doctorized Δημοσ. 4 Μαϊου Δημοσ. 4 Μαϊου Φίλος έχει ένα pc με μητρική Asus A68HM-K με AMD A10 5800, μνήμες DDR3-2400 Kingston HyperX Beast HX324C11T3K2/8 (kit των 2), σκληρό HDD 1ΤΒ WD Green και τροφοδοτικό Corsair VS450. Τον έχει 8 χρόνια. Τον τελευταίο καιρό άρχισε να κάνει τρέλες, να μην ανοίγει με την πρώτη, να τρώει σκαλώματα. Τον ανοίγει και με σεουάρ μαλλιών στο κρύο διώχνει το χαλί μπουχάρα που είχε πιάσει μέσα. Τα προβλήματα συνεχίστηκαν οπότε μου τον έφερε μήπως και σώσω τον ασθενή. Συνδέω πληκτρολόγιο, ποντίκι και οθόνη. Δεν έδωσε ποτέ σήμα στην οθόνη. Στη μητρική δεν υπάρχει ηχείο ούτε και στον πύργο οπότε δεν ακούγεται κανένα μπιπ που θα βοηθούσε ούτε κάποια λεντάκια βοηθητικά. Αποσύνδεσα τον σκληρό, έβαλα-ξανάβαλα RAM με διάφορους συνδυασμούς, δεν έδωσε σήμα ποτέ. Κάποια στιγμή παρατηρώ ότι αν μείνει ανοιχτός κάνα δίλεπτο, ο ανεμιστήρας του επεξεργαστή κάποια στιγμή σπινιάρει για 1-2 δευτερόλεπτα και το σύστημα κλείνει. Οπότε έβγαλα την ψύκτρα, ξεβίδωσα τον ανεμιστήρα, διώχνω λίγο χαλί που είχε απομείνει ανάμεσα σε ψύκτρα και ανεμιστήρα, καθαρίζω και τον ανεμιστήρα με ένα πινέλο και ξανατοποθετώ. Τώρα πια δεν κλείνει, τουλάχιστον στα 5-6 λεπτά που τον άφησα ανοιχτό, κι ας μη δίνει σήμα στην οθόνη. Άλλαξα τροφοδοτικό μήπως και έφταιγε αυτό. Τίποτα. Δοκίμασα κάποιες άλλες μνήμες Kingston που είχα και πάλι τίποτα. Το θέμα είναι ότι δεν έχω κάποιον επεξεργαστή για Socket FM2 που είναι ο A10 για να δω αν απεβίωσε ο επεξεργαστής λόγω υψηλών θερμοκρασιών, αν και θεωρητικά, η μητρική θα έπρεπε να παρακολουθεί τις θερμοκρασίες και σε περίπτωση πολύ υψηλής θερμοκρασίας να κλέινει τον υπολογιστή. Καμία ιδέα τι στο καλό γίνεται εδώ;
TopCLR Δημοσ. 4 Μαϊου Δημοσ. 4 Μαϊου Το καλύτερο θα ήταν αν υπήρχε ηχείο/buzzer να συνδέσεις για να σου δώσει κάποιο σήμα για το τι συμβαίνει. Εντωμεταξύ το: 9 λεπτά πριν, doctorized είπε τροφοδοτικό Corsair VS450. Τον έχει 8 χρόνια. "φωνάζει" για τροφοδοτικό. Φρόντισε το τροφοδοτικό της δοκιμής που έβαλες να είναι σίγουρα λειτουργικό (= "το έχω χρόνια στην αποθήκη αλλά δούλευε" δεν είναι σίγουρο). α) Μετά από έναν καλό καθαρισμό, ξεκούμπωσε και ξανακούμπωσε τις συνδέσεις του ρεύματος. β) Αποσύνδεσε δίσκους, DVD, USB και άφησε συνδεμένα μόνο μια μνήμη (στην σωστή θέση ή και δοκιμή σε όλες τις θέσεις), ποντίκι, πληκτρολόγιο. γ) Σύνδεσε μια απλή κάρτα γραφικών και κοίταξε αν μπορείς να πάρεις εικόνα από αυτήν.
doctorized Δημοσ. 4 Μαϊου Μέλος Δημοσ. 4 Μαϊου 1 ώρα πριν, TopCLR είπε Το καλύτερο θα ήταν αν υπήρχε ηχείο/buzzer να συνδέσεις για να σου δώσει κάποιο σήμα για το τι συμβαίνει. Εντωμεταξύ το: "φωνάζει" για τροφοδοτικό. Φρόντισε το τροφοδοτικό της δοκιμής που έβαλες να είναι σίγουρα λειτουργικό (= "το έχω χρόνια στην αποθήκη αλλά δούλευε" δεν είναι σίγουρο). α) Μετά από έναν καλό καθαρισμό, ξεκούμπωσε και ξανακούμπωσε τις συνδέσεις του ρεύματος. β) Αποσύνδεσε δίσκους, DVD, USB και άφησε συνδεμένα μόνο μια μνήμη (στην σωστή θέση ή και δοκιμή σε όλες τις θέσεις), ποντίκι, πληκτρολόγιο. γ) Σύνδεσε μια απλή κάρτα γραφικών και κοίταξε αν μπορείς να πάρεις εικόνα από αυτήν. Το δεύτερο τροφοδοτικό που δοκίμασα είναι ένα Thermaltake 600W που βγήκε από λειτουργικό pc. Όπως προανέφερα και αναφέρεις κι εσύ, πάνω στη μητρική έχω μόνο επεξεργαστή και μία RAM. Τίποτε άλλο. Δεύτερη gpu δεν έχω, ο υπολογιστής από όπου βγήκε το Thermaltake έχει ενσωματωμένα γραφικά στη μητρική. Θα δοκιμάσω να τα βγάλω όλα έξω από τον πύργο και επανασύνδεση μπας και δούμε φως.
dsi44 Δημοσ. 4 Μαϊου Δημοσ. 4 Μαϊου το ιδιο corsair μου ειχε πεθανει με παρομοιο τροπο μεσα στην 5ετια.
nickol-us Δημοσ. 4 Μαϊου Δημοσ. 4 Μαϊου Επανέλαβε ότι έκανες (min setup, με μια ram, ακόμη και χωρίς δίσκο μέχρι να δεις σήμα στην οθόνη) κάνοντας clear cmos κάθε φορά. Αν το έχεις παραμελήσει(δεν το αναφέρεις), κάνε το. Μπαταρία εκτός, καλώδιο τροφοδοσίας εκτός και power drain απο power button. Εφόσον έχεις δεύτερο και σίγουρα απροβλημάτιστο τροφοδοτικό, συνέχισε τις δοκιμές με αυτό και αν καταφέρεις να το επαναφέρεις, βάζει το παλιό να δεις τι κάνει.
doctorized Δημοσ. 4 Μαϊου Μέλος Δημοσ. 4 Μαϊου (επεξεργασμένο) 5 ώρες πριν, nickol-us είπε Επανέλαβε ότι έκανες (min setup, με μια ram, ακόμη και χωρίς δίσκο μέχρι να δεις σήμα στην οθόνη) κάνοντας clear cmos κάθε φορά. Αν το έχεις παραμελήσει(δεν το αναφέρεις), κάνε το. Μπαταρία εκτός, καλώδιο τροφοδοσίας εκτός και power drain απο power button. Εφόσον έχεις δεύτερο και σίγουρα απροβλημάτιστο τροφοδοτικό, συνέχισε τις δοκιμές με αυτό και αν καταφέρεις να το επαναφέρεις, βάζει το παλιό να δεις τι κάνει. Τα κάνω δίχως επιτυχία. Clear CMOS έκανα, μάλιστα έμεινε όλο το βράδυ χτες η μητρική χωρίς ρεύμα και χωρίς μπαταρία πάνω και κάνω συνεχώς μπας και ξυπνήσει. Τώρα παρατήρησα και κάτι άλλο που δεν το είχα προσέξει πιο πριν. Το λεντάκι του Poweer button δεν ανάβει καθόλου παρόλο που είναι σωστά συνδεδεμένο με τη μητρική. EDIT: αφαίρεσα τα πάντα από τον δικό μου πύργο και τοποθέτησα μέσα τη μητρική του φίλου ώστε να έχω ηχείο και power led λειτουργικό. Εδώ το power led ανάβει σταθερά. Μπιπ δεν ακούγεται καθόλου. Πάνω στη μητρική βρίσκεται μόνο ο επεξεργαστής και μία μνήμη (από τις 2 Kingston που είχε) η οποία μνήμη λειτουργεί κανονικά στον δικό μου υπολογιστή (μπουτάρει και μπαίνει στα windows χωρίς πρόβλημα). Οπότε 2 είναι τα τινά. Ή τα έπαιξε η μητρική ή τα έπαιξε ο επεξεργαστής (είτε το κομμάτι της cpu είτε το κομμάτι της gpu μιας και ο Α10 είναι apu). Επειδή, για ένα ανεξήγητο λόγο, στον πύργο του φίλου δε λειτουργεί ούτε ο πίσω πάνω ανεμιστήρας ούτε ο μπροστά κάτω ανεμιστήρας (με το δάχτυλο γυρνάνε πολύ δύσκολα, να υποθέσω ότι έχουν πιάσει τόνους σκόνης;) πιστεύω ότι μάλλον ο Α10 τα έπαιξε λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Θα προσπαθήσω να βρω από κάνα φίλο καμία gpu για να δούμε αν θα αλλάξει κάτι. Επεξ/σία 4 Μαϊου από doctorized
manolis940 Δημοσ. 5 Μαϊου Δημοσ. 5 Μαϊου (επεξεργασμένο) 17 ώρες πριν, doctorized είπε πειδή, για ένα ανεξήγητο λόγο, στον πύργο του φίλου δε λειτουργεί ούτε ο πίσω πάνω ανεμιστήρας ούτε ο μπροστά κάτω ανεμιστήρας (με το δάχτυλο γυρνάνε πολύ δύσκολα, να υποθέσω ότι έχουν πιάσει τόνους σκόνης;) Μάλλον ο μη καθαρισμός, "καθάρισε" τον υπολογιστή. Αν δούλευε τόσα χρόνια κάτω από υπό αυτές τις συνθήκες είναι λογικό απ' την υψηλή θερμοκρασία σιγά σιγά να τα φτύσει κάτι. Ένας άλλος επεξεργαστής θα βοηθούσε αλλά καλό είναι να μην δοκιμάζεται αμέσως διότι αν έχει βραχυκυκλώσει κάποιο mosfet της μητρικής και εκεί που είναι να δώσει στην CPU 1,5V, τότε δώσει 12V θα κάψεις και τον καλό επεξεργαστή, οπότε είναι καλό να γίνεται ένας έλεγχος με πολύμετρο πρώτα πριν μπει ο επεξεργαστής δοκιμής πάνω όπως καλό είναι και το ανάποδο να γίνεται. Δηλαδή να βρίσκεις το pinout του επεξεργαστή και να κάνεις ένα έλεγχο σε μερικά βασικά σημεία πχ VCC core αν έχει βραχυκύκλωμα γιατί μπορεί να σου κάψει την μητρική δοκιμής. Επεξ/σία 5 Μαϊου από manolis940 1
ice25 Δημοσ. 5 Μαϊου Δημοσ. 5 Μαϊου (επεξεργασμένο) bios αν μπορείς φλασαρε νεο Επεξ/σία 5 Μαϊου από ice25
ZELOMOTH Δημοσ. 10 Μαϊου Δημοσ. 10 Μαϊου Βγάλε το 4πινο-8πινο του ρεύματος του επεξεργαστή. Πάτα να ανοίξει το πισι. Αν ανοίξει, τότε τουφεκάει η μητρική. Αν δεν ανοίξει τότε μάλλον τουφεκάει ο Α10
doctorized Δημοσ. 10 Μαϊου Μέλος Δημοσ. 10 Μαϊου 9 λεπτά πριν, ZELOMOTH είπε Βγάλε το 4πινο-8πινο του ρεύματος του επεξεργαστή. Πάτα να ανοίξει το πισι. Αν ανοίξει, τότε τουφεκάει η μητρική. Αν δεν ανοίξει τότε μάλλον τουφεκάει ο Α10 Χωρίς το 4πινο του επεξεργαστή δεν μου άνοιξε ποτέ κανένα pc. Κάποια στιγμή πάτησα το power button δίχως το 4πινο, το είχα ξεχάσει, και δεν άνοιξε. Άλλαξα επεξεργαστή, έβαλα έναν Α4 που αναφέρεται ως συμβατός από την Asus. Δεν άνοιξε ποτέ. Άρα αιωνία η μνήμη της μητρικής.
ZELOMOTH Δημοσ. 10 Μαϊου Δημοσ. 10 Μαϊου Μόλις τώρα, doctorized είπε Χωρίς το 4πινο του επεξεργαστή δεν μου άνοιξε ποτέ κανένα pc. Κάποια στιγμή πάτησα το power button δίχως το 4πινο, το είχα ξεχάσει, και δεν άνοιξε. Άλλαξα επεξεργαστή, έβαλα έναν Α4 που αναφέρεται ως συμβατός από την Asus. Δεν άνοιξε ποτέ. Άρα αιωνία η μνήμη της μητρικής. Αμα ήταν καμμένα τα vrm της μητρικής,νομίζω θα άνοιγε και χωρίς την επιπρόσθετη τροφοδοσία. Απλά δεν θα μπουτάριζε και θα φέρναν γύρω τα φουρφούρια άσκοπα. Επίσης νομίζω αν είχες βγαλμένη και την ψύκτρα κι έπαιρνε ετσι, θα ακούμπαγες τον επεξεργαστή και ή θα ήταν εντελώς κρύος, ή θα ζεσταίνοταν αρκετά αργά.. Απο 478-775 εχω να τα κάνω αυτά..😌 1
benign Δημοσ. 10 Μαϊου Δημοσ. 10 Μαϊου (επεξεργασμένο) On 04/05/2025 at 11:41, doctorized said: Φίλος έχει ένα pc με μητρική Asus A68HM-K με AMD A10 5800, μνήμες DDR3-2400 Kingston HyperX Beast HX324C11T3K2/8 (kit των 2), σκληρό HDD 1ΤΒ WD Green και τροφοδοτικό Corsair VS450. Τον έχει 8 χρόνια. H μητρικη αυτη ειναι του 2014,αρα το εχει το pc 11 χρονια,εκτος αν το ειχε αγορασει μεταχειρισμενο. Οτι και να εγινε,μετα απο 11 χρονια εχει ηδη αργησει πολυ να παει σε κατι καινουργιο. Επεξ/σία 10 Μαϊου από benign
doctorized Δημοσ. 10 Μαϊου Μέλος Δημοσ. 10 Μαϊου (επεξεργασμένο) 7 λεπτά πριν, benign είπε H μητρικη αυτη ειναι του 2014,αρα το εχει το pc 11 χρονια,εκτος αν το ειχε αγορασει μεταχειρισμενο. Οτι και να εγινε,μετα απο 11 χρονια εχει ηδη αργησει πολυ να παει σε κατι καινουργιο. Ειχε αγοραστεί κομμάτι - κομμάτι καινούργιο πριν 8 χρόνια. Τον χρησιμοποιούσε η κόρη του φίλου για απλή χρήση, όπως γράψιμο στο ων Word, σερφαρισμα κλπ. Αναγκαστικά θα πάει σε καινούριο. Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις σας! Επεξ/σία 10 Μαϊου από doctorized 1
manolis940 Δημοσ. 12 Μαϊου Δημοσ. 12 Μαϊου Στις 10/5/2025 στις 4:21 ΜΜ, benign είπε H μητρικη αυτη ειναι του 2014,αρα το εχει το pc 11 χρονια,εκτος αν το ειχε αγορασει μεταχειρισμενο. Οτι και να εγινε,μετα απο 11 χρονια εχει ηδη αργησει πολυ να παει σε κατι καινουργιο. Ποτέ και καμία μητρική δεν έχει χαλάσει σε δικό μου PC πέραν του δικού μου λάθους. Μία φορά είχα κάψει μία τούβλο εξ με usb 3.0 hub που έπαιρνε εξωτερική τροφοδοσία. Και όταν ήμουν αρκετά μικρό που πίεσα πολύ την ψύκτρα για να κουμπώσει και ουσιαστικά δεν την έκαψα αλλά την έσπασα. Πως θεωρώ ότι το έχω καταφέρει; Σωστά τροφοδοτικά, αξιόπιστα UPS, σωστό airflow στο κουτί, φυσικά και καθαρισμός με απαραίτητη αλλαγή πάστας όποτε χρειάζεται και όχι όταν δεν βλέπω τις γρίλιες της ψύκτρας απ' την σκόνη. Διάφορα PC για gaming ή στο γραφείο έχω αγοράσει κάπου στις 20 μητρικές και πολλές από αυτές λειτουργούν απ' το 2005 ενώ ο File Server μου τρέχει πάνω σε μία μητρική του 2002 με Intel Core 2 Duo. Κάποιες προφανώς τις έχω στην άκρη και κάθονται γιατί δεν αξίζει ούτε να τις πουλήσω πλέον. Οι πελάτες μου επίσης στα δεκάδες PC που έχω στήσει και με ακούν στα θέματα της καθαριότητας και του UPS ούτε εκείνοι έχουν κάψει μητρική στο PC τους. Συνήθως βέβαια οι gamers τα αλλάζουν max στα 10 έτη αλλά και εκεί τα ίδια. Δεν είναι οι μητρικές του Η/Υ σαν εκείνες των laptop. Φυσικά θα υπάρχουν και αστοχίες υλικού αλλά αυτές οι αστοχίες βγαίνουν συνήθως σύντομα και εντός εγγύησης. Τα λέω όλα αυτά καθώς θεωρείς το διάστημα των 11 ετών πολύ μεγάλο για να "ζήσει" ένα PC. Κρατάω όμως και μία επιφύλαξη γιατί AMD πριν τους Ryzen δεν ήθελα να τους δω ούτε ζωγραφιστούς.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα