Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα, Χριστός Ανέστη. Σε μία μεζονέτα υπάρχει ήδη ένα τηλεφωνικό νούμερο και ένα ρούτερ στον πάνω όροφο. Θα θέλαμε να κάνουμε μία νέα σύνδεση σταθερού με το δικό της ρούτερ για τον κάτω όροφο του σπιτιού. Πως θα μπορούσε να δουλέψει αυτό το σενάριο?

Δημοσ.
11 hours ago, Elpi_ckp said:

Καλημέρα, Χριστός Ανέστη. Σε μία μεζονέτα υπάρχει ήδη ένα τηλεφωνικό νούμερο και ένα ρούτερ στον πάνω όροφο. Θα θέλαμε να κάνουμε μία νέα σύνδεση σταθερού με το δικό της ρούτερ για τον κάτω όροφο του σπιτιού. Πως θα μπορούσε να δουλέψει αυτό το σενάριο?

Εξαρτάται από την περιοχή σου. Αν υπάρχει διαθεσιμότητα οπτικής ίνας, κάνεις αίτηση στον πάροχο και θα τερματίσουν την οπτική ίνα στον κάτω όροφο και θα συνδέσουν το νέο ρουτερ . Αν δεν υπάρχει δυνατότητα για οπτική και η περιοχή υποστηρίζει μόνο χαλκό, θα πρέπει στον κάτω όροφο να έχεις ελεύθερο τηλεφωνικό καλώδιο που να βγαίνει έξω στο κουτί του ΟΤΕ. Μετά κάνεις αίτηση στον πάροχο που θες να κάνεις τη νέα τηλεφωνική σύνδεση. Πιθανόν να χρειαστεί και ηλεκτρολόγος, εξαρτάται πως είναι το εσωτερικό δίκτυο της τηλεφωνίας μεταξύ των δύο ορόφων. Αν υπάρχει ένα κεντρικό σημείο και μοιράζει σε όλες τις τηλεφωνικές πρίζες ή πάει από τη μία πρίζα στην άλλη. 

Δημοσ.

Υπάρχει διαθεσιμότητα οπτικής. Θα μιλήσω με τον πάροχο που έχω κάνει επαφή για την νέα σύνδεση. Ευχαριστώ πάρα πολύ!

Δημοσ.

Χρειάζεται δεύτερη σύνδεση στο internet ή απλώς ένας αριθμός τηλεφώνου ανεξάρτητος από τον προηγούμενο;

Αν ισχύει το δεύτερο σενάριο μπορείς στην υφιστάμενη σύνδεση να πάρεις ένα άλλο νούμερο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 28/4/2025 στις 9:37 ΠΜ, Elpi_ckp είπε

Δώσε περισσότερες πληροφορίες. Οι δύο όροφοι ανήκουν σε διαφορετικές οικογένειες;

Αν θέλεις απλά να έχεις ένα διαφορετικό νούμερο για να σε παίρνουν ή να παίρνεις τηλέφωνο μπορείς να κάνεις την υπάρχουσα σύνδεση σε ISDN και να ζητήσεις ένα δεύτερο MSN νούμερο. Σε αυτήν την περίπτωση θα έχεις ένα ανεξάρτητο αριθμό όπου θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να παίρνεις και να σε παίρνουν με πολύ χαμηλή χρέωση (1€ τον μήνα). Έχει όμως και κάποια μειονεκτήματα όπως το ότι το πρόγραμμα ομιλίας και ίντερνετ είναι κοινό και στα δύο νούμερα, δηλαδή αν έχεις 2 ώρες προς κινητά, αυτές οι δύο ώρες ισχύουν στο σύνολο και για τα δύο νούμερα και όχι 2 στο ένα και 2 στο άλλο. Επίσης, ένα ακόμα μειονέκτημα που μπορεί να μην σου αρέσει είναι ότι στις εξερχόμενες κλήσεις εμφανίζεται πάντα το κεντρικό (κεφαλικό) νούμερο, έτσι όταν παίρνεις εσύ τηλέφωνο από τον κάτω όροφο σε κάποιον η αναγνώριση θα εμφανίζει το νούμερο από τον πάνω όροφο, οπότε αν δεν το σηκώσει και δει αργότερα την κλήση και προσπαθήσει να πάρει πίσω θα καλεί στον αριθμό του πάνω ορόφου. Αν δεν σε πειράζουν αυτά τότε θα βολευτείς με 1 μόνο ευρώ τον μήνα (συν ΦΠΑ).

Βέβαια μπορείς να ζητήσεις να είναι ανεξάρτητος ο δεύτερος αριθμός οπότε πας σε ένα επιπλέον πάγιο.

Επεξ/σία από micos000
Δημοσ.
31 λεπτά πριν, micos000 είπε

Δώσε περισσότερες πληροφορίες. Οι δύο όροφοι ανήκουν σε διαφορετικές οικογένειες;

Αν θέλεις απλά να έχεις ένα διαφορετικό νούμερο για να σε παίρνουν ή να παίρνεις τηλέφωνο μπορείς να κάνεις την υπάρχουσα σύνδεση σε ISDN και να ζητήσεις ένα δεύτερο MSN νούμερο. Σε αυτήν την περίπτωση θα έχεις ένα ανεξάρτητο αριθμό όπου θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να παίρνεις και να σε παίρνουν με πολύ χαμηλή χρέωση (1€ τον μήνα). Έχει όμως και κάποια μειονεκτήματα όπως το ότι το πρόγραμμα ομιλίας και ίντερνετ είναι κοινό και στα δύο νούμερα, δηλαδή αν έχεις 2 ώρες προς κινητά, αυτές οι δύο ώρες ισχύουν στο σύνολο και για τα δύο νούμερα και όχι 2 στο ένα και 2 στο άλλο. Επίσης, ένα ακόμα μειονέκτημα που μπορεί να μην σου αρέσει είναι ότι στις εξερχόμενες κλήσεις εμφανίζεται πάντα το κεντρικό (κεφαλικό) νούμερο, έτσι όταν παίρνεις εσύ τηλέφωνο από τον κάτω όροφο σε κάποιον η αναγνώριση θα εμφανίζει το νούμερο από τον πάνω όροφο, οπότε αν δεν το σηκώσει και δει αργότερα την κλήση και προσπαθήσει να πάρει πίσω θα καλεί στον αριθμό του πάνω ορόφου. Αν δεν σε πειράζουν αυτά τότε θα βολευτείς με 1 μόνο ευρώ τον μήνα (συν ΦΠΑ).

Βέβαια μπορείς να ζητήσεις να είναι ανεξάρτητος ο δεύτερος αριθμός οπότε πας σε ένα επιπλέον πάγιο.

οι δύο όροφοι ναι μεν επικοινωνούν εσωτερικά αλλά είναι κάπως ανεξάρτητοι. Η ανάγκη μας είναι περισσότερο για καλύτερο Internet καθώς μέχρι τώρα χρησιμοποιούμε extender αλλά δεν μας καλύπτει. Έχω πάρει προσφορά για νέα τηλεφωνική σύνδεση με νέο ρούτερ 50αρα γραμμή, το ερώτημά μου είναι στην ίδια γραμμή πως θα μπορούσαν να παίξουν 2 διαφορετικά ρούτερ? Αρχικά σκεφτόμουν όταν δεν είμαι σπίτι να αποσυνδέω το δικό μου και να "παίζει" το άλλο και όταν είμαι σπίτι το αντίθετο. Αλλά δεν νομίζω ότι θα βολέψει με αυτόν τον τρόπο. Για το τηλέφωνο δεν με ενδιαφέρει, ίσως να μην βάλω καθόλου και τηλεφωνική συσκευή.

1 ώρα πριν, elio_1 είπε

Χρειάζεται δεύτερη σύνδεση στο internet ή απλώς ένας αριθμός τηλεφώνου ανεξάρτητος από τον προηγούμενο;

Αν ισχύει το δεύτερο σενάριο μπορείς στην υφιστάμενη σύνδεση να πάρεις ένα άλλο νούμερο.

οι δύο όροφοι ναι μεν επικοινωνούν εσωτερικά αλλά είναι κάπως ανεξάρτητοι. Η ανάγκη μας είναι περισσότερο για καλύτερο Internet καθώς μέχρι τώρα χρησιμοποιούμε extender αλλά δεν μας καλύπτει. Έχω πάρει προσφορά για νέα τηλεφωνική σύνδεση με νέο ρούτερ 50αρα γραμμή, το ερώτημά μου είναι στην ίδια γραμμή πως θα μπορούσαν να παίξουν 2 διαφορετικά ρούτερ? Αρχικά σκεφτόμουν όταν δεν είμαι σπίτι να αποσυνδέω το δικό μου και να "παίζει" το άλλο και όταν είμαι σπίτι το αντίθετο. Αλλά δεν νομίζω ότι θα βολέψει με αυτόν τον τρόπο. Για το τηλέφωνο δεν με ενδιαφέρει, ίσως να μην βάλω καθόλου και τηλεφωνική συσκευή.

Δημοσ.
12 λεπτά πριν, Elpi_ckp είπε

Η ανάγκη μας είναι περισσότερο για καλύτερο Internet καθώς μέχρι τώρα χρησιμοποιούμε extender αλλά δεν μας καλύπτει.

Αν το πρόβλημα σου είναι στο extender δες αυτό που έγραψε ο UK για να γλυτώσεις το δεύτερο πάγιο. Αν μάλιστα οι δύο όροφοι έχουν κοινή τηλεφωνική γραμμή και η σύνδεση στην οικία είναι utp 8κλωνο καλώδιο και όχι το απλό 4κλωνο rj11 τότε απλά επιστρέφεις το δίκτυο στην πρίζα του τοίχου και έχεις lan δίκτυο σε όλο το σπίτι.

• Like 2
Δημοσ.
6 ώρες πριν, Elpi_ckp είπε

Οπότε χρειάζεσαι αναβάθμιση της γραμμής και όλα τα άλλα έπονται. Εγώ θα έκανα το εξής:

Βελτιστοποίηση της γραμμής (είτε στον υπάρχοντα πάροχο είτε με αλλαγή). Διαχωρισμός σε δύο ανεξάρτητα υποδίκτυα. Αν χρειαστώ 2η γραμμή τηλεφώνου modulus, yuboto, omnivoice, ή κάτι άλλο.

1 πάγιο για internet!

Διαχωρισμός δικτύου

:vlans.png.742e4bd66aa21d73b4b66f65a3ab662c.png

• Like 1
Δημοσ.

για εμενα φιλε μου το προβλημα σου ειναι μαλλον τα extender. δοκιμασε η αλλης μαρκας η αλλο σεταρισμα η να ερθουν πιο κοντα. εαν μπορεις και εχεις την δυνατοτητα βαλε καλωδιο. 

τωρα δυο ρουτερ σε μια γραμμη δεν παιζουν. μπορεις να εχεις δυο η περισσοτερες γραμμες σε εναν χωρο παντως με τα αντιστοιχα ρουτερ ακομη και διαφορετικων παροχων αρκει να εχεις επαρκη καλωδιωση για αυτα. για σπιτι παντως θα το θεωρουσα σπαταλη εκτος και εαν υπαρχει ειδικος λογος το να μπει δευτερη γραμμη. 

• Like 1
  • 5 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Το εύκολο σενάριο: βάζεις switch μετά το router και μοιράζεις τη σύνδεση στους δύο χώρους. Μπορείς στον δεύτερο όροφο να βάλεις router και να το χρησιμοποιήσεις σαν access point. Λίγο πιο δύσκολο σενάριο: Στήνεις pfSense firewall σε ένα μικρό υπολογιστή. Παίρνεις τα credentials ( όνομα χρήστη - κωδικός ) απο τον πάροχο και αναθέτεις στο pfSense να κάνει τη σύνδεση με τον πάροχο. Δημιουργείς vlans, ένα ( τουλάχιστον ) για κάθε χώρο. Τοποθετείς μετά το firewall ένα vlan aware switch ( υπάρχουν φτηνά ) και μοιράζεις τη σύνδεση στους δύο χώρους. Στον κάθε χώρο τοποθετείς ένα απο ένα router και το χρησιμοποιείς σαν access point. Θέτεις αυστηρούς κανόνες στο firewall ώστε ο ένας χώρος να μην έχει πρόσβαση στο δίκτυο του άλλου. Το κερασάκι στη τούρτα: αν ψήνεσαι για vpn, το ορίζεις στο pfSense και όλη η κίνηση και των δύο ορόφων, περνάει απο τον vpn client του firewall ( κλάσεις ανώτερο απο αρκετά "vpn" routers ). Δεύτερο κερασάκι στη τούρτα, μπορείς να βάλεις server και να κάνεις ό,τι κατέβει στο κεφάλι σου, απο διαμοιρασμό αρχείων και backups, μέχρι plex server, να τρέχεις virtual machines και πάει λέγοντας.

Θα χρειαστεί όμως κάμποση μελέτη για να το στήσεις, ειδικά αν θέλεις να παίξεις με τηλεφωνία και vpn. Κόστος: περίπου 50€ για τον υπολογιστή /firewall ( πωλείται ένας Fujitsu Futro S920 με GX424 στις αγγελίες προς 30€ στον οποίο με άλλα 15€ βάζεις κάρτα δικτύου gigabit )  και ό,τι θέλεις να δώσεις για router, προσωπικά χρησιμοποιώ debranded Zyxel VMG8623-T50B που είναι συμβατό με vlans ( κόστος το πολύ 20€ για το καθένα ).

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...