kukutsi Δημοσ. Τρίτη στις 06:38 μμ Δημοσ. Τρίτη στις 06:38 μμ Καλησπέρα. Κάποιος που έχει εμπειρία από orange pi 3b και θα ήθελε να με βοηθήσει σε βασικά πράγματα... Ευχαριστώ προκαταβολικά όποιον μπει στον κόπο!
korakios Δημοσ. Τρίτη στις 09:47 μμ Δημοσ. Τρίτη στις 09:47 μμ δεν έχω orange , αλλά με armbian πολλά πράγματα είναι πάνω-κάτω τα ίδια με raspberry γράψε πρώτα τι θες να στήσεις ωστε να σε βοηθήσει κάποιος
kukutsi Δημοσ. Τρίτη στις 10:22 μμ Μέλος Δημοσ. Τρίτη στις 10:22 μμ Έχω αγοράσει ένα orange pi 3b με 8gb ram. Έβαλα το λειτουργικό Orange Pi Arch OS (από την επίσημη σελίδα) σε μια micro-SD κάρτα. Το μηχάνημα ξεκινά κανονικά, συνέδεσα με το ασύρματο δίκτυο, όρισα κωδικό όπως προτρέπει (δοκίμασα και χωρίς να βάλω), bootάρει κανονικά, ανοίγω chromium κανονικά... Αλλά δεν μπορώ να βρω πώς θα εγκαταστήσω εφαρμογές και εν προκειμένω με ενδιαφέρει να βρω ή να κατεβάσω το Libre Office (το οποίο υποτίθεται ότι συμπεριλαμβανόταν στη συγκεκριμένη διανομή). Επίσης θέλω να εγκαταστήσω μάλλον κάποιο ποιο πιο windows-like λογισμικό σε έναν nvme που έχω. Δεν έχω συγκεκριμένο πλάνο χρήσης, αλλά ήθελα βασική πλοήγηση στο internet, office και streaming μουσικής από διαδικτυακά ραδιόφωνα. Ώστε να μπω σιγά-σιγά στη λογική και ν' αρχίσω να μαθαίνω τα παραπάνω εκ του ασφαλούς. Το πρώτο και το τρίτο δουλεύουν. Το δεύτερο... Δοκίμασα διάφορα που βρήκα googlάροντας, αλλά δεν έχω βγάλει άκρη...
elvizakos Δημοσ. Τρίτη στις 11:19 μμ Δημοσ. Τρίτη στις 11:19 μμ Σε ποια διανομή; Το armbian βγαίνει και με βάση το debian και με βάση το ubuntu. Ποιο από τα δύο; Έχω εγκατεστημένο το armbian με βάση το ubuntu 24.04 με gnome σε ένα armsom sige 7 και το έχει μέσα. Έχει γραφικό περιβάλλον κανονικά; Αν ναι τότε όπως και σε κάθε διανομή με βάση ubuntu ή debian μπορείς να γράψεις στο τερματικό: sudo apt-get update && sudo apt-get install libreoffice αν έχει gnome, πάτα το πλήκτρο super (win) για να δεις τις εφαρμογές που έχει ήδη εγκατεστημένες. Για να κάνεις αναζήτηση για εφαρμογές μπορείς να χρησιμοποιήσεις το τερματικό: sudo apt-cache search 'libreoffice' Αν θες μια γραφική εφαρμογή για να ψάχνεις και να κάνεις εγκατάσταση εφαρμογές και update, μπορείς να γράψεις με τον παραπάνω τρόπο το gnome-software
kukutsi Δημοσ. Τρίτη στις 11:24 μμ Μέλος Δημοσ. Τρίτη στις 11:24 μμ Η διανομή είναι η Orange Pi OS Arch από το επίσημο site και τα downloads τους. Δοκίμασα το "sudo apt-get update" και μου λέει ότι η εντολή δεν βρέθηκε. Θα δοκιμάσω όμως αύριο κι αυτά που αναφέρεις. Και θα επανέλθω. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!
elvizakos Δημοσ. χθες στις 12:32 πμ Δημοσ. χθες στις 12:32 πμ Οκ, είναι διανομή arch. Οπότε αντίστοιχα κάνεις: sudo pacman -S libreoffice-still 2
korakios Δημοσ. χθες στις 12:35 πμ Δημοσ. χθες στις 12:35 πμ 50 λεπτά πριν, kukutsi είπε Δοκίμασα το "sudo apt-get update" και μου λέει ότι η εντολή δεν βρέθηκε. λογικό αφού είναι εντολή για debian/ubuntu , εσένα 51 λεπτά πριν, kukutsi είπε Orange Pi OS Arch είναι Arch based , αλλά http://www.orangepi.org/html/hardWare/computerAndMicrocontrollers/service-and-support/Orange-Pi-3B.html δείχνει οτι (παραδόξως) οι ubuntu/debian διανομές είναι πιο φρέσκες και θα πρότεινα να πας σε αυτές (debian καλύτερα μιας και είναι πιο generic) Orangepi3b_1.0.8_debian_bookworm_desktop_xfce_linux6.6.0-rc5.7z Ψάχνοντας ελάχιστα είδα οτι η Arch διανομή είναι πολύ custom made και δεν την προτείνουν . Δεν ξέρω για τις άλλες που έχει . Αν ψαχτείς και πετύχεις το armbian , έχε υπόψιν οτι μπορεί κάτι να μη δουλεύει σωστά , αν και πιστεύω οτι δε θα έχεις θέμα μιας και το Orange Pi 3b έχει πάνω απο χρόνο που κυκλοφορεί .
kukutsi Δημοσ. πριν από 9 ώρες Μέλος Δημοσ. πριν από 9 ώρες 20 ώρες πριν, elvizakos είπε Οκ, είναι διανομή arch. Οπότε αντίστοιχα κάνεις: sudo pacman -S libreoffice-still Το δοκίμασα. Επίσης βρήκα ότι στο μενού έχει OrangePi store. Βρήκα το libreoffice-still, αλλά ούτε από το ένα ούτε από το άλλο το κατεβάζει. Βγάζει μήνυμα ότι δεν μπορεί να το κατεβάσει και σταματάει τη διαδικασία. 20 ώρες πριν, korakios είπε λογικό αφού είναι εντολή για debian/ubuntu , εσένα είναι Arch based , αλλά http://www.orangepi.org/html/hardWare/computerAndMicrocontrollers/service-and-support/Orange-Pi-3B.html δείχνει οτι (παραδόξως) οι ubuntu/debian διανομές είναι πιο φρέσκες και θα πρότεινα να πας σε αυτές (debian καλύτερα μιας και είναι πιο generic) Orangepi3b_1.0.8_debian_bookworm_desktop_xfce_linux6.6.0-rc5.7z Ψάχνοντας ελάχιστα είδα οτι η Arch διανομή είναι πολύ custom made και δεν την προτείνουν . Δεν ξέρω για τις άλλες που έχει . Αν ψαχτείς και πετύχεις το armbian , έχε υπόψιν οτι μπορεί κάτι να μη δουλεύει σωστά , αν και πιστεύω οτι δε θα έχεις θέμα μιας και το Orange Pi 3b έχει πάνω απο χρόνο που κυκλοφορεί . Δοκιμάζω τώρα να κατεβάσω και να φλασάρω την εικόνα που προτείνεις. Στο μεταξύ από το πρωί έχω δοκιμάσει ένα σωρό άλλες... Κάποια π.χ. είναι σε .iso και μου λέει το rufus ότι δεν είναι bootable. Κάποια άλλα κολλάνε και βλέπω μόνο το λογότυπο της OrangePi... Θα επανέλθω σε μερικές ώρες για το τι κατάφερα. Παιδιά, σε κάθε περίπτωση, ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!
