Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μια τετοια μεταβαση σημαινει αλλαγη επεξστη, mobo και μνημων.

1. Καταρχην υπαρχει σοβαρος λογος να προτιμηθει το ακριβοτερο ΑΜ5, περαν της μελοντικης προοπτικης για επεκτασεις?

2. Με τις καρτες γραφικων δεν εχω καταλαβει τι παιζει. Μια παλια PCI-E 2.0 x16 μπορει να μπει σε ΑΜ4 mobo? Εν τω μεταξυ οι περισσοτροι Ryzen εχουν ενσωματωμενα γραφικα, ειναι αυτα αρκετα αν δε παιζεις συγχρονα απαιτητικα παιχνιδια? Εχω διαβασει οτι ειναι σε υψηλο επιπεδο, καλυτερα απο τις περισσοτερες παλιες καρτες αλλα επιβαρυνουν πολυ τον επεξστη?

3. Μια Creative PCI-E καρτα ηχου θα ταιριαζει? μια PCI-E x1 καρτα wifi?

4. Aπ οτι βλεπω ολοι οι Ryzen, εκτος των πολυ ακριβων μοντελων, εχουν ΤDP μολις 65W. Aρα θα μου αρκει το 430W psu που εχω, ή υπαρχουν αλλα θεματα? Η aftermarket ψυκτρα που εχω στην ΑΜ3 θα ταιριαζει?

5. Windows 7 μπαινουν?

Επεξ/σία από fitsoulas2024
  • Απαντ. 46
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, fitsoulas2024 είπε

1. Καταρχην υπαρχει σοβαρος λογος να προτιμηθει το ακριβοτερο ΑΜ5, περαν της μελοντικης προοπτικης για επεκτασεις?

Αν διαθέτεις το budget, πας σε am5 για ανώτερες επιδόσεις και μελλοντική ασφάλεια (μεγαλύτερο περιθώριο αναβαθμίσεων σε βάθος χρόνου), αν αξίζει είναι άλλη κουβέντα και περιλαμβάνει υποκειμενικά κριτήρια. Το am5 επαρκεί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

2. Με τις καρτες γραφικων δεν εχω καταλαβει τι παιζει. Μια παλια PCI-E 2.0 x16 μπορει να μπει σε ΑΜ4 mobo? Εν τω μεταξυ οι περισσοτροι Ryzen εχουν ενσωματωμενα γραφικα, ειναι αυτα αρκετα αν δε παιζεις συγχρονα απαιτητικα παιχνιδια? Εχω διαβασει οτι ειναι σε υψηλο επιπεδο, καλυτερα απο τις περισσοτερες παλιες καρτες αλλα επιβαρυνουν πολυ τον επεξστη?

Pcie είναι backward compatible. Μοναδική αλλά νομίζω μικρή πιθανότητα, να μην υποστηρίζει η κάρτα καθόλου uefi.

Οι περισσότεροι ryzen (am4) δεν διαθέτουν ενσωματωμένα. Ενσωματωμένα φέρουν αυτοί με την κατάληξη xxxxG (g=graphics, πλέον υπάρχουν και μοντέλα gt).

Γενικά, στα ενσωματωμένα οι apu της amd έχουν τα δυνατότερα και παίζει να είναι όντως πιο δυνατά από αρκετές παλιές κάρτες γραφικών. Αν ζητάς συγκεκριμένη σύγκριση ανέφερε μοντέλο. Για απλή καθημερινή είναι παραπάνω από επαρκές.  Για απαιτητικό και σύγχρονο  gaming  δεν κάνουν. Περιορισμένες οι δυνατότητες τους, σηκώνουν αρκετά παιχνίδια σε 1080p(με υποχωρήσεις).

Τα ενσωματωμένα κυρίως απαιτούν επιπλέον μνήμη ram (μοιράζονται). Ακόμη ένα "μειονέκτημα" οτι για να χωρέσουν στο τσιπ χάνεις κάποια features (μειον μερικά lanes και υποδεέστερο pcie version), αδιάφορο για απλή καθημερινή χρήση. Η θερμοκρασία είναι σχετική με την χρήση που κανείς, όσα περισσότερα ζητάς, τόσο περισσότερο θερμαίνεται.

Να ταιριάξει που; Εφόσον η μητρική διαθέτει την ανάλογη pcie είσοδο, φυσικά. Είναι κάπως μπερδεμένη η ερώτηση...

4. Aπ οτι βλεπω ολοι οι Ryzen, εκτος των πολυ ακριβων μοντελων, εχουν ΤDP μολις 65W. Aρα θα μου αρκει το 430W psu που εχω, ή υπαρχουν αλλα θεματα? Η aftermarket ψυκτρα που εχω στην ΑΜ3 θα ταιριαζει?

Το psu wattage έχει να κάνει με τη συνολική κατανάλωση του συστήματος και όχι μόνο από τον επεξεργαστή. Κάρτα γραφικών και επεξεργαστής τα κυριότερα φορτία, επιπλέον παίζουν ρόλο οι δίσκοι, μνήμες ραμ, ανεμιστήρες κλπ. 430w γενικά είναι συνήθως λίγα αν επιθυμείς να βάλεις ξεχωριστή κάρτα γραφικών. Με ενσωματωμένα θα είσαι μια χαρά.
Έχε στο νου σου οτι τα τροφοδοτικά γερνούν, οπότε αν μιλάμε για πολύ παλιό, σκέψου σοβαρά να το αλλάξεις.

Η ψύκτρα δεν ταιριάζει άμεσα. Πολλές από τις after market ψύκτρες έχουν kit για να ταιριάζει σε άλλα socket. Αν υπάρχει για την δική σου (και σε λογική τιμή) μπορείς να  την κρατήσεις. Περισσότερα Info όταν πεις μοντέλο.

5. Windows 7 μπαινουν?

Ναι αλλά γιατί να κάνεις κάτι τέτοιο;

Σε λίγο σταματάει η υποστήριξη των win10 εσύ θα μείνεις με τα 7αρια;

Δε σε προβληματίζει που όλα γίνονται πλέον ψηφιακά; Δε χρειάζεσαι ενημερώσεις ασφαλείας;

Επεξ/σία από nickol-us
  • Like 7
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 hours ago, fitsoulas2024 said:

Γενικότερα υπάρχουν πολλοί λόγοι να προτιμηθεί το AM5 και ελάχιστες περιπτώσεις που αξίζει το AM4. Χωρίς να ξέρω ποια είναι η χρήση, το budget και τι αποσκοπείς να κερδίσεις από την αναβάθμιση δεν μπορώ να σου πω αν ανήκεις σε κάποια από αυτές.

Αν το CPU προορίζεται να υποστηρίξει μία GPU των 400-600 ευρώ για τα "συγχρονα απαιτητικα παιχνιδια" που αναφέρεις πιο κάτω τότε το AM5 είναι σχεδόν μονόδρομος. Το μόνο φθηνό διαθέσιμο AM4 gaming CPU είναι το 5700Χ3D (220 euro) που ενώ έχει παρόμοιες gaming επιδόσεις με ένα 7700 (192 euro tray) σε όλα τα υπόλοιπα υστερεί αισθητά (όπως και σε συγκεκριμένα games).

Η  PCI-E 2.0 x16 δεν αξίζει να μπει σε καινούργιο σύστημα. Μεγάλη κατανάλωση χωρίς λόγο ενώ ταυτόχρονα δεν μπορεί να παίξει τίποτα. Η ενσωματωμένη των ΑΜ5 7ΧΧΧ δεν κάνει για τίποτα πέρα από LOL και ΜΑΜΕ.

Η ενσωματωμένη των ΑΜ4 5XXXG είναι πάρα πολύ αργή για τα σημερινά δεδομένα. Συγκεκριμένα σε ένα παιχνίδι του 2020 σε 1080p με lowest settings, θα έχεις 24fps με 5600G / 27.5 fps με 5700G / 56 fps με GTX 1060 ενώ μπορείς με μία μεταχειρισμένη 2060 να έχεις 60fps με high settings ή με μία καινούργια 7700 ΧΤ 90fps με high settings σε 1440p.

Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι ενσωματωμένη και gaming = μόνο ταλαιπωρία, μεταχειρισμένη 2060 = οκ για παλιά παιχνίδια και για συγχρονα απαιτητικα παιχνιδια οριακά 400 ευρώ καινούργια κάρτα.

Μην φαντάζεσαι ότι έχει καλές επιδόσεις η Creative, έβλεπα πρόσφατα τα DAC στα τελευταία μοντέλα της και είναι σαν να τα έχουν βγάλει από μουσείο, φαντάσου στις παλιές. Υπάρχουν πολλές μητρικές με καλές ενσωματωμένες κάρτες ήχου και καλό wifi. Σε γενικές γραμμές πάντως οι παλιές κάρτες μπαίνουν κανονικά (αν υπάρχουν drivers) αλλά συνήθως δεν αξίζει.

Για την ψύκτρα δεν γνωρίζω αφού δεν αναφέρεις το μοντέλο της αλλά υπάρχουν πολλές πχ Noctua που μπαίνουν και σε AM3 και σε AM4.

Το τροφοδοτικό έχει ελάχιστες πιθανότητες να δίνει σωστό ρεύμα λόγω ηλικίας / κακής κατασκευής όλων των 430W PSU, αυτό μπορεί να μεταφράζεται σαν οριακά οκ λειτουργία (λίγες πιθανότητες) ή σαν αυξημένη θερμοκρασία στο CPU/προβλήματα σταθερότητας. Η πιθανότητα να βάλεις και GPU και καινούργιο CPU και να δουλέψουν σωστά με το PSU σου είναι υπερβολικά λίγες.

5. Windows 7 μπαινουν?

Δεν θέλεις να το κάνεις αυτό στον εαυτό σου, είναι σαν να προκαλείς την τύχη σου. Αν δεν σου αρέσουν τα windows σήμερα το linux έχει καλές επιδόσεις σε πολλά παιχνίδια και πολύ περισσότερο software/drivers σε σχέση με το παρελθόν.

Επεξ/σία από elpenor
  • Like 7
Δημοσ.

Είδα το θέμα, μπήκα να απαντήσω αλλά το κάλυψαν άψογα οι 2 προλαλήσαντες. 

Αν υπάρχει ψιλοσύγχρονη κάρτα (γενιά 900 απο nvidia και RX400 απο AMD και πέρα), και θες πολύ οικονομικά, πας σε B550, 16GB ram και 5600 με σύνολο κάτω απο 200 ευρώ.

• Like 3
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, Sheogorath είπε

Είδα το θέμα, μπήκα να απαντήσω αλλά το κάλυψαν άψογα οι 2 προλαλήσαντες. 

Αν υπάρχει ψιλοσύγχρονη κάρτα (γενιά 900 απο nvidia και RX400 απο AMD και πέρα), και θες πολύ οικονομικά, πας σε B550, 16GB ram και 5600 με σύνολο κάτω απο 200 ευρώ.

Συμφωνώ. Απλά με τόσο μικρή διαφορά τιμής ας πάει από τώρα σε 32 gb ram αν μπορεί.

• Like 5
Δημοσ.
14 ώρες πριν, nickol-us είπε

Αν διαθέτεις το budget, πας σε am5 για ανώτερες επιδόσεις και μελλοντική ασφάλεια (μεγαλύτερο περιθώριο αναβαθμίσεων σε βάθος χρόνου), αν αξίζει είναι άλλη κουβέντα και περιλαμβάνει υποκειμενικά κριτήρια. Το am5 επαρκεί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

12 ώρες πριν, elpenor είπε

Γενικότερα υπάρχουν πολλοί λόγοι να προτιμηθεί το AM5 και ελάχιστες περιπτώσεις που αξίζει το AM4. Χωρίς να ξέρω ποια είναι η χρήση, το budget και τι αποσκοπείς να κερδίσεις από την αναβάθμιση δεν μπορώ να σου πω αν ανήκεις σε κάποια από αυτές.

Oι μελλοντικες αναβαθμισεις σε βαθος χρονου δε με ενδιαφερουν. Αρα αν υπαρχει ενα μοντελο Α4 και ενα Α5 στα  ιδια ακριβως χαρακτηριστικα, τοτε θα προτιμησω το φτηνοτερο απο τα δυο.

Οταν πας απο ΑΜ3 σε ΑΜ4/5 ειναι αυτονοητο οτι κερδιζεις σε καθε περιπτωση.

Γενικά, στα ενσωματωμένα οι apu της amd έχουν τα δυνατότερα και παίζει να είναι όντως πιο δυνατά από αρκετές παλιές κάρτες γραφικών. Αν ζητάς συγκεκριμένη σύγκριση ανέφερε μοντέλο. Για απλή καθημερινή είναι παραπάνω από επαρκές.  Για απαιτητικό και σύγχρονο  gaming  δεν κάνουν. Περιορισμένες οι δυνατότητες τους, σηκώνουν αρκετά παιχνίδια σε 1080p(με υποχωρήσεις).

Τα ενσωματωμένα κυρίως απαιτούν επιπλέον μνήμη ram (μοιράζονται). Ακόμη ένα "μειονέκτημα" οτι για να χωρέσουν στο τσιπ χάνεις κάποια features (μειον μερικά lanes και υποδεέστερο pcie version), αδιάφορο για απλή καθημερινή χρήση. Η θερμοκρασία είναι σχετική με την χρήση που κανείς, όσα περισσότερα ζητάς, τόσο περισσότερο θερμαίνεται.

Η  PCI-E 2.0 x16 δεν αξίζει να μπει σε καινούργιο σύστημα. Μεγάλη κατανάλωση χωρίς λόγο ενώ ταυτόχρονα δεν μπορεί να παίξει τίποτα. Η ενσωματωμένη των ΑΜ5 7ΧΧΧ δεν κάνει για τίποτα πέρα από LOL και ΜΑΜΕ.

Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι ενσωματωμένη και gaming = μόνο ταλαιπωρία, μεταχειρισμένη 2060 = οκ για παλιά παιχνίδια και για συγχρονα απαιτητικα παιχνιδια οριακά 400 ευρώ καινούργια κάρτα.

Οπως ειπα, δεν ενδιαφερομαι για συγχρονα απαιτητικα παιχνιδια. Η PCI-E 2.0 x16 που εχω ειναι αυτη. Aπ οτι εχω καταλαβει οι ενσωματωμενες των Ryzen ειναι ανωτερες, αρα δε θα τη χρειαστω.

Οταν λες "χρειαζονται επιπλεον μνημη", εννοεις ram? Αρα ποση ram ΑΜ4 θα χρειαστει να παρω?

Οταν ειπα "επιβαρυνουν τον επεξστη" δεν εννοουσα μονο θερμικα. Καπου διαβασα σχολιο καποιου πως οταν επαιζε ενα παιχνιδι ο επξστης ειχε "γονατισει".

Να ταιριάξει που; Εφόσον η μητρική διαθέτει την ανάλογη pcie είσοδο, φυσικά.

Aρα υπαρχουν Α4 mobos με υποδοχες για αυτες τις καρτες  και θα μπορεσω να τις τοποθετησω κανονικα.

Μην φαντάζεσαι ότι έχει καλές επιδόσεις η Creative, έβλεπα πρόσφατα τα DAC στα τελευταία μοντέλα της και είναι σαν να τα έχουν βγάλει από μουσείο, φαντάσου στις παλιές. Υπάρχουν πολλές μητρικές με καλές ενσωματωμένες κάρτες ήχου και καλό wifi. Σε γενικές γραμμές πάντως οι παλιές κάρτες μπαίνουν κανονικά (αν υπάρχουν drivers) αλλά συνήθως δεν αξίζει.

Οι καρτες υπαρχουν ηδη. Δηλαδη μου προτεινεις να τις πεταξω και να παρω mobo με ενσωματωμενα αυτα τα χαρακτηριστικα?

Το psu wattage έχει να κάνει με τη συνολική κατανάλωση του συστήματος και όχι μόνο από τον επεξεργαστή. Κάρτα γραφικών και επεξεργαστής τα κυριότερα φορτία, επιπλέον παίζουν ρόλο οι δίσκοι, μνήμες ραμ, ανεμιστήρες κλπ. 430w γενικά είναι συνήθως λίγα αν επιθυμείς να βάλεις ξεχωριστή κάρτα γραφικών. Με ενσωματωμένα θα είσαι μια χαρά.

Έχε στο νου σου οτι τα τροφοδοτικά γερνούν, οπότε αν μιλάμε για πολύ παλιό, σκέψου σοβαρά να το αλλάξεις.

Η ψύκτρα δεν ταιριάζει άμεσα. Πολλές από τις after market ψύκτρες έχουν kit για να ταιριάζει σε άλλα socket. Αν υπάρχει για την δική σου (και σε λογική τιμή) μπορείς να  την κρατήσεις. Περισσότερα Info όταν πεις μοντέλο.

Για την ψύκτρα δεν γνωρίζω αφού δεν αναφέρεις το μοντέλο της αλλά υπάρχουν πολλές πχ Noctua που μπαίνουν και σε AM3 και σε AM4.

Το τροφοδοτικό έχει ελάχιστες πιθανότητες να δίνει σωστό ρεύμα λόγω ηλικίας / κακής κατασκευής όλων των 430W PSU, αυτό μπορεί να μεταφράζεται σαν οριακά οκ λειτουργία (λίγες πιθανότητες) ή σαν αυξημένη θερμοκρασία στο CPU/προβλήματα σταθερότητας. Η πιθανότητα να βάλεις και GPU και καινούργιο CPU και να δουλέψουν σωστά με το PSU σου είναι υπερβολικά λίγες.

Το psu υπαρχει και εννοειται υπολογισμενο για ολα τα υποσυστηματα. Ο υπαρχων ΑΜ3 επξστης εχει TDP 95 και καρτα ειναι αυτη που αναφερθηκε. Τα 430W ειναι υπεραρκετα, αρα φανταζομαι οτι θα ειναι υπεραρκετα και για τον νεο επξστη με το ΤDP 65. Γερικο ειναι οντως, το SpeedFan πχ. δινει στη τιμη +3.3V μολις 3.26V. Aπο τη στιγμη που δουλευει ομως, ποιος ειναι ο κινδυνος? Ειναι αυτο.

Η ψυκτρα ειναι αυτη, θα μπαινει στην ΑΜ4 mobo? Υπολογιζω οτι θα μπορει να δουλευει και fanless, αφου ο νεος επξστης δεν ειναι ενεργοβορος.

Ναι αλλά γιατί να κάνεις κάτι τέτοιο;

Γιατι δεν εχω χρονο να μαθω νεο λειτουργικο. Και που θα αναγκαστω να ξαναπερασω το λειτουργικο και τις ρυθμισεις ειναι μπελας. Παντως στα requirements καποιων επξστων που ειδα αναφερεται Win10(και πανω, προφανως)

Δημοσ.
30 λεπτά πριν, fitsoulas2024 είπε

Oι μελλοντικες αναβαθμισεις σε βαθος χρονου δε με ενδιαφερουν. Αρα αν υπαρχει ενα μοντελο Α4 και ενα Α5 στα  ιδια ακριβως χαρακτηριστικα, τοτε θα προτιμησω το φτηνοτερο απο τα δυο.

Δεν είναι στα ίδια χαρακτηριστικά, ωστόσο σε καθημερινή χρήση δε θα καταλάβεις διαφορά. Η μοναδική περίπτωση να δεις διαφορά είναι σε (μεγάλο) βάθος χρόνου.

31 λεπτά πριν, fitsoulas2024 είπε

Οπως ειπα, δεν ενδιαφερομαι για συγχρονα απαιτητικα παιχνιδια. Η PCI-E 2.0 x16 που εχω ειναι αυτη. Aπ οτι εχω καταλαβει οι ενσωματωμενες των Ryzen ειναι ανωτερες, αρα δε θα τη χρειαστω.

Σωστά

32 λεπτά πριν, fitsoulas2024 είπε

Οταν λες "χρειαζονται επιπλεον μνημη", εννοεις ram? Αρα ποση ram ΑΜ4 θα χρειαστει να παρω?

Προσπαθούσα να σου δώσω να καταλάβεις τι διαφορές έχουν οι επεξεργαστές που φέρουν ενσωματωμένα. Οι επεξεργαστές με ενσωματωμένα της δανείζονται μνήμη απο τη ram του συστήματος, οπότε ότι "δίνεις" στα ενσωματωμένα, το χάνεις και δε μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για τον υπολογιστή σου(χρησιμοποιείται αποκλειστικά απο τα ενσωματωμένα).

32 λεπτά πριν, fitsoulas2024 είπε

Οταν ειπα "επιβαρυνουν τον επεξστη" δεν εννοουσα μονο θερμικα. Καπου διαβασα σχολιο καποιου πως οταν επαιζε ενα παιχνιδι ο επξστης ειχε "γονατισει".

Προφανώς όταν τραβάς το 100% από κάτι αυτό αρχίζει και "γονατίζει"... δεν έχει να κάνει με τα ενσωματωμένα

36 λεπτά πριν, fitsoulas2024 είπε

Aρα υπαρχουν Α4 mobos με υποδοχες για αυτες τις καρτες  και θα μπορεσω να τις τοποθετησω κανονικα.

Οι περισσότερες μητρικές φέρουν pcie θύρες, αν έχεις κάποια συγκεκριμένη απαίτηση, απλά ελέγχεις πριν την κτήση. Οι επίσημες σελίδες των προϊόντων (και όχι απο σκρουτζ κλπ) έχουν αναλυτική λίστα με i/o κλπ

38 λεπτά πριν, fitsoulas2024 είπε

Το psu υπαρχει και εννοειται υπολογισμενο για ολα τα υποσυστηματα. Ο υπαρχων ΑΜ3 επξστης εχει TDP 95 και καρτα ειναι αυτη που αναφερθηκε. Τα 430W ειναι υπεραρκετα, αρα φανταζομαι οτι θα ειναι υπεραρκετα και για τον νεο επξστη με το ΤDP 65. Γερικο ειναι οντως, το SpeedFan πχ. δινει στη τιμη +3.3V μολις 3.26V. Aπο τη στιγμη που δουλευει ομως, ποιος ειναι ο κινδυνος? Ειναι αυτο.

Το τροφοδοτικό επαρκεί ως wattage.

Το δικό σου τροφοδοτικό θα ήταν καλό να μην το εμπιστευτείς και να το αφήσεις να πάει στο καλό μαζί με το παλιό hardware.

Εκτός του οτι τα πράσινα cx έχουν κάκιστη φήμη (μπορείς να ψάξεις αναφορές), πρέπει να γνωρίζεις οτι τα τροφοδοτικά, φέρουν ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές που γερνούν και χάνουν τη δυναμική τους. Το οτι καταφέρνει το τροφοδοτικό να βγάζει αυτή την τάση, μέχρι το πόσο σταθερή είναι και πόσο θόρυβο έχει, απέχει πολύ και είναι κάτι που δε μπορείς να το δεις με πολύμετρο...

44 λεπτά πριν, fitsoulas2024 είπε

Η ψυκτρα ειναι αυτη, θα μπαινει στην ΑΜ4 mobo? Υπολογιζω οτι θα μπορει να δουλευει και fanless, αφου ο νεος επξστης δεν ειναι ενεργοβορος.

Δεν βρίσκω καμία αναφορά για am4 bracket στη συγκεκριμένη ψύκτρα. Άνοιξε ticket στη "μαμά" εταιρία μήπως έχει κάποια λύση.

41 λεπτά πριν, fitsoulas2024 είπε

Γιατι δεν εχω χρονο να μαθω νεο λειτουργικο. Και που θα αναγκαστω να ξαναπερασω το λειτουργικο και τις ρυθμισεις ειναι μπελας. Παντως στα requirements καποιων επξστων που ειδα αναφερεται Win10(και πανω, προφανως)

Τα νέα windows os, είναι απείρως πιο γρήγορα στην εγκατάσταση και πολλά εγκαθίστονται αυτόματα. Αξίζει τον κόπο να ασχοληθείς ελάχιστα από το να είσαι εκτεθειμένος. Γνώμη μου φυσικά και κάνεις οτι θες...

• Like 1
Δημοσ.

Οι ΑΜ4 δεν έχουν όλοι ενσωματωμένα, και αυτοί που έχουν είναι πάνω κάτω (κάτω θα έλεγα) ίδια με την κάρτα σου που είναι PCIe Gen3.0 . Μην πάρεις απλό 5600 και περιμένεις να έχει γραφικά δηλαδή.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, nickol-us είπε

1. Δεν είναι στα ίδια χαρακτηριστικά, ωστόσο σε καθημερινή χρήση δε θα καταλάβεις διαφορά. Η μοναδική περίπτωση να δεις διαφορά είναι σε (μεγάλο) βάθος χρόνου.

2. Προσπαθούσα να σου δώσω να καταλάβεις τι διαφορές έχουν οι επεξεργαστές που φέρουν ενσωματωμένα. Οι επεξεργαστές με ενσωματωμένα της δανείζονται μνήμη απο τη ram του συστήματος, οπότε ότι "δίνεις" στα ενσωματωμένα, το χάνεις και δε μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για τον υπολογιστή σου(χρησιμοποιείται αποκλειστικά απο τα ενσωματωμένα).

3. Προφανώς όταν τραβάς το 100% από κάτι αυτό αρχίζει και "γονατίζει"... δεν έχει να κάνει με τα ενσωματωμένα

4. Οι περισσότερες μητρικές φέρουν pcie θύρες, αν έχεις κάποια συγκεκριμένη απαίτηση, απλά ελέγχεις πριν την κτήση. Οι επίσημες σελίδες των προϊόντων (και όχι απο σκρουτζ κλπ) έχουν αναλυτική λίστα με i/o κλπ

5. Το δικό σου τροφοδοτικό θα ήταν καλό να μην το εμπιστευτείς και να το αφήσεις να πάει στο καλό μαζί με το παλιό hardware.

Εκτός του οτι τα πράσινα cx έχουν κάκιστη φήμη (μπορείς να ψάξεις αναφορές), πρέπει να γνωρίζεις οτι τα τροφοδοτικά, φέρουν ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές που γερνούν και χάνουν τη δυναμική τους. Το οτι καταφέρνει το τροφοδοτικό να βγάζει αυτή την τάση, μέχρι το πόσο σταθερή είναι και πόσο θόρυβο έχει, απέχει πολύ και είναι κάτι που δε μπορείς να το δεις με πολύμετρο...

6. Τα νέα windows os, είναι απείρως πιο γρήγορα στην εγκατάσταση και πολλά εγκαθίστονται αυτόματα. Αξίζει τον κόπο να ασχοληθείς ελάχιστα από το να είσαι εκτεθειμένος. Γνώμη μου φυσικά και κάνεις οτι θες...

1. Αν ειναι, λεω. Δεν υπαρχει μοντελο ΑΜ4 που να εχει τα ιδια χαρακτηριστικα με ενα μοντελο ΑΜ5? πχ. ενα ακριβο ΑΜ4 με ενα φτηνο ΑΜ5.

2. Ναι, παιζει ρολο σε αυτο η AM4 ram? διορθωνεται με περισσοτερη ram?

3. Ο φιλος γραφει σε σχολιο στη σελιδα του προϊοντος οτι δε κανει για παιχνιδια, γιατι επαιζε ενα και διαπιστωσε οτι γονατισε τον επεξστη, δλδ οτι προφανως αυτος επιασε το 90-100% του. Σε απλα παιχνιδια(οχι απαιτητικα και συγχρονα) δε θα υπαρχει τετοιο προβλημα, φανταζομαι.

4. Η απαιτηση που εχω ειναι να μπορω να τοποθετησω τις δυο καρτες μου που ειπα. Κοιταξα μερικες μητρικες(απο τα φτηνοτερα μοντελα), οι περισσοτερες δε φαινεται να εχουν διαθεσιμες υποδοχες ή εχουν ελαχιστες.

5. Ποιος ειναι ο κινδυνος? δλδ καλο για το υπαρχον συστημα, αλλα ακαταλληλο για το επομενο? Το παλιο συστημα (cpu-mobo-ram) θα παει στο htpc μου.  "Κακιστη φημη" αλλα εδω και 12 χρονια δουλευει αψογα. Του εχω βαλει αλλο, αθορυβο ανεμιστηρα αρα θορυβος γιοκ.

6. Μα δε μιλησα για το χρονο εγκαταστασης, 10' κανουν τα 7 να εγκατασταθουν στον ssd. Για το χρονο να μαθω πως δουλευουν τα 11 λεω. Ενταξει, 15 χρονια τωρα εκτεθειμενος ειμαι :-)

26 λεπτά πριν, Sheogorath είπε

Οι ΑΜ4 δεν έχουν όλοι ενσωματωμένα, και αυτοί που έχουν είναι πάνω κάτω (κάτω θα έλεγα) ίδια με την κάρτα σου που είναι PCIe Gen3.0 . Μην πάρεις απλό 5600 και περιμένεις να έχει γραφικά δηλαδή.

Θα παρω εναν με ενσωματωμενα. Αφου εχουν την ιδια αποδοση, γιατι οχι? ενα εξαρτημα λιγοτερο, και λιγοτερο ρευμα. Μονο να διασαφηνιστει αν απαιτειται περισσοτερη ram.

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, fitsoulas2024 είπε

1. Αν ειναι, λεω. Δεν υπαρχει μοντελο ΑΜ4 που να εχει τα ιδια χαρακτηριστικα με ενα μοντελο ΑΜ5? πχ. ενα ακριβο ΑΜ4 με ενα φτηνο ΑΜ5.

2. Ναι, παιζει ρολο σε αυτο η AM4 ram? διορθωνεται με περισσοτερη ram?

3. Ο φιλος γραφει σε σχολιο στη σελιδα του προϊοντος οτι δε κανει για παιχνιδια, γιατι επαιζε ενα και διαπιστωσε οτι γονατισε τον επεξστη, δλδ οτι προφανως αυτος επιασε το 90-100% του. Σε απλα παιχνιδια(οχι απαιτητικα και συγχρονα) δε θα υπαρχει τετοιο προβλημα, φανταζομαι.

4. Η απαιτηση που εχω ειναι να μπορω να τοποθετησω τις δυο καρτες μου που ειπα. Κοιταξα μερικες μητρικες(απο τα φτηνοτερα μοντελα), οι περισσοτερες δε φαινεται να εχουν διαθεσιμες υποδοχες ή εχουν ελαχιστες.

5. Ποιος ειναι ο κινδυνος? δλδ καλο για το υπαρχον συστημα, αλλα ακαταλληλο για το επομενο? Το παλιο συστηγμα (cpu-mobo-ram) θα παει στο htpc μου.  "Κακιστη φημη" αλλα εδω και 12 χρονια δουλευει αψογα. Του εχω βαλει αλλο, αθορυβο ανεμιστηρα αρα θορυβος γιοκ.

6. Μα δε μιλησα για το χρονο εγκαταστασης, 10' κανουν τα 7 να εγκατασταθουν στον ssd. Για το χρονο να μαθω πως δουλευουν τα 11 λεω. Ενταξει, 15 χρονια τωρα εκτεθειμενος ειμαι :-)

Θα παρω εναν με ενσωματωμενα. Αφου εχουν την ιδια αποδοση, γιατι οχι? ενα εξαρτημα λιγοτερο, και λιγοτερο ρευμα. Μονο να διασαφηνιστει αν απαιτειται περισσοτερη ram.

Γιατί αυτός με τα εσνωματομένα έχει 122 ευρώ ενώ ο χωρίς έχει 95. 

Δημοσ.
Μόλις τώρα, Sheogorath είπε

Γιατί αυτός με τα εσνωματομένα έχει 122 ευρώ ενώ ο χωρίς έχει 95. 

Yπαρχουν φτηνοτερα μοντελα, οπως μπορεις να δεις στη σελιδα του e-shop.gr εδω, με 63 και 66€. Εαν συγκρινεις με αυτες τις καρτες τα τεστ λενε οτι ειναι ανωτερες

https://gpu.userbenchmark.com/Compare/AMD-RX-Vega-8-Ryzen-iGPU-vs-AMD-HD-7750/m441833vsm7709

https://gpu.userbenchmark.com/Compare/AMD-RX-Vega-11-Ryzen-iGPU-vs-AMD-HD-7750/m401440vsm7709

Δημοσ.

Το καλύτερο cpu του ΑΜ4, ο 5700X3D, ισοδυναμει χοντρικα σε αποδοση με τα φθηνοτερα cpu του AM5, τους 7500f / 7600 .

Εξαιτίας αυτού, η πολυ πρακτικη συμβουλη ειναι οτι: 

- αν εχεις budget για cpu + mobo + ram 32GB συνολο μέχρι 270Ε, πας σε ΑΜ4.

- αν εχεις budget για αυτα απο 430Ε και πανω, πας σε ΑΜ5. 

Δηλαδή, μην ξεφύγεις και πληρωσεις για ΑΜ4 πλατφόρμα πολυ πανω απο τα 270Ε, γιατι πλησιάζεις τα 430Ε οποτε και τοτε συμφέρει σίγουρα να παρεις ΑΜ5. 

Windows 11 pro (και office 365) θα βαλεις δωρεάν (εφοσον δεν εισαι επαγγελματιας που τον ελεγχει η εφορια) με την ενεργοποίηση που περιγράφει το GitHub που ανήκει στη Microsoft , που αφού το γράψανε μέχρι και στα νέα του insomnia, δεν θα ντραπουμε να το γράφουμε κι εμείς εδώ. 😁

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, sattack είπε

Το καλύτερο cpu του ΑΜ4, ο 5700X3D, ισοδυναμει χοντρικα σε αποδοση με τα φθηνοτερα cpu του AM5, τους 7500f / 7600 .

Εξαιτίας αυτού, η πολυ πρακτικη συμβουλη ειναι οτι: 

- αν εχεις budget για cpu + mobo + ram 32GB συνολο μέχρι 270Ε, πας σε ΑΜ4.

ναι, τι μοντελα ακριβως μου προτεινεις?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, fitsoulas2024 είπε

ναι, τι μοντελα ακριβως μου προτεινεις?

AM4 γυρω στα 270Ε: cpu 5600 + μητρική Β550 γύρω στα 90-110Ε + μνήμες 32 GB DDR4 3200 γύρω στα 48Ε. 

Όπως έγραψα, όχι κάτι πολύ ακριβότερο από αυτά, γιατί τότε πλησιάζεις στην τιμή ενός φτηνού ΑΜ5 το οποίο θα είναι πάντα καλύτερο απο οποιοδήποτε ΑΜ4. Το μόνο πλεονέκτημα του ΑΜ4 είναι να κάνεις μεγάλη οικονομία. 

ΑΜ5 (από 430Ε και άνω): 32GB DDR5 6000 cl30 γύρω στα 95Ε, μητρική ανάλογα πόση οικονομία θες να κάνεις υπάρχει Β650 από 140Ε, cpu παρομοίως ανάλογα πόση οικονομία, 7500f ή 7600 ή 9600Χ. 

Σε όλα τα cpu (ΑΜ4 και ΑΜ5), είτε βολεύεσαι με τη στοκ ψύκτρα (αν έχουν),  είτε παίρνεις μια Arctic Freezer 36 γύρω στα 30Ε. 

Όλα δέχονται και την 1060 κάρτα γραφικών (ο 7600 και ο 9600x έχουν ενσωματωμενη, αλλά νομίζω είναι λίγο χειρότερη από την 1060). Και όλα έχουν έξτρα pcie θυρες για να βάλεις την άλλη κάρτα pcie που έχεις. 

Αν τύχει και θελεις οπωσδήποτε ενσωματωμένα γραφικά, συζητάμε για κάποιο άλλο cpu ΑΜ4 (ή και ΑΜ5). Πάντως σε τέτοια περίπτωση, θα χρησιμοποιήσουν το πολύ 2 GB από τη ram, που στα 32GB που θα έχεις σύνολο είναι το τίποτα. Οπότε αυτό που σε προβλημάτισε, δεν είναι καν θέμα. 

6 ώρες πριν, fitsoulas2024 είπε

Win 11 δε βαζω ουτε δωρεαν, εκτος αν οι Ryzen δε τρεχουν με 7.

Καλά! Κι εγώ είχα ΑΜ3 σύστημα και 2 laptop DDR3 (δεν έκανα τίποτα ιδιαίτερο για να με ζορίσει να τα αλλάξω) και είχα μείνει κολλημένος με τα win7 επειδή στην αρχή τα 8 είχαν θέματα και άργησα πολυ να δοκιμάσω τα 10, και μετα το μετανοιώσα που είδα τι καλά που έπαιζαν τα win10 στα παλιά αυτά συστήματα. 

Και στο παλιό σου ΑΜ3, αν το κρατήσεις για άλλη δουλειά ή απλώς για γούστο, βάλε win10, θα του δώσει νέα πνοή σε σχέση με τα 7 ! 

Επεξ/σία από sattack

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...