Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα και συγγνώμη για το σεντόνι αλλά είναι πολλές πληροφορίες και χρειάζεται λίγη σάλτσα για να είναι εύπεπτο! Ευχαριστώ προκαταβολικά για το χρόνο σας!

Ένα τυχαίο πρωινό πριν κάνα-δυο μήνες συνειδητοποίησα ότι το ΖΤΕ που δίνει η Inalan στις gigabit γραμμές έχει μόνο μία gigabit θύρα... (Ξέρω ότι technically και οι 4 μπορούν να κλειδώσουν στα 1000, αλλά μόνο μία μπορεί να είναι εκεί ανά πάσα στιγμή, οι άλλες πέφτουν στα 100). Έχοντας παραπάνω από μία συσκευές που χρειάζονται θέλω να έχουν τη φουλ ταχύτητα, και οπλισμένος με την απόφαση του ΕΦΕΤ ότι οι πάροχοι υποχρεούνται να επιτρέπουν στον καταναλωτή να χρησιμοποιήσει ό,τι εξοπλισμό επιθυμεί, προμηθεύτηκα ένα BE550 (overkill, αλλά ήμουν εκνευρισμένος). Με αρκετά μπρος πίσω, μπερδέματα, και αναποδιές, καταφέραμε μετά από μιάμιση ώρα στα τηλέφωνα με την τεχνικό της Inalan να καταλήξουμε με το ΖΤΕ σε bridge mode και το TP-Link να ελέγχει όλο το δίκτυο. Όλα καλά και όλα ωραία ως εδώ.

Μετά από περίπου ενάμιση μήνα, μετά το μεσημεριανό διάλειμμα ξανακάθισα στο γραφείο και ανακάλυψα πως δεν έχω ίντερνετ. Σε επικοινωνία με την τεχνική υποστήριξη (δυνατό που πρέπει να καλέσεις το τηλεφωνικό, να καταγράψουν το αίτημα, και να σε πάρει αργότερα κάποιος) με διαβεβαίωσαν ότι όλα φαίνονται άψογα από τη μεριά τους, λογικά φταίει ο εξοπλισμός μου, και δεν μπορούν να παρέχουν υποστήριξη για "ξένο" εξοπλισμό. Προσφέρθηκαν να μου αλλάξουν την MAC του bridge σε κάποια διαφορετική συσκευή για να επιβεβαιώσουμε ότι η υπηρεσία λειτουργεί. Χρειάστηκαν τρεις προσπάθειες, αλλά γύρισε τελικά σε ένα από τα συστήματά μου και όντως είχα ξανά πρόσβαση. Ωραία λέμε, να το γυρίσουμε στη "σωστή" MAC και να δούμε τι θα κάνουμε. Με το που γυρνάει στο TP-Link, συνδέεται κανονικά. Πώς γίνεται αυτό ενώ δεν πείραξα καμία ρύθμιση αν έφταιγα εγώ λέω, μάλλον κάτι είχε κολλήσει στον εξοπλισμό σας και με τα restart που κάναμε ξεκόλλησε μου λένε. Τέλος πάντων, ας πάμε παρακάτω.

Σήμερα το πρωί ξυπνώντας ήμουν ξανά χωρίς ίντερνετ. Ξανά η ίδια ιστορία, με τους τεχνικούς να μου λένε πως κάτι άλλο συνέβη αυτή τη φορά, λόγω αλλαγών στην περιοχή μου, και αν κάνω ένα restart θα στρώσει. Φυσικά δεν στρώνει τίποτα, οπότε προτείνω να βάλουμε μια τυχαία MAC και να ξαναβάλουμε του TP-Link, να δούμε αν θα δουλέψει. Δεν μπορεί να βάλει τυχαία MAC μου λέει, πρέπει να βάλουμε κάποια άλλη συσκευή σας για να δείτε ότι το δικό μας δουλεύει. Ωραία λέω, αλλά έλα που μετά από μισή ώρα προσπάθειες δεν έπαιρνε ούτε η άλλη συσκευή ίντερνετ... Περίεργο μου λέει, να σας στείλω έναν τεχνικό, και αν δεν παίρνει ούτε αυτός με το λάπτοπ του ίντερνετ να δούμε τι θα κάνουμε. Απλά να ξέρετε ότι αν αυτός παίρνει είναι δικό σας θέμα και θα χρεωθείτε την επίσκεψη. Δεν με πειράζει λέω, αλλά ας βάλουμε πίσω την MAC του εξοπλισμού μου στο μεταξύ. Προς καμία έκπληξη κανενός πήρε ίντερνετ κανονικότατα...

Πάει κανενός το μυαλό στο τι μπορεί να πηγαίνει στραβά; Τι μπορώ να κάνω για να σταματήσει το πανηγύρι κάθε τρεις και λίγο; Αν υπάρχει κάποια ρύθμιση που πρέπει να έχω στα υπόψιν για το bridge mode; Αν μπορώ να αλλάξω κάπως το setup; (Σκέφτηκα να τους πω να το αφήσουν κανονικά και απλά να περνάω όλο το δίκτυό μου απ το TP-Link, αλλά double NAT). Αν μπορώ κάπως να τους πιέσω να κάνουν κάποια αλλαγή;

Δημοσ.

Καλημέρα. Εγώ για να μην μπλέκω με bridge mode έχω ενεργοποιήσει το DMZ (αντί να κάνω NAT την κάθε πόρτα) και έχω βάλει την IP του Router μου. Έτσι ανοίγω πόρτες μόνο στο δικό μου router και παίζει κ η τηλεφωνία χωρίς θέμα πάνω από το router του Provider. Το δουλεύω έτσι πολλά χρόνια σε διάφορους providers που έχω βρεθεί χωρίς πρόβλημα.

Δημοσ.
Στις 5/5/2025 στις 8:33 ΜΜ, GregKos είπε

Σκέφτηκα να τους πω να το αφήσουν κανονικά και απλά να περνάω όλο το δίκτυό μου απ το TP-Link, αλλά double NAT

Αυτο ειναι η πιο απλή λυση. Και να υπαρχει καποιο θεμα δεν μπορουν να σου πουν τιποτα γιατι πρεπει να το λυσουν στον δικο τους εξοπλισμο.

Με την ελευση του tailscale, το Double Nat δεν ειναι πια προβλημα. Εγω κατα καιρους ειχα και Triple NAT χωρις κανενα θεμα. Και η τηλεφωνια παντα στο δικο τους router χωρις να πρέπει να παρεις κωδικους η αλλα τρικ.

Port-forward/bridge/passthrough/DMZ/publicIP και τα λοιπα ανηκουν πια στο παρελθον και δεν χρειαζονται τωρα με tailscale/zerotier/twingate και αντιστοιχες λυσεις.

Δημοσ.
7 ώρες πριν, slaughter είπε

Καλημέρα. Εγώ για να μην μπλέκω με bridge mode έχω ενεργοποιήσει το DMZ (αντί να κάνω NAT την κάθε πόρτα) και έχω βάλει την IP του Router μου. Έτσι ανοίγω πόρτες μόνο στο δικό μου router και παίζει κ η τηλεφωνία χωρίς θέμα πάνω από το router του Provider. Το δουλεύω έτσι πολλά χρόνια σε διάφορους providers που έχω βρεθεί χωρίς πρόβλημα.

Αυτό technically συνεχίζει και είναι double NAT βέβαια. Καθόλου επιπτώσεις σε ping σε παιχνίδια κλπ;

5 ώρες πριν, KostisKazan είπε

Αυτο ειναι η πιο απλή λυση. Και να υπαρχει καποιο θεμα δεν μπορουν να σου πουν τιποτα γιατι πρεπει να το λυσουν στον δικο τους εξοπλισμο.

Με την ελευση του tailscale, το Double Nat δεν ειναι πια προβλημα. Εγω κατα καιρους ειχα και Triple NAT χωρις κανενα θεμα. Και η τηλεφωνια παντα στο δικο τους router χωρις να πρέπει να παρεις κωδικους η αλλα τρικ.

Port-forward/bridge/passthrough/DMZ/publicIP και τα λοιπα ανηκουν πια στο παρελθον και δεν χρειαζονται τωρα με tailscale/zerotier/twingate και αντιστοιχες λυσεις.

ELI5 πώς με βοηθάνε τα tailscale/zerotier/twingate σε παρακαλώ

Δημοσ.
15 hours ago, GregKos said:

Αυτό technically συνεχίζει και είναι double NAT βέβαια. Καθόλου επιπτώσεις σε ping σε παιχνίδια κλπ;

Δεν παίζω παιχνίδια οπότε δεν ξέρω να σου πω.. δεν έχω δει κάποιο γενικό θέμα

Δημοσ.
16 ώρες πριν, GregKos είπε

Αυτό technically συνεχίζει και είναι double NAT βέβαια.

Αρκετες φορες ο κοσμος θελει να αποφευγει double ΝΑΤ για δυο λογους

Ο πρωτος (μαλλον οπως και εσυ) θεωρει οτι χανει στην αποδοση του δικτυου του. Στην πραξη δεν εχει καμια επιπτωση για τους περισσοτερους. Ειδικα για τα παιχνιδια (που μοιαζει να ενδιαφερεσαι) δεν εχει καποιο θεμα τo double NAT. Αλλωστε ειναι γνωστο οτι στην Ελλαδα γενικα το θεμα μας ειναι οτι οι server των παιχνιδιων ειναι καπου στην κεντρικη Ευρωπη (π.χ. Λονδινο). Οπότε το Ping σου πασχει ετσι αλλιως, οποτε το double NAT ειναι το τελευταιο που πρέπει να σε απασχολει

Ο δευτερος λογος ειναι γιατι ο κοσμος θελει να βλεπει καμερες/συναγερμους/servers εκτος σπιτιου και με double NAT αυτο γενικα ειναι πιο δυσκολο.

16 ώρες πριν, GregKos είπε

ELI5 πώς με βοηθάνε τα tailscale/zerotier/twingate σε παρακαλώ

Λυνει πληρως το δευτερο θεμα. Βαζεις tailscale σε desktop/laptop/pc/android/router/whatever και φτιαχνεις ενα δικο σου VPN που βλεπεις τις συσκευες οταν δεν εισαι σπιτι ακομα και οταν ειναι πισω απο double NAT.

Υπάρχει καποιος αλλος λογος που σε απασχολει το double NAT?

Δημοσ.

Όχι, με κάλυψες πληροφοριακά, αλλά κατά κάποιο τρόπο επιβεβαιώνεις ότι οι ιδανικές συνθήκες είναι bridge mode και "ελεύθερο". Για όλα τα υπόλοιπα σενάρια ψάχνουμε workarounds

Δημοσ.
Στις 5/5/2025 στις 8:33 ΜΜ, GregKos είπε

Ένα τυχαίο πρωινό πριν κάνα-δυο μήνες συνειδητοποίησα ότι το ΖΤΕ που δίνει η Inalan στις gigabit γραμμές έχει μόνο μία gigabit θύρα

Μπορείς να πεις πιο συγκεκριμένο μοντέλο το κάνει αυτό;

Δημοσ.

Ευχαριστώ για την απάντηση. Αυτό έχω κι εγώ και το είχα τρελάνει στα speedtest τον πρώτο καιρό (να βλέπω την 1000άρα). Δεν είχα ποτέ παρατηρήσει σε κάποιες συσκευές να μην πιάνουν σωστή ταχύτητα. Ούτε σε μεταφορές αρχείων εσωτερικά στο δίκτυο. Θα το ξαναδοκιμάσω 

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μήπως το να συνδεθεί μόνο μια θύρα από το router σε ένα switch λύνει το πρόβλημα?

Επεξ/σία από paptho
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Καλημέρα!
Εγώ πήρα στην Inalan εχθές και ζήτησα bridge. 
Με κάλεσε ένας υπάλληλος και μου είπε ότι με το modem/router που μου έδωσαν δεν υποστηρίζεται. 

Ωστόσο, μου πρότεινε να μου φέρουν έναν αντάπτορα που από οπτική ίνα θα γίνεται ethernet ώστε να το συνδέσω στο Fritzbox 7590 που έχω. 

Δεν ξέρω αν σε βοηθάει αυτό.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...