Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

ελπίζω να μην δώσουν ποτέ την δύναμη σε AI να καταστρέψει ότι πιο επικίνδυνο και άχρηστο υπάρχει στον πλανήτη μας .

• Απαντ. 32
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το επάγγελμα του μέλλοντος είναι programming prompt engineer λοιπόν.

Όσο για το θέμα του άρθρου σε λίγο η ΤΝ θα μας κάνει και λειτουργικά ή θα παίρνει την κάθε αποτυχημένη έκδοση του linux και θα την συμμαζεύει για να γίνει πιο προσιτή στον απλό χρήστη.

Κρατάτε μικρό καλάθι εσείς οι τεράστιοι, τον δικό τους λάκκο σκάβουν οι τεχνητές νοημοσύνες. Είτε θα μειωθούν οι εργαζόμενοι σε παγκόσμιο επίπεδο και δεν θα υπάρχει κανείς να αγοράσει τα προϊόντα τους, είτε θα μπορούν όλοι να κάνουν ένα λειτουργικό και θα προσπεράσουν τον κάθε σαδιστή CEO.

Προσωπικά η ΤΝ μου έχει λύσει τα χέρια ένα σωρό φορές. Γίνομαι πιο παραγωγικός και μαθαίνω πράγματα που στο παρελθόν δεν υπήρχε περίπτωση να βρίσκω λύσεις.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των ζάμπλουτων ήταν ότι μπορούσαν να ναυλώσουν πανέξυπνους και μορφωμένους ανθρώπους για να δουλεύουν γι' αυτούς. Σήμερα με 20 ευρώ τον μήνα έχεις έναν παντογνώστη να τα ξέρει όλα στο pc σου. Μην τα βλέπετε όλα μαύρα.

Επεξ/σία από Diavolos666
  • Like 1
  • Confused 1
Δημοσ.

Έτσι εξηγείται γιατί το teams συμπεριφέρεται σαν ιός παρά σαν σοβαρό software. 😅

Το 30% του κώδικα μιας εταιρείας μπορεί να είναι boilerplate, όπως imports, tests κτλ, όποτε βγάζει νόημα αυτό που λέει. Τώρα το ποσοστό μπορεί να είναι απλά μια μπούρδα.

Πάντως η δουλειά ενός προγραμματιστή δεν είναι η συγγραφή κώδικα αλλά η επίλυση προβλημάτων και το πώς θα τα κουμπώσει όλα μαζί.

Εγώ πιστεύω ότι το ΑΙ είναι άψογο για την παραγωγή boilerplate κώδικα, αν όμως εξαρτάται για να λύσεις προβλήματα πάνω του τότε σκάβεις τον λάκο σου.

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κρίμα που "Έως και το 30% του εισοδήματος στη Microsoft δεν προέρχεται από AI, σύμφωνα με τον Satya Nadella".

Με AI να γράφει το 30% του κώδικα, αλλά χωρίς μισθό, φόρους ή ανάγκες, το μόνο που περισσεύει είναι μια τρύπα στην αγοραστική δύναμη. Η παραγωγικότητα ανεβαίνει, η ζήτηση κατεβαίνει. Καλωσήρθατε στο οικονομικό κενό...

Επεξ/σία από Tlykog
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η δική μου εμπειρία έως τώρα με το ChatGPT (αυτό χρησιμοποιώ κυρίως):

1. Ως freelancer μη πήδηξε με την έννοια πως παλιότερα έβρισκα πελάτες άμεσα, ό,τι ώρα ήθελα και πίεζα τις τιμές. Πλέον μεγάλο ποσοστό των έργων πχ φτιάξε μου ένα σκριπτ που να κάνει το Α -> Β -> Γ και κάνε το να τρέχει στο λαπτοπ μου κάθε βράδυ στις 02:00 μπορεί να το κάνει ο πελάτης μόνος του με τη βοήθεια του ChatGPT.

2. Ως προγραμματιστή με διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό, κομμάτια κώδικα κυρίως με άγνωστα εργαλεία και βιβλιοθήκες που θα ήθελα ώρες επίπονου ψαξίματος και αρκετά try-error-retry κλπ μου τα δίνει έτοιμα. Χτίζω σαιτ με εργαλείο που δεν είχα μέχρι πρότεινος δουλέψει και επίσης έχω χτίσει Dashboard για πελάτη με React στην οποία είχα γνώση μηδέν μέχρι πρότεινος, με κώδικα κατά 99% φτιαγμένο από το ChatGPT, και το οποίο εντυπωσίασε τον πελάτη

3. Σε σοβαρούς corporate ρόλους, δεν είδα σημαντική επίπτωση γιατί εκεί τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Ζήτηση, τιμές και δουλειά στα ίδια επίπεδα με πριν, μάλιστα εκεί ίσως το ChatGPT κάνει τη ζωή πιο εύκολη.

4. Γενικά έχουν προκύψει νέα αντικείμενα, όπως Α. διασύνδεση ΑΙ με εφαρμογές, πχ "Θέλω ΑΙ chatbox στο σαιτ μου", κλπ και Β. prompt engineer, ουσιαστικά συζητώντας με το ΑΙ επάνω σε θέματα κώδικα, γίνεσαι καλύτερος και πιο αποτελεσματικός σε επόμενα έργα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να το ρωτάς με σωστό τρόπο αλλά και να φιλτράρεις σωστά τα αποτελέσματα του. Ως βαθμό ικανοποίησης στην εργασία πιστεύω πως το prompt engineering κάνει το 8ωρο πιο ικανοποιητικό και ευχάριστο. Καλύτερα πχ να μιλάς με το ΑΙ 1 ώρα και να επεμβαίνες στον κώδικα άλλες 2, παρά να ψάχνεις σε google και stackoverflow στα χαμένα 2 ώρες και να γράφεις τον ίδιο κώδικα 5 ώρες

Επεξ/σία από archer100
  • Like 3
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 ώρες πριν, filip123go είπε

Δεν μου φαίνεται περίεργο. Ίσα ίσα , παραπάνω θα έπρεπε να είναι. Για 10 γραμμές κώδικα, θέλεις 100 γραμμές testing (ναι οι σοβαρές εταιρείες γράφουν κώδικα που τεσταρει τον κώδικα). Και το AI είναι καλό στο να γράφει τεστς (που στην ουσία είναι repetitive διαδικασίες, πχ τεστ αν βάλεις λάθος ημερομηνία, αν βάλεις λάθος όνομα κλπ κλπ). 

Οπότε το "30% γράφεται από ΑΙ" σε εμένα, (και σε κάθε μηχανικό) , δεν λέει κάτι...

Αδερφέ, φιλικά, επειδή έχεις γράψει και άλλες φορές υπέρ του ΑΙ νομίζω πρέπει να αλλάξεις οπτική στο θέμα γιατί θα φτάσει η στιγμή που θα λες "πω τι μλκια εκανα και σύμβαλα σε κάτι που θα με κάνει replace". Απλά δεν γίνεται να μην το βλέπεις και δεν θα μπω σε In-depth ανάλυση.

@all

το ότι υπάρχουν ακόμα άτομα που πιστεύουν ότι δεν θα αλλάξει κάτι με το ΑΙ και βγαίνουν και λένε "το ΑΙ θα κάνει την ζωή μας πιο εύκολη, δεν θα μας αντικαταστήσει", "το ΑΙ θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας οπότε μην φοβάστε" δείχνει απλά ότι μερικοί είναι "επικίνδυνα" αφελείς.

Επεξ/σία από atypicalcoder
  • Like 1
Δημοσ.
14 λεπτά πριν, atypicalcoder είπε

@all

το ότι υπάρχουν ακόμα άτομα που πιστεύουν ότι δεν θα αλλάξει κάτι με το ΑΙ και βγαίνουν και λένε "το ΑΙ θα κάνει την ζωή μας πιο εύκολη, δεν θα μας αντικαταστήσει", "το ΑΙ θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας οπότε μην φοβάστε" δείχνει απλά ότι μερικοί είναι "επικίνδυνα" αφελείς.

Μα δεν θέλουμε να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Να μην χρειάζεται να δουλεύουμε θέλουμε. Αν και δεν νομίζω να το δούμε στην δική μας την γενιά 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
35 λεπτά πριν, Xdanger είπε

Μα δεν θέλουμε να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Να μην χρειάζεται να δουλεύουμε θέλουμε. Αν και δεν νομίζω να το δούμε στην δική μας την γενιά 

Πω και αυτό που γράφουν "μια μέρα θα καθόμαστε, θα γράφει το ΑΙ τον κώδικα για μας". Ναι λογικάααααα. Βασικά ναι, θα γράφει το ΑΙ τον κώδικα και εσύ θα ψάχνεις για δουλειά. Όποιος νομίζει ότι θα πληρώνεται ενώ θα κάθεται απλά...

Δημοσ.
1 hour ago, atypicalcoder said:

Αδερφέ, φιλικά, επειδή έχεις γράψει και άλλες φορές υπέρ του ΑΙ νομίζω πρέπει να αλλάξεις οπτική στο θέμα γιατί θα φτάσει η στιγμή που θα λες "πω τι μλκια εκανα και σύμβαλα σε κάτι που θα με κάνει replace". Απλά δεν γίνεται να μην το βλέπεις και δεν θα μπω σε In-depth ανάλυση.

@all

Μιλάω καθαρά εκ πείρας, και εκφέρω προσωπικές απόψεις.

Κατανοώ αυτά που λες, και ίσως πολλοί να φοβούνται, και θα σου πω και το γιατί (εννοείται πάντα προσωπική άποψη). 

Αυτή τη στιγμή είμαι στην 5η εταιρεία από τότε που ξεκίνησα την καριέρα μου. Οι 4 ήταν global corporate (στοιχηματικες, consulting κλπ κλπ) . 

Όλες, μα όλες, ήθελαν απόλυτη εξειδίκευση σε κάτι. Σε java, σε βάσεις, σε react, ήθελαν να ξέρεις κάτι πάρα πολύ καλά (και το πλήρωναν και πολύ καλά) . Εμένα αυτό όμως δεν μου άρεσε. Ήθελα να έχω σφαιρική γνώση της τεχνολογίας. Οπότε , αντί να αφιερωθω 100% σε java και να γίνω ένας java guru, αφιέρωσα τον χρόνο μου, 50% σε java, 20% σε react/react native, 10% σε angular και 20% σε DevOps.

Το αποτέλεσμα ήταν οτι δεν έπαιρνα τα λεφτά που θα έπαιρνε έναν java guru , γιατί οι περισσότερες corporate εταιρείες έχουν ένα άτομο για κάθε δουλειά , οπότε εμένα γιατί να με πληρώσουν παραπάνω επειδή ξέρω k8s ενώ θα με προσλάβουν να γράψω java (απόλυτα λογικό).

Ε, λοιπόν, με την έλευση του ΑΙ, όλα αυτά τα skills που είχα, πήραν ένα +20%, και αυτή τη στιγμή με έχουν κάνει έναν One man department. Στήνω back, front , και ολόκληρο το infrastructure ΜΟΝΟΣ μου.

Και το έχω γράψει και αλλού, πραγματικά, τι ακριβώς πιστεύετε ότι θα κάνει το ΑΙ; Δλδ πως θα δουλεύει και θα κάνει replace τους μηχανικούς;;

Θα του βάλει ας πούμε μια ναυτιλιακή μέσα όλο τον legacy κώδικα, και θα του πει, πήγαινε το σε java 23 , και αυτό θα το κάνει όλα σωστά;; Και μετά θα κάνει και το FE? Και μετά θα το στήσει και σε K8s? Και θα στήσει και το security? Και άντε και βγάζει μια εταιρεία ένα τέτοιο ΑΙ που τα κάνει όντως όλα σωστά. Νομίζεις θα το χρεώνει 20€ το μήνα;;; 20 senior devs πιο φθηνά θα κοστίζουν.

Το ΑΙ είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο στα χέρια ενός καλού μηχανικού. Τίποτα άλλο. Δεν πρόκειται να αντικαταστήσει κανέναν μηχανικό σε καμία εταιρεία.

Τωρα σε 50-100 χρόνια δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί, αλλά για τα επόμενα 20-30 η δουλειά του μηχανισμού είναι εξασφαλισμένη, ειδικά στην Ελλάδα.

• Like 2
Δημοσ.
33 λεπτά πριν, atypicalcoder είπε

Πω και αυτό που γράφουν "μια μέρα θα καθόμαστε, θα γράφει το ΑΙ τον κώδικα για μας". Ναι λογικάααααα. Βασικά ναι, θα γράφει το ΑΙ τον κώδικα και εσύ θα ψάχνεις για δουλειά. Όποιος νομίζει ότι θα πληρώνεται ενώ θα κάθεται απλά...

Δεν νομίζω να κατάλαβες τι έγραψα. Δεν μιλάω για τον κώδικα γενικά μιλάω. Μιλάω για την εποχή που ρομπότ και ai θα κάνουν όλες τις δουλειές.

Πάνω στον προγραμματισμό στην εποχή που είμαστε και στο κοντινό μέλλον τις θέσεις που θα μπορεί να πάρει είναι αυτών που ήδη γκρινιάζουν για την αγορά εργασίας σήμερα, που μπορεί να έχουν και 5 χρόνια προϋπηρεσία αλλά ακόμα θέλουν να τους τραβάς από το χεράκι γιατί δεν μπορούν να σκεφτούν μόνοι τους.

Μετά σειρά θα έχουν οι γιατροί που βαριούνται να κάνουν την δουλειά τους και προσπαθούν να σε ξεπετάξουν σε 10 λεπτά αφού έχουν πάρει το μαύρο 70ρι τους.

Εξέλιξη λέγεται, παλιά υπήρχαν θέσεις εργασίας που έχουν εξαφανιστεί σήμερα και αύριο θα υπάρχουν θέσεις εργασίας που θα εξαφανιστούν στο μέλλον. Μέχρι που θα φτάσουμε το σημείο που πλέον δεν θα χρειάζεται να δουλεύουμε.

Την ai δεν μπορεί να την σταματήσει κάποιος οπότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να εξελιχθείς μαζί της.

• Like 1
Δημοσ.

Το ζητούμενο είναι να χρησιμοποιείται μεν η ΑΙ αλλά να υπάρχει και ανθρώπινη κρίση. Oσο για τη microsoft ελπίζω τουλάχιστον τα windows 10 ltsc να μας τα κρατήσει σωστά μέχρι το 2032 και μετά που θα έχει ωριμάσει η τεχνολογία πάμε για τα τότε νέα

8 λεπτά πριν, Xdanger είπε

Δεν νομίζω να κατάλαβες τι έγραψα. Δεν μιλάω για τον κώδικα γενικά μιλάω. Μιλάω για την εποχή που ρομπότ και ai θα κάνουν όλες τις δουλειές.

Πάνω στον προγραμματισμό στην εποχή που είμαστε και στο κοντινό μέλλον τις θέσεις που θα μπορεί να πάρει είναι αυτών που ήδη γκρινιάζουν για την αγορά εργασίας σήμερα, που μπορεί να έχουν και 5 χρόνια προϋπηρεσία αλλά ακόμα θέλουν να τους τραβάς από το χεράκι γιατί δεν μπορούν να σκεφτούν μόνοι τους.

Μετά σειρά θα έχουν οι γιατροί που βαριούνται να κάνουν την δουλειά τους και προσπαθούν να σε ξεπετάξουν σε 10 λεπτά αφού έχουν πάρει το μαύρο 70ρι τους.

Εξέλιξη λέγεται, παλιά υπήρχαν θέσεις εργασίας που έχουν εξαφανιστεί σήμερα και αύριο θα υπάρχουν θέσεις εργασίας που θα εξαφανιστούν στο μέλλον. Μέχρι που θα φτάσουμε το σημείο που πλέον δεν θα χρειάζεται να δουλεύουμε.

Την ai δεν μπορεί να την σταματήσει κάποιος οπότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να εξελιχθείς μαζί της.

Το chatgpt ήδη έχει γίνει "γιατρός" για κάποιους. Ειδα ποστ στο reddit που ζητούσε απο χρήστη να του ανεβάσει εμπιστευτικά φώτο το μόριο του και αναρωτιόταν ο χρήστης γιατί το ζητάει,ενω απο την συζήτηση φαινόταν ότι ο χρήστης ρωτούσε γύρω απο το "αντικείμενο"..

Δημοσ.
18 λεπτά πριν, filip123go είπε

Ε, λοιπόν, με την έλευση του ΑΙ, όλα αυτά τα skills που είχα, πήραν ένα +20%, και αυτή τη στιγμή με έχουν κάνει έναν One man department. Στήνω back, front , και ολόκληρο το infrastructure ΜΟΝΟΣ μου.

Στην ουσία αυτό που λες είναι "μείωση" προσωπικού.

Το μείωση σε εισαγωγικά γιατί το μόνο που γίνεται είναι να ανεβάζει τον πήχη, οπότε όποιος δεν μπορεί απλά θα πρέπει να κάνει κάτι άλλο.

Δημοσ.
13 hours ago, magicnumbers said:

Ναι που θαναι πχ 50 άτομα παγκόσμια για να γίνουν 30 σε 2-3 χρόνια μετά 10 κ στο τέλος 4-5 η σκέτο το διοικητικό συμβουλιο που θα μιλάει απευθείας στον αρχιτσιφ εντζινιαρ που θαναι κ ο ίδιος ένα ΑΙ σε μια οθόνη.

Χοντρικά χοντρικά ναι απλά δεν είναι 50 είναι πολλαπλάσια τα νούμερα... Αλλά ναι κατάληξη θα είναι ελάχιστα άτομα για πολύ πολύ αυγεκριμενες παρεμβάσεις και το διοικητικό συμβούλιο, οταν ένα project τωρα θέλει 12 μήνες και από 12 θα γίνει 10 μέρες με ελάχιστο κόστος πως νωμιζεις θα γίνει

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
29 λεπτά πριν, filip123go είπε

Μιλάω καθαρά εκ πείρας, και εκφέρω προσωπικές απόψεις.

Κατανοώ αυτά που λες, και ίσως πολλοί να φοβούνται, και θα σου πω και το γιατί (εννοείται πάντα προσωπική άποψη). 

Αυτή τη στιγμή είμαι στην 5η εταιρεία από τότε που ξεκίνησα την καριέρα μου. Οι 4 ήταν global corporate (στοιχηματικες, consulting κλπ κλπ) . 

Όλες, μα όλες, ήθελαν απόλυτη εξειδίκευση σε κάτι. Σε java, σε βάσεις, σε react, ήθελαν να ξέρεις κάτι πάρα πολύ καλά (και το πλήρωναν και πολύ καλά) . Εμένα αυτό όμως δεν μου άρεσε. Ήθελα να έχω σφαιρική γνώση της τεχνολογίας. Οπότε , αντί να αφιερωθω 100% σε java και να γίνω ένας java guru, αφιέρωσα τον χρόνο μου, 50% σε java, 20% σε react/react native, 10% σε angular και 20% σε DevOps.

Το αποτέλεσμα ήταν οτι δεν έπαιρνα τα λεφτά που θα έπαιρνε έναν java guru , γιατί οι περισσότερες corporate εταιρείες έχουν ένα άτομο για κάθε δουλειά , οπότε εμένα γιατί να με πληρώσουν παραπάνω επειδή ξέρω k8s ενώ θα με προσλάβουν να γράψω java (απόλυτα λογικό).

Και το έχω γράψει και αλλού, πραγματικά, τι ακριβώς πιστεύετε ότι θα κάνει το ΑΙ; Δλδ πως θα δουλεύει και θα κάνει replace τους μηχανικούς;;

Θα του βάλει ας πούμε μια ναυτιλιακή μέσα όλο τον legacy κώδικα, και θα του πει, πήγαινε το σε java 23 , και αυτό θα το κάνει όλα σωστά;; Και μετά θα κάνει και το FE? Και μετά θα το στήσει και σε K8s? Και θα στήσει και το security? Και άντε και βγάζει μια εταιρεία ένα τέτοιο ΑΙ που τα κάνει όντως όλα σωστά. Νομίζεις θα το χρεώνει 20€ το μήνα;;; 20 senior devs πιο φθηνά θα κοστίζουν.

Το ΑΙ είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο στα χέρια ενός καλού μηχανικού. Τίποτα άλλο. Δεν πρόκειται να αντικαταστήσει κανέναν μηχανικό σε καμία εταιρεία.

Τωρα σε 50-100 χρόνια δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί, αλλά για τα επόμενα 20-30 η δουλειά του μηχανισμού είναι εξασφαλισμένη, ειδικά στην Ελλάδα.

1) πλέον πολλά πράγματα έχουν απλοποιηθεί που κάποιες φορές δεν χρειάζεται η υπερεξειδίκευση
2) πλέον οι περισσότεροι δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την ποιότητα οπότε για αυτό κατά την γνώμη μου είσαι λάθος με αυτό που λες στην προτελευταία γραμμή.

Δημοσ.

Δεν πειράζει, για να συνέλθουν μερικοί μερικοί που νόμιζαν ότι με το να ψευτοβγάλεις μια σχολή σαν "προγραμματιστής" ότι θα τρέξουν όλοι να σου δώσουν 5000 ευρώ πρώτο μισθό χωρίς να ξέρεις που βρίσκεται η έναρξη στα windows. Οι καιροί αλλάζουν, αλλά η παροιμία "αν δεν βρέξεις κόλ@ ψάρι δεν βγάζεις" παραμένει ίδια γι'αυτο καλα θα κάνουν οι junior προγραμματιστές να αφήσουν το tik tok και να ασχοληθούν πραγματικά με αυτό που ίσως επέλεξαν. 

• Like 1
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...