korakios Δημοσ. πριν από 9 ώρες Δημοσ. πριν από 9 ώρες 12 λεπτά πριν, kukutsi είπε Κάποια π.χ. είναι σε .iso και μου λέει το rufus ότι δεν είναι bootable. Κάποια άλλα κολλάνε και βλέπω μόνο το λογότυπο της OrangePi... To rufus ίσως προσπαθεί να κάνει τα δικά του 😛 Κατέβασε το https://win32diskimager.org/ απλό και λιτό utility Τα αρχεία 7z τα κάνεις extract με το 7zip https://www.7-zip.org/a/7z2409-x64.msi (υποθέτω έχεις windows)
kukutsi Δημοσ. πριν από 8 ώρες Μέλος Δημοσ. πριν από 8 ώρες Κατέβασα το diskimager. Ναι, τα αρχεία με το 7-zip τα κάνω extract. Όντως... windows. Πέρασα την εικόνα Orangepi3b_1.0.8_debian_bookworm_desktop_xfce_linux6.6.0-rc5.7z αλλά μετά το λογότυπο της Orange Pi δείχνει αυτό και δεν προχωράει... Εν τω μεταξύ τι θέλω; Μία εγκατάσταση με την οποία να έχω δίκτυο (ο.κ., το είχα), να έχω streaming ήχου από διαδικτυακά ραδιόφωνα ή εικόνας από youtube κλπ (ο.κ., και αυτό το είχα) και ένα βασικό office... Αυτό το τελευταίο θα μου βγάλει το λάδι...
korakios Δημοσ. πριν από 8 ώρες Δημοσ. πριν από 8 ώρες Πάντως είναι ένας απο τους λόγους που αποφεύγω τα orange ..... Κατέβασε το armbian , δυστυχώς και εκεί λίγες επιλογές με μοναδική την ubuntu και gnome όπου και θα γονατίσει https://www.armbian.com/orangepi3b/
kukutsi Δημοσ. πριν από 8 ώρες Μέλος Δημοσ. πριν από 8 ώρες Ναι, φυσικά και να βάλω αυτό. Μήπως θα μπορούσες να μου δώσεις κάποιο direct link που θεωρείς ότι θα κάνει για το Orange Pi 3b, για να μην κάνω καμία "πατάτα";
korakios Δημοσ. πριν από 8 ώρες Δημοσ. πριν από 8 ώρες 4 λεπτά πριν, kukutsi είπε Ναι, φυσικά και να βάλω αυτό. Μήπως θα μπορούσες να μου δώσεις κάποιο direct link που θεωρείς ότι θα κάνει για το Orange Pi 3b, για να μην κάνω καμία "πατάτα"; καταρχάς σίγουρα έχεις το 3Β και όχι το 3Β LTS , έτσι ?! Pατάτα γιατί να κάνεις ? ένα κουμπί έχει για λήψη (ή magnet για torrent) https://dl.armbian.com/orangepi3b/Noble_vendor_gnome Υπόψιν οτι είναι "community based" και όχι standard / platinum support , ελπίζω να σου δουλεύει κομπλέ .
kukutsi Δημοσ. πριν από 7 ώρες Μέλος Δημοσ. πριν από 7 ώρες Ευχαριστώ για την καθοδήγηση!!! Το έγραψα στην κάρτα, φορτώνει το λογότυπο του armbian και μετά... το παρακάτω...
korakios Δημοσ. πριν από 6 ώρες Δημοσ. πριν από 6 ώρες 47 λεπτά πριν, kukutsi είπε Ευχαριστώ για την καθοδήγηση!!! Το έγραψα στην κάρτα, φορτώνει το λογότυπο του armbian και μετά... το παρακάτω... Δυστυχώς δε γνωρίζω παρακάτω . Μπορείς να ξαναδοκιμάσεις την Arch διανομή να αποκλείσουμε οτι δεν κλάταρε η sd κάρτα ? (γράφει βλέπω μόνο sandisk και έχει σε μαύρη λίστα κάποιες άλλες) Επίσης τα αυτονόητα : Σίγουρα έχεις το 3Β και όχι το 3 , ούτε το 3 lts , έτσι ?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα