duffyduck Δημοσ. Κυριακή στις 11:57 πμ Δημοσ. Κυριακή στις 11:57 πμ (επεξεργασμένο) 14 hours ago, fitsoulas2024 said: Πραγματι προκειται για παλια καρτα και μαλλον δε θα υπαρχουν drivers για τα Win11 που θα περασω. Το μοντελο ειναι αυτο. Μπορει να μην αναγνωριστει καν? Mηπως το ιδιο και η καρτα wi-fi? Latest drivers απο τον Daniel_K For X-Fi Xtreme Audio PCI Express https://danielkawakami.blogspot.com/2015/08/sb-x-fi-xtreme-audio-pcie-notebook.html For X-Fi Xtreme Audio PCI https://danielkawakami.blogspot.com/2015/08/p17x-series-support-pack-31-audigy.html Πάρε μια κάπως σοβαρή μητρική, μια απο αυτές που αναφέρθηκαν, και δεν χρειάζεσαι εξτρα κάρτα ήχου, π.χ. https://www.skroutz.gr/s/24222314/Gigabyte-B550M-Aorus-Elite-Motherboard-Micro-ATX-me-AMD-AM4-Socket.html https://www.skroutz.gr/s/24005309/Gigabyte-B550M-DS3H-Motherboard-Micro-ATX-me-AMD-AM4-Socket.html https://www.skroutz.gr/s/26231445/MSI-B550M-Pro-VDH-Motherboard-Micro-ATX-me-AMD-AM4-Socket.html https://www.skroutz.gr/s/25740619/ASRock-B550M-Phantom-Gaming-4-Motherboard-Micro-ATX-me-AMD-AM4-Socket.html Display port και PS/2 port έχει η ASRock και η MSI. Από τις δυο Gigabyte προτίμησε την Aorus Elite αφού η διαφορά τιμής ειναι μικρή. Επεξ/σία Κυριακή στις 04:42 μμ από duffyduck 1
@topos Δημοσ. Δευτέρα στις 01:27 πμ Δημοσ. Δευτέρα στις 01:27 πμ (επεξεργασμένο) 13 hours ago, Sheogorath said: Συν οι μικροί SSD έχουν συνήθως αν όχι πάντα πολύ άσχημες ταχύτητες write λόγω λίγων παράλληλων NAND dies. Επισης -συνηθως αναλογικα-και λιγοτερα tbw. Επεξ/σία Δευτέρα στις 01:28 πμ από @topos 1
fitsoulas2024 Δημοσ. Δευτέρα στις 07:42 πμ Μέλος Δημοσ. Δευτέρα στις 07:42 πμ (επεξεργασμένο) 20 ώρες πριν, sattack είπε Σχετικά με Μ2 NVMe SSD, ναι φυσικά εχουν πεσει οι τιμες και δεν αξιζει να αγοράσεις sata SSD. Ούτε Μ2 sata (προσοχή, αυτό είναι αλλο απο Μ2 ΝVMe και δεν ταιριάζουν μεταξύ τους). Αλλά οι τιμές για 250 και 500GB ειναι εντελως ασυμφορες! Τουλάχιστον για 1ΤΒ Μ2 NVMe κοίταξε, και παρε τον πιο οικονομικό τέτοιο. Το πολυ μερικα Ε παραπάνω να πληρώσεις αντι για τα 250GB. Mετα μπορεις ανετα να τον διαμορφώσεις με ενα partion C : με 250GΒ για τα windows και ενα partition D : με τα υπόλοιπα 750GB για εγκατάσταση παιχνιδιών, αποθήκευση αρχείων κλπ. Oχι, τελικα αποφασισα να μην παρω τον Samsung ΝVMe αλλα εναν απλο M2 sata. Στα 250GB, δε χρειαζομαι περισσοτερα, ουτε extreme ταχυτητες. Αλλωστε ο μεγαλος ssd ειναι και πιο επικινδυνο να τα τιναξει. Για αποθηκευση εχω αλλους ssd. Με τον Μ2 λοιπον γλυτωνεις χωρο, sata και power καλωδια. Μονο που απ οτι καταλαβα θερμαινεται ευκολα, οπότε θα παρω και αυτη τη ψυκτρα, που ειναι πολυ δημοφιλης. Αρα συνοψιζοντας, χρειαζομαι μια mobo που να εχει: (1) υποδοχη Μ.2 (2) heatsinks (3) υποδοχη PS/2 (4) υποδοχη dp (5) onboard wi-fi (6) onboard GOOD soundcard - το (1) απ οτι βλεπω υπαρχει παντου. Oχι ΝVMe. - το (2) συνηθως απουσιαζει στα φτηνα μοντελα - το (3) δεν ειναι απαραιτητο γιατι η εκκινηση του pc απο το πληκτρολογιο μπορει να ειναι θεμα bios ή keyboard. Mε το προηγ. keyboard μπορουσα να εκκινησω, με το τωρινο πρεπει να το εχω συνδεδεμενο στην PS/2 θυρα - για το (4) δεν ειμαι βεβαιος, το refresh rate 180 ειναι χρησιμο μόνο αν παιζεις παιχνιδια που τρεχουν στα 180? πουθενα αλλου? - τo (5) θελει επισης συζητηση, αυτη τη στιγμη εχω αυτο το usb και αυτη τη καρτα. Στο site της εταιριας λεει οτι υπαρχουν drivers για τα 11 αλλα μόνο για τις αναφερομενες versions. Γινεται να μαθω τις versions απο προγραμμα ή μόνο αν κοιταξω τι αναγραφεται πανω στο υλικο? - και οσο αφορα το (6), εκανα ενα ψαξιματακι κατα πόσο οι υπαρχουσες ΑΜ4 οnboard ηχου μπορουν να συγκριθουν με την αρχαια SB που εχω απο το 2009, και αν υπαρχουν drivers 19 ώρες πριν, duffyduck είπε Latest drivers απο τον Daniel_K For X-Fi Xtreme Audio PCI Express https://danielkawakami.blogspot.com/2015/08/sb-x-fi-xtreme-audio-pcie-notebook.html Το βρηκα κι εγω αυτο, ειναι λεει drivers για εως τα 10, και τους βαζεις at your own risk. Kαλα, το risk ποιο ειναι? αν δε κανουν μπορει να προκαλεσουν ζημια? Ευχαριστω και για τις προτεινομενες mobo, αλλα το ποια θα παρω θα προκυψει απο τη συζητηση των προαναφερομενων σημειων🙂 Μια που φαινεται να τα συνδυαζει ολα ειναι αυτη. Eχει και κουμπι για bios flash. Την εχει κανεις? Επεξ/σία Δευτέρα στις 07:43 πμ από fitsoulas2024
sattack Δημοσ. Δευτέρα στις 09:22 πμ Δημοσ. Δευτέρα στις 09:22 πμ (επεξεργασμένο) Έχεις κάποια κολλήματα που είναι δύσκολο να εξηγηθούν. Θα πω μόνο: - δεν είναι δεδομένο ότι όλες οι Μ2 υποδοχές σε κάθε μητρική υποστηρίζουν και M2 sata. Mπορεί να υποστηρίζουν μόνο Μ2 NVMe και αν βάλεις M2 sata "δίσκο" να μην τον αναγνωρίσει. - δεν ειναι απαραίτητη η ψύκτρα για M2 δίσκους. - η διαφορα τιμής ανάμεσα σε Μ2 sata και M2 NVMe ίδιας χωρητικότητας είναι 1-2 Ε κι ούτε. Η διαφορά ταχύτητας ειναι τραγική. Δισκοι M2 sata πωλούνται ακόμα μόνο για όσους έχουν κάποιο παλιό σύστημα που υποστηρίζει μόνο τέτοιο. Κανένας δεν αγοράζει καινούργιο σύστημα που υποστηρίζει και NVMe και θα πει όχι, εγώ δεν θελω NVMe, θα πάρω M2 sata! - όταν τελικά αγοράσεις όποια Μ2 συσκευή αποφασίσεις, με ή χωρίς ψύκτρα, γράψε μας τι πήρες και πόσα πλήρωσες. 😃 Επεξ/σία Δευτέρα στις 09:35 πμ από sattack 3
fitsoulas2024 Δημοσ. Δευτέρα στις 12:53 μμ Μέλος Δημοσ. Δευτέρα στις 12:53 μμ (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, sattack είπε Έχεις κάποια κολλήματα που είναι δύσκολο να εξηγηθούν. Θα πω μόνο: - δεν είναι δεδομένο ότι όλες οι Μ2 υποδοχές σε κάθε μητρική υποστηρίζουν και M2 sata. Mπορεί να υποστηρίζουν μόνο Μ2 NVMe και αν βάλεις M2 sata "δίσκο" να μην τον αναγνωρίσει. - δεν ειναι απαραίτητη η ψύκτρα για M2 δίσκους. - η διαφορα τιμής ανάμεσα σε Μ2 sata και M2 NVMe ίδιας χωρητικότητας είναι 1-2 Ε κι ούτε. Η διαφορά ταχύτητας ειναι τραγική. Δισκοι M2 sata πωλούνται ακόμα μόνο για όσους έχουν κάποιο παλιό σύστημα που υποστηρίζει μόνο τέτοιο. Κανένας δεν αγοράζει καινούργιο σύστημα που υποστηρίζει και NVMe και θα πει όχι, εγώ δεν θελω NVMe, θα πάρω M2 sata! - όταν τελικά αγοράσεις όποια Μ2 συσκευή αποφασίσεις, με ή χωρίς ψύκτρα, γράψε μας τι πήρες και πόσα πλήρωσες. 😃 Εννοειται οτι θελω mobο που να μην υποστηριζει μόνο NVMe. Γιαυτο και μιλαμε τωρα εδω, για να αποφυγω τυχον λαθη. Απ οτι διαβασα αναπτυσσονται θερμοκρασιες, και λογικο ειναι γιατι ειναι κουμπωμενοι πανω στη mobo. Γι αυτο και πολλες mobo εχουν ψυκτρα σε εκεινο το σημειο. Η διαφορα τιμης του Samsung που ανεφερα και του απλου Intenso που θα παρω ειναι 55€ ο μεν, 17 ο αλλος. Αλλα δεν ειναι το θεμα μου η τιμη, αλλα τι με εξυπηρετει. Δε πωλουνται "ακομα" μονο δισκοι Μ2 αλλα και κανονικοι ssd. Δλδ οποιος σημερα παιρνει τον απλο ssd, για σενα θεωρειται πολυ ξεπερασμενος/υποβαθμισμενος χρηστης. Μονο παρελειψα να πω για μνημες, εφοσον αυτη η mobo δεχεται εως 3200 χωρις ο/c, λεω να παρω αυτες τις GSkill που ειναι και πολυ δημοφιλεις - Ολο το νεο υλικο θα γραψω και μετα με φωτος θα δειξω τη διαδικασια συναρμολογησης με νεες ερωτησεις😃 Επεξ/σία Δευτέρα στις 12:58 μμ από fitsoulas2024
sattack Δημοσ. Δευτέρα στις 02:43 μμ Δημοσ. Δευτέρα στις 02:43 μμ (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, fitsoulas2024 είπε Η διαφορα τιμης του Samsung που ανεφερα και του απλου Intenso που θα παρω ειναι 55€ ο μεν, 17 ο αλλος. Αλλα δεν ειναι το θεμα μου η τιμη, αλλα τι με εξυπηρετει. Δε πωλουνται "ακομα" μονο δισκοι Μ2 αλλα και κανονικοι ssd. Δλδ οποιος σημερα παιρνει τον απλο ssd, για σενα θεωρειται πολυ ξεπερασμενος/υποβαθμισμενος χρηστης. Όσο εχει ο "απλος intenso 17E" , άλλο τόσο εχει ο απλός ΝVMe 250GB intenso 19E. Είναι ανοησία κάποιος να έχει ελεύθερη θέση στη μητρική του που να μπορει να δεχτεί και τους 2 και να διαλέξει τον M2 ssd στα 17Ε, αντι για τον M2 ΝVMe στα 19Ε ! (Φυσικά, ειναι και τελείως αντι-VFM να παρει 250GB με 19Ε, οταν μπορει με 50Ε να πάρει 1ΤΒ, αλλά ας μην μπούμε σε αυτη τη συζήτηση...) Και οι κανονικοί ssd sata3 για τον ίδιο λόγο κυκλοφορούν ακόμα. Γιατί υπάρχουν παλιά συστήματα που δεν δέχονται NVMe οπότε αναγκαστικά βάζει κάποιος sata3 δισκο. Ή γιατί γέμισαν οι θέσεις των NVMe και θελει κάποιος να βάλει κι άλλους δίσκους, οποτε αναγκαστικά βαζει sata3 δισκο. Κι εγώ έχω παλιά συστήματα που έχουν μόνο sata3 υποδοχές και τους έβαλα sata3 ssd στη θεση του παλιού μηχανικού δίσκου και "πετάνε". (Μαλιστα τωρα με αυτες τις συζητήσεις, κάθισα και με το Rufus εβαλα windows 11 σε παλιά λαπτοπ με ddr3 με κατι παλιους διπυρηνους i3 και i5 του 2013 και μια χαρα πανε με τον ssd sata3 δισκο τους!). Τι θέμα είναι, όποιος έχει ένα καινούργιο σύστημα που έχει ελεύθερες υποδοχές για τα πάντα, και πάει να αγορασει καινούργιο δίσκο, τι θα πάρει όταν στην ίδια χωρητικότητα από ίδια ή παρόμοια μάρκα οι τιμές είναι 1-2Ε διαφορά μεταξύ M2 NVMe - M2 sata - sata3 ? Επεξ/σία Δευτέρα στις 03:56 μμ από sattack 3
TopCLR Δημοσ. Δευτέρα στις 03:05 μμ Δημοσ. Δευτέρα στις 03:05 μμ 6 ώρες πριν, fitsoulas2024 είπε Oχι, τελικα αποφασισα να μην παρω τον Samsung ΝVMe αλλα εναν απλο M2 sata. Στα 250GB, δε χρειαζομαι περισσοτερα, ουτε extreme ταχυτητες. Αλλωστε ο μεγαλος ssd ειναι και πιο επικινδυνο να τα τιναξει. 1 ώρα πριν, fitsoulas2024 είπε Η διαφορα τιμης του Samsung που ανεφερα και του απλου Intenso που θα παρω ειναι 55€ ο μεν, 17 ο αλλος. Πρώτον, να πω ότι συμφωνώ με τους άλλους ότι είναι λάθος η σκέψη σου να μην βάλεις nvme. Επικίνδυνος να τα τινάξει δεν είναι κανένας δίσκος εκτός και αν έχει κάποια αστοχία. Γι' αυτό επιλέγεις δίσκο με μεγάλη εγγύηση. Δεύτερον, δεν είναι οι μόνες επιλογές ή Samsung nvme (= ο πιο ακριβός nvme) ή Intenso SATA (= από τους πιο φθηνούς δίσκους)! Βάλε όπως σου λένε ένα δίσκο nvme τουλάχιστον 500GB (1TB καλύτερα) και ας μην είναι Samsung. Φτάνει να έχει 5 χρόνια εγγύηση (όχι 2 ή 3) και αρκετά TBW (σύνολο εγγραφών). Δεν είναι οι μεγάλες ταχύτητες που θέλεις αλλά η γρήγορη απόκριση στο σύστημά σου. Εγώ προσωπικά όταν πριν από χρόνια άλλαξα τον 2,5" Crucial MX500 500GB (ήταν τότε ο δεύτερος καλύτερος SSD μετά τον Samsung) με τον Kingston A2000 500GB (ένας μέτριος nvme) είδα διαφορά στην απόκριση με την ίδια εγκατάσταση των Windows (τα μετέφερα από τον ένα στον άλλο). 6 ώρες πριν, fitsoulas2024 είπε Μονο που απ οτι καταλαβα θερμαινεται ευκολα, οπότε θα παρω και αυτη τη ψυκτρα, που ειναι πολυ δημοφιλης. Το ότι θερμαίνονται (υπερβολικά) δεν είναι σίγουρο. Εξαρτάται από τον δίσκο. Πάντως αν θα βάλεις την ψήκτρα, πρόσεξε την θέση της Μ.2 θύρας πάνω στην μητρική. Κάποιες μητρικές έχουν την Μ.2 ακριβώς κάτω από την θύρα της κάρτας γραφικών (όταν είναι κολλητά και όχι όταν είναι μερικούς πόντους πιο κάτω). Σε αυτήν την περίπτωση η ψήκτρα θα εμποδίζει πιθανόν την εγκατάσταση της κάρτας γραφικών ή θα στριμώχνεται από την κάρτα γραφικών και δεν θα κάνει καλή ψύξη. 6 ώρες πριν, fitsoulas2024 είπε - τo (5) θελει επισης συζητηση, αυτη τη στιγμη εχω αυτο το usb και αυτη τη καρτα. Στο site της εταιριας λεει οτι υπαρχουν drivers για τα 11 αλλα μόνο για τις αναφερομενες versions. Γινεται να μαθω τις versions απο προγραμμα ή μόνο αν κοιταξω τι αναγραφεται πανω στο υλικο? Πρέπει να κοιτάξεις πάνω στις κάρτες τα ταμπελάκια με τα χαρακτηριστικά τους. Εκεί γράφει ποια version είναι. Επέλεξε μητρική πλήρους μεγέθους (ΑΤΧ) για να έχει χώρο και θύρες για να βάλεις ότι θέλεις. 3
@topos Δημοσ. Δευτέρα στις 07:50 μμ Δημοσ. Δευτέρα στις 07:50 μμ (επεξεργασμένο) 9 hours ago, fitsoulas2024 said: Εννοειται οτι θελω mobο που να μην υποστηριζει μόνο NVMe. Γιαυτο και μιλαμε τωρα εδω, για να αποφυγω τυχον λαθη. Απ οτι διαβασα αναπτυσσονται θερμοκρασιες, και λογικο ειναι γιατι ειναι κουμπωμενοι πανω στη mobo. Γι αυτο και πολλες mobo εχουν ψυκτρα σε εκεινο το σημειο. Έχεις κάποιες εμμονές που δεν υπάρχει λόγος να σε ταλαιπωρούν. Κάπου διάβασες ότι κάποιοι nvme οντως ανεβάζουν θερμοκρασίες σε εντατική χρήση -που εσύ δεν θα κάνεις ούτως η αλλως-. Αυτό εξαρτάτε κυριως από τον ελεγκτή που έχουν πανω-το chip- . Το οποίο σημαίνει ότι και σκέτος m.2 με μάπα ελεγκτή μπορεί να ανεβάζει μεγαλύτερες θερμοκρασίες από έναν "γρήγορο" nvme με καλό ελεγκτή. Γενικά πιάσε το αυγό και κουρευτο.. Πάρε έναν οποιονδήποτε φτηνο nvme 512gb και θα είσαι μια χαρά για την δουλειά που περιγράφεις π.χ αυτον στα 36ευρω με 5ετη εγγυηση. Όσο αφορά την κάρτα ήχου, όλες -εαν δεν κάνω λαθος- έχουν chipακια της realtek. Οι φθηνότερες (πιθανότατα όλες όσες κοιτάς) έχουν το 888.Ειναι οκ. Το 1200 και 1200a είναι καλύτερο αλλά μπαίνει σε πιο ακριβές μητρικές. (Πιθανότατα υπάρχουν και αλλα) Γενικά και εδώ ταλαιπωρησε χωρίς λόγο.Εφοσων δεν θα κάνεις δουλειά "ηχολήπτη" και δεν θα συνδέσεις ηχεία 100δων ευρώ πάνω όλα είναι οκ(εκτός από την πολύ μικρή -στατιστικη- πιθανότητα interference που μπορεί να σου κάνει στο δικό σου κουτί με το δικό hardware και αυτό δεν μπορεί να στο εγγυηθεί κάνεις 100%, πρακτικα να βγάζει λίγο θόρυβο) Spoiler Και για το πρακτικό για να καταλάβεις για το τι miniscule διάφορες συζηταμε-> η δική μου μητρική έχει έχει το 1200.Πηρα δανεικη κάρτα ήχου g5 της creative και έκανα δοκιμές με τα edifier b1700 και κάτι ακουστικά του 50ευρου(σε πολύ ακριβότερο εξοπλισμό μπορεί τα δεδομένα να ήταν αλλιώς η σε κάποιον που έχει πολύ πιο εκπαιδευμένα "αυτιά").Εδωσα 5-6 ώρες για να δω διαφορες με online test, συγκεκριμένα κομμάτια μουσικής και διάφορους άλλους ήχους με eq και χωρίς) Ε, πιο πολύ μπερδευτικα παρά είδα διαφορα.Την έδωσα πίσω και διέγραψα την ανάγκη μου για εξωτερική καρτα Επεξ/σία Δευτέρα στις 09:56 μμ από @topos 2
fitsoulas2024 Δημοσ. Τρίτη στις 05:42 πμ Μέλος Δημοσ. Τρίτη στις 05:42 πμ (επεξεργασμένο) 15 ώρες πριν, sattack είπε Όσο εχει ο "απλος intenso 17E" , άλλο τόσο εχει ο απλός ΝVMe 250GB intenso 19E. Είναι ανοησία κάποιος να έχει ελεύθερη θέση στη μητρική του που να μπορει να δεχτεί και τους 2 και να διαλέξει τον M2 ssd στα 17Ε, αντι για τον M2 ΝVMe στα 19Ε ! (Φυσικά, ειναι και τελείως αντι-VFM να παρει 250GB με 19Ε, οταν μπορει με 50Ε να πάρει 1ΤΒ, αλλά ας μην μπούμε σε αυτη τη συζήτηση...) Το θέμα είναι, όποιος έχει ένα καινούργιο σύστημα που έχει ελεύθερες υποδοχές για τα πάντα, και πάει να αγορασει καινούργιο δίσκο, τι θα πάρει όταν στην ίδια χωρητικότητα από ίδια ή παρόμοια μάρκα οι τιμές είναι 1-2Ε διαφορά μεταξύ M2 NVMe - M2 sata - sata3 ? Συμφωνοι, αλλα σου ειπα καποια πραγματα που δε τα προσεξες. Το μεγεθος δε με ενδιαφερει, οι τρελες ταχυτητες δε με ενδιαφερουν. Δε παιζω συγχρονα παιχνιδια, δε τρεχω απαιτητικες εφαρμογες. Η ασφαλεια με ενδιαφερει. Τα τελευταια 10 χρονια εχω βασικο σκληρο εναν 120ρη Intel ssd, γεματο παντα ως τη μεση. Θα ηθελα να τον κρατησω, αλλα οταν τα win11 λενε οτι θα πιασουν 64GB προφανως δε γινεται. Οταν ενας ssd εχει μεγαλο μεγεθος και αυτες τις ταχυτητες εως 4000 read που διαβαζω, δεν ειναι πιο επικινδυνο καποια στιγμη να κλαταρει? Απ οτι βλεπω στα σχολια εχουν χαλασει και oι Samsung πλεον και δεν υπαρχει πουθενα σιγουρια. Εσυ προσεχεις την αναλογια τιμης/GBs και τη τελευταια λεξη της τεχνολογιας, εγω προσεχω τι με εξυπηρετει. Και κανεις δε με εμποδιζει να βαλω αργοτερα εναν nvme. Tωρα με το νεο συστημα θα ακολουθησει μια μεταβατικη περιοδος, θα το βαλω στο δευτερο pc μου και θα μαθω σιγα-σιγα το νεο λειτουργικο, θα φτιαξω τις ρυθμισεις και τα υπολοιπα(κωδικους εισοδου κλπ.) Παρολ αυτα, επειδη θελω να δοκιμασω και το νεο τυπο και αφου η mobo υποστηριζει 4.0, λεω να παρω αυτο το δισκο που εχει πολλες θετικες αξιολογησεις. Ηappy? 😀 Οσο για τη mobo, αυτη που ανεφερα προχτες εχεις καποιες ανησυχητικες αρνητικες αξιολογηησεις. Υπαρχει η παρομοια χωρις το wi-fi. Oποτε λεω να παω σε αυτην. Εγκρινεις? 15 ώρες πριν, sattack είπε Κι εγώ έχω παλιά συστήματα που έχουν μόνο sata3 υποδοχές και τους έβαλα sata3 ssd στη θεση του παλιού μηχανικού δίσκου και "πετάνε". (Μαλιστα τωρα με αυτες τις συζητήσεις, κάθισα και με το Rufus εβαλα windows 11 σε παλιά λαπτοπ με ddr3 με κατι παλιους διπυρηνους i3 και i5 του 2013 και μια χαρα πανε με τον ssd sata3 δισκο τους!). Υποψιαζομαι οτι αργησες να τους κανεις να "πετανε". Εγω αρχισα να παιρνω ssd απο το 2009, τoτε που ακομα ειχα winΧP. Δε ξερω πως τα καταφερες, γιατι δοκιμασα κι εγω με το rufus σε τετραπυρηνο του 2013 αλλα χωρις επιτυχια. Τα 11 δε λενε να εγκατασταθουν στο usb. 14 ώρες πριν, TopCLR είπε 1. είναι λάθος η σκέψη σου να μην βάλεις nvme. 2. Επικίνδυνος να τα τινάξει δεν είναι κανένας δίσκος εκτός και αν έχει κάποια αστοχία. Γι' αυτό επιλέγεις δίσκο με μεγάλη εγγύηση. 3. Δεύτερον, δεν είναι οι μόνες επιλογές ή Samsung nvme (= ο πιο ακριβός nvme) ή Intenso SATA (= από τους πιο φθηνούς δίσκους)! 4. Το ότι θερμαίνονται (υπερβολικά) δεν είναι σίγουρο. Εξαρτάται από τον δίσκο. Πάντως αν θα βάλεις την ψήκτρα, πρόσεξε την θέση της Μ.2 θύρας πάνω στην μητρική. Κάποιες μητρικές έχουν την Μ.2 ακριβώς κάτω από την θύρα της κάρτας γραφικών (όταν είναι κολλητά και όχι όταν είναι μερικούς πόντους πιο κάτω). Σε αυτήν την περίπτωση η ψήκτρα θα εμποδίζει πιθανόν την εγκατάσταση της κάρτας γραφικών ή θα στριμώχνεται από την κάρτα γραφικών και δεν θα κάνει καλή ψύξη. 5. Πρέπει να κοιτάξεις πάνω στις κάρτες τα ταμπελάκια με τα χαρακτηριστικά τους. Εκεί γράφει ποια version είναι. 6. Επέλεξε μητρική πλήρους μεγέθους (ΑΤΧ) για να έχει χώρο και θύρες για να βάλεις ότι θέλεις. 1. Δεν ειπα οτι δε θα βαλω ποτέ nvme 2. Tι να τη κανεις την εγγυηση, ακομα κι αν ειναι στα 5 χρονια που λες πιο κατω? σκοπος ειναι να μη χαλασει ξαφνικα, γιατι τοτε θα χασεις τα αρχεια σου. Ο ssd που πηρα το 2009 δουλευει ακομα. Αν ειχα παρει την ταδε ανωνυμη φιρμα θα δουλευε αραγε? 3. Δεν ειπαμε οτι ειναι οι μόνες επιλογες, συζητησαμε γι αυτα τα μοντελα γιατι αυτα ειχαν αναφερθει. 4. Απ οτι διαβασα στο μεταξυ, οντως θερμαινονται. Βεβαια εγω δε κανω εργασιες που θα τους θερμανουν. Ο ssd που εχω τωρα αναφερει 40ο, ο αλλος που θα ειναι κουμπωμενος στη mobo δε ξερω ποσα θα αναφερει. Το case μου ειναι περικλειστο, για να μη διαφευγουν θορυβοι. Καρτα γραφικων δε θα μπει. Η ψυκτρα αυτη ειναι διπλη, ο δισκος λεει σαντουϊτσαρεται αναμεσα τους. Εγω βεβαια δεν εχω ιδεα πως μπαινει, αφου δε το εχω ξανακανει. Και εχω απορια πως θα χωραει ο δευτερος δισκος. Η mobo που λεω απο πανω εχει δικη της Μ2 ψυκτρα, οποτε σκεφτομαι μηπως τελικα περιοριστω σε αυτην. 5. Ετσι οπως το εγραψες ακουγεται σα να μη το ηξερα. Να ξαναπω λοιπον, υπαρχει προγραμμα που μπορει να σου πει τη version του υλικου, χωρις να χρειαστει να τη διαβασεις πανω του? Δεν ηταν ευκολο να το δω, γιατι για τη μεν καρτα επρεπε να τη βγαλω απ το pc, το δε usb εχει πολυ ψιλα γραμματα και θα χρειαστω φακο. Τελικα προ ολιγου ελεγξα τη καρτα, στη μια πλευρα λεει revision 1.0, στην αλλη 1.1😄 Στο site της εταιριας μιλαει για v6. Ξερεις ειναι πολυ σημαντικο να υπαρχει ιντερνετ, γιατι οταν βαλεις τα 11 θα κατεβουν καπακι updates και drivers για τα υποσυστηματα. 6. Δεν υπαρχει θεμα χωρου, θα μπουν 0-2 καρτες. 9 ώρες πριν, @topos είπε Όσο αφορά την κάρτα ήχου, όλες -εαν δεν κάνω λαθος- έχουν chipακια της realtek. Οι φθηνότερες (πιθανότατα όλες όσες κοιτάς) έχουν το 888.Ειναι οκ. Το 1200 και 1200a είναι καλύτερο αλλά μπαίνει σε πιο ακριβές μητρικές. (Πιθανότατα υπάρχουν και αλλα) Γενικά και εδώ ταλαιπωρησε χωρίς λόγο.Εφοσων δεν θα κάνεις δουλειά "ηχολήπτη" και δεν θα συνδέσεις ηχεία 100δων ευρώ πάνω όλα είναι οκ(εκτός από την πολύ μικρή -στατιστικη- πιθανότητα interference που μπορεί να σου κάνει στο δικό σου κουτί με το δικό hardware και αυτό δεν μπορεί να στο εγγυηθεί κάνεις 100%, πρακτικα να βγάζει λίγο θόρυβο) Η mobo που ανεφερα τι τσιπακι εχει? Δεν υπαρχει συγκριση, τουλαχιστον με τα δεδομενα που ηξερα μεχρι τωρα. Η καρτα μου εχει καποια χαρακτηριστικα που αν τα ενεργοποιησεις ο ηχος γινεται πιο ποιοτικος, πιο βαθυς. Καθημερινα ακουω μουσικη στον υπολογιστη. Αν εχουν εξελιχτει οι onboard ηχου οk, oυτως ή αλλως θα συγκρινω και τις δυο. Επεξ/σία Τρίτη στις 05:49 πμ από fitsoulas2024
TopCLR Δημοσ. Τρίτη στις 08:52 πμ Δημοσ. Τρίτη στις 08:52 πμ 2 ώρες πριν, fitsoulas2024 είπε Tι να τη κανεις την εγγυηση, ακομα κι αν ειναι στα 5 χρονια που λες πιο κατω? σκοπος ειναι να μη χαλασει ξαφνικα, γιατι τοτε θα χασεις τα αρχεια σου. Ο ssd που πηρα το 2009 δουλευει ακομα. Αν ειχα παρει την ταδε ανωνυμη φιρμα θα δουλευε αραγε? Το να χαλάσει ξαφνικά μπορεί να γίνει λόγω αστοχίας υλικού. Δεν σου είπα: 'Πάρε τον (πιθανόν πιο φθηνό) μάρκα "μ' έκαψες" και θα είσαι εντάξει'. Εννοείται πως θα πάρεις κάποιον επώνυμο/γνωστής μάρκας. Στην περίπτωση που θα έχει 5 χρόνια εγγύηση θα έχεις μια σιγουριά παραπάνω ότι θα σου κρατήσει για πολύ! Επίσης ανέφερα τα TBW (συνολικές εγγραφές) γιατί αν προσέξεις ακόμα και στο ίδιο μοντέλο δίσκου έχει διαφορετικό ο 250GB (150TBW) από τον 500GB (300TBW) και τον 1TB (600TBW)! Δεν είναι απλώς μεγαλύτερος ο δίσκος. 2 ώρες πριν, fitsoulas2024 είπε Η ψυκτρα αυτη ειναι διπλη, ο δισκος λεει σαντουϊτσαρεται αναμεσα τους. Εγω βεβαια δεν εχω ιδεα πως μπαινει, αφου δε το εχω ξανακανει. Και εχω απορια πως θα χωραει ο δευτερος δισκος. Η mobo που λεω απο πανω εχει δικη της Μ2 ψυκτρα, οποτε σκεφτομαι μηπως τελικα περιοριστω σε αυτην. Το πως θα τοποθετηθεί η ψήκτρα θα το δεις στις οδηγίες της. Με το "πως θα χωράει ο δεύτερος δίσκος" αν εννοείς δεύτερο M.2 δίσκο, αυτός θα μπει σε άλλη θύρα Μ.2 (αν διαθέτει η μητρική). Αν έχει η μητρική δική της ψήκτρα, βάλε αυτήν (επίσης θα βρεις τις οδηγίες τοποθέτησής της στο manual). 2 ώρες πριν, fitsoulas2024 είπε Ετσι οπως το εγραψες ακουγεται σα να μη το ηξερα. Να ξαναπω λοιπον, υπαρχει προγραμμα που μπορει να σου πει τη version του υλικου, χωρις να χρειαστει να τη διαβασεις πανω του? Υπάρχουν προγράμματα που θα σου δείξουν ποια κάρτα είναι αλλά για version, δεν το νομίζω. Γι' αυτό έγραψα να δεις τα ταμπελάκια. Μην παρεξηγιέμαι άδικα. 3
sattack Δημοσ. Τρίτη στις 09:29 πμ Δημοσ. Τρίτη στις 09:29 πμ (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, fitsoulas2024 είπε Παρολ αυτα, επειδη θελω να δοκιμασω και το νεο τυπο και αφου η mobo υποστηριζει 4.0, λεω να παρω αυτο το δισκο που εχει πολλες θετικες αξιολογησεις. Ηappy? 😀 Αυτός είναι ένας καλός δίσκος. Το μόνο μου πρόβλημα στην επιλογή σου είναι αυτό 😀 : Δεν επιμένω για σενα, εσύ κανε οτι θέλεις. Για όσους αλλους διαβαζουν εδω τα γράφω. 😃 44 λεπτά πριν, TopCLR είπε Το να χαλάσει ξαφνικά μπορεί να Επίσης ανέφερα τα TBW (συνολικές εγγραφές) γιατί αν προσέξεις ακόμα και στο ίδιο μοντέλο δίσκου έχει διαφορετικό ο 250GB (150TBW) από τον 500GB (300TBW) και τον 1TB (600TBW)! Από ότι έχω δει, όλες οι εταιρείες στα μοντέλα τους έχουν μια συγκεκριμενη αναλογία TBW για κάθε μοντέλο που μετά πάει αναλογικά με το μέγεθος. (Πχ εδώ 300TBW στα 500GB και 600ΤΒW στο 1 TB. Μαλλον τους συμφερει καλύτερα σαν marketing να λένε αυτά τα νούμερα, παρά να πουν οτι για αυτό το μοντέλο μας, εγγυόμαστε να το γράψετε πλήρως 600 φορες 😄 . Η λογικη λεει, οτι αν παρουμε εναν 1ΤΒ και γεμισουμε τα 500GB με κατι που δεν θα ξανασβησουμε ποτέ, και στα υπολοιπα 500GB αρχίσουμε να γράφουμε και να σβήνουμε, μόλις το κάνουμε 600φορες θα πιάσουμε το όριο του στα τσιπάκια που αντιστοιχούν σε αυτά τα 500GB. Και μετά θα παραπονιόμαστε, μα εγώ έγραψα μόνο 300TB, κι όχι 600 που μου υποσχέθηκαν. 😄). 3 ώρες πριν, fitsoulas2024 είπε Η ασφαλεια με ενδιαφερει. Τα τελευταια 10 χρονια εχω βασικο σκληρο εναν 120ρη Intel ssd, γεματο παντα ως τη μεση. Οταν ενας ssd εχει μεγαλο μεγεθος και αυτες τις ταχυτητες εως 4000 read που διαβαζω, δεν ειναι πιο επικινδυνο καποια στιγμη να κλαταρει? Όπως αναφέρθηκε, καμμία σχέση το μέγεθος και οι ταχύτητες. Είναι θέμα μοντέλου, υλικών, κατασκευής, και ατυχίας. Πιο πολύ επικίνδυνο είναι αυτό που λες έχεις έναν 10 χρόνια. Αλλά κι αυτό πάλι θεωρητικό είναι. Μπορεί να σου κρατήσει 20 χρονια και ενας νέος να χαλάσει στη βδομάδα. Σε κάθε περιπτωση, σε όλους τους δίσκους η μόνη σιγουριά είναι να έχεις κάνει backup τα σημαντικά αρχεία. Μετά, διαλέγεις ένα μοντέλο που ακούγεται αξιόπιστο, κι αν τύχει και χαλάσει, χάλασε.... Επεξ/σία Τρίτη στις 09:37 πμ από sattack 4
fitsoulas2024 Δημοσ. Τρίτη στις 10:59 πμ Μέλος Δημοσ. Τρίτη στις 10:59 πμ (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, sattack είπε Αυτός είναι ένας καλός δίσκος. Το μόνο μου πρόβλημα στην επιλογή σου είναι αυτό 😀 : Nαι αλλα σου ειπα οτι δε με ενδιαφερει το μεγεθος. Δεν εχω με τι να τον γεμισω😄 Kοιταω παντα να μη μαζευω σαβουρα. Μονοπωλησαμε την κουβεντα με το δισκο και αφησαμε ολα τ' αλλα 😐 1 ώρα πριν, sattack είπε Πιο πολύ επικίνδυνο είναι αυτό που λες έχεις έναν 10 χρόνια. Σε κάθε περιπτωση, σε όλους τους δίσκους η μόνη σιγουριά είναι να έχεις κάνει backup τα σημαντικά αρχεία. Ναι αλλα ειναι Ιntel. Το aida64 αναφερει υγεια 95%. Εσυ θα τον πεταγες δλδ ως επικινδυνο? Ποιος καθεται να κανει καθε μερα μπακαπ? 2 ώρες πριν, TopCLR είπε Επίσης ανέφερα τα TBW (συνολικές εγγραφές) γιατί αν προσέξεις ακόμα και στο ίδιο μοντέλο δίσκου έχει διαφορετικό ο 250GB (150TBW) από τον 500GB (300TBW) και τον 1TB (600TBW)! Δεν είναι απλώς μεγαλύτερος ο δίσκος. Το πως θα τοποθετηθεί η ψήκτρα θα το δεις στις οδηγίες της. Με το "πως θα χωράει ο δεύτερος δίσκος" αν εννοείς δεύτερο M.2 δίσκο, αυτός θα μπει σε άλλη θύρα Μ.2 (αν διαθέτει η μητρική). Αν έχει η μητρική δική της ψήκτρα, βάλε αυτήν (επίσης θα βρεις τις οδηγίες τοποθέτησής της στο manual). Εννοειται οτι για ολα υπαρχουν οδηγιες. Η μητρικη που ειπα (που πρoφανως δεν την ειδες) αναφερει: 1 Θύρα PCIe 3.0, 1 Θύρα PCIe 4.0 O 250ρης WD δισκος που εκανα λογο πριν υπαρχει και σε 3.0 και σε 4.0 O 4.0 εχει ΤΒW 150 ενω ο 3.0 μολις 40! Aρα και η συνδεση παιζει ρολο Επεξ/σία Τρίτη στις 11:28 πμ από fitsoulas2024
TopCLR Δημοσ. Τρίτη στις 01:18 μμ Δημοσ. Τρίτη στις 01:18 μμ 2 ώρες πριν, fitsoulas2024 είπε Εννοειται οτι για ολα υπαρχουν οδηγιες. Η μητρικη που ειπα (που πρoφανως δεν την ειδες) αναφερει: 1 Θύρα PCIe 3.0, 1 Θύρα PCIe 4.0 Την είδα που είναι microATX, γι' αυτό σου έγραψα να πάρεις μια πλήρους μεγέθους (ΑΤΧ). 2 ώρες πριν, fitsoulas2024 είπε Aρα και η συνδεση παιζει ρολο Άρα παίζει ρόλο η κατασκευή και τα υλικά (τσιπάκια), όχι η σύνδεση. Ο Green (SN350) φτιάχτηκε για να είναι φθηνός και (υποθέτω) μπήκαν τσιπάκια που δεν έχουν μεγάλη ζωή. 5 χρόνια εγγύηση ο Blue (SN580) έναντι 3 χρόνια ο Green (SN350). 3
Sheogorath Δημοσ. Τρίτη στις 02:13 μμ Δημοσ. Τρίτη στις 02:13 μμ Έχουμε χαθεί σε ανούσιες λεπτομέριες. Αφού ο TS ξέρει ακριβώς τι θέλει, ας αγοράσει αυτό που τον καλύπτει. 5 1
fitsoulas2024 Δημοσ. χθες στις 02:04 πμ Μέλος Δημοσ. χθες στις 02:04 πμ (επεξεργασμένο) 16 ώρες πριν, TopCLR είπε Την είδα που είναι microATX, γι' αυτό σου έγραψα να πάρεις μια πλήρους μεγέθους (ΑΤΧ). Δεν εχει σημασια αν ειναι micro ή megaloΑΤΧ, αλλα να ειναι αξιοπιστη και να κανει τις λειτουργιες που περιεγραψα😃 16 ώρες πριν, TopCLR είπε Άρα παίζει ρόλο η κατασκευή και τα υλικά (τσιπάκια), όχι η σύνδεση. Ο Green (SN350) φτιάχτηκε για να είναι φθηνός και (υποθέτω) μπήκαν τσιπάκια που δεν έχουν μεγάλη ζωή. 5 χρόνια εγγύηση ο Blue (SN580) έναντι 3 χρόνια ο Green (SN350). Δλδ δεν ισχυει οτι οι 4.0 ειναι μακροβιοτεροι των 3.0, και απλα ετυχε σε αυτο το μοντελο? Παντως δεν υπαρχει εταιρια που θα σου πει οτι εχει τσιπακια μικρης διαρκειας, ουτε καθοριζονται ετσι οι τιμες. Ο green προφανως ειναι φτηνοτερος απο τον blue διοτι εχει χαμηλοτερες ταχυτητες. 15 ώρες πριν, Sheogorath είπε Έχουμε χαθεί σε ανούσιες λεπτομέριες. Αφού ο TS ξέρει ακριβώς τι θέλει, ας αγοράσει αυτό που τον καλύπτει. Εχουμε χαθει να μιλαμε συνεχως για δισκους, ενω ο ΤS εχει θιξει ενα σωρο θεματα. Παντως ειναι πολυ σημαντικη η βοηθεια των φιλων, σε αυτη τη νεα πλατφορμα που εισερχομαι. - Aκυρος τελικα o μπλε, γιατι οπως ειπε ο φιλος που τωρα ξαναπροσεξα, Στις 10/5/2025 στις 11:53 ΠΜ, duffyduck είπε Ο 5600G υποστηρίζει max PCI-E 3.0 Επεξ/σία χθες στις 05:55 πμ από fitsoulas2024
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα