alex89 Δημοσ. 7 Μαϊου Δημοσ. 7 Μαϊου Καλημέρα, Ξέρω πως είμαι εκτός θέματος όμως ίσως μπορείτε να με βοηθήσετε. Θα ήθελα ένα οικονομικό πολύμετρο που να μετράει επαναφορτιζόμενες μπαταρίες εμφανίζοντας σε χωρητικότητα με αριθμό (δεν ξέρω από πολύμετρα και χωρητικότητες αν εμφανίζονται σε mah ή Volt). Βλέπω πολύμετρα που για τη μέτρηση της μπαταρίας έχουν ενδείξεις: "low", "bad", "good". To θέμα μου είναι πόσο good είναι μπαταρία π.χ. 400mah. Ευχαριστώ
sakisgri Δημοσ. 7 Μαϊου Δημοσ. 7 Μαϊου 12 ώρες πριν, alex89 είπε Καλημέρα, Ξέρω πως είμαι εκτός θέματος όμως ίσως μπορείτε να με βοηθήσετε. Θα ήθελα ένα οικονομικό πολύμετρο που να μετράει επαναφορτιζόμενες μπαταρίες εμφανίζοντας σε χωρητικότητα με αριθμό (δεν ξέρω από πολύμετρα και χωρητικότητες αν εμφανίζονται σε mah ή Volt). Βλέπω πολύμετρα που για τη μέτρηση της μπαταρίας έχουν ενδείξεις: "low", "bad", "good". To θέμα μου είναι πόσο good είναι μπαταρία π.χ. 400mah. Ευχαριστώ Ένα πολυμετρο θα μετρήσει μόνο τα volt. Τα πολυμετρα που λες που για μπαταρίες έχουν ενδείξεις: "low", "bad", "good", η ένδειξη θα είναι με βάση τα volt, αλλά αυτό δεν λέει τπτ. Αυτό μπορεί να το κάνει οποιοδήποτε πολυμετρο, ακόμα και το πιο φτηνό, βέβαια δεν θα έχει ένδειξη. Η ένας μετρητής μπαταρίας, όπως αυτό https://www.skroutz.gr/s/10050770/BT-168D-PSifiako-Battery-Tester-me-Ptyssomeni-Ypodochi.html?product_id=221767023&sponsored=listing Με βάση τα volt θα ξέρεις μόνο στο περίπου πόσο φορτισμένη είναι η μπαταρία. Για να δεις πόσα mah είναι μια μπαταρία, μπορεί να γίνει με ένα φορτιστή που να έχει test mode, θα αποφορτίσει τη μπαταρία και μετά θα τη φορτίσει και θα δεις στην ένδειξη πόσα mah πήρε, παράδειγμα αυτό LiitoKala Lii-M4S Φορτιστής 4 Μπαταριών Li-ion/Ni-Cd/Ni-MH Μεγέθους AA/AAA/18650/21700 | Skroutz.gr η από Aliexpress στο 60% της τιμής https://www.aliexpress.com/item/1005007167793059.html Αν είναι για μπαταρίες 18650, και αυτό κάνει https://www.aliexpress.com/item/1005007010061511.html 2
giavra Δημοσ. 8 Μαϊου Δημοσ. 8 Μαϊου Στις 7/5/2025 στις 10:03 ΠΜ, alex89 είπε Καλημέρα, Ξέρω πως είμαι εκτός θέματος όμως ίσως μπορείτε να με βοηθήσετε. Θα ήθελα ένα οικονομικό πολύμετρο που να μετράει επαναφορτιζόμενες μπαταρίες εμφανίζοντας σε χωρητικότητα με αριθμό (δεν ξέρω από πολύμετρα και χωρητικότητες αν εμφανίζονται σε mah ή Volt). Βλέπω πολύμετρα που για τη μέτρηση της μπαταρίας έχουν ενδείξεις: "low", "bad", "good". To θέμα μου είναι πόσο good είναι μπαταρία π.χ. 400mah. Ευχαριστώ αν και δεν διευκρινιζεις, θελεις να μετρας αυτονομα πακ μπαταριων πχ εργαλειων η πακ μοντελισμου; η συστοιχιες πχ για ηλιακα; 2
alex89 Δημοσ. 8 Μαϊου Μέλος Δημοσ. 8 Μαϊου (επεξεργασμένο) Καθημερινά, έχω φακό κεφαλής γύρω στις 5 ώρες. Στράφηκα στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες NHmi αν το γράφω σωστά, γιατί οι λιθίου είναι ασύμφορες οικονομικά. Ο φακός κεφαλής παίρνει 3 μπαταρίες 3Α. Αγόρασα αυτόν τον φορτιστή μπαταριών Energizer ACCU Recharge Maxi Φορτιστής. Αγόρασα και 2 τετράδες μπαταρίες Energizer Extreme Επαναφορτιζόμενες Μπαταρίες AAA Ni-MH 800mAh 1.2V. Οι μπαταρίες κρατάνε 2 μέρες. Μετά το φως τους δεν είναι δυνατό. Οπότε έχω την καβάντζα. Όμως εκείνο που παρατήρησα είναι πως αν οι Energizer μείνουν ενώ τις έχω φορτίσει πλήρως, για δύο μέρες χωρίς χρήση, όταν τις βάλω στο φακό, κρατάνε μία μέρα!! Αποφορτίζονται πολύ γρήγορα όταν δεν είναι σε χρήση. Ο χρόνος φόρτισής τους αν μείνουν πλήρως φορτισμένες χωρίς χρήση για δύο ημέρες, είναι 3 ώρες. Αν έχουν χρησιμοποιηθεί 2 ημέρες στο φακό που προανέφερα, θέλουν 6 με 8 ώρες φόρτισης, αν και μία μέρα μου έκαναν 12 ώρες να φορτίζουν!! Σκέφτηκα μήπως τα 700Mah είναι λίγα για φακό που δουλεύω 5 ώρες κάθε μέρα. Σκέφτηκα επίσης ότι ίσως πρέπει να πάρω τον φορτιστή της Panasonic που είναι μεν ακριβός, αλλά από ότι διαβάζω κάνει λίγες ώρες για να φορτίσει τις μπαταρίες. Για να βλέπω πόσο φορτισμένες είναι οι μπαταρίες για tester σκέφτηκα αυτόν. Είναι η δουλειά μου τέτοια που πλέον απαιτεί να έχω φακό κεφαλής που να τον δουλεύω κανένα 5ωρο. Αυτός είναι ο φακός κεφαλής που χρησιμοποιώ. Μήπως πρέπει να πάρω και μία 4άδα ή 8άδα μπαταρίες στα 1000mah; Τώρα έχω τις Energizer που προανέφερα στα 700mah (8 μπαταρίες έχω). Η Panasonic βγάζει κάποιες που λένε αποφορτίζουν πολύ αργά και κρατούν αρκετά, αλλά εντάξει είναι στα 17 ευρώ η τετράδα. Η γνώμη σας θα με βοηθήσει!! Επεξ/σία 8 Μαϊου από alex89
Pstathece Δημοσ. 8 Μαϊου Δημοσ. 8 Μαϊου Κοίταξε... Άργησα λίγο στο πάρτυ αλλά θα πω την δική μου γνώμη (και τι κάνω εγώ). Έχω πάρει 2 φακούς απ' τον Κινέζο (κυριολεκτικά απ το παζάρι) οι οποίοι φακοί λειτουργούν με 18650 μπαταρίες. Αν έχεις όρεξη για πατέντες, παίρνεις μπαταρίες λάπτοπ (παλιές, από κανένα μαγαζάκι με υπολογιστές στην περιοχή σου, που δε τις θέλει) "σφάζεις" την μπαταρία του λάπτοπ, και αυτές όλες οι μπαταρίες {οι κλασσικές που είναι λίγο ογκώδεις, όχι στα λάπτοπ που την έχουν μέσα τους, γιατί εκείνη είναι σε στυλ κινητού μπαταρία} έχουν μέσα 18650... Συνήθως θα έχουν χαλάσει 2 ή 3 απ' τις 6 που έχει μέσα το πακέτο. Άρα τις ανοίγεις, μετράς με πολύμετρο πόσα βολτ είναι, και οτιδήποτε από 3.5 και πάνω, σώνεται... Αν είναι παρακάτω δεεεεν. Υπάρχουν φορτιστές 18650 εννοείται. Σου είπα και αυτή την εναλλακτική, και αποφασίζεις εσύ τι σε βολεύει περισσότερο! 2
nkarama Δημοσ. 9 Μαϊου Δημοσ. 9 Μαϊου (επεξεργασμένο) 18 hours ago, alex89 said: Όμως εκείνο που παρατήρησα είναι πως αν οι Energizer μείνουν ενώ τις έχω φορτίσει πλήρως, για δύο μέρες χωρίς χρήση, όταν τις βάλω στο φακό, κρατάνε μία μέρα!! Αποφορτίζονται πολύ γρήγορα όταν δεν είναι σε χρήση. Είναι γνωστό φαινόμενο στις NiMH η εκφόρτισή τους όταν δεν χρησιμοποιούνται. Υπάρχουν οι Eneloop (οι γνήσιες όμως, όχι οι απομιμήσεις τους) που μειώνουν αυτό το φαινόμενο κατα πολύ. Για να μετρήσεις την χωρητηκότητα ΕΝΑΣ και ΜΟΝΟ τρόπος υπάρχει. Η εκφόρτιση της μπαταρίας (απο πλήρης φορτισμένη) και η μέτρηση της ενέργειας που δίνει. Ολα τα άλλα είναι κόλπα που δίνουν απο άσχετα μέχρι πολύ λίγο σχετικά αποτελέσματα. Αν θες να κρατήσεις τις μπαταρίες σου υγειής, να τις φορτίζεις όταν είναι σχεδόν άδειες, δηλαδή κοντά στο 0.9V και οσον το δυνατόν αργότερα (για αυτό θα χρειαστείς έναν καλό φορτιστή που να ρυθμίζει το ρεύμα φόρτισης) Επίσης ο φακός έχει σχεδιαστεί για 3 μπαταρίες των 1.5V, δηλαδή 4.5V. Εσύ το δίνεις 3.6V, οπότε εκ των πραγμάτων θα μειωθεί η διάρκεια λειτουργίας του. Επεξ/σία 9 Μαϊου από nkarama 2
alex89 Δημοσ. 9 Μαϊου Μέλος Δημοσ. 9 Μαϊου Έλεγα να πάρω Eneloop. Όμως αξίζει τον κόπο να το διακινδυνέψω μην πέσω σε μαιμού τη στιγμή που θα πληρώσω 17 ευρώ;
giavra Δημοσ. 10 Μαϊου Δημοσ. 10 Μαϊου Στις 8/5/2025 στις 6:12 ΜΜ, alex89 είπε Καθημερινά, έχω φακό κεφαλής γύρω στις 5 ώρες. Στράφηκα στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες NHmi αν το γράφω σωστά, γιατί οι λιθίου είναι ασύμφορες οικονομικά. Ο φακός κεφαλής παίρνει 3 μπαταρίες 3Α. Αγόρασα αυτόν τον φορτιστή μπαταριών Energizer ACCU Recharge Maxi Φορτιστής. Αγόρασα και 2 τετράδες μπαταρίες Energizer Extreme Επαναφορτιζόμενες Μπαταρίες AAA Ni-MH 800mAh 1.2V. Οι μπαταρίες κρατάνε 2 μέρες. Μετά το φως τους δεν είναι δυνατό. Οπότε έχω την καβάντζα. Όμως εκείνο που παρατήρησα είναι πως αν οι Energizer μείνουν ενώ τις έχω φορτίσει πλήρως, για δύο μέρες χωρίς χρήση, όταν τις βάλω στο φακό, κρατάνε μία μέρα!! Αποφορτίζονται πολύ γρήγορα όταν δεν είναι σε χρήση. Ο χρόνος φόρτισής τους αν μείνουν πλήρως φορτισμένες χωρίς χρήση για δύο ημέρες, είναι 3 ώρες. Αν έχουν χρησιμοποιηθεί 2 ημέρες στο φακό που προανέφερα, θέλουν 6 με 8 ώρες φόρτισης, αν και μία μέρα μου έκαναν 12 ώρες να φορτίζουν!! Σκέφτηκα μήπως τα 700Mah είναι λίγα για φακό που δουλεύω 5 ώρες κάθε μέρα. Σκέφτηκα επίσης ότι ίσως πρέπει να πάρω τον φορτιστή της Panasonic που είναι μεν ακριβός, αλλά από ότι διαβάζω κάνει λίγες ώρες για να φορτίσει τις μπαταρίες. Για να βλέπω πόσο φορτισμένες είναι οι μπαταρίες για tester σκέφτηκα αυτόν. Είναι η δουλειά μου τέτοια που πλέον απαιτεί να έχω φακό κεφαλής που να τον δουλεύω κανένα 5ωρο. Αυτός είναι ο φακός κεφαλής που χρησιμοποιώ. Μήπως πρέπει να πάρω και μία 4άδα ή 8άδα μπαταρίες στα 1000mah; Τώρα έχω τις Energizer που προανέφερα στα 700mah (8 μπαταρίες έχω). Η Panasonic βγάζει κάποιες που λένε αποφορτίζουν πολύ αργά και κρατούν αρκετά, αλλά εντάξει είναι στα 17 ευρώ η τετράδα. Η γνώμη σας θα με βοηθήσει!! εννοειται οτι με 3α μπαταρια δεν θα εχεις αυτονομια μεγαλη αλλα απο την στιγμη που δεν θελεις να πας σε li ion λογω κοστους δεν θα εχεις και το επιθυμητο αποτελεσμα φαντασου οτι με τις li ion θα εχεις 1.5v απο 1.2v που εχεις τωρα αλλα και οι κυκλοι φορτισης που θα κανεις θα ειναι συντομοτεροι σε σχεση με αυτην που εχεις τωρα επισης οι φορτιστες για τις li ion εξασφαλιζουν μεγαλυτερη διαρκεια χρησης μικροτερο χρονο φωρτισης αποφορτισης και σε βαθος χρονου θα εχεις και αποσβεσης του κοστουςπου ξοδεψες για το σετ μπαταρια φορτιστη σε σχεση με την χρηση που κανεις παντα 1
manolis940 Δημοσ. 12 Μαϊου Δημοσ. 12 Μαϊου Στις 8/5/2025 στις 6:22 ΜΜ, Pstathece είπε Άρα τις ανοίγεις, μετράς με πολύμετρο πόσα βολτ είναι, και οτιδήποτε από 3.5 και πάνω, σώνεται... Αν είναι παρακάτω δεεεεν. Υπάρχουν φορτιστές 18650 εννοείται. Γιατί δεν σώζεται; Δεν είναι λίγες οι φορές που οι μπαταρίες των laptop "χαλάνε" επειδή τα κελιά του τους δηλαδή οι 18650 είναι ανομιόμορφα φορτισμένες με την μία να αποφορτίζεται πολύ περισσότερο απ όσο πρέπει με αποτέλεσμα να βλέπει σφάλμα το BMS και εν τέλη η μπαταρία να μην διαβάζεται απ' το laptop. Αν την βάλεις αυτή την μπαταρία σε ένα επίσης απλό φορτιστή 18650 πιθανών όντως να την βλέπει νεκρή. Όμως αν προσπαθήσεις και την φορτίσεις μόνος σου με ένα εξωτερικό τροφοδοτικό ίσως να μην είναι χαλασμένη και μόλις την πας στα 3,5V ο φορτιστής να την διαβάσει. Μου έχει τύχει αρκετές φορές αυτό. 2
Pstathece Δημοσ. 13 Μαϊου Δημοσ. 13 Μαϊου Νταξει ναι σωστό. Ουσιαστικά μπορείς να κάνεις το "κόλπο" με το να "βραχυκυκλώσεις" 2 μπαταρίες 18650.. δηλαδή να βάλεις + στο + και - στο - και ουσιαστικά να φορτίσεις ως τα 3.5V την "πεθαμένη" μπαταρία απ' την λίγο καλύτερη 18650. Και έτσι μετά να την βλέπει ο φορτιστής. Αλλά νταξ, δεν ήθελα να τον μπλέξω με πολλά και διάφορα τον topic starter. Πάντως καλά έκανες που το είπες! Θενξξ! 1
manolis940 Δημοσ. 13 Μαϊου Δημοσ. 13 Μαϊου 3 λεπτά πριν, Pstathece είπε Νταξει ναι σωστό. Ουσιαστικά μπορείς να κάνεις το "κόλπο" με το να "βραχυκυκλώσεις" 2 μπαταρίες 18650.. δηλαδή να βάλεις + στο + και - στο - και ουσιαστικά να φορτίσεις ως τα 3.5V την "πεθαμένη" μπαταρία απ' την λίγο καλύτερη 18650. Και έτσι μετά να την βλέπει ο φορτιστής. Αλλά νταξ, δεν ήθελα να τον μπλέξω με πολλά και διάφορα τον topic starter. Πάντως καλά έκανες που το είπες! Θενξξ! Εγώ το κάνω με τροφοδοτικό πάγκου 2
Pstathece Δημοσ. 13 Μαϊου Δημοσ. 13 Μαϊου Σωραιοςςςςςςςςς!!! Πολύ ωραίος! Καλά κάνεις! Καλύτερα με τροφ. πάγκου 😎😎
alex89 Δημοσ. 13 Μαϊου Μέλος Δημοσ. 13 Μαϊου Πήρα τον φορτιστή της Panasonic. Έχει και ένδειξη για αν η μπαταρία είναι παρελθόν. Πήρα και έναν δοκιμαστή μπαταριών. Απλός στη λειτουργία του. Βάζω τη μπαταρία και βλέπω σε τι κατάσταση είναι. Υπάρχει όμως μπαταρία που ο φορτιστής λέει πως είναι για πέταμα και ο δοκιμαστής τη βγάζει πως είναι καλή..... Πρέπει μάλλον να πάρω φακό που να παίρνει μία μπαταρία 3α για να βλέπω σε αυτές τις περιπτώσεις αν είναι τελικά η μπαταρία για πέταμα ή όχι. Ήθελα να πάρω και ένα απλό πολύμετρο που να δείχνει φηφιακά, πόσα volt έχει. Οι AAA Ni-MH είναι στα 1.2V. Να γράφει ψηφιακά π.χ. 9,2V πως έχουν απομείνει στη μπαταρία. Αυτό το πολύμετρο θα κάνει τη δουλειά που θέλω; Από ηλεκτρολογικά δεν γνωρίζω τίποτα για αυτό και τόσες ερωτήσεις.... Οι Energizer που δουλεύω, μετά από πλήρη φόρτιση και μετά από 2 μέρες εκτός φακού, μου δίνουν την εντύπωση πως έχουν χάσει κοντά στο 30%. Για αυτό θέλω το πολύμετρο για να ξέρω ποιες είναι εντάξει. Τις Ni-MH μπαταρίες μπορώ να τις φορτίζω όποτε θέλω; Πρέπει να τις αφήνω να αποφορτίζουν εντελώς, ή όσο γίνεται περισσότερο; Για τις αλκαλικές που είπε ο φίλος, τώρα έμπλεξα με τις Ni-MH.....
chios Δημοσ. 14 Μαϊου Δημοσ. 14 Μαϊου Για πιο σωστή δουλειά θα πάρεις φακό κεφαλής με μπαταρία λιθίου 18650 είναι πολύ φθηνότερη και κρατάει Πολύ, έχω έναν τέτοιο φακό και τον φορτίζω μια φορά τον μήνα και αν, οι NI-NH μπαταρίες είναι ξεπερασμένη άντε για κανένα ασύρματο τηλέφωνο μόνο.
manolis940 Δημοσ. 14 Μαϊου Δημοσ. 14 Μαϊου 16 ώρες πριν, alex89 είπε Πήρα τον φορτιστή της Panasonic. Έχει και ένδειξη για αν η μπαταρία είναι παρελθόν. Πήρα και έναν δοκιμαστή μπαταριών. Απλός στη λειτουργία του. Βάζω τη μπαταρία και βλέπω σε τι κατάσταση είναι. Υπάρχει όμως μπαταρία που ο φορτιστής λέει πως είναι για πέταμα και ο δοκιμαστής τη βγάζει πως είναι καλή..... Πρέπει μάλλον να πάρω φακό που να παίρνει μία μπαταρία 3α για να βλέπω σε αυτές τις περιπτώσεις αν είναι τελικά η μπαταρία για πέταμα ή όχι. Ήθελα να πάρω και ένα απλό πολύμετρο που να δείχνει φηφιακά, πόσα volt έχει. Οι AAA Ni-MH είναι στα 1.2V. Να γράφει ψηφιακά π.χ. 9,2V πως έχουν απομείνει στη μπαταρία. Αυτό το πολύμετρο θα κάνει τη δουλειά που θέλω; Από ηλεκτρολογικά δεν γνωρίζω τίποτα για αυτό και τόσες ερωτήσεις.... Οι Energizer που δουλεύω, μετά από πλήρη φόρτιση και μετά από 2 μέρες εκτός φακού, μου δίνουν την εντύπωση πως έχουν χάσει κοντά στο 30%. Για αυτό θέλω το πολύμετρο για να ξέρω ποιες είναι εντάξει. Τις Ni-MH μπαταρίες μπορώ να τις φορτίζω όποτε θέλω; Πρέπει να τις αφήνω να αποφορτίζουν εντελώς, ή όσο γίνεται περισσότερο; Για τις αλκαλικές που είπε ο φίλος, τώρα έμπλεξα με τις Ni-MH..... Το είχα ξεχάσει και το θυμίθηκα τώρα. Ο Techguru στο παρακάτω video χρησιμοποιεί ένα πολύ ωραίο tester μπαταριών. Έχω και εγώ σκοπό να το αγοράσω κάποια στιγμή καθώς διάβασα αρκετά καλά λόγια δεξιά και αριστερά. Κάνει τα πάντα και δεν χρειάζεται να αγοράσεις 15 συσκευές. Θα συμφωνήσω πάντως και εγώ ότι οι Ni-MH είναι ξεπερασμένες. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα