνα χρόνο στα 2400 και χρόνια αργότερα μαζί με bios update και oc δούλεψαν κανονικά, β) το bios όπως προανέφερα δεν αναβαθμίζεται μετά το F31, γ) έχω την κάρτα γραφικών σε x4 pcie slot γιατί λόγω της διάταξης του motherboard και της ψύκτρας του Nvme μου δεν μπορώ να τοποθετήσω την κάρτα γραφικών στο slot1 (κάτι που οι Mobo που κοιτούσα τώρα το έχουν λύσει απλά βάζοντας το κύριο Nvme slot πάνω από το πρώτο pcie x16). Κάποτε γούσταρα το troubleshooting και το να αντιμετωπίζω τέτοια προβλήματα, κάθε άνοιγμα του case ήταν χαρά, τώρα δεν θέλω καν να το ακουμπήσω. Υ.Γ. ψύκτρα έχω την arctic freezer 33 plus, δεν ξέρω αν είναι συμβατή, από λίγο search Μάλλον όχι. λέω να μείνω με την εργοστασιακή, χωρίς oc θα έχω θέμα; Επεξ/σία 30 Απριλίου από Alchemist` 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